Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Να τα περάσετε όπως θέλετε κ όχι όπως επιβάλλεται. Χρόνια πολλά κ σε όσους γιορτάζουν.
Καλα Χριστουγεννα φιλτατοι!
Καλα Χριστουγεννα σε ολους!
Merry Christmas and a Rocking New Year !!!
Χρονια καλα σε ολους. Καλες γιορτες να εχουμε, συμβατικες ή μη. Σσμασια εχει να περασουμε ομορφα με αγαπημενους ανθρωπους.
Merry fucking Christmas boys and girls and the rest of you
Καλα Χριστούγεννα και απο μένα με υγεια και να περνάτε ομορφα !!
Φοβερο, ΜΟΛΙΣ ΕΒΑΛΑ μαγια και αλευρι για να κανω poolish και να φτιαξω ψωμι για αυριο. Εχω πανω απο ενα-εναμισι χρονο να φτιαξω ψωμακι, οποτε προζυμι γιοκ. Σκεφτηκα οτι το poolish θα μου κανει παρομοια δουλεια, οποτε αυριο θα σας πω νεα. Τα πειραματα θα συνεχιστουν με ψησιμο στην πετρα, μεσα στο bbq, κατι που εχω δοκιμασει μονο μια φορα στο παρελθον με “οκ” αποτελεσματα.
Ον τοπι τωρα, απο οψη φαινεται υπεροχο. Εμενα παντα σκανε σε ακυρα σημεια, αριστερα δεξια, πλαγια κλπ. Το ψωμι χωρις γλουτενη ειναι μια ταλαιπωρια, ειδικα με προζυμι, ακομη πιο ειδικα αν δεν βαλεις πολυ νερο (οπως εγω, επειδη εκνευριζομαι οταν το δουλευω στον παγκο και κολλαει στα χερια). Αλλα ανταμειβει 100000% η γευση του.
Αυριο λεω να βαλω 1/3 λευκο αλευρι και 2/3 Ζεας, αντι για 100% ζεας, μηπως και βγει λιγοτερο συνεκτικο απο ο,τι συνηθως. Επισης, σκεφτομαι να βαλω 75% νερο και να μου σπασει τα νευρα στο ζυμωμα (με γαντια, για να αποφυγω νευρικες αντιδρασεις οταν αρχισει να κολλαει).
@otto πώς ειναι η υφη του; Τι αλευρι εβαλες; Ακολουθησες ποσοστα αρτοποιειας κι αν ναι, ποια ειναι; Ή τελος παντων, τι ποσοστο υγρασιας επελεξες;
Επειδή πρέπει να παίξω αυστηρά gluten-free, με την ιατρική έννοια του όρου, βάζω ειδικά gluten-free αλεύρια - και όχι ζέας αν εννοείς αυτό. Μετά από πολλά χρόνια αναζήτησης, πλέον έχω καταλήξει στο Caputo Fioreglut που είναι μεν ακριβό - 9ε/κιλό - αλλά κάνει πολύ ωραίο gluten-free ψωμί αλλά και ζύμη πίτσας. Αν θέλω να το κάνω προς το “ολικής” - όσο δόκιμος είναι αυτός ο όρος στα gluten-free ψωμιά - βάζω και ποσοστό από το Nutrifree Mix per Pane.
Τώρα για το συγκεκριμένο, εδώ και 12 μέρες ακολούθησα οδηγίες για προζύμι όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία Caputo. Και μετά τις οδηγίες για την παρασκευή ψωμιού που έχει. Εκεί βέβαια έκανα ένα λάθος που δεν άφησα την κολλώδη ζύμη να φουσκώσει και να τη βάλω ψυγείο και αντιθέτως την έκανα αμέσως πιο στεγνή έτοιμη για ψωμί - με προσθήκη επιπλέον αλευριού - και έτσι άργησε πολύ να φουσκώσει. Μετά, μου προέκυψε και θέμα με τον φούρνο σήμερα που δεν ζέσταινε με τίποτα έπειτα από μια διακοπή ρεύματος χθες. Θέλω να δω τι θέμα έβγαλε. Αλλά για πρώτη φορά πιστεύω το αποτέλεσμα ήταν παραπάνω από οκ.
Γενικά ως τώρα που έφτιαχνα με μαγιά, χωρίς προζύμι, έπαιζα με 350gr Caputo, 150gr Nutrifree, 400gr νερό και μια κουταλιά λάδι.
Δεν εννοουσα κατι ιδιαιτερο για το Ζεας, παρα μονο οτι ειναι το αντιστοιχο του “gluten free” για εμενα που δεν εχω θεμα με τη γλουτενη. Δυσκολο στο ζυμαρι, δυσκολο στο δεσιμο. Ωραιο το Caputo ως αλευρι (γενικως εννοω), το χρησιμοποιω για πιτσα κυριως, αλλα αξιζει 100%.
Ακριβως αυτο που εγραψες για το προζυμι ειναι αυτο που δεν προλαβαινω να κανω: δεν εχω 12 μερες διαθεσιμες εως αυριο που θα φτιαξω το ψωμακι Λατρευω τη γευση του προζυμιου, αλλα τι α κανς;
Στη συνταγη με μαγια που εγραψες παραπανω, βλεπω οτι παιζεις με ενα ποσοστο 67% υγρασιας (400 αλευρι προς 400 νερο). Αλλα στη συνταγη που εχει το λινκ των οδηγιων για προζυμι, βλεπω ενα μικρο προβλημα. Το προζυμι που χρησιμοποιησες ειναι σχετικα λιγο, λιγοτερο απο 25% (100 γραμμαρια προζυμιου για 450 γραμμαρια αλευριου). Ακομη και η υγρασια ειναι εξαιρετικα υψηλη, πανω απο 85%, χωρις να υπολογισω το λαδι.
Μου κανει εντυπωση που την δουλεψες, θα μου ειχε σπασει τα νευρα Δεν ειμαι σιγουρος αν το γεγονος οτι δεν μπηκε ψυγειο ειναι θεμα, διοτι απλως εχασες αρωματα και αργη ωριμανση, οχι ομως τελικο αποτελεσμα. Ισως να μου λειπει καποια πληροφορια ομως ή μπορει να εχω ξεχασει επειτα απο τοσον καιρο καποιες λεπτομερειες και να θελω firmware upgrade.
Σε καθε περιπτωση, αυτο που ειδα στη φωτο ειναι ομορφο. Αν αυτο που τρως ειναι εξισου καλο, η μοστρα δεν εχει σημασια. Ειδικα αν ειχες και θεμα με τον φουρνο. Good job otto.
Ευτυχώς δεν έχω δυσανεξία στη γλουτένη και τρώω φθηνό ψωμάκι…
Είναι 500gr αλεύρι και 400gr νερό.
Για Caputo ναι συμφωνώ ότι αξίζει, και αν έχεις δει στο Instagram τον πιτσαδόρο από την Νάπολη - capuano νομίζω λέγεται - κάνει κάτι ζύμες να τρελαίνεσαι.
Σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης η διαδικασία και θα δοκιμάσω και με ποσοστό αλεύρι “ολικής”.
Αστα να πάνε. Κι έχεις επιλογές άπειρες. Παίρνω στη σύζυγο από τον φούρνο εδώ δίπλα ένα προζυμένιο ολικής με 2€ τούμπανο.
Ναι, διπλο το λάθος μου Ήθελα να γραψω “600 αλευρι, 400 νερο”, που και παλι ηταν λαθος Με 500/400 εισαι στο 80%, above average για εμενα, αλλα μια χαρα σε σχεση με το αποδεκτο γενικο οριο. Ισως του δωσω ευκαιρια αυριο…
Δεν τον ηξερα, τον εντοπισα, χθες. Πολυ “πιτσφλουενσερ” για τα γουστα μου, αλλα μολις ειδα ενα βιντεακι οπου καταλαβα ενα λαθος που κανω με τις πιτσες μου. Δυστυχως, με τον φουρνο/μπαρμπεκιου που εχω δεν θα φτασω ποτε τις θερμοκρασιες που βγαζει ο ξυλοφουρνος της Ναπολης, συνεπως παντα οι πιτσες μου θα βγαινουν λεπτες αλλα τραγανες. Ας ειναι, ζω με αυτο
Δες τον vito iacopelli στο ΥΤ, εχω βαλει τη συνταγη για πιτσα του. Μια μαγεια. Αλλα δεν μπορω να βρω το νημα γμτ Αν θελεις, πες μου και στελνω λινκ.
Εγραψα πριν για ποσοστο αρτοποιιας. Κανεις ψωμι, αρα θεωρω οτι το γνωριζεις. Αν ομως οχι, διαβασε για αυτο και θα σου αλλαξει εντελως τον τροπο με τον οποιο προετοιμαζεις το ζυμαρι σου.
Δεν το γνώριζα, για να είμαι ειλικρινής. Μέχρι τώρα έπαιζα trial and error. Ειδικά με τα άλευρα που έχω δοκιμάσει τα errors είναι πολλά
Ε, ξεκινα απο εδω. Το μπλογκ εχει σταματησει, αλλα εχει απιστευτο πλουτο γνωσης. Ηταν η εγκυκλοπαιδεια μου, νομιζω θα σε βοηθησει παρα πολυ.
Ένα μεγάλο κωλοδάχτυλο στο ψηφιακό κράτος του Πιερρακάκη ή ποιος άλλος αρχίδας είναι υπεύθυνος… . Φτάνω Θεσσαλονίκη ξημερώματα Δευτέρας κ από ότι κατάλαβα δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αγοράσω εισιτήριο για τον ΟΑΣΘ με τραπεζική κάρτα εκείνη την ώρα. Άρα, ή ταξάκι ή θα περιμένω να ανοίξει ο γκισές. Ευρώ δεν έχω από τις προηγούμενες φορές που κατέβηκα, οποτε παίζει κ το ενδεχόμενο να βγάλω λεφτά από το αεροδρόμιο που σημαίνει κλέψιμο. Κάθε φορά που με πιάνουν οι μαύρες μου εδώ πάνω λέω μήπως κ επιστρέψω πίσω αλλά νταξ, περνάει με το που έρχομαι στο μπουρδέλο.