Eπειδή είχα γράψει ένα κατεβατό, το οποίο βλακωδώς το έσβησα σε ένα edit, επαναλαμβάνω και τη δική μου προσωπική άποψη, πάνω στα 2 πρώτα επεισόδια της σειράς:
Σε γενικές γραμμές τα είδα αρκετά ευχάριστα, σε πρώτη φάση γιατί η σειρά έχει τεράστια παραγωγή η οποία θεωρώ θαμπώνει επαρκώς τον Χ Ψ θεατή, που αν μη τι άλλο θέλει να δει θέαμα και να περάσει καλά χωρίς πολλά πολλά. Δεν λέω απόλυτα spectacle over substance, αλλά σίγουρα μια ακριβή παραγωγή με προσοχή στη παραμικρή λεπτομέρεια + αξιοπρεπή σκηνοθεσία/μουσική/τεχνικά θέματα, μπορεί να ‘‘θαμπώσει’’ και να ιδωθεί ευχάριστα, ακόμα και αν το σενάριο/ιστορία δεν είναι κάτι το τρομερό (πχ Avatar) ή έστω ανεκτό.
Σε δεύτερη φάση, αν εξαιρέσω αρκετές cringe στιγμές του πρώτου επεισοδίου (ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ειπώθηκε με ψευδοφιλοσοφικό και ‘‘βαρύ’’ τόνο, τσιτάτα κτλ - που όμως και οι ταινίες του Jackson είναι γεμάτες από ένα σημείο και μετά) + το subplot Galadriel που δεν μου αρέσει γιατί δεν με αγγίζει η βαρύτητά του + την ελλιπή μυθολογία (που και να μην έχεις διαβάσει Tolkien, φαίνεται η ξεπέτα -βλέπε αστεία εισαγωγή με Morgoth που όπως είπε ο Evil, ήταν επικό πασάλειμμα), το κεντρικό αμιγώς story που πάει να γίνει set up δείχνει ότι θα ‘‘περπατήσει’’ κάποια στιγμή, ενώ μου έβγαλε μια ωραία fantasy 80ίλα σε στιγμές -ειδικά οι Χάρπφουτ- που πάντα την εκτιμώ (όταν γίνεται έτσι φυσικά και όχι μηχανικά).
Το μεγάλο μου disclaimer είναι όμως, ότι έχω δεχθεί εξαρχής ότι αυτή η σειρά δεν έχει την παραμικρή σχέση με Tolkien, παρά μόνο σε ένα πολύ επιφανειακό επίπεδο -δηλαδή κοινώς, μόνο τα ονόματα ή κάποια βασικά γεγονότα της Μέσης Γης… και λέω ‘‘κάποια’’ και ‘‘βασικά’’, γιατί ακόμα και στα πλέον γνωστά για τους φίλους των βιβλίων γεγονότα της μυθολογίας του κόσμου, έχουν αφήσει/παραλείψει/αλλάξει τα περισσότερα (το ίδιο ισχύει και για τους μέχρι τώρα χαρακτήρες, η Galadriel πχ είναι 100% άλλος χαρακτήρας από αυτή των βιβλίων).
Νομίζω ότι ακολουθεί -είναι ξεκάθαρο βασικά για εμένα- το ύφος των ταινιών του Jackson και την νοοτροπία τους, τις οποίες ούτε εκείνες θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη σχέση με Tolkien και τα βιβλία του Lord of the Rings, παρά μόνο σε ένα μικρό βαθμό (οκ μεγαλύτερο από τη σειρά), όπως είπε και ο Pumpkin παραπάνω, με τον οποίο συμφωνώ σε μέσες άκρες…
Το θέμα είναι εδώ, σε τι βαθμό μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει κάτι το οποίο παρεκκλίνει όχι λίγο αλλά σχεδόν 80%-90% από το source material σε κάθε του επίπεδο.
Εγώ γενικά είμαι της άποψης ότι -ας πούμε στη περίπτωση μεταφοράς ενός βιβλίου σε κινηματογραφική ταινία για παράδειγμα-, ο δημιουργός έχει χρέος -αν είναι δημιουργός και όχι hired gun σκηνοθέτης- να αφήσει το καλλιτεχνικό του στίγμα στην ταινία του, όπως και ο συγγραφέας έχει αφήσει το δικό του στο βιβλίο που έγραψε. Έτσι, για εμένα πάντα, έχει το ελεύθερο να το διασκευάσει με όποιο τρόπο θέλει αυτός, κάνοντας όλες τις απαραίτητες αλλαγές που κρίνει ώστε να αποδώσει το δικό του όραμα στην μεγάλη οθόνη -και κανενός άλλου. Το ίδιο έκανε ο Jackson με την τριλογία του Lord of the Rings, το ίδιο έκανε ο Kubrick με το Shining, το ίδιο ο Demi με το Silence of the Lambs κτλ κτλ κτλ…
Υπάρχει μια ισχνή γραμμή εδώ, όπου ο σκηνοθέτης πρέπει να σεβαστεί σε ένα βαθμό και το όραμα του συγγραφέα -όχι απαραίτητα να ταυτιστεί πλήρως- και έτσι, να μην χάσει εντελώς το πνεύμα του βιβλίου του, καταλήγοντας να κάνει copyright και plagiarism στο τέλος, φτάνοντας μέχρι και τα δικαστήρια.
Θεωρώ ότι το ‘‘πνεύμα’’ του Lord of the Rings, σε ένα πολύ πολύ απλοϊκό και γενικό επίπεδο overall -αν και σε επιμέρους στιγμές μέσα στην τριλογία, θεωρώ ότι τα πήγε καλύτερα-, ο Jackson το είχε πιάσει, τα ίδια και οι προαναφερθέντες -άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο όπως ο Kubrick που ακροβάτησε στην κόψη του ξυραφιού με το The Shining (και ίσως να είναι η μοναδική περίπτωση που ξέρω, όπου διασκευή αλλάζει τόσο πολύ τα φώτα του πρωτότυπου και εξακολουθεί να περνάει ως διασκευή και όχι σαν κάτι άλλο).
Δεν είμαι σε φάση να στραβώνω ή να μην μπορώ να παρακολουθήσω κάτι, όταν παρεκκλίνει από το πρωτότυπο υλικό: μπορεί να μην με κρατάει όσο θέλει, μπορεί να λέω ότι ‘‘είχε τέτοιο βιβλίο και πήγε και έκανε όλες τις λάθος επιλογές’’, όμως προσπαθώ πάντα να το δω ως ένα αμιγώς κινηματογραφικό έργο, γιατί στο κάτω κάτω αυτό είναι. Προσφάτως το Dune πχ, κάλυψε σε βαθμό πιστότητας του πρωτότυπου έργου του Herbert ένα… 30%?40%? Δεν θα σκάσω ιδιαίτερα, η ταινία μου άρεσε για αυτό που ήταν -κινηματογραφική ταινία-.
Θα έκανα κάτι άλλο εγώ αν ήμουν σκηνοθέτης? Ναι. Θα ήταν ''καλύτερο? Ναι
Αλλά δεν είναι στο χέρι μου.
Αυτό που λέω στο τέλος, είναι ότι αν η Χ Ψ ταινία σου άρεσε, η οποία πάτησε σε ένα βιβλίο, οι πιθανότητες να σου αρέσει το βιβλίο -εφόσον διαβάζεις βιβλία και δεν είσαι ρηχός (οκ πλάκα κάνω :p) - είναι υπερδιπλάσιες, οπότε διάβασε το βιβλίο.- Είναι άλλο καλλιτεχνικό μέσο, δεν μπορώ να εξηγήσω τα αυτονόητα , είναι πατάτες από τη μία και πορτοκάλια από την άλλη, είναι διαφορετικές εμπειρίες όπου η γραφή παίζει το ρόλο της εικόνας και ιστορίες αλλιώς προσαρμόζονται στο ένα μέσο, αλλιώς στο άλλο.
(Τώρα παπαρολογίζω, οπότε σταματάω και επανέρχομαι )
Δεν με χάλασε η σειρά, την είχα για shit-watching επειδή λόγω hype/budget/απειρίας studio και συντελεστών, την περίμενα αχταρμά. Μπορεί να εξελιχθεί σε αχταρμά -και πολύ πιθανό μάλιστα, όταν φτιάχνεις τέτοιου μεγέθους έργο από μόνος σου (εδώ οι DnD τα έκαναν πουτάνα όλα στο GoT και είχαν και βοήθεια από τον original συγγραφέα , τι τύχη μπορεί να έχουν οι τύποι που δεν έχουν καν τα δικαιώματα των γεγονότων που θέλουν να αφηγηθούν)-, μπορεί να βγει ένα ωραίο safe fantasy πανάκριβο συμπλήρωμα στο LotR και να είναι όλοι happy, μπορεί και να γαμήσει και να είναι όλοι ακόμα πιο χαρούμενοι! H Amazon μαλακίστηκε με τα δικαιώματα και την παραπληροφόρηση, αυτό δεν αλλάζει, όμως ίσως έχει τον τρόπο να ξεπεράσει το δικό της φάουλ στο μέλλον.
Το δεύτερο επεισόδιο με άρεσε περισσότερο από το πρώτο, ειδικά σε Κάζα-Ντουμ (τρομερό theme από τον daddy McCreary) και Χαρπφουτ λαντ όπως είπα στην αρχή.
Aν κάτι με χαλάει στη σειρά, είναι η all over φάση της: λείπει μια εισαγωγή αλα LotR να σου γαμήσει το είναι, πεταχτές αναφορές σε Morgoth κτλ, 0 βαρύτητα του κόσμου και των stakes, μετριότατο world build. Ακολουθεί ένα GoT μοντέλο με πολλές παράλληλες ιστορίες, τις οποίες όμως ‘‘τρέχει’’ αρκετά θεωρώ για 2 επεισόδια. Οκ και η Galadriel δεν, που δεν έχω θέμα με την ηθοποιό (έπαιζε στο ‘‘Saint Maud’’, σέβομαι), έχω προς το παρόν πρόβλημα με τον χαρακτήρα και το journey της, δεν με πείθει για διάφορους λόγους…
Όπως και να έχει, η σειρά θέλει χρόνο και παραπάνω επεισόδια, για να βρει τα πατήματά της και την ταυτότητα που θέλουν να της δώσουν οι δημιουργοί της. Και αν της βγει της βγήκε
Δεν έχω απαιτήσεις, στη βιβλιοθήκη πίσω μου έχω τα άπαντα του Tolkien και γυρίζω στην πραγματική Μέση Γη όποτε θέλω, στον σκληρό μου δίσκο μια fan fiction τηλεοπτική σειρά πάνω στα έργα, του που την βλέπω ανώδυνα και περνάω καλά. Η οποία και σκατά να ήταν, πάλι καλά θα περνούσα γιατί θα κοροϊδευα και θα έσπαγα πλάκα (το οποίο οι περισσότεροι το θεωρούν κακό για μια σειρά/ταινία, εγώ θα πω ότι έτσι σμιλεύονται τα cult διαμάντια ).
υγ. Περί του χρώματος των ηθοποιών, επειδή δεν είμαι ρατσιστής, δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα.