Νιωθω κι εγω οτι υπαρχει αυτη η αλλαγη στον τροπο με τον οποιο πλεον οριζεται η φιλια κι ο τροπος επικοινωνιας μεταξυ φιλων, οποτε η κουβεντα με ιντριγκαρει. Οι ερευνες που ανεφερε ο Μοντε παραπανω είναι πολλες. Προσφατα διαβαζα 1-2 αρθρα σχετικα με το πώς ο κοβιντ επηρεασε τις σχεσεις (καλα, το ξερουμε) σε επιπεδο φιλιας, αλλοτε θετικα (extroverts, σαν εμενα, που θελουν να βλεπουν κοσμο) και αλλοτε αρνητικα (τους introvers, που εθεσαν κανονες στην επικοινωνια τους).
Quotαρω το παραπάνω, για σύνδεση. Καταλαβαινω λοιπον οτι μετα την αλλαγη της χιλιετιας, με τον κοσμο να ψαχνεται για ψυχικη υγεια και τα κινητα να δινουν νεες δυνατοτητες επικοινωνιας, αλλαξαν 1-2 γενιες στον τροπο συμπεριφορας. Στα ματια μου αυτο ειναι προβληματικο, αλλα ειμαι ενας ασΚετος τιποτας. Για οσους το κανουν, ειναι απολυτα φυσιολογικο. Το αποτελεσμα ειναι, ομως, το ιδιο: χασμα στη σχεση.
Ενδιαφερον. Απο πού; Αν με τα “μνμ” εννοουμε τις εφαρμογες και την επομενη “μεγαλη προσφορα που δεν πρεπει να χασεις”, αυτο πρεπει να το λυσεις με το κινητο σου. Αν εχεις τοσους πολλους φιλους (πραγματικους εννοω) που επικοινωνουν με legit μνμ, σορι αλλα ρισκαρεις να τους απομακρυνεις αν δεν απαντας. Μαι του σεντζ.
Παρ’ ολα αυτα, μπορει να μου φαινεται awkward, αλλα το σεβομαι. Ομως, ταυτοχρονα ο φιλ@ς ρισκαρει να με χασει διοτι αν δεν παιρνω απαντηση επανειλημμενα, σταματω την προσπαθεια.
Ομοιως. Με τη διαφορα οτι χρησιμοποιω και τους “νεους” τροπους επικοινωνιας αν χρειαστει. Υπαρχει ανθρωπος που μιλαμε συχνά με ανταλλαγη ηχητικων, αλλα οχι απευθειας στο τηλ διοτι θελει να απανταει στον χρονο του. Μου φαινεται παραξενο, αλλα μια χαρα συνεννοουμαστε. Με τον κολλητό μιλάμε σχεδον κάθε μέρα στο τηλ (έστω και για ένα συντομο γεια), αλλα οκ ειναι γέρος σαν εμενα και μοιαζουμε.
Εδω θα σταθω λιγο παραπανω. Τα τελευταια χρονια μπηκε στη ζωη μου ανθρωπος, που πλεον εγινε σχεδον μελος της οικογενειας. Προτιμαει να επικοινωνει με μνμ, αλλα μιλαμε στο τηλ 1-2 φορες την εβδομαδα. Αρχικα το “να σε παρω ενα τηλ να τα πουμε” ηταν εξαιρετικα παραξενο και το “καλυτερα οχι τωρα” ή “δεν μπορω τωρα” (χωρις το “παρε σε μιση ωρα”) που ακουγα παρα πολυ συχνα, μου χτυπαγε ασχημα. Τελικα, εγινε ο,τι εγραψες παραπανω. Υπηρξε αλληλοεκτιμηση και αγαπη, με αποτελεσμα να αλλαξουμε και οι δυο μας απο λιγο… Προφανως διοτι θελαμε την συγκλιση, χωρις να ειναι καποιος απο τους δυο “ριγμενος”.
Ετσι αποδειχθηκε με αυτον τον ανθρωπο οτι οταν δωσεις χρονο και η σχεση σφυρηλατηθει με το περασμα των χρονων, θα παρεις και θα δωσεις. Θα παρεις τηλ επικοινωνια, βολτες, συναυλιες κλπ και θα δωσεις γραπτα μνμ, χρονο και περιθωριο να σου απαντησει οποτε νιωσει οτι πρεπει. Διοτι πλεον γνωριζω οτι θελει να ειμαστε παρεα και ξερει οτι δεν ειμαι κανενας stalker οταν καλω στο τηλ χωρις “προειδοποιηση” (ενταξει, το κανω πολυ πιο συχνα απ΄ ο,τι πρεπει, αλλα ειμαστε στο 2025, οκ).
Σε αντιθεση με οσα εγραψα παραπανω, προσωπικα δεν βλεπω αλλον λογο να σου το κανει εκτος απο το να μην θελει να σε δει. Αν εδωσες τον χρονο και τη δυνατοτητα να απαντησει, εστω και με καποια πιεση (οπως το εβλεπε εκεινη), αλλα κανονισε με αλλους, συγγνωμη αλλα τι αλλο μπορεις να υποθεσεις εκτος απο το προφανες;