Φιλικά και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης, αυτό δεν είναι υποκριτικό;
Το να βλέπεις βίντεο με σφαγές ζώων είναι λίγο σαν να βλέπεις βίντεο με ανθρώπους να τρώνε μπριζόλες
Παλιότερα ήμουν κι εγώ “αυστηρός” με τους βίγκαν και τους βετζετέριαν, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι δεν είχα δίκιο. Θεωρώ κι εγώ ορισμένες από τις πρακτικές τους υπερβολικές, αλλά κατανοώ το ότι δε θέλουν να πεθαίνουν ζώα.
υπάρχουν πολλά πράγματα στο δυτικό τρόπο ζωής, που δεν ειναι υποκριτικά ή αν θες “κοιτάω αλλού”; Εκτός αν έχεις iphone , φτιαγμένο στην Πάτρα από Ελληνες εργαζόμενους.
Το τι κάνει ο καθένας στο τραπέζι του δε με ενδιαφέρει!
Έχω φίλους βίγκαν, δεν έχω κάτι με τους βίγκαν, αρκεί να μην προκαλούν!
Έχω πάει με βίγκαν σε μικρότερη ηλικία, μη με λέτε ρατσιστή
Με σωστή διατροφή και προσοχή πιστεύω θα μπορούσε ένα παιδί να μεγαλώσει σωστά.
Βέβαια σωστή διατροφή και προσοχή χρειάζεται έτσι και αλλιώς, γιατί όταν βλέπω παιδί ενός έτους να τρώει γαριδάκια κάτι με πιάνει.
Να πω στα σοβαρά πάντως, πως οι βίγκαν που έχω μαζί τους πρόβλημα είναι εκείνοι που θεωρούν ότι “πρέπει να γίνουμε όλοι βίγκαν”, αγνοώντας το κόστος των αντίστοιχων τροφίμων, αγνοώντας γενικότερα το κόστος ζωής (διατροφολόγοι κλπ) και κυρίως ενώ σωστά υπερασπίζονται όλα τα ζωντανά, ξεχνάνε τους εργάτες στα εργοστάσια που και αυτοί κομματιάζονται…
Ας πούμε λοιπόν στον φτωχό Έλληνα, να γίνει βίγκαν και να παίρνει γάλα αμυγδάλου που έχει 3 φορές πάνω από το κανονικό, που επίσης δε μπορεί να πάρει βέβαια…
Εγώ που έχω δεί σε τρυφερή ηλικία (~10) να σφάζουν κατσίκι για το πάσχα, αλλά συνεχίζω να τρώω κρέας, τι λέει αυτό για μένα? Ή,καλύτερα, λέει κάτι για μένα αυτό?
Το πως θα μεγαλώσει ένα παιδί, να το θέσω απλά, είναι θέμα επιστήμης. Αν παίρνει αυτά που πρέπει να πάρει για να αναπτυχθεί σωστά, ας τρώει και φύκια μόνο, δεν με απασχολεί.
Αν και δεν γνωρίζω τις περιεκτικότητες των τροφών σε διάφορα συστατικά, υποθέτω ότι οι αναλογίες αλλάζουν προς τα κάτω σε μη κρέατα. Να δω πως θα καταφέρει κάποιος να δώσει σε παιδάκι 1,5 χρονών που δεν πολύ γουστάρει να τρώει (γενικά), 2πλάσια ποσότητα για να συμπληρώσει τα απαραίτητα. Great fun.
Παντως πλεον υπαρχει και αλλη μια κατηγορια, oi flexitarian οι οποίοι προσπαθούν να μην τρώνε τοσο πολύ κρέας, μέσα στη βδομάδα.
Ως flexitarian λοιπον θα σας πω οτι ειμαστε πιο cool από vegan/vegetarian, αλλά και πιο eco από τους καρνιβόρες που πάνε στο First Dates, άρα σε επίπεδο moral highground, είμαστε πάνω από όλους.
Έχω δει άπειρες φορές στο χωριό, στο μαγαζί του θείου μου. Αρνιά και γουρούνια. Οριακά θα έλεγα πως αν μου έλεγες να το κάνω o ίδιος, ξέρω.
Ήμουν κι εγώ παιδάκι τότε. Η αλήθεια είναι πως κάτι μου φαινόταν “ενδιαφέρον” ας το πω. Δεν μπορώ να φανταστώ σήμερα πως θα παρατηρούσα με την ίδια απάθεια. Είναι πολύ σκληρή εικόνα. Αλλά κάπως σαν να το παρατηρούσα χωρίς να αφήνω κανένα συναίσθημα να βγει στην επιφάνεια. Δεν λέω πως μου άρεσε, πως έπαιρνα χαρά. Όμως σαν να είχα επίγνωση ότι έτσι γίνεται, ότι έτσι τρέχει το σύστημα (δλδ έτσι θα φας χοιρινό σουβλάκι, έτσι θα φας αρνί).
Δεν ξέρω αν λέει και για μένα κάτι αυτό, προβληματίστηκα κάπως.
In my book οσοι τρωνε κρεας 2-3 φορες τη βδομαδα (εννοωντας σαν κυριως γευμα, οχι ξερω γω να εχει το σαντουιτς λιγο μορταδελακι) ειναι φουλ συνηθισμενοι διατροφικα ανθρωποι, αφηστε τα αυτα τα σκουληκιαρικα
Σίγουρα είναι πολλά, εννοείται, δεν αντιλέγω. Όπως επίσης δεν αντιλέγω ότι κι εγώ προσωπικά μπορεί να συμβάλω σε αυτό. Πάντως εδώ μίλησα συγκεκριμένα για το να κράζεις τους βίγκαν ή τους βετζετέριαν χωρίς να έχεις δει πώς είναι να σφάζεις ένα ζώο για να το φας.
Παρεμπιπτόντως, χωρίς να είμαι γιατρός θεωρώ ότι η βίγκαν διατροφή ενός παιδιού μάλλον είναι κάτι πολύ προβληματικό.
Περα απο το οποιο ηθικο η περιβαλλοντικο θεμα, οποιαδηποτε διατροφη εει ως αστερισκο οτι ‘ειναι μια χαρα αν κουμπωνεις και 10 συμπληρωματα’ δεν την λες και πολυ ‘ισορροπημενη’ in my book.
Απο την αλλη, αν για ηθικους η περιβαλλοντικους σκοπους την εχεις επιλεξει μπραβο σου, δεν το λεω ΚΑΘΟΛΟΥ ειρωνικα, αλλα μην την πλασαρεις ως ‘καλυτερη’ απο μια ισορροπημενη διατροφη. Μιλαω για μια ισορροπημενη διατροφη παντα, οχι κοκκινο κρεας 5 φορες την εβδομαδα η 10 κιλα αλλαντικα, μια νορμαλ Μεσογειακου τυπου διατροφη.
Δεν ηξερα το φλεξιτετοιο και καθως τρωω κρεας 2-3 φορες την εβδομαδα (ή προσπαθω τουλαχιστον, αλλοτε 3-4 και αλλοτε -συχνοτερα- μολις 1-2 ), νιωθω ηδη καλυτερα
Επειδή έχει γίνει πολλές φορές αυτό με βίγκαν γονείς κι επειδή ζούμε ανάμεσά τους, δηλαδή ανάμεσα σε άτομα που θα στερούσαν κάποια ομάδα τροφών από ένα μικρό παιδί στην ανάπτυξη, θεωρώ ότι είναι τέρμα ηλίθιοι όσοι το κάνουν. Είναι το ίδιο εγκληματικό με το να μην κάνεις στο παιδί τα εμβόλια που εδώ και δεκαετίες έχουν σώσει την ανθρωπότητα. Υπάρχει μία γενιά γονέων που ενώ όταν ήταν μωρά έτρωγαν από όλα και έκαναν όλα τα εμβόλια (μεγαλώνοντας δεν έκαναν μόνο το εμβόλιο του covid), πιστεύουν πως τα παιδιά μπορούν να ακολουθήσουν τις δικές τους επιλογές, που μπορεί να τις εφάρμοσαν μόλις χτες. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε μία παράλληλη πραγματικότητα που τους υποδεικνύει το echo chamber τους. Έγιναν αυτοί 1-2 χρόνια πριν βίγκαν και δεν σκέφονται εάν το παιδί τους μπορεί να ζήσει, να αναπτύξει το σώμα και τον εγκέφαλό του τρώγοντας ό,τι τρώνε και οι ίδιοι.
Μάλιστα έχουμε καταλήξει και οι ενήλικες να βγάζουν πρόγραμμα διατροφής από βίντεο στο διαδίκτυο και να νομίζουν ότι αυτό μπορεί να τους αποφέρει υγιεινά αποτελέσματα. Αυτό ισχύει τόσο για βίγκαν διατροφές όσο και για άλλου είδους, όπως οι αποκλειστικά κρεατοφαγικές διατροφές. Πολύ περισσότερο όταν παίζουν στην εξίσωση τρόφιμα όπως η σόγια (απαγορευτική για τους πάσχοντες από θυρεοειδή και ίσως και άλλες ομάδες).
Πλέον θεωρώ ότι κι ένας ενήλικος πρέπει πρώτα από όλα να συμβουλεύεται έναν κλινικό διαιτολόγο πριν ξεκινήσει μία αλλαγή στη διατροφή του. Αυτοί οι άνθρωποι για κάποιο λόγο σπούδασαν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Είτε θέλεις να γίνεις βίγκαν είτε θέλεις να αυξήσεις μυϊκή μάζα είτε απλά να χάσεις βάρος. Δεν είμαστε ρομπότ με εργοστασιακές ρυθμίσεις, ο καθένας έχει διαφορετικά προβλήματα υγείας και διαφορετικό οργανισμό.