Social media

Το ξεκινάω λοιπόν. Προβληματίζομαι πολύ τελευταία με το ζήτημα. Σε προσωπικό επίπεδο, δηλαδή για το πως τα χειριζόμαστε σαν μέσο, όχι σε επίπεδο ιδιωτικότητας ή πολιτικής. Θα θέσω χύμα κάποιες σκέψεις μου και ας πάει η κουβέντα όπου την πάμε.

  1. Για ποιο λόγο πιστεύει κάποιος ότι το να ποστάρει συστηματικά το τι τρώει ή το που κάνει βόλτα ενδιαφέρει τον οποιονδήποτε; Πόσο ρόλο παίζει η ποιότητα και η ποσότητα των ‘καθημερινών’ ποστ; Post ergo sum? Κατά πόσο χρησιμοποιούμε τα social media για το προσωπικό μας branding? Το λέω κυνικά, γιατί αυτό είναι, personal branding. Και βάζω πρώτος τον εαυτό μου που πρόσφατα, που μου έτυχαν πολλά καλά μαζεμένα, μπήκα ενδόμυχα στην σκέψη του πως θα κάνουν ριάξιο οι friends μου και πως θα νιώσω γαμάτος ξέρω γω άμα δουν ότι γαμάω με όσα κατάφερα. Και μετά από λίγο σύνηλθα και λέω τι σκέφτομαι ρε μαλάκα, σε ποιον έχω να αποδείξω και τι; Στον συμμαθητή μου από το Λύκειο ή στην μαλάκω την πρώην μου; Αυτή η ανάγκη που έρχεται στιγμιαία ή διαρκώς να δείξουμε που είμαστε και τι γαμάτα που περνάμε, τι νόημα έχει;

(Εν τέλει πάντως αυτοί που χρησιμοποιούν τα social media 100% κυνικά για να βγάλουν κέρδος, από influencers μέχρι γκόμενα, στην τελική είναι πιο ειλικρινείς από τον κάθε τυχαίο και τυχαία που απλά νομίζει ότι μας ενδιαφέρει ότι πέτυχε το παστίτσιο που μαγείρεψε.)

  1. Διαφωνώ με τον φίλο @QuintomScenario ότι δεν φταίει το μέσο, αλλά ο χρήστης. Φταίει και το μέσο. Για δύο λόγους.

Πρώτον, τα social media είναι σχεδιασμένα για να είναι εθιστικά, για να έχουν traffic και άρα έσοδα. Δεν γίνεται να μετακυλίεις όλη την ευθύνη στον άνθρωπο και στην κριτική του ικανότητα, όταν και το ίδιο το προιόν χρησιμοποιεί παράνομες πρακτικές για να γίνει εθιστικό και γενικά έχει σαν σκοπό το να είναι εθιστικό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ρύθμισης του φαινομένου εθιστικών και επιβλαβών προιόντων, νομοθετικής ή κοινωνικής. Π.χ. το τσιγάρο ρυθμίζεται νομοθετικά, η coca cola ή το red bull ρυθμίζονται (σε ένα βαθμό) κοινωνικά. Το attention disorder είναι τρελή μάστιγα της εποχής.

Δεύτερον, η αρχιτεκτονική των social media θέτει τα σύνορα και τους όρους της επικοινωνίας μας. Στο Instagram ποστάρεις μόνο φωτογραφίες ή βίντεο, ο λόγος δεν είναι το αντικείμενο αυτού του μέσου. Αυτή η αρχιτεκτονική επιλογή αλλάζει τα δεδομένα της χρήσης και της επικοινωνίας πάρα πάρα πολύ. Το Twitter έχει περιορισμένο αριθμό λέξεων ανά tweet. Επίσης περιορίζει αντίστοιχα. Το Reddit επιτρέπει (και επικροτεί) την πλήρη ανωνυμία, καθιστώντας το κάτι εντελώς διαφορετικό από τα άλλα μεγάλα social media. Οι χρήστες δηλαδή παίζουν με κανόνες άλλων στην μεταξύ τους επικοινωνία.

Τα θετικά των social media είναι πολλά. Μιλάς εύκολα με ανθρώπους που δεν βρίσκεις αλλιώς εύκολα, μπορεί να διαβάζεις ενδιαφέρουσες απόψεις κ.λπ. Με τι κόστος όμως; Αυτό το ratio ψάχνω. Αξίζει για 10 ενδιαφέροντα πράγματα που θα δω ή θα κάνω, να σκρολάρω σε 90 μαλακίες που θα μου γαμήσουν τον χρόνο μου και την προσοχή μου; Ποια είναι η σωστή ισορροπία, η σωστή χρήση, το σωστό social medium για να αξιοποιήσεις τα θετικά των social media?

12 Likes

Ο καθενας επιλεγει το κοινο του, τις αναρτησεις του, και τι “βγαζει” απο τα social media. Γιατι ακριβως ειναι κακο το personal branding, δεν εχω καταλαβει? Οταν μιλαμε και αλληλεπιδρουμε σε παρεες, σε παρτι, σε κοινωνικες εκδηλωσεις με κοσμο, κανουμε personal branding ακριβως στον ιδιο βαθμο. Μιλαμε για τα πραγματα που μας ενδιαφερουν, παρουσιαζουμε την καλυτερη εικονα του εαυτου μας, προματαρουμε τις ιδεες και τις προτιμησεις μας, και κανουμε διαλογο για τα θεματα που μας ιντριγκαρουν. Κι αν μας ενδιαφερει και ενα ατομο για φλερτ, πλασαρουμε σε αυτο το ατομο ακριβως αυτο που θεωρουμε πως θα ειναι ελκυστικο, αποκρυπτοντας τα αρνητικα μας.

Ακριβως το ιδιο γινεται και στα social media, με την διαφορα πως η αλληλεπιδραση γινεται μεσω μιας οθονης κι οχι απο κοντα. Δεν βρισκω απολυτως τιποτα κακο σε αυτο. Στην Ελλαδα ειμαστε λιγο αλλεργικοι στο θεμα της “αυτοπροβολης” και εχουμε καταντησει να δημιουργουμε τυψεις και στον εαυτο μας και στους αλλους επειδη τολμησαν να δειξουν μια πτυχη του εαυτου τους ειτε online ειτε απο κοντα. Προσωπικα δε μου αρεσει το “κουτσομπολιο” οταν γινεται με αρνητικο τροπο, και δε με ενδιαφερει τι δειχνει και τι δε δειχνει ο αλλος στην ζωη του, οταν δεν ειναι προκλητικος.

Δεν μπορω να ταυτιστω με αυτες τις σκεψεις, κυριως γιατι απο μικρη ηλικια μου μπηκε πολυ βαθια στο μυαλο το να επιδιωκω συνειδητα να μην δινω ουτε δεκαρα για το τι πιστευει καποιος για μενα, εκτος απο τους ανθρωπους που αγαπω και σεβομαι. Χωρις αυτο να σημαινει οτι το πετυχαινω παντοτε, προφανως επηρεαζομαι απο το τι λεει ο κοσμος για μενα, αν και κυριως απο τα αρνητικα.

Δεν το αντιμετωπιζα ποτε ως “αναγκη” του να δειξω που ειμαι και τι γαματα που περναω. Μπορει να ανεβασω μια φωτογραφια απο instagram μια στο τοσο να πουλησω μουρη για πλακα απο καμια Νεα Υορκη να γινει ενας χαβαλες, αλλα οι συνδεσεις μου στο Facebook και το Instagram, τις δυο πλατφορμες που χρησιμοποιω ειναι καμια 400αρα ατομα (και κανονικα θελει πολυ σβησιμο) που ειναι κατα 95% φιλοι και οικογενεια. Δε νομιζω οτι με εχει ενδιαφερει ποτε το να “δειχτω” με κατι που ανεβαζω.

Περισσοτερο απο οτιδηποτε, τα κινητρα μου για οποιαδηποτε αναρτηση στα social media εχουν να κανουν με το μοιραστω με τον κοσμο που αγαπω πραγματα που κανω, και να βλεπω κι αυτοι πως περνανε την ζωη τους, γιατι βρισκομαι σε μια αλλη ηπειρο απο τους περισσοτερους, και γουσταρω πραγματικα να βλεπω πως περνανε την ζωη τους οι κολλητοι μου σε Στοκχολμη, Δουβλινο, Παρισι και Αμστερνταμ. Πηγαν κι αυτοι οι μαλακες ολοι Ευρωπη κοντα μεταξυ τους :sweat_smile:

Διαφωνω καθετα. Γιατι το χρημα το κανει πιο ειλικρινες?! Το αντιθετο νομιζω. Οταν μπαινει καποιος στην διαδικασια να διαφημιζει προιοντα, να μοιραζεται φαγητα, ταξιδια, βυζια, κωλους, γυμναστηρια, μπρατσα, κατοικιδια κτλ και απλα μας επιδεικνυει ολη την ζωη του για να πουλησει views, interest, likes και endorsements, αυτο για μενα ειναι πολυ πιο ψευτικο απο τον τυχαιο συμμαθητη που δειχνει ενα μετριο παστιτσιο για την καυλα του και μονο.

Ολα μα ολα τα παραδειγματα αυτα ειναι πραγματα που στον Δυτικο κοσμο ειναι οποιοσδηποτε ελευθερος να κανει ή μπορει απλα να μην κανει. Απο κει και περα ειναι θεμα προτεραιοτητων. Ειμαι σχεδον σιγουρος οτι η εισοδος των ηλεκτρονικων υπολογιστων και επακολουθως των social media και ολων των εφαρμογων στην ζωη μας εδω και πανω απο 15 χρονια μου εχει δημιουργησει σιγουρα ενα ADD καποιου βαθμου, παρολα αυτα θεωρω πως οι παθολογικες συνεπειες των προιοντων που εθεσες ως παραδειγματα ειναι πολυ πιο σοβαρες.

Δε νομιζω οτι θα μπορουσα ποτε να εξισωσω τον εθισμο στα social media με καρκινο, ζαχαρο σε μικρη ηλικια, προβληματα σητν καρδια κ.ο…κ. That might just be me. Αν θελει καποιος μπορει να κανει 300 τσιγαρα την ημερα παντως, οπως επισης και να πιει 3 λιτρα κοκα κολα. Δεν υπαρχει μετρο στην νομοθεσια, μονο κοστος υπαρχει.

Δεν καταλαβαινω που ειναι το προβλημα με αυτο. Ο καθε χρηστης ειναι ελευθερος να επιλεξει ποια πλατφορμα θα χρησιμοποιει και πως και σε τι βαθμο. Και γιατι η αλληλεπιδραση μεσω οπτικοακουστικου υλικου ειναι κατωτερης ποιοτητας απο τα forums, τα οποια προηγουμενως βγηκαν απο την ταμπελα του “social medium” (λανθασμενα για μενα)? Επισης, μια χαρα μπορουν να γινουν τεραστιοι διαλογοι μεσω instagram ή να χρησιμοποιησει την πλατφορμα καποιος ακομα και για επιμορφωτικους σκοπους. Ο χρηστης επιλεγει πως θα την χρησιμοποιησει.

Φυσικα και παιζουν με κανονες αλλων. Με τον ιδιο τροπο που παιζεις με κανονες αλλων οταν πας σε ενα μπαρ ή ενα εστιατοριο. Με τον ιδιο τροπο που παιζεις με κανονες οταν πας στο γηπεδο. Οταν πας ενα ταξιδι. Οταν πας σε ενα παρτι. Δεν μου αρεσουν τα Reddit και Twitter ως μεσα επικοινωνιας προσωπικα, για ακριβως τους λογους που εθεσες (το Reddit ΔΕΝ ειναι social medium) αλλα αν καποιος θελει να τα χρησιμοποιει και θεωρει οτι του προσφερουν κατι στην ζωη του, εμεις γιατι να το κρινουμε αυτο? Εν τελει, ποιος αποφασιζει ποια πλατφορμα και ποια χρηση της πλατφορμας ειναι η “σωστη”?

Η σωστη ισορροπια ειναι να επιλεγεις το κοινο σου, τις συνδεσεις σου, το υλικο που σκρολλαρεις. Ακριβως οπως εχω κανει εγω εδω και χρονια. Δεν βγαινει στο feed μου κατι που δε με ενδιαφερει καθολου, κι αν βγει, το αφαιρω. Δεν εχω συνδεση με τοξικους ανθρωπους, δε με ενδιαφερει να εχω μεγαλο αριθμο συνδεσεων (ισα ισα οταν ξεπερναω τις 500 βαρια, αρχιζω το σβησιμο) , δεν με ενδιαφερει να κατσω να διαβασω, δω, ακουσω το καθε τι που παιζει στο κινητο μου.

Χρησιμοποιω τα social media ξεκαθαρα και σχεδον αποκλειστικα για επικοινωνια με κοσμο που ειναι μακρια, με κοσμο που μπορει να εχω καποια πραγματα να συζητησω, και μια στο τοσο για να γνωριζω νεο κοσμο. Εχω γνωρισει αρκετο κοσμο απο social media ανα τα χρονια, που με μερικους/μερικες εχουμε καταληξει φιλοι και εχουμε βρεθει απο κοντα πολλες φορες και ειναι ψιλο-γαματο που μπορει να γινεται κατι τετοιο ενω πριν 20 χρονια ο κοινωνικος σου κοσμος ηταν τα ατομα που γνωρισες σε σχολειο, στρατο, δουλεια, σχολη και… αυτο.

Για μενα το social medium μπορει να ειναι τεραστια παγιδα και μαυρη τρυπα για τον χρονο σου, και σιγουρα ειναι για μενα ενιοτε (εχω πολυ ελευθερο χρονο λογω επαγγελματος), αλλα παντοτε εξαρταται απο τον χρηστη. Οταν εχω πολλες δουλειες, απλα τα ξεχναω εντελως τα social media, δεν ασχολουμαι καν. Ειναι κατι δευτερευον. Και οταν ειμαι σε καποια σχεση, επισης. Προτιμω το live communication και αν βρισκομαι σε φαση της ζωης μου που εχω κοινωνικες σχεσεις απο κοντα, παντοτε μα παντοτε τις προτιμω και τις βαζω σε προτεραιοτητα απο οτιδηποτε online. Ο καθενας νομιζω γενικα μπορει και πρεπει να ειναι υπευθυνος να βαζει τα δικα του πλαφον και ορια.

4 Likes

Καταλαβαίνω τι λες και δεν βρίσκω να διαφωνώ κάπου.

Παρατηρώ ότι ο προβληματισμός μου εκτοξεύτηκε τώρα που πήγα για μεταπτυχιακό και εκτέθηκα ξανά σε φοιτητές. Εγώ είμαι 27 και δουλεύω χρόνια. Οι περισσότεροι εδώ είναι 23 - 25 και πίστεψέ με, τα social media είναι τεράστιο, τεράστιο κομμάτι της ζωής τους.

Και πάλι σε προσωπικό επίπεδο, μου έχει τύχει πολλές φορές να γνωρίζω καποιον/α από κοντά και να έχω μια Χ ας πούμε θετική άποψη. Και μετά βλέπω το τι μαλακιες ποσταρει και ξενερώνω φουλ.

Ίσως να υπάρχει κάποιο χάσμα γενεών εδώ πέρα;

2 Likes

Ξεσκαρταρισμα λεγεται και το βρισκω πολυ χρησιμο! :stuck_out_tongue:

Ειχα καποτε κατι συμμαθητες που ανεβαζαν στα σοσιαλ ειτε ψεκασμενα , ειτε εθνικιστικα, ειτε απλα πανηλιθια πραγματα.

Ε καποια στιγμη εκανα ενα γενικο εκκαθαρισμα και η ζωη μου ειναι ακριβως η ιδια με πριν, απλα πλεον βλεπω λιγοτερες μαλακιες στο feed μου.

Νομιζω πως η καλυτερη συμβουλη σε ολους τους προβληματισμους που θετεις ειναι το να μην παιρνει καποιος πολυ σοβαρα τα social media γενικα.

Εγω πλεον δεν δινω καμια σημασια, ειμαι απαθεστατος προς τις μαλακιες που βλεπω.

Αυτό ήταν ρε μλκες? Τα βρήκατε κιόλας?

4 Likes

Κλαιω, ηρθε το μαλακιστηρι τζενζι να πουμε να προκαλεσει τζερτζελε :heart_eyes:

Πες κι εσυ την γνωμη σου

1 Like

Όταν δεν πληρώνεις για να χρησιμοποιήσεις κάτι, τότε είσαι το προιόν, ρε παλιολιμά όλοι.

6 Likes

@akefaloskavalaris ε δε διαφωνώ με αυτά που λέτε και οι δύο. Κάπου το έχω ξανα αναφέρει σίγουρα, το πρόβλημα δεν είναι τα social media συγκεκριμένα, αλλά το πλήθος πληροφοριών που έχουμε να επεξεργαστούμε. “Πολύ λίγο” έχει αλλάξει ο τρόπος ζωής σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν όσον αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων σε ουσιαστικό επίπεδο. Απλά τώρα ερχόμαστε σε επαφή με τα πάντα, είμαστε πιο μορφωμένοι, μπορούμε να σκεφτούμε πέντε πράγματα παραπάνω άρα κάνουμε engage σε πολλά ζητήματα που παλαιότερα δεν υπήρχε τρόπος να κάνεις.

Οκ για τα social media, προφανώς παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη διάχυση πληροφορίας - ακόμη και να μην υπήρχαν fake news πάλι είναι ασύλληπτα πολλά αυτά που απασχολούν ή “απασχολούν” το μέσο άνθρωπο κάθε μέρα και έρχεται αντιμέτωπος κάθε μέρα. Τώρα γι’αυτό

Μου μοιάζει ως υπαρξιακό ερώτημα του 21ου αιώνα. Σε 50 χρόνια μπορεί να λένε για να ζήσω άλλα 20 χρόνια αξίζει να τσιπαριστώ, που γενικά έχουν απαντηθεί πως τα αντιμετωπίζουμε αυτά τα ερωτήματα

1 Like

Τα σκεφτόμουν αυτές τις ώρες αυτά που λέγαμε και στο άλλο thread και αυτά που ειπώθηκαν εδώ και είπα να τα γράψω πιο συγκεντρωτικά.

Κατ’αρχάς γι’αυτό. Προσωπικά πιστεύω πως μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει σε επίπεδο ιδιωτικότητας ή πολιτικής απ’ότι σε προσωπικό επίπεδο και εξηγώ:

Τουλάχιστον στην ΕΕ που ζω, υπάρχει ακόμα μεγάλη παραμετροποίηση. Μπορείς να κάνεις opt out, μπορείς να κάνεις αλλοπρόσαλλα clicks για να μπερδέψεις τον αλγόριθμο, μπορείς να πεις “το αγνοώ”, γενικά στο χέρι σου είναι να θέσεις κάποια όρια στη χρήση των social media. Προφανώς όμως μιλάμε για χρήση των social media οταν έχεις αποφασίσει να κάνεις sign up.

Το δύσκολο είναι να εναντθιωθείς σε αυτό το sign up, από όποια μεριά κι αν το δεις. Μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι, πως μέχρι μια συγκεκριμένη ηλικία ( 25+ χοντρικά ) δε χρειαζόμαστε τα social media για να ζήσουμε. Η νέα γενιά όμως δεν έχει μάθει διαφορετικά ( ποιος έχει την ευθύνη γι’αυτό αν όχι εμείς όμως? ) και στην καθημερινότητα της θα “αναγκαστεί” να χρησιμοποιήσει τα social media ( ας πούμε ότι μιλάμε για τα διαβολικά fb,insta,twitter να βάλω και youtube? αυτά τα 3-4 έστω ) για το οτιδήποτε. Ακόμη κι έτσι όμως, τα social media δεν είναι απαραίτητα. Πολλά παιδιά, φεύγουν από αυτά ολοκληρωτικά ( κυρίως βέβαια λόγω boomers και εταιρειών ) ή πολύ απλά δεν ανοίγουν και ποτέ. Το πρόβλημα με τα social media είναι πως έχουν πάρει de facto θέση σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ως οικονομικό μέσο. Δε νοείται επιχείρηση ή οικονομική δραστηριότητα με κάποιο τρόπο να μην έχει παρουσία στα social, κι αν δεν έχει χάνει. Με αυτό τον τρόπο έχουν καταφέρει να είναι απαραίτητες αυτές οι 2-3-4 εταιρείες για την οικονομία μας πια και όχι την κοινωνικοποίηση μας.

Γι’αυτό λέω πως το πρόβλημα δεν είναι με το αν σε προσωπικό επίπεδο κοιτάς πως να ανεβάσεις photo και να φλεξάρεις, αλλά το ότι τα social media έχουν πάρει ένα τεράστιο μέρος των ελευθεριών μας στο πως ζούμε και είμαστε υποχρεωμένοι σε αυτούς. Ακόμη κι έμμεσα πχ, ασκείται πολιτική μέσω fb και twitter δε μιλάω μόνο για επιχειρήσεις που πωλούν τα προιόντα τους ή διαφημίζονται.

Προσωπικά, εμένα αυτό είναι το σημείο που με απασχολεί ιδιαίτερα και δεν μπορώ να πάρω θέση. Το θέλω ή όχι? Μπορούμε να φτάσουμε σε μια πιο δίκαιη κοινωνία μέσω αυτών των γιγάντων της τεχνολογίας? Δείχνουν αρκετά σημάδια που πιο συμβατικές προσεγγίσεις αιώνων δεν έχουν δείξει, όπως ότι δώσανε λόγο στον καθένα να πει ότι έχει στο κεφάλι του, σπάνε τα σύνορα και την εθνικότητα, δίνουν την ευκαιρεία για το δικαίωμα στη γνώση σε όλους και το σημαντικότερο για εμένα, μπορεί να υπάρχει μια αντικειμενικότητα στον τρόπο λειτουργία τους ανεξάρτητη από τους ανθρώπους αλλά μέσω κάποιων θεσμών και συμφωνιών. Από τη μία δε μας αρέσει καθόλου αυτή η τεχνοκρατική προσέγγιση για τις ζωές μας, αλλά από την άλλη αν είναι να ζούμε σε μια τέτοια κοινωνία εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι περισσότερο έναν αλγόριθμο από κάποιους ανθρώπους. Θα μου πεις βέβαια τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα είναι δίκαιος και θα έχεις και δίκιο, αλλά γι’αυτό είπα ότι είναι ένα σημείο που με απασχολεί ιδιαίτερα. Το μόνο που έχω είναι σκέψεις. Πω τελικά βγήκε μεγάλο το κατ’αρχάς :stuck_out_tongue:

Για να το κολλήσω και με αυτά που λέγαμε στο άλλο topic, θα απαντήσω σε αυτό. Καταλαβαίνω την οπτική των @Ian_Metalhead και @achilleas σε αυτά που έλεγαν. Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς το ότι αυτά που γράφω τώρα θα τα έγραφα στο fb ( ίσως στο reddit αλλά μεχ, για κάνα meme μπαίνω και τον Elon ). Για εμένα η επικοινωνία είναι πάντα αυτή που βοηθάει το να συννενοείσαι. Με τον μικρό μου αδερφό online μιλάμε αποκλειστικά με memes. Τα social σου προσφέρουν όλους τους πιθανούς απομακρυσμένους τρόπους επικοινωνίας και είναι στο χέρι σου ανάλογα την κατάσταση το πως θα το εκμεταλλευτείς. Δεν πρόκειται ποτέ να πω το fb είναι γτπ επειδή το επίπεδο των χρηστών του είναι χαμηλό ( έστω κι αν υποθέσουμε πως είναι 1 προς 1 το τι δείχνουμε στα social με το offline ), αφού το επίπεδο αυτό θα είναι χαμηλό ούτως ή άλλως. Τα social δώσανε φωνή στον κάθε πικραμένο, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να βρίζεις τα social αλλά την κοινωνία που δεν επιμορφώνουν αυτές τις φωνές. Δε λύνεται το πρόβλημα με το να απαξιούμε το μέσο και εν προκειμένω όταν έχει αναφερθεί πολλές φορές το γεγονός ότι και στα fora προ social γινόταν χαμός. Μπορεί τα fora να ευνοούν τον πολιτισμένο διάλογο πια, αλλά εμένα με προβληματίζει το γιατί δεν μπορούν όλοι να κάνουν πολιτισμένο διάλογο και όχι το πως θα διαφυλάξουμε τα μέρη που μπορούμε να “κρυφτούμε” για να μη μας ενοχλούν.

4 Likes

δεν είχα δει το παρόν τόπικ, οπότε μεταφέρω αυτά που έγραψα εδώ

Καθόλου δωρεάν δεν την παρέχουν. Δοκίμασες να κάνεις opt out από cookies στο FB?

Το ότι δε χρεώνουν συνδρομή λ.χ. είναι γιατί σου κάνουν profiling και εμπορεύονται τα δεδομένα σου. Άρα πληρώνεις έμμεσα - και μάλλον πιο ακριβά. Συζητούνται προτάσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ για να σε πληρώνουν για να εκμεταλλεύονται τα δεδομένα σου - και δεν είναι και μακριά από το να γίνουν νόμοι. Οπότε, ναι, τα πληρώνεις.

Προσωπικά είμαι ουδέτερος προς τα social media αν και χρησιμοποιούσα το FB από το 2007 περίπου. Σταδιακά έχω γίνει πιο αρνητικός λόγο τοξικότητας η οποία ενθαρρύνεται από τη φύση του μέσου. Αλλά όσο φιλικά προσκείμενος είμαι σε συζητήσεις για την ελευθερία του λόγου και της άποψης, είναι λίγο στρουθοκαμηλισμός να λέμε ότι είναι απλά ένα μέσο και είναι οι χρήστες που το διαμορφώνουν. Ειδικά όταν μιλάμε για μέσο σε στεροειδή όπως το fb που είναι το μέσο που έκανε τα echo chambers νόρμα.

Αλλά για να μην το περιορίσουμε, έχετε την ίδια άποψη για το 4chan για παράδειγμα; Θεωρεί κανείς ότι η Χ.Α., ο Τραμπ, η αστεία θεωρία περί QAnon, κοίλης γης, flat earth, ψεκασμένων, anit-vaxxers θα είχαν αποκτήσει οποιαδήποτε δυναμική ΠΡΙΝ τα social media; Κι αν ναι γιατί δεν είχε γίνει στο παρελθόν; Τους φίμωναν ή απλά είναι τόσο αστείες που δεν περνούσαν από ένα βασικό φίλτρο και τους αντιμετώπιζαν σαν τους τρελούς του χωριού; Θεωρείτε ότι είναι εύκολο να βρει κανείς αντίθετη άποψη στα social media; Δε μιλάω για κοινούς γνωστούς και φίλους, λέω να ακολουθεί κανείς το The Press Project και να του εμφανίζει απόψεις του Γιανναρά για παράδειγμα. Ή να ακολουθεί το rocking και το Hammer και να δει πρόταση για ένα Jazz άλμπουμ. Ο πλουραλισμός θυσιάζεται λοιπόν στο βωμό της “αποδοτικότητας” του αλγόριθμου - γιατί έτσι βγάζει χρήματα το FB (Instagram, TickTock κοκ) - με βάση το πόσο “προσωποποιημένες” / targeted είναι οι προτάσεις του.

Υπάρχει λοιπόν το θετικό πως ο καθένας έχει βήμα, αλλά το αρνητικό πως δεν υπάρχει κανένα φίλτρο της πληροφορίας (στο βωμό της κακώς εννοούμενης ελευθερίας του λόγου) και το attention span του κόσμου να έχει μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα κανείς να μην εμβαθύνει και να κριτικάρει την πληροφορία. Το τελευταίο είναι και απόρροια της ποσότητας.

6 Likes

Sorry δεν έχω fb :stuck_out_tongue: Ναι, κάθε φορά κάνω την ίδια διαδικασία, με opt out, καθάρισμα search ανά λίγη ώρα, adblocker στον opera, τυχαία click επίτηδες και καθάρισμα ad profile. Παίρνει λίγο χρόνο η αλήθεια είναι, αλλά το κάνω.

ΟΚ boomer :stuck_out_tongue:

Μιλάμε για το είδος που έχουν βρει σε σπηλιές ιπτάμενους δίσκους ζωγραφισμένους ή πίστευαν ότι υπήρχαν 12 θεοί πάνω στον Όλυμπο. Η τρολιά και η φαντασία είναι ίδιον μας, απλά τώρα γυρνάει παντού εύκολα. Ο μύθος του Χριστού εφευρέθηκε πριν 2000 και χρόνια και απορούμε γιατί πιστεύουν και τώρα για flat earth?

Αυτό ναι, και είναι και είναι ένα από αυτά που θίγω. Επειδή είμαστε ανίκανοι να περιορίσουμε ή να φιλτράρουμε την πληροφορία θα κόψουμε τη δυνατότητα να διαχέεται? Καταλαβαίνω απόλυτα τα προβλήματα και τα αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα, αλλά που κλίνουμε? Θέλουμε ελευθερία λόγου με όλες τις ευθύνες που αναλογούν ( οι οποίες δεν είναι τιμωρητικές μόνο, λες ψέμματα-> ban, αλλά και προληπτικές, μόρφωσε και δώσε παιδεία στον κόσμο ) ή να βάλουμε όρια? Και ακόμη περισσότερο αν θέλουμε να βάλουμε όρια, πρώτον ποιος θα τα ορίσει και δεύτερον στο σημείο που έχουμε φτάσει μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τα όρια δε θα μπουν απ’τα social? @Alejandro.m τώρα που το ξαναδιαβάζω είναι σα να σε κατευθύνω, αλλά ήταν η ροή της σκέψης που οδήγησε στη δεύτερη συμπληρωματική ερώτηση. Η ερώτηση μου είναι “θέλουμε ελευθερία λόγου ή όρια” και απάντησε όπως θες.

3 Likes

Δεν το καταλαβαινω ποτε αυτο το επιχειρημα. Εγω γιατι δεν λαμβανω πουθενα τοξικοτητα στο Facebook δηλαδη? Κανω κατι λαθος? Πρεπει να προσπαθησω πιο σκληρα?

Επισης οσο περνανε τα χρονια αρχιζω να πιστευω οτι τα echo chambers ειναι γαματα. Μπορω να μιλαω με 200 ατομα που εχουμε παρομοιες αποψεις και να μην εκθετουμε τον εαυτο μας στην καθε ηλιθιοτητα καθε αμορφωτου που δε θα αλλαξει ποτε μυαλα ουτως ή αλλως. Ειναι πολυ ομορφο!

Το concept και η ποσοτητα των conspiracy theorists υπαρχει απο παντα, και για καθε ενα απο τα παραδειγματα που αναφερεις υπηρχαν αλλα τραγικα στο παρελθον στην θεση τους. Επισης, οι anti-vaxxers υπηρχαν πολυ πριν τα social media και ηταν στο απογειο τους. Οπως επισης και τα δεξια κομματα στην Ευρωπη και η ανοδος τους, η οποια εγινε κυριως κατα την δεκαετια 2000-2010, και μετα απεκτησαν σιγα σιγα μομεντουμ που απλα εγινε πιο ισχυρο λογω των social media.

1 Like

Μα ήδη τα όρια μπαίνουν από τα social media. Δες τι έγινε χθες με το μπανάρισμα του Τραμπ. Άλλαξε κάτι στη ρητορική του; Όχι. Απλά δε θα είναι πρόεδρος, οπότε και το Zuck και ο Jack άλλαξαν προσέγγιση.

Το επιχείρημα το tech libertarian think-tankers είναι λίγο πολύ αυτό (που φυσικά μπάζει από παντού).
image

@QuintomScenario Προσωπικά δε μου αρέσουν καθόλου τα echo chambers, βρίσκω τον πλουραλισμό και το διάλογο με αυτούς που διαφωνώ πολύ πιο stimulating και χρήσιμο.
Αλλά τοξικότητα θα βρεις στο παραμικρό σχόλιο. Να πω πχ μια σελίδα πιο ουδέτερη που δε θα περίμενες να δεις πόλωση, τη Μηχανή του Χρόνου. Πιάσε ένα τυχαίο άρθρο και άνοιξε τα πιο δημοφιλή σχόλια.
Και ναι, συμφωνώ πως θεωρίες συνωμοσίας υπήρχαν. Ένα γεγονός είναι πως δεν είχαν το παραμικρό traction. Πλέον έχουν και είναι τόσες πολλές και με τέτοιο ρυθμό που φτάσαμε να έχουμε απόπειρα πραξικοπήματος στις ΗΠΑ. Δεν είναι ανησυχητικό ότι φτάσαμε να έχουμε Τραμπ, Μπολσονάρου, Brexit και Oρμπάν επειδή απλά χειρίστηκαν άψογα ένα αλγόριθμο μιας πλατφόρμας και στόχευσαν με ψευδείς πληροφορίες υπο-ομάδες του πληθυσμού; Άρα βρήκαν loopholes σε πλατφόρμες που είναι ακριβώς το πρόβλημα για εμένα και το αντεπιχείρημα του δεν είναι απλά ένας καθρέφτης των χρηστών.

Και ποιος πρέπει να είναι υπεύθυνος για μια ψευδή πληροφορία που αναπαράγεται. Αν πχ γράψει κάποιος ότι μετανάστες βίασαν γυναίκα και είναι ψέμα (αληθινό παράδειγμα). Η πλατφόρμα ή ο χρήστης; Και τι συμβαίνει με το θυμικό και τις απόψεις όσων τη διαβάζουν και την αναπαράγουν μέχρι να κατέβει (αν και όταν).

1 Like

Το ιδιο γινοταν παλιοτερα με τηλεφωνα και επισκεψεις κατ’οικον. Αληθεια τωρα πιστευεις οτι ολοι αυτοι εκλεχθηκαν λογω των social media? Η προπαγανδα και τα fake news ειναι πιο παλια και απο την πολιτικη την ιδια ξερω γω. Το οτι αλλαξε ο τροπος διαδοσης δεν σημαινει οτι αλλιως δε θα ειχαμε Τραμπ και ξερω γω τι αλλο.

Δεν μπορεις να σταματησεις την πληροφορια, αληθη ή ψευδη. Τι προτεινεις? Να κλεισουν ολα τα social media για να μην μπορει ο Τζο απο τη Νεμπρασκα να γραψει ψευδως οτι κατι μεταναστες βιασαν την Κορτνι απο το Τεξας? Δεν το πιστευω οτι το συζηταμε αυτο ε.

Ισως εχουμε διαφορετικο κατωφλι για την τοξικοτητα τοτε. Δε βρισκω τα πιο δημοφιλη σχολια ως τοξικα απαραιτητα. Αλλα ακομα κι ετσι να ειναι, τα προσπερνω ευκολα. Σε λιγο θα συζηταμε και για σχολια στο YouTube. Μπορεις να κανεις διαλογο με ανθρωπους που διαφωνεις και σε echo chamber. Με κανεναν ανθρωπο στον πλανητη δε θα συμφωνεις 100% σε ολα, ποσο μαλλον σε μια κοινοτητα 100-200 ανθρωπων που ειναι το social medium του καθενος μας. Παλι υπαρχουν απειρες stimulating και χρησιμες κουβεντες να γινουν.

Και γλιτωνουμε απο τον κινδυνο κουβεντας με QAnon, με αντιβαξξερς, με ψεκασμενους διαφορων ειδων ή ακομα και με ατομα που εχουν εντελως αντιδιαμετρικες αποψεις πολιτικα. Δεν προκειται ποτε να βγαλω ακρη με καποιον ακροδεξιο και πλεον δε με ενδιαφερει καμια κουβεντα μαζι του, και να σου πω, ουτε καν με καποιον φιλελε, που θεωρειται πιο “φυσιολογικος”. Προτιμω να μιλαω με αριστερους και κεντρωους μονο πλεον. Χαμενος χρονος το αντιθετο.

2 Likes

Aυτό είναι ο κίνδυνος του στρουθοκαμηλισμού που έγραψα παραπάνω. Κι εγώ πολλές φορές χάνω την υπομονή μου. Αλλά κερδίζουν έδαφος ακριβώς επειδή οι πλατφόρμες αυτές τους δίνουν τα εργαλεία να στοχοποιούν το κοινό τους. Μην πάμε μακριά, δες σε τι βαθμό μπορούσε η Cambridge Analytica να μειώσει το εύρος του κοινού στο οποίο θα έστελνε ποια “είδηση” και να κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό το μήνυμα της. Εκεί για μένα είναι το πρόβλημα, ότι στην παρούσα μορφή τα social media ούτε τη θέληση έχουν να αναλάβουν το ownership της ευθύνης για το τι γράφεται και τι διαμοιράζεται (και εκεί είναι η διαφορά με το printing press που λένε οι υποστηρικτές τους - εκεί υπήρχε ευθύνη του εκδότη και άρα φιλτράρισμα, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό), αλλά κυρίως, παρέχουν τα εργαλεία για να γίνει η ψεύτικη είδηση αποδοτική και να επηρεάσει όσο το δυνατόν περισσότερους.

Φυσικά δεν είναι εύκολη συζήτηση, ούτε υπάρχει άσπρο και μαύρο. Άλλωστε αυτό είναι η δημοκρατία, συναινέσεις και παραχωρήσεις. Ελευθερίες και ευθύνες. Νομίζω ότι φτάσαμε σχεδόν στα όρια της ασυδοσίας χωρίς όμως την ανάλογη ευθύνη.

2 Likes

Τα όρια μες στην πλατφόρμα τα βάζει η πλατφόρμα. Το ερώτημα είναι αν τους αφήνουμε εμείς να βάλουν τα όρια. Μπορείς να κάνεις break την εταιρία, μπορείς να προάγεις το δημόσιο διάλογο με άλλες πλατφόρμες, μπορείς να βάλεις εξοντωτικές νομοθεσίες για να χάσει δύναμη το φβ. Λύσεις υπάρχουν πολλές, αλλά νομίζω μπήκες πιο κάθετα σε αυτό που ρώτησα. Άρα ξεχνάμε την ελευθερία του λόγου?

Ίσως φταίει και η ώρα, αλλά δεν το κατάλαβα, που πρέπει να εστιασω?

1 Like

Στη σύγκριση fb με printing press (και ουσιαστικά την αποποίηση οποιασδήποτε ευθύνης για ότι μήνυμα εκπέμπουν οι πλατφόρμες).

Όσο για την ελευθερία, τα έγραψα παραπάνω. Φυσικά πρέπει να υπάρχει ελευθερία, όσο παραμένει στα όρια του νόμου (LAW & ORDER! Thank you). Δε μπορεί να ξεχνάμε πάντα πως η ελευθερία του λόγου προστατεύεται το κοινωνικό συμβόλαιο που λέγεται Σύνταγμα, το οποίο όμως δεν έχει μόνο ελευθερίες αλλά και υποχρεώσεις από τις οποίες πηγάζουν οι νόμοι . Η διασπορά ψευδών ειδήσεων για παράδειγμα είναι παράνομη. Τι κάνει το μέσο για να την περιορίσει. Έχει ευθύνη; Έχει την ικανότητα να “αποδώσει” την ευθύνη στο χρήστη - αν όπως λένε είναι απλά medium που διευκολύνει την Ελευθερία του Λόγου χωρίς να υιοθετεί; Γιατί ή το ένα ισχύει, ή το άλλο. Εδώ έχουμε την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Κι αν όχι, συμβαίνει γιατί έχει 2 δισ. χρήστες και δε μπορεί να ελέγξει τι πληροφορία διακινείται (από fake news μέχρι παιδική πορνογραφία κοκ);

Αν απαντήσουν στα παραπάνω (και κάποιες “απαντήσεις” πήραμε όταν παρουσιαστηκαν όλοι αυτοί στo Αμερικανικό Κογκρέσο - το βίντεο με την AOC και το Zuck είναι απολαυστικό) θα μπορούμε να συζητήσουμε και το ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση.

1 Like

Δε συμφωνω. Δε θεωρω οτι υπαρχει ελπιδα στο να αλλαξεις την γνωμη των ακραιων στα social media. Ο “διαλογος” μαζι τους το μονο που καταφερνει ειναι ακομα μεγαλυτερη πολωση κατα την γνωμη μου. Και δεν το βλεπω ως στρουθοκαμηλισμο. Απλα δεν κερδιζει κανενας τελικα με αυτου του ειδους την αντιπαραθεση.

1 Like

Ναι, σαν αρχική σκέψη δε διαφωνώ στην αποποίηση ευθύνης των πλατφόρμων. Αν μιλάμε για τις τωρινές πλατφόρμες ναι, πρέπει να παίρνουν μερίδιο ευθύνης. Αν μιλάμε για το ιδανικό, εγώ το σκέφτομαι σαν public utility.

Δεν είναι πρόβλημα το ότι αυτά που λες αλλάζουν γενικά με το που βρίσκεσαι στον κόσμο? Ένα fake news στην Ελλάδα, μπορεί να είναι επιτρεπτό στην Τουρκία για λόγους προπαγάνδας ή το αντίστροφο. Δε μου λέει κάτι το Σύνταγμα των ΗΠΑ και το Σύνταγμα της Ελλάδας μου λέει μόνο και μόνο, γιατί τυγχάνει να ζω εδώ. Τα social media προσπερνούν αυτά τα όρια, και φέρνουν σε επαφή όλους με όλα. Αν θέλετε να συζητήσουμε για το πως τα social media επηρεάζουν τον τωρινό τρόπο ζωής μας και πως μπορούμε να τα προσαρμόσουμε είναι τελείως διαφορετικό mindset της συζήτησης “Τι είναι τα social media”. Προσωπικά το είπα και παραπάνω είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε βρει ως τώρα για να ακουστούν όλοι και αυτό δεν το αφήνεις στην άκρη επειδή υπάρχουν ψεκασμένοι στον κόσμο.

edit: Πρέπει να το είχα δει και παλαιότερα το video, αλλά το ξαναείδα. Τελείως loaded questions απ’την AOC, αυτά δεν απαντώνται έτσι απλά " Can I target black area zip codes to lie about election date?". Τι περιμένεις να απαντήσει? Και η AOC, όσο woke millennial κι αν είναι, είναι πια πολιτικός που κάνει push την ατζέντα της. Εμένα μου άρεσε η απάντηση του Zuck “I believe people should see for themselves if politicians lie”. Όσο κάτι τέτοιο δε γίνεται, το να μαλώνουμε για το μέσο είναι το πιο εύκολο πράγμα, ας τα κάνουμε όλα regulated όσο δεν πάει αφού αυτή φαίνεται να είναι η λύση

2 Likes

Αυτό είναι κανόνας για οποιαδήποτε πολυεθνική. Πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους κάθε κράτους στο οποίο δραστηριοποιείται. Αυτό που λες ότι τα social media προσπερνούν αυτά τα όρια είναι λάθος. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το project Dragonfly της Google ή το πως λειτουργεί το fb σε χώρες με λογοκρισία (Τουρκία, Σαουδική Αραβία κοκ) δε θα βρεις.

Mπορούσε να απαντήσει την αλήθεια. Ναι. Ότι η πλατφόρμα του έχει κέρδος από το targeted advertisement και μπορεί ο καθένας να γράψει ότι θέλει. To μεγάλο αλλά βέβαια και η σοβαρή υποσημείωση είναι ότι υπάρχουν δεκάδες έρευνες εκεί έξω που δείχνουν σοβαρότατο bias - μην ξεχνάμε ότι μόλις πρόσφατα έκανε εξωδικαστικά settlement για “racial discrimination” σε αλγορίθμους του - αυτό προσπαθούσε να αναδείξει η AOC άλλωστε με τις ερωτήσεις για black zip codes και white supremacists. Μην ξεχνάμε και την πρόσφατη απόλυση της Timnin Gebru από τη Google, μετά την έρευνα της για biased search engine. Λέει ο Zuck “it depends” αν θα το κατεβάσουν. Από τι και ποιος το καθορίζει; Τι ορίζεται σαν “hateful content”; Είναι ας πούμε το “when the looting starts…” και αν ναι γιατί δεν κατέβηκε; Κρατάει η πλατφόρμα του τις ίδιες αποστάσεις; Στην επόμενη ερώτηση περί White Supremacists λέει “we are not the ones checking”. Ασυνέπεια δηλαδή. Και τελικά δε μπορεί κανείς να έχει όλα τα οφέλη που του παραχωρεί το Σύνταγμα και οι νόμοι (που φυσικά θα έπρεπε να σε ενδιαφέρουν σαν μέρος του κοινωνικού συμβολαίου με το οποίο παραχωρείς εξουσία), χωρίς να έχει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. Αυτό κάνουν, για μένα, οι Big tech πλατφόρμες την τελευταία 10ετία. Δεν είναι ο αλγόριθμος ένα μαύρο κουτί το οποίο αποφασίζει για όλα και απλά πρέπει να το αποδεχτούμε σαν αδιαφανή διαδικασία. Γιατί αυτή είναι η γραμμή υπεράσπισης εδώ και χρόνια. Δεν αποφασίζουμε εμείς (και τελευταία, “we are not the ones checking”).

Αλλά στέκεστε μονάχα στο FB. Ξαναρωτάω, έχετε ίδια άποψη για το 4chan και το Parler; Είναι ελευθερία του λόγου να παρακινείς σε βία; Που μπαίνουν οι διαχωριστικές γραμμές;

Συμπερασματικά, για μένα εφόσον θέλουν να είναι “unsupervised”, πρέπει να έχουν την ευθύνη για το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους. Αν δε μπορούν, είτε δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν πρέπει να δεχτούν επιτήρηση.

Η δύσκολη συζήτηση για μένα δεν είναι εκεί. Είναι αν και που πρέπει να μπει όριο περί ατομικής ευθύνης:

Δε θεωρώ πως μπορεί ο καθένας να κρίνει και να φιλτράρει την ίδια πληροφορία στον ίδιο βαθμό. Είτε το αποδεχόμαστε και σε συνδυασμό με το ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν εργαλειοποιήσει την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων (και τον εαυτό μου βάζω μέσα - αλλά σκέψου αν ξέρουν οι γονείς σου να αναγνωρίσουν ένα deepfake video που παίζει στο FB και δεν το κατεβάζει ούτε το κάνει flag η πλατφόρμα σαν “ελευθερία λόγου”), λέμε ότι παίρνουμε το ρίσκο και ότι γίνει (κι ας είναι και κατάλυση της δημοκρατίας - αυτή που ψάχνουν να “προστατέψουν” με την ελευθερία του λόγου).

Διάβασε το The Man Who Solved The Market αν θες για το πως κάποιος με οικονομική δυνατότητα έκανε τον Τραμπ πλανητάρχη μέσω των social media. Και εν τέλει εκεί είναι και το πρόβλημα. Η “δημοκρατικοποίηση” που ευαγγελίζονται (πληροφορία από τα κάτω κλπ) πλέον δεν ισχύει, όταν η πλατφόρμα είναι biased και χειραγωγίσιμη.

3 Likes