Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 2)

Πράγματα μπορεί να έχουν λογικές εξηγήσεις χωρίς αυτές οι εξηγήσεις να τα δικαιολογούν απαραίτητα.

1 Like

Καταλαβαίνω ότι το λογικό και το δίκαιο είναι διαφορετικά για το κάθε άτομο. Λέω ότι στην προκειμένη δεν μου ακούγεται ούτε λογικό, ούτε δίκαιο.

Το να φοβάσαι μη μείνεις άνεργος είναι ανθρώπινο. Το να φτάνεις να αποθεώνεις τον εργοδότη - ηθικό αυτουργό του φριχτού θανάτου συναδελφισσών σου εργατριών δείχνει ότι απλά δεν-ξέρεις-τι-σου-γίνεται. Μες στη θολούρα σου νομίζεις ότι σου έκανε και χάρη που “σου έδωσε δουλειά στο εργοστάσιο”.

17 Likes

Δεν ξέρω αν εκφράζει την πλειοψηφία των χειροκροτητών ή τον εαυτό του, αλλά:

Την άλλη φορά κορεό, τι επιλογή να έχουν (!)

1 Like

Μας ηξερε με τα μικρα μας και μας εκανε την χαρη να μας απευθυνει τον λογο. Τωρα οκ, για να μεγαλωσει τα κερδη του αφησε να καουν 5 συναδελφισσες μας ζωντανες, αλλα μας ρωτουσε και για τα παιδια μας.

Αναγουλα με επιασε.

5 Likes

Αν έχεις βαρεθεί να δέχεσαι τέτοια σχόλια, ίσως να ξανασκεφτεις το ύφος σου. :grimacing: Δεν χρειάζεται να συμφωνούμε, απλά κάνω ένα σχόλιο ότι το ύφος σου συχνά είναι ισοπεδωτικό και γαργαλάει κάποιους (από εμάς).

Ναι φυσικά. Δεν μου αρέσει καθόλου ο ισοπεδωτικός όρος “χριστιανοταλιμπάν” (στο εξης ΧΤ) → για μένα ορίζει μόνο άτομα από Ελένη Λουκά και κάτω. Τσουβαλιάζοντας ΟΛΟΥΣ τους γιατρούς στην κατηγορία, δημιουργείς πάλι μόνο δύο πόλους - εμάς τους “πεφωτισμένους” και τους χριστιανοταλιμπάν από απέναντι.

ΧΩΡΙΣ να δικαιολογώ την κατάσταση (και προφανώς πρέπει το κράτος να επέμβει και να βρει λύση, και ειναι παράνομο κτλ κτλ), λέω πως την καταλαβαίνω. Μπορεί ένας γιατρός να έχει συγγενείς ΧΤ, μπορεί να φοβάται ότι αν διαρρεύσει ότι κάνει εκτρώσεις, θα του την πέσουν. Μπορεί ο διευθυντής του να ειναι ΧΤ και να μην του δωσει προαγωγή. Μπορεί να την πέσουν στα παιδιά του στο σχολείο. Μπορεί και ο ίδιος να έχει αμφιβολίες.

Σίγουρα πάντως δεν φαντάζομαι την Ελενη Λουκα να σηκώνει τα τηλέφωνα. Δεν λεω ότι δεν ειναι κανενας ΧΤ. Λεω ότι δεν μπορει να ειναι ΟΛΟΙ οπως υπονοείς.

Και για την Βιολάντα και για τις εκτρώσεις παρακολουθούμε μια συζήτηση στο φόρουμ που νιώθω οτι δεν καταλαβαίνει σχεδόν καθόλου τις δυναμικές των μικρών κοινωνιών. Προσωπικά με γαργαλάει αυτό το virtue signaling και κούνημα δαχτύλου - ΔΕΝ εχουν δίκιο, το κράτος ΠΡΕΠΕΙ να κάνει κάτι, αλλά αν δεν εχεις skin in the game, όλοι επαναστάτες είμαστε.

το τι επιλογές έχει ο κάθε εργάτης στο χώρο εργασίας του, το ξέρει πρότιστα ο ίδιος. Θεωρώ ότι ειναι τρομερά απλοικό να λες - “ε σιγα, τρέχα στην δίπλα πόλη για δουλεια”, όταν πχ ο άλλος μπορει να πρέπει να οδηγει κάθε μέρα στην εθνική, τα μεσάνυχτα.

Στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε για τις αμβλώσεις, και για το πώς δεν είναι μόνο ένα και αυτό το πρόβλημα, αλλά μία γενικότερη κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας, το οποίο στηρίζει την δημόσια και δωρεάν πρόσβαση στην υγεία στην περίπτωση, χωρίς δικλείδες ασφαλείας, ένα ακόμη άρθρο που δείχνει το πρόβλημα, από άλλη σκοπιά αυτή τη φορά:

https://omniatv.com/853499459/aoratoi-astheneis-pos-o-apokleismos-skotonei-ta-trans-atoma-stin-ellada/

Οι επαγγελματίες υγείας που έχουν λάβει σχετική επιμόρφωση σε LGBTQI+ ιατρικά ζητήματα εμφανίζουν σαφώς πιο θετική στάση, ωστόσο η εκπαίδευση αυτή δεν είναι υποχρεωτική και επαφίεται στην ατομική πρωτοβουλία του κάθε γιατρού. Από το Υπουργείο Υγείας δεν υφίσταται συστηματική πολιτική επιμόρφωσης για ζητήματα που αφορούν LGBTQI+ ασθενείς. Και αυτή η επιμόρφωση δεν είναι τόσο συχνή.

Χμ, δεν είπα ακριβώς αυτό, αλλά οκ, αυτή η συζήτηση δεν έχει να κάνει με την ακριβολογία. Σε κάθε περίπτωση, δεν πιστεύω ότι κάποιος εδώ μέσα είναι κεφαλαιοκράτης. Όλοι έχουμε κάποιο skin in the game, μικρότερο ή περισσότερο. Όλοι καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις, άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες. Όπως και να 'χει, όμως, προσωπικά αρνούμαι να δεχτώ αυτό που βλέπω.

Και ήρθε ώρα για λίγο story time:

Ήμουν στο στρατό, κι είχαμε έναν τύπο ο οποίος ήταν η κλασική περίπτωση “καλή καρδιά, άθλιος χαρακτήρας”. Κοντός, γυμνασμένος, έδινε την εντύπωση ότι είχε πάει σχολείο παρεμπιπτώντως, έπιαναν τα χέρια του στα κατασκευαστικά, 20-21 ετών, πολλή φτώχια και δυσκολία στη ζωή. Είχε πολύ χιούμορ, αλλά αν σ’ έκοβε κι έβρισκε τι σ’ ενοχλεί, θα σου ζάλιζε τ’ αρχίδια, οριακά bullying, αλλά επειδή στρατός, μόνο πείραγμα.

Μεσημέρι στη λέσχη, τον συζητούσαμε οι πιο “παλιοί” (είχε κάνα διβδόμαδο που είχε έρθει), και όλοι λέγανε ότι ήλπιζαν να του δώσουν καμιά αναβολή να τον διώξουν, γιατί δεν τον ήθελαν. Σκέφτονταν μάλιστα να του κάνουν αναφορά να τιμωρηθεί. Εκεί μπήκα εγώ στην κουβέντα και λέω “Εντάξει, δεν είναι κακός. Μαλακάκος, αλλά θέλει να τον πάρεις με το καλό, έχει μεγαλώσει και δύσκολα, γάμησέ τον, live and let live”. Εκεί με κοιτάζει στα μάτια ένας, και μου κάνει “Κι άλλοι έχουμε μεγαλώσει δύσκολα, δεν γαμάμε τη μέρα των υπόλοιπων”.

Για μένα αυτή είναι μόνο μία απλή ιστορία για το πώς εν τέλει η (προνομιακή) κατανόηση και η ευελιξία μου πετύχαινε μόνο ένα πράγμα: να αντιμετωπίζω πατροναριστικά έναν άνθρωπο σαν να ζει μόνο σε μονόδρομους, να μην του αναγνωρίζω καμία ευθύνη αλλαγής, και ταυτόχρονα να προσβάλλω άλλους στη θέση του ή αυτούς τους οποίους δυσκόλευε με την συμπεριφορά του.

Δεν είναι ζήτημα μόνο μεγαλοστομίας και επαναστατικότητας. Είναι και πού τραβάς τη γραμμή στο τέλος της ημέρας, με τι μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος. Συμφωνώ ότι ο αψήφιστος ιδεαλισμός δεν βοηθάει πουθενά. Δεν βοηθάει, όμως, ούτε το πατρονάρισμα. Ή αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η στάση μας έχει και ευθύνες/συνέπειες και να πορευτούμε με αυτές, ή ας αποδώσουμε όλα τα κακά της μοίρας μας στο ότι “τα πράγματα είναι έτσι”. Μεταξύ του 0% ευθύνη και 100% ευθύνη, υπάρχει μεγάλο διάστημα. Ας το ανακαλύψουμε. Μόνο έτσι μπορούμε να ξεκινήσουμε να συζητάμε ουσιαστικά για αλλαγές. Όλες οι άλλες κουβέντες, απομακρύνουν την αλλαγή.

4 Likes

Κατ’ουσίαν, δεν διαφωνούμε, γι’αυτο δεν θα επαναλάβω που συμφωνώ.

Αλλα ο @Yojimbo νομιζω έδωσε ένα άλλο τουιστ στην κουβέντα, που δεν πολυαγγίζουμε.

ΟΚ, ολοι έχουμε ευθύνες κτλ. Οι άνθρωποι που παρεκκλίνουν για τον οποιοδήποτε λόγω (είτε ειναι ΧΤ, είτε θέλουν δουλειά, είτε δεν έχουν ταξική συνείδηση κτλ), είναι ΟΛΟΙ εχθροι ; Στην Αμερικη αυτή τη στιγμή, και λόγω ρητορικής Τραμπ, παρατηρείται ένα ολοένα αυξανόμενο χάσμα - δλδ ότι ολοι οι απέναντι δεν ειναι απλα ανθρωποι που διαφωνουν μαζι μας (και μπορει αυριο να συμφωνησουν ή τουλάχιστον αξίζει να συνομιλούμε), αλλα είναι οι ΑΛΛΟΙ ΕΧΘΡΟΙ που πρεπει να καταστραφουν.

Αν θες, ειναι το τρικ Αδωνη - κάνεις κριτική στην κυβέρνηση - > ΕΙΣΑΙ ΜΠΑΧΑΛΟΑΠΛΗΤΟΣ. ε όχι, μπορει να εισαι κεντρώος, ακόμα και συντηρητικός δεξιός που δεν σου αρέσει να τρώνε τα λεφτά των παιδιών σου.

Αυτη η απόσταση (που βαθαίνει με τα σοσιαλ), προσωπικα βλεπω και φοβάμαι ότι θα καταλήξει σε ρήγμα ανευ προηγουμένου, που θα σου λέει κάποιος ότι ηταν στη ΔΑΠ πριν 15 χρονια, και θα τον χαστουκίζεις.

Γι’αυτο δεν μου αρέσουν τα στεγανά και οι αφορισμοί - φτιάχνεις ένα στερεοτυπικό “δεξιο”, και τον εχθρευεσαι. Ενω πχ, μπορει να ειναι ο συντηρητικος κουμπαρος μου, που ψηφιζει ΝΔ παιδιώθεν, αλλα έβγαλε τον Συριζα το 2015 και μετα απογοητευτηκε και δεν ξαναψήφισε. Ειναι ΧΤ ; οχι - παει εκκλησια, αλλα θελει αμβλωσεις. Ειναι μισητος δεξιος ; Γιατι ; Να κοψω επαφες ; κτλ κτλ if you get my drift.

1 Like

Δεν ασχολήθηκα καθόλου με αυτό το ερώτημα, είτε του Yojimbo, είτε από σένα. Δεν θα σταθώ τόσο στο όλοι αλλά στο εχθροί. Δεν ξέρω τι εννοείς με αυτό. Ότι πρέπει να σκοτωθούν στον ένοπλο αγώνα; Ότι μπορώ να τους θεωρώ πολιτικά μακριά από μένα; Ότι τους κόβω την καλημέρα; Ότι ακόμη κι αν κρατάω επαφή μαζί τους, μπορώ να τους επικρίνω για τη στάση τους; (κι όχι αφοριστικά, αλλά τουλάχιστον αναγνωρίζοντας ότι σε 1, 2, 3, εγώ διαφωνώ και έχω κριτική να κάνω).

ότι ξεκινάω από το υποτιμητικό “ειναι ΧΤ/ζωα κτλ” και πάω όπου νομίζω εγώ. Στην Αμερική στα Mid terms μπορούν να πάνε μέχρι και σε ένοπλη σύρραξη για να μην “κλαπουν οι εκλογές”.

Γυρνάω στο “ειναι ολοι οι γιατροι ΧΤ” - ΑΝ και ΟΤΑΝ το κράτος παρέμβει, θα ηταν καλο να κάτσει να καταλάβει τι ζορίζει αυτούς τους γιατρούς, γιατι αν πχ ειναι η τοπικη κοινωνια, ας στέλνουν κάθε Τετάρτη ένα γιατρο απο Αθήνα να κάνει τα δέοντα (λεω τωρα εγω απο το κεφάλι μου)

Κοίτα, επειδή ποτέ δεν είπα ούτε υποστήριξα κάτι απ’ αυτά, δεν μπορώ να σου απαντήσω. Δεν απευθύνεται σε μένα η ερώτηση. Το μόνο σχόλιο που θα είχα να πω, είναι ότι οι γιατροί δεν είναι άβουλοι να περιμένουν το κράτος να παρέμβει, το έχουν αποδείξει πολλοί γιατροί στο παρελθόν. Μπορούν να τραβήξουν την προσοχή στο ζήτημα που τους αφορά, αντί να περιμένουν την σωτηρία.

Κατά τ’ άλλα, τα προηγούμενα ποστ μου είναι ξεκάθαρα σε όσα αναρωτιέσαι.

1 Like

Επειδη ειναι και επικαιρο λογω των φωτογραφιων. Στην κατοχη ειχαμε αυτους που τους στηνανε στο αποσπασμα και πηγαινανε χαμογελωντας, ειχαμε και τους λαδεμπορους. Ειμαι πολυ σιγουρος οτι για τους δευτερους, αν ‘μπουμε στην θεση τους’ ειχαν δυσκολιες μωρε, ειχαν οικογενειες να θρεψουν και αυτοι και ολα τα σχετικα. Μας λεει κατι αυτο? Θα πρεπει να αλλαξει κατι στην θεση μας? Ολοι οι ανθρωποι στο δικο τους κεφαλι εχουν λογους για αυτα που κανουν.

Σορυ αλλα την τοσο σιχαμενη δουλικοτητα εγω δεν την αντεχω και δεν μπορω να την δικαιολογησω μεσω μιας ακρατης σχετικοποιησης των παντων.

13 Likes

Βρε δεν πανε να γαμηθουν κ αυτοι ο οι οικογένειες τους. Μακαρι να κλείσει το μπουρδελο κ να ζουν με αποφαγια.

(Ενω ειχα γράψει 2 3 πραγματα παραπάνω αλλα τα εσβησα γιατι τα πολλα λογια ειναι φτωχια)

1 Like

Δεν εννοουσα οτι εχω βαρεθει να εστιαζει καποιος στο ΔΙΚΟ ΜΟΥ υφος και οχι στην ουσια, αλλα γενικοτερα ως φαινομενο σε σοβαρους διαλογους για σοβαρα ζητηματα. Απο κει και περα οκ, σορρυ που το υφος μου γαργαλαει. Ισως μερικες φορες θεωρω οτι χρειαζεται τετοιο υφος για καποια πραγματα που εχουν να κανουν με τις ζωες ανθρωπων και με τις προσωπικες ελευθεριες ανθρωπων.

Ομολογουμενως το καλυτερο θα ηταν βεβαια να μπορω να κανω κατι ωστε να απολυθει οποιος γιατρος στερει το δικαιωμα μιας γυναικας στις προσωπικες της ελευθεριες, αλλα οκ συμφωνα με αλλους χρηστες εδω μεσα αφου δεν κατεβαινω με πλακατ εξω απο τα νοσοκομεια τοτε δεν επιτρεπεται να συζηταω και το θεμα σε φορουμ.

Καλως, μπορουμε να συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε τοτε, γιατι εγω τον ορο χριστιανοταλιμπαν θα τον χρησιμοποιησω με αρκετη δοση ελευθεριας, ακομα και για καποια δασκαλα που υποχρεωνει τα παιδια στο σχολειο να κανουν προσευχη αλλιως τους μειωνει τον βαθμο ή για δασκαλα που λεει στους γονεις ενος παιδιου οτι ειναι ανηθικο επειδη δεν πιστευει σε θεους και δαιμονες. Oh wait, αυτη ηταν η δασκαλα μου στο Λυκειο στα Θρησκευτικα και παρομοιες φασεις εχω ακουσει απο καθε φιλο μου στα δικα τους σχολεια.

Εντωμεταξυ χρησιμοποιησα κυριολεκτικα την φραση “αρκετοι εκ των οποιων” , αναφερομενος σε αυτους που ανεφεραν τετοιους λογους στο τηλεφωνο, και με καποιον τροπο υπονοησα οτι ολοι ειναι? Δεν ειμαι μαλλον ο μονος που υπερβαλω :stuck_out_tongue:

Ξανα, πως γινεται να τους τσουβαλιασα ολους οταν ειπα κατα λεξη “αρκετοι”? Περαν του οτι δεν δημιουργησα πουθενα δυο πολους, ειμαι σιγουρος πως τα θρησκευτικα αισθηματα των καμποσων δις ανθρωπων στον πλανητη ανηκουν σε ενα φασμα, απο το εντελως μηδεν εως το χριστιανοταλιμπαν. Απλως για μενα αυτοι που αρνουνται περιθαλψης λογω πιστης, ανηκουν στο τελος του φασματος. Για σενα οχι, οκ. Δεν με ενδιαφερει καθολου αν θα του την πεσει ο παπας της ενοριας, ας ειχε διαλεξει διαφορετικο επαγγελμα. Βρισκω πιο ηθικα σωστο το να μην μεγαλωσει ενα παιδι με εφηβη μανα και διχως πολλα εφοδια στην ζωη (και ξερουμε που μπορει να οδηγησουν αυτα) απο το να μην παρει προαγωγη ενας γιατρος επειδη το αφεντικο του ειναι καφρος.

Εγω δηλαδη που οταν εχει υπαρξει φιλοσοφικη συζητηση σε επαγγελματικο περιβαλλον εχω δηλωσει πως ειμαι αθεος, μηπως δεν κανω καλα? Θα επρεπε να ειμαι υποκριτης και να λεω “ναι μωρε πιστευω”? Τεσπα, δε θα βρουμε ακρη ισως. Τωρα το οτι ημουν ισοπεδωτικος καπου απλα δεν ισχυει. Το θεμα ειναι πως σκεφτεσαι τον ταδε κουμπαρο σου που ψηφιζει ΝΔ αλλα ειναι nuanced στις επιλογες του και στην ζωη του, και τον βαζεις στην θεση καποιου που εγω θα ελεγα “ζωο” ή χριστιανοταλιμπαν, μονο που αυτο ουτε θα συνεβαινε ποτε, ουτε συνεβη. Τωρα αν ο κουμπαρος σου ηταν υπευθυνος για αποφασεις που διαμορφωνουν ολοκληρες ζωες και επαιρνε αυτες τις αποφασεις με βαση τα πιστευω του, ε τοτε ισως να τον ελεγα ΧΤ. Ευτυχως δεν ειναι :stuck_out_tongue:

4 Likes

Πριν ~25 χρόνια είχα ένα κολλητάρι. Με άκουγε κατά καιρούς να λέω διάφορα. Διάφορα αριστερά και “αριστερά”, ένα μιξ. Μια μέρα με ρωτάει από το πουθενά… “Που νομίζεις πως στέκεσαι πολιτικά;;”. Δεν είπε καν “γιαλατζί αριστερός είσαι ρε φίλε” ή “άλλος ένας φιλελες” ή κάτι τέτοιο. Αυτό όμως με προβλημάτισε και σιγά σιγά επανεξέτασα πολλές από τις θέσεις μου.

Αληθινά πιστεύω πως πολλοί δεν ξέρουν που στέκονται, μπορεί να τους ρωτήσεις και να νομίζουν πως είναι μέχρι και Κομμουνιστές αλλά κατά τ’αλλα βάλε την εργατική τάξη κλπ στο απόσπασμα, είναι αμοιβάδες κλπ. Η διαφορά όμως διαβάζοντας τους σε εμένα είναι προφανής.

Αυτές οι “ακραίες” τους θέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος που οι Δημοκρατικοί κλπ τους τραβάνε να αφήσουν το ψηφαλάκι. Τώρα αν είναι οι περισσότεροι από αυτούς Έλληνες στην Ελλάδα αυτό δεν λέει κάτι. Τα ακούν ως αντίλαλο εκ Αμερικής αυτά. Πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιος τρομερός εχθρός για να ψηφίσει κανείς το lesser evil.

Η πραγματικότητα όμως είναι πάντα πολύ πιο βαρετή.

1 Like

Ψηφιζω Μπερνι στην Αμερικη και ΚΚΕ στην Ελλαδα, δε μου λεει τιποτα η εσφαλμενη ρητορικη σου. Καλο θα ηταν να μην λεμε ψεματα ομως αν κανουμε καποια οποιαδηποτε συζητηση.

Ποτε δεν ειπα κατι τετοιο. Αλλα ετσι κανετε εσεις οι alt-right.

1 Like

Δεν υπάρχεις μόνο εσύ.

Ναι, το γνωριζω πολυ καλα πως δεν υπαρχω μονο εγω. Αλλα εβαλες φρασεις και λεξεις που χρησιμοποιησα εγω.

1 Like

Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω δικό μου βίντεο απ ότι φαίνεται επομένως ρίξε μια ματιά στο εξής και συγκεκριμένα από το 03:48 έως το 4:48.

Το δικό μου ερώτημα, επειδή βλέπω ένα μικρό σύννεφο καπνού στο αριστερό χέρι του συμπαθούς κυρίου στο 04:39, είναι: δεν έχει απαγορευτεί το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους;