Σε προσωπικο επιπεδο, εχω συνειδητοποιησει πλεον ποιος ειναι πιο κοντα στις αποψεις μου και επειδη σχεδον αναγκαστικα, λογω συνταγματων, δεχομαι την εκπροσωπιση, θεωρητικα τεινω να ψηφισω.
Τι να κανω ομως που οσο και να συμφωνεις στα λογια, κουραζεσαι με το να βλεπεις την απολυτη απραξια?
Πως θα ψηφισεις ετσι? Που να μην ειχα δηλαδη και καποιο κομμα που να συμφωνουσα…
Το δυσκολο ειναι ακριβως οτι τα κομματα υπαρχουν σε ολες τις δυνατες ιδεολογικες κατευθυνσεις. Αντε ομως να τους εμπιστευτεις.
Απολιτίκ είναι το να μην έχεις άποψη για το πια από τις δύο λύσεις είναι η καλύτερη. Αναφέρεσαι σε δύο αντίθετα παραδείγματα και παρόλα αυτά είσαι έτοιμος να δεχτείς οποιοδήποτε από τα δύο. Άποψη δεν έχεις; Το τι σημαίνει καλύτερη παιδεία το έχεις ξεκάθαρο; Το βλέπεις εφικτό και με τους δύο τρόπους;
Ναι, αν δεν έχεις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ή αν οι απαντήσεις σου είναι “όλα σωστά είναι, αρκεί να εφαρμοστούν όπως πρέπει από ικανούς ανθρώπους” τότε για μένα είσαι απολιτίκ εξίσου όσο και το να πεις “όλα σκατά είναι, και έτσι και αλλιώς μας κοροϊδεύουνε”. Είπαμε, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Στο τελευταίο ποστ που αναφέρθηκες σε μένα, δεν απαντώ, γιατί πάλι δεν μου είπες τίποτα επί της ουσίας, παρά μόνο ότι δεν εξέφρασα καμιά καινοτόμα ίδεα, για να ασχοληθείς μαζί μου. Δλδ περίμενες να εκφράσω καινοτόμα ιδέα σε θέματα πολιτικών συστημάτων; Να κάνω τι δλδ, να εισηγηθώ τον ροτενισμό;;;
Παραθέτω, από προηγούμενο ποστ σου. Για τις λεπτομέρειες τα παμε νομίζω.
Δεν είσαι λες ούτε έτσι ούτε αλλιώς και στα @@ σου κιόλας. Και επίσης λες σοβαρά ότι:
“Προσωπικά δε με νοιάζει. Είτε καπιταλισμός, είτε κομμουνισμός, είτε σοσιαλισμός ή φιλελεύθερη οικονομία υπάρχει, εγώ ο ίδιος άνθρωπος θα είμαι και λίγο πολύ τις ίδιες ιδέες θα έχω, την ίδια συμπεριφορά και με τον ίδιο τρόπο θα μεγαλώσω τα παιδιά μου”
Δλδ αν άλλαζαν ριζικά οι οικονομικές και κοινωνικές και στο τέλος και προσωπικές συνθήκες, απλώς θα είμαστε οι ίδιοι και με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο κόσμο θα μεγάλωναν τα παιδιά μας;;; Δεν θέλει νομίζω ιδιαίτερο σχολιασμό αυτό.
Φίλε μου, σίγουρα δεν έχω καινοτόμες πολιτικές απόψεις, αλλά εσύ δεν έχεις καν πολιτική άποψη. Είναι πασιφανές απ’ τις απόψεις σου που παραθέτω (και από άλλα που γράφεις, αλλά ας μην λέμε πολλά).
Θα πω και μια κουβέντα για τα περί χίτλερ. Λες, δεν έχω πρόβλημα να κυβερνά ο ικανότερος, ακόμη κι αν διαφωνώ μαζί του. Απ’ αυτή τη ρίζα φίλε μου, τρέφεται ο ολοκληρωτισμός.
Εγώ σταματώ εδώ την προσωπική αντιπαράθεση, δεν βγάζει πουθενά άλλωστε, και δεν μ’ αρέσει να τσακώνομαι χωρίς ουσιαστικό λόγο (όταν υπάρχει λόγος, δε λέω όχι:).)
Να σαι καλά, εγώ θα μείνω με τις απαρχαιομένες απόψεις μου και συ με τις καινοτόμες, γιατί τώρα που το σκέφτομαι, αυτό είναι όντως καινοτομία:
“Προσωπικά δε με νοιάζει. Είτε καπιταλισμός, είτε κομμουνισμός, είτε σοσιαλισμός ή φιλελεύθερη οικονομία υπάρχει, εγώ ο ίδιος άνθρωπος θα είμαι και λίγο πολύ τις ίδιες ιδέες θα έχω, την ίδια συμπεριφορά και με τον ίδιο τρόπο θα μεγαλώσω τα παιδιά μου”
Ωπ, μας πιάσανε. Τα παραδείγματα που αναφέρεις πώς αποδεικνύουν ότι δεν είναι όλα σκατά στο πολιτικό σύστημα της χώρας; Μου λες για Δεκέμβρη, για διαδηλώσεις, για φοιτητικό κίνημα. Και τι; Αυτά θα με κάνουν να ψηφίσουν; Ακριβώς αυτά θα με κάνουν να απέχω.
Δεν μπορει ενα πολιτικο συστημα να ικανοποιησει ολα τα μελη ενος κοινωνικου συνολου, κ τους φοιτητες, κ τους υπαλληλους, κ τους λιμενεργατες, κ τους καταστηματαρχες κτλ., αλλοι θα κερδισουν αλλοι θα χασουν, δεν υπαρχει πολιτικο συστημα που μπορει να δωσει λυσεις σε ΟΛΑ τα κοινωνικα προβληματα.
Προσωπικα εγω θα ψηφισω κατα βαση με γνωμονα την υποστηριξη κ αναπτυξη της ραχοκοκαλιας της ελληνικης οικονομιας, δηλ. ελευθερους επαγγελματιες και μικρο-μεσαιες επιχειρησεις.
…ναι. Βάση της θεωρίας που λέει πως η πλύση εγκεφάλου από τις μικρές ηλικίες είναι τέτοια που φαίνεται αδιανόητο να μπορεί να λειτουργήσει ένα μη καπιταλιστικό σύστημα.
Το οτι δεν εχουν επιλυθει ολα τα κοινωνικα προβληματα ακομα κ σε ποιο ανεπτυγμενες απο Ελλαδα χωρες ειναι γεγονος, δεν ειναι καποια οικονομικη ‘αοριστη’ θεωρια.
Το οτι οι μικρο-μεσαιες επιχειρησεις ειναι η ραχοκοκαλια της ελληνικης οικονομιας ειναι απλα στατιστικα. Κ οταν αυξηθουν οι επιχειρησεις, αυξανονται οι θεσεις εργασιας, αυξανεται η αγοραστικη δυναμη, αυξανεται η παραγωγικοτητα της χωρας, αυξανεται η καταναλωση κ η αποταμιευση.
Ποιες ειναι οι αλλες επιλογες? θελω να τις ακουσω…Κ δεν υπαρχει καθαρο κ αυτουσιο καπιταλιστικο συστημα, σε ενα καπιταλιστικο συστημα οπως το θεωρησε ο Adam Smith ΔΕΝ υπαρχει κρατος.
Σωστά, γι αυτό και είναι γελοίο να μιλάμε για ύψιστο δημοκρατικό (και καλά…) δικαίωμα, αλλά για υποχρέωση, με ποινικές κυρώσεις μάλιστα. Υποχρέωση να ψωνίσεις απ΄το καλάθι τους…
Για να δουλεύει η μηχανή ρολόι.
Δεν υπάρχει καμιά δημοκρατία, παρα μόνο η αστική καπιταλιστική χούντα.
Γι ’ αυτό και η ανατροπή δεν γίνεται με εκλογές, αλλά με άλλους τρόπους…
Ναι διοτι μιλαω για δυο διαφορετικα πραγματα.
Οταν αυξανονται οι θεσεις εργασιας, δεν αυξανεται αυτοματα ο πληθωρισμος διοτι στο μικρο-προθεσμο διαστηματα οι τιμες παραμενουν σταθερες. Αυτο εσυ το ηξερες??
Ίσως να κάνω λάθος αλλά για μένα έχει διάφορα η συνειδητή αποχή με το συνειδητό λευκό/άκυρο. Την δεδομένη χρονική στιγμή δεν είναι μεγάλη αλλά πρόκειται για αυτές τις μικρές λεπτομεριούλες που αναφέρθηκαν μερικές σελίδες πριν και που σε βάθος χρόνου αποδεικνύονται κάθε άλλο παρά μικρές και κάθε άλλο παρά λεπτομεριούλες.
Θα συμφωνήσω μαζί σου, η αποχή έχει διαφορά από το λευκό/άκυρο, ειδικά το λευκό που δηλώνει πίστη στη κοινοβουλευτική ολιγαρχία, αλλά άρνηση απλώς των παρόντων συνδιασμών. Και φυσικά, καλά λες, δεν είναι λεπτομέρεια…
Κ αμα η πλειοψηφια της κοινωνιας δεν θελει την ανατροπη, εσεις θα την κανατε ετσι ή αλλιως??
Αυτος ο ολοκληρωτισμος κατι μου θυμιζει απο την ανθρωπινη ιστορια αλλα δεν μπορω να το προσδιορισω.