Κλείνει το Rock City

ρεσυ, απλά αυτό ήταν το μοτό του μαγαζιού στις καταχωρίσεις στο περιοδικό, παράφραση του δίσκου των Megadeth που είχε βγει λίγο πριν.

μην ξεχνάς πάντως ότι ηταν αλλιώς τα πράγματα στις προ-ιντερνετ εποχές, δε σου λέω ότι ήταν καλύτερα, απλά αλλιώς. Ο πιτσιρικάς του σήμερα είναι δύσκολο να το καταλάβει (και δε χρειάζεται) αλλά εμείς μάθαμε να πηγαίνουμε στα δισκάδικα, ήταν μέρος της ζωής μας και για κάποιους από μας συνεχίζουν να είναι, και ας έχει το κάθε play καλύτερες τιμές.

Τον Lord τον βλέπαμε στις συναυλίες, τον βλέπαμε στο μαγαζί, ξέραμε τι παίζει με το hammer αλλά δεν είχε σημασία, δε το παίρναμε για την εγκυρότητα, ήταν το forum μας για να καταλάβεις απλά η συμμετοχή μας έφτανε μέχρι τα γράμματα :wink: Κάποιος αγόραζε κάτι και οι υπόλοιποι γράφαμε σε κασσέτες.

Το Rock City ήταν το μαγαζί με τις λιχουδιές, ξαναλέω ότι ο πιτσιρικάς του σήμερα έχει ότι θέλει-όποτε θέλει-(και όσο θέλει αφού εστιάζεις εκεί) αλλά εμείς το 1989 πηγαίναμε εκεί και γουστάραμε(ήταν η έξοδος του σαββάτου), όσο γουστάρει και ο πιτσιρικάς του σήμερα να σκάει 5 ευρώ για καφέ στα σταρμπακς (…όχι τόσο άσχετο όσο ακούγεται)

Την ατάκα αυτή δεν τη σκέφτηκε ο legolas. Αυτό ήταν το βασικό motto του μαγαζιού για χρόνια, παράφραση του πρώτου δίσκου των Megadeth. Τι σε πειράζει δηλαδή, ένα κατάστημα κάνει “business”, δεν είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός.

Εσείς οι πιτσιρικάδες τελικά έχετε φάει τρελά σκαλώματα με τις διαπλοκές, τις μουσικές βιομηχανίες και τα business. Πολύ Τσίπρα ακούτε και θα σας χαλάσει…

Λοιπόν…

πολλοί έχουν πει διάφορα σχετικά με τις αναμνήσεις τους και ό,τι άλλο τους έχει συνδέσει με αυτό το μαγαζί που και σε μένα έμαθε τι θα πει χάζεμα με τις ώρες σε ατελείωτες σειρές με βινύλια και cds, κλπ κλπ κλπ

για να πούμε και κάτι παραπάνω, δε θα πρέπει να λησμονούμε ότι δεν έβγαλαν και λίγα, ειδικά από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και ύστερα, όπου υπήρχε ένα πολύ δυναμικό κοινό με αρκετά χρήματα στην τσέπη και ιδιαιτέρως πρόθυμο να τα ξοδέψει χωρίς να το πολυσκεφτεί. Ειδικά εκείνη η συγκεκριμένη μπλούζα των blind guardian που είχε βγει μέχρι και σε ροζ χρώμα ακόμη είναι μπροστά στα μάτια μου σαν εφιάλτης…

όταν το 1993-1994 το μαγαζί κοστολογούσε τις νέες κυκλοφορίες σε cd 3.990 δρχ τα λιγότερο γνωστά και 4500 τα πιο ‘εμπορικά’, συγγνώμη αλλά δεν ήταν καθόλου λίγα χρήματα. πολύ γρήγορα καθιερώθηκε η ετικέτα 5000δρχ δίπλα σε κάθε νέα κυκλοφορία και αν θυμούνται κάποιοι που ήταν στα πράγματα και έκαναν σύγκριση τιμών πριν αγοράσουν, για ένα διάστημα από το 96 μέχρι το 98,ίσως και λίγο πιο μετά, το metropolis έκανε δικές του εισαγωγές και πολλά πράγματα τα είχε αισθητά φθηνότερα από το rock city. οι αγορές μου πάντα ήταν μαζικές και είχε μεγάλη σημασία να γλυτώνω 1500+ δρχ στο cd:D

κλασσικό παράδειγμα που μου έχει μείνει…

the gathering - nighttime birds σε digipack, 1η έκδοση
rock city 5200
metropolis 3700

οι διαπλοκές και τα σκοτεινά μονοπάτια, για μένα, ως χειρότερο αποτέλεσμα είχαν την υποβάθμιση κάποιων άλλων εκφάνσεων του metal προς όφελος ενός και μόνο συγκεκριμένου ιδιώματος από το οποίο ωφελήθηκαν και αρκετοί άλλοι (didi music, klp)

βέβαια πάνε πολλά χρόνια από τότε και σε τι ωφελούν ποια αυτά…χαζοκουβέντα να γίνεται. και για τα εξώφυλλα του metal hammer και το πόσο αυτά καθορίζονταν απο το rock city/sound and vision και για τις συναυλίες με τα ίδια πάντα ονόματα, όλα αυτά είναι μεταλλικές γεροντοκουβέντες.

η τελευταία φορά που μπήκα στο μαγαζί αυτό ήταν το 2003, έχοντας ξεκινήσει κ εγώ από σωκράτους. δεν πήγα να ψωνίσω κάτι τελευταίο γιατί όσο και να θέλω να είμαι ρομαντικός, όταν το rock city έφθασε να κάνει τζίρο 1 δισ/ριο παλιές δραχμούλες στα τέλη της δεκαετίας του '90, καταλαβαίνεις ότι business was REALLY good…

Αυτά.

φιλικε τυπε mindcrimeK … οχι δεν πηγαινα το '89, ημουν μικρος. πηγαινα μερικά χρόνια πιο μετά όμως και ξέρω ακριβώς τι εννοείς… έτρωγα στανταρ το πρωι του σαββάτου μου γυρνώντας όλο το μοναστηράκι και ΟΛΑ τα μαγαζιά των εξαρχείων και του κέντρου . Και άλλοι έκαναν απάτες, ας μην τα πιάσουμε αυτά. Επίσης ξέρω πολύ καλά απο πού είναι η ατάκα και παίζει να χω και γω ακόμα αυτοκόλητο. Το ποστ ομως του λεγκολας είναι οτι πιο ηλίθιο έχω διαβάσει εδώ και καιρό (σιγά μη ασχολιόμουν με το τόπικ του ροκ σιτυ). Ο τύπος σου λέει σε δουλεύουν στη μούρη αλλά δεν πειράζει γιατι εσύ είσαι έξυπνος και καλά … αν είσαι χαζός τι γίνεται ρε ψηλέ?

Από και και πέρα φίλε πασόκο αχιλέα θες να σου στείλω φωτό με παπάρια έξω μπροστά από δίσκους-cd-κασετες κτλ να δεις πόσο πιτσιρικάς είμαι ? έλα αφού το ψήνεις … btw δεν μαρέσει τσίπρας προτιμώ Σάκη Ρουβά που έχει πιο γυαλιστερί οδοντοστοιχία και πιο εντυπωσιακό κοκόρι.

flame flame flame… :lol:

Ενταξει ρε, αν αυριο ο Χατζηνικολαου πει οτι ο Γιωργακης ειναι πρακτορας των Εβραιων δεν τρεχει και τιποτα, σε υποχρεωσε κανεις να το πιστεψεις?

Τετοιες αποψεις επικρατουν γι’αυτο η δημοσιογραφια στην Ελλαδα εχει ψοφησει και την εχει αντικαταστησει ενα ειδος γραφειου τυπου του εκαστοτε εργοδοτη του συντακτη.

Σορυ για το οφτοπικ.

Στο θεμα μας και εγω σημερα τα εμαθα και παρ’ολο που ειχα χρονια να κατεβω να ψωνισω απο εκει με στενοχωρησε η ειδηση. Αναμνησεις, αλλα τι να κανεις?

τη μπαλευεις? δοβασε το τοπικ να δεις για ποιες φημες λενε…:roll:

Κατεβαίνω με τον κολλητό από το Γυμνάσιο δισκότσαρκα. Να θυμηθούμε τα παλιά, είπαμε, φοιτητές Πληροφορικής πια, με εκατομμύρια κατεβασμένα albums-και καμία συναίσθηση του ποια έχουμε ακούσει και ποια μείνανε στα αζήτητα.

Στρίβοντας τη γωνία του “Πέτρινου”, Θεμιστοκλέους και Ακαδημίας, κάνουμε το σχετικό αστειάκι. “Πάμε να δούμε τιμές στο Rock City να γελάσουμε”. Ναι, ήταν ακριβό σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες κι αυτό μας έχει γίνει συνείδηση.

Φτάνοντας στη τζαμαρία, βλέπουμε τα ράφια άδεια. Ο κλασσικός τυπάκος με το καπέλο αράζει μόνος του στο ταμείο, κάπως θλιμμένος. Knockdown. Πόσο γεράσαμε ρε μαλάκα; Το γέλιο μας κόβεται. 20 λεπτά μετά βγαίνουμε, ο καθένας κρατώντας ένα αυτοκόλλητο, και ο φίλος μου έχοντας αγοράσει το “Strange Mind of Buddy Lackey” για 0,5 ευρώ (ολογράφως: πενήντα λεπτά).

Και τελικά, δε νομίζω ότι μας πείραξε το συγκεκριμένο δισκοπωλείο που έκλεισε, όσο το πόσο αλλάξαμε εμείς οι ίδιοι, πόσο μας άλλαξε ο κόσμος. Το Rock City ήταν ακριβό, αλλά κάποτε τα σκάγαμε με χαρά, δεν είχαμε τι άλλο να τα κάνουμε. Κόβαμε πέντε τυρόπιτες τη βδομάδα από το κυλικείο του σχολείου και αυτό σήμαινε ένα “Spiritual Healing” ή ένα “Defenders of the Faith” στο ράφι μας.

“Γιατί τελικά, σημασία έχει να ξεχαστούμε…Να ξεχαστούμε, αλλά να μην ξεχάσουμε.” Νίκος Νικολαΐδης

Πρώτον το όνομά μου γράφεται με δύο “λ” ηλίθιε αγράμματε. Δεύτερον αν θες στειλε pm να σου πω διεύθυνση καραγκιοζάκο.

ωχ τελικα αδωνης εισαι ε …

περιμενω με αγωνια …:lol:

Ελεος ρε γαμωτο, βγαλτε να τις μετρησετε κιολας… Ελεος δηλαδη…

ασε ρε τα πιτσιρικια να παιξουν … γεροξουρα :stuck_out_tongue:

το ολο θεμα ειναι οτι περα απο το ρομαντισμό , το ροκ σιτυ όπως και άλλα μαγαζιά , είχε τις καβάτζες του και τις απάτες του. Δηλαδή σιγά μην τους πούμε και ευχαριστώ. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις buiseness όπως ΔΕΝ κατάλαβε ο μορφωμένος μιχαλολιάκος αχιλαίαςς (καλύτερο?), για αυτό και αν αποκωδικοποιήσεις το ομολογουμένως δυσνόητο ποστ μου πιο πριν, μπιζνες κάνει και το Play.com … σιγά μην κάθομαι σαν ιθαγενής να αποθεώνω το κάθε ροκσιτυ-μονοπώλιο το οποίο μου έφερνε γυαλιστερά πραματάκια για να χοροπηδάω και να προσκυνώ, τις εποχές που για να βρεις λίστα από distro στο εξωτερικό περίμενες 2 μήνες ταχυδρομείο.

next topic - θρήνος … κλείνει ο Shivaς στο μοναστηράκι … :lol::lol::lol:

Ωραίος ρε, αφού θυμάσαι τις εποχές που έπρεπε να περιμένεις 2 μήνες για να έρθει η λίστα, σε παραδέχομαι. Αν έμπαινες βέβαια στον κόπο να διαβάσεις τα προηγούμενα posts, θα έβλεπες ότι το γενικό κλίμα είναι απλώς μία συμπάθεια για κάτι που συνδέεται με τις αναμνήσεις των περισσότερων. Ξέρουμε καλά ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές του δεν ήταν καλές, γι’αυτό και έχασε την πελατεία του ακόμα κι από τους “παλιούς”.

Εσύ απλώς μπήκες να πετάξεις τις κορώνες σου. Αν τώρα πιστεύεις ότι όποιος ξέρει ορθογραφία είναι Μιχαλολιάκος, be my guest, αλλά θα προτιμούσα το “πασόκος” :lol: , αν και δε νομίζω ότι ενδιαφέρει κανέναν εδώ μέσα.

Κι επειδή καταλαβαίνω ότι θες να έχεις την τελευταία κουβέντα, γράψε ότι γουστάρεις. Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να πω.

για να τελειωνουμε γιατι από χιούμορ δεν το χουμε και το τρολάρισμα πλέον μου πειράζει την νοημοσύνη . είχα διαβάσει τις πρώτες σελίδες του τοπικ όταν άνοιξε και ξαναμπήκα χτες και διαβάζω το ποστ του λέγκολας. είπα ξεκάθαρα οτι μου φάνηκε ότι πιο ηλίθιο έχω διαβάσει στο φόρουμ εδώ και λίγο καιρό και για αυτό μπήκα στον κόπο να απαντήσω. Τι δεν διαβάζεις ? Τώρα πασόκος - χρυσαυγίτης πέρα από την πλάκα δεν με ενδιαφέρει καθόλου, το ίδιο μου είναι. :smiley:

Α και όσο μαθαίνω εγώ ορθογραφία μάθε εσύ ανάγνωση ε? Χα ! (έτσι για να χω την τελευταία λέξη - ψήσου για απάντηση) :wink:

[SPOILER][/SPOILER]

Γεια χαρα…

Οι επιλογες, υπηρχαν ανεκαθεν…Το να αγορασεις κατι απο το ροκ σιτι, ηταν επισης προσωπικη επιλογη του καθενως…Νομιζω οτι αυτο ηθελε να πει ο λεγκολας…

Απο κει και περα, σαφως και το καθε ροκ σιτι ή το γαμω τα παλικαρια με δισκαδικο, δεν ανοιξε το μαγαζι για την ψυχη της μανας του.,.Το οτι εμπλεκονταν στο μαγαζι ατομα που δεν ηταν “εμπορες” αλλα μεταλλαδες, γαμω γι αυτους !!! Tα υπολοιπα, ειπαμε ειναι αλλα σεναρια…Αν και μου φαινεται υπερ τεραστιο το 1 δις που εγραψε παραπανω ο φιλος, ακομα και αν μιλαει για τζιρο…

Περι πιτσιρικαρεων που δεν βιωσαν αυτες τις…εποχες τεσπα, θεωρω πως ειναι λογικο να εχουν μαθει στο ντιτζιταλ…Εδω ακομα και οι ιδιες οι μπαντες, κυκλοφορουν δισκους με παραγωγη ειδικα πειραγμενη για να ακουγεται καλυτερα ο δισκος στα μηχανακια του διαβολου…
Προσωπικα αρνουμε να πω οτι ειναι μουσικοφιλοι του κωλου…Το βρισκω απολυτα λογικο…Αλλες εποχες και βασικα, τα παντα ειναι αλλιως…

Ομως, εσυ ο “παλιομεταλας” που εχεις βιωσει και ξερεις τι σημαινει, κατ εμε τουλαχιστον, αντι να αναλωνεσαι σε μαλακισμενες ιντερνετικες παρανοησεις, σε απολυτες ξερολογικες αποψεις ή ιστοριες για αγριους, μαλον ειναι καλυτερο να ξεστραβωσεις κανενα απο αυτα τα παιδακια…

Προφανος η μουσικη αυτη, η μουσικη που γουσταρουμε, ειναι κατι παραπανω απο νοτες στο πενταγραμμο, πολυ πιο πανω απο 30 μετρα ραφια με δισκογραφιες και σιγουρα πολυ παραπανω απο 500.000 γιγαμπαιτ ηλεκτρονικης ταλαντευσης στο μηντια πλεηερ…Ειναι φιλοσοφια ολοκληρη…
Και αν τοτε εσυ, σαν σπυριαρης πιτσιρικος εφτιαχνες ακομα και εικονικους “εχθρους” γιατι δηθεν η οντως δεν σε αποδεχονταν (ενας αλλα λυκος κι ετσι) και αν λιγο αργοτερα, σαν αγερωχη πετσινοφορεμενη φιγουρα του μαλλια με το “κολαν”, ετρωγες ξαφνικα ασφαλιτο-μπατσες απο το πουθενα γιατι χαλαγες τη μοστρα της κοινωνιας, σημερα, εχοντας δει, βιωσει, επεξεργαστει σωστα τα παντα και βλεποντας οτι τα πραγματα εχουν αλλαξει, παιζεις στο ταμπλο της εποχης…Παντου οι βοριοι και οι νοτιοι του πληκτρολογιου λες και μοιραζει κανεις μεταλια…No offence, δεν παει για κανεναν παρα πανω…

Μαλον γινομαι γραφικουρας…

Πολύ ωραίο το post σου αγαπητέ Warlock. Ούτε “offensive”, ούτε γραφικό, τουλάχιστον αυτή είναι η δική μου γνώμη. Φαντάζομαι πως ότι ήταν να ειπωθεί για το θέμα δισκάδικα, αγορά vs κατέβασμα, βινύλιο vs cd vs mp3, παλιός οπαδός vs νέος οπαδός κλπ, ειπώθηκε και κλείνεις πολύ καλά την κουβέντα.

Εγώ είχα μήνες να ασχοληθώ με το forum του rocking, μόνο αγγελίες κοιτούσα. Και ο λόγος ήταν ότι έκλεισε το διαχρονικά σημαντικότερο metal δισκάδικο της Αθήνας και μάλλον για τον ίδιο λόγο έγραψαν τόσοι πολλοί, βάζοντας κάποιες αναμνήσεις, νοσταλγία, την εποχή που πέρασε, τη συνειδητοποίηση ότι οι καιροί αλλάζουν κλπ…

Το Rock City προφανώς και ήταν μία επιχείρηση κλπ κλπ. Πολλές επιχειρήσεις δεν πάνε καλά και κλείνουν. Μπορεί να κλείσει π.χ. και το Metropolis, όπου προσωπικά έχω κάνει τρελές καταθέσεις τα τελευταία χρόνια με τα 6,90 ευρώ προσφορές. Αλλά δε θα είναι το ίδιο, γιατί το Metropolis είναι πιο “απρόσωπο”.

Οπότε αυτό που θέλω να πω είναι πέρα από τα γνωστά (επιχειρήσεις, λεφτά κλπ), το σημαντικό είναι ότι έκλεισε ένα βασικό σημείο αναφοράς για τη “metal κοινότητα”, κάτι που υπήρχε σχεδόν από τότε που άρχισε να υπάρχει “χεβυμεταλλάς” (το γράφω με την 80’s ορολογία :slight_smile: ) στην Ελλάδα.

Δεν μπορουσες να το θεσεις καλυτερα…
Καποιοι το εβλεπαν και το βλεπουν σαν μπιζνα… καποιοι που εζησαν εποχες rockcity (ακαδημιας και σωκρατους), happening, δισκαδικο Αθηνας κλπ θα το θυμουνται ως “ατυπο” στεκι και σημειο αναφορας.
Μπορει να μη σερβιριζε καφε και να μη δουλευαν τα next top model… αλλα π.χ. αυτη η συζήτηση που εχει ανοιξει σε ενα απροσωπο forum, θα γινοταν στα σκαλακια του υπογειου ή στο κάγκελο του πεζοδρομιου απεναντι απο την εισοδο, κρατωντας σακουλες με βινυλια.
Χαιρετισματα σε οσους ειχαμε βρεθει και τα λεγαμε, συνηθως Σαββατο πρωι.

Αυτα.

Eχοντας διαβάσει όλο το thread και όντας ένας από εκείνους που ο μεγαλύτερος αδερφός του τον μύησε στο metal μέσω αρχικά της Σωκράτους και μετά Ακαδημίας συμφωνώ με τον προηγούμενο φίλο.
Θυμαμαι τα λόγια του πατέρα μου που δεν εχει βγάλει πανεπιστήμιο, αλλά μου ειχε πει κάτι πολυ σωστό όπως το αντιλαμβάνεται : “Ο ανθρωπος όταν θυμάται το που περνούσε τα χρόνια του μικρός, το πώς και πού μεγάλωσε στην ουσία δεν αναπολεί το μέρος αλλά το χρόνο που πέρασε απο τότε και δεν μπορεί να γυρίσει πίσω”.
Ετσι λοιπόν και εγώ δεν αναπολώ τον χώρο του Rock City αλλά τα χρόνια εκείνα που πέρασαν πλέον ανεπιστρεπτί.

Δυσάρεστο, μέχρι ενός σημείου όμως, το οτι κλείνει το Rock City, και θα συμφωνήσω με τους παραπάνω.

Παρένθεση που αφορά μερικούς (λίγους ελπίζω):
Καλό να αναπολείς και να μοιράζεσαι εμπειρίες άλλων εποχών, και είμαι σίγουρος οτι ο καθένας μας έχει πολλές, πάρα πολλές να μοιραστεί. Μερικοί όμως καλύτερα να τις μοιράζονται απλά, κι οχι να τις επιβάλλουν στους νεαρότερους ως “έτσι θα έπρεπε να είναι/σκάσε εσυ, δεν ξέρεις”. Ούτε η ψηφιακή εποχή μας φταίει, ούτε ο media player. Εργαλεία είναι. Εαν ο πιτσιρικάς αντιλαμβάνεται οτι σήμερα είναι περισσότερο μεταλλάς όποιος έχει τα περισσότερα GBytes παράνομα κατεβασμένου υλικού, είναι γιατί έτσι έμαθε, και γιατί κάποιοι μεγαλύτεροι ίσως δεν ήταν δίπλα του όταν έπρεπε, για να του εξηγήσουν γιατι δεν πρέπει να το κάνει αν οχι καθόλου, τουλάχιστον τόσο πολύ. Ναι, η αγορά ενός rock/metal δίσκου, κασσέτας, CD, ή και mp3 ακόμα, ήταν είναι και θα είναι ιεροτελεστία, εφόσον πιστεύεις σε αυτό. Γραφικότητες που θυμίζουν “τον παλιό φαντάρο να ψαρώνει τον νέο” ας λείπουν καλύτερα. Περισσότερο κακό κάνουν παρα καλό.

Συμφωνώ με τον Demi Scott. Η τεχνολογία είναι πολύ καλή αν μάθεις να τη χρησιμοποιείς σωστά. Ούτε στην εποχή μας ήταν όλα αγγελικά πλασμένα, ούτε τώρα. Κάθε εποχή έχει τα καλά και τα κακά της και πρέπει να μάθουμε να επιβιώνουμε με τα εκάστοτε δεδομένα