The Guitarist's Thread

εδώ θα μιλάμε για αγαπημένες κιθάρες

Εχω μια απορια που ειναι θεμα τεχνικης…Δεν ξερω πως ακριβως να το εξηγησω…Θελω να μαθω πως γινεται να βγαλεις τον ηχο στην κιθαρα που συνηθως βγαινει σε thrashιες αλλα εννοω το στιγμιαιο ηχο,οχι τον συνεχη…Ακουγεται καπως σαν tapping.Μου φαινεται εχω ακουσει να το λενε mute???Δεν νομιζω να ημουν και πολυ σαφης ε???

Δεν μπορω να ισχυριστω πως καταλαβα τι εννοεις.Παρολαυτα αν ενοεις to palm muting(το οποιο δεν εχει καμια σχεση με το tapping:p)τοτε πρεπει καθως βαρας με την πενα το πισω μερος της παλαμης σου να ακουμπαει πανω στη χορδη και ετσι βγαινει ενας πολυ στακατος ηχος το οποιο χρησιμοποιειται πολυ στα μεταλ ρυθμικα,αλλα και σε σολο-οχι απαραιτητα μεταλ(βλεπε Al Di Meola,Paul Gilbert etc.)

Καφετζή εννοείς κάτι σαν τα ρυθμικά μέρη σε αυτό το κομμάτι; :-k

Δεν ποστάρεις εσύ κανένα παράδειγμα… :wink:

καφετζη δεν σε πιανω…:-k

Thnx ρε mule…αυτο ακριβως εννοουσα.Οποτε αυτο ειναι το palm muting οπως ειπε και ο jimmy???

Αλλη απορια…Μαγνητες…
Τι διαφορα μπορει να εχουν οι μαγνητες εκτος απο το να ειναι μονοι και humbucker???Ποτε λεμε οτι ενας μαγνητης ειναι καλος και ποτε οχι και γιατι???Χωριζονται και σε διαφορετικα ειδη γιατι εχω δει αρκετους διαφορετικους οπως αυτον
και αυτον

το θεμα μαγνητης ειναι μια τεαρστια ιστορια!
καλος ειναι οταν σου αρεσει κακος οταν δεν σου αρεσει:p
σιγουρα υπαρχουν κ καποια χαρακτηριστικα αλλα ψαξε στο νετ θα βρεις πολλες πληροφοριες!

αυτοι οι δυο οι Humbuckers που δειχνεις ειναι ουσιστικα ιδιοι απολς ο ενας εχει καπακι απο πανω!
αμα δεν εχει καπακι λενε οτι ειναι πιο γκαζωμενος!:wink:

Διαφορά μονού και διπλού έχει αναφερθεί πιο πίσω; :-k

ωραια πραγματακια εχει εδω για μαγνητες!
http://users.sa.chariot.net.au/~gmarts/pickups.htm

ρε παιδια πειτε μου εμενα τι γινεται με το floyd rose!!!πλιζζζζζζζ

πως παιζεις?
πως αλαζεις χορδες?
πως το ρυθμιζεις?
τι θες να μαθεις???:-k

τα παντα παλαβιαρη μου!!:-s
ξερω μερικα πανω κατω αλλα χρειαζομαι καποιον να εξηγησει…
ξερω πχ οτι το κουρδιζεις απο κατω.απο τον καβαλαρη.και οταν δεν καθεται πια η νοτα βγαζεις την παπαριτσα που εχει στο μπρατσο και κουρδιζεις απο τα κλειδια.το χω καθολου?
και γενικα σε τι χρησιμευει?μονο στο να μην ξεκουρδιζεται η κιθαρα ευκολα?αν δεν εχω το τρεμολο πανω στην κιθαρα δεν “κλειδωνει” και ξεκουρδιζεται κανονικα ε?

http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=9080

καλη μελετη! :wink:

Aυτό είναι και γίνεται όπως ακριβώς στο εξήγησε ο JimmyPage, “φιμώνεις” την χορδή ή τις χορδές που πάιζεις με το πίσω μέρος της παλάμης (το μαλακό μέρος κάτω από την απόληξη του αντίχειρα). Γενικά ο Mustaine, ο Ηetfield και ο Dimebag είναι καλά παραδέιγματα για το πως γίνεται αυτό στα metal ρυθμικά μέρη. Αν ενδιαφέρεσαι να ακούσεις καλές εφαρμογές του palm muting σε σόλα και σε άλλα έιδη ψάξε στο youtube DiMeola και Steve Morse. :wink:

To Floyd χρησιμεύει στο να μπορείς να σηκώνεις την τονικότητα της νότας που παίζεις τραβώντας τον λεβιέ “μακριά από τους μαγνήτες” ενώ σε ένα “συμβατικό” τρέμολο μπορείς μόνο να χαμηλώνεις την τονικότητα πιέζοντας το “προς τους μαγνήτες”, αφού το πίσω μέρος του “πατάει” στο σώμα της κιθάρας. Αντίθετα το Floyd εφάπτεται με το σώμα της κιθάρας μόνο μέσω δύο βιδών στις οποίες πατάει και μένει στην θέση του από τις αντιθετες δυνάμεις που του ασκούν οι χορδές και τα ελατήρια. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι κατανοητό αυτό που γράφω… :-k
Η ουσία είναι πως το Floyd είναι ταυτισμένο με ένα συγκεκριμένο έιδος παιξίματος που έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του '80 από παίχτες όπως ο Van Halen και ο Vai και περιλάμβανε “άγριες βουτιές” με το τρέμολο κλπ. Θεωρητικά το locking nut βοηθούσε να μην ξεκουρδίζεται η κιθάρα από την “άγαρμπη” χρήση του τρέμολο και 'ελυνε κάποια θέματα που αντιμετώπιζε π.χ. ο Hendrix όταν έσκιζε το τρέμολο στο machine gun κλπ. Η αλήθεια είναι όμως πως οι κιθάρες με Floyd έχουν άλλα θέματα για τα οποία έχουν δεχτεί και δέχονται κριτική όπως φάλτσα στα oblique bends (όταν σηκώνεις π.χ. την 3η χορδή και πάιζεις μία νότα και στην 2η) και μειωμένο sustain λόγω μειωμένης επιφάνειας του τρεμολο που εφάπτεται στο σώμα της κιθάρας.
Άρα το αν αξίζει να έχεις floyd ή όχι έχει να κάνει με την πρώτη ερώτηση που σου έκανε ο Bluezlick:
-Πως παίζεις (ή πως θέλεις να παίζεις); :wink:

Πω …hard to do that…Αυτό είναι ουσιαστικά τεχνική barre…
Εγω το προσπαθούσα στην ακουστικη και εγκατελειψα…Πολυ απλό το περιγραφεις…

mule kai bluez ευχαριστω αν και μου φαινονται λιγο κινεζικα αυτα.
οταν δεν εχω το τρεμολο στην κιθαρα ξεκουρδιζεται κανονικα?εκει που την πηρα μου ειπαν αν καταλαβα καλα οτι οταν βαζω το τρεμολο στον καβαλαρη τοτε κλειδωνει ο μηχανισμος.

Ποιά τεχνική Barre;:-s
Έχεις συνειδητοποιήσει πως αναφέρομαι σε “φίμωμα” με το πίσω μέρος της παλάμης του δεξιού σου χεριού (ή αυτού που κρατάς την πένα τεσπα γιατί υπάρχουν και αριστερόχειρες στον κόσμο); :wink:

Eννοείς όταν δεν έχεις τον “λεβιέ” πάνω στην κιθάρα μάλλον…
Αυτό δεν επηρεάζει κανονικά το κούρδισμα σου στα περισσότερα τύπου Floyd τρέμολα που έχω δεί/παίξει.
Αν θες πόσταρε μία φωτό της κιθάρας σου μήπως καταλάβω τι σου είπαν…:-k

Nop…Stop beating plz…Ειχα την εντυπωση οτι μιλουσατε για το αριστερο χερι (για αυτο που δεν κραταει την πενα , για τους αριστερόχειρες)κλεισιμο (barre δηλ) της χορδης με το αριστερο…πασο…και sorry για το misunderstanding

ναι τον λεβιε εννοω.αυτη ειναι η κιθαρα…
http://www.migeli.ch/personal/Guitar%20pages/ibanez_rg350exbk.jpg

Δεν υπάρχει κανένα beating, ούτε λόγος να ζητάς συγνώμη. :slight_smile:
Αυτό που αρχικά κατάλαβες μόνο τον George Lynch έχω δεί να το κάνει: barre (ΟΚ μισό, μην τρελαθούμε…) με τον αντίχειρα του αριστερού χεριού, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο άνοιγμα και να φτάσει πιό ψηλά στην ταστιέρα με τον παράμεσο και το μικρό δάχτυλο. 8O
Μην το δοκιμάσει κανείς χωρίς πολύ, πολύ καλό ζέσταμα και χωρίς να κάνει διατάσεις του καρπού πρώτα, φέρνει τον καρπό σε άβολη θέση και είναι αρκετά επικίνδυνο για τενοντίτιδες, σύνδρομα καρπιάιου σωλήνα κλπ. [-X
Και στην τελική είναι απλά ένα gimmick, δεν είναι κάτι που σε κάνει καλύτερο κιθαρίστα. :wink:

Ωραία, η Ιbanez RG έχει ένα από τα Edge, Lo-pro Edge κλπ. τρέμολα της Ibanez όπου ο λεβιές φυτεύεται με μία κίνηση, δεν βιδώνεται. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο κούρδισμα σου αν παίξεις την κιθάρα χωρίς τον λεβιέ από όσο ξέρω. Το πρόβλημα σε μία κιθάρα με τέτοιο τρέμολο θα το έχεις αν συνηθίζεις να ακουμπάς την άκρη της παλάμης σου στο τρέμολο ενώ παίζεις γιατί οι νότες σου θα φαλτσάρουν: Eπειδή ακριβώς έχει την δυνατότητα να σηκώνεται και προς τα πίσω (στην αντίθετη κατεύθυνση από τους μαγνήτες) και τα edge τρέμολα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.