Rocking Λέσχη Βιβλίου

Μόλις τελείωσα κι εγώ το Αμόκ, και πραγματικά με εντυπωσίασε. Ο τρόπος γραφής σε παρασέρνει κι εσένα σε μία κατάσταση εγρήγορσης και κούρασης, γύριζα τις σελίδες στα όρια του φρενιασμένου να δω τι συνέβαινε. Ο τρόπος σκέψης και άγχους του γιατρού μου θύμισε πολύ το Υπόγειο του Ντοστογιέφσκι, με τον νεαρό πρωταγωνιστή εκεί να είναι εξίσου εξωστρακισμένος και εξαθλιωμένος, γεμάτος υστερικό άγχος, όπως και στο Αμόκ - αν και για άλλους λόγους. …

Δεν ξέρω αν ο γιατρός είναι ο Κίφερ Σάδερλαντ (τον δανείστηκα, ομολογουμένως, αν και πάντα τον ήθελα πιο μεγαλωμένο στην όψη), αλλά η γυναίκα είναι για μένα μόνο μία: η Νικόλ Κιντμαν, και συγκεκριμένα με αυτής την εποχή την θλίψη αλλά και φανερή ομορφιά που είχε στο “The Hours”

Edit: κι ένα κομματάκι να πάει συνοδεία με το Αμόκ

8 Likes

Αυτο μαλλον με αγγιξε πιο πολυ απο ολα. Η ουσια του ειναι διαχρονικη και πανανθρωπινη και σε λιγες σελιδες περικλειει πολλα.

2 Likes

Τελείωσα σήμερα το Αμόκ. Να πω ότι το είχα αφήσει στη μέση για αρκετές μέρες, αλλά σήμερα είπα να το διαβάσω νωρίς το απόγευμα. Και το δεύτερο μισό που διάβασα σήμερα με κέρδισε.

Την ιστορία την είχα ξεκινήσει και την είχα αφήσει στο σημείο που η γυναίκα συναντά τον γιατρό. Ήδη μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον η μυστηριώδης προσωπικότητα του γιατρού, που αμέσως καταλαβαίνεις πως έχει σχέση με τον πρόλογο του βιβλίου. Όμως, πριν διαβάσω τη συνέχεια, αναρωτιόμουν σε τι είδους ιστορία θα καταλήξει αυτή με τη γυναίκα; Ερωτική; Κοινωνική; Εγκλήματος; Τελικά, πάνω στο ηθικό δίλημμα της γυναίκας χτίστηκε μία ιστορία γεμάτη ανθρώπινες αδυναμίες, ενοχές και μεταμέλεια. Η σχέση του γιατρού με τη γυναίκα γίνεται πολύ πιο πολύπλοκη, το μυστικό της γυναίκας αρχίζει να δένει και τους δύο. Το αμόκ που νιώθει ο γιατρός, τον κάνει να τα παρατήσει όλα πίσω του, αφού η προσωρινή του έκρηξη υπερηφάνειας τον κάνει να τα παίξει όλα και να χάσει όχι μόνο την προσφορά της γυναίκας, αλλά και ό,τι είχε χτίσει στη ζωή του. Ο θάνατος της γυναίκας είναι το σημείο χωρίς επιστροφή για εκείνον. Θα κάνει τα πάντα για να μη σπιλωθεί η μνήμη της, αφού ήδη με την εμπλοκή του στην ιστορία είναι χαμένος. Με μερικές ευκολίες πλοκής -όπως ο άλλος γιατρός που υπέγραψε το πιστοποιητικό-φτάνουμε στο τέλος, που θυμίζει λίγο Τιτανικό. Τελικά η συνάντησή τους καταλήγει σε παιχνίδι μοίρας.

Νομίζω πως θα μπορούσε όντως να γίνει ταινία. Επίσης θα συμφωνήσω ότι θα ταίριαζε για το ρόλο της πρωταγωνίστριας μία ηθοποιός σαν τη Νικόλ Κίντμαν, αυστηρά στην ξανθιά της έκδοση.
image

Καιρός να διαβάσω και τα υπόλοιπα διηγήματα, για να ξανασχολιάσω.

6 Likes

την διπλωματική μου :"), επομένως ελπίζω ότι θα πιάσω το αμόκ πριν πάει 14.10 του 25

6 Likes

Τελείωσα την ανάγνωση των διηγημάτων, δεν διάβασα ακόμη κάτι δοκίμια που έχει στο τέλος για το έργο του Τσβάιχ.
Μόλις βρω λίγο χρόνο θα γράψω τις σκέψεις μου για το βιβλιαράκι γιατί αν περάσουν οι μέρες θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν τα πράγματα που έχω στο μυαλό μου.
Σε σειρα προτίμησης από αυτό που μου άρεσε περισσότερο:
Αμόκ
Λεπορέλλα
Στο φως του Φεγγαριού
Επεισόδιο στην Λίμνη
Βεατρίκη Τσέντσι
Γενικά αρκετές οι θετικές εντυπώσεις από την γραφή του Τσβάιχ, θα διάβαζα και άλλα βιβλία του αρκεί να μην είναι τόσο απαισιόδοξα, που μάλλον δεν παίζει αν κρίνω από το γεγονός ότι κι ο ίδιος έβαλε τέλος στην ζωή του.

5 Likes

Εγώ ξεκίνησα το “Στο Φως του Φεγγαριού” προχθές, αλλά το άφησα και θα το ξαναπιάσω, απόψε ίσως. Κλασικός Τσβάιχ, ωραία γράφη…αλλά σου ρουφάει την ψυχή, δεν είναι για όλες τις ώρες. Αγαπημένο, μέχρι στιγμής, το Αμόκ. Γενικά, αν διαβάσεις το πρώτο μπορείς εύκολα να μαντέψεις το τέλος και στα υπόλοιπα. Νομίζω είναι ξεκάθαρο τι θέλει να μας πει με τα τελευταία γραπτά του. R.i.p.

5 Likes

Λοιπόν τελείωσα τις ιστορίες και έχω να πω ότι μου άρεσαν πολύ. Πολύ βαριές αλλά και με ωραίο γράψιμο και με πολύ δυνατή ατμόσφαιρα. Γενικότερα μου άρεσε σε όλες η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και η περιγραφή της έντασης της ψυχολογικής τους πίεσης. Στο Αμόκ και στη Λεπορελλα οι κεντρικοί χαρακτήρες είχαν και πολύ ωραία εξέλιξη. Αγαπημένη μου ιστορία, πέραν της βασικής, ήταν σίγουρα το επεισόδιο στη λίμνη. Ανυπομονώ για την επόμενη επιλογή!

1 Like

“Αμόκ και άλλες νουβέλες” του Stefan Zweig

Έχοντας ολοκληρώσει και την ομολογουμένως ενδιαφέρουσα ανάγνωση του επιμέτρου είπα να κάτσω και να γράψω λίγες σειρές για το βιβλίο. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω πάρει μέρος σε λογοτεχνική λέσχη στο παρελθόν και δεν είμαι σίγουρος τι πρέπει να γράψω. Aν για αρχή μου άρεσε; Η απλή απάντηση είναι ναι… αλλά, υπάρχει και ένα αλλά. Τέλος πάντων υποθέτοντας ότι μέχρι τώρα θα το έχετε διαβάσει όλοι ας ξεκινήσω και ενδεχομένως παρακάτω υπάρχουν και spoilers.
Ο Stephen King, που μπορεί να μην είναι επιπέδου Zweig αλλά σίγουρα κάτι κάνει σωστά, είχε πει κάποτε ότι ο συγγραφέας (πρέπει να) γράφει για πράγματα που γνωρίζει καλά. Ίσως έτσι εξηγείται πως τα βιβλία του είναι γεμάτα με αλκοολικούς χαρακτήρες, συχνά συγγραφείς σε ελεύθερη πτώση - έγραφε για τον ίδιο τον εαυτό του! Στις περισσότερες νουβέλες του “Αμόκ…” η αυτοκτονία του κεντρικού χαρακτήρα είναι η τελική κατάληξη. Την ίδια κατάληξη που είχε ο Ζweig πολλά χρόνια μετά το γράψιμο αυτών τον ιστοριών. Τυχαίο, σίγουρα όχι. Απ’ ότι φαίνεται και αυτός έγραφε για κάτι που γνώριζε καλά ή τουλάχιστον για κάτι που τον απασχολούσε ιδιαιτέρως από νωρίς στην ζωή του.
Έγραφε επίσης για αποξενωμένους χαρακτήρες σε τροχιά σύγκρουσης με τον εαυτό τους, για μονομανή άτομα τα οποία δεν είχαν δείγμα ενσυναίσθησης, για απελπισμένες υπάρξεις που είχαν χάσει κάθε ελπίδα για το αύριο, για γυναίκες και άντρες που είχαν αντικαταστήσει την αγάπη με την εμμονή. Έγραφε όλα αυτά και το έκανε εντυπωσιακά. Επηρεασμένος ίσως από τον Freud σκιαγραφούσε ιδανικά την ψυχοσύνθεση του κάθε χαρακτήρα.
Έχοντας πολύ πρόσφατα χάσει αγαπητό μου πρόσωπο με τον ίδιο τρόπο που επέλεξε να φύγει και ο Zweig, η ανάγνωση του βιβλίου δεν μου πρόσφερε δυστυχώς απαντήσεις, δεν με έκανε πιο σοφό στο θέμα αυτό, κάτι στο οποίο έλπιζα αλλά κατα βάθος δεν περίμενα να συμβεί. Μου χάρισε όμως πολλές στιγμές λογοτεχνικής απόλαυσης. Η πρόζα του είναι υπέροχη. Η ροή των ιστοριών αυτών κυλά φυσικά και αβίαστα με εντάσεις και κορυφώσεις στα σημεία που χρειάζεται.
Στην ¨Λεπορέλλα¨ η μαυρίλα δεν αιωρείται έτσι απλά στην ατμόσφαιρα, είναι πηχτή και αποπνικτική. Η αύρα αυτής της γυναίκας είναι μια μαύρη τρύπα. Φαίνεται και από τις αντιδράσεις του βαρόνου όταν κατάλαβε με τι έχει να κάνει. Η ανάγνωση της ιστορίας ενδείκνυται να γίνει με μουσική υπόκρουση
My Dying Bride - The Wreckage of My Flesh .
Για το ¨Αμόκ" προτείνω A Forest of Stars - Gatherer of the Pure. Ενδιαφέρον έχει και το τέχνασμα που χρησιμοποιείται κάποιες φορές για να πει μια ιστορία μέσω ενός παρατηρητή - ο οποίος δεν είναι άλλος από το alter-ego του ίδιου του συγγραφέα. Έτσι διαβάζοντας το ¨Αμόκ¨και κατόπιν το ¨Στο φως του φεγγαριου¨, είχα την αίσθηση ότι ο αφηγητής είναι το ίδιο άτομο και στις δύο ιστορίες. Επίτηδες ίσως αφήνει την περιγραφή του αόριστη και την μορφή του αβέβαιη για να εστιάσει περισσότερο στους υπόλοιπους χαρακτήρες και τα έντονα πάθη τους. Αν έχετε διαβάσει κάποιο αστυνομικό βιβλίο του Ross MacDonald (αν όχι, να το κάνετε, πραγματικά αξίζει, πάρτε ένα στην τύχη ή ξεκινήστε απ’ το “The Chill”) θα παρατηρήσατε πως ο ήρωας του, ο ντετέκτιβ Lew Archer, που εμφανίζεται σε καθένα από αυτά είναι ¨διάφανος¨. Δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα για τον ίδιο και για το παρελθόν του παρά μόνο τα άκρως απαραίτητα. Είναι στο βιβλίο απλά και μόνο για να δώσει την ώθηση στην -δραματική τις πιο πολλές φορές- ιστορία που θέλει να πει ο συγγραφέας. Κάτι αντίστοιχο γίνεται εδώ με τον Zweig.
Και για να τελειώνω με τις αναφορές σε άλλους συγγραφείς, το φινάλε του ¨Αμόκ" μου έφερε στο νου το αντίστοιχο φινάλε ενός αγαπημένου μου μυθιστορήματος, του ''Martin Eden", ενός άλλου δημοφιλούς συγγραφέα που αυτοκτόνησε, του Jack London

10 Likes

Υπεροχος. Σημειωνω κ τον Mac Donald

1 Like

Σε άλλα νέα, και για το ενδιαφέρον που έχουν τέτοιες διαδικασίες και βραβεύσεις (αν με ρωτάτε, κυρίως στους διαλόγους που εκκινούν παρά για την ετυμηγορία τους), πριν λίγο απονεμήθηκε το Νόμπελ λογοτεχνίας, το οποίο φέτος είχε και αρκετό ελληνικό σούσουρο, μιας και κάπως βρέθηκε το όνομα της Έρσης Σωτηροπούλου στην λίστα - αν και, για λόγους που δεν είναι της παρούσης, κατάλαβα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να νικήσει.

Η φετινή, λοιπόν, νικήτρια των βραβείων, είναι η Νοτιοκορεάτισσα Han Kang. Στα ελληνικά βρίσκουμε τα βιβλία της “Χορτοφάγος” και “Μάθημα Ελληνικών”

4 Likes

Υπενθύμιση:

Αύριο είναι η τελευταία μέρα για να ολοκληρώσουμε και να σχολιάσουμε το “Αμόκ και Άλλες Νουβέλες”!

3 Likes

Έχω κολλήσει στην τέταρτη ιστορία. Αλήθεια, δεν το παλεύω ή -μάλλον- δεν την παλεύω. :stuck_out_tongue:

3 Likes

Η πρόταση μου για την ψηφοφορία του επόμενου βιβλίου. Θέλω πολύ καιρό να το διαβάσω.

Summary

Πάρα πολύ ωραίο, δε θα σε απογοητεύσει.

Διάβασα χτες το “Επεισόδιο στη λίμνη της Γενεύης” και τη “Λεπορέλλα”. Η Λεπορέλλα ήταν πολύ καλή ιστορία, εφάμιλλη της ιστορίας του “Αμόκ”. Μου έκανε εντύπωση η ψυχογραφία της υπηρέτριας, αλλά και του αφεντικού της. Να σας πω την αλήθεια, η ιστορία μου θύμισε λίγο σενάριο της “10ης εντολής”.
Σε γενικές γραμμές ήταν μία θλιβερή ιστορία. Το ίδιο πιστεύω και για το “Επεισόδιο στη λίμνη της Γενεύης”, είναι μία ιστορία για έναν άνθρωπο σε αδιέξοδο, που παράλληλα κάνει ένα πολιτικό σχόλιο για τον πόλεμο.

Μένει τώρα να διαβάσω και τα άλλα δύο, πιστεύω ότι μέχρι να πιάσουμε το επόμενο βιβλίο, θα τα έχω διαβάσει κι αυτά.

5 Likes

Για πάμε να δούμε, λοιπόν!

Αμόκ και Άλλες Νουβέλες - Stefan Zweig

Πρώτη φορά που κατάφερα να διαβάσω έναν λογοτέχνη που όχι μόνο άκουγα από παιδί (“Σκακιστική Νουβέλα” γαρ), αλλά που ήταν απ’ τους πιο διάσημους λογοτέχνες της εποχής του!

Για το “Αμόκ” τα έχω ήδη πει παραπάνω, επρόκειτο για μία εξαιρετική αρχή, που αύξησε κατακόρυφα τις προσδοκίες. Θα μείνω πολύ λιγότερο στο πώς ψυχογράφησε τον χαρακτήρα, και περισσότερο στο πώς τον “έμπλεξε” σε μία κατάσταση που οποιοσδήποτε κι αν είσαι, μπορεί να μπλέξεις. Κι εννοώ το “Μου έρχεται κάτι από μόνο του → προσπαθώ να μεγιστοποιήσω το όφελος → χάνω τα πάντα → επιχειρώ έστω να επανακάμψω στην πρωταρχική μου θέση”. Αυτός είναι ένας τραγικός κύκλος που μπορεί πραγματικά να συνθλίψει έναν ήρωα, εγείρει συνειρμούς απ’ το σχήμα “Ύβρις - Άτη - Τίσις - Νέμεσις” (αν και δεν χρειάζεται να ταυτίζονται), και ακόμη κι αν πρόκειται για τον μεγαλύτερο κωλοπαιδαρά του κόσμου (case in point, ο γιατρός), εσύ τον συμπαθείς με έναν ιδιαίτερο, τραγικό τρόπο.

Στο “Λεπορέλλα” ένιωσα ότι είχαμε μία πολύ πιο ενδιαφέρουσα πρωταγωνίστρια απ’ τον incel γιατρούλη μας. Το πώς περιέγραψε αυτό το ξύπνημα της γυναικείας (/ανθρώπινης) σεξουαλικής ορμής μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, και το υπόλοιπο “deadly women” story το βρήκα απλό συμπλήρωμα σε μία εξαιρετική κατά τ’ άλλα πρωταγωνίστρια.

Το “Επεισόδιο στη Λίμνη της Γενεύης” σπαραξικάρδιο, και πάλι με μία διπλή ανάγνωση: πέρα απ’ τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του, είχε την ματαίωση ενός οποιουδήποτε σκοπού, συναίσθημα με το οποίο μπορεί να ταυτιστεί επσης οποιοδήποτε άτομο. Η σελ. 108 για μένα ήταν η πιο στενάχωρη όλου του βιβλίου, που και πάλι μου φέρνει στο νου το παραπάνω σχήμα, με την διαφορά ότι η αρχή δεν γίνεται απ’ την απληστία κάποιου, αλλά απ’ το καθήκον: μεγιστοποίηση προσφοράς στο σύνολο με προσωπική θυσία → ματαίωση σκοπού καθήκοντος → το σύνολο δεν ωφελείται, η θυσία δεν δικαιώνεται. Big oof!

To “Στο Φως του Φεγγαριού” και το “Βεατρίκη Τσέντσι” τράβηξαν λίγο το βιβλίο προς τα κάτω. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κακές ιστορίες, έξυπνες κι οι δύο, η πρώτη αρκετά Ντοστογιεφσκική, η δεύτερη ενδιαφέρουσα σαν δοκίμιο. Αλλά δεν ένιωσα ότι είχαν κάποιο μεγάλο pay-off, ούτε κάποια συγκλονιστική κορύφωση. Ήταν οι πιο αδύναμες.

Συνολικά, νομίζω ότι επρόκειτο για ένα αρκετά ευχάριστο [sic] βιβλίο, εξαιρετική εισαγωγή στη λογοτεχνία του Zweig, και το γεγονός της αυτοκτονίας του και το πόσες αντιδράσεις προκάλεσε, επίσης δίνει αφορμή για συζήτηση, τουλάχιστον στα πλαίσια της προσωπικής επιλογής για ελευθερία μέσα απ’ το θάνατο, συγκρουόμενη με ένα καθήκον για perseverance, ως παράδειγμα για τους άλλους, αλλά και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την θέση που βρίσκεσαι. Παρεμπιπτώντως.

Συγχαρητήρια στον @jtn για το ποδαρικό και την πρόταση!

7 Likes

Δώσε μας παράτα :stuck_out_tongue:. Καλά, η “Σκακιστική Νουβέλα” είναι υπέροχο βιβλιαράκι - αν σου άρεσε το Αμόκ, δεν χωρά αμφιβολία ότι θα το λατρέψεις.

Κακφικό στυλ γραφής, ειδικά το Αμόκ είναι πολύ κοντά υφολογικά. Πολύ σκοτεινό διήγημα και η “Λεπορρέλα”. Βασικά, πολύ ωραία γραφή, όπως πάντα, αλλά οι ιστορίες δεν μου έκαναν “το κλικ”, νομίζω ότι μετά τα “100 χρόνια μοναξιά” ήταν πολύ δύσκολο να διαβάσω βιβλίο που να με συνεπάρει σε τέτοιο βαθμό, με ανατροπές και χαρακτήρες που σου μένουν ανεξίτηλοι για καιρό. Ο Τσβάιχ εδώ δεν περιγράφει ανατροπές, δεν έχει καν πλοκή, παρά μόνο ατέρμονα πάθη και ανθρώπινες αδυναμίες που καθρεφτίζουν τον δικό του ψυχικό πόνο και την παραίτηση που αισθάνεται έχοντας επίγνωση ότι δεν υπάρχει πια γυρισμός και ο δρόμος είναι προδιαγεγραμμένος προοιωνίζοντας το επικείμενο τέλος.

3 Likes

Ήταν και η αλλαγή του τρόπου γραφής εκείνη την περίοδο σε πιο προσωπικά, ενδοσκοπικά μονοπάτια, εσωτερικούς διαλόγους, και μία μόνιμη υπαρξιακή κενότητα. Pop ήταν ο άνθρωπος για την εποχή του.

Δοκίμασες το “Σπίτι των Πνευμάτων”; Η Αλιέντε ποτέ δεν έκρυψε ότι ο Μάρκες ήταν έμπνευσή της, και σ’ αυτό το βιβλίο καταφέρνει και κάνει κάτι πολύ κοντινό, χωρίς να γίνεται κόπια.

2 Likes

Όχι, αλλά έχω διαβάσει πολλές καλές κριτικές, οπότε έχει μπει στη λίστα. :slight_smile:

Ο Τσβάιχ ήταν υπέροχος συγγραφέας, δυστυχώς αυτό είναι το λιγότερο αγαπημένο μου έργο του, χωρίς να θέλω να μειώσω την αξία του. Είναι ασύλληπτα δύσκολο αυτό που έκανε.

@ManosOrff διόρθωσα. :slight_smile:

1 Like

Αρχικα δεν ειχα σκοπο να διαβασω και τις υπολοιπες ιστοριες εφοσον δεν υπηρχαν στη δικη μου εκδοση αλλα αφενος το ποσο μου αρεσε το Αμοκ και αφετερου τα λογια αλλων φορουμιτων με εβαλαν να τις ψαξω στο ιντερνετ. Το Λεπορελλα μου αρεσε επισης παρα πολυ και αν εξαιρεσουμε καποιες ιστοριες του Poe, ειναι πρωτη φορα που με γοητευει τοσο πολυ κατι στην αγγλικη γλωσσα. Εξαιρετικος λογος που σου βιδωνει τους αυχενικους σπονδυλους (sic) αρα λοιπον τα συγχαρητηρια μου δεν πηγαινουν μονο στον Zweig αλλα και στη μεταφραστρια Anthea Bell. Επισης και στα δυο βρηκα ιδιαιτερα ορθη και την κατανομη σελιδων για καθε plot point.

Το επεισοδιο στη λιμνη της Γενευης το βρηκα κατωτερο αλλα οκ ηταν και πιο μικρο.

τι κανουμε τωρα;

2 Likes