Stanley Kubrick ωρέ!

γιατι με ειρωνευεσαι ρε πυντσονα ? 8)

10σμθιν μέρες μετά… ρε δε σε ειρωνεύομαι, Μπάρυ Λύντον δαγκωτό λαίμαι! Πύνσον φδγ :stuck_out_tongue:

great minds come together 8)

τωρα διαβαζα την αναλυση σου για τον πυντσονα κ σκεφτομουν ‘τι αναλυση κανει ο αλητης’

οκ αμα εσυ ειδικα γουσταρεις λυντον , νταξ ειμαι καλυμμενος.

κανε μου τη χαρη κ γραψε ενα μινι-σεντονακι για τον μπαρυ , οπως εγραψες για τον πυντσονα

(αν κ σημεια της κριτικης σου για το rainbow ειναι σαν να μιλανε για τον μπαρυ κ το κωλοχαρτο που του ντιλαρει η πουτανα η ζωη)

διαβαζω τωρα μια καμμενη αναλυση για το the shining

μλκ στο 3ο κεφαλαιο κ τις αναλυσεις για τα κομικς μεσα στην ταινια με εκαψε 8O8O8O

(δες το σημειο που παρουσιαζει την γυναικα του τζακ με τον γκουφυ κ πες μου πως σκεφτεσαι κατι τετοιο…)

http://www.collativelearning.com/the%20shining.html

καμμενοι παντου.

Ναι ρε συ, έχει κάτι ιντριγκαδόρικο αυτή η προσέγγιση “ζω αδιαφορώντας για τα πάντα κ έρχεται η ζωή κ μου τα κάνει πουτάνα, γι’αυτό και την γράφω ακόμα πιο πολύ…” infinite loop και στο τέλος δεν ξέρεις πώς σκατά έφτασες εκεί που είσαι. Και είναι όντως βασικό στοιχείο και στο gravity’s rainbow και στο barry lyndon.

Το shining δε μου άρεσε :stuck_out_tongue: αν και πάνε μπόλικα χρόνια που το είδα

Πριν κανα μισάωρο τέλειωσα 2001. Δεν ξέρω αν έχει νόημα πραγματικά να σκεφτώ τι νόημα είχε το τέλος. Το τι έγινε το κατάλαβα και το επιβεβαίωσα από δω κι από κει. ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ; :stuck_out_tongue: Αυτός ο ο,τιναναισμός του kubrick με τσαντίζει ώρες ώρες

[B]
just because you don’t ‘see’ it , it doesn’t mean it’s not there

http://www.collativelearning.com/2001%20analysis%20new.html[/B]

[SPOILER] Kubrick, in adapting the story for cinema, changed this to a black rectangular box ?. Why? Because the monolith is a representation of the actual wideframe cinema screen, rotated 90 degrees.

So in the films opening and during the intermission, we are not looking at an empty black screen at all. We are looking directly at the surface of the monolith! The monolith is the film screen and it is singing directly at its audience in the same way that the apes and astronauts are entranced by its heavenly voice, not realising that they are being communicated with directly!!! For almost forty years audiences and reviewers across the globe have sat staring at this black singing screen, not realising that they are staring at the monolith. The joke is on us and Kubrick, if he is watching over us, will be laughing and cheering from beyond the infinite. This widescreen two and a half hour presentation of sight and sound is in itself the stargate and we are its subjects. Kubrick is taking us on a psychedelic ride of intellectual evolution and he is demanding that we literally think outside the box! So the term ?Space Odyssey? now has a new literal meaning. It refers to the spatial relationship between the screen, the audience and the audience?s surroundings. The following quotes strongly support the “monolith as screen” interpretation.[/SPOILER]

λολ, είναι τελείως λάθος να σκέφτεσαι έτσι όπως σκέφτεται αυτός που το γραφε. τι πάει να πει θα γέλαγε ο kubrick;:p. Πολύ ωραίο να χει τόσα κρυφά πράματα (μαζί με τα υπόλοιπα που λέει) αλλά επίσης πολύ λάθος να παραθέτονται με κυνισμό

εντιτ: τρελό λινκ πάντως

O παραπανω τυπος εχει κανει μια [SIZE=“4”]Α-ΠΙ-ΣΤΕΥ-ΤΗ [/SIZE]αναλυση για το shining

οσοι γουσταρετε την λαμψη(οχι του φωσκολου :stuck_out_tongue: ) πρεπει να το διαβασετε οπωςδηποτε

εχω μεινει μαλακας με το τι εχει γραψει ο τυπος

(παιζει κ απλα ο τυπος που εγραψε τα 23(!!) κεφαλαια ναναι απλα τρελλος)

http://www.collativelearning.com/the%20shining.html

:bow2::bow2::bow2:

Μιας και είδα άλλες δυο ταινίες του.

Dr Strangelove: Σε κάνει να απορείς πως γίνεται ένας σκηνοθέτης που έχει γυρίσει τοσο βαθιές ταινιες όσο το 2001 ή το Ματια Ερμητικά Κλειστά, να γυρίζει παράλληλα και μια τέτοια κωμωδία. Ο Πίτερ Σέλερς δίνει ρέστα, τα σουρεαλιστικά περιστατικά της ταινίας είναι παράλληλα τόσο σατιρικά που απλά προσκυνάς, ο Κιούμπρικ βγάζει την γλώσσα στην “κόντρα” των δύο μεγάλων υπερδυνάμεων της εποχής και δημιουργεί μια ταινία που μπαίνει στο πάνθεον των κωμωδιών.

Lolita: Δεν έχω λόγια. Θα ήθελα να γίνεται λίγο περισσότερο κατανοητή στον φακό η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στην Λολίτα και τον πατριό της αλλά κλάιν, η ταινία σου περνάει αυτό που θέλει και στο περνάει άψογα. Ένα από τα πιο διαστροφικά φιλμ που έχω δει παρά την απλότητά του (ή μήπως μέσα από αυτήν;), ο Πίτερ Σέλερς βρίσκεται σε μεγάλα κέφια και κλέβει την παράσταση αν και δεν πρωταγωνιστεί και μια ακόμα ταινία του Κιούμπρικ που αγγίζει την τελειότητα.

Ναι μόνο που το Dr Strangelove δε στερείται βάθους όμως. Φαντάζομαι ότι δεν εννοείς κάτι τέτοιο απλά καλό είναι να γίνει σαφές

Προφανώς και δεν στερείται βάθους… Ίσως στο απο πάνω αντι για την λέξη “βαθιές” να έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια άλλη λέξη. Τεσπα, “δεν θα κάνουμε μαθήματα φιλοσοφίας τωρα” (που είπε και ο Πατέρας χθες :stuck_out_tongue: ) νομίζω ότι το point το πιάνετε. :stuck_out_tongue:

Το φιλμ δεν έχει τύχει να το δω (έχω διαβάσει όμως το βιβλίο), αλλά απ’όσο ξέρω η κοπελίτσα ήταν επίτηδες 2-3 χρόνια μεγαλύτερη απ’ό,τι στο κείμενο -όπου είναι δωδεκάρα όταν τη γνωρίζει ο χάμπερτ χάμπερτ- για να μη σοκάρει. Θα την δω τώρα που έχω διαλυμένο πόδι και ενδεχομένως θα επανέλθω.

με αφορμη το σχολιο του συναδελφου

ενα σεντονακι που ειχα γραψει καπου αλλου για το[B] barry lyndon[/B]

το βαζω σε spoiler γιατι ειναι μεγαλουτσικο

υποψιν, το σεντονακι γραφτηκε 3.30 τα ξημερωματα (για να δειτε ποσο μας καιει ο καριολης) 8)

[SPOILER]

Ξαναβγηκα για ποτο αποψε με τον Μπαρυ (3η φορα?4η ? Εχω χασει το μετρημα…)

γενικα αυτη η ταινια θα μπορουσε να λεγεται

‘η πουστια ως πρωτευον δομικο στοιχειο της ανθρωπινης ψυχης’

περαν των πλανων πουναι σαν να βλεπεις πινακα (νταξ τυφλος νασαι το βλεπεις)
περαν των φωτισμων/καδρων/κινησεων(και μη) που εχει

αυτο που με εκανε να μονολογω και να λεω ‘α ρε καριολη σταν’ ειναι το λεπτο,σχεδον ανεπαισθητο κλεισιμο του ματιου του σε ολο αυτο το γαιτανακι πουστιας,προδοσιας κ διπλοπροσωπιας που υπαρχει στην ταινια απο την αρχη μεχρι το τελος

σαν να μας λεει

‘μαλακες ανθρωποι αυτο εισαστε.κατσαριδες.πουστηδες,παρτακηδες,συμφεροντο λογοι,gone with the wind.μα πανω απο ολα περαστικοι,παροδικοι,προσωρινοι.εκει που γαμας θαρθουν να σε γαμησουν ολα πληρωνονται και ολα δανεικα ειναι’

ασε που η ταινια ειναι ambient συμφωνια

ο πουστης ο κουμπρικ πρεπει να πηγαινε τοσο σφαιρα γενικως το μυαλο του που τα εβλεπε ολα ενα κλικ πιo αργα slow motion κ ετσι (ενα πραγμα σαν τον NEO στο matrix)

και το ολο ‘βλεμμα’ του ,τρομερος ελεγχος και αυτοσυγκρατηση,δεν κρινει τπτ απλα παρουσιαζει τα γεγονοτα και σου λεει κατσε σκεψου κ βγαλε ακρη μονος σου τι θελω να πω (και) με αυτη την ταινια

αν δεν καταλαβεις ποσο αληταρας ηταν σαν μυαλο κ σαν σκηνοθετης και ποσο μισανθρωπος/ουμανιστης (δεν εχω καταληξει ακομα αν αγαπουσε,μισουσε η απλα διασκεδαζε με το ανθρωπινο ειδος (μας) χανεις το μισο fun απο τις ταινιες του

Κωμικη Τραγωδια.Καθε ταινια του τελικα ειναι αυτο το αμαλγαμα.Κωμωδια και δραμα.Ελπιδα και απελπισια.Φως και σκοτος.Σκατα και ζαχαρη.Διαλεγεις και παιρνεις.

οποτε βλεπω ταινια του καυλωνω με το μυαλο του,με την ‘ματια’ του,με τον στρατηγικο σχεδιασμο του down to the tiniest detail

Στρατηγος Κουμπρικ

Ναπολεων Κουμπρικ (κατσε να σκουπισω τα φλοκια …) [/SPOILER]

Ο Μπάρυς ήταν η ταινία που μου άρεσε λιγότερο από όσες έχω δει του Στάνλη. Παρ’όλα αυτά θίγει κάποια θέματα εξαιρετικά σε αυτήν την ταινία. Μιλάει για τις τάξεις , άμεσα, χωρίς να γίνεται ακαδημαικός ή μπούρδας. Κλασικός κιούμπρικ, πάρτα στην μάπα σου να χεις δλδ…

Εγώ το Full Metal Jacket τοποθετω μέσα στις 3 καλύτερες του.

Ξεθάβω το τιτανοτεράστιο αυτο thread

Dr.strangelove για μένα.Απίστευτο γέλιο και κοφτεροί διάλογοι.
Μετά πάνε the shining και μετά clockwork/full metal jacket

Απο τους πιο καταπληκτικούς και πιο ταλαντούχους σκηνοθέτες

1. 2001 a space odyssey(Η σπουδαιοτερη ταινια/εμπειρια στην ιστορια του κινηματογραφου και η αποδειξη πως οταν ο ΘΕΟΣ βαζει το χερι του ακομη και η παρουσια ηθοποιων ειναι προαιρετικη)
    2.The shining
    3.Clockwork orange
    4.Paths of glory
    5.Barry Lyndon
    6.Dr. Strangelove
    7.The Killing (αν δεν το εχετε δει ψαξτε το!!!)
    8.Eyes wide shut
    9.Full metal jacket
    10.Spartacus
    11.Lolita

Παρεπιπτοντως αν η απορια για το φιναλε της οδυσσειας παραμενει ευχαριστως να το εξηγησω

μμμ αμα εχεις ορεκση πετα μια ερμηνεια