Καθώς πλησιάζει η ώρα για την πρώτη εμφάνισή τους στα μέρη μας, καλό είναι να υπάρχει ένα θρεντ για ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα των τελευταίων 30 χρόνων. Μπάντες όπως οι Godflesh, οι Neurosis και οι Young Gods έχουν επηρεαστεί αναμφίβολα από τους Swans για να αναφέρω μόνο μερικούς από τους πιο σημαντικούς μουσικούς της εποχής μας.
Σχηματίστηκαν, λοιπόν, από τον Michael Gira τις αρχές της δεκαετίας του 80 στη Νέα Υόρκη στη πλαίσια του No wave “κύματος” που ξεπήδησε εκείνη την εποχή εκεί. Ο ήχος δεν θα μπορούσε εύκολα να περιγραφεί, αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ιδιαίτερα οι πρώτοι τους δίσκοι (μέχρι τα Greed και Holy Money) είναι ό,τι πιο βαρύ και σκοτεινό βγήκε στα πλαίσια της αμερικάνικης ανεξάρτητης σκηνής. Με τον ερχομό της Jarboe στην μπάντα και την κυκλοφορία των δύο προαναφερθέντων δίσκων, ο ήχος ξεκίνησε να μαλακώνει σιγά σιγά, και να επικεντρώνονται σε πιο ακουστικές φόρμες και υποβλητικά κομμάτια. Με το “The Great Annihilator” του 95 υιοθετούν μια ενδιάμεση κατάσταση, πιο ηλεκτρική, για να ακολουθήσει το “Soundtracks for the blind” και να κλείσει την πρώτη περίοδο του γκρουπ με τη διάλυσή τους. Το 2010 ο Gira επαναδραστηριοποιεί τoυς Swans χωρίς τη συμμετοχή της Jarboe, που ακολουθεί το δικό της δρόμο, και στα πλαίσια της περιοδείας τους θα τους θαυμάσουμε κι εδώ.
ελα ρε ελειπε τετοιο θρεντ 8O
ον τοπικ ολοι οι δισκοι αριστουργηματα το τελευταιο αριστουργημα οσο δεν παει για μενα ηταν και η καλυτερη κυκλοφορια περσυ και το λιωνω παρα πολυ και τωρα
Ναι ξέρω. Δεν έκανα πλήρη περιγραφή.
Κανονικά έπρεπε σε κάθε δίσκο να πω δυο λόγια, να μιλήσω περισσότερο για τη μουσική που παίζουν, για τις προσωπικότητές τους κτλ.
Τώρα θα μου πεις αν έβαλα δείγμα από τα περισσότερα άλμπουμ, γιατί να μη βάλω και από το love of life.
Μάλλον θα το κάνω σε λίγο με edit.
Μ’ αυτό το σκεπτικό το είχα αφήσει απέξω, γιατί το πόστ θα γινόταν πολύ μεγάλο.
Anyway, θα το βάλω και το Children of God αφού έβαλα όλα τ’ άλλα!
Μην αρχίσετε να μου λέτε και για τα live άλμπουμς μετά ε! Είναι άλλα τόσα κι αυτά! (αλλά πολύ σημαντικά )
Ορίστε κι ένα καινούργιο τραγούδι που παίζουν στα live φέτος.
Αν δεν κάνω σοβαρό λάθος δεν έχει ηχογραφηθεί ακόμη.
[SPOILER]χαχα, όχι πλάκα κάνω! Απλά συνέχισα το μοτίβο των αποπάνω…[/SPOILER]
Ωραίο το ποστ σου forkboy!
Δεν έχω ασχοληθεί και πολύ με δαύτους. Αποσπασματικά μόνο.
Βασικά πρώτα έμαθα τη Jarboe και μετά τους Swans…
Για πες όμως. Με ποιο album να ξεκινήσω o αδαής?
Θα μου πεις “ανάλογα τα γούστα σου” γιατί φαντάζομαι ο ήχος τους θα έχει μεταλλαχθεί με τα χρόνια και θα έχουν διαφορετικές μουσικές περιόδους.
Improvise, σε εμπιστεύομαι.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Μια πρώτη απάντηση σου έδωσε ο savealekos.
Το “The Great Annihilator” το προτείνω κι εγώ ως πιο βατό δίσκο για να κάνεις την αρχή.
Από κει και πέρα, ρίχνεις μια αυτιά και στα πρώτα τρία που πόσταρα για να πάρεις ιδέα για την ωμότητα που τους διέκρινε τα πρώτα χρόνια.
Τέλος, αν θες να δεις που βρίσκονται σήμερα ακούς το άλμπουμ του reunion.
Εξάλλου, γι’ αυτό έβαλα και από ένα λινκ για κάθε δίσκο ωστε να μπορεί να ακούσει και κάποιος που δεν έχει μεγάλη επαφή και να κρίνει τι του ταιριάζει!
Στη συνέχεια τα ακούς όλα με τη σειρά!
Έχεις πολλά να πάρεις!
Γενικά οι Swans είναι μια μπάντα που ανταμοίβει την υπομονή που τους δίνεις!
Και δεν έχω κάνει ακόμη καμία αναφορά σε side projects/solo works/συνεργασίες που είναι άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο!
Μέσα στο 12 βγαίνει ο νέος δίσκος, ο οποίος τώρα ηχογραφείται και θα λέγεται μάλλον "The Seer"
Υπάρχει περίπτωση να βγει κι ένα διπλό live αν και αυτό μπορεί να είναι σε περιορισμένα αντίτυπα και μόνο από το site τους.
Ένα από τα καινούργια τραγούδια που έχουν παίξει ήδη live
Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος, πώς σκατά γίνεται και κυκλοφορούν το '95 το 70λεπτο αριστούργημα “The Great Annihilator” και μόλις ΕΝΑ (1) χρόνο μετά να κυκλοφορούν το ακόμα πιο αριστουργηματικότερο (πλεονασμός φουλ) “Soundracks For The Blind”, διάρκειας 2,5 ωρών;
Ξεράσαμε που ξεράσαμε με τη γραπτή δήλωση μέσα στο “The seer”, τώρα έχουμε και “προσωπικά τραγούδια” από τον κύριο Gira. Και ο πάτος δείχνει να μην έχει τελειωμό…
σε εναν αλλο κοσμο που ο γκιρα δεν θα εγραφε μουσικη ολοι μαζι με ενα στομα και μια ψυχη θα ευχομασταν θανατακι. ας κραταμε την περιφανεια για την ηλεκτρονικη δισκογραφια.