Αγαπημένα Prog albums - Ψηφίστε!

shadowcaster τι ψήφισες αλήθεια?

__χαχαχαχα!!! :lol:

__ΤΙΠΟΤΑ!! :lol: :stuck_out_tongue: :smiley: Βλέπεις… ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΛΛΕΞΩ ρε γμτ!! :lol: :smiley: :wink:

επειδη η παραπανω λιστα δεν με αντιπροσωπευει καθολου , παραθετω τα δικα μου αγαπημενα προγκ-ροκ αλμπουμς.ολα τους ειναι αριστουργηματα ,οποτε αν δεν τα ξερετε(που λογικα τα ξερετε) τσεκαρετε τα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

Pink Floyd - Animals / The Wall
Tool - Aenima
Mars Volta - Deloused In the commatorium / Frances The Mute
Opeth - Blackwater Park
Porcupine Tree - Up The Downstairs / The Sky Moves Sideways / Signify

ε κρίμα όμως να μην πείτε και μια κουβέντα για τους Voivod εσείς οι προγκάδες ε? :frowning:

Ο Bleeding από πάνω έχει δίκιο και επειδή όσον αφορά το Genre εγώ παίρνω το πρώτο συνθετικό κυριολεκτικά και όχι “παίζω τεχνικά” ή “έχω Rush/Yes/Genesis επιρροές” έχω να παραθέσω τα παρακάτω που είναι Albums που σπάνε τη συνθετική νόρμα επί της ουσίας άσχετως με το μουσικό χώρο στον οποίο βρίσκονται και απευθύνονται.

Voivod - Dimension Hatross
Mayfair - Behind
Coroner - Grin
Queensryche - Rage For Order
Fates Warning - A Pleasant Shade Of Grey
Depressive Age - Electric Scum
Tool - Lateralus
Neurosis - Through Silver In Blood
Celtic Frost - To Megatherion
Dodheimsgard - 666 International
Arcturus - La Masquerade Infernale
Mysticum - In the Streams of Inferno
Ved Buens Ende - Written In Waters
Meshuggah - Chaosphere
Psychotic Waltz - Into The Everflow
Thorns - Thorns
The Dillinger Escape Plan - Calculating Infinity

Ποσο καυλα!! ενα προς ενα

καλα αυτο εδω ειναι λιγακι ασυλληπτουλι σαν αλμπουμ.
γενικα πειραματιζεσαι στο μπιεμ εσυ, εχω παρατηρησει, επομενο βημα οι funeral mist =P

Δεν είναι τόσο ότι πειραματίζομαι με το Black με την έννοια ότι ψάχνομαι να βρω ποιος είναι ο πιο ψυχάκιας σε όλη τη σκηνή, απλά η κλασσική έκφανση του ήχου(πχ Darkthrone) ή η Majestic του(πχ Emperor) δε με συγκινεί ιδιαίτερα και από την άλλη μου αρέσει πολύ και η πιο πειραματική φάση του. Γενικά το προτιμώ ή εντελώς σκατένιο ή πολύ πειραματικό με γενικο κανόνα το “φέρνει σε Voivod, είναι καλό”. Οπότε αν έχεις κατι καλό σε τέτοια φάση έχε με στα υπόψιν. Funeral Mist δεν έχω ακούσει αλλά το όνομα τους ακούγεται γενικά και θέλω να τους ψάξω, σε τι φάση ειναι?

Edit:Και πάνω απόλλα μου αρέσει γενικά η Industrial αισθητική(όχι απαραίτητα μουσικά αλλά αισθητικά) στο Black.

τωρα για σκατενιο δε ξερω, αλλα πειραματικο και γενικα υπαρχει μια ινταστριαλ αισθητικη στο καινουργιο funeral mist, ονοματι maranatha. ακου και πες τι συμβαινει με τα φωνητικα, διοτι δεν εχουμε καταλαβει ακομα.

Θεος.Το ακουγα χτες παλι.Ο τυπος ειναι αρχοντας.

Κι εγώ είμαι 100% μαζί με τον DarthVader. Το παραδοσιακό black metal τύπου Mayhem, Darkthrone, Emperor κτλ. δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα, αλλά η σκηνή (:wink: του λεγόμενου intelligent black metal (με τις επιρροές από Voivod, industrial κτλ.) έχει βγάλει κορυφαία συγκροτήματα, όπως τους Thorns, Dodheimsgard, Ved Buens Ende, Fleurety, Code και πάει λέγοντας.

Όσο για το τόπικ, παρ’ όλο που πλέον με ενοχλεί αφάνταστα ο όρος “prog” διατηρώ τη λατρεία που έτρεφα και πιο παλιά για συγκροτήματα κυρίως της δεκαετίας του '80, όπως οι Queensryche, Psychotic Waltz, Fates Warning, Watchtower, Mekong Delta, Voivod…

Επίσης άπειρα ρισπέκτ στον Holy Martyr που έβαλε στη λίστα του τους υπέρτατους θεούς Slauter Xstroyes! :smiley:

εντομεταξυ δεν πεφτω καν στη λουπα να το συγκρινω με salvation, ειναι 2 διαφορετικα πραματα.
πριν μια βδομαδα ερχεται ενας φιλος(ασχετος με ακραιο ηχο) εδω για να ψησω καφεδακι και ειχα βαλει το μαραναθα, δεν αντεξε και πολυ λεγοντας: “ρε μαλακα αυτο ειναι πολυ αρρωστο”. τα φωνητικα πιστευω του δημιουργησαν αυτο το συναισθημα, διοτι ο δισκος εχει στητες στιγμες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Portnoy στο 2o τεύχος του Classic Rock presents Prog Rock αναφέρεται στη νέα σκηνή του prog λέγοντας πως επιτέλους ο κόσμος κατάλαβε πως το prog δεν είναι state of music, αλλά state of mind.

Επίσης, το περιοδικό προβάλλει ως prog (εξώφυλλο και κύρια άρθρα) τους Mars Volta, Muse και Radiohead, τονίζοντας την λογική αυτή.

Όσον αφορά τις διάφορες μπάντες ακραίου χώρου που κινηθήκαν σε prog μονοπάτια (να με συγχωρέσετε αλλά τον όρο intelligent τον θεωρώ αστείο) είναι συνήθως υπερ του δέοντος επιτυχημένες κινήσεις, είτε έγιναν από τους Death, είτε από τους Mayhem (Grand Declaration Of War) τουλάχιστον σε εμένα που δεν με συγκινεί ιδιαίτερα το είδος που πρεσβεύουν.

Όμως ένα είδος ελιτισμού που δημιουργείται δεν αντέχεται γιατί είναι απλά θέμα γούστου και όσο και πρωτότυπο να θεωρείται αυτό που παίζουν οι Thorns εμένα δεν μπορεί να με συγκινήσει όσο ένας παραδοσιακός καλός δίσκος του prog, όπως π.χ. των Symphony X ή των Shadow Gallery.

Διαφορά γούστου και αντιλήψεων απλά, Outshined.

Το intelligent ήταν ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε απλά για να διαχωρίσει τα συγκροτήματα αυτής της συνομοταξίας από τον κλασσικό black metal ήχο. Αστείος ξεαστείος, τουλάχιστον δίνει το στίγμα αυτής της σκηνής (χωρίς απαραίτητα να την περιγράφει μουσικά/σε επίπεδο τεχνοτροπίας) πολύ καλύτερα από το “prog”, που εμένα προσωπικά δε μου λέει πια τίποτα. Εδώ αντιθέτως έχουμε κάτι φρέσκο (σχετικά).

Δεν έχει να κάνει με το αν είναι καλό ή κακό. Το Tyranny πχ είναι αριστούργημα αλλά αν εξαιρέσεις το βιρτουοζιλίκι του Power Metal είναι σχεδόν. Γιατί να θεωρηθεί αυτό Progressive(λαμβάνοντας κυριολεκτικα τον όρο) και όχι το La Masquerade Infernale(κατά πάσα πιθανότητα για αυτό το λόγο υπάρχει ο χαζός όρος Intelligent)? Από εκεί και πέρα φυσικά και όλα είναι θέμα γούστου απλά και μόνο από τη στιγμή που έβαλες τη λέξη παραδοσιακό στην ίδια πρόταση με κάποια ονόματα, ακούγεται και λίγο χαζό να βάλεις λίγο παραπέρα τη λέξη Progressive.

παίζουμε με λέξεις και ταμπέλες και το πρόβλημα είναι πως ο καθένας τις χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τη θέση του.
κατά μια έννοια progressive θεωρείται μια μουσική με παραπάνω μουσικά μέρη από τα απαραίτητα για τη δημιουργία ενός τραγουδιού και ενδεχομένως την κλασσική έννοια του κουπλέ - refrain κ.ο.κ.

επιμένω πως σαν όρος το intelligent είναι αστείος. ειδικά, όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι ανήκει στον χώρο του του “intelligent black metal” είναι για ντομάτες. Σιγά βρε ιδιοφυία.

Το παραδοσιακό με το progressive κολλάνε γιατί πριν 30+ χρόνια υπήρξαν μπάντες που πήραν τον ορισμό του progressive. Υπάρχουν σήμερα μπάντες που θέλουν να παίξουν σαν και αυτές. Δηλαδή με την αρχική / παραδοσιακή έννοια αυτού που ορίστηκε ως progressive.

Και εννοείται πως είναι θέμα γούστου κάποια πράγματα.

Πάντως ο Snorre των Thorns και ο Vicotnic των Dodheimsgard, ή οι Carl-Michael Eide και Apollyon EINAI ιδιοφυίες και σίγουρα πολύ μπροστά από κάτι απόφοιτους του Berkeley. 8) Προσωπική άποψη πάντα.

Κοίτα, εμένα δε με νοιάζει τί θεωρείται progressive και τί όχι, αλλά αυτή η εμμονή στο να μην ακολουθείς ντε και καλά την τυποποιημένη φόρμουλα του “κουπλέ - ρεφραίν”, δε νομίζεις ότι οδηγεί (ή εν πάσει περιπτώσει μπορεί και να οδηγήσει και έχει οδηγήσει) στην αντίθετη τυποποίηση, δηλαδή το να αναζητάς εναγωνίως το 12-λεπτο υπερέπος με τα άπειρα σόλο και τις εναλλαγές στην ενορχήστρωση υποτιμώντας την ουσία της έμπνευσης σε μια σύνθεση; Προφανώς αν κάποιος γουστάρει ν’ ακούει Shadow Gallery, Vanden Plas και Artension ξέρω γω, αλλά αυτό το πράγμα είναι που έχει κάνει και μένα και πολλούς άλλους, απ’ όσο ξέρω, να ξενερώνουν πια μ’ αυτή την “prog” σκηνή.

Αλλά στην τελική, δεν πα να λέγεται ο καθένας όπως διάολο θέλει; Αυτάκια έχουμε και ο καθένας μπορεί να επιλέξει τί του μιλάει και τί του φαίνεται ανούσιο και υπερβολικό. :wink:

ρε άνθρωπε εδώ λέμε NEW το British Wave Of Heavy Metal που έλαβε χώρα κοντά 25 με 30 χρόνια πριν.
το progressive που είναι συνδυασμένο με την τεχνική μας μπέρδεψε;

παρωπίδες μπορεί να έχει ο καθένας και να τις χρησιμοποιεί όπως θέλει. ανάλογα με το point of view οι παρωπίδες σου περιορίζουν διαφορετικά πράγματα.

προφανώς δεν ήσουν ποτέ οπαδός της porg σκηνής, απλά σου άρεσαν πράγματα από αυτή. όπως και όλους μας σε διάφορες σκηνές. επίσης, το ότι μπορεί κάποτε να σου άρεσε ένα είδος και τώρα μπορεί να μη σου αρέσει είναι σύνηθες και θεμιτό και πιο λογικό να οφείλεται στο ότι εσύ άλλαξες και όχι στο ότι ξαφνικά ξέπεσε το είδος.

τέλος, εμένα ο όρος intelligent μου φαίνεται γενικά υπερβολικός για μουσική, πόσο δε όταν μιλάμε για black metal. (military intelligent, two words combined that don’t make sense - που έλεγε και ο Mustaine). αλλά το τι κριτήρια έχει ο καθένας για να θεωρεί κάτι ιδιοφυές είναι σχετικό με τις απαιτήσεις και τις απόψεις.

intelligent black metal το βαφτίσανε γιατί καταλάβανε ότι τόσα χρόνια ασχολούνταν με χαζομάρες… :stuck_out_tongue:

νομίζω ο όρος είναι δάνειο από τη dance σκηνή (intelligent techno/trance για να ξεχωρίζει από το ντάπα-ντούπα uplifting)… παίζει να’μαι και λάθος βέβαια.