Αλήθεια την θυμάμαι την ημέρα που αγόρασα τον δίσκο λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Λεωφορείο κέντρο σαλονικας ροκ σιτυ κάπου στην οδό Συγγρού κρυο κ ψιλοβροχο. Επαφή με savatage είχα μόνο το -πολυαγαπημενο πολυακουσμενο- edge of thorns. Τον δίσκο αυτόν πραγματικά τον ΑΚΟΥΣΑ. Διάβασα την ιστορία του έμεινα με το στομα ανοικτό σε πολλά σημεία κ ήθελα τρελά να τον διαδώσω κ σε άτομα που δεν ακούν αυτή την μουσική. Ένα τέτοιο αριστούργημα πρέπει να το ακούσουν όσο περισσότεροι.
Ξερω πως καθε νεο ποστ εδω ξυπναει ελπιδες που ειναι θαμμενες χρονια και ουτε αυτο εδω βοηθαει ιδιαιτερα, απλα το ποσταρω για να εχουμε μια ροη των “νεων” που βγαινουν. Για αλλη μια φορα, κραταμε μικρο καλαθι. Εγω προσωπικα αν δεν δω κατι επισημο δεν περιμενω τιποτα.
Chris Caffery , who has been a member of SAVATAGE for more than 30 years, spoke to That Metal Interview about the possibility of new music from the cult metal outfit. He said (as transcribed by BLABBERMOUTH.NET ): "We’ve been writing and talking about it now. It’s the first time in a long time where I actually have been trading riffs and songs with Jon [ Oliva , SAVATAGE frontman] over the phone, and I have some really cool things. I have this one song that I wrote that he really likes and it’s kind of one that I think would be a good lead-off track for SAVATAGE . [We’re] just calling it ‘The Dungeous Are Calling Again’ and it’s a really, really, really cool metal song.
“We’ll see what happens,” he continued. “I know a lot of people would like to see a new SAVATAGE record. I think the cards are lining up. Whether or not it’s gonna fall into place, we’ll find out. I always tend to stay really positive and optimistic about it — I have for 20 years. So hopefully it does wind up happening. We’re not getting any younger.”
Caffery went on to say that plans are also afoot for SAVATAGE to release some vintage concert footage “in DVD form.” He said: “There might be a couple of things people will be really happy to see pop up. 'Cause there was some stuff that we had, recorded some full concerts from ‘The Wake Of Magellan’ tour, and then there’s some other footage that we might wanna try to [put out]. Unfortunately, there wasn’t anything, really, that we could use from the Criss [ Oliva ] era as far as full concerts, which is very, very unfortunate. But we have some stuff from some of the other ones.”
Με αφορμή το παραπάνω βίντεο, είπα να βάλω ένα best of playlist της μπάντας να ακούσω.
Έχουμε αποθεώσει δεκάδες τραγούδια τους, και δικαίως. Έχουμε αδικήσει όμως το Summer΄s rain, ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια τους. Ανατριχιαστική ερμηνεία/πάθος από Τζον και αξεπέραστο σόλο του Κρις.
Έκανα ένα search στο συγκεκριμένο topic και έχει αναφερθεί μόνο μια φορά, πριν 9 χρόνια… Νομίζω ότι αξίζει να αναφέρεται σε κάθε συζήτηση που γίνεται για τη συγκεκριμένη μπάντα
Το τρίτο καλύτερο κομμάτι του καλύτερου δίσκου τους, που είναι δίσκος αριστούργημα. Μιλάμε για κομμάτι έπος, όχι μαλακίες.
Και μιας και πιάσαμε το gutter ballet, πρώτο για μένα θα είναι πάντα το ασύλληπτο when the crowds are gone (το πρώτο κομμάτι savatage που άκουσα από μια σύλλογη φίλου σε κασετα και με το που το άκουσα βάλθηκα να μαζέψω όλη τη δισκογραφία τους- τόσο μαλακας έμεινα με αυτό το κομμάτι) και δεύτερο το θεϊκό ομώνυμο.
Νομιζω πως η φαση με το Summer’s Rain ειναι οτι ολοι μα ολοι το θεωρουν αυταποδεικτα αριστουργηματικο, οποτε απλα περιττευει να το γραψουν σε ενα φορουμ. Δεν γνωριζω ουτε εναν ανθρωπο που να γουσταρει Savatage και να μην θεωρει το Summer’s Rain ενα απο τα καλυτερα τους τραγουδια. Δεν ειναι καν φαση “lowkey deep cut” το συγκεκριμενο τραγουδι, ειναι καθολικα αναγνωρισμενο και εκτιμημενο, οσα hits και να σου δινει το search του φορουμ
Και με αυτα, ας βαλω να το ακουσω κι αυτο, και τον υπεργαματο Jiniya που δεν περιμενα οτι θα ακουσω ποτε ξανα. Πω ρε μλκ… εχει γινει σαν τον Βιγκο Μορτενσεν ο ΥΠΕΡΘΕΟΣ, ποσο χαιρομαι που τον ειδα live τοτε στο Σπορτινγκ.
Μόνο στην περιοδεία για το Poets and Madmen. Είχε εμφανιστεί με τους Savatage 2 φορές στην Ελλάδα, μια το καλοκαίρι του 2001 στο Rockwave μαζί με Megadeth και μια τον Ιανουάριο στο γήπεδο του Sporting. Είχε κλέψει την παράσταση αφού η φωνή του είχε ισοπεδώσει τα πάντα, και φυσικά ήταν πολύ ανώτερη από την ήδη σπασμένη του Ολίβα. Ότι κι αν σου πουν οι φανμποηζ
Μάλιστα θυμάμαι ότι εκείνη την ημέρα έπαιζαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα οι Αναθεμα στο Ρόδον, κι εγώ τους είχα δει την προηγούμενη. Είχα φίλο ΦΑΝΑΤΙΚΟ με Ανάθεμα που μου την έλεγε επειδή πήγα να δω Savatage κι όχι Ανάθεμα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα
Μόνο σε περιοδεία, όπως είπαν τα παιδιά. Εγώ τον είχα δει στο Rockwave με headliners Judas Priest. Μια χαρά ήταν εκείνη τη μέρα. Στο βίντεο από πάνω, προσωπικά δε μου αρέσει αλλά περί ορέξεως…
Έψαξα για ζωντανές εμφανίσεις του Summer’s Rain και στα πρώτα 30-50 αποτελέσματα του YouTube δίνει, περιέργως, μόνο αυτήν εδώ (που την έχει ανεβάσει Έλληνας):
Άραγε από Ελλάδα; Δε μου θυμίζει κάτι ο χώρος.
Τα υπόλοιπα αποτελέσματα είναι είτε lyrics videos, είτε διασκευές στο σόλο ή covers σε ολόκληρο το κομμάτι.
Πάτησα τυχαία σε αυτήν εδώ, χωρίς να ξέρω ποιοι είναι και τελικά (όπως για κάποιο λόγο μου έβγαλαν φυσιογνωμικά), είναι ΚΑΙ αυτοί Έλληνες. Προσωπικά τη βρίσκω μια χαρά τη διασκευή, και ο τραγουδιστής αποδίδει πολύ καλά τις high notes του χοντρού αν και χωρίς το γρέζι του. Βέβαια η εμφάνιση και το βίντεο είναι λίγο cringy… Αλλά ρίξτε μια ματιά:
Οταν του ζητησαν να γινει μελος των Savatage, του πουλησαν μεταξωτες κορδελες και υποσχεση για 3 studio albums στο συμβολαιο. Πραγμα που δεν εγινε ποτε, και αμεσως μετα το τελος της περιοδειας για το Poets And Madmen , o Paul O’Neill προφανως ειδε οτι τα πολλα τα φραγκα βρισκονται στους Trans Siberian, και εκμεταλλευτηκε τα προβληματα του Jon με αλκοολ κτλ, και μαζι εβαλαν τους Savatage στο ραφι.
Ο Damond Jiniya, που φυσικα αν θελουμε τον πιστευουμε (αλλα προσωπικα δεν εχω κανεναν λογο να ΜΗΝ τον πιστεψω), εχει δηλωσει οτι του ειπαν κατα λεξη, χωρις να διευκρινιζει ποιος ακριβως του το ειπε, οτι οι “σκλαβοι δεν γινεται να απολυθουν”. Τον ειχαν βασικα για πεταμα τον Jiniya στην μπαντα, εναν τοτε 25χρονο αναλωσιμο ταλαντουχο τραγουδιστη. Συμβαινουν αυτα στην showbiz, τι να γινει.
Κι εκει ημουν μεσα. Δεν θυμαμαι το ονομα του χωρου, αλλα ναι ηταν στην Ελλαδα, παω να το βρω setlist.fm. Με ειχε εξεπληξει το τι φωναρα ειχε ο Ολιβα. Σε αντιθεση με τις συναυλιες των Savatage λιγα χρονια πριν. Ισως να ειχε καθαρισει απο το αλκοολ? Δεν ξερω.
ΥΓ1. Ειτε στο BLUE ειτε στο ΑΝ ηταν, ισως και η μοναδικη φορα που εχω παει εκει.
ΥΓ2. Το βιντεο μαλλον δεν ειναι απο Ελλαδα χχχαχαα… δεν βλεπω στο σετλιστ το Summer’s Rain.
ΥΓ3. Σκατα, δεν θυμαμαι αν τους ειδα το 2004 ή το 2008, γερασαμε.