O Levon Helm γεννήθηκε το 1940 στο Arkansas.Το πραγματικό του όνομα ήταν Lavon, θεωρήθηκε όμως δύσκολο να προφερθεί από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας του Ronnie Hawkιns στην οποία συμμετείχε από τα 17 του και ωρίμανσε μουσικά και το άλλαξε σε Levon. Oι γονείς του ήταν αγρότες και εργάζονταν στην καλλιέργεια βαμβακιού,κάτι με το οποίο ασχολούνταν και ο Levon. Ο μικρός Levon είχε μεγάλο σεβασμό για τους γονείς του οι οποίοι ήταν και αυτοί που του μετέδωσαν την αγάπη τους για την μουσική.Από τα οχτώ έμαθε να παίζει κιθάρα.Ασχολήθηκε από μικρή ηλικία και με τα ντραμς.Συμμετείχε σε τοπικούς διαγωνισμούς με την αδερφή του και κέρδισε σε κάποιους από αυτούς.Κάποιοι από τους καλλιτέχνες που τον κέρδισαν σαν παιδί ήταν ο Elvis Presley,o Jimmy Reed,o Bo Diddley,o Sonny Boy Williamson κτλ,καλλιτέχνες που συχνά επισκέπτονταν την περιοχή της Hellena και ο Helm δεν έχανε την ευκαιρία να τους δει.
Στα 17 του ο Ronnie Hawkins διέκρινε το ταλέντο του και τον ενέταξε στην μπάντα του.Η μπάντα ήταν εκρηκτική στα live,ο Ronnie Hawkins ήταν attraction καθώς έκανε φιγούρες και άλλα εντυπωσιακά στην σκηνή και η συμμετοχή του στην μπάντα του αποδείχθηκε σχολείο για τον Levon.Εκεί σιγά-σιγά εντάχθηκαν τα υπόλοιπα μέλη των The Band.To '64 αποχώρησαν από την μπάντα του Ηawkins με σκοπό να δημιουργήσουν μια δική τους μπάντα.Πρώτα σαν συνοδευτική μπάντα του Dylan(τα τραγούδια του οποίου δεν καταλαβαίνανε γιατί έπρεπε να έχουν τόσους πολλούς στίχους:p ) και στη συνέχεια μόνοι τους εκτοξεύθηκαν για λίγα χρόνια στην κορυφή της rock μουσικής,τουλάχιστον στην Αμερική.Ο Levon Helm γνώρισε μεγάλη αναγνώριση,όπως και τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, αυτά τα χρόνια παίζοντας πάντα τα πράγματα που του άρεσαν από μικρός.Η φωνή του ίσως υπήρξε και το πιο “αμερικανικό” στοιχείο στην μουσική τους,με την βαριά “southern” εκφορά των στίχων να είναι χαρακτηριστική.Υπήρξε βασικός τραγουδιστής σε πολλά από τα καλύτερα κομμάτια τους (πχ. Τhe Night They Drove Old Dixie Down,The Weight).
Ταυτόχρονα ήταν καταπληκτικός ντράμερ,με το cool,σχεδόν soul,παίξιμό του και το όμορφο groove να τον χαρακτηρίζουν(ακούστε τον στο King Harvest).Τα τελευταία χρόνια πριν την διάλυση της μπάντας,πολλές φορές αντιτάχθηκε στον “ηγετικό” ρόλο του Robinson και τον κατηγόρησε ανοιχτά τόσο για το ότι διέλυσε την μπάντα την στιγμή που αυτός θεωρούσε πως έχουν μέλλον μπροστά τους, ενώ θεώρησε πως το The Last Waltz δεν παρουσίασε ποτέ τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας με τον σεβασμό που τους άξιζε (και που εν μέρει έχει δίκιο αν και είναι καταπληκτικό live) και στην ουσία το αποκύρηξε.Η αλήθεια είνναι πως ο Helm,διαβάζοντας την βιογραφία του,δείχνει πόσο εκτιμούσε τόσο τους μουσικούς όσο και τους ανθρώπους που αποτέλεσαν τους The Band και προσπάθησε να υπάρξει ενωτικός όταν φάνηκε ο πως o Robinson αποσχίζονταν από τους υπόλοιπους.
Μετά την διάλυσή του group, αποφάσισε να συνεχίσει σαν solo μουσικός.Κυκλοφόρησε το Levon Helm & the RCO All-Stars το 1977,και ακολούθησε το ομώνυμο άλμπουμ την αμέσως επόμενη χρονιά.Το πραγματικά μεγάλο άλμπουμ του όμως ήρθε το '80 με το American Son που αξίζει πραγματικά να ακούσετε όσοι σας αρέσουν οι The Band. Στην συνέχεια κυκλοφόρησε ένα ακόμα ομώνυμο άλμπουμ.
Κάπου εκεί,δημιουργήθηκε έντονη η επιθυμία του να επανασυνδεθεί με τα υπόλοιπα μέλη των The Band,ιδέα που δεν σταμάτησε να τριγυρνάει το μυαλό του,εξάλλου δεν έπαψε ποτέ να είναι φίλος με τους υπόλοιπους.Κάτι τέτοιο έγινε(χωρίς την συμμετοχή του Robertson βέβαια) το '83.Δυστυχώς τρία χρόνια μετά ο Richard Manuel αυτοκτόνησε,κάτι που συνέτριψε τον Levon(δείτε το The Band της σειράς Classic Albums και την εκτίμηση που δείχνει στο πρόσωπο του Manuel) και τα υπόλοιπα μέλη,δεν κατάφερε όμως να σταματήσει την επιθυμία τους για μουσική.Την δεκαετία του '90 oι The Band κυκλοφόρησαν 3 άλμπουμς και πέρασαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Κάπου στα τέλη της ίδιας δεκαετίας διαγνώσθηκε με καρκίνο του λάρυγγα.Υποβλήθηκε σε επέμβαση επιτυχημένη.Αν και δεν μπορούσε για μεγάλο διάστημα να τραγουδήσει συνέχισε να παίζει ντραμς.Συνήθιζε να διοργανώνει το Midnight Ramble sessions στο studio του στο Woodstock (στο οποίο ηχογράφησαν και οι The Black Crowes το καταπληκτικό τελευταίο διπλό άλμπουμ τους). Στα live αυτά συμμετείχαν σπουδαίοι μουσικοί όπως οι Donald Fagen, Chris Robinson, Garth Hudson και πολλοί άλλοι.Η ολοκληρωτική επάνοδός του όμως στο μουσικό προσκήνιο έγινε με το Dirt Farmer του 2007 και το Electric Dirt του 2009.Και τα δύο άλμπουμς κέρδισαν Grammy( στις κατηγορίες Traditional Folk Album και Americana ανίστοιχα) κάτι που πέτυχε και με το περσινό του Ramble at the Ryman.Τα χρόνια αυτά ο Helm έδινε ζωντανές εμφανίσεις (μέχρι και support στους Crowes οι οποίοι έτρεφαν τεράστιο σεβασμό γι’αυτόν και τους The Band και κάθε βράδυ συνήθιζαν να παίζουν μαζί στη σκηνή τραγούδια των The Band).
Και φτάνουμε στο σήμερα.Κάποια πρόσφατα βίντεο έδειχναν τον Levon πάντα χαμογελαστό αλλά εμφανώς καταπονημένο.Πριν λίγο καιρό,παρακολουθώντας την σελίδα του στο facebook είδα πως ακυρώθηκαν κάποιες εμφανίσεις.Αρχικά φοβήθηκα μήπως έτρεχε κάτι σοβαρό αλλά κάποιες ανανεώσεις επιβεβαίωναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως ο Levon θα είναι πάλι στη σκηνή σύντομα.Δυστυχώς η αρχική ανησυχία για επαναφορά των προβλημάτων του με τον καρκίνο επιβεβαιώθηκε πριν δύο μέρες από την οικογένειά του.Σήμερα είχαμε την τραγική είδηση του θανάτου του.Τα μέλη των The Band ήταν δίπλα του σε αυτές τις τελευταίες του στιγμές…Ακόμα και ο Robbie…
Ο Levon Helm είναι για κάποιους μας τεράστια απώλεια.Αν και στα 72 του χρόνια, ήταν ενεργός μουσικός,δεν ήταν απλώς ένας καλλιτέχνης που στηριζόταν στα παράσημα του παρελθόντος.Είχε παρόν και αν δεν παρουσιαζόταν ξανά αυτή η αρρώστια πιθανότατα σπουδαίο μέλλον.
[SPOILER]Ανάφερα παραπάνω πως με τον Dio τα συναισθήματά μου ήταν παρόμοια.Όμως ο Dio ήταν κυρίως αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας.Ο Levon Helm είναι οι αναμνήσεις μου,είναι ο σύντροφος μου σήμερα και θα είναι ο σύντροφός μου για πάντα.Σε ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου οι μουσικές του θα με συντροφεύουν…Ακούω το μπάσιμό του στο τελευταίο verse του Rockin’ Chair και δακρύζω…Σε ευχαριστώ για όλα Levon,θα σε σκέφτομαι και θα σε ευγνομονώ για όσα μου χάρισες για πάντα…Αντίο φίλε μου…[/SPOILER]