Porcupine Tree / Anathema, τον Σεπτέμβριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Anathema, μετρια πραγματα και κακος ηχος στις κιθαρες. Δεν ειμαι και ιδιαιτερος φαν τους οποτε περα απο το Deep και αλλα 3-4 ωραια κομματακια, δεν ασχοληθηκα ιδιαιτερως

Porcupine Tree φοβεροι απ’ολες τις αποψες! Aν καποιος ομως γουσταρει πιο πολυ τους PT των 90’s, δεν θα το ευχαριστιοταν τοσο. Εγω ειμαι φαν των δουλειων τους στα 00’s οποτε εφυγα πληρως ικανοποιημενος.Τα καινουρια ακουγονται μια χαρα live, αν και η συναυλια απογειωθηκε απο το Open Car και μετα με μια πολυ καλη αλληλουχια τραγουδιων οπως το “χιτακι” Lazarus (τοσο απλο για PT μα τοσο ομορφο), το υπερτατο Russia On Ice, το Normal, το Anesthetize, το Way Out Of Here και αλλες ομορφιες. Παρα πολυ καλη εμφανιση απο τους PT, αλλο ενα απωθημενο σβηστηκε:)

Λοιπόν, για μένα άνετα στα λάιβ της χρονιάς (αν όχι ΤΟ λάιβ). Πρώτοι φορά έβλεπα τους Porcupine Tree, απίστευτη μπάντα και λάιβ, βασικά έπαθα ζημιά. Για μένα επιβεβαίωσαν πλέον γιατί τους θεωρώ ένα απο τα κορυφαία συγκροτήματα αυτής της μουσικής τα τελευταία 20 χρόνια.

Όπως και να το κάνουμε, το να παίρνεις τραγούδια απο το τελευταίο άλμπουμ σου (που κατά κοινή ομολογία δεν είναι και στα κορυφαία που έχουν βγάλει), και να τα εκτελείς τόσο α-πί-στευ-τα πάνω στη σκηνή, τα λέει όλα. Μεγάλη λάιβ μπάντα, μεγάλο συγκρότημα πραγματικά.

Στα Russia on Ice και Normal πήγα να πάθω ανακοπή (σχεδόν). Και ας μην ήταν ολόκληρα, δε πειράζει.

Αν το λάιβ αυτό έκανε καμιά υπέρβαση (τύπου 2-3 ενκόρ, κανένα τζαμάρισμα απο τα παλιά, πάνω απο 2 ώρες λάιβ και τέτοια) θα μιλούσα για ένα απο τα καλύτερα λάιβ της ζωής μου, άνετα. Τώρα μπαίνει απλά σοβαρά υποψήφιο για το καλύτερο της χρονιάς.

(εντάξει, αυτή η σύγκριση με Opeth πάνω αστεία ε)

Όσο αφορά τους Anathema, τους αγαπώ πολύ για να γράψω κακή κουβέντα, έτσι κι αλλιώς ξέρω πως κάποιοι τη βρίσκουν με το να θάβουν με την πρώτη ευκαιρία, ας μη το κάνω και εγώ λοιπόν. Άνευρη εμφάνιση, δυστυχώς τους έφαγαν οι headliners, οι Anathema χρειάζονται δικό τους χώρο (όπως είχαν στη Θεσσαλονίκη, τυχεροί οι θεσσαλονικείς). Μόνο στο Lost Control σχεδόν ξεχάστηκα, όπως στο (πάντα όμορφο) Natural Disaster, αλλά σίγουρα όσοι τους έχουμε δει αρκετές φορές θα ξεχάσουμε γρήγορα την σημερινή, τυπική θα λεγα, εμφάνιση τους.

Ο ήχος με προβλημάτισε λίγο στους Anathema, ήταν θαμμένες κάπως οι κιθάρες λόγω προβλήματος ή απο επιλογή τους? Στους PT πάντως ο ήχος ήταν τέλειος, απλά.

εδιτ. Στέλιο, μη σε επηρεάζει η σημερινή εμφάνιση των Anathema, έχουν δώσει απίθανα λάιβ στο παρελθόν.

Καλά μωρε ψείρα #1 μη φανταστείς ότι έκανε και ανεμόμυλους α-λα Έρικ Ρούταν, αυτό το χαρακτηριστικό “χτύπημα” που έχει ο Turner ή και ο Chanchellor έχει τώρα.

Ντάξει μωρέ ψείρα #2 δεν εννοώ μουσικά, εννοώ το βάιμπ που έβγαζαν σήμερα ήταν μια αρκετά_πιο_μέταλ εκδοχή των Πινκ Φλόιντ. Ο συνδυασμός ήχου/εικόνας/φωτισμού/visuals αυτό μου έβγαζε.

Είχε, αλλά δεν το πρόσεξα ιδιαίτερα, πρέπει να είχε πολύ πράμα απ’όσο είδα από μακρυα.

Σιγά μη θέλουν δικό τους χώρο ρε ελλανορ, δες λίγο τα σχόλια των σαλονικιών που λένε πως το λάιβ των ανάθεμα χτες ήταν το πιο βαρετό που έχουν δει ποτέ. Το ΚΑΠΗ είναι ο χώρος τους τώρα, ναι ΘΑΒΩ. Οι ανάθεμα έπρεπε να έχουν διαλυθεί πολλάαα χρόνια τώρα, ας όψονται κάτι έλληνες που τους στηρίζουν.

Εεε, κοιτα. Τους PT τελευταια φορα τους ειδα πριν απο δυο χρονια κι εδωσαν ενα εκτελεστικα ΑΨΟΓΟ show, με τα κομματια των τελευταιων τους δισκων να ακουγονται πολλες σκαλες πανω. Μετα απο καιρο, ε καπου αρχισα να βαριεμαι αυτους τους δισκους, τους ακουσα τους ακουσα, ε καλοι ειναι, αλλα δε με κεντριζουν για κατι παραπανω, περαν απο συγκεκριμενα κομματια*. Περασα παρα πολυ καλα, κυριως επειδη περιμενα το setlist καπως χειροτερο, αλλα γενικα μου εδωσαν την εντυπωση πως εχουν αλλαξει εντελως σαν μπαντα. Κι αυτη η εντυπωση πρωτη φορα μου δοθηκε στο live τους στο Λυκαβυττο. Προπερσι ηταν μακραν πιο δεμενοι σε σχεση με τοτε, ο τυπος οργιαζε επι σκηνης και σ αφηνε με ανοικτο το στομα, αλλα στο τελος μου αφησαν μια ιδεα πως την εχουνε δει λιγο μεταλλοπαιχτεςπουαγαπανεΦλοιντκαιΠολυΚινγκΚριμσον και μα τω Θεο, ο Wilson αρχισε να ακουει metal λιγο πριν το Lightbulb, διασταυρωμενο, και γι αυτο δεν εβγαζε κατι αναλογο στα live του. Και παιζανε και τοτε πιο τεχνικα, πιο τζαζι σε σχεση με τα studio. Δεν λεω πως ειναι κατι κακο, απλα δεν εχει σχεση με αυτο που αγαπησα, ειναι κατι γαματο, αλλα διαφορετικο. Κι η αντιδραση γιεπ, ειναι τετοια επειδη ναι ειμαι ψειρας και αρρωστος φανμποης εκεινης της εποχης. Θα παω παντως να τους δω ξανα οταν σοβαρευτουν με τα σετ λιστ κι εδω πες μου πλζ αν παιξανε το Start of Something Beautiful, ωπα εδω μπαινει*, για να ξερω αν εχασα κατι δλδ.

Red Rum. Εχμ, ναι, σχόλια όπως αυτό, δεν έχεις άδικο:

Υπήρχαν όμως και εκείνοι που γούσταραν. Ναι. Σε σπόιλερ γιατί είναι μεγάλα τα ποστ, τα έβαλα απλά ενδεικτικά για να δείξω και τις 2 όψεις του νομίσματος.

H πλειοψηφία ωστόσο είναι γεγονός πως διαπίστωσε μια πτώση, σε σχέση με παλιότερα λάιβ. Κάτι που πιστεύω πως κατά πολύ έχει να κάνει με τα νέα κομμάτια και με το οτι φαίνεται να μην έχουν σε αυτή τη φάση εκείνο που είχαν παλιότερα. Σήμερα πραγματικα ήταν η χειρότερη φορά απο τις 6 που τους έχω δει, θυμάμαι όμως και την προπερσινη (πάνε δύο μόλις χρόνια) που ήταν α-πι-θα-νοι, επομένως δε βιάζομαι να βγάλω συμπεράσματα.

Και στην τελική, λέω την άποψη μου, δεν με ενδιαφέρει να την επιβάλλω ως απόλυτη αλήθεια ή κάτι τέτοιο.

Ναι ρε γμτ οι Anathema εχουν χαλασει παρα πολυ! Και στη Θεσσαλονικη καπως ετσι ηταν!(Περα απο το οτι παιξαν 2.30 ωρες). Ο ηχος οχι και τοσο καλος, σε πολλα σημεια η κιθαρα χανοταν (οπως το empty) και γενικοτερα η σκηνικη τους παρουσια δεν ειναι και τπτ το ιδιαιτερο πλεον. Ενταξει αν εξαιρεσεις τον Vincent που φαινεται πως γουσταρει!
Δεν ξερω με εχει απογοητευσει πολυ αυτη η μπαντα! Ισως ναι θα πρεπει να διαλυθουν αφου δεν εχουν τπτ πλεον να προσφερουν σε ολους τους τομεις! Αλλα απο την αλλη, να διαλυθουν? Εγω μ’αυτους μεγαλωσα και τους αγαπω! Δεν ξερω, με εχουν μπερδεψει παρα πολυ…:-s

Οι Anathema κανουν καλα live μωρε, απλα ο τελευταιος δισκος ειναι λιγο μετριατζα (για τα γουστα μου φυσικα). Ε κι οταν τον παιζουνε ολον, γι αυτο βλεπετε τοσο διχασμενες αποψεις.

Οι Anathema έδωσαν το χειρότερο live που τους έχω δει να δίνουν. Πολύ κακός ήχος, μηδανική ανταπόκριση - ειδικά στα νέα τραγούδια - και αν δεν τους είχα δει σε χρυσές εποχές Ρόδον θα πίστευα πως τα όσα έλεγαν για τα live τους ήταν υπερβολές.

Οι Porcupine Tree γάμησαν και έδειραν. Ικανοποιητικό setlist (πάντα από τέτοιες μπάντες ξέρεις πως θέλεις κι άλλα), καταπληκτικός ήχος, αψεγάδιαστο παίξιμο. Πραγματικά κάποια πράγματα μου φαίνονται αλαμπουρνέζικα, κάποιοι να δείτε μην έχετε χάσει το νόημα της μουσικής.

Δεν έχω ιδέα. Τους δίσκους μετά το αψέντι δεν τους έχω ακούσει σχεδόν καθόλου.

Τώρα όσο αφορά τους πανάθεμα, όντως τους έχω πετύχει κι εγώ σε καλύτερη φάση (για μένα ανεκτούς δηλαδή) οπότε είναι άδικο να βγάζετε συμπεράσματα μόνο από τη σημερινή εμφάνιση.

Δηλαδή ντάξει, χάλια είναι αλλά όχι τόσο χάλια όσο σήμερα :stuck_out_tongue:

@Outshined: Για ποιο λογο βρισκεις το σετλιστ ικανοποιητικο;

Εμένα δηλαδή που φαίνεται να επιβάλλεται η άποψή μου σαν απόλυτη αλήθεια???

Ξαναλέω, έχε χάρη που υπάρχει ακόμα ελλάδα και μιλάμε για πανάθεμα. Και δεν τους σώζει κανένας wilson όσες παραγωγές κι αν τους κάνει. Τέσπα, ας πούμε για πόρκιουπάιν που έδωσαν τεράστια λαιβάρα, και ας αφήσουμε τους άλλους να τους τρώει η μαρμάγκα τους. Που ξέρεις, μπορεί να ξαναβγάλουν κανά αλτέρνατιβ 8, να τους σπρώξει ξανά το χάμερ, να κονομήσουν καμιά νέα γενιά ελλήνων οπαδών και στα 80 να ναι πάλι εδώ.

γιατί τους είδα το 2010.

Wrong answer. Βασικος λογος που δεν τους ειδα το 2010 ηταν το setlist.

edit: Δεν προσπαθω να την πω σε κανεναν, εξηγησα στον κωστα πιο πισω γιατι αντεδρασα ετσι. Ρελαξ, κανενα νοημα δεν χαθηκε, ολα καλα.

ΡΕ. Αυτό που γράφω δε το γράφω αναφερόμενος σε σένα, σα να λέω “εμένα είναι η γνώμη μου και όχι η απόλυτη αλήθεια, σε αντίθεση με ΣΕΝΑ!”. Το λέω γενικα. Όπως και το προηγούμενο που έγραψα, γι’ αυτούς που “θάβουν τους Ανάθεμα με την πρώτη ευκαιρία”, το λέω γενικά, ξέροντας τι παίζει. Δεν είχα καν διαβάσει τα πάνω ποστ (να δω το δικό σου που όντως τους έθαβες :P)

Κατα τ’ άλλα με το περιεχόμενο του σπόιλερ διαφωνώ όσο δεν πάει άλλο. Δίσκοι όπως τα Alternative 4 και Judgement είναι μεγάλοι, και αν εμένα ή όποιον άλλον έτυχε να μας αγγίξουν, αυτό δεν έχει να κάνει με κανένα Hammer.

Peace. :hippy:

Γιάννη, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου. Τη σέβομαι αλλά πραγματικά δεν μπορώ να την κατανοήσω.

οι διαφορες των PT στα 90s με τα 00s

Μια μινι αναλυση απο καποιον που τους ακουει 15+ χρονια (αρα δεν μιλαω με τον νεανικο ενθουσιασμο ενος στελιου86 η καποιου που τους εμαθε στο in absentia/deadwing/foabp)

PT 90S - PT 00S

Πιο prog-rock παιξιμο - Πιο prog-metal παιξιμο
Ενδοστρεφης μουσικη για το μυαλο - Εξωστρεφης μουσικη για το σωμα
Δισκοι κονσεπτ που ακουγονται μονομιας - Δισκοι με κομματια που ακουγονται αποσπασματικα
Τρομερα αλμπουμ με ΟΚ παραγωγη - ΟΚ αλμπουμ με τρομερη παραγωγη
Μεγαλοι δισκοι / Οκ ανταποκριση κοινου - Οκ δισκοι /Μεγαλη ανταποκριση κοινου

Χαιρομαι που εστω κ καθυστερημενα ολο κ περισσοτερος κοσμος βλεπει την απλη αληθεια-οι ΠΤ ειναι μεσα στις 2-3 καλυτερες βρετανικες μπαντες της τελευταις 15ετιας

Οταν ολοι επαιρναν πιπες στους oasis το 96 εγω γελαγα κ εκλαιγα ταυτοχρονα (κ το ιδιο λογικα θα εκανε ο στηβ)

Καλιο αργα παρα ποτε. Αλλα γιατι ρε πουστη μου βλεπετε ΤΩΡΑ αυτο που επρεπε να ειχατε δει 10-15 χρονια πριν ?

Λυπαμαι που ισως επειδη η καλλιτεχνικη κ εμπορικη αναγνωριση αργησε να ερθει (κ ηρθε με τα πιο αδυναμα συνθετικα αλμπουμ της καριερας τους) ο wilson επικεντρωνεται στα late 00s πονηματα του μιας κ τα 90s εχουν περασει για τα καλα κ οσοι ειμασταν εκει οταν συνεβαινε, νιωθουμε χορτασμενοι απο τα τοτε μεγαλεια

Οταν καποιοι καταλαβουν οτι οι ΠΤ ειναι μια γαμηστερη,αυτοφωτη μπαντα που επηρεαζεται αλλα δεν αντιγραφει τους floyd θαμαστε ολοι λιγο πιο σοφοι

Τωρα αυτα περι μεταλ floyd μου ακουγονται αστεια.Ο wilson ηταν,ειναι κ θα ειναι prog rock στο μυαλο,στις συνθεσεις,στα παντα

Αν καποιοι θελουν να του κολλησουν συνθετικα που εμπεριεχουν την λεξη μεταλ ας το κανουν εφοσον συνεχιζουν να ενισχυουν υλικα κ συναισθηματικα τον στηβ κ την παρεα του

και θα συμφωνησω με οτι λεει ο angmar , ο οποιος ειναι ο μονος εδω μεσα που μου δινει την εντυπωση οτι τους ακουει 10+ χρονια κ οχι μετα το prog-metal μπαμ του in absentia (αν υπαρχουν κ αλλοι , συγχωρεστε με που δεν σας ‘βλεπω’ δεν το κανω επιτηδες)

Αυτα.

To ενδεχομενο καποιοι να ειναι fans της μετα Stupid Dream εποχης δεν σου περναει απο το μυαλο ρε συ?:p. Ειδικα για PT το θεμα setlist ειναι καθαρα υποκειμενικο. Δεν μιλαμε πχ για Iron Maiden οπου αντικειμενικα ενα setlist με 80ιλες θα ξεφτιλιζει ενα με 90ιλες.

Δεκτη η γνωμη σου οτι θα βαριοσουν αποψε αμα ερχοσουν, αλλα το να σου φαινεται κουλο οτι οτι γουσταραμε καποιοι το σετλιστ, ειναι λιγο παραλογο.

Παντως αμα εμενε το setlist με την αμερικανικη μορφη ή την ευρωπαικη του Ιουλιου, οντως δεν θα ηταν πολυ καλο. Απλως σημερα μας εφτιαξε ο Wilson συνδυαζοντας καλα πραγματακια

Αwake ωραία τα πες, στη συναυλία πήγες δε μας είπες?

δεν πηγα ρε φιλε γιατι με ξενερωνει το σετλιστ 2010 και δεν ειχα να δωσω 40 ευρω για ενα σετλιστ που με ξενερωνει

Θα μπορουσα να ερθω κ να κανω μαιμουδια κ να μπω τζαμπα , αλλα δεν το εχω κανει ποτε μου για καμια συναυλια κ θα ντρεπομουν 2 φορες να το κανω στον γουιλσον πουναι μεσα στους 5 πιο αγαπημενους μου μουσικους

Χαιρομαι παντως που οσοι πηγαν περασαν γαματα. Χαιρομαι που ειχε γαματο ηχο . Χαιρομαι που κανενας δεν εχει να πει κατι κακο για την αποψινη συναυλια.Χαιρομαι που ο ςιλσον βλεπει τους κοπους 15 ετων να πιανουν τοπο.
Γενικα χαιρομαι σημερα (μουρθε κ ενα βινυλιο miles davis κ εχω λαλησει 8) )