Tigran Hamasyan

Σάββατο βράδυ, βροχούλα στην Ιρλανδία, η οικογένεια στην Ελλάδα κι εγώ πίνω ότι βρω μπροστά μου. Ευκαιρία να ανοίξω ένα topic για λίγους, πρέπει να το κάνω.

Tigran Hamasyan λοιπόν. Αν δεν τον ξέρετε, πρόκειται για έναν εξωφρενικό πιανίστα που εδώ και σχεδόν 20 χρόνια κυκλοφορεί πολύ καλά album που παντρεύουν την fusion/jazz με το avant-prog, τους Meshuggah και την παραδοσιακή μουσική της πατρίδας του Αρμενίας.

To ‘‘The Call Within’’ του 2020 ήταν ψηλά στην λίστα μου εκείνη την χρονιά:

Πριν λίγο καιρο ανακοινωσε το transmedia project του ‘‘The Bird Of A Thousand Voices’’: Δίσκος, video game, θεατρική παράσταση κσι μια σειρά από films, όλα βασισμένα σε έναν παλιό Αρμένικο μύθο. Μια εκπληκτική ιστορία. Μπορείτε να την διαβάσετε εδώ:

Δεν είναι φυσικά απαραίτητο αλλά, αν την διαβάσετε, το επερχόμενο άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 30 Αυγούστου, αποκτάει άλλη διάσταση. Ευχαριστω δημόσια our lord and master @Outshined που κατέβαλλε προσπάθεια να μου εξασφαλίσει το promo, ξέροντας τι αρρωστάκι είμαι.

Ως τώρα έχουμε 4 δείγματα. Τα βάζω με την σειρά που εμφανίζονται στο άλμπουμ:

Για το άλμπουμ δεν έχω λόγια. Προφανώς θα γράψω κριτική και θα έχω πολλά να πω. Για την ώρα, ας πω οτι προκειται για ενα ολοκληρωμενο soundtrack 24 τραγουδιών και 91 λεπτών, ένας δίσκος-σοκ για τις αισθήσεις, αν και απαιτεί ενέργεια και αφοσίωση από τον ακροατή.

Μιλάμε για ένα αριστούργημα. Εύχομαι να μιλήσουμε περισσότερο γι αυτό.

Στην υγειά μας, αδέρφια!

16 Likes

Φανταστικός καλλιτέχνης. Από τα πιο προχωρημένα πράγματα που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια.

Αν σβήσεις και τους Μεσουγκα που ανέφερες, όλο σου το ποστ θα είναι άψογο :stuck_out_tongue_closed_eyes:

5 Likes

Οι Meshuggah είναι δηλωμένα μια απο τις πιο μεγαλες του επιρροές. Και οι Animals As Leaders!

3 Likes

Ναι απλά έτσι μπορεί κάποιος να νομίζει ότι ο Τιγκραν παίζει κακή μουσική και θα ήταν κρίμα :stuck_out_tongue_closed_eyes:

2 Likes

Αντε μωρέ, σταμάτα πια, χαχα!

Οκ, διευκρινίζω, Meshuggah χωρις κιθάρες. Το έχουν αποκαλέσει και Jazzshuggah.

1 Like

Ουτε που θα μου περνούσαν από το μυαλό αυτά που αναφέρεις ως επιρροές (όχι ότι έχω ακούσει και πάνω από 2-3 τραγούδια βέβαια - δε με αφορούν καθόλου). Μου κάνει εντύπωση να είναι βασικές επιρροές ροκ και όχι τζαζ (ή παραδοσιακές αρμενικές φυσικά).

Γενικά τι περίεργο κροσοβερ κάνει με αυτόν τον δίσκο ο Τιγκραν; Ακούω δεξιά κι αριστερά εγκώμια από ανθρώπους που ούτε θα φανταζομουν ότι θα τους αρέσει. Είμαι περίεργος να ακούσω το δίσκο όταν βγει.

1 Like

Προφανώς ο Tigran παίζει jazz. Όπως οι περισσότεροι μουσικοί, έχει ασχοληθεί με jazz, και κλασική, συν βέβαια ότι ασχολείται πολύ με την folk μουσική της Αρμενίας.

Τα σκληρά συγκροτήματα τον έχουν επηρεάσει στο ρυθμικό κομμάτι, έχει δηλώσει οπαδός αυτών των γκρουπ. Να σου πω κάτι όμως; Για να είμαστε σίγουροι, θα τον ρωτήσουμε σύντομα!

Crossover κάνει στους περισσότερους δίσκους. Εδώ κανει μαγεία!

5 Likes

Mockroot δισκαρα

1 Like

Μπήκα σχετικά late in the game σχετικά με τις μουσικές του Tigran. Ήθελαν τον χρόνο τους για να τις αποκωδικοποιήσω όπως θέλω να κάνω με την μουσική. Ακόμα τις ανακαλύπτω.

Αλλά, όταν άκουσα το “The Curse”, απλά, μίλησε κατευθείαν στην ψυχή μου. Έπειτα, έκατσα και διάβασα την ιστορία που είναι πανέμορφη και συγκινητική. Και είδα τα βιντεάκια που φτιάχνει γύρω από το νέο του δημιούργημα.

Και έχω την τύχη να ακούω το νέο του άλμπουμ στην ολότητα του (και σύντομα - εκτός απροότου - θα συνομιλήσουμε με τον δημιουργό του για αυτό)

Είναι όλα κομμάτια ενός συνολικότερου έργου τέχνης, που ξεπερνά συνήθη όρια και διαστάσεις. Για μένα τουλάχιστον είναι κάτι διαφορετικό. Δεν έχω την γνώση να πω αν είναι μοναδικός σε αυτό που κάνει ο Tigran, αλλά εμένα ως μοναδικός μου ακούγεται. Κι ακόμα είμαι στο στάδιο της ανακάλυψης και της αφομοίωσης.

Δηλώνω σαγηνευμένος.

7 Likes

Μόλις ανέβηκε και βίντεο από την παρουσίαση του project σε ενα φεστιβαλ στην Ολλανδία.

Ιδού το The Curse ζωντανά…

Εδω παιζει τύμπανα ο Matt Garstka των Animals As Leaders, στο άλμπουμ παίζει ο αδιανότητος Nate Wood.

Με βλέπω να κλείνω εισιτήρια για Λονδίνο το Νοέμβρη…

6 Likes

Να κλείσεις. Θα 'μαστε μαζί και υπάρχει και κρεβάτι να μείνεις

2 Likes

Αμάν. Μπορεί να το κάνω!

2 Likes

Ο Τίγρης κι ο Ακάλυπτος

(αλλά οπαδοί της jazz)

3 Likes

Λοιπον, τωρα που ειμαι σπιτι, μπορω να γραψω 2-3 λογακια παραπανω (και σε πιο σοβαρο υφος), ειδικα με αφορμη το παραπανω.

Η πρωτη μου επαφη με Tigran Hamasyan ηταν τον Ιανουαριο του 2017, οταν επισκεφτηκα εναν απο τους καλυτερους μου φιλους στην Σουηδια. Αυτος ο φιλος με εχει “μυησει” γενικα σε πολλες μουσικες απο τοτε που ημασταν εφηβοι, και καθως οδηγουσαμε στους σκοτεινους και χιονισμενους δρομους της Στοκχολμης απο το αεροδρομιο που με μαζεψε, μου εβαλε να ακουσω Tigran λεγοντας μου “μολοκο ακου, ο τυπος ειναι πολυ μπροστα, ακου τι παιζει”. Τις επομενες 4 μερες ακουγαμε σχεδον αποκλειστικα Tigran στο αυτοκινητο (κυριως το Atmosphères που ειχε βγει λιγους μηνες πριν, και καποια singles απο το τοτε μελλοντικο Ancient Observer - δεν ξερω καν ποια), και πλεον εχω συνδεσει αυτον τον καλλιτεχνη και την μουσικη του με εκεινο το ταξιδι.

Παρολο που εχουν περασει 7 χρονια απο τοτε, λογω συγκεκριμενων συνθηκων μπορω να πω οτι ειμαι ακομα στο σταδιο της “ανακαλυψης και αφομοιωσης” οπως γραφει και ο Outshined. Η νεα επερχομενη κυκλοφορια ομως με τριγκαρει να κατσω να πιασω ολα τα παλια του και να τα ανακαλυψω περισσοτερο, καθως αυτα τα 4 singles που εβγαλε απο τον Απριλιο εως τωρα ειναι εξωφρενικα πιασαρικα και κολλητικα. Στο προσφατο ταξιδι που εκανα ακουσα μολις μια φορα τα Curse και Only The One Who Brought The Bird Can Make It Sing, και μετα επαιζαν στο μυαλο μου για 2-3 μερες. Στο αεροπλανο της επιστροφης τα εβαλα πανω απο 10 φορες το καθενα να τα ακουσω, ανυπομονω για ολοκληρο τον δισκο (που μερικοι εχετε ακουσει).

Cheers, αυτα τα λιγα απο μενα, πολυ καλη ιδεα το topic.

ΥΓ. Επαιζε live εδω Νεα Υορκη πριν κατι μηνες, και δεν πηγα γιατι ειχα δυστυχως να παω σε μια υποχρεωση για την δουλεια. Επρεπε να ειχα πει οτι ειμαι αρρωστος ή κατι, το μετανιωνω λιγακι… απο την αλλη ηταν Τριτη, και οι Τεταρτες ειναι οι πιο δυσκολες μερες στην δουλεια :expressionless:

7 Likes

Να ενημερώσω εδώ πως χθες με τον @Aldebaran είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Tigran. Νομίζω η κουβέντα μας είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και θα την έχετε αρχές του επόμενου μήνα διαθέσιμη, παρέα με την πολύ ωραία και αναλυτική παρουσίαση του νέου άλμπουμ, πάλι από τον Αντώνη.

9 Likes

…και να πούμε πως απαντήθηκε και το ερωτημα αν ειναι επηρεασμένος από Meshuggah!

7 Likes

Του ειπες ομως οτι ενας φιλος λεει πως ακομα κι αν δηλωνει επηρεασμενος απο Meshuggah, ευτυχως αυτο δεν ακουγεται πουθενα στην μουσικη του? :stuck_out_tongue:

1 Like

Καλημέρες everybody!

Ο @Outshined κι εγώ το χρέος μας το κάναμε. Η επίσημη κριτική:

Και η συνεντευξάρα μας με τον Tigran:

Ανυπομονώ να πάει 30 Αυγούστου, να ακούσετε το άλμπουμ όσοι ενδιαφέρεστε και να ανταλλάξουμε απόψεις!

Από εμένα, ραντεβού στην λίστα του 2024!

10 Likes

Μας εχετε hype-αρει στο επακρο ρε σαταναδες και εσεις και το φανταστικο the curse, αλλες 3 βδομαδες.

4 Likes

Καλησπέρα, καλή ακρόαση!

Να δωσετε και feedback!

3 Likes