Steven Wilson: Third solo album

Χωρίς να είμαι ο μεγαλύτερος γνώστης του prog των 70’s, δεν μπορώ να ισχυριστώ ότι ο Wilson αντιγράφει κάτι συγκεκριμένο. Δεν ξέρω αν η αισθητική είναι κάτι το αντιγράψιμο, αλλά και πάλι επιλέγει ψήγματα από διάφορα πράγματα.

Το ότι οι Jethro Tull, οι King Crimson, οι Pink Floyd και τόσα άλλα μεγάλα ονόματα έχουν το ίδιο ακροατήριο σε μεγάλο ποσοστό δε σημαίνει πως έχουν απαραίτητα τις ίδιες ηχητικές κατευθύνσεις μεταξύ τους. Παίρνει λίγα από πολούς ίσως.

Ο Wilson συνδυάζει 2 πράγματα. Ικανότητα και αντίληψη. Το πρώτο στοιχείο έχει να κάνει με το μουσικό κομμάτι και το δεύτερο εκτός του μουσικού έχει να κάνει και με το managerial κομμάτι (μην το μπλέκει κανείς με λεφτά αποκλειστικά).

Αντιλαμβάνεται τι θέλει να κάνει και έχει τη δυνατότητα να το συνθέσει. Θέλει συγκεκριμένους ήχους, τους οποίους έχει υπερ-αναλύσει λόγω της χρόνιας ενασχόλησής του και της δουλειάς του σε παραγωγές, remaster και remix δίσκων. Έχει ικανότητα να παίξει και να αποκωδικοποιήσει αυτά που θέλει, αλλά έχει την αντίληψη μέχρι που θέλει να φτάσουν και μέχρι που φτάνουν οι ικανότητές του.

Έτσι, επιλέγει συνεργάτες σε κάθε τομέα που είναι πολύ καλύτεροι από αυτόν τεχνικά, αλλά κανείς δεν είχε το όραμα του ποτέ ως καλλιτέχνης. Ούτε ο Alan Parsons. (Δες την απάντηση του τι ήθελε από τον κάθε μουσικό στην συνέντευξη).

Ο Wilson έχει τη στόφα του ηγέτη, έχει το όραμα. Αυτό εννοεί όταν επιμένει να λέει πως θέλει πάνω από όλα να είναι musical director (το είπε πάνω από 10 φορές στη κουβέντα νομίζω).

Επιμέρους στοιχεία μπορούμε πολλά να βρούμε για να συζητήσουμε. Αλλά το ότι βγάζει ένα άλμπουμ με όλα τα δομικά στοιχεία του κλασσικού progressive των 70’s χωρίς να προκαλεί μόνο νοσταλγία, αλλά να εμφυσήσει και κάτι δικό του, εμένα μου αρκεί.

Εκεί είναι που χάνω κάποια άλμπουμ που ναι μεν απολαμβάνω, αλλά ποτέ δεν κατάφερα να ταυτιστώ και να αποθεώσω, όπως το περσινό Anglagard και αρκετά ακόμα. Αρτιότατα, καταπληκτικά κλπ, αλλά δεν έχουν αυτό το στοιχείο της προσωπικότητας του Wilson κατ’εμε.

Ηγέτης ως παραγωγὀς ναι, ηγέτης όμως στη μουσική όχι, εγώ ενίσταμαι όταν ακούγονται ΤΑ υπερβολικά για τον Γουίλσον. Δισκάρα για το είδος θα το δεχτώ και για το συγκεκριμένο δισκίο, ότι γουστάρεις, αλλά αν η Βρετανία κρέμεται από τα απίδια του Γουίλσον, εγώ θα πω ότι η χώρα που κανονικά πρέπει να πρωτοπορεί και όχι να ακουληθεί, φτώχυνε.

Στην πρώτη κατηγορία την πρέμιερ λιγκ θα βάλω τους μουσικούς που ανοίγουν δρόμους, ο Γουίλσον πάντα θα είναι το φοβερό music nerd, o κομπιουτεράκιας που ξέρει από καλή μουσική και δημιουργεί καλή μουσική, ο σκληρά εργαζόμενος κλπ.
Ρησπέκτ για πολλά πράγματα αλλά πάντα θα είναι στη β κατηγορία για μένα.

Θα συμφωνήσω με τον φίλτατο Ερωτιδέα.
Λατρεύω παθολογικά τον Γουίλσον και τα έργα του,αλλά η Βρετανία μουσικά έχει καταντήσει ό,τι η Ελλάδα από πλευράς Ιστορίας.Να ευλογεί και να αναπολεί το παρελθόν της,μηρυκάζοντας και διυλίζοντας το μέχρι αηδίας. Αυτό φαίνεται και από τον μουσικό Τύπο,που τα περισσότερα εξώφυλλα φιλοξενούν τους Ζέπελλιν,τους Floyd,τους Who και άλλους σύγχρονους ήρωες.
Εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις η σκηνή της Βρετανίας μπορεί κάλλιστα να ονομαστεί “μπερντές της Βρετανίας” με όλο το καραγκιοζιλίκι που χει μαζευτεί για να επενδύει μουσικά τα events τύπου Ολυμπιάδας.
Είμαι Αγγλόφιλος ως το μεδούλι,το χω ξαναπεί άλλωστε,αλλά πραγματικά με θλίβει η σημερινή μουσική εικόνα του Νησιού.Θεός ο Γουίιλσον,αλλά αν είναι πλέον ο καλύτερος bandleader της Αγγλίας,χμ…άσχημα τα πράγματα.

Καταλαβαίνω τι λέτε, αλλά σε ένα παράλληλο σύμπαν, κάθε εποχή τα ίδια παίζει να έλεγαν για “πρωταγωνιστές” της εποχής. Σπάνια (ως ποτέ) δεν ήταν καλύτεροι οι σύγχρονοι των πρωγενέστερων.

Μια χαρά όλα αυτά τα 20 χρόνια έχει πάει μπροστά τη μουσική του ο Wilson και έχει κάνει και τους δικούς του πειραματισμούς κατά καιρούς.

Το β’ εθνική τον αδικεί κατάφορα.

Νοτ εξπέκτηντ Χοκαμούλη να συμφωνήσεις. Εξεπλάγην.

Υπάρχουν λήντερς ακόμα στην Αγγλία, μην τρελαθούμε, αυτός ο άσχημος τυπάκος ακόμα βγάζει καλλιτεχνήματα:

Έχουμε ακόμα πρέμιερ ληγκ, άτομα που “σπάνε νέο έδαφος”, όπως Μπεθ Γκίμπονς και σια (όποτε χρειάζεται να σπαστεί νέο έδαφος), William Bevan, ακόμα και οι Μπίφυδες προσφέρουν νέα πράγματα σε δύσκολο έδαφος να το κάνεις που είναι το μόντερν ροκ.

Κρις, α κατηγορία εννοοώ τους ground breakers και μόνο.

Πας σε λημέρια που δεν με αγγίζουν μουσικά, τουτέστιν μου είναι αδιάφορα και δεν μπορώ να τα αξιολογήσω.

Προτιμώ το όποιο ground break (δεν) έκαναν ο Wilson, o Akerfeldt, ο Gildenlow και την προσπάθεια για διαφοροποίηση των Biffy.

E όχι και προσπάθεια, μια χαρά διαφοροποιημένοι ήτανε, απλά έχουν φτάσει σε δυσθεώρατα ὐψη για μουσική που μπαίνει σε κάθε σπίτι.

Κατάλαβα τι είπε και ο Χόκαμ, στο ροκ τα πράγματα δεν είναι όμορφα πλασμένα στο νησί και θέλει λίγο μπότα στον κώλο.

Συμφωνώ με τα ονόματα που είπες, δεν θέλω να παρεξηγηθώ εδώ, απλά άλλο μάνατζμεντ μουσικής και άλλο η ψυχή της ίδιας της μουσικής.

γενικα μιλωντας ομως για την “ροκ” μουσικη στην αγγλια

μην ξεχναμε οτι ειναι ομως απο τις πρωτες χωρες που αγκαλιαζουν μοντερνες νεες μπαντες (απο το nu metal τοτε μεχρι το metalcore σημερα)

οσο για τη σκηνη της
βγαζει “μεγαλες μπαντες” σε διαφορα ειδη (απο coldplay μεχρι biffy clyro που ειπε ο erotica και muse θα προσθεσω εγω)

αλλα συγκεκριμενα για rock/prog rock
νταξει τι περιμενουμε? νεες μπαντες που να παιζουν σαν τους zepellin και floyd και να τους φτασουνε εμπορικα και καλλιτεχνικα?
αυτο δεν γινεται!

παρεπιμπτοντως ομως για τον αγγλικο τυπο, στο νεο classic rock, ενα απο τα εξωφυλλα (αναμεσα σε μεγαθηρια) κοσμουν οι rival sons!!!

Αυτό που περιμένω είναι να το παλέψουν λίγο, μπάντες σαν τους CBP θα κάνουν τα τρίμπιουτ στους πραγματικά μεγάλους και θα βάλουν και έναν ήχο μοναδικό στον κόσμο (ψυχή σαν μια σκονισμένη αντίκα μεγάλης αξίας) και θα σου πάρει και ΧΡΟΝΟ να το χωνέψεις. Τούτο το άλμπουμ με την πρώτη ακρόαση έκανες τσεκ σε όλα, καλό προγκ τσεκ, αισθητική ήχου fusion/westcoast/jazz τσεκ, κλασσικός Γουίλσον τσεκ, πραγματικά εμένα δεν μου πρόσθεσε αξία στις επόμενες ακροάσεις.

Κύριε Σίγκναλ, όταν ο Ερωτικός άκουγε Μπιουκάναν εσείς εδώ μέσα ακούγατε καφρίλες (:stuck_out_tongue: και καρδούλες μαζί).
Ο κύριος Κοζυς μπορεί να θυμηθεί την πρόταση μου, Μπιουκάναν και το υπέροχο EP του πίσω στο 2007 (τότε του έκανα την πρόταση με τα καλύτερα του 06). Δυστυχώς όμως έχει πουληθεί με τους Ραιβαλ Σανς :lol: Πλάκα κάνω αλλά σαν σόλο ήταν καρδιά της μπλουζ ροκ με νέο μάτι και τόνους ψυχής.

cpb εννοεις cripled black phoenix?

συμφωνω για την παλη και για το προσωπικο στοιχειο

συχνα βλεπω μπαντες που τα καταφερνουν μετα απο παλη
και χαιρομαι παρα πολυ

τωρα για την αξια που λες
πιστευω ειναι υποκειμενικο
τι αναζητει ο καθενας στη μουσικη του
και επιπλεον ποστ σαν αυτο που εκανε ο awake νωριτερα
εχουν να κανουν και με τις live performances του καθε καλλιτεχνη
οι οποιες επηρεαζουν την γνωμη μας για καθε συγκροτημα
πχ και γω τα ιδια ελεγα για τους marillion μετα το λαιβ τους περσυ το σεπτεμβρη

οσο αφορα το αλμπουμ του wilson
και μενα μαρεσε, το βρηκα πιο περιπετειωδες απο το παρελθον του και γουσταρα
δεν το θεωρω δισκο μνημειο ή κατι παρομοιο
απλα χαρηκα που επαιξε λιγο διαφορετικα απο τι τον ειχα συνηθησει!

Όχι ρε φίλε, η αξία των CBP είναι αντικειμενική, από κάτι λαιβ στην Αγγλία που έπαιζαν μπροστά σε 10 άτομα, φτάσανε να τους γράφει το Κλάσικ Ροκ, κάτι που κατάφεραν μόνοι τους με υπερδύσκολη και μελαγχωλική μουσική. Να μην ευλογήσω τα γένεια μου πάλι, καταντάει κουραστικό.

Μακριά το μάνατζμεντ από τη μουσική, Κρις άθελά σου μου έδωσες παρατσούκλι του Γουίλσον :lol:

Σίγκναλ τσέκαρε το σιγκ μου, καμιά φορά μου αρέσει να χώνομαι στα τοτέμ 8)

Εγώ πάλι θαυμάζω τους καλούς μουσικούς managers και επαναλαμβάνω αυτό δεν έχει να κάνει (απαραίτητα) μόνο με λεφτά.

Το μόνο πρόβλημα με αυτούς είναι ότι συνήθως έχουν περίεργους χαρακτήρες όταν συναναστρέφονται 3ους, αλλά εξαιρετικά καλούς για τους συνεργάτες τους.

Πέραν από τις καφενειακές συζητήσεις, αν δοθεί ποτέ σε κάποιον η ευκαιρία να μιλήσει με ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί (στο παρελθόν κυρίως) με τον Lars Ulrich θα σου πουν ότι είναι one of a kind. Ο Ulrich (όπως και ο Rubin) είχε το όραμα και τον τρόπο να το υλοποιήσει. Βέβαια, υστερούσε μουσικά.

Ο Wilson, όμως, εκτός από το όραμα έχει και το μουσικό υπόβαθρο και αυτός είναι σπάνιος συνδυασμός. Μαζί με τον Portnoy υπήρξαν πιθανότατα οι σημαντικότεροι παράγοντες στο να διατηρηθεί ζωντανό ένα μουσικό είδος κι αντί να ξεχαστεί η τεράστια κληρονομιά του, να έχει πάρει και επιπρόσθετη αξία σήμερα.

Στη μουσική του τιμάει αυτή την κληρονομιά, αλλά δε συμφωνώ πως αντιγράφει. Μπορεί να μην κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές, αλλά συνεχώς σε μικρό βαθμό διαφοροποιεί τη θέση του από εκεί που στεκόταν την προηγούμενη φορά. Μόλις αντιλήφθηκε ότι οι PT σταμάτησαν να προχωρούν, τους πάγωσε.

Ο Wilson ποτέ δεν ήταν στους πιο αγαπημένους μου, αλλά το να μπαίνει στην κατηγορία follower ή αντιγραφέα δεν το θεωρώ επ’ουδενί σωστό.

Οι CBP έχουν όχι ψωμιά, αλλά φούρνους ολόκληρους να φάνε για να τον προσεγγίσουν.

Σε αυτό θα διαφωνήσουμε, σε 5 χρόνια, 5 ώρες μάιντ μπλόουινγκ μουσικής, ερχόμαστε και ανοίχτε πωπουδάκια :stuck_out_tongue:

θα το παίξω μανώλης καψής γιατί αδυνατώ να καταλάβω. έχουν μπει στην ίδια πρόταση με τον SW, κάποιοι CBP??

Kαι οι Floyd υψώθηκαν στη στρατόσφαιρα λόγω και του εξαιρετικότατου management αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με αυτή καθαυτή την αξία τους.

Ο Steven τόσο ως solo καλλιτέχνης όσο και με PT κατόρθωσε μέσα σε 15 χρόνια καριέρας να ασχοληθεί με ψυχεδέλειες, ambient, ποπ/ροκ τραγουδοποιία, metal, drone/noise, prog και να τα καταφέρει σε όλα με απαράμιλλο τρόπο και άψογη [U]αισθητική[/U]. Κιούμπρικ της μουσικής κατά ένα τρόπο:p

Εrotica σε όλα έχει τη σφραγίδα του, τους ήχους του. Άκου π.χ. το ομότιτλο από το Raven… είναι Steven, κανείς άλλος. Βασικά συμφωνώ απόλυτα με Outshined στα όσα έχει γράψει σε προηγούμενα ποστς.

Για CBP τους έχω υπεραποθεώσει αλλά καμία σύγκριση.

Πλακώσανε οι Τζιχάντιστς τώρα, οι κάποιοι CBP τουλάχιστον δεν καίγονται στην πρώτη ακρόαση, ούτε θέλουν δεκανίκια από μουσικούς και engineers.

Mιλάμε για τους Manfred Mann’s Earth Band τώρα και τον Fripp κατ’αντιστοιχία;

Ρε, λιώνω με CBP, αλλά είναι “μικρή” μπάντα. Σπουδαιότατη μέσα στην μικρότητα/ταπεινότητά της, έχει μεγαλείο, αλλά εδώ μιλάμε γι’αυτόν που ορίζει την εποχή του. Άλλες αφετηρίες, άλλοι τερματισμοί εντελώς.

Ας την ορίσει, δεν ορίζει εμένα, επίσης οι “μικροί” έχουν ψωμί ακόμα και σας κόβω απροετοίμαστους…

αυτό ακριβώς. Συγκινητική τίμια μπάντα. πάρα πολύ συμπαθής. αλλά ας μην φτάνουμε σε υπερβολές

εκτός από ψωμί εχόυν και ταβάνι όμως

Έτσι. Συμφωνώ σχεδόν σε όλα με τον κύριο, όπως και με τον Οutshined παραπάνω.

Είναι λογικό να μην αναγνωρίζεται κάποιος στην εποχή του ή να συγκρίνεται με μεγαθήρια του παρελθόντος και να τον παίρνει το ρέμα, γιατί υπάρχει η νοοτροπία του “κάθε πέρσι καλύτερα” (ασχέτως αν γενικά ισχύει στο prog rock). Η σημερινή άνθιση του είδους νομίζω ότι οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Wilson και στις ιδέες του (που όντως στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι Steven).

Για το είδος λοιπόν και γενικότερα για το σύγχρονο rock o Wilson είναι Α’ για μένα. Οι μουσικοί τουλάχιστον δε διαφωνούν εδώ. Και ας μην ξεχνάμε ότι το να κερδίσει κάποιος τόσο σεβασμό δε γίνεται βυσματικά.

Όσο για τους CBP, όσο και να μου αρέσουν, ο τρόπος με τον οποίο μιλάνε στην Ελλάδα γι’ αυτούς μου θυμίζει κάτι από Paradise Lost/Αnathema παλιότερα. :slight_smile: