Ναι, έπαιρνα βαλεριάνα γνώστης εταιρείας σε χάπι πριν χρόνια. Δεν με επηρέαζε, γιατί δεν με κάλυπτε και καλά, ώσπου ένα βράδυ στραβοκατάπια το χάπι, έπαθα κρίση πανικού, για μέρες δεν έτρωγα και μου έδωσε καινούρια αντικαταθλιπτικά + Xanax για μήνες, μέχρι να ανακάμψω
Εμένα μια φορά μου είχαν δώσει Xanax γιατί είχε συμβεί κάτι τόσο κακό που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Δεν μου είπαν πότε να το πάρω όμως και με πήρε ο ύπνος στη δουλειά. Οπότε μπορεί κάτι να ξέρει η γιατρός.
Παιδιά, ως μπαμπας εχω να κοιμηθω χρονια. Πριν κανα εξαμηνο μου εδωσε ο γιατρος μαγνησιο+Β12 και κοιμηθηκα σαν να μην εχω υποχρεώσεις. ειναι over the counter, δεν εχει παρενεργειες κτλ κτλ. Θα ελεγα να το δοκιμασετε πριν πεσετε στα βαρια
Γενικά το μαγνήσιο βοηθάει στη χαλάρωση των μυών και στον επακόλουθο ύπνο.
Δοκιμάστε και μαύρη σοκολάτα με λίγα κάσιους που έχουν φουλ μαγνήσιο.
Δεν παίρνω πολύ, ούτως ή άλλως. Εξάλλου και μόνη μου να έκανα του κεφαλιού μου, επειδή μου τα δίνει η μαμά μου ποτέ δεν ξεπερνάμε τη συνιστώμενη δόση. Εγώ είμαι ηλίθια, η μαμά μου όχι.
Βιταμίνη Β12+D είχα έλλειψη, συν τοις άλλοις σιδηροπενική αναιμία. Ο οργανισμός δεν απορροφά εύκολα το σίδηρο, με αποτέλεσμα να μου προκύψουν οργανικά και ψυχολογικά ένα σωρό.
Μόνο με συμπληρώματα (που δεν παίρνω καθημερινά το γίδι) και χάπια αντικαταθλιπτικά λειτουργώ. Ένα διάστημα που τα έκοψα μόνη μου τρελάθηκε ο οργανισμός μου και από τότε δεν κάνω χωρίς αυτά.
Ειρήσθω εν παρόδω, στο προκείμενο, εγώ κάνω ΠΑΝΤΑ πολύ διακεκομμένο ύπνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι ξυπνάω είτε από ανησυχία (συχνά φωνάζω κοιμισμένη) είτε επειδή πιάνομαι και ζητάω από τους γονείς μου να μου γυρίσουν πλευρό, γιατί δεν μπορώ να κάνω μηχανικά την κίνηση στον ύπνο μου.
Το μαγνήσιο και η μελατονίνη βοηθάνε γενικά, κυρίως όσους ψιλοδυσκολεύονται λίγο, είτε λόγω άγχους είτε λόγω κούρασης. Και πολύ νερό φυσικά (και φυσική άσκηση, αν γίνεται).
Κόψτε και τις οθόνες όσο πλησιάζει ο ύπνος. Ή τουλάχιστον, βάλτε κάποιο φίλτρο για το μπλε φως. Το μπλε φως εμποδίζει την έκκριση της μελατονίνης και αναστατώνει πολύ τον ύπνο.
Σωστός ο Παντελής!
ή απλούστερα, αρχίστε να διαβάζετε βιβλία το βράδυ. άχαστο κόλπο. όταν καμια φορά ξυπνάω στις 3 το πρωι από το άγχος, πιανω το βιβλιο μου, και ξανακοιμαμαι
Εσύ μοντεκρίστο μπορείς να βλέπεις και αγώνες της ΑΕΚ. Εγγυημένα αποτελέσματα
φετος, μαλλον ναι.
Δεν ξέρω για εσάς, εγώ από τότε που κατάλαβα ότι υπολειτουργεί ο θυρεοειδής - φυσικά το παρακολουθώ ιατρικά-, δεν έχω πρόβλημα ύπνου, είμαι πάντα αρκετά κουρασμένη ώστε να πέσω να κοιμηθώ νωρίς. Εκτός από τα βράδια Κυριακής που την άλλη μέρα δουλεύω πρωί. Εκείνα τα βράδια κοιμάμαι πάντα ελάχιστα.
You can switch the device off, but “you can’t turn your brain off”
Research on blue light and sleep is mixed
While it’s true that blue light exposure can sink melatonin levels, the limited evidence we have suggests that screen use does not always cause this dip, said Mariana Figueiro, a scientist at the Icahn School of Medicine at Mount Sinai in New York City who studies how light influences health.
What you do during the day may also influence screen-related melatonin drops at night. The more bright sunlight you’re exposed to during the day, some research suggests, the less susceptible you may be to an evening dip.
Some people are more sensitive to blue light than others, Dr. Hartstein added. In one study published in 2019, researchers exposed 55 adults to a range of light levels (including blue light) during the evening. They found that one participant needed 40 times more light exposure to get the same degree of melatonin suppression as the most blue-light-sensitive participant.
However, it’s still not clear whether the levels of melatonin suppression from screen exposure are enough to impair sleep in the first place, Dr. Figueiro said.
If a study participant’s sleep was disrupted after screen use, it’s challenging to know if that was because of the blue light, or something else such as late afternoon caffeine, stress or a snoring bed partner.
The conclusions of these studies are also often mixed. In a 2022 review, researchers analyzed two dozen studies on how blue light affected sleep in young adults. Many of the studies found no link between blue light exposure and poor sleep, while a few did.
Last year, the National Sleep Foundation concluded that there wasn’t enough evidence to demonstrate that blue light exposure from screen use before bed can impair sleep.
How you use screens may be important
While we don’t know exactly what it is about screens that affects our sleep, some research suggests that what you’re doing on them can play a big role, Dr. Hartstein said.
Interactive activities like playing video games, browsing social media, shopping and gambling are among the worst types of screen use for your sleep, said Dr. Daniel Buysse, a psychiatrist and professor focused on sleep at the University of Pittsburgh. These behaviors engage the brain’s reward system, which can keep you awake and glued to your device well into the night, he said.
Social media use is especially concerning, Dr. Buysse added, because it’s designed to keep you immersed for as long as possible.
Potentially rewarding digital activities, like communicating with friends and playing games, as well as distressing ones, like endlessly scrolling through unnerving news articles or videos, can also stimulate your brain in a way that makes it difficult to sleep, Dr. Hartstein said.
You can switch the device off, but “you can’t turn your brain off,” she said.
A 2024 study of about 500 15-year-old boys found that those who said they talked, texted or played video games on a device before bed tended to fall asleep later and sleep for less time than those who said they did not.
There’s less consensus about how other types of screen use, like watching television or reading, may affect sleep, Dr. Hartstein said. And it may depend on what you’re watching or reading on your device, she said.
Starting a new, suspenseful drama to read or watch will most likely impair your sleep more than rewatching or rereading an old, comforting series, Dr. Harvey said. If you already know the outcome, you’ll have an easier time turning off the TV or e-reader and falling asleep.
The 2024 study on teen boys found that those who reported watching television or movies on any device before bed experienced no difference in their sleep than those who said they did not. The study, however, didn’t note the type of movie or show they reported watching.
Some screen use may actually help you sleep
For people who struggle with a cycle of negative thoughts just before bed, watching certain types of TV shows or movies or reading something relaxing on a tablet may be beneficial.
The content should be engaging enough to distract from their negative thoughts yet boring enough so that it doesn’t keep them up.
The “sweet spot” seems to be something positive and familiar, like a scripted comedy, said Aric Prather, a psychologist at the University of California, San Francisco, who treats insomnia. The “go-to rumination killer” for one of his patients, Dr. Prather said, is “It’s Always Sunny in Philadelphia.”
Whatever you decide to read or watch, try to avoid doing it in your bed. That separation helps your brain associate your bed with one thing — sleep, Dr. Hartstein said.
Αφαιρεσα τις σαλτσες αν δεν μπορειτε να διαβασετε ολο το αρθρο. Επεσα πανω του χθες και με ιντριγκαρε. Ερευνες επι ερευνων για να ειναι τελικα ολα αντικρουομενα.
Εχει ωραια πραγματα για να διαβασετε ομως.
στην αρχη νομισα ηταν ο Βλάσης Τσάκας
Αμα εισαι κουρασμενος κοιμασαι με το κινητο στο χερι
Λοιπόν, δεν το ακολουθώ πάντα γιατί απλά δε γίνεται, όμως από το 2021 που στην Αμοργο διάβασα το Ζαρατουστρα, μου είχε μείνει αυτό που έλεγε πως όταν ένιωθε πως όταν νιώθει ότι θέλει να κοιμηθεί…απλά πέφτει κάτω από ένα δέντρο και κοιμάται (ή κάτι παρόμοιο), και είπα “έχει δίκιο”.
Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα, ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχω πάντα φιξ ωράρια, άρα όταν το ακολουθώ αυτό μπορεί να κοιμηθώ 1.30-5.00, μετά 12.00-14.00, μετά 21.00-02.00 και μετά 6.00-10.00 ξέρω γώ.
Όταν πρέπει να μπω σε ωράριο προφανώς κάποια στιγμή μες στη μέρα θα είμαι πτώμα, αλλά πραγματικά όταν το ακολουθώ αυτό και την πέφτω όταν νιώθω ότι θέλω να κοιμηθώ, πάντα ξεκουράζομαι καλύτερα και κάνω τέλειο ύπνο.
Σωστα, αλλα ποσοι μπορουν να το κανουν; Και για ποσο; Αλλωστε, φανταζομαι οτι οι ερευνες αναφερονται στην περιπτωση που οι ανθρωποι ειναι σε ωραριο και απλως δεν κοιμουνται το βραδυ (οπως εγω, που αν κοιμηθω πριν τη 01.00-01.30 σημαινει οτι εχω κανει 24ωρη βαρδια σε ορυχειο ξερωγω). Αν δεν υπηρχε αυτη η υποχρεωση, προφανως θα μπορουσαμε να κοιμομαστε σαν τις γατες οποτε γουσταρουμε.
Γαμω την βιομηχανικη επανασταση και το 40ωρο την εβδομαδα. Εχουν γινει πολλες ανθρωπολογικες ερευνες πανω στο θεμα, και ειναι πλεον αποδεκτο μαλλον ευρεως το οτι οταν ο ανθρωπος ηταν hunter/gatherer κοιμοταν 4ωρα οταν ηταν κουρασμενος, οπως το περιγραφεις.
Για ενα τεραστιο διαστημα της ζωης μου κοιμομουν καπως ετσι, αφου δουλευα σε κολλεγιο που διδασκα μονο μερικες ωρες την ημερα και ηταν συνηθως απογευμα, ή ημουν φοιτητης (και αρα η λεξη προγραμμα ηταν αγνωστη). Εχω κανει τους καλυτερους υπνους ετσι προφανως, αλλα και τους χειροτερους (αφου αυτος ο κυκλος με τα 4ωρα δεν θα μπορουσε να συμπιπτει παντοτε με τις υποχρεωσεις μου).
Βασικα οι πιο ξεκουραστες φασεις της ζωης μου ηταν οταν υπηρχαν δυο συνθηκες: (Α) να ειναι καλοκαιρι και αρα διακοπες, και (Β) να μην εχω κοπελα/συζυγο
Πλεον αυτα ανηκουν στο μακρινο παρελθον, και τωρα που εχω και παιδι, αν και ειναι φανταστικο το μωρο στο θεμα υπνου, η πραγματικα καλη ξεκουραση ειναι απλως μια εννοια που ανηκει στο μακρινο παρελθο και στο μακρινο μελλον
Παίδες, ψάχνω να βρω ένα δίσκο του οποίου το artwork μοιάζει κάπως έτσι (αλλα ίσως πιο dense) και μπορεί να έχει και λίγο κόκκινο κάπου;
Σας λέει κάτι;
Το είχα σίγουρα στο iPod μου (οπότε μιλάμε για 15 χρόνια πίσω χοντρικά)
Είδος;
Wild guess, αλλά είναι σα zoom σε λεπτομέρεια στο “Malval” των SHORA.