The Bassist's Thread

Ψήνεται κανείς να κράξουμε τον λάκη στην πρώτη σελίδα που έγραψε πριν 6 χρόνια ότι το μπάσο είναι εύκολο όργανο; :lol::lol::lol:

Αυτό είναι σα να λες “πάρε ό,τι laptop θες αλλά στο τέλος σε Macbook θα το γυρίσεις”. Ούτε καν, υπάρχουν πολλοί καλοί κατασκευαστές οργάνων και φυσικά όσο πιο πολλά λεφτά έχεις να σκάσεις, τόσο καλύτερο όργανο (πιθανότατα) θα πάρεις.

Σαν κιθαρίστας απο πού να αρχίσω με το μπάσο; Τα δάχτυλα στο δεξί τα χειρίζομαι καλά πιστεύω, από εδώ και πέρα τι ασκήσεις να κοιτάξω;

Μπασσίστες…πφφ

ενταξ τι να κανουμε…υπαρχουν και τετοια

Παιδιά τσάκωσα το μπάσο του αδερφού μου . 3 χρόνια άθικτο ! Ενα Ibanez (κανα 200άρι ευρόπουλα το είχε πάρει) … Θέλω να πάρω χορδές και να το στίλω για ένα ξεσκόνισμα … Τι χορδές μου προτείνεται ;

Δε θα δεις καμιά τρελή διαφορά από χορδές σε χορδές, ειδικά αν είσαι αρχάριος. Εγώ βάζω αυτές (παίζω 6άρι):

εγω θα προτιμουσα ντανταριο νομιζω ειναι πολυ πιο ανθεκτικες

τουλαχιστον στην κιθαρα…

Εδώ για μπάσα μιλάμε όμως. Και εν πάση περιπτώσει, πολύ περισσότερο διαμορφώνουν τον ήχο σου τα ίδια σου τα δάχτυλα, το όργανο, η ενίσχυση και τα εφέ που χρησιμοποιείς, παρά οι χορδές. Ειδικά στα μπάσα.

συμφωνώ απολύτως . αλλα μιας και λέμε για χορδές εμένα μου αρέσουν ετούτες : (είναι λίγο μανίκι να τις βρεις σε μαγαζί στην ελλάδα)

αυτές λένε τίποτα;

το σίγουρο ειναι πως θα ειναι πολυ διαφορετικες από τις συνηθισμένες 40-αρες / 45-αρες roundwound που βάζει ο μέσος παίκτης . πάντως εγώ δν θα έδινα 40 Ε για χορδές . :stuck_out_tongue:

Δεν είχα ιδέα ότι ο Harris παίζει με τέτοια μεγέθη, εντύπωση μου κάνει. Οι χορδές αυτές είναι μανούλα για πιo downtuned παίξιμο θαρρώ.

απλά ο λαιμός του μπάσου του είναι πιο χοντρός ακόμη και από τα υπόλοιπα presicion .οπότε ο συνδυασμός χοντρών χορδών και χοντρού λαιμού είναι killer !

έχει εδώ και πόσες μέρες που ζαχαρώνω αυτό:
http://www.thomann.de/gr/fender_deluxe_pbass_special_rw_bk.htm

επειδή οικονομικά με παίρνει και θέλω να κάνω μια “σπατάλη”-δώρο στον εαυτό μου, σκεφτόμουν για κάτι μέχρι 1700 ευρώ, για κάτι “καλό”. χαζομάρα έκφραση, το ξέρω, απλά σκέφτομαι πόσο μεγάλη θα μου φανεί η διαφορά, δε θέλω πάλι σε 2-3 χρόνια να κοιτάω για μπάσο =Ρ

edit, έβλεπα αυτό: http://www.thomann.de/gr/fender_american_deluxe_pbass_mn_bk.htm

υπάρχει λογική στο να πάρω τόσο ακριβό μπάσο μόνο για την κάβλα μου ή να πάρω το άλλο και με τα υπόλοιπα λεφτά να πάρω κάνα πεταλάκι και λοιπά ψιψιψόνια;

Τάσσομαι ανεπιφύλακτα υπέρ του να πάρεις το πρώτο. Και εξηγούμαι:

-Η διαφορά στην τιμή είναι τεράστια, δεν είναι 100-200 ευρώ ώστε να πεις “άντε μωρέ θα πάρω το Αμερικάνικο να ξεμπερδεύω”. Η Fender τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει πάααρα πολύ τα Μεξικάνικά της σε σημείο ορισμένες φορές να μην έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτε. Εξάλλου όργανα είναι, καμια φορά μπορείς να πέσεις σε Αμερικάνικο που να έχει το όνομα (και την τιμή) αλλά όχι τη χάρη. Και δεδομένου ότι θα το πάρεις από Τόμαν, δεν θα έχεις την ευκαιρία να τσεκάρεις, να παίξεις, να εξετάσεις κλπ το συγκεκριμένο όργανο που θα αγοράσεις.

-Τα mexican deluxe δεν είναι όργανα του πεταματού ώστε σε 2-3 χρόνια να ψάχνεις πάλι μπάσο.

-Με τα 856 ευρώ που θα περισσέψουν παίρνεις ΕΝΙΣΧΥΤΑΡΑ (αρκεί να κάνεις τη σωστή επιλογή).

Τέλος θεωρώ εξαιρετική την επιλογή σου να πάρεις ένα J/P μπάσο. Θα είσαι ευέλικτος και θα μπορείς να παίξεις τα πάντα. Πριν 4 μήνες αγόρασα αυτό: http://www.thomann.de/gr/fender_blacktop_precision_bass_blk.htm και δεν το μετάνιωσα στιγμή. Είναι μπάσο που κινείται στην ίδια ηχητική λογική και με τεράστια ευελιξία επίσης. Αν μένεις Θεσσαλονίκη θα μπορούσαμε να κανονίσουμε να βρεθούμε να το τσεκάρεις μηπως και κατέληγες σε αυτό. Το συγκεκριμένο μοντέλο βγήκε πέρυσι και για λόγος marketing το έχουν αρκετά πιο φθηνά από τα υπόλοιπα και θεωρώ ότι αποτελεί μια από τις πιο συμφέρουσες αγορές.

το ερώτημα είναι αν όντως θέλεις να πάρεις ένα active fender . δεν ειναι από τις μαρκες που φημίζονται για τους ακτιβ μαγνήτες της .
άσε που επειδή έχω παίξει με ακτιβ φεντερ (jp deluxe πρέπει να ήταν , ο J ήταν humbucker) πικάρει όλη την ώρα , πρέπει να μάθεις να φτιάχνεις τον ήχο σου και το παίξιμο σου για να μην αντιμετωπίζεις πρόβλημα (γίνεται με τον καιρό αυτό , απλά στην αρχή είναι λίγο σπασαρχίδικο) .
πάντως παρότι έχουν ανέβει αρκετά τα μεξικάνικα , δν πιστεύω πως φτάνουν τα αμερικάνικα και ειδικά τα std series . χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι του πεταματού, μπορείς να βγάλεις χρόνια χωρίς να κάνεις την παραμικρή αλλαγή . από την αλλη σε ξένα φορουμ συγκρίνουν τα κορεάτικα/κινέζικα vintage modified & classic vibe με τα μεξικανικα , λέγοντας πως μερικές φορές τα πρώτα με αλλαγές σε tuners/bridges γίνονται “καλύτερα” από τα δευτερα .
σίγουρα το καλύτερο είναι μιας και εισαι διατεθιμένος να τα σκάσεις χοντρά να πας σε ένα μαγαζί κ να παίξεις με καποια μπάσα για να παρεις μια ιδεα . επίσης αν πας σε μαγαζί και του πεις θέλω να παραγγείλω αυτο και αυτό και έχω τα κας μπορεί να σου κάνει τιμή καλύτερη απο τομαν , έχει συμβεί σε γνωστό μου που παρήγγειλε από μαγαζί στη λάρισα .

πάντως όποια και να ειναι η επιλογή σου , μετά πες μας τι αγόρασες και πως σου φανηκε .

καταρχήν θενξ και στους 2 σας για τις απαντήσεις.

όσο αφορά το να δοκιμάσω τα όργανα, λογικά θα πάω μια βόλτα από του Στόλλα που απ’οτι είδα έχει και τα 2 μοντέλα που πόσταρα. ελπίζω να μη μου αρέσει πολύ το american deluxe γιατί προς το παρόν σκέφτομαι τη λύση του made in hell, το πρώτο μπάσο και ένα σούπερ ενισχυτή. btw, θεσσαλονίκη έρχομαι μια φορά το μήνα, μπορούμε όμως κάποια στιγμή εκεί στο δεκέμβρη να κανονίσουμε μια μπυροποσία και να δούμε και για το μπάσο που λες, έτσι κι αλλιώς ό,τι αγορά είναι να κάνω τότε θα γίνει.

ίσως μέχρι τότε να έχω κερδίσει το τζόκερ για να πάρω αυτό με 2,5 χιλιάρικα.

[SPOILER][/SPOILER]

Προσπάθησε να βρεις ένα μπάσο με επιλογή για active/passive κύκλωμα σαν το ακριβό που πόσταρες διότι είναι εξαιρετικά πιθανό κάποια στιγμή να εκτιμήσεις τις χάρες του passive μπάσου. Ιδίως αν τα ακούσματά και τα παιξίματα σου είναι πιο κλασσικά.

Αυτά είναι γούστα βέβαια αλλά πριν επιλέξεις μπάσο που να έχει μόνο active κύκλωμα βεβαιώσου ότι έχεις καταλάβει απόλυτα τον ήχο και τις διαφορές του active μπάσου. Στα δικά μου αυτιά είναι υπερβολικά κομπρεσαρισμένος. Εκτός και αν παίζεις μοντερνίλες που ταιριάζει πολύ.

Edit: http://www.youtube.com/watch?v=zgv8VcI8p3Y να ένα βίντεο σχετικό.

Μια χαρά είναι, απλά είναι ανθεκτικές και κάνουν για γρήγορες ταχύτητες φαντάζομαι. Για downtuned θες μεγαλύτερα μεγέθη (εγώ βάζω 5χορδου σε 4χορδο).
Για αυτές του steve harris δεν ξέρω, αλλά οι ernie ball που αναφέρθηκαν παραπάνω πρέπει να κάνουν 36ε και αυτές. Αρκετά λεφτά, αλλά δε λυπήθηκα ποτέ να τα δώσω, ειδικά όταν έπαιζα καθημερινά, με μπάντα και κούρδιζα χαμηλά. Είναι ό,τι πρέπει, καταλαβαίνεις διαφορά αμέσως. Και δεν ξέρω αν ήταν από τσιγκουνιά, αλλά τις κρατούσα περισσότερο απ’ ότι άλλες.
Τις blue steel ήθελα να δοκιμάσω που λέει είναι ταμαμ για χαμηλό κούρδισμα, αλλά έβρισκα μέχρι 100, ενώ ήθελα οπωσδήποτε 120. Ίσως τις δοκιμάσω για E κούρδισμα.

εδιτ/ σορι για το άκυρο της απάντησης, τώρα είδα ότι έχει περάσει κανάς μήνας που τα λέγατε.