Περί του πολιτικού όντος Άλαν Άβεριλ Νεμτεάνγκα λοιπόν.
Disclaimer: Η δική μου “κόκκινη γραμμή” είναι το να είναι ο άλλος φασίστας. Ξεκάθαρα όμως, όχι “έχει κάποιες αντιδραστικές απόψεις”. Χίτλερ, Γ’ Ράιχ, λευκή φυλή, τέτοια πράγματα. Και - αν πρέπει να αποσαφηνιστεί - όταν λέω “ξεκάθαρα” δεν εννοώ να το έχει παραδεχτεί, εννοώ να προκύπτει έτσι κι αλλιώς από τα λόγια ή/και τις πράξεις του.
Και θέλω να πιστεύω ότι την έχω τηρήσει αυτή την κόκκινη γραμμή. Όταν π.χ. συνειδητοποίησα τι παίζει με τους Deathspell Omega, δεν με ένοιαζαν πια οι μουσικές που έγραφαν. Έριξα Χ και αυτό ήταν. Τα ίδια και με τους Amebix.
Με τους Primordial δόθηκαν διάφορες αφορμές, ή καλύτερα υπήρξαν διάφορες παροτρύνσεις για κάτι ανάλογο εδώ και πολλά χρόνια. Ομολογώ ότι σε κάποιες απ’ αυτές προβληματίστηκα, αλλά Χ δεν έριξα και ούτε σκοπεύω να ρίξω. Και ο λόγος είναι κάτι που λέει ο ίδιος ο Λέπερ σε παραπάνω ποστ: Ο Άλαν, αν προκύπτει ως κάτι πολιτικά, είναι απλά αντιφατικός. Τον ελκύουν κάποιες ιδέες τις οποίες σε γενικές γραμμές πρεσβεύουν οι αιώνιοι πολιτικοί εχθροί μου; (μας;) Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι. Επειδή όμως εγώ δεν πιστεύω στο guilt by association, θεωρώ ότι δεν είναι αρκετό. Η άποψή μου, με βάση όσα έχουν βγει στο φως, είναι ότι ο Άλαν πολιτικά είναι ηλίθιος, αλλά πέραν πάσης αμφιβολίας ακροδεξιός / φασίστας, όχι. Ούτε προοδευτικός (έστω και υπό μια γενική και αόριστη έννοια), φυσικά, όπως - ομολογώ - υποψιαζόμουν κάποτε με βάση τους στίχους του και μόνο. Και μόνο οι απόψεις του για τη Σοβιετική Ένωση φτάνουν για να το αποκλείσουν αυτό. Μάλιστα κάποτε χρησιμοποίησα ακριβώς τους Primordial σε συζήτηση περί σοσιαλισμού την οποία είχα με ένα παλικάρι που έγραφε και εδώ, ήταν δηλαδή μεταλλάς, επίσης ήταν συγκεκριμένα Primordial fan και με ρώτησε αν θεωρώ ότι δεν είναι πολύ πιθανό μια σοσιαλιστική Ελλάδα να βρεθεί τελείως απομονωμένη διεθνώς, εκτός των άλλων να σταματήσουν να έρχονται και ξένα συγκροτήματα για συναυλίες κ.λπ. Για κάποιο λόγο οι Ιρλανδοί φίλοι μας ήταν οι πρώτοι που μου ήρθαν στο μυαλό και του είπα “εγώ πάντως στο δίλημμα σοσιαλισμός ή Primordial - που btw το βρίσκω πολύ πιο cool και πιασάρικο από εκείνο το παλιό σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα - θεωρώ την απάντηση πολύ εύκολη”. So there you go.
Όσο για τα περί έθνους, εθνικισμού μπλαμπλαμπλά, είπα και πιο πάνω, οι Ιρλανδοί είναι ειδική περίπτωση - δέχομαι μεν το επιχείρημα του Λέπερ ότι “ούτως ή άλλως” αυτά που έχει πει κατά καιρούς ο Άλαν επί του ζητήματος σημαίνουν ότι δεν πρέπει αυτό (από μόνο του) να αποτελέσει δικαιολογία, από την άλλη όμως το λαμβάνω υπόψη μου στην αξιολόγηση της όλης “υπόθεσης” και λέω ότι υποψιάζομαι (δεν μπορώ να το αποδείξω προφανώς) πως για τον συγκεκριμένο, επειδή είναι Ιρλανδός, είναι πιο “εύκολο” ή αν θέλετε του βγαίνει πιο “φυσικά” να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα. Να το πω αλλιώς, εδώ στην Ελλάδα υπάρχει λόγος που οτιδήποτε έχει να κάνει με το “έθνος” είναι τόσο αρνητικά φορτισμένο. Και είναι επειδή για δεκαετίες κόσμος στηνόταν σε έναν τοίχο και τον τουφέκιζαν (ή τον έστελναν εξορία σε κάποιο ξερονήσι) ακριβώς στο όνομα του “έθνους”. Δεν είμαστε η μοναδική χώρα για την οποία ισχύει κάτι τέτοιο αλλά είμαστε σίγουρα από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Η Ιρλανδία, είτε μας αρέσει είτε όχι, δεν έχει τέτοια ιστορία. Εκεί έχει περάσει (έως έναν βαθμό τουλάχιστον) στο συλλογικό υποσυνείδητο ότι οι αντάρτες, οι αντικαθεστωτικοί, ακόμα και οι επαναστάτες αν θέλετε (δεν το συμμερίζομαι btw, τουλάχιστον όχι έτσι ακριβώς) ήταν ακριβώς αυτοί που υπερασπίζονταν την ακεραιότητα του “έθνους” και το καθεστώς, η εξουσία, όπως θέλετε πείτε το, ήταν ακριβώς εκείνοι που είχαν “πουλήσει” το “έθνος”. Ξαναλέω: Όλα αυτά ΔΕΝ σημαίνουν ότι αποκλείεται να είναι συγκεκριμένα ο Άλαν εθνικιστής (και) με τη “δική μας” έννοια. Το μόνο που λέω είναι ότι ίσως πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Για να μη μακρυγορήσω άλλο, εγώ Primordial θα συνεχίσω να ακούω, κι ας έχει εξαφανιστεί τελείως ο θαυμασμός που κάποτε είχα απέναντι στον Άλαν ως προσωπικότητα, για τρεις λόγους: α) η μουσική τους παραμένει 100% my cup of tea (την οποία btw δεν γράφει ο Άλαν αλλά κατά κύριο λόγο ο κιθαρίστας τους ο Κιάραν), β) οι στίχοι τους “out of context” δεν παραπέμπουν σχεδόν ποτέ (με τις προφανείς εξαιρέσεις τύπου The Black Hundred) σε κάτι ξεκάθαρα αντιδραστικό, πολλές φορές μάλιστα είναι και γαμάτοι αν τους ερμηνεύσεις με τον δικό σου τρόπο όπως ευτυχώς σου δίνουν την ελευθερία να κάνεις, γ) ο ίδιος ο Άλαν σε τελική ανάλυση είναι μεν αντιδραστικός αλλά κατ’ εμέ όχι 100% ακροδεξιός / φασίστας.
ΥΓ. Απ’ την άλλη, αν κάποιον τον ενοχλεί αυτός ο τύπος σε βαθμό που να μη θέλει να ακούει Primordial εξαιτίας του, το θεωρώ απολύτως κατανοητό.