Το αλμπουμ γαμεί.
Και το θεωρώ καλύτερο από το Communion.
Αυτό μόνο τίποτα άλλο.
σκεψου οτι εγω που το ακουω απο χθες δυσκολευομαι (ακομη) να το πω αυτο. βασικα προφανως εχει να κανει με το ποσο πολυ ειχα πορωθει με το προηγουμενο…
Γιατί αυτή η πρόταση χτύπησε άσχημα.
Το σε ποιόν πάει δε φαίνεται όταν τη γενκεύεις, και σε ένα θρεντ που οι συζητήσεις είναι α) η απόρροια του “φλέημ” του νομίστερ, με τον οποίο ναι συμφωνώ στην ιδέα αλλά ίσως όχι στη διατύπωση, η οποία (απόρροια) είναι μεγάλα ποστς που μπορεί να διαφωνείς, αλλά είναι ποστς με άποψη, και β) ποστς τύπου “καλά γαμάει” ή “στείλτε λινκ σε πμ”, ε σόρι χίλιες φορές το α).
Χώρια μάλιστα που ένα μια χαρά ποστ σαν αυτό του Λέτο (το οποίο έκανε και κάποια ώρα μάλλον να το γράψει) αντιμετώπισε αυτή εδώ την απάντηση-ξέρασμα:
Μόνο μούτζες. Ε δε θέλει και πολύ.
Τέλοσπάντων βαρέθηκα, πέντε ποστς σε θρεντ δίσκου που δεν έχω ακούσει και δε θα ακούσω στο προσεχές διάστημα είναι του ματς, ό,τι είχα να πω το είπα, καλά να περνάτε και πείτε για το δίσκο όσοι τον ακούσατε.
παντως γενικα ειμαι μαζι σου στο να μην λεγονται διθυραμβικα σχολια ετσι απλα (παρολο που εγω πρωτοειπα), καλο θα ηταν ωστοσο αν θες πια τοσο πολυ να απαντησεις να εχεις ολοκληρωμενη αποψη για αυτο πανω στο οποιο θα επιχειρηματολογησεις. δηλαδη αν θες να πεις οτι οι σεπτικ πια δεν ειναι αυτοι που ηταν δεν μπορει να το λες και να μην εχεις ακουσει το αλμπουμ…
Πρώτον με τη πρόταση φυσικά αναρωτιόμουν (και δεν έλεγα σε κανένα να φύγει) ποιο είναι το νόημα της σχεδον οφτοπικ συζήτησης στο [B]παρών[/B] θρεντ. Αν είχες την αίσθηση του “έτσι θέλω” από την πλευρά μου, ήταν το αντίθετο, όταν έχεις 10000 θρεντς στο φόρουμ και κάποιος καταφέρνει σε αυτό να βγει οφτοπικ μάλλον αυτός ενεργεί με το “έτσι θέλω”.
Δεύτερον, ειδικά σαν μοντερειτορ, πρέπει να αντιλαμβάνεσαι πως σε ένα φόρουμ είναι εξίσου (για να μην πω πιο) σημαντίκο το [B]πως[/B] λέει κάποιος την άποψη του, από το τι λέει. Εξου και η 5 (πάλι οφτοπικ) σελίδες που ακολούθησαν. Και απο αυτό είναι προτιμότερο το “καλά γαμάει” που θα πεί κάποιος σε [I]αυτό[/I] το θρεντ.
Αυτά, θα επανέλθω με απόψεις για τον δίσκαρο…8)
Kαταρχάς, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στο νομιστερακι.
Κατά δεύτερον, ο τύπος προσπαθεί να εξηγήσει τι γίνεται με τους καλλιτέχνες που έχουν επιλέξει να ζουν από τη δουλειά τους, βιομηχανοποιούν την παραγωγή τους, γίνονται έμπορες του πνεύματος, παράγοντας ασύστολα, περιποιούμενοι τα γούστα της μάζας για να κατακτήσουν την αγορά των μισομορφωμένων, χαλώντας τη συνείδησή τους, την τέχνη τους, την ποιότητά τους, και εσείς μιλάτε για γούστα. Λες και τα γούστα πέφτουν ουρανοκατέβατα κι ο καθένας διαλέγει όποιο βρει στο διάβα του. Λες και δεν τα διαμορφώνει καμιά επικρατούσα τάση της βιομηχανίας, λες και όλοι το αισθητήριο το έχουν με το που γενιούνται και ωπ, πάει, αυτό είναι, στατικό γούστο, που δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα. Όλοι κάνουν επιλογές που έχουν άμεση σύνδεση με το πως βλέπουν τα πράγματα, τι επιλέγουν να προσλάβουν, τι παρακολουθούν, από που ενημερώνονται, τι παίρνουν και τι απορρίπτουν από αυτό που τους σερβίρουν και τι φτύνουν, πως ψάχνουν, τι ψάχνουν, γιατί ψάχνουν, αν ψάχνουν, γιατί υπάρχουν κι αυτοί που δεν ψάχνουν, που επαναπαύονται, και αρκούνται στο να βγάζουν μεγαλόπνοα συμπεράσματα.
ΗΜΑΡΤΟΝ.
εγω σ λεω οτι τα γουστα ειναι και σ ενα βαθμο στο DNA του καθενος. και οπως συμβαινει με εμενα ετσι θα συμβαινει με αρκετους: να εχουμε δηλαδη το μεγαλυτερο μεριδιο της επιρροης στον εαυτο μας. πιστεψε με κανεις δεν κατευθυνει τα γουστα μου στη μουσικη. αντε λιγο οι συζητησεις μου στα φορουμ κ με φιλους. ουτε ραδιοφωνα, ουτε τιβι, ουτε εντυπα ουτε τιποτα. ουτε καν ριβιουζ.
προσοχη. δεν εννοω οτι δεν επηρεαζομαι. οτι δεν “κατευθυνομαι” εννοω μιας και ειπωθηκε με αρκετα “συνωμοτικο” χαρακτηρα.
καμια βιομηχανια δεν επεμβαινει πανω μου. μονος μου ακουσα σεπτικ φλες βρισκοντας τους στο νετ, στο ιδιο σαιτ που εχει και τους inveracity και τους mass infection και πολλους αλλους. στο ιδιο σαιτ που με βοηθησε να βρω και να λατρεψω τους Dying Fetus, τους Vader και τους Rapture και ταυτοχρονα να ανακαλυψω τους Hexen, τους Vektor και τους Evocation μπαντες που δεν τις βρισκει ευκολα κανεις…
σταματηστε να πιστευετε οτι ολα ειναι τοσο κατευθυνομενα…
Επρεπε να πάρεις παραπάνω από 10 λεπτά για να απαντήσεις στο ποστ μου, που το σκεπτόμουν μία ώρα πριν.
Εσύ πόση ώρα σκέφτηκες ένα από τα πιο ηλίθια ριπλαις έβερ???
το τελευταιο αλμπουμ που ακουσα απο septic flesh ηταν το sumerian daemons και γενικα πλεον απο τον ακραιο χωρο του μεταλ ακουω 5 μπαντες οποτε αποψη δεν μπορω να εκφρασω για “ποιοτικοτερη” μπαντα και για τη σκηνη γενικοτερα αλλα…
βλεποντας την συζητηση στις τελευταιες σελιδες θυμαμαι γιατι σταματησα να γραφω για μουσικη εδω μεσα. τοση ωρα γραφετε και γραφετε μαλακιες τυπου “γουστα ειναι αυτα”, “και τι θες να μας το παιξεις εσυ? μεταλλοπατερας?”, “φτανει με τον ελιτισμο” και δεν εχω διαβασει ουτε ενα επιχειρημα πανω σε αυτα που ειπε ο nomisteraki. και μετα να διαβαζω πως “σημασια εχει το πως εκφραζεσαι”. ε ναι δηλαδη καλυτερα να μην λες τιποτα το ουσιαστικο απο το να “προσβαλλεις” τα γουστα και την αισθητικη του καθε κομπλεξαρα χρηστη (δεν παει στον ντεντμιτ που το “ξεκινησε”) που εχει τοση σχεση με ενα χωρο που δεν μπορει να γραψει ενα ουσιαστικο αντεπιχειρημα να γινει κουβεντα και μετα κατηγορει και τον αλλον για ελιτισμο. ειναι που ειναι 10 χρηστες που μπρουν να γραψουν καποια πραγματα παραπνω, μας ενοχλει τωρα ο τροπος που τα λενε.
Πες μου τί είπε το νομιστερακι για τους σεπτικ, τι σχέση είχε με το νέο αλμπουμ και τι απο αυτά διατυπώθηκε με σκοπό τη συζήτηση.
και μετα να διαβαζω πως “σημασια εχει το πως εκφραζεσαι”. ε ναι δηλαδη καλυτερα να μην λες τιποτα το ουσιαστικο απο το να “προσβαλλεις” τα γουστα και την αισθητικη του καθε κομπλεξαρα χρηστη (δεν παει στον ντεντμιτ που το “ξεκινησε”) που εχει τοση σχεση με ενα χωρο που δεν μπορει να γραψει ενα ουσιαστικο αντεπιχειρημα να γινει κουβεντα και μετα κατηγορει και τον αλλον για ελιτισμο.
Φαντάζομαι μέρος αυτού που γράφεις πάει σε μένα. Διάβασες τα ποστ μου? Είδες να μη λέω κάτι ουσιαστικό? Μη βαρεθείς τώρα να απαντήσεις, γιατί κάτι μου λέει πως τουρίστας είσαι και εσύ στο θρεντ.
ρε φιλος σιγα το οφ τοπικ πια. ε ας τα μεταφερει καποιος στο θρεντ για την μπαντα (αν υπαρχει). αυτο ειναι τωρα το προβλημα?
διαφωνω ως προς το " είναι εξίσου (για να μην πω πιο) σημαντίκο το πως λέει κάποιος την άποψη του, από το τι λέει". δεν ειπα οτι δεν λες ΕΣΥ κατι ουσιαστικο ομως το κανουν οι περισσοτεροι εδω μεσα που θα πιαστουν απο τον τροπο που θα γραψει καποιος κατι για να απαντησουν με ποστ του απολυτου ΤΙΠΟΤΑ αντι να γραψουν κατι επι της ουσιας (επειδη απλα δεν εχουν). και αυτο εχει να κανει γενικα με τις μουσικες συζητησεις εδω μεσα και αυτο ειναι το θεμα, μην πουμε παλι για το οφ τοπικ. ας γινει νεο θρεντ.
Εντιτ, βαριεμαι.
εντιτ: Το αφήνω, δεν οδηγεί πουθενα.
και μετα απο αυτο το ποστ:
και
οπως και οι αναλογες περιπτωσεις Leto Atreides και ΡεντΡαμ.
ή μπουκωστε ή γραψτε σοβαρο επιχειρημα και θα εχετε ενα αρκουδι δωρο. οταν λεω γραψτε ενα σοβαρο επιχειρημα, δεν εννοω γραψε σεντονι, ή φτιαξε συνακτικα μια ομορφη παραγραφο, διοτι υπαρχουμε πολλοι δυσλεκτικοι στο φορουμ. απλα και ξαστερα, περαν απ’το οτι ειναι η αγαπημενη σας μπαντα, γιατι ειναι και παραλληλα η πιο ποιοτικη ελληνικη μπαντα. αλλα ξερω θα πεταχτει ο μοργκοθ που δεν εχει επιχειρηματολογησει σε μισο ποστ και την ειδε μονο ειρωνια να λεει για τα μεηνστριμς. εξτασιεξτανο.
Τώρα Nomister κ’ σια δεν είναι να πεις ότι και εσύ δεν έχεις κάποιο άδικο έτσι που χώθηκες. Δεν είναι ότι διαφωνώ γενικά σε αυτά που λες αλλά δε συμφωνώ και απόλυτα στην πλευρά σου και σε όσους την υποστήριξαν τυφλά.
Δεν είμαι κάνας φαν Septic Flesh και το “γούστα είναι αυτά” είναι όντως πολύ πρηξαρχίδικο αλλά όλο αυτό μου θυμίζει μια συζήτηση που είχα πρόσφατα. Το Underground το γουστάρω, και γω είδα ένα ποστ σου, μου είπε ο φίλος μου ο Βάγγος για ένα γαμάτο Demo που άκουσε, είδα σε ένα Blog ένα συγκρότημα με Cool όνομα και ψόφια ζώα στις φωτογραφήσεις ή με ένα μπάφο από δω μέχρι τον ισθμό της κορίνθου και 5 LSD tatoos στο μπράτσο κτλ και γούσταρα αλλά μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που μετά τα 2 πρώτα FL ψοφάει η μπάντα ή είχαν υποσημείωση στο Hammer ή υπέγραψαν στη Century Media κτλ υπάρχει μεγάλη απόσταση. Μεγάλη μπαζολία υπάρχει και στο Underground και στο Mainstream και όποιος νομίζει ότι το ψωμί το βρήκε στη μια ή στην άλλη πλευρά αποκλειστικά κάνει λάθος. Όσο θα γελάσω με αυτούς που θα σνομπάρουν τους Nocternity πχ. επειδή “ποιοι είναι αυτοί τους ξέρει ή μάνα τους?” άλλο τόσο θα γελάσω και με κάποιον που άκουγε κάποτε Rotting Christ αλλά η (Album Counter >=3) συνθήκη γίνει True θα σταματήσει να ακούει επειδή αυτή είναι που καθορίζει το αν υπάρχει η έμπνευση. Δε λέω ότι πρέπει να γουστάρει ντέ και καλά επειδή είναι οι Rotiing Christ ή οι Haunted ή οποιοδήποτε mainstream γκρούπ αλλά πολλοί φοβούνται έστω και από σπόντα μην είναι Mainstream και trendy.
Για το θέμα της καινοτομίας νομίζω υπάρχουν πολλά παραδείγματα υπέρ του αντιθέτου γιατί μια χαρά οι περισσότεροι θα βγούν ή βγήκαν ήδη να την παίξουν με το νέο Pentagram, θα σου πουν ότι οι Lord Vicar γαμούν το σύμπαν, θα περιμένουν με την ψωλή στο στόμα για όταν βγει το νέο Spiritus Mortis, θα σου πουν πόσο γαμάνε οι Doomsword ή το τελευταίο Accept και ότι το καλύτερο Death Metal Album της δεκαετίας είναι το Graves Of The Archangels και ότι το Black Metal Album του 2010 είναι το Belus και όμως αυτά είναι πράγματα που είτε οι ίδιοι οι δημιουργοί τους είτε κάποιος άλλος τα έχουν ξανακάνει και στο παρελθόν. Το ότι είναι γαμάτα και καταφέρνουν να είναι εμπνευσμένα και φρέσκα όμως τους συγχωρεί το γεγονός ότι έχουν ξαναγίνει. Αν είναι να ακούμε μόνο μουσικές παρθενογενέσεις ας περιμένουν αυτά τα 1-2 συγκρότηματα ανα δεκαετία που θα το κάνουν.
και μεταξύ μας
Αυτό δεν είναι και η αντικειμενικότερη ούτε η κομψότερη δήλωση που μπορεί να κάνει κάποιος.
Ας μου επιτραπεί να πω και εγώ κάτι.
Τους SF τους γνωρίζω και τους παρακολουθώ από την κυκλοφορία του “Ophidian Wheel”. Ως συγκρότημα είχαν μερικά στοιχεία που πάντα τους βοηθούσαν να διαφοροποιούνται και να ξεχωρίζουν κατά καιρούς, όπως ήταν οι πολύ προσεγμένοι στίχοι (σε αυτό το επίπεδο θεωρώ πως είχαν πάντα πλεονέκτημα έναντι των άλλων), ενδεχομένως το artwork, αλλά και θέματα παραγωγής από ένα σημείο κι ύστερα. Κυρίως είχαν ένα συνδυασμό death metal με τα πιο μελωδικά στοιχεία που έβαζε ο Σωτήρης τόσο σε κιθάρες, όσο και σε φωνητικά. Δεν ξέρω αν κάνανε κάτι καινοτόμο (δεν το νομίζω), αλλά ακολουθούσαν αυτό το ύφος πριν αποκτήσει τη δημοτικότητα που είχε στο 2ο μισό των 90s κάτι που τους έφερε μπροστά σε εξελίξεις.
Στο μουσικό τομέα με έχασαν όταν άρχισαν τα death στοιχεία να υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό έναντι των μελωδικών, κάτι που όπως εξήγησε κι ο Σωτήρης στη συνέντευξη έγινε συνειδητά σε ένα βαθμό, σκεπτόμενος πως τα δικά του μελωδικά στοιχεία στις συναυλίες θα ήταν δύσκολο να αποδοθούν. Το νέο τους άλμπουμ μου αρέσει αρκετά και έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον μου, σε σημείο να ξαναβγάζω παλιά άλμπουμ στην επιφάνεια. Το ότι εγώ προτιμώ τα “Ophidian”, “DNA” και “Temple” δε σημαίνει ότι η μπάντα πρέπει να ακολουθήσει τον ήχο τους. Προτιμώ το να κάνουν αυτό που νομίζουν, παρά αυτό που θέλουν οι οπαδοί.
Αυτό που μπορώ να πω ότι με χάλασε είναι ο τρόπος με τον οποίο προωθήθηκε η δουλειά τους, που μπορεί να τους έφερε οπαδούς, σίγουρα όμως απομάκρυνε και κάποιους. Και φυσικά, η όλη φάση με τους Devilworks ή όπως τους έλεγαν…
Ανεξαρτήτως κάποιων πραγμάτων, έχουν πετύχει αρκετά και έχουν φτιάξει ένα πολύ σεβαστό όνομα στο εξωτερικό, σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο των RC, αν και πάλι είναι ανούσια η σύγκριση. Εκεί το έχουν δουλέψει πολύ, δεν τους χαρίστηκε κανείς και μπράβο τους.
Ας μην επαναλάβω την άποψή μου για την ελληνική σκηνή μια ακόμα φορά, αλλά δεν αντέχω να ακούω δικαιολογίες περί αδικημένων συγκροτημάτων. Οι SF έφτιαξαν το όνομά τους με πολύ λιγότερα μέσα στη διάθεσή τους στα 90s. Το καλύτερη είναι μια σχετική έννοια, αλλά σίγουρα είναι σημαντικότατη μπάντα, έχουν μεγάλο όνομα για τα δεδομένα της μουσικής που παίζουν και διαθέτουν ποιότητα σε αυτό που κάνουν.
Τέλος, σύντομα προγραμματίζουμε μια ραδιοφωνική εκπομπή, όπου θα μπορείτε να ρωτήσετε και εσείς live ότι νομίζετε. Εν καιρώ…
(σεντόνι βγήκε, αλλά τι να κάνουμε 8))
Εντιτ: Βαριέμαι…
[spoiler]
…στη δουλειά!
Οπότε λέω γράψω κι εγώ κάτι, χωρίς να έχω ακούσει το δίσκο.
Μου επιτρέπετε, ε?
Λοιπόν νομίστεροι, μπλήντινς, γράκχοι, κλέαρχοι και λοιποί συναγωνιστές σας αγαπώ, αλλά εδώ είστε λίγο λάθος. Ούτε έχει νόημα να συγκρίνει κανείς τους SF με SUN OF NOTHING, AGNES κτλ ούτε μπορείτε να πείσετε κάποιον να τους βγάλει από τις αγαπημένες του μπάντες. Και ναι, το να λες ότι “αν οι SF είναι οι θεοί σου, έχει ακούσει άπειρο μουσικό σκατό” είναι λογικό να τσιτώσει τον άλλον. Βέβαια, όντως έχει πιο πολύ ενδιαφέρον, από ποστς τύπου “πωωωω, γαμάει”, “δισκάρα ρε μουνιά” και reviews των 5 σειρών. Αν κάποιοι θίγονται τόσο πολύ, τότε απορώ πώς αντιμετωπίζουν τα σκατά της πραγματικής ζωής.
Όπως σωστά σημειώνει ο Outshined, οι SF έφτιαξαν το όνομά τους σε πιο δύσκολους καιρούς, τους αξίζει απεριόριστος σεβασμός γι’ αυτό όπως και στους CHRIST. Όμως από το να φτιάξεις το όνομά σου μέχρι η δουλειά σου να προβάλλεται παντού ως το υπέρτατο εγχώριο προϊόν υπάρχει απόσταση. Όσοι έκραξαν SF, δε νομίζω να έχουν τόσο πρόβλημα με τη μουσική τους (οκ, ο νομιστεράκης μπορεί να έχει) όσο με το ότι παρουσιάζεται παντού με κεντρικές συνεντεύξεις, studio reports, live reports, αποθεωτικές κριτικές, δίσκους του μήνα, του έτους, του άλφα του κεντραύρου. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά είναι άδικο και για τα παλιότερα αριστουργήματα των συγκροτημάτων αυτών. Θα μου πεις λαμβάνουν ίσως τώρα μια αναγνώριση που θα έπρεπε να λάβουν 10 ή 15 χρόνια πριν αλλά η μουσική δεν είναι έτσι.
Κι αν κάποιος πρέπει να νιώθει αδικημένος, αυτοί είναι NIGHTFALL όπως έγραψα και στο θρεντ τους, μιας κι έκατσα ν’ ακούσω τον τελευταίο δίσκο τους και πραγματικά τίποτα δεν έχει να ζηλέψει ούτε από “Aealo” ούτε από “Theogonia” ούτε από “Communion”. Ίσα-ίσα, διαθέτει πιο αψύ ήχο και περισσότερη φλόγα. Πέρασε στα ψιλά όμως, τι να κάνεις, είναι τα άτιμα PRs στη μέση.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν ο μουσικός τύπος φρόντιζε να δώσει λίγο παραπάνω προσοχή και στις υπόλοιπες μπάντες, τότε το “οι SEPTIC FLESH είναι η καλύτερη ελληνική μπάντα” θα φάνταζε ευκολότερα ως μια στέρεη άποψη. Τώρα μοιάζει κάπως σαν “(μεταξύ RC, FIREWIND και SF) οι FLESH είναι η καλύτερη ελληνική μπάντα”…[/spoiler]
αν καποιος διαφωνει ας μιλησει τωρα αλλιως ας σιωπισει για παντα:)
[B]ChrisP[/B] συμφωνώ σε οτι λες, απλά τα Theogonia, Communion είναι κάπως πιο “εύκολα” απο το τελευταίο των nightfall…χτυπάνε πολύ εύκολα τα αυτί στην πρώτη ακρόαση…ακόμη και σε κάποιον που δεν ειχε ασχοληθεί ξανά…είναι “ευκολακι”…αν και δεν έχεις καθόλου άδικο στο πως σερβίρεται ο κάθε δίσκος…δυστυχώς
επίσης αυτό με την πρωτοτυπία στη μουσική, ή το underground δεν το καταλαβαίνω…
δηλαδή αν εγω την παίζω με το Nothing(τυχαίο παράδειγμα) απο τους Universe217 ή και με όλο τον δίσκο, δεν θα μπορεί να μου αρέσει και ο δίσκος των septic?