Βαριέμαι.Πειτε ότι σας κατέβει (Part 2)

Οι περισσότεροι ντελιβεραδες πια είναι efood, wolt κλπ, άρα και αφεντικά του εαυτού τους :stuck_out_tongue:

Πωωωω δεν έχεις ιδέα τι συμβαίνει ε

Κρίμα

2 Likes

Τι συμβαίνει?

Τους έχουν βαφτίσει “συνεργάτες” (“αφεντικά του εαυτού τους”) για να μην τους ασφαλίζουν και να μην τους δίνουν συλλογική σύμβαση. Και είναι πάγιο αίτημα των σωματείων τους να τελειώσει αυτή η παπάτζα και να αναγνωριστούν ως αυτό που είναι, δηλαδή υπάλληλοι.

Και γιατί δε συνεννοούνται να σταματήσουν να είναι συνεργάτες μέσω της wolt και της efood, έτσι ώστε να αναγκαστούν οι καταστηματάρχες αν θέλουν να έχουν delivery να τους κάνουν πρόσληψη, και να μην πηγαίνουν σαν τρελοί στο δρόμο?

Αυτό κάνουν

Λέγεται συνδικαλιστική οργάνωση

Αλλά δεν γίνεται απ’ τη μια μέρα στην άλλη

Καλα, μην το μπερδευεις αυτο με το αν θα προσληφθουν κανονικα. Παλι σαν τρελοι θα πηγαινουν, εκει ειναι η ενσταση μας (σχετικα με την οδηγικη συμπεριφορα εννοω). Ειναι θεμα κουλτουρας των οδηγουν, εγω πρωτος.

Και διαρκους κρατικης αδιαφοριας (εδιτ μετα το σχολιο του Νικου απο κατου)

1 Like

πέρα από αυτό, είναι κ θέμα κρατους, αστυνόμευσης.

3 Likes

Εγώ πάλι πιστεύω ότι αν πετύχουν να πάρουν αυτά που διεκδικούν, θα οδηγούν και πιο προσεκτικά. Π.χ. ένα αίτημά τους είναι να περιοριστεί η ακτίνα διανομής κάθε μαγαζιού, ώστε να σταματήσουν κάτι αστειότητες που ισχύουν αυτή τη στιγμή, π.χ. να μπορώ εγώ στα Πατήσια να παραγγείλω από κάτι Χαϊδάρια και τέτοια. Και να μπορεί ο κάθε διανομέας να έχει ένα ανθρώπινο time slot να παραδώσει τα πακέτα του.

Btw πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εγώ δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κακές οδηγικές συμπεριφορές, απλά λέω να μη βιαζόμαστε να αναθεματίζουμε ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που μπορεί να μην ξέρουμε σε τι συγκεκριμένες συνθήκες δουλεύουν. Και φυσικά ότι (οι περισσότεροι τουλάχιστον) δεν είναι σταρχιδιστές και μπαμπουίνοι που δεν τους νοιάζουν καν τα υπόλοιπα οχήματα στον δρόμο.

Άλλωστε οι πρώτοι που κινδυνεύουν από αυτή την παράνοια είναι οι ίδιοι. Για ψάξτε να δείτε πόσα τροχαία με ντελιβεράδες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Το 2ο απαντάει στο 1ο.

Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα αντέξουν τα μαγαζιά αν χάσουν όλο το τζίρο που τους κάνει το ντελίβερι; Εγώ λέω αν πεις ένα μήνα θα είναι υπερβολικό.

Μα ναι, ο Γράκχος ανέφερε ως λόγο ότι πάνε σαν μανιακοί ότι τους πιέζουν οι εργοδότες (που δεν έχουν εργοδότες οι περισσότεροι, το ότι ασφαλίζονται μόνοι τους είναι άλλο πρόβλημα), όταν όλοι ξέρουμε και βλέπουμε ότι 99% είναι κάγκουρες ή σταρχιδιστες.

Η χειρότερη δικαιολογία που λένε είναι «αν ακολουθούμε τον ΚΟΚ εκεί να δεις κίνηση» ???

@nikosPL διαφωνώ φίλε, τα περισσότερα απ’ αυτά τα τροχαία γίνονται επειδή ο άλλος βιάζεται να τελειώσει την επόμενη διανομή, όχι επειδή είναι σταρχίδιατου

@nnnkkk αρνείσαι να καταλάβεις έτσι; Έχουν εργοδότες λέμε. Λέγονται efood και wolt. Αυτοί είναι οι μεγάλοι εργοδότες των περισσότερων ντελιβεράδων σήμερα. Απλά δεν εμφανίζονται ως τέτοιοι λόγω της μαϊμουδιές με τους “συνεργάτες”.

Το άλλο - για να δω αν καταλάβω καλά - είναι ότι προτείνεις να κάνουν απεργία διαρκείας;

Κακό σαν ιδέα δεν είναι φυσικά (όχι μόνο για τους ντελιβεράδες αλλά για όλους τους κλάδους) αλλά στο σημείο όπου είναι σήμερα το εργατικό κίνημα η απόσταση ανάμεσα στη σκέψη και στην υλοποίησή της είναι αρκετά μεγάλη.

1 Like

Αν ως δια μαγείας εξαφανιστεί το efood και η wolt σήμερα, αύριο όλοι οι ντελιβεράδες θα έχουν δουλειά από τα μαγαζιά.

Για να συνεχίζει να υπάρχει η efood και η wolt, σημαίνει πως μπορεί οι ντελιβεραδες να θέλουν να είναι συνεργάτες τους, ή μπορεί να παίρνουν περισσότερες κούρσες αφού δεν περιμένουν τον κυρ-Τάκη να έχει δουλειά στο μπουρδελάκι του, ή μπορεί να τους πληρώνουν καλύτερα και στην ώρα τους, ή μπορεί να τους αρέσει που μπορούν να δουλεύουν οποιαδήποτε ώρα ή ο,τι άλλο.

Το σίγουρο είναι πάντως πως αν δεν τους αρέσουν οι πλατφόρμες, το πολύ σε μια βδομάδα θα μπορούν να βρουν τη λύση αν σταματήσουν να δουλεύουν μέσω αυτών.

1 Like

Ναι και πόσοι μαλάκες με αυτοκίνητο έχουν παρασύρει ντελιβεράδες… Και πόσοι από εμας δεν μετράμε τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα μέχρι να 'ρθει η παραγγελία; Και εδώ που μένω είναι μια μικρή κοινωνία, δεν μπορώ καν να φανταστώ στην Αθήνα, με το κυκλοφοριακό, τις αποστάσεις και την πίεση του χρόνου ώστε να παραδώσουν on time. Και δεν είναι θέμα τι πιστεύει ο καθένας, είναι ενσυναίσθηση.

3 Likes

Τα πράγματα στην αγορά εργασίας συνήθως δεν λειτουργούν έτσι, θέλω κάτι → συμβαίνει. Τις περισσότερες φορές υπό την πίεση των συνθηκών της ζωής σου κάνεις μια επιλογή που φαίνεται να δίνει μια λύση στο αδιέξοδο και μάλιστα συνήθως πορεύεσαι με αυτήν, γιατί υπάρχει ο φόβος ότι αν πας να αλλάξεις κάτι θα χάσεις κι αυτά που έχεις.

Δεν ξέρω αν φαντάζεσαι ότι ένα ωραίο πρωί θα μπορούσαν όλοι οι δεκάδες χιλιάδες ντελιβεράδες της Αττικής να έρθουν σε επαφή, ίσως με κάποιο γκρουπ στο φέισμπουκ, και να πουν μεταξύ τους:
– Ρε σεις, τι θα κάνουμε με αυτές τις πλατφόρμες;
– Εγώ λέω να φύγουμε όλοι απ’ αυτές και χωρίς μεροκάματο (κλάιν) να περιμένουμε μέχρι να μας προσλάβουν κανονικά.
– Γαμώ τις ιδέες δικέ μου, ναι έτσι να κάνουμε.
– Λοιπόν μάγκες συμφωνούμε όλοι; Κάντε λάικ σ’ αυτό το ποστ και προχωράμε.

Περιγράφω αυτό το σκόπιμα γελοίο σενάριο επειδή δεν απάντησες αν εννοείς ότι πρέπει να κάνουν απεργία διαρκείας, υποψιάζομαι ότι δεν σου πέρασε καν απ’ το μυαλό κάτι τέτοιο. Στον πραγματικό κόσμο λοιπόν οι εργαζόμενοι ενός κλάδου έτσι οργανώνονται και διεκδικούν, μέσα από σωματεία. Και είναι επίπονη διαδικασία, στην αρχή η μεγάλη πλειοψηφία δεν συμμετέχει στις συλλογικές διαδικασίες, δεν μπορούν να γίνουν μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις, θέλει πολλή υπομονή για να σπάσει ο φόβος και να αρχίσουν να γράφονται περισσότεροι, και σιγά σιγά χτίζεται μια δυναμική που μπορεί να οδηγήσει στο να υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν στάσεις εργασίας, απεργίες και διαδηλώσεις, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό απλά να σταματήσουν όλοι να δουλεύουν μια βδομάδα σερί ξέρω γω, οι περισσότεροι έχουν ανάγκη το μεροκάματο.

Όσο για το μαγικό σενάριο (μόνος σου το είπες) “αν δεν υπήρχαν wolt και efood…” - “…άρα wolt και efood υπερέχουν…” - “άρα θέλουν όλοι να είναι συνεργάτες τους”, αρχικά σκεφτόμουν να μην το πιάσω καν γιατί παραείναι εκτός πραγματικότητας, τελικά όμως αποφάσισα να απαντήσω και σ’ αυτό. Λοιπόν, αυτό που έγινε στον συγκεκριμένο κλάδο δεν ήταν ότι κάποτε όλοι όσοι δουλεύουν σήμερα στη wolt και στην efood - συγγνώμη, όσοι είναι συνεργάτες της wolt και της efood - δούλευαν απευθείας στα μαγαζιά και ήρθαν η wolt και η efood και τους είπαν, ρε σεις τι κάνετε εκεί πέρα στους κυρ-Τάκηδες, ελάτε εδώ σε μας να σας γαμ… να συνεργαστούμε. Κάποτε υπήρχε στον κλάδο του delivery ένας αριθμός εργαζομένων - κλάσμα αυτού που υπάρχει σήμερα. Εμφανίστηκε πρώτα η efood και άρχισε σιγά σιγά να συγκεντρώνει την αγορά στα χέρια της αξιοποιώντας το πλεονέκτημα του μεγάλου αρχικού κεφαλαίου που διέθετε και με το οποίο είχε τη δυνατότητα ̶ν̶α̶ ̶π̶ρ̶ο̶σ̶λ̶α̶μ̶β̶ά̶ν̶ε̶ι̶ να συνάπτει συνεργασίες με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, κάτι που αντικειμενικά δεν μπορούσαν - και δεν μπορούν - να κάνουν τα περισσότερα μαγαζιά, που είναι μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις. Ήρθε και η περίοδος της πανδημίας και των lockdowns να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία, μπήκε και η wolt κάποια στιγμή στο παιχνίδι και φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, όπου έχει γίνει αυτό που είναι απολύτως φυσιολογικό και γίνεται παντού και πάντα στην αγορά: Συγκέντρωση και συγκεντροποίηση.

Και για να επανέλθω στο “μαγικό”: Αν δεν υπήρχαν wolt και efood, ακόμα κι αν με κάποιον εξίσου μαγικό τρόπο δεν εμφανίζονταν ανάλογες πλατφόρμες να καλύψουν αυτό το κενό, π.χ. αν απαγορευόταν να ιδρύονται τέτοιου τύπου εταιρείες και επιστρέφαμε στο παλιό καθεστώς, όπου κάθε μαγαζί είχε έναν, δύο, άντε τρεις ντελιβεράδες δικούς του, αυτό που θα γινόταν είναι ότι θα έμεναν στην ανεργία οι περισσότεροι ντελιβεράδες, είτε άμεσα είτε μετά από λίγο καιρό, γιατί η πραγματικότητα με τα περισσότερα μαγαζιά είναι ότι μπορούν να απασχολήσουν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων και άλλωστε αργά ή γρήγορα κλείνουν ή απολύουν κόσμο κ.λπ.

Τουλάχιστον βέβαια τότε θα είχαμε λιγότερους ντελιβεράδες να οδηγούν σαν τρελοί στους δρόμους.

1 Like

Δεν ξερω τι φαση που το ροκιν αποφασισε να κηρυξει πολεμο στους οδηγους διτροχων και μαλιστα να θεωρει οτι η φαση ειναι 100-0 υπερ των οδηγων αυτοκινητων, αλλα στα 25 μου χρονια στην Ελλαδα εγω ειδα κατι πολυ διαφορετικο.

Δεν εχω οδηγησει ποτε διτροχο περαν του να δοκιμασω για λιγα λεπτα πανω σε μηχανακι χαμηλου κυβισμου, αλλα στην Ελλαδα δε θα τολμουσα ποτε να εχω τετοιο μεσο μετακινησης σε μονιμη βαση, καθαρα για στατιστικους λογους. Καθε μερα στην ασφαλτο, οποιος καβαλαει διτροχο κινδυνευει απλα να χασει την ζωη του απο καποιον απο τους χιλιαδες ανεγκεφαλους, ανιωθους, απαιδευτους και εν τελει ασυδοτους οδηγων αυτοκινητων. Οι οποιοι για προφανεις λογους εχουν την δυνατοτητα να προκαλεσουν πολυ πιο σοβαρο δυστυχημα απο καποιον που οδηγει διτροχο. Και στην πραξη, αυτο γινεται κιολας σε μεγαλυτερο βαθμο.

Προφανως υπαρχουν παρα πολλοι επισης ασυδοτοι οδηγοι μηχανης υψηλου κυβισμου (compensating για το μικρο του πεος οπως μπορει ο καθενας), οπως επισης και παρα πολλοι ντελιβεραδες που πανε αναποδα σε καθε δρομο που μπορουν, ακομα κι αν ειναι κυκλος, ειναι πλεον καποιο challenge, καποιο task, δεν εξηγειται αλλιως. Αλλα η οδηγικη συμπεριφορα της μαζας οσων οδηγουν αυτοκινητα, και ειδικα προς τους διτροχους, ειναι αλλο επιπεδο.

Παιζει να εχω εκνευριστει μονο 2-3 φορες στην ζωη μου επειδη ο ντελιβερας αργησε, κι αυτο επειδη εκανε ξερω γω πανω απο μια ωρα. Και εννοειται δεν μου εφταιγε αυτος, αλλα το μαγαζι, οπως θεωρω πως συμβαινει αλλωστε στην συντριπτικη πλειοψηφια των περιπτωσεων.

2 Likes

Η φάση είναι 100-0 εναντίον των πεζών και όσων επιλέγουν ΜΜΜ.

12 Likes

Κανείς δεν κήρυξε πόλεμο στους δικυκλιστές κ ούτε θεωρούμε ότι οι οδηγοί των τετράτροχων οχημάτων είναι καλύτεροι. Στυλιτεύσαμε την οδηγικοί συμπεριφορά όλων αλλά μετά αναφέρθηκαν οι ντελιβεράδες που η άτιμη κοινωνία κ ο καπιταλισμός τους κάνει να παρανομούν. Ενώ οι υπόλοιποι κάφροι στους δρόμους το κάνει μάλλον από χόμπι.
Η ιστορία θα ήταν διαφορετική αν το κράτος έκανε την δουλεά του κ μάζευε τα διπλώματα από όλους αυτούς. Τότε θα έβρισκαν κάτι άλλο να κάνουν ίσως.

2 Likes

Ευτυχώς να λέμε που είμαστε κατσαπλιάδες και δε θα έχουμε ποτέ αυτόνομη οδήγηση στην Ελλάδα, μπορεί να μην πεθαίνει κανείς στο δρόμο αλλά τουλάχιστον δε θα χαθούν μεροκάματα και ΑΕΠ

Δεν ειχα καμια αντιρρηση επ’ αυτου. Αλλα η οδηγικη συμπεριφορα χτιζεται ή/και μεταβάλεται. Οταν πρωτοβγηκα στον δρομο, τα εκανα ολα προβλεπε. Αλλα οταν φτανεις στον προορισμο σου κερατας και δαρμενος (ακα, αργοπορημενος και εκνευρισμενος), κανεις πραγματα που δεν θελεις. Μετα ειναι στο μενταλιτι του καθενος το οριο στην παρανοια, αλλα μαλλον δεν εχουμε ολοι το ιδιο πενταλ φρενου.

Απο τις πιο σαφεις και to the point τοποθετησεις που εχω διαβασει στο φορουμ εδω και πολυ καιρο. Εστω κι αν δεν ειναι μουσικου περιεχομενου. Εκτος αν εισαι γονος, εισοδηματιας ή κωλοφαρδος στη ζωη σου, σιγουρα εχεις φαει αυτη τη χλαπατσα καποια στιγμη στη ζωη σου. Εστω και για λιγο.

Ρε συ, ασε το “μεγαλου κυβισμου”. Εκανες το ακριβως αντιθετο του 100-0 (απο τα δικα μου ποστ φανταζομαι βλεπεις οτι ριχνω φταιξιμο στους οδηγους αυτοκινητων, με πρωτο εμενα).

Αν θελουμε να μιλαμε για οδηγηση μηχανης βασει κοκ, πρεπει να μιλαμε για οχημα που δεν κανει σφηνες, δεν χρησιμοποιει την αντιθετη λωριδα (δικη μου) για προσπεραση της δικης του, δεν παει “καβαλαρια” πανω στη διαχωριστικη γραμμη για να επιλεγει λωριδα καταπως βολευει, δεν μιλαει στο κινητο ή με τον συνεπιβατη, δεν κοιταζει το gps, κινειται οπως προβλεπει ο κοκ για καθε οχημα (δλδ σαν αυτοκινητο), δεν μπαινει αναποδα σε μονοδρομο, δεν στριβει χωρις φλας και δεν κανει αναστροφη επειδη ο κολλητουλης ειναι στην απεναντι καφετερια, δεν τρεχει με 100 στην Αμφιθεας ή στη Γαλατσιου ή στη Θηβων, κλπ.

Αν το αυτοκινητο οδηγει στη λωριδα του χωρις καγκουριες (σηκωνω το χερι, διοτι οδηγω σαν ανθρωπος), δεν κινδυνευει η μηχανη. Αν κανω μλκ (ξανασηκωνω το χερι, διοτι ανθρωπος ειμαι και καπου θα κανω λαθος), ειμαι υπαιτιος. Δεν υπαρχει 100-0 ή 0-100, υπαρχει οδηγικη συμπεριφορα.

Σωστοτερος ολων.

2 Likes