Συμφωνω με καθε τι που εγραψες στο υπεροχο σου ποστ, απλα να πω εδω πως οι modern anatomically humans εμφανιστηκαν πριν 300,000 χρονια, κι οχι πριν 2 εκατομμυρια Αυτοι ηταν οι προγονοι μας, και ειχαν διαφορετικες διατροφικες συνηθειες με εμας, εν μερει. Δεν αλλαζει κατι στο νοημα του ποστ σου βεβαια.
Δεν αρπαχτηκα
Καλη τυχη με αυτο. Θα σε κοιτανε ολοι με γουρλωμενα ματια αν το προτεινεις αυτο. Επισης, μια χαρα μπορει ενα παιδι να εχει αναπτυξη και υγεια χωρις κρεατικες τροφες. Αν αφαιρουσαμε κηδεμονια απο οποιον μεγαλωνει το παιδι του με τροπο που διαφωνουμε, τοτε δε θα ειχε κανενας κηδεμονια των παιδιων του.
Αρρωστημένα μυαλά, ατυχές παράδειγμα. Δεν υποστηρίζω τη βίγκαν διατροφή, αλλά βρήκες και εσύ ένα ακραίο παράδειγμα να αντιτάξεις. Είναι σαν να μου λες ότι οι γκέι είναι παιδόφιλοι επειδή ένας κάποια στιγμή ασέλγησε σε ανήλικο. Μην τα τσουβαλιάζουμε όλα. Συγγνώμη για το παράδειγμα που χρησιμοποίησα, δυστυχώς, όμως, το έχω ακούσει από πολλούς δήθεν ευαισθητούληδες.
(Τωρα θυμηθηκα τι ειχε προηγηθει, πριν βδομαδες/μηνες ηταν ενα αρθρο που ειχε μπει εδω. Εγινε το τριγκερ, και καταλαβα πώς υπηρξε ξαφνικα παλι τοση συμμετοχη στο νημα)
Ξερεις οτι αυτο παει και αναποδα ε; Και οχι μονο για το κρεατοφαγια/λαχανοφαγια, αλλα για πολλα αλλα πραγματα που ισως δεν σου/μου/μας αρεσουν να μας κρινουν. Το εγραψε ηδη και ο Q, με πιο ευρυ τροπο ισως.
Και αυτο το “δεν με νοιαζει, αρκει να μην…” δυστυχως φερνει σε εμενα σκεψεις που δεν μου αρεσουν καθολου. Ποιος εισαι εσυ που δεν θα ανεχτεις να ακουσεις τι λενε οι αλλοι; Ειναι genuine ερωτηση, οχι aggressive (γραπτος λογος sucks sometimes).
Οριστε, εχω δεκαδες αλλα παραδειγματα παιδιων που πεθαναν απο φτωχη διαιτα η οποια συμπεριελαμβανε κρεας ή/και ζαχαρη κανονικα, και δεν ηταν vegan. Αρα το λογικο συμπερασμα ειναι πως μια κρεατοφαγικη διαιτα θα επρεπε οδηγει σε απωλεια κηδεμονιας, σωστα? Ή απλως τα δυο παραδειγματα που ανεφερες δεν οδηγησαν σε θανατο του μωρου επειδη ηταν vegan η διαιτα, αλλα επειδη οι γονεις τους ηταν ζωαδια και δεν ετρεφαν το παιδι τους σωστα.
Παρε κι αυτο, τυπος πεθαινει επειδη εφαγε κρεας. Αρα μπορει να συμβει στον καθενα, και αρα πρεπει ολοι να κοψουμε το κρεας λογω μιας ακραιας περιπτωσης, σωστα?
Χωρίς να έχω παρακολουθήσει 100% τη συζήτηση, δεν θέλω να κρίνω ούτε να τοποθετηθώ, απλά θα ήθελα να αναφέρω κάτι που έμαθα σχετικά πρόσφατα σε σεμινάριο σχετικά με την σωστή και υγειινή διατροφή (το σεμινάριο ήταν στα πλαίσια ενημέρωσης well being και διάφορες άλλες εταιρικές σαχλαμαρίτσες οι οποίες έχουν ένα ενδιαφέρον).
Με λίγα λόγια,
Η σωστή και υγειινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όσπρια, σαλάτες, λαχανικά σε εβδομαδιαία βάση (σχεδόν καθημερινά), 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, πουλερικά μάξιμουν μία φορά την εβδομάδα (κάπως έτσι κλείνει η εβδομάδα) και για κόκκινο κρέας (μοσχάρι κατά προτίμηση) μάξιμουν 2 φορές τον μήνα. (ιδανικά πρότειναν 1 φορά, ναι καλά διαβάσατε).
(ενοείται φρέσκα φρούτα σε καθημερινή βάση, και φυσικά καθόλου αλλαντικά)
Προφανώς τα παραπάνω δεν είναι βίγκαν διατροφή, αλλά περιορίζει αρκετά το κρέας.
Νομίζω ότι μπαίνει πολύ bias στη συζήτηση, χωρις λόγο και αιτία. Το quote από πάνω αρκεί για να απαντηθεί οποιοδήποτε από τα παραπάνω μνμ που ανταλλάξαμε, συμπεριλαμβανομένων των λινκ.
Δεν πηγαινε σε εσενα το bias, αλλα σε ολους μας. Κι εγω ηθελα απλως να εστιασω στο οτι αν η διατροφη μας ειναι ισορροπημενη, όλα θα πάνε καλύτερα. Το προβλημα ειναι μαλλον στην υπερβολη, αυτο εννοω.
Εγω μονο αυτους που αναγκαζουν τις γατες τους να κανουν βιγκαν διατροφη θελω να δω στο εκτελεστικο αποσπασμα, οι υπολοιποι καλα κανουν και φυσικα και το παιδι σου μπορει να εχει μια εντελως ισορροπημενη και σωστη βιγκαν διατροφη και να κανει τις επιλογες του. Προσωπικα δεν θεωρω μια διατροφη η οποια απαιτει συμπληρωματα για να ‘δουλεψει’ (οταν μιλαμε για σκληρο βιγκανισμο, οχι απλα βετζετεριανς) ειναι καλη, αλλα γουατεβερ, ας κανει ο καθενας ο,τι θελει. Αν θελουν να μου κουνησουν το δαχτυλο ας το κανουν, για τοσα πραγματα μας κουνανε το δαχτυλο καθημερινα, γιατι ΤΟΣΗ ευαισθησια πια για τους 50 αντισπισιστες που υπαρχουν πανελλαδικα?
μονο εγώ βλέπω στη συζήτηση virtue signaling ? το θεμα δεν ειναι αν εισαι βιγκαν ή όχι. Υπαρχουν πλεον τοσες ερευνες που λενε για τη συνδεση κοκκινου κρεατος κ καρκινου, που οριακα ειμαστε ηλιθιοι οσοι τρωμε πολυ.
ΑΛΛΑ ΕΛΑΤΕ ΤΩΡΑ. δεν ειναι το θεμα το κρεας ή μη κρεας. το θεμα ειναι να ανεβουμε στο βουνο της ηθικης και να δειχνουμε τον αλλο.
Το θεμα ειναι οτι ενα απο τα πολυ σωστα που λεει ο Λεπερ ειναι οτι ολο αυτο εχει γινει μερος του culture war. Η σαρκοφαγικη διατροφη ειναι και εξαιρετικα επιβλαβης και της λειπουν πολυ περισσοτερα βασικα συστατικα ακομα και απο την πιο σκληρη βιγκαν, αλλα ξεκινησε σαν απαντηση σε αυτο. Οι λιμπεραλ soyboys βιγκαν που θα μας κανουν ολους γυναικες γιατι η σογια εχει οιστρογονα (τα λενε αυτα, δεν κανω πλακα ουτε τα βγαζω απο το κεφαλι μου) οποτε εμεις οι σκληροι και αγριοι αντρες θα τρωμε μονο κοκκινο κρεας 7/7. θα παθουμε ολοι χοληστερινη και καρκινο του παχεος εντερου to own the libs φαση. Ε σορυ, αλλα τουλαχιστον οι βιγκαν εχουν 5 valid επιχειρηματα, και ας μην συμφωνω, τουλαχιστον μπορω να καταλαβω το σκεπτικο τους.
σωστότατο σχόλιο ! το θεμα ειναι γιατι και εμεις να μπαινομε σε αυτο τον πόλεμο. Ελπιζω οι περισσοτεροι συμφωνουν οτι μια ισορροπημενη διατροφη, ειναι το καλυτερο. Απο εκει και περα, ας κανει ο καθενας ο,τι νομιζει. Διαβαζα επισης ποσο ακριβο ειναι να εισαι vegan και να παιρνεις ολα bio , κτλ. Ακομα και να θελει καποιος να ειναι, δεν ειναι τοσο απλο για καποιες τσεπες.
Τωρα προσωπικη ιστορια - φιλικο ζευγαρι εχει κοψει ολα τα κρεατα σε βαθμο 90% απο τα παιδια τους, ηλικιων 6 και 9. Ισως ειναι πιο υγιη απο τα δικα μου, αλλα πραγματικα δεν εχω δει πιο πεινασμενα παιδια - σε οποιο παρτυ/συγκεντρωση πανε, θα ξεπατωθουν στα μπεργκερ και τις ζαχαρες, τρωνε ζαχαρωτα με την χουφτα.
Φοβαμαι πως τους δημιουργουνται ηδη σοβαρα θεματα με τη διατροφη, και σε μεγαλυτερες ηλικιες που θα ξεφυγουν απο τον ελεγχο των γονιων, θα φυγουν οι φακες απο το παραθυρο και θα τρωνε αλλαντικα με κοκακολα μονο.
Εγώ αυτό που αντιλαμβάνομαι απ’αυτά που έχω ψάξει είναι πως δεν έχουν γίνει σοβαρές εκτεταμένες έρευνες: ισορροπημένης διατροφής με κάποιο λογικό ποσοστό κρέατος vs ισορρπημένη βετζετεριαν ή/και βιγκαν.
…και είναι δύσκολο πολύ και ακριβό να γίνουν αυτά και να γίνουν σωστά.
Τα μοναδικά ακράδαντα επιχειρήματα υπέρ βετζετέριαν και βίγκαν έχουν να κάνουν με τον αντίκτυπο στο περιβάλλον κλπ.
Εμένα μου ακούγεται πως δεν είναι ότι είναι πεινασμένα αλλά πως η απαγορευτική λογική των γωνιών τα κάνει να τρελαίνονται όταν έχουν την ευκαιρία να βγουν από αυτή. Μου θυμίζει εμένα κάθε φορά που πήγαινα σε πάρτι όταν ήμουν σε αντίστοιχη ηλικία όπου ένιωθα μια απότομη ελευθερία να φάω όλη την τρασιλα.
να προσθέσω ότι φαινονται τοσο πεινασμενα, που ηπιαμε καφε ολοι μαζι, και σηκωθηκε το πενταχρονο πανω στο τραπεζι, να μου παρει το μικρο σοκολατακι που μου φερανε μαζι με τον καφε, χωρις να ρωτησει καν. τεσπα. προσωπικα νομιζω μια τοσο αυστηρη διαιτα, σε τετοιες ηλικιες, γυριζει μπουμερανγκ.
Συμφωνω απολυτα. Εγω εχω κοψει το μπεηκον σχεδον ολοκληρωτικα απο την διατροφη μου, το οποιο ειναι μαλιστα αρκετα δυσκολο σε μια χωρα που ειναι οριακα φανατισμενη με το μπεηκον. Ειμαι σε καλο δρομο και να κοψω ολα τα αλλαντικα εκτος της γαλοπουλας, που δεν ειναι τοσο επικινδυνη.
Αλλα τωρα τελευταια, κι ενω δεν ημουν τοσο φαν πια, εχω βρει μια καλη συνταγη για μπριζολιδια με σως τσιμιτσουρι, και την κανω καθε βδομαδα, ενω θα φαω και το μπεργκερακι μου. Ισως σε καποια χρονια αυτο να γυρισει μπουμπερανγκ, αλλα σιγουρα πρεπει να αρχισουμε οσο πιο συντομα γινεται ολοι να προσεχουμε την διατροφη μας οσο γινεται. Οταν βλεπω ατομο 60+ που να ειναι και υπερβαρο να τσακιζει κοκκινα κρεατα, φανταζομαι πως η αντιστροφη μετρηση εχει ηδη αρχισει.