Social media

Γενικά οι φούσκες σκάνε και μαζί με το fund φοβάμαι πως θα χάσει και πολύς κόσμος λεφτά, οπότε εγώ θα πρότεινα σε όλους να είναι πρώτοι που θα πουλήσουν πριν αρχίσει κανένα panic run. Εγώ με αυτά που διαβάζω χθες και σήμερα δεν είμαι πεπεισμένος πως αυτή η ιστορία έχει τόσο θετικό πρόσημο όπως λέτε. Κόσμος έβαλε λεφτά που δε του περισσεύουν σε κάτι complicated που δεν καταλαβαίνει γιατί έχαψε το ρομαντικό παραμύθι που του πούλησαν όσοι καταλαβαίνουν και οι οποίοι τώρα θα πλουτίσουν αφού επένδυσαν πριν τον πολύ κόσμο σε αυτό που χειραγώγησαν μέσω internet

Ελεύθερη οικονομία παραμένει, αλλά με περισσότερους παίκτες και οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν το συμφέρον τους. Δεν ξέρω αν είναι πλήγμα στα μεγάλα funds, αφού σε μεγάλα funds μπορεί να δουλεύουν κι όσοι επένδυσαν πρώτοι (αλλά στα μεγάλα fund είναι και πολλά συνταξιοδοτικά/ασφαλιστικά ταμεία άρα πάλι μπούμερανγκ γυρνάνε κάτι τέτοια -δίχως να ξέρω για το συγκεκριμένο που λένε τώρα πως έχασε)

Εμένα πάντως μου πέταξε το φβ άρθρο απ’το Bloomberg ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας δε θα δουν διαφορά από την αύξηση τιμής της μετοχής, bloomberg κομμούνια :joy: :joy: :joy: :joy:

Δεν τα ξέρω κι εγώ καλά τα του χρηματιστηρίου, άρα δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά τέτοια μανούρα δεν έχω ξανακούσει, και αυτό γίνεται γιατί χάνουν λεφτά οι δυνατοί παίχτες. Έχουν πέσει όλοι για αυτό το λόγο και μόνο, απ’ότι διαβάζω η Παρασκευή θα είναι η μεγάλη μέρα, είδωμεν.

1 Like

Σύνοψη του τι έχει συμβεί.

Η Gamestop είναι και ήταν μια υγιής εταιρεία με φυσικά καταστήματα που πουλάει βιντεοπαιχνίδια, φιγούρες σουπερηρώων κ.λπ. Η μεγαλύτερη στην Αμερική, με 300+ καταστήματα και κάπου 7.000 υπαλλήλους. Και λειτουργεί και σε άλλες χώρες π.χ. Καναδά και Γερμανία.

Κάποιες επενδυτικές εταιρείες, πόνταραν στο ότι η Gamestop θα καταρρεύσει πολύ σύντομα. Η θέση τους ήταν ότι covid + digital transformation of society + digital transformation of video games = Gamestop bankruptcy. Σου λέει και το PS5 και το Xbox One έχουνε ψηφιακές εκδόσεις, ποιος θα πηγαίνει πια σε καταστήματα. Οπότε κάνανε short την μετοχή μιας υγιούς, το τονίζω, υγιούς εταιρείας.

Εγώ δικηγοράκος είμαι, οπότε για να εξηγήσω το short θα σας πω ότι ουσιαστικά τζόγαραν ότι η εταιρεία θα χρεοκοπήσει, και δανείστηκαν μετοχές της στην τιμή που ήταν τότε π.χ. 4$, ώστε όταν θα χρεοκοπήσει οι κάτοχοι της μετοχής να αναγκαστούν να πληρώσουν 4$ για μια μετοχή που κοστίζει 0$. Άρα π.χ. 4$ κέρδος ανά μετοχή.

Το πρόβλημα ήταν ότι έγινε τόσο μεγάλο shortάρισμα που υπήρχε 140% short interest, δηλαδή στην αγορά είχαν δανειστεί (υποσχεθεί δλδ) περισσότερες μετοχές απ’ ότι οι μετοχές που πραγματικά υπήρχαν! Για να καταλάβουμε το μέγεθος, ένα συνηθισμένο shortάρισμα είναι γύρω στο 20-25%.

Το γιατί είναι νόμιμο το να ποντάρεις και να βγάζεις λεφτά από την καταστροφή μιας εταιρείας είναι συζήτηση για μια άλλη μέρα.

Βγήκε λοιπόν πέρσι ο νέος μας αυτοκράτορας, ένας τυχαίος nerd youtuber και έκανε μια ανάλυση που έλεγε: Η εταιρεία είναι υγιής. Η μετοχή της είναι αδικαιολόγητα χαμηλά λόγω του shortαρίσματος. Τα Χριστούγεννα θα γαμηθεί στις πωλήσεις PS5 και βιντεοπαιχνιδιών. Αυτό που κάνουν τα hedge funds είναι παράλογο. Οπότε εγώ ποντάρω το αντίθετο, ότι η μετοχή θα ανέβει, από τα 4$ στα 12$ μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Αυτό για αυτόν σημαίνει ότι μέχρι τον Απρίλιο του 21, έχει δικαίωμα να αγοράσει μετοχές στα 12$ ανεξαρτήτως της τιμής που είναι η μετοχή τη στιγμή που αγοράζει. Αν η μετοχή είναι 3$, αυτός έχει δικαίωμα να την αγοράσει μόνο στα 12$ (χασούρα). Αν η μετοχή όμως είναι 112$, αυτός έχει το δικαίωμα να την αγοράσει στα 12$. Αυτό λέγεται call option. Και πληρώνεις για αυτό το προνόμιο.

Τέλος πάντων, ο τύπος το ποστάρει στο r/wallstreetbets. Όλοι τον κοροιδεύουν. Αλλά η Gamestop είναι εταιρεία παιχνιδιών, ό, τι πρέπει για νερντς, την αγαπάνε. Οπότε το όνομά της κυκλοφορεί για μερικούς μήνες στο subreddit.

Και εδώ είναι που εκτοξεύτηκε η φάση.

Τα περισσότερα shortaρίσματα ήταν να κλείσουν τον Γενάρη του 21. Ότι δηλαδή η Gamestop θα χρεοκοπήσει τον Γενάρη του 21.

12 Νοεμβρίου βγαίνει το PS5. Η Gamestop πετάει, ο πλανήτης παραμιλάει για video games.

21 Νοεμβρίου, ο πιο επιτυχημένος νέος CEO του πλανήτη, ο τύπος που νίκησε την Amazon στην αγορά ειδών κατοικιδίων με το Chewy, ανακοινώνει ότι θα μπει στην Gamestop με την ομάδα του, για να την κάνει το Amazon του gaming. Και αγοράζει 2,5 εκατομμύρια μετοχές, τέλος πάντων το 10% της εταιρείας περίπου. Former Chewy CEO Ryan Cohen urges GameStop to become the Amazon of video games

Αυτό ήταν. Οι καθυστερημένοι (όπως αυτοαποκαλούνται) του wallstreetbets αφηνιάζουν, και αγοράζουν μαζικά Gamestop, που τότε η τιμή της μετοχής ήταν στα Τάρταρα, τύπου 10$ και λιγότερο.

Τελευταίο καρφί στη φαρέτρα, βγαίνουν τα έσοδα των Χριστουγέννων, και είναι γαμάτα για την Gamestop.

Αυτό πρακτικά τι σημαίνει; Ότι με την τιμή της μετοχής στα 10, 15, 20 δολλάρια, τα short που έχουν ποντάρει ότι από τα 4$ θα πάει στα 0$ χάνουν αντίστοιχα 6, 9 και 16 δολλάρια, κ.ο.κ.

Οπότε ποια λύση τους απομένει; Να αγοράσουν μετοχές για να τις πουλήσουν, για να μειώσουν τις ζημιές τους.

Σε ποιανών τα χέρια όμως είναι τώρα οι μετοχές;;; Στα χέρια των ‘καθυστερημένων’ του reddit!!! Οι οποίοι δεν πουλάνε με τίποτα, κρατάνε και παροτρύνουν ο ένας τον άλλον να κρατήσει.

Και όσο αυτοί κρατάνε, τα shorts αναγκάζονται να αγοράζουν για να μειώσουν τα κέρδη τους, να ξαναπουλάνε και να ξανααγοράζουν, και γενικά να προσπαθούν με κάθε τρόπο να πανικοβάλλουν τους retail investors (εμένα κι εσένα δηλαδή) ώστε να πουλήσουν. Γιατί αν θυμάστε, οι τύποι δεν έχουν μετοχές στα χέρια τους, έχουν δανεικά και την υποχρέωση να καταβάλλουν την αξία της μετοχής.

Αυτό είναι ένα gamma short squeeze και θεωρητικά, μπορεί να μην έχει ποτέ τέλος.

Αποτέλεσμα; Η μετοχή της GME ανέβηκε περίπου 10.000% σε ένα εξάμηνο.

Και όλο αυτό γιατί οι λωποδύτες λύκοι των hedge funds προφανώς βλέπουν την αγορά σαν καζίνο και ποντάρουν στην καταστροφή εταιρειών. Ναι δηλαδή, η μετοχή της GME δεν αξίζει να είναι τόσο ψηλά. Όμως αυτό συμβαίνει επειδή τζόγαραν εναντίον της. Μέχρι στιγμής οι Δαβίδ γαμάνε τον Γολιάθ και ήδη η μεγαλύτερη εταιρεία που είχε χωθεί σε αυτό, η Melvin Capital έχει σχεδόν χρεοκοπήσει.

Ότνα θα βλέπουμε την ταινία και τα ντοκιμαντέρ για αυτό θα θυμάστε τον ακέφαλο συμφορουμίτη σας χαχαχ

16 Likes

Εγώ έβγαλα την είδηση στο rocking, αλλά επειδή εσύ έβγαλες λεφτά πρέπει να σε θυμούνται, new era bully δώσε κάτι και σε μας

3 Likes

Γουατ ; Θα τις παίζουμε για το ποιος έβγαλε πρώτος την είδηση; λολ

Εγώ έβαλα λεφτά το Δεκέμβρη τι μου λες ποιος έβγαλε την είδηση τώρα!

1 Like

Πωωω κάνε τη σύνδεση με αυτά που λέγαμε για τη Google, publishers και λοιπά ρε :stuck_out_tongue:

Διαβάζω πως μπαναραν το trade οι πλατφόρμες, free market

1 Like

My bad sorry λολ.

To the moooooooooonnnnnn​:rocket::rocket::rocket::rocket::rocket:

To short selling ΔΕΝ είναι market manipulation. Ίσα-ίσα που είναι απαραίτητο ώστε η τιμή μιας μετοχής να συμπεριλαμβάνει όλες τις πληροφορίες, θετικές ή αρνητικές. Χάρη σε short sellers έχουν σκάσει μερικές από τις μεγαλύτερες φούσκες, όπως το sub-prime lending στις ΗΠΑ ή προσφατα η Wirecard στη Γερμανία.

Η τιμή μιας μετοχής είναι ουσιαστικά η παρούσα αξία των μελλοντικών της κερδών. Ουσιαστικά ένα απλό time value of money. Φυσικά το να προβλέψει κανείς τα μελλοντικά κέρδη, να χρησιμοποιήσει το σωστό discount rate σαν αποτύπωση του ρίσκου ή ακόμα και να δει ουσιαστικά ποια είναι τα παρόντα κέρδη με σωστή ανάλυση, μόνο απλό δεν είναι.

Στην πράξη λοιπόν οι day traders του reddit αγόρασαν πανάκριβα μια μετοχή που σε μερικές βδομάδες θα αξίζει όσα και πριν. Γιατί όσο και να αγοράζουν, τα κέρδη της δε θα αλλάξουν. Για μικρά διαστήματα η τιμή μιας μετοχής μπορεί να αποκλίνει από τα fundamentals, αλλά σε βάθος χρόνου επιστρέφει εκεί. Γιατί; Γιατί όλες οι επενδυτικές, τα ασφαλιστικά ταμεία κοκ που είναι …long στη μετοχή θα αρχίσουν να την ξεφορτώνονται γιατί απλά δεν αξίζει τόσο. Είναι σα να σου δίνει κάποιος 2 χιλιάρικα για ένα ps4. Το πουλάς; Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσει η τιμή της μετοχής. Γιατί; Γιατί οι παραπάνω έχουν τρισ. σε assets under management, όποτε όσο και να επενδύουν μερικές εκατοντάδες δολάρια οι followers του sub reddit τα μαθηματικά δε βγαίνουν. Πιο πολλά λεφτά θα είναι σε bid to sell παρά ask to buy.

Το μόνο που κατάφεραν είναι ένα short squeeze σε ένα hedge fund. Γιατί εκεί είναι και ο κίνδυνος του short seller. Το μέγιστο κέρδος του είναι το 100% (αν μια εταιρεία χρεοκοπήσει) αλλά η μέγιστη χασούρα του είναι απεριόριστη, μιας και δεν υπάρχει ταβάνι στο πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή μιας μετοχής.

edit: και αυτό που ήθελα να αναφέρω εξ’αρχής είναι ο γενικότερος κίνδυνος και herd mentality σε τέτοιου τύπου post σε social media και η δαιμονοποίηση του expertise σε πολλά πεδία της ζωής μας που έχουν φέρει τα social media. Από armchair investors σε armchair επιδημιολόγους κοκ.

7 Likes

Δεν είπα ότι είναι market manipulation, είπα “σορτάρουν και κάνουν manipulate”. Δεν υπάρχει όμως financial incentive να κάνεις κάποιος manipulate το market όταν έχει σορτάρει? Αυτή η απάντηση είναι αρνητική, μόνο εάν η απόφαση να σορτάρεις τη μετοχή γίνεται επειδή “το βλέπεις”, και πάλι δεν είναι απόλυτο. Δε βλέπεις αυτοί που σορτάρουν συνήθως, τι ακριβώς κάνουν αυτή τη στιγμή για να κάνουν manipulate και να μη χάσουν λεφτά? Υπάρχει ισχυρό correlate μεταξύ sorting και manipulation και μάλιστα αρνητικής φύσεως, γιατί ποντάρεις ότι μια εταιρεία θα χάσει αξία, λογική αντίθετη της οικονομίας μας. Τώρα αν πιστεύεις πως όλες αυτές οι δυνάμεις αλληλοεξουδετερώνονται, το σέβομαι, έχεις περισσότερες γνώσεις, αλλά σαν παρατηρητής διαφωνώ.

Εδώ αποδέχεσαι ότι το σύστημα δέχεται μνημειώδη λάθη ( εις γνώσιν ή και όχι, σε τέτοιο επίπεδο ισχύουν και τα 2 ) και πρέπει να ευχαριστούμε πως τα regulated markets επιτρέπουν μια στο τόσο να βρίσκουν τις παρασπονδίες οι short sellers. Δηλαδή το να έκανε σωστά η EY τη δουλειά της ή οι τράπεζες να μη δάνειζαν αβέρτα στον απλό κόσμο είναι εξωπραγματικό σα σκέψη? Θέλουμε να σκάμε φούσκες ή να μην υπάρχουν?

Αυτό θα θέλαμε να είναι αν λειτουργούσε κανονικά. Ούτως ή άλλως στους traders δε τους νοιάζει η τιμή της μετοχής αλλά η ποσοστιαία μεταβολή της ( αυτό είναι υπόθεση, γιατί εγώ καταλαβαίνω μαθηματικά, όχι το χρηματιστήριο ).

Γιατί οι πλατφόρμες κλείσανε το buy και έχουν μόνο το sell? Διαβάζω για class action lawsuit στην Robinhood. Για ποιο λόγο βγαίνουν όλοι, FT, CNBC, Bloomberg κλπ και μιλάνε για market manipulation και mob ( μέχρι και alt-right τους είπαν )? Τι πειράζει να σκάσει η φούσκα στα χέρια ενός hedge fund? Κι αν δεν πειράζει, γιατί τόση τρεμούρα? Είναι αληθινές απορίες, όχι “επιθετικές ερωτήσεις”.

Αυτός απ’ότι φαίνεται ότι είναι ο σκοπός τους ( όπως λέει και ο @akefaloskavalaris στο ποστ του, σχετικά με το πόσες μετοχές σόρταραν, δηλαδή αυτό είναι οκ? ).

Ας πω ότι συμφωνώ, αλλά γιατί τώρα? Herd mentality έχουμε κι όταν μας λένε οι sophisticated “έτσι λειτουργεί η οικονομία”, και το παίρνουμε αβίαστα γιατί αυτοί ξέρουν καλύτερα.

Τέσπα, πιο πάνω ή στο άλλο τόπικ έχω πάρει θέση σε αυτό το δίλημμα που μάλλον μπαίνει κι εδώ, καλύτερα να τα διαλύσουμε όλα παρά να εξυπηρετεί λίγους, αν αυτές οι δύο είναι οι μόνες λύσεις.

Αυτό (όπως και η επόμενη σου παράγραφος) είναι η καρδιά του efficient market hypothesis. Όσο περισσότεροι ακολουθούν μια μετοχή, τόσο πιο κοντά είναι η τιμή της στην πραγματική της αξία γιατί όλη η πληροφορία είναι ήδη μέρος της τιμής.
Αν κάποιος πιστεύει πως οι αγορές από καιρό σε καιρό κάνουν λάθος, είναι ένας active manager που ψάχνει τέτοια Mispricings. Οπότε, για να απαντήσω στην ερώτηση σου, για να βγάλει κέρδος, πρέπει να πιστεύει πως κάποια στιγμή τα λάθη θα διορθωθούν. Και κάνει το σκεπτικό του διαθέσιμο. Ή διαχέει της πληροφορίες του (νόμιμα φυσικά γιατί το να μοιραστείς “material non-public information” σημαίνει πρόστιμα και φυλάκιση).
Ας πούμε η Muddy Waters δημοσιεύει τα report της για τις μετοχές που σορτάρει, μπορείς να googleάρεις και να τα δεις!

Οι traders ναι, μιλάμε για αγορές ή πωλήσεις που βασίζονται σε momentum κλπ. Αλλά πίστεψε με, οι αγορές έτσι λειτουργούν. Το πιο απλό παράδειγμα είναι ένα αμερικάνικο ομόλογο (risk-free, τυπώνουν χρήμα και σε πληρώνουν). Το αγοράζεις φέτος. Θα σου πληρώσει ένα coupon 5 δολάρια και το face value των $100 σε ένα χρόνο. Αν πούμε ότι ο πληθωρισμός είναι 5% τότε η αξία σήμερα του είναι (100+5)/1.05. Αν πληρώνει κάποιος 1000 σήμερα αντί για 100, πάει να πει ότι αξίζει και 1000;

Oι πλατφόρμες κόβουν τις αγορές για να προστατεύτουν οι ίδιες. Γιατί; Γιατί πολλά από αυτά τα trades έγιναν on margin (δηλαδή ένας retail investor αγοράζει με 100 μετοχές αξίας 1000 - με δανεικά / leverage με λίγα λόγια). Οπότε αν ξεκινήσει η διόρθωση, θα βρεθούν με μεγάλες ζημιές. Ο δεύτερος λόγος είναι το Low liquidity, δηλαδή πιστεύουν πως όλοι θα οδηγηθούν στην έξοδο (πώληση) ταυτόχρονα.
Για μένα ούτε αυτό είναι σωστό. Η Robinhood πχ ανέβασε το margin στο 50% από 10%. Για μένα το σωστό θα ήταν να ανέβει στο 100% και να αγοράζουν όσοι θέλουν. Μετά βέβαια μπαίνει το ηθικό ερώτημα, τι γίνεται αν κάποιος καταστραφεί επειδή αγόρασε μια μετοχή που θα πέσει 80-90% με όλες τους τις αποταμιεύσεις; Ήδη σήμερα έπεσε κατά 1/3. Δηλαδή κάποιος που διάβασε το sub reddit χθες και έβαλε 100.000 από τις αποταμιεύσεις τους, σήμερα έχει 67.000.

Δε λέει κανείς να το πάρεις αβίαστα. Αλλά εδώ μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο και απτό. Mιλάμε για μια εταιρεία brick and mortar retail που τα τελευταία 2 χρόνια έχει 1 δισ ζημιές και η χρηματιστηριακή της αξία έφτασε τα $10 δισ. (από 500 εκ. πριν μια εβδομάδα), τα έσοδα της έπεσαν 20% και η μετοχή της ξαφνικά πήγε από $17 δολάρια στα $347 σε μια βδομάδα. Κάποιοι το βλέπουν σαν εύκολο χρήμα - και πιθανόν οι λίγοι που είναι πίσω από το sub reddit να το έβγαλαν και να ξεφορτώθηκαν όσο λένε “αγοράστε” - αλλά αν κάποιος αγόρασε μετοχές στα $100, $200, $300 με τις οικονομίες του, θα τις χάσει.

2 Likes

Οταν οι billionaires και λοιποι μουνοπανα χρηματιστες παρακαλουν την αμερικανικη κυβερνηση να επεμβει, κατι εχει παει σωστα

4 Likes

Δε θα απαντήσω ένα προς ένα, γιατί δεν έχει νόημα αλλά θα το συμπυκνώσω σε μια ερώτηση: Πιστεύεις ότι οι αγορές είναι fair game? Όχι θεωρητικά αλλά πρακτικά. Το “οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλους” δηλαδή, ισχύει?

Αν απαντήσεις ναι, οκ, απλά μου διαφεύγει εντελώς το νόημα και δεν μπορώ να καταλάβω το πως λειτουργεί.

Αν όχι, ένα μπαμπούλα ( πχ το fb ) που κεντρικά μπορεί να ελέγχει ότι οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, τον θέλουμε ( αφού υποθέτουμε πως το παιχνίδι δεν είναι fair )?

ΥΓ για αλεχάντρο

Βασικά θα σχολιάσω αυτό μόνο

Έπαιξε κι έχασε είναι η σκληρή αλήθεια. Είναι όμως αστείο το ότι αυτό το επιχείρημα, έρχεται σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, όταν οι αποταμιεύσεις του απλού κόσμου χάνονται από τα pension funds, από τα 401k, από το ότι περνάει νόμος ότι οι συντάξεις θα επενδύονται γιατί έτσι, από τα χρήματα στις τράπεζες που τα κουρεύουν ή τα επενδύουν κατά το δοκούν, από τα bailouts που γίνονται και σήμερα με την πανδημία και και και.

Όταν ένας άνθρωπος επενδύει ή να κάνει bet στο χρηματιστήριο, σαφώς και πρέπει να σκέφτεσαι σαν regulator/κράτος/θεσμός/whatever να μη χάσει τα λεφτά του από επιτήδειους ή από manipulation. Αλλά είναι λαμογιά να το λες αυτό ( όχι εσύ ε ), όταν η πλειοψηφία αυτών των επιτηδείων που κάνουν τους ανθρώπους να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους ( μέσω των μηχανισμών που ανέφερα παραπάνω ), είναι αυτοί που σου στερούν τη δυνατότητα να έχεις οικονομική ελευθερία να επιλέξεις το που θα επενδύσεις τα λεφτά σου.

Και όλα αυτά τα λέω από το πρίσμα ότι έχεις free market, όχι ότι συμφωνώ γενικά.

2 Likes

Σιγα μην ξεπλυνουμε τους hedge fund τυπους, να λενε παλι καλα που δεν βγαινουν οντως λαιμητομοι, ελεος

Είμαι ο μόνος που θεωρεί ότι τα χρηματιστήρια (πάσης φύσης, αξιών ή αγαθών, όπως και αν ονομάζονται τα τελευταία) ΔΕΝ έχουν κανένα νόημα ύπαρξης στην παγκόσμια οικονομία και θα έπρεπε να καταργηθούν άμεσα; Και όχι απλά δεν έχουν νόημα ύπαρξης, αλλά έχουν μόνο αρνητική επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία. Από πότε η αγορά και η πώληση “αέρα κοπανιστού” πρέπει να επηρεάζει τις τιμές των αγαθών; Το βρίσκω τόσο παράλογο…

1 Like

2 Likes

Press play

1 Like

Ο “αέρας κοπανιστός” στον οποίο αναφέρεσαι (δλδ τα πάσης φύσης financial derivatives), καλώς ή κακώς ευθύνονται για πολλά από τα αγαθά (υλικά και μη) τα οποία χρησιμοποιούμε ως κοινωνία.

Για να μην επεκταθώ, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χωρίς hedging, δλδ την πρακτική του να αγοράζεις (απλοϊκά) ένα derivative που σου μειώνει τη χασούρα όταν έχεις exposure σε κάποιο άλλο, δε θα υπήρχαν ούτε ασφαλιστικές εταιρίες, ούτε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια, ούτε απλόχερα δάνεια για αγορές σπιτιών, για να αναφέρω μερικά παραδείγματα.

Βέβαια υπάρχει η συζήτηση αν όλα αυτά τα αγαθά είναι απαραίτητα… αυτό είναι μια άλλη συζήτηση αν και δε νομίζω ότι πχ κάποιος από εμάς δεν έχει εκμεταλλευτεί κάποιο από αυτά για προσωπική χρήση.

Παρεμπιπτόντως, “χρηματιστήρια” υπάρχουν από αρχαιοτάτων χρόνων… Ακόμα και στη μοντέρνα έκδοση τους, υπήρχαν τον 16ο ή 17ο αιώνα σε Ασία και Αμερική ώστε οι αγρότες να ασφαλίζουν το εισόδημά τους σε περίπτωση που πχ καταστρέφονταν η σοδειά του ρυζιού ή βαμβακιού τους (αγόραζαν δλδ futures ώστε να κλειδώσουν τη στιγμή εκείνη την τιμή του εμπορεύματός τους στο μέλλον, ώστε να μην ανησυχούν αν τότε, θα έχουν ή όχι σοδειά).

5 Likes

8 Likes

Για να τιμήσουμε τον τίτλο του τοπικ, όλο αυτό έγινε από ένα σοσιαλ ( αν και διαβάζω πως ο ζουκ έκλεισε ένα γκρουπ με 170k μέλη για τη Robinhood ), όπου σήμερα μετράει πάνω απο 5.7m μέλη το subreddit. Το Reuters λέει πως χθες Πέμπτη τα US hedge funds χάσανε 70δις ( ΔΙΣ ) σε short positions, αλλά τα σοσιαλ χαλάνε τον κοινωνικό ιστό γιατί μιλάμε με memes.

Θα το γυρίσουν ως συνήθως σε κάτι υπέρ τους, αλλά αυτές οι μέρες δείχνουν τι δύναμη προσφέρουν τα σοσιαλ στον απλό κόσμο, όπως και ποιοι προσπαθούν να τα κατευθύνουν

7 Likes

Όταν όμως ο απλός κόσμος χάσει τα λεφτά του, τότε για ποια δύναμη μιλάμε; Το κείμενο που διάβασα εγώ από το reddit δε διαφέρει σε πολλά σημεία από Qanon και λοιπές θεωρίες συνωμοσίας: “οι τράπεζες μας έφαγαν τα λεφτά το 08 και τώρα μας βάζουν τσιπάκια οπότε πάρτε από τα φάρμακα που πουλάμε εδώ” είναι η φάση.

Έστω πως υπάρχουν 10,000 reddit readers που έβαλαν λεφτά. Ξέρετε πόσα λεφτά πρέπει να βάλουν για να φτάσουν τα 3 δις που έβαλε το fund? 300,000$ o καθένας. Αποκλείεται το inflation να έγινε από τον κόσμο που έβαλε τα λεφτά γιατί δεν έχουν τόσα: καταλαβαίνω πως έγινε γιατί το fund έπρεπε να αλλάξει πολιτική στο σορταρισμά και έκανε το Gamma effect (που δεν ξέρω τι είναι) επομένως όταν το fund ρευστοποιήσει τις μετοχές που τώρα έχει υπάρχει κίνδυνος να γίνει άμεση κατάρρευση και 10,000 κόσμος να χάσουν τα λεφτά που έβαλαν (που πρακτικά θα μειώσουν την χασούρα του fund που προκάλεσαν)

Δηλαδή είχαμε αρχικά 2 εταιρείες και 10,000 φτωχούς: την GMT και την Melvin Capital. Αν δε γινόταν αυτό στο reddit οδηγούμασταν σε μια κατάσταση που θα έκλεινε η GMT και την αξία της θα επένδυε η Melvin Capital στις άλλες εταιρείες του πορτοφόλιο της και οι φτωχοί παρέμεναν φτωχοί. Τώρα οδηγούμαστε σε ένα σενάριο, που η Melvin Capital θα κλείσει - ρευστοποιώντας όλο της το πορτοφόλιο θα πέσει η χρηματιστηριακή αξία σε ό,τι είχε επενδύσει long term, η GMT θα συνεχίσει στο short term και θα επιβιώσει long term μόνο αν κάνει το transformation (δε θα τη σώζουν εσαεί από το shortάρισμα) αλλά τώρα οι 10,000 φτωχοί θα έχουν χωριστεί σε 9,500 που είναι ακόμη φτωχότεροι τώρα και 500 τυχεροί που έγιναν εκατομμυριούχοι εκμεταλλευόμενοι τους 9500 και την παγίδα στην οποία βρέθηκε ένα μεγάλο fund. Δε βλέπω πως ο απλός κόσμος έχει δύναμη. Ίσως όταν τελειώσει η ιστορία να αποδειχτεί πως δεν εξελίχθηκαν τα πράγματα όπως φοβάμαι και να το καταλάβω τότε.

Αλλά πραγματικά, τις καταθέσεις μιας ζωής εγώ ΠΟΤΕ δε θα τις επένδυα κάπου επειδή θέλω να πάω κόντρα στο establishment, στα finance media και σε όσους σπούδασαν οικονομικά και άρα έτσι τιμωρώ όσους οικονομολόγους ευθύνονται για το 2008. Όχλος είναι στο μυαλό μου τα παραπάνω.

edit: στο reddit διάβασα μόνο αυτό που ανέβηκε σε άλλο τόπικ: για έναν τύπο που έλεγε πως η μαμά του έκανε σάλτσες ντομάτας από κέτσαπ λόγω της κρίσης του 2008 και για αυτό δε λυπάται τώρα αυτό που γίνεται

4 Likes