Βαριέμαι.Πειτε ότι σας κατέβει (Part 2)

Δε θα με τρελλάνετε εσείς :stuck_out_tongue:

5 Likes

Χα χα, @Meldinor δες τι ξεθάβω που μου το θυμισες.

1 Like

Λοιπόν περι αποταμίευσης ο λόγος.
Εχω λογαριασμούς τραπεζικούς διάφορους που εκτός απο τον βασικό της μισθοδοσίας, έχω κάποια ποσά μικρά δεξιά κ αριστερά. Θέλω να τα μαζέψω όλα σε εναν , σαν δεύτερο, και να τον εχω κουμπαρά. Σαν αποταμίευση κατι. Δεν ειναι μεγάλα ποσά αλλα είναι μια αρχή.
Έχετε να προτείνετε κατι συγκεκριμένο που να αξίζει;
Εχω ακούσει οτι το καλύτερο τόκο τον εχει ο αποταμιευτικός της revolut.

Και γιατί δεν τα δίνεις στον Παντελή να στα διαχειριστεί, μόνο για τα μπλουζάκια νομίζεις είναι καλός???

8 Likes

ανοιξε ενα λογιαριασμο σε χρηματιστηριακη (revolut, freedom, etoro) και αγοραζε ενα γενικο ETF καθε μηνα, απο λιγο. λεγεται dollar cost average, και ειναι ο πιο απλος/χαζος τροπος για να επενδυσει καποιος και να παιρνει ένα 5-7% ετησιως.

3 Likes

Αυτό ομως εχει ενα ρίσκο, αν δεν θελεις να ρισκάρεις ανοιγεις ενα ευέλικτο κεφάλαιο στη revolut, με εγγυημενες καταθεσεις μεχρι 20.000 ευρώ.
Έχει και σε δολάριο και αγγλική λίρα με καλυτερο επιτόκιο, σίγουρα καλύτερα απο ελληνικη τραπεζα, ισα ισα να εχεις ενα μικρό παθητικό εισόδημα. Παντως θα πεσουν τα επιτοκια δυστυχώς…βασικά ηδη πέφτουν

1 Like

ρισκο εχει καθε επενδυση. αν δεις ιστορικα τα χρηματιστηρια, ανεβαινουν. αρα αν ψαχνεις για μια επενδυση 20ετιας, θεωρω πως το ρισκο ειναι μηδαμινο.

Θα ηθελα να ανοιξω ξεχωριστο θρεντ για επενδυσεις στο φορουμ, αλλα φοβαμαι πεσιμο, χαχα

1 Like

Να ανοίξεις, ενδιαφέρον έχει.
Απλα επειδή ο @spiritcrush μιλησε για αποταμίευση του πρότεινα κάτι χωρίς ρίσκο

3 Likes

fair, δεν εχεις αδικο. Αλλα αν σκεφτεις και υπολογισεις, ποσα λεφτα ειναι 20 ευρω το μηνα Χ 20 χρονια Χ 7% τον χρονο, η απλη αποταμιευση για μενα απλα δεν εχει νοημα.

Ειναι φοβερο ποσα δεν ξερουμε για personal finance στην Ελλαδα - και δεν κανω τον εξυπνο - καθησα και διαβασα και εμαθα (?), μετα τα 30. Απλα επειδη δεν θα παρουμε συνταξη, νομιζω ειναι μονοδρομος

2 Likes

γαμησετα, ήλιο ναχει

1 Like

to be fair, αν εχεις να διαχειριστεις 50 ευρω τον μηνα, οκ δεν θα σκοτωθεις να διαβαζεις για διαχειριση οικονομικων…

but still

2 Likes

Ναι, βέβαια δε φταίει ότι δεν ξέρουμε εμείς στην Ελλάδα κυρίως, αλλά ότι είναι κατσαπλιάδες και λαμόγια κυρίως.

Πχ, όποιος πιάσει δουλειά τώρα, μπαίνει στο ΤΕΚΑ για ασφάλιση, θα εμπιστευόμαστε δηλαδή αυτούς που χρεοκόπησαν το κράτος ότι θα κάνουν ορθή διαχείριση και επενδύσεις, και θα έχουμε 401k και θα βάλουμε και μετά employer matching και ω ρε μάνα μου θα μπορέσουμε να έχουμε αξιοπρεπή σύνταξη, πείστηκα και μόνο που τα λέω.

Ή ότι οι συστημικές τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο καταθέσεων 0.02 αρχίδια, ή ότι έχουν βγει ανακοινώσεις ότι μια από αυτές σκέφτεται να σε χρεώνει πάνω από έναν αριθμό συναλλαγών αν δεν έχεις συνδρομή, ή ότι κάθε 3 χρόνια λήγει η κάρτα και στη χρεώνει ή ότι χρεώνουν 4€ τον επαγγελματικό, ή ότι αν πληρώσεις με RF τον ΕΦΚΑ κοστίζει διαφορετική τιμή απ’ ότι αν βάλεις να κάνεις συναλλαγή με τον ΕΦΚΑ ή ότι για να πάρεις επιχειρηματικό δάνειο θα πρέπει να βάλεις υποθήκη το νεφρό σου.

Να κάνουμε “ταρζανιές” στα εξωτερικά περί προσωπικού finance, αλλά

Αυτοί που δεν τα ξέρουν γιατί είναι κατσαπλιάδες, είναι κυρίως αυτοί που πρέπει να προσφέρουν αυτές τις δυνατότητες στον πολίτη. Γαμώ το σπίτι τους γενικά

5 Likes

Πας πολυ μακρια. το personal finance ειναι βασικο skill, σαν το μαγειρεμα. θα επρεπε να ειναι στο σχολείο.

ΑΛΛΑ τα ιντερνετς και τα βιβλια εχουν πολλη πληροφορια αν καποιος ενδιαφερεται

1 Like

Το personal finance είναι να μπορείς να έχεις έξτρα χρήματα και να πλανάρεις για το τι θες να κάνεις. Δεν είναι personal finance το να παίρνεις 1000€ και να σκέφτεσαι πως θα την περάσεις, πάει αυτό.

Έξτρα χρήματα δεν έχεις γιατί σε κλέβουν όλοι, και το να πλανάρεις το τι θες να κάνεις δεν μπορείς να το κάνεις γιατί δεν υπάρχουν ούτε ικανότητες ούτε διαδικασίες. Ο απλός πολίτης πρέπει να λέει, μπορώ να βάζω στην άκρη 100-200-500€ το μήνα. Αυτά τα λεφτά θα τα δίνω κάπου που εμπιστεύομαι πως θα μου αποδώσουν, είτε στην τράπεζα με απλή αποταμίευση, είτε σε επενδυτικές εταιρίες, είτε όλα αυτά τα εργαλεία που ψάχνει ο/η spiritcrush και δεν τα βρίσκει. Ακόμη κι αν τα έβρισκε είναι κατσαπλιάδες και τελείως αφερέγγυοι, εγώ ήμουν νήπιο αλλά οι περισσότεροι τα θυμάστε τι έγινε όταν οι Έλληνες αποφάσισαν πως θα τα γαμήσουν στο Χρηματιστήριο.

Πέρασε αυτό μόλις από το feed μου, πριν δω το notification σου

Το καταλαβαίνετε για τι μπετόβλακες μιλάμε έτσι?

6 Likes

¨ολα οκ και δικαιη η αγανακτηση, μεχρι που φτανεις εδω

βασικα οχι, πλεον υπαρχουν παμπολες επιλογες, δεν ειμαστε στο 1990. Και δεν μιλαω καν για ελληνικο χρηματιστηριο και ελληνικα προϊοντα. υπαρχουν τοσες fintech που σου δινουν δυνατοτητα να εχεις προϊοντα αμερικης φερ ειπειν, που το 1990 επρεπε να ειχες μπαρμπα στο Σικαγο

Ας του/της πει και κάποιος αν ξέρει και κανεναν λογιστή για να τα περάσει στο σωστό πεδίο τα ucits, μπορεί να βαριέται να διαβάζει και για τις φορολογικές μην τυχόν και πληρώσει ένα αδιανόητο πρόστιμο που κατέβηκε στην κούτρα της ΑΑΔΕ το 2028 με αναδρομική ισχύ για τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Είπαμε, τις επενδύσεις πρέπει να στις κάνει εύκολο το πλαίσιο που ζεις, ώστε τη μόνη απόφαση που έχεις να πάρεις να είναι το ρίσκο που είσαι διατεθειμένος να πάρεις. Αλλά that’s just me, ο καθένας κάνει ό,τι καταλαβαίνει προφανώς

4 Likes

Αυτοι του Αντ1 πηραν τον Στρατηγο Φλωρο να δουλεψει στο καναλι τους, θα τους τα κανει ολα κουφετο τωρα.

Γελάστηκα από τον καιρό, έφτιαξα ζεστό καφέ και τώρα πίνω ζεστό capuccino μέσα στην κουφόβραση.

2 Likes

Τι χάλι είναι αυτό σήμερα. Η αίσθηση νωρίτερα στο τρέξιμο ήταν χειρότερη κι από καύσωνα τον Ιούλιο.

5 Likes

Απαίσιος καιρος πραγματικά, έφαγα και σταζω στον ιδρώτα

2 Likes