Βαριέμαι.Πειτε ότι σας κατέβει (Part 2)

Εγώ έχω το αμέσως νεότερο μοντέλο που έχει το στάνταρ ακροφύσιο για αφρόγαλο.

https://www.skroutz.gr/s/40814304/De-Longhi-Dedica-Arte-Michani-Espresso-1300W-Piesis-15bar-Gri.html?utm_campaign=skroutz_share&utm_source=ios

Αυτή είναι και η μόνη διαφορά τους και μέχρι τώρα είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Θέλει όμως ορισμένες βελτιώσεις για να πεις ότι κάτι κάνεις.

Πιο συγκεκριμένα, πήρα:

μύλο για να αλέθω τον καφέ https://www.skroutz.gr/s/47493774/Fellow-Mylos-Alesis-Kafe-343374.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share

bottomless portafilter (anything from Temu would do)

Φίλτρο https://www.skroutz.gr/s/45216873/IMghi-16-18g-DL2TH26E.html?utm_source=ios&utm_campaign=skroutz_share

Tamper με lever
https://www.temu.com/gr-en/-espresso-coffee-tamper-set-with-adjustable-pressure-and-scale-premium-aluminum-alloy-and-stainless-steel-handheld-espresso-press-tools-without-battery-g-601099561835383.html

WDT
https://amzn.eu/d/gAZh4k7

Ζυγαριά ακριβείας για καφέ (με 0,1 γρ βήμα), anything από Temu would do.

Και το σημαντικότερο που θα κάνω αύριο. Η δική μου έχει 15 bar πίεση. Η Izzy από ότι είδα, έχει 20! Το πρόβλημα είναι ότι στις entry level μηχανές η πίεση είναι τόσο υψηλή για να μπορεί να λειτουργεί το pressurized σύστημα το οποίο μασκαρεύει σχεδόν όλες τις αδυναμίες και καταφέρνει να βγάλει espresso που πίνεται ακόμα και με αλεσμένο από το σούπερ. Όταν όμως πας σε bottomless, το κάθε λάθος το νιώθεις στη γεύση, δεν κρύβεται τίποτα. Το θέμα ειναι ότι οι επαγγελματικές μηχανές βγάζουν τον espresso με 9 bar! Άρα, θα δοκιμάσω να ρίξω τα bar στην μηχανή μου (αλλάζεις απλά το ελατήριο στην αντλία πίεσης με πιο κοντό) προκειμένου να μην παθαίνει overkill ο καφές από τα αχρείαστα παραπανίσια bar. Θα επανέλθω με το αν πέτυχε το πείραμα ή όχι…

Σε γενικές γραμμές πάντως, ιδανικά στοχεύουμε σε 1:2 ratio, δηλαδή αν η δόση μας είναι 18γρ τότε η εκχύλιση θα πρέπει να είναι 36γρ, και η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μεταξύ 25-30 δευτερολέπτων.

3 Likes

παιδια
επειδη εχω εξαντλησει αυτο το θεμα και ειναι η δουλειά μου αλλα και το χόμπι μου ο καφές, καλύτερα να επενδυσετε για αρχή σε μύλο και μετά σε μηχανή.
όσο καλό καφε και να έχετε, όσο καλή μηχανη κ να έχετε, ακόμα και 5000 χιλιάρικα να εχετε δώσει για την μηχανή, αν ο μύλος είναι για τον μπέο, καφέ δεν θα πιείτε.

4 Likes

Καφέ πίνω καπουτσίνο φακελάκια τον χειμώνα ή καπουτσίνο απ’ έξω, fredo espresso απ’ έξω το καλοκαίρι. Πλέον σε κάθε γειτονιά που κυκλοφορώ ξέρω πού έχει τον καλύτερο και τον χειρότερο καφέ, στο μαγαζί που παίρνω κάθε πρωί με βλέπουν και μου ετοιμάζουν κατευθείαν τον καφέ μου. Πρωί χωρίς καφέ είναι σαν Katatonia χωρίς Nystrom.

Όσο για την μεγάλη συζήτηση που άνοιξε ο @nikosPL , η πρώτη μου σκέψη είναι ότι αν είναι τόσο άσχημη η κατάσταση, καλύτερα να γυρίσετε Ελλάδα. Στην Ελλάδα είμαστε από το κακό στο χειρότερο οικονομικά και πολιτικά, αλλά εάν υπάρχουν δουλειές και για τους δύο κι αν όντως κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία η επιστροφή, μπορείτε να τα καταφέρετε. Θα συμφωνήσω γι’ αυτό που είπαν για τους μεγάλους σας. Όσο τους έχετε, να τους προσέχετε. Να είστε κοντά τους.

6 Likes

φαντάσου αν ήσουν πόση θα μιλούσαμε πέρυσι για καφέδες :sweat_smile:

2 Likes

Εκει που εισαι πρεπει να εχει καλο πραμα ομως :heart:

Και η μηχανή παίζει ρόλο φυσικά, αλλά πρωτίστως ο καφές,η ποιότητα του και η ποικιλία του. Εγώ έχω μια breville barista impress. Για εδώ είναι λίγο ακριβή, για Ελλάδα δεν ξέρω.Πολύ συχνό καθάρισμα συν τα φίλτρα. Δύο καφέδες είτε εσπρέσσο με λίγο γάλα είτε σκέτο την ημέρα και αυστηρά το πολύ μέχρι τις 4, αλλιώς μετά ο ύπνος πάει αργά.

1 Like

Την delonghi που μπηκε παραπάνω εχω κ εγω. Θηριο. Δεν καταλαβαίνει απο κακομεταχειριση.

Πριν ειχα παλι delonghi αλλα “διπλη” δηλαδη ηταν ΚΑΙ καφετιερα φιλτρου. Ενδιαφέρον επιλογή. Δεν την ξαναεκανα επειδή ειναι πιο ογκωδης. Αντεξε 4 μετακομισεις.

Μυλο κ διαφορα συνεργα δεν εχω αλλα ζηλεύω αυτους που εχουν πιο μερακι. Αλλα κ στους σουπερμαρκετισιους εσπρεσσο βρίσκεις ενδιαφέροντα πράγματα. Χριστούγεννα κ Πάσχα μπορει ν αγορασω κ καποιον πιο ακριβό αν κ οι τιμές του καφε έχουν ανεβει το λιγότερο 50%.
Στην τελική ειναι κ τι αρέσει στον καθενα. Για παράδειγμα εχω δοκιμάσει πανω απο 50 μάρκες αλλα ο lavazza crema gusto μου ταιριάζει πιο πολύ απολους. Sorry not sorry

2 Likes

Έβαλα την επιλογή με κλείστρο γιατί δεν έχει επιλογή για αυτόματη. Έχω μια αυτόματη Philips που αλέθει και κόκκους. Βγάζει decent καφέ, σίγουρα πολύ καλύτερο από κάψουλα, αλλά δε μπορείς να ρυθμίσεις πολλά όπως τα θες (πχ διάρκεια εκχύλισης, όγκο ροφήματος κλπ).
Η ιδανική λύση είναι μία μηχανή με κλείστρο (πχ Lelit) και ένας μύλος για espresso (single dose ιδανικά) αλλά εκτός από 1.5k για αυτά θες και χώρο :slight_smile:

1 Like

Καλημέρα - να προσθέσω δύο πράγματα.

Η ηλικία σας παίζει ρόλο - στα 47 πολλοί χάνονται, εντός και εκτός Ελλάδος. Στην Ελλάδα έχεις τουλάχιστον την οικογένεια, αλλα ξερω άπειρο κόσμο που γύρισε, ελπίζοντας να τηλεμεταφερθεί στα 28 του, για να συνειδητοποιήσει ότι οι φίλοι του έχουν παιδια/σκυλιά/κούραση, και να τους βλέπει μια φορά το εξάμηνο, όντας στην ίδια πόλη.

Αν η φίλη σου έχει σιχαθεί σε σημείο να μην θέλει να βγει από το σπίτι θα προτεινα 1. θεραπεία και 2. να το σκεφτείτε σοβαρά για Ελλάδα.

ΑΛΛΑ πριν κάνετε το βήμα, ίσως είναι φρόνιμο να κάνετε ένα χοντρό μπάσιμο στους εξπατ εκει που μένετε. Εμεις κάναμε φίλους, όταν ανοιξαμε το σπίτι μας και αρχίσαμε να καλούμε κόσμο. Πήγαμε σε αθληματα μαζί. Γιορτάσαμε τις γιορτές μαζί. Πήγαμε εκδρομές μαζί. Με ένα καφε στο εξωτερικο δεν θα κάνεις φίλους, όπως θα έκανες στην Ελλαδα.

Η ζωη στην Ελλάδα εξαρτάται πάρα πολύ από το αν εχεις δικο σου σπίτι και αν έχεις έξτρα λεφτά για μια αναποδιά με υγεία ή δουλειά. Αν η απάντηση σε ένα από τα δύο είναι όχι, θα το σκεφτόμουν πάρα πολύ καλά.

9 Likes

Το προβλημα με αυτους δεν εγκειται στο αν ειναι “κακοι”. Θα βρεις καλους (γευστικα). Αλλα καβουρδιζονται παλιαααααα και αυτο επηρεαζει την ποιοτητα, ειδικα αν μιλαμε για αλεσμενο καφε. Διοτι, αλεθεται παλιαααααα. Αν ψαξεις λιγο, θα βρεις σιγουρα καλο καφε στις γευσεις σου, απο τα δεκαδες νεο-καφεκοπτεια που υπαρχουν (και ισως μπορεις να στοκαρεις σε καποια εκπτωτκη προσφορα).

Disclaimer για το παρακατω: κουβεντα να γινεται, δεν υπαρχει “σορι” στις γευσεις. Το εγραψα ηδη.

Αν προκειται να πληρωσεις εναν lavazza crema gusto στα 7,85 τα 250 γρ. (φανταζομαι οτι παιρνεις και αυτον σε προσφορα), παρε εναν μονοποικιλιακο (εχω ενθουσιαστει με εναν Il Toto Κοστα Ρικα στα 8.50). Αν βρεις και προσφορα, ακομη καλυτερα.

Ο Lavazza ειναι 70% Robusta, που -οσο θυμαμαι τουλαχιστον- ειναι φτηνοτερος απο τον Arabica. Ο μονοποικιλιακος 100% Arabica (οφειλει να) ειναι κλασεις ανωτερος απο οποιοδηποτε συσκευασμενο χαρμανι της αγορας.

Για να μην παρεξηγηθω, εχω αγορασει μονοποικιλιακο 100% Robusta και ειναι απο τα ωραιοτερες γευσεις καφε που εχω πιει ποτε. Μαλιστα, νομιζω κοστιζε καπου στα 100 ευρω το κιλο, αγορασα 100 γρ “για τη δοκιμη” και θελω να ξαναπαω Μπολονια απλως για να παρω 2 κιλα.

Οπως εχει γραφτει ηδη, καφες (ποικιλια+ποιοτητα+παρασκευη) & μυλος αποτελουν το πρωτο βημα πριν τις ακριβες λυσεις. Επισης, ειναι θεμα διαθεσης και επιλογης. Πχ, απο την ημιαυτοματη πηγα στην υπεραυτοματη. Ειναι downgrade εν μερει, λογω ελαχιστων παραμετροποιησεων. Αλλα συνηθως θελω να φτιαξω καφε και να φυγω για γραφειο ή μπαλα ή ταξιδι, χωρις να χρειαστει τριψω καφε, να ζεστανω τη μηχανη, να την καθαρισω μετα, που ολα ειναι υποχρεωτικα.

Αν ομως ερθεις σπιτι για καφε, με χαρα θα βαλω οσο μερακι και γνωσεις διαθετω για εναν φρεσκοαλεσμενο καφε που θα απολαυσεις. Κατα προτιμηση ζεστο, για 100% γευση.

*Αν παει κανεις Μπολονια, στειλτε πμ παρακαλω.

2 Likes

Κανας αλλος να μην πίνει καφε υπαρχει η ειμαι μονος μου;

5 Likes

Εννοείται στα του καφέ “περι ορεξεως…”. Δεν θα “κραξω” καποιον που του αρέσει μια συγκεκριμένη ποικιλία ή που βάζει γάλα σογιας ή ζαχαρη καρυδας ή σιροπι καραμελα. Δε δουλεύω βέβαια στην εστίαση εκει εχουν το ελεύθερο. :stuck_out_tongue:
Αλλά ο καθένας οπως ευχαριστιεται.

Προσφορες στους εσπρέσο δεν βρισκω πια. Το χω παρατηρήσει κ στο μαγαζι που δουλεύω αλλα κ σε αλλες αλυσίδες σουπερμάρκετ που κανω κατασκοπία. Δε ξερω για ποιον λογο εχει γινει αυτο.

1 Like

Εδώ!

2 Likes

Και εγώ και η σύζυγος και 2-3 φίλοι.
Ετοιμάζουμε μια μασωνική στοά όσοι δεν πίνουμε καφέ με σκοπό να κατακτήσουμε τον κόσμο ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

6 Likes

Άστο καλύτερα, ταρχίδιαμας θα πάρουμε :grinning:

2 Likes

Ναι ε; Ουτε εγω φανταζομαι τον λογο, εκτος απο τα προσφατα μετρα της κυβερνησαρας (@pantelis79 μπορει να εχει αποψη για Σπυραδωνη, νομιζω αυτος το τριγκαρε) για τις προσφορες στα σουπερ μαρκετ.

Προσφατα ηπια Κοστα Ρικα μονοποικιλιακο απο Il Toto, δεν περιμενα οτι θα μπορουσε να ειναι τοσο καλος. Δοκιμασα και Αιθιοπιας, αλλα τον βαζω σε δευτερη μοιρα, επειδη μου εβγαλε μια αυξημενη οξυτητα. Ή πικραδα, δεν θυμαμαι ακριβως αυτη τη στιγμη… Απο 8,5 ευρω ο καθενας. Εντυπωσιακα καλος ο Michicoi (Γουατεμαλα αν θυμαμαι καλα) απο Taf σε τιμη κοντα στα 10, αλλα βρηκα εναν αλλον που εχω κρατησει σπιτι τη συσκευασια, που ειναι πιο φτηνος και μου αρεσε παρα πολυ. Και τους δυο τους παιρνω απο Cultivos. Αυτή τη στιγμη, τιμες γυρω στα 8-9 ευρω τα 250 γρ ειναι σαν “ευκαιρια” αν προκειται για μονοποικιλιακους.

Σκεφτόμουν τις προάλλες να ρίξω εδώ ένα γενικό forum-ικό heads up, γιατί ψάχνω να πάρω μια καινούρια καφετιέρα γαλλικού - η προηγούμενη καφετιέρα, μοιραία χαιρέτησε μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας - μήπως μου πρότεινε κανείς τίποτα ψιλό - αξιόπιστο και ίσως ακριβότερο του συνηθισμένου (μπας και γίνει η πρώτη καφετιέρα που θα βγάλει διετία σπίτι μου).

ΠΟΥ ΝΑ ΗΞΕΡΑ πως η πλειοψηφία εδώ τρίβει τον καφέ μόνη της ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ και εκτιμά λέξεις σαν το “μονοποικιλιακός” ή “ακροφύσιο” :syringe: :pill: :pinched_fingers: :partying_face:
Εγώ θέλω απλά κάτι που θα μου βγάζει εγγυημένα ένα μαύρο, πηχτό και πικρό βοθρόλυμμα, ώστε κάθε πρωί να πίνω μια γουλιά, να ρίχνω την πρώτη παναγία της μέρας και να πηγαίνω δουλειά “έτοιμος”.

11 Likes

Αυτούνη είχα, η οποία όμως παλιότερα λεγόταν private collection. Ακόμα κρατάει, αλλά δεν πίνω πλέον γαλλικό. Εχει δουλέψει χρόνια μπόλικα.

edit: Αυτή εδώ είναι.

1 Like

Τι γαλλικο ρε μλκ :rofl: Να σου δωσω μια απο τις 2-3 που εχω παραπεταμενες αριστερα και δεξια στο σπιτι ή/και στο χωριο; Παρε μια απο τα lidl να κανεις τη δουλεια σου, γαλλικος καφες ειναι. Ζεστο νερο σε σκονη καφε ριχνει και κανει αποσταξη, πσοο χαλια να παει; :stuck_out_tongue:

Γελουσα σαν μλκς μονος μου στο γραφειο, με εβλεπαν γυρω και δεν ηξεραν τι επαθα…

2 Likes

Well Excuse Me GIFs - Find & Share on GIPHY

o καφές είναι 2 ειδών για εμένα - και εξαρτάται αποκλειστικά από το usage του:

1. “καύσιμο” για να ξυπνήσω και να μπω αυτομάτως σε mood καυγά (ΑΚΑ να με προετοιμάσει για άλλη μια εργάσιμη μέρα)
  2. Λόγος να βγω έξω από το σπίτι και να φωτοσυνθέσω με παρέα

από κει και πέρα, δεν πα να’ ναι (ε δε θα’ναι;) κάτι που μόλις το έχει μαζέψει με πετσέτα κάποιος από το μπάνιο ενός κωλόμπαρου της Εθνικής Λαμίας - Αθήνας και την στραγγίζει στο ποτήρι μου - ή κάτι που το έχουν αλέσει 100 παρθένες με τα δόντια τους και έχει συλλεχθεί από ειδικά εκπαιδευμένες μαϊμούδες από ένα αρχαίο δάσος της Κολομβίας που κάποιος αρχαίος πάπυρος αναφέρει πως μια γουλιά μπορεί να σε οδηγήσει στην Ξιμπάλμπα; Ένα και το αυτό για εμένα → μαύρο ζουμί που με οδηγεί, είτε σε socializing κάτω από τον ήλιο, είτε σε πρωινές χριστοπαναγίες και άλλη μια μέρα πιο κοντά στη σύνταξη.

10 Likes