Να σημειώσω κάτι στην χθεσινοβραδινή κουβέντα περί νέων και παλιών Porcupine Tree.
Κατανοώ το να αρέσει σε κάποιον περισσότερο η πρώτη φάση του συγκροτήματος.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω με τίποτα είναι πως γίνεται σε όσους αρέσει η πρώτη φάση να μην εκτιμούν την μετέπειτα πορεία τους και να προσπαθούν να τη μειώσουν.
Ξαναλέω προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Δεν είναι παράλογο να αρέσει σε κάποιον η πρώτη περίοδος, αλλά οι σημερινοί Porcupine Tree είναι μια εξαιρετική μπάντα με όσα αντικειμενικά κριτήρια μπορούν να υπάρξουν και αν σου αρέσει έστω και ελάχιστα ο ήχος δεν μπορείς παρά να τους εκτιμήσεις.
Να με συγχωρούν όσοι λένε ότι δεν ήρθαν γιατί είναι οπαδοί των “παλιών” Porcupine Tree και τα νέα τραγούδια δεν τους εκφράζουν και λοιπές δικαιολογίες, απλά κάτι θέλουν να έχουν να λένε. Δεν μπορεί να σου αρέσουν οι Porcupine Tree και να μη σου αρέσουν τα In Absenta και Deadwing, δεν μπορεί να μη βρίσκεις εξαιρετικά τραγούδια ακόμα και στα δύο τελευταία άλμπουμ. Κάτι δεν κολλάει και κάποιοι ξέρετε ότι είστε φίλοι που τα λέτε αυτά, ε…
Η συναυλια χτες ηταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!Οι Porcupine Tree τα σπασανε και παροτι με τους Αναθεμα εχω μεγαλυτερη σχεση,οταν εφυγα τους ειχα ξεχασει!Ο ηχος στους Porcupine ηταν πολυ καλος για να μην πω τελειος ,σε αντιθεση με τους αναθεμα που την Lead κιθαρα δεν ξερω πως την ειχαν συνδεσει αλλα ακουγοταν μονο οταν επαιζε μονη της.Τις αλλες φορες ακουγοταν ελαχιστα!Τι αλλο να πω??Γαματη συναυλια,οι Porcupine Tree με ψησανε να ξανακολλησω μαζι τους και να τρεξω στο δισκαδικο να αρχισω να αγοραζω κι αλλους δισκους τους,κι οσο για αυτους που γκρινιαζουν με τους Αναθεμα.Νταξι,αντι να καθεσε σπιτι σου να βλεπεις τηλεοραση ηερθες πιο νωρις κι ειδες αλλο ενα συγκροτημα.
Και εγώ το ίδιο (πάνω κάτω) αλλά ανάθεμα (:p) κι αν οι Porcupine Tree είναι μέταλ. Μέταλ τους κάναμε στην Ελλάδα για να δεχτούμε να μας αρέσουν (γιατί παίζει και το αντίστροφο, κάποιοι αποφεύγουν ότι δεν είναι μεταλ).
Χαχα! Τρουίλες και στους Porcupine Tree. Με τι ασχολείστε ρε γμτ και πόσο μάλλον μετά από μια εξαιρετική συναυλία που έδωσαν και με γαμάτο σετλιστ για Porcupine Tree του '10. Ναι, οκ με το Signify και το Sky Moves… τους πρωτακούσαμε κάποτε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν συνεχίζουν να είναι αξιόλογοι και τώρα. Παρόλο που το Incident αντικειμενικά είναι το πιο αδύναμο άλμπουμ τους. Και άσχετα αν το Time Flies είναι τεραστιότητα λόγω του ιδιόμορφου tribute στους μεγάλους.
Από κει και πέρα, τι ψυχεδέλειες, τι prog metal, τι pop μπαλαντούλες λέτε. Εφόσον οι Porcupine Tree συνεχίζουν να γράφουν όμορφη μουσική, κομματάρες και να δίνουν τέτοιες συναυλίες, όλα τ’άλλα είναι μαλακίες.
Αυτό όμως που πραγματικά ήταν άξιο απορίας χτες, ήταν οι Anathema. Απαράδεκτοι, άνευροι, υποτονικοί και δήθεν. Και όσο αγαπημένη μπάντα και να είναι, μετά από αμέτρητες συναυλίες και τόση στήριξη, κάποια στιγμή το παρακάνουν και αυτοί. Και το ζήτημα είναι ότι το δυνατό χαρτί τους ήταν πάντα η επί σκηνής απόδοσή τους. Όλες τις φορές ήταν τουλάχιστον πολύ καλοί έως αριστουργηματικοί (όπως στο Ρόδον το '05). Τέλος πάντων, αυτές τις μέρες πήρε λίγες ακόμα ευκαιρίες το τελευταίο, (τελικά) ΜΕΤΡΙΟΤΑΤΟ άλμπουμ τους, με διάθεση να απολαύσουμε ακόμα και τις μετριότητες, εφόσον παίζουν ΠΑΝΤΑ παθιασμένα. Πού όμως. Ο δίσκος δεν στέκεται με τίποτα επί σκηνής.
Χειρότερο opening track δε θα μπορούσε να υπάρξει.
Τα καινούρια κομμάτια, με εξαίρεση το A Simple Mistake, είναι μόνο για VINYL RIP και 5.1 από Wilson
Το Everything είναι το χειρότερο κομμάτι τους, ας πούμε από το Eternity και μετά.
Ρε, πού πήγε το Deep; Σε πουστ διασκευή το παιξαν;
Κομμάτια σαν το Forgotten Hopes, Far Away, Release, A Fine Day To Exit, Flying, Looking Outside Inside δεν χωράνε δηλαδή για να παιχτεί το everything;
Χειρότερη εμφάνιση αναθεμας εν Αθήναις. Μακράν.
Ντάξει, οι Porcupine Tree ήταν εκπληκτικοί όπως πάντα. Και αφού είχε Normal / Anesthetize / Stars Die βασικά, όλα κύλησαν όπως πρέπει. Μαγευτικές στιγμές και ήχος φανταστικός.
Anathema προφανως ηταν πολυ κατοτεροι απο το 97 (νομιζω) π.χ. αλλα τοτε ειχαν eternity και οχι το τελευταιο…Αλλα βαση του υλικου που ειχαν ηταν αξιοπρεπεστατη συναυλια αλλα ειναι γεγονος οτι πλεον και η χωρα που εδινε ζωη σε αυτη την μπαντα αρχιζει και ξενερωνει μαζι τους…κριμα…
Porcupine ειναι απλα εγγυηση στα live…ξερεις οτι θα περασεις καλα στα live τους και διασκευες τερλεγκα να πεζουνε, γιατι οπου και να τους βαλουν βγαζουν απο τους καλυτερους ηχους που κυκλοφορουν, πεζουν τις καλτσες τους, αυτοσχεδιαζουν, wilson μορφη και ολα τα αλλα που λετε πιο πανω.
Και εγω ειμαι φαν της stupid dream εποχης αλλα τους ειχα δει τοτε, γαμησαν, παμε παρακατω. Ενα live κατα την αποψη μου δεν κρινεται απο το setlist και τι θελει να δει ο καθενας, αλλα απο το ΠΩΣ ερμηνευει το συγκροτιμα αυτα που παιζει…
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τσακώνεστε για ΡΤ, με μια γρήγορη στα ποστς είδα εντυπώσεις από “πάρα πολύ καλοί” μέχρι “εμπειρεία ζωής” κι έτσι.
Το πρόβλημα πού είναι?
Ότι δεν γράψαμε ΟΛΟΙ “γουάου, καλύτερο λάιβ που έχω πάει zomg zomg!!!” ??? Ε άμα δε νιώσαμε έτσι, γιατί να το γράψουμε?
Οτι λέμε το αυτονόητο ότι το τελευταίο τους είναι ψιλο-κάλτσα (για ΡΤ)? Αφού είναι ρε παιδιά τι να κάνουμε.
Οτι δεν μας είχε στείλει ο Γουίλσον το ντέμο τους στο σπίτι μας το '91? Αφού ακούγαμε Carcass τότε.
Eυχαριστουμε τα μαλα…Και μονο που δεν θα ναι μαζι οι-δωστε μας επιτελους πρασινη καρτα-Αnathema θα ναι ενα σκαλακι πιο πανω το live θεωρω απ το αντιστοιχο της Αθηνας.
Μολις τσιμπησαμε και τα τικετς μας και ειμαστε ετοιμοι.Φυσικα και δεν περιμενω κατι με αναλογες εμφανισεις τους που ειχα την τυχη να δω στα 90’ς,αλλα μετα απο 4 φορες ξερω τουλαχιστον τι να περιμενω και ξερω εκ των προτερων οτι δεν θα κλαιω τα λεφτα που εδωσα.
Απο κει και περα ειμαι υπερ των πειραματισμων και των αλλαγων στον ηχο.Ο καθε καλλιτεχνης μπορει να φαει την νιοστη φλασια και να κανει ο,τι γουσταρει.Πολλες δισκογραφιες απο τιτανοτεραστιους καλλιτεχνες εχουν διαφορετικες"φασεις"και περιοδους.Το ιδιο συμβαινει και με τους Tree και με τον Wilson γενικοτερα.Και προτιμω αυτο παρα την σιγουρια και την στασιμοτητα του να βγαζεις τον ιδιο δισκο επι 20 χρονια.
PS:Για οσους θα πανε σημερα προτεινω ανεπιφυλακτα να δωσετε τη δεουσα προσοχη στο support,τους No Brain Cell.Τα παιδια ειναι βουτηγμενοι στους PT ως το κοκκαλο,τους εχω δει σε tribute και πραγματικα επαιξαν φοβερες εκτελεσεις.Τα δικα τους κομματια ειναι επισης στο στυλ των PT της τελευταιας δεκαετιας και βλεποντας τους καταλαβα οτι δουλεψαν ΠΟΛΥ πανω στο υλικο.Για να στηριζουμε και τα"ντοπια"προϊοντα και οχι πλεον ημιθανεις βρεταννικες κλαψομουνιες οπως τους Anathema.
Ήθελα να πάω Anathema προχθές να τους δω για 3η φορά αλλά μάλλον καλύτερα που δεν πήγα από αυτά που ακούω.
Τελευταία φορά που τους είχα δει στο Principal ήταν πάρα πολύ καλοί.
Σήμερα όμως έχει Porcupine Tree και δεν κάνω την βλακεία να τους χάσω όπως πριν 5 χρόνια που παίξανε με Blackfield:metal:
Anathema δεν είδα
Μετά έφαγα πίκρα γιατί εγώ είχα τικετ και το άτομο που ταν μαζί μου όχι και το οποίο αγόρασε και πήραμε τ’ αρχίδια μου γιατί με ένα έμπαιναν δύο με ένα οπότε βάλαμε κάτι άκυρους
Το σετλιστ πολύ μέτριο. Βασικά έλειπε πολύ πράμα από Stupid Dream (έστω δύο τραγούδια) και το ομώνυμο του Fear of a Blank Planet. Επίσης το κοινό ήταν καραψόφιο και εγώ νύσταζα του πούστη για άλλους λόγους.
Γενικότερα δεν το ευχαριστήθηκα όσο περίμενα αλλα τεσπα καλά να μαστε
Anathema: :-k:-k
Τους αγαπώ τρελά είναι η αλήθεια. Λατρεύω πολλά από τα άλμπουμ τους (το τελευταίο όχι). Γιατί ρε γαμώτο θέλουν να γίνουν Radiohead στη θέση των Radiohead Ο ήχος τους δεν ήταν καλός. Το μπάσο ακουγόταν πολύ δυνατά, οι κιθάρες και τα σόλα ακουγόντουσαν ελάχιστα. Δεν ξέρω αν το έκαναν επίτηδες ή ήταν θέμα του ηχολήπτη. Μακράν η χειρότερη εμφάνισή τους για μένα. Από το setlist έλειπαν άπειρες κομματάρες (Regret, Angelica, Hope, A Dying Wish, One Last Goodbye…). Ελπίζω σε μια καλύτερη εμφάνισή τους στο μέλλον, ισάξια με αυτή του 2008.
Porcupine Tree: Οι Anathema μέχρι να βγουν οι PT μου είχαν φανεί μέτριοι. Ε μετά δεν υπήρχαν καν στο χάρτη. Σαρωτική συναυλία από Wilson. Δεν τους είχα ξαναδεί και δεν ήμουν και die hard οπαδός τους, αλλά με κέρδισαν τα μάλα με την φοβερή τους εμφάνιση πάνω στη σκηνη. Επική συναυλία, τρελή ψυχεδέλια. Πολύ δεμένη μπάντα, ήχος κρύσταλλο
Θεσσαλονιείς μην κάνετε το λάθος και δεν πάτε να τους δείτε. Είτε σας αρέσουν τα τελευταία άλμπουμ τους είτε όχι 8)
Οι Anathema ήταν απλά χάλια.Υποτονικοί εντελώς,λες και έκαναν αγγαρεία.Ευτυχώς που τους είχα δει το '08.
Porcupine πολλοί καλοί,αν και στην αρχή ο ήχος ήταν λίγο χάλια(τουλάχιστον μπροστά που βρισκόμουν εγώ).Μετά έφτιαξε και ήταν όλα τέλεια.Ελπίζω τουλάχιστον ο Wilson να τηρήσει αυτό που είπε και να ξανάρθει σύντομα.
Χιλια ευχαριστω στο ροκινγκ που μου εδωσε την ευκαιρια να γνωρισω απο κοντα τον Γουιλσον και τον Μπαρμπιερι. Γιατι ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ, επειδη ορμηξαμε ολοι στον Γουιλσον με το που πηγαμε, ο Εντγουιν και ο Χαρισον τσαντιστηκαν και φυγανε χωρις καν να μας χαιρετησουνε. Ο Χαρισον νομιζω μονο μας χαιρετησε απο μακρια. Τον Εντγουιν τον ειδαμε και οταν γυρνουσε απο κατουρημα και δεν μας ειπε ουτε “χεη γκαηζ” ξερωγω. Ενω ο Γουιλσον ηταν πολυ οκ τυπος, μεσα στο χαμογελο και γενικα συμπαθητικος. Και ο Μπαρμπιερι.
Ειδικη μνεια:
*στον τυπο που ηταν μαζι στο μητεντγκρητ και ειχε φερει ολοκληρη τη δισκογραφια και ειχε καβατζωσει τον Γουιλσον για κανα δεκαλεπτο να του τα υπογραφει
*στον τυπο που πριν τους Αναθεμα ηταν απο πισω μου και ελεγε οτι ο Γουιλσον βρισκεται παντου και ειναι ο Τσακ Νορις της μουσικης, λωλ.
Στο δια ταυτα
Αναθεμα εχω δωσει μια αυτια μονο στο Τζατζμεντ και γενικα ποτε δεν ενδιαφερθηκα να ακουσω κατι αλλο. Λοιπον, η μουσικη μου φανηκε πολυ συμπαθητικη και ιν τζενεραλ συμπαθητικοι.
ΟΙ ΠΟΡΚΙΟΥΠΑΗΝΗΔΕΣ ΛΟΙΠΟΝ
Δεν ηθελα τοσο ινσιντεντ αλλα ημανε προετοιμασμενη απο προηγουμενα σετλιστς. Ενταξει, ευχαριστηθηκα με ολη μου την ψυχη το μεγαλυτερο μερος του λαηβ, αλλα σε καποιες φασεις ειχα βαρεθει τοοοοοοοσοδα με τα καινουρια τους κομματια. Ο ηχος κρυσταλλο και απιστευτη αποδοση.
Ενταξει, γυρισα σπιτι με ενα χαμογελο.
Επισης cheers σε freedomofrock που τον ειδα απο μακρια, μακιντος και πλ13.
(Μπληντιν σε ειδα σιγουρα, αλλα ειχες πει οτι δεν θα ερχοσουν και υπεθεσα οτι ειδα καποιον σωσια σου. Νεβερμαηντ! :p)
Αχ ανυπομονω για PT αποψε, ιδιως μαλιστα μ’αυτα που διαβαζω αναμενεται να ειναι φανταστικη βραδια! Αντε γτ οι Anathema με απογοητευσαν απιστευτα και δεν το αντεξω και απο Porcupine Tree!
No Brain Cell? Δεν τους ξερω αλλα θα μαι νωρις απο κει να τους ακουσω! Αντε, λοιπον, καλα να περασουμε!!:D:D
PS: Οι PT ποσο παιξαν Αθηνα? Υπαρχει περιπτωση να παιξουν παραπανω εδω? Μακαρι…