Οι Ναζγκουλ καταλαβαινουν οταν φοριεται το δαχτυλιδι, ειδαλλως εχουν περιορισμενη αντιληψη του χωρου. Διαφορετικη των ανθρωπων τελος παντων. Δεν θυμαμαι να δειχνει κατι που δεν περιεγραψε ο Τολκιν
Θα πω το εξής για τον Άρχοντα, παρότι δεν έχω διαβάσει τα βιβλία - από αυτά που έχω καταλάβει με βάση τις ταινίες αλλά και διάφορα που έχω διαβάσει στο ίντερνετ κατά καιρούς. Μπορεί ο Τόλκιν να χρησιμοποιεί μια σειρά plot devices που ίσως μοιάζουν με σεναριακές ευκολίες, εξωπραγματικά κλπ, τουλάχιστον όμως έχει φτιάξει ένα ολόκληρο υπόβαθρο που ενώνει τις κουκίδες με τρόπο όχι μόνο αποτελεσματικό αλλά και όμορφο / ποιητικό. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που αναφέρθηκε για τους Νάζγκουλ: Βολικό το ότι “νιώθουν” μόνο όταν φοριέται το Ένα Δαχτυλίδι; Μπορεί, αλλά έχει εξηγηθεί από την αρχή κιόλας ότι είναι οι Εννιά που είναι “δεμένοι” με το δαχτυλίδι, οπότε κολλάει μια χαρά. Ένα άλλο είναι το πολύ κλασικό “γιατί δεν φωνάξανε τους αετούς απ’ την αρχή, να τελειώνουνε”. Μα αν γινόταν επιχείρηση με τους αετούς ήδη από το Ρίβεντελ ξέρω γω, τότε είχες όλους τους Νάζγκουλ άθικτους, είχες στρατούς ολόκληρους από ορκς και ουρούκ χάι με εξοπλισμό τύπου “αντιεροπορίας”, γενικώς θα είχες πρόβλημα. Οι αετοί ήρθαν και απλά έσωσαν τα χόμπιτ όταν το υπόλοιπο κομμάτι της δουλειάς είχε ήδη γίνει (Σάουρον νοκ άουτ, Νάζγκουλ νοκ άουτ, ορκς νοκ άουτ). Και σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα.
Γι’ αυτό, αν θέλετε να “στριμώξετε” τον JRR, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε: Μάλλον τα είχε σκεφτεί όλα ο ψηλός.
Τεράστια αλήθεια
Το άκυρο σχόλιο της ημέρας: Προβλήματα 1ου κόσμου.
Πριν τις κορυφαίες αναμφίβολα ταινίες Lord of the Rings παραπονιόμασταν πως δεν υπήρχε αρκετό fantasy στις οθόνες μας. Δεν υπήρχε βέβαια και η τεχνολογία να το υποστηρίξει. Τώρα που υπάρχει η τεχνολογία γίνεται κατάχρηση της, ενώ στο σημαντικότερο κομμάτι (για εμένα) που είναι σενάριο/διάλογοι γίνεται πασάλειμμα. Και φυσικά τώρα υπάρχει πληθώρα σειρών να δει κανείς αλλά όλες -ακόμη και το Game of Thrones- είχαν/έχουν τα θεματάκια τους. Σε ένα έτσι και αλλιώς δύσκολο genre δύσκολο να ικανοποιήσεις τους πάντες- ειδικά τύπους που όσο μεγαλώνουν γίνονται όλο και πιο στραβοί!
Υ.Γ. Δεν έχω δει ούτε ένα επεισόδιο Rings of Power, αλλά έχω παρατήσει Witcher, Wheel of Time γιατί από ένα σημείο και μετά δεν την πάλευα! Για House of Dragons πιστεύω αντέχω ακόμη μια σεζόν.
Συμφωνω και εγω οτι στους Νανους εχουνε κανει την καλυτερη δουλεια. Συνεχιζει και εκει να με ενοχλει το diversity γιατι απλα δεν ειναι ετσι στην Μεση Γη, αλλα μικρο το κακο γτ εκει οντως εχουν δωσει ρεστα.
Τα Witcher k Wheel of Time ειναι ψιλοatrocious
Ο Φροντο στην Οσγκιλιαθ εχει το δαχτυλιδι και ετοιμαζεται να το φορεσει στα 10 μετρα απο τον Witch King. Φυσικα και η σκηνη ειναι βλαμμενη, φυσικα και ο Ναζγκουλ που τον τραβαει η δυναμη του δαχτυλιδιου απο χιλιαδες χιλιομετρα θα επρεπε να τον ειχε αντιληφθει και να ειχε ορμησει, φυσικα και ηταν μια σκηνη που προσεθεσε ο Τζακσον για να δωσει λιγο tension σε μια ακυρη φαση (οπως με το "διλλημα’ του Φαραμιρ). Αυτα μας ψιλοενοχλησαν τοτε αλλα τα ξεχασαμε γρηγορα, πρωτον γιατι οι ταινιες σαν συνολο ηταν εκπληκτικες και δευτερον (λιγοτερο η περισσοτερο σημαντικος παραγοντας, δεν θα μπω στην κουβεντα, αλλα ειναι σαφως παραγοντας) γιατι τοτε δεν υπηρχε το ΥΤ με ενα σωρο alt-rights να εχουν ξεκινησει να κραζουν την σειρα ενα χρονο πριν βγει γιατι ‘ΜΑΥΡΑ ΞΩΤΙΚΑ’. Ολο αυτο δημιουργησε μια πολυ αρνητικη περιρρεουσα ατμοσφαιρα την οποια ενισχυσαν και οι πιουριστες μολις βγηκε τελικα η σειρα με αποτελεσμα το review-bombing και γενικα το να εχει γινει κουλ το να κραζεις χωρις οι περισσοτεροι να εχουν δει καν, απλα βλεποντας σκρινσοτς στο Τουιττερ.
Χαιρομαι παντως γιατι βλεπω να ψιλογυρναει το κλιμα σιγα σιγα, τουλαχιστον απο τους μη πολιτικα-motivated κριτες, οταν δω την δευτερη σαιζον θα πω και την γνωμη μου.
Ναι αυτη πχ ειναι μια σκηνη περιτη οντως, αλλα ειναι σταγονα γενικα στον Ωκεανο. Για μενα οπως ξαναειπα η μεγαλη διαφορα μεταξυ της σειρας και των ταινιων ηταν η προσεγγιση και ο σκοπος. Ο Τζακσον το φτιαχνε και το σχεδιαζε απο πριν μονος και το χε κ#$λα. Ολα γινανε με μερακι και αγαπη για την πηγη.
Εδω πρωτα ειπαν πιο στορυ θα μας φερει κοσμο? Αγοραστε το. Δωστε το εκει σε κατι φιλοδοξους νεαρους που χουμε και κατι θα γινει. Ειναι τετοιο το ονομα που δεν θα παει απατο.
Εγω δεν την κρινω την σειρα απο το youtube. Μεχρι προτινως ζητημα να ειχα δει δυο τρια απο ολα αυτα τα βιντεο. Το πρωτο επεισοδιο με ειχε σχεδον ενθουσιασει. Μετα επεσε πολυ στα ματια μου και χαμηλωσα προσδοκιες. Η δευτερη σεζον γυρναει και μενα προς το παρον. Οχι σε βαθμο να με ενθουσιασει, αλλα δειχνει πραματα που μπορω και εκτιμω αρκετα. Οπως πχ τους νανους που αναφεραμε η την εν γενη παρουσια του Αναταρ. Τα ξωτικα και το Νουμερορ ειναι ακομα αθλια στα ματια μου και πουθενα δν βγαζουν το alien και mythical stature που τους ειχε δωσει ο Τολκιν. Ειδικα δε στα ξωτικα εχει και κακο γραψιμο αποψη μου.
ΥΓ. Σιγουρα παντως το εχουν παει ως τωρα καλυτερα απο τα Witcher k Wheel of Time που αναφερθηκαν. Το Witcher ειναι κριμα γτ με βαση το παιχνιδι και το γεγονος οτι δεν ειναι high fantasy ωστε να θελει τρελα σκηνικα, θα μπορουσανε να φτιαξουνε κατι πολυ καλυτερο.
Δεν το λεω για εσενα το ‘κρινουν απο το ΥΤ’, γενικο ραντ ειναι.
Συμφωνω οτι ειναι σταγονα στον Ωκεανο, και φυσικα δεν συγκρινω την σειρα με τις ταινιες, αλλα σκεψου, αν καποιος ειχε αποφασισει απο πριν οτι θα κραξει (για …διαφορους λογους) θα μπορουσε να κανει ενα βιντεακι με αυτην την σκηνη out of context και να φαρμαρει outrage απο αλλους που εχουν επισης ηδη διαμορφωμενη αποψη πριν την δουν και ψαχνουν confirmation. Σε αυτο το γαμημενο σημειο ειμαστε και ειναι κουραστικο.
Ξαναλεω δεν πανε σε εσενα ολα αυτα,μ ουτε σε αυτους που τονιζουν τα (υπαρκτα και αρκετα) προβληματα που εχει η σειρα. Ξερεις σε ποιους αναφερομαι.
Ναι τους εχω σιχαθει. Μαλιστα πιστευω οτι οφειλεται και σε αυτους σε ενα μικρο ποσοστο το οτι η σειρα εχει αρχισει και μου αρεσει περισσοτερο.
Πραγματικα τρεμω την ιδεα του να υπηρχαν ολοι αυτοι και τα σοσιαλ μιντια οπως ειναι σημερα την εποχη των ταινιων.
Αυτο ειναι το γενικο και βασικο προβλημα της εποχης μας στα παντα απο ταινιες,games,βιβλια κλπ μεχρι κοινωνικα ζητηματα.
Πέρα από αυτούς που λέτε που απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο target group και σε ότι τσιμπήσουν από πιτσιρικάδες, μου την δίνουν επίσης και αυθεντίες YouTubers που όλοι τους βγάζουν βιντεάκια με τίτλους όπως
the problem i have with…the rings of power (τυχαίο παράδειγμα)
ή lets talk about…the rings of power
και i watched…the rings of power… so you don’t have to
Η κουλτούρα αυτή να χρησιμοποιούν όλοι τις ίδιες ατάκες είναι κουραστική.
Α και λίγο άσχετο - αλλά αφού μιλάμε για την φάρα των youtubers όχι τόσο - χειρότεροι για εμένα είναι οι μουσικοκριτικοί, ίσως γιατί το αντικείμενο με αγγίζει περισσότερο.
ΕΙναι εντυπωσιακο παντως οτι πλεον, με τα καλα του και τα κακα του, ο καθενας νιωθει αυθεντια και παρουσιαζεται σαν τετοια. Μπορει να το κανω και εγω οταν γραφω πχ κριτικες βιβλιων στο goodreads. Ειναι λιγο αστειο
Σημεία των (τεχνολογικών) καιρών είναι αυτά!
Ο δεύτερος κύκλος “ανήκει” δικαιωματικά σε Sauron & Celembrimbor (με προφορά ε;), και Νάνους βεβαίως. Η τελική σούμα υπήρξε θετική, αν και σε στιγμές έπεσαν μπινελίκια (ιδιαίτερα με Isildur lore), τα οποία εν τέλει δε χάλασαν τη θετική άποψη. Οι προοπτικές υπάρχουν, ορισμένοι ηθοποιοί τραβάνε το κουπί, ενώ υπήρξαν αστοχίες σε άλλους. Πιο σκοτεινό σε σχέση με τον πρώτο κύκλο και με βάση την εξέλιξη της ιστορίας, ελπίζω σε ακόμα περισσότερο σκοτάδι στη συνέχεια.
Συμφωνω γενικα και για εμενα θετικο προσιμο ο 2ος κυκλος.
Γενικα το στορι με το Νουμενορ δεν τραβηξε ας μη πουμε για Isildur που δεν ειχε καμια λογικη η φαση του. Απλα επρεπε να υπαρχει σε μερικα επισοδια. Ο 3ος κυκλος πιστευω θα τους πιασει σαν βασικο στορι. Για να δουμε.
Για εμενα την σεζον εκλεψαν Sauron/Celembrimbor και φυσικά Adar που αποδεικνύει οτι αν δώσουν λιγο προσοχή μπορούν να βγουν ωραια πράγματα και με non cannon χαρακτήρες