Καλά, μείνε στο μικρή, όταν μεγαλώσει επικίνδυνα όπως τόσες μπάντες έχω αναφέρει, έλα και ζήτα μου τα ρέστα. Δεν θα πω καν I told you so…
καλά δεν νομίζω να παίζει θέμα δικαίωσης κάποιου προσωπικά. Απλοί ακροατές είμαστε. Θα είναι και χαζό να σκεφτόμαστε έτσι. Τους καλλιτέχνες τους δικαιώνει (συνήθως) η ιστορία.
Υπάρχουν δύο τινά.
Η υποκειμενικότητα: Μπορούμε να γράψουμε πόσο μας αρέσει/δε μας αρέσει ένας δίσκος και γιατί.
Η αντικειμενικότητα: Να γράψουμε πόσο σημαντικός είναι ένας καλλιτέχνης, κάτι που εξαρτάται εξίσου πολύ και από ΜΗ μουσικούς παράγοντες. Εμείς μπορούμε να δούμε μόνο το αποτέλεσμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την επιδραστικότητά του στη μουσική σκηνή γενικότερα. Προσοχή όμως, κάθε ερμηνεία που δίνουμε στο αποτέλεσμα εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία και άρα είναι άκυρο.
Όλα τα άλλα που λέτε εδώ, τα ακούω βερεσέ. Όλοι οι δίσκοι είναι 100 ΜΒ στον σκληρό σας και κάποια κυβικά εκατοστά στο ράφι σας. Μεγάλες μπάντες, μικρές μπάντες και ταβάνια, μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Το έχω ακόμα το φλέημινγκ, το έχω…
Yπάρχει [B][SIZE=“7”]1[/SIZE][/B] τινό (υποκειμενικά ΚΑΙ αντικειμενικά):
[SPOILER][B][SIZE=“7”]CBP FANBOY ALERT!!![/SIZE][/B][/SPOILER]
μα το έχουμε πει ότι δεν υπάρχει αντικειμενικότητα.
υπάρχει μόνο ένα σύνολο υποκειμενικοτήτων που την προσεγγίζει (και στο μυαλό κάθε ανθρώπου με διαφορετικό τρόπο)
νομίζω πάνω σ αυτήν τη βάση κάνουμε συζήτηση
Πάντως για να συνεχίσω με Wilson. Σε ένα παιχνίδι με κάρτες υπερατού μεγάλων καλλιτεχνών, κατά τη γνώμη μου μόνο στην κατηγορία πρωτοτυπία δεν πιάνει κορυφές, γιατί όλα τα άλλα τα έχει σχεδόν στο μαξ.
erotica το χεις ,αλλά σε thread wilson είναι κυριλέ οι αντιδράσεις
Ο Wilson εκτός από μεγάλος μουσικός / καλλιτέχνης, υπήρξε και τυχερός. Έκανε θαύματα με τους Porcupine Tree (ιδίως στα 90’ς) και πέρασε και δεν ακούμπησε. Μέχρι την συνεργασία του με τους Opeth και τις αλλοξεκωλιές με τις παραγωγές, τις μίξεις και τα συναφή, έφτασε σε σημείο από “ηγέτης των PT” να είναι ο πιο περισπούδαστος παραγωγός στον rock/metal χώρο για λίγο διάστημα. Αυτό είναι το λιγότερο.
Το μεγαλύτερο respect είναι ότι ο ήχος των PT, όσο ψυχεδελοFloyd και να προσέγγισε σε πολλά σημεία, και όσο “επιλεκτικά μεταλ” διαμορφώθηκε μετά το In Absentia, παρέμεινε ιδιαίτερος, επιδραστικός και εξαιρετικά πολυποίκιλος, αλλά και χαρακτηριστικός.
Το ότι έφτασε σε σημείο ναθεωρείται πλέον φωστήρας και prog τοτεμ, είναι φυσιολογικό, καθώς η δημοφιλία και του ήχου και του Wilson έκανε κύκλους και επέστρεψε. Τουλάχιστον στο κοινό, το οποίο έχει απήχηση αυτός ο ήχος. Δυνατό management, εμπορικότητα, δημιουργικός οίστρος, ο,τιδήποτε και να πει κανείς για να δικαιολογήσει αυτή την εμμονή με τον Wilson εδώ και λίγο καιρό, θα΄ναι μέσα. Αλλά όπως και να το κάνεις, έχει προσφέρει τόση πολλή και καλή μουσική και έχει εν μέρει μεγάλη ευθύνη για την επαναφορά στην “μόδα” (αν υφίσταται βέβαια κάτι τέτοιο) του παραδοσιακού προγκ ήχου. Μόνο τα προσωπικά του να δει κανείς, ή την επιρροή που άσκησε σε μουσικούς σαν τους Opeth, μάλλον αρκεί. Και χωρίς να είναι κάποιος fan των PT, έστω και λίγο να έχει εντρυφήσει στον κλασικό 70’ς ήχο, δεν γίνεται να μην αποθεώσει το Raven… Ασύλληπτος δίσκος, με σεβασμό στις επιρροές, εκπληκτική απόδοση των μουσικών, συνθέσεις-καλλιτεχνήματα, αλλά πάνω απ’όλα Wilson υπογραφή.
Δεν ξέρω αν είναι ο σημαντικότερος Άγγλος σύγχρονος μουσικός, ενδεχομένως και να είναι αν βάλεις κάτω το πόσο δημιουργικός παραμένει και με πόση πόρωση επιμελείται τα πάντα γύρω από τις δουλειές του. Η σύγχρονη βρετανική σκηνή έχει βγάλει γκρουπάρες, οι οποίες όμως σε σχέση με τον Wilson λαμβάνουν ελάχιστη προβολή και αυτό βέβαια είναι και θέμα management όπως ειπώθηκε παραπάνω. Ένα σαφέστατο παράδειγμα είναι οι Oceansize, οι οποίοι και προσωπικό ήχο έφτιαξαν και από δίσκο σε δίσκο προόδευσαν με την χαρακτηριστική και παραδοσιακή έννοια και όχι της ταμπέλας. Δηλαδή το Frames από μόνο του, στέκεται δίπλα σε οποιοδήποτε Fear Of A Blank Planet ή Black Holes των Muse.
Σε γενικές γραμμές, Wilson for president.
E μα, βαρέθηκα, αποθέωση αποθέωση, νυσάφι. Περάστε από το θρεντ των Μουσάτων για εκδίκηση, κερνάμε και καφέ
Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα των Άγγλων και αυτό εννοούσα με το ποστ μου κυρίως.Δλδ ότι απορώ πως και δεν έχουν βαρεθεί να ψάχνουν τους νέους Ζέπελλιν,τους νέους Floyd,τους νέους Beatles(κυρίως) κτλ κτλ. Αυτό εννοώ πως για μένα είναι ένα βήμα πίσω.
Μακάρι να πάνε μπροστά οι Rival Sons.Είναι μπαντάρα.
Ο Γουίλσον φυσικά και είναι Α’ για το είδος,δεν το συζητάμε αυτό!Εκεί που θα διαφωνήσω και με τον Outshined και εδώ με τον DeKay είναι το ότι δεν αναγνωρίστηκαν κάποιοι στην εποχή τους. Πέρα απ τα μεγαθήρια της rock που μια χαρά είχαν αναγνωριστεί όλοι τους,στα 70’ς το prog έζησε μια πρωτόγνωρη δημοτικότητα με ELP,Yes,Floyd,Genesis που μέχρι και στάδια γέμιζαν και έπαιζαν και headliners στα μεγαλύτερα φεστιβάλ.Φυσικά δεν περιμένω τον Wilson να είναι το τοπ όνομα του επόμενου Download(σ έναν ιδανικό κόσμο αυτό ίσως συνέβαινε…),αλλά πιθανότατα αν ζούσε στα 70’ς να ήταν.Ωστόσο αυτό δεν ακυρώνει την ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσφορά του στο ιδίωμα(μην τρελαθούμε κιόλας!!),ως πραγματικό prog nerd και ως ένας πανάξιος συνεχιστής μιας μεγάλης μουσικής παράδοσης,γεωγραφικά προσδιορισμένης κιόλας στο νησί.Τώρα αν μιλάμε για 2α-3α ονόματα και πάμε στο underground,ε ντάξει τότε όντως δεν είχαν αναγνωριστεί στην εποχή τους,λογικό.Και ακόμα δεν έχουν αναγνωριστεί,απλά κάποιοι καμένοι ασχολούμαστε μαζί τους…
Αν οι Muse είναι οι “νέοι Queen” (!) τότε ο Wilson είναι μια μίξη Brian Eno/Ian Anderson/Robert Fripp(bandleader-συνθέτης-παραγωγός-all around) που κοιτάει πρωταρχικά την ποιότητα της μουσικής του και στη συνέχεια την εμπορικότητα της,κάνοντας ωστόσο αριστοτεχνική χρήση του promotion και της διαφήμισης.
μια μικρη διορθωση σε κατι που ειπε καποιος πριν
δεν ειναι 15 χρονια στο κουρμπετι , αλλα[B] 20[/B]
1993 βγηκε το up the downstairs.
συνεχιστε το trolling καλα το πατε
(εροτικα , εισαι πολυ δυνατος flamer/troller εγκρινω 8) )
επισης οσοι θεωρειτε ‘πρωτοποριακα’ τα αλμπουμ των radiohead/thom yorke και πρωτοτυπα , εχω μονο μια λεξη - κ αφηστε φευγοντας το βρακακι σας στην εισοδο πλιζ
[B]krautrock[/B]
edit : erotica , σορρυ αρχηγε μου αλλα μου ποσταρεις πχ τετοιες μουσικες σαν 'γαματες '- οχι να κρινεις τον γουιλσον δεν σε εχω αξιο αλλα ουτε να του πας fish & chips backstage
[B]http://www.youtube.com/watch?v=77Rj6nmePZ0[/B]
λιγος σεβασμος σε εναν καλλιτεχνη που 20 χρονια παραγει σωστες,τιμιες μουσικες
οχι τπτ αλλο , αλλα εχουν ψαρωσει τον κοσμο με το κουτοχορτο για τους radiohead και τους εχουν 15 χρονια στην πιπα και στο προσκυνημα και στο απυροβολητο
ψαρια παντου
Αν σε άκουγε βρετανός να τα λες αυτά δεν ξέρω πως θ’ αντιδρούσε, πραγματικά…
Ζήσαμε να δούμε τον awake να τη λέει για μουσικές γνώσεις στον Daz. :lol:
Εδώ ζήσαμε να δούμε το Walls of Jericho στα worth exploring.
Κάτι παραπάνω θα ξέρεις, έχοντας κάνει πλέον και crowd surfing.
Επί του θέματος έχεις να πεις τίποτα όμως ή απλά ήθελες να τρολάρεις;
Ε γιατί νομίζεις έγινε όλη αυτή η φάση; Awake μου έλειψες. Το φόρουμ έχει γίνει ξενέρωτο. Αγάπες…
Εν τω μεταξύ παίζει να είμαι από τα music nerds που έχουν ακούσει το λιγότερο Radiohead (για music nerd πάντα) Αλλά ο άνθρωπος κάνει τραγούδι από “water dripping” την ώρα που εσύ κάνεις ρετρο προγκ, μμμ, κάτσε να τα ζυγίσω…
Ευχαριστήθηκα και πολυ το δίσκο αλλά εγώ ήθελα κάτι άλλο από Γουίλσον, μέχρι εκεί.
Εν τω μεταξύ σκέφτομαι να φτιάξω μπλογκ “όχι άλλα 70᾽ς ασφυκτιούν φτάνει”, στο τσακ είμαι ε!
Μιας κι είναι και της μοδός, μια λέξη σου ταιριάζει ρε…
[SPOILER]Κωλοτερορίστα![/SPOILER]
Old habits die hard…
Εννοείς για τους σύγχρονους που τη βλέπουν ρετρό ή γενικά; Γιατί αν ισχύει το δεύτερο θα την πληρώσουν και κάτι δίσκοι των Journey, be careful what you wish for:lol:
A και τώρα που είπα Journey, μια διασκευή του Of A Lifetime ασφυκτιά κι αυτή;
Πάντως αδικείς τον Wilson όταν αναφέρεσαι σε retro prog ε.
Καταλάβατε τώρα ποιο είδος έμαθε τελευταία ο awake και θα μας τα πρήζει σαν να άκουγε Faust και Can από 5 χρονών.
A ναι, τ’αγόρι μ’, τον ξέχασα. Πάντως awake, μη δεις ποιο άλμπουμ χαρακτήρισε ο Wilson σε συνέντευξη στο παρόν site ως κομβικό για την αλλαγή στάσης σε ότι αφορά τη προοδευτική μουσική ε:p
Kαι μπάμια awake τι μου χαλάς το επιχείρημα, ήθελα να φαίνεται ότι έκανε όλα αυτά μέσα σε 15 χρόνια, όχι σε 20. Στην ίδια ομάδα είμαστε βλαμάδι!:lol: