Αυτό κανείς δεν το ξέρει πριν φύγει. Μετά από 5 χρόνια όμως στο εξωτερικό, μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως πλέον όταν γυρίζω Ελλάδα βλέπω πολύ περισσότερους ούγκανους από ότι πριν φύγω. Έξω μαθαίνεις νέα πράγματα, αλλάζεις ο ίδιος, βλέπεις τι κάνουν έξω που θα έπρεπε να γίνεται και στην Ελλάδα και το κυριότερο εντοπίζεις νόρμες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις οποίες 1) ξεσυνήθισες και 2) πλέον αντιπαθείς. Πλέον, όταν γυρίζω Ελλάδα παρατηρώ το ότι ένας στους δύο μοτοσικλετιστές δε φορούν κράνος, ότι υπάρχουν τραπέζια σε εστιατόρια όπου κάποιοι καπνίζουν αδιαφορώντας για τους γύρω τους, την αγένεια που στην Ελλάδα έχει αρχίσει να γίνεται γενικευμένη, κλπ
Σίγουρα και στο εξωτερικό υπάρχουν συμπεριφορές που θα αντιπαθήσεις και δεν υπάρχει η ιδανική κοινωνία/χώρα. Αυτό όμως δε σημαίνει πως κάποιος δε μπορεί να συγκρίνει και να καταλήξει στο ποια από όλες του ταιριάζει και προτιμά. Και έτσι μπορεί και κάποιος να αποφασίσει ποιους θεωρεί ο ίδιος πιο πολιτισμένους. Μη τρελαίνεσαι όταν το κάνουν, γιατί υπάρχει βάση
Δεν ξέρω πως είναι σε άλλες χώρες, αλλά εγώ αν θέλω δουλεύω 8ωρο και δε μου λέει κανένας τίποτα. Μπορώ να πάρω μέχρι και άδεια όταν θα γίνεται ο πανικός στο γραφείο, γιατί το θεωρούν δικαίωμα μου. Από την άλλη, οι φίλοι μου από τη σχολή δουλεύουν 14ωρα γιατί τους αναγκάζουν. Έχει μεγάλη διαφορά το “με αναγκάζουν” με το “επιλέγω”. Αν κάποιος φύγει από την Ελλάδα για να πάει κάπου με ίδιες άσχημες συνθήκες εργασίας, τότε καλό θα είναι αν δει πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ να επαναθεωρήσει την κατάσταση. Τη ζωή σου θα τη ζήσεις μόνο μια φορά.
Επίσης, όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν μέρη για να βγει κάποιος μετά τη δουλειά. Προφανώς και ο κόσμος βγαίνει μετά τη δουλειά (είτε 8 ώρες είτε 14). Οι μικρές πόλεις/χωριά είναι που έχουν τις λίγες επιλογές. Όχι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το αν ο τρόπος διασκέδασης τους μας ταιριάζει, είναι άλλο ερώτημα και δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση.
Με τι λεφτά θα την κάνει την επένδυση ο νέος άνθρωπος;