Κάτι δεν πάει καλά με τον καπιταλισμό γενικώς.
Σαφέστατα κι έχω άποψη Μάνδρακα. Αλλά δεν κατεβαίνω εγώ και η άποψη μου στις εκλογές. Από πότε είναι απολιτίκ το να μπορείς να έχεις άποψη, να βλέπεις προς τα που θες να κινηθεί η αλλαγή, να βλέπεις στη συνέχεια αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και να βάζεις και στο παιχνίδι της επιλογής σου, το αν υπάρχει το πρόσωπο που θα το πετύχει αυτό; Η κάθε θεωρία οδηγεί σε συγκεκριμένα οφέλη/προβλήματα. Αν εφαρμοστεί ολόσωστα η θεωρία τότε θα έχεις το 100% από αυτά τα οφέλη, όμως οι συνθήκες του παρόντος το ρίχνουν κατά πολύ χαμηλότερα από το 100% και οι ικανότητες των ατόμων ακόμα πιο κάτω. Στο τέλος, η θεωρία που “στη θεωρία” θα πρόσφερε πολλά περισσότερα στην κοινωνία, μπορεί να μην είναι ό,τι καλύτερο για να εφαρμοστεί.
Εγώ μπορεί να είμαι οπαδός του μοντέλου της πρώην Γιουγκοσλαβίας (λέμε τώρα). Αν όμως αυτή τη στιγμή ψηφίσω και στηρίξω και βγάλω στην εξουσία κάποιον που θέλει να το εφαρμόσει, πιθανότατα θα πεινάσει όλη η χώρα, γιατί δεν έχουμε τις κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο. Είναι πολιτική άποψη το “κλείνω τα μάτια στο τι ισχύει πραγματικά”; Δεν είναι πολιτική άποψη το “αν αναλάβει αυτός και γίνει αυτό που λέει θα πιάσουμε ακόμα περισσότερο πάτο για να ελπίζουμε να σηκωθούμε ξανά σε 20 χρόνια από τώρα;” Οκ. Λέγε με απολιτίκ. Υποθέτω θα πρέπει να ανεχτώ να πιστεύεις κάτι τέτοιο για μένα…
@ ρότεν
Μα σαφέστατα το “εμπιστοσύνη” στον ικανότερο δεν είναι καινοτόμος σκέψη. Για αυτό κι όλας πας σε γιατρό και δεν αυτοεγχειρίζεσαι. Αν έκανες μόνος σου εγχειρήσεις στον εαυτό σου, τότε ΑΥΤΟ θα ήταν καινοτόμος ιδέα:!:
Δε διαβάζεις πολύ το πόντιουμ και δε με πειράζει να μην καταλαβαίνεις τι εννοώ. Αλλά για να σου φύγει αυτό με την απορία "Αριστερός δεν είμαι, αλλά ούτε και δεξιός. Μπορεί να είμαι, αλλά στα @@ μου εδώ και πολλά χρόνια. " Ουσιαστικά εννοώ πως δε με ενδιαφέρει το τι ταμπέλα θα μου δώσει κάποιος. Άποψη έχω, αλλά όπως είπα δεν κατεβαίνω εγώ και η άποψη μου στις εκλογές. Για άλλους είμαι δεξιός, για άλλους αριστερός, εγώ χέστηκα. Πες με και μιγαδικό, το ίδιο μου είναι. Δεν έχω την ανάγκη του να πάρω ξεκάθαρη θέση σε αυτή την κλίμακα (53,8732% αριστερός, 30,462% δεξιός και το υπόλοιπο αναρχικός). Μην ανησυχείς όμως για μένα. Δε σου είμαι επικίνδυνος γιατί εγώ ψηφίζω. Δεν κάνω δηλαδή τίποτα
@ Λέπερ
Καλά, προσπάθησα να πάρω παραδείγματα από την οπτική του Weder. Δε θα πέρναγε το point μου αν έδινα παραδείγματα του τι εγώ δε θεωρω σκατά. Αν και πάλι νομίζω πως ελάχιστοι συμφωνούν με εσένα και για το τι νομίζεις πως αποδεικνύουν αυτά τα γεγονότα, που ξεκίνησαν γιατί αυτοί που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές έβγαλαν ΝΔ
Ωχ, βλέπω πως έχουν γραφτεί κι άλλα. Αύριο ξανά από εμένα
Εγώ δεν είπα να γίνει έτσι κι αλλιώς. Αμα δεν την θέλει με γεια της με χαρά της με τον καπιταλισμό της. Εγώ μίλησα γι’ αυτούς που ελπίζουν στην ανατροπή μέσω των εκλογών. Και είπα απλά ότι έτσι δεν γίνεται…
Άντε για να μιλήσω και εγώ λίγο σε αυτό το thread…
Είμαι της άποψης ότι όταν ένα δέντρο είναι σάπιο το κόβεις από την ρίζα του και ξεμπερδεύεις. Δεν προσπαθείς να κάνεις μερικά κλαράκια του να ανθίσουν. Ακόμα και να το καταφέρεις ένα σάπιο δέντρο θα παραμένει.
Αυτή την στιγμή λοιπόν οι εκλογές, με βάση το πώς έχει διαμορφωθεί το κοινωνικό γίγνεσθαι, είναι ένα αντιλαϊκό παιχνίδι (και το ότι δίνει την ψευδαίσθηση στον λαό πως τον κάνει να παίρνει και αυτός αποφάσεις είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα του). Τώρα αν κάαααααποτε αυτοοργανωθούμε και όλη η εξουσία πάει στις συνελεύσεις μας τότε οι ψήφοι αυτών των διαδικασιών ίσως αποκτήσουν νόημα. Αυτή την στιγμή μιλάμε για ένα σάπιο σύστημα (δέντρο) και τα όποια οφέλη (κλαδάκια) μπορείς να αποκομίσεις ( από αυτό είναι μηδαμινής σημασίας σε σχέση με το ότι δεν κάνεις κάτι για να «κοπεί από την ρίζα» αυτό το σύστημα .
Απέναντι σε αυτό λοιπόν το σύστημα εγώ επιλέγω την πλήρη απαξίωση (με μακροπρόθεσμο στόχο την κατάργησή του). Δεν θέλω να πάω στο εκλογικό μου τμήμα και να ρίξω λευκό ή άκυρο διότι ακόμα και αν το κάνω αυτό θα σημαίνει πως έχω αποδεχθεί το σύστημα αυτό και απλά μπαίνω σε έναν διάλογο αντίθεσης μαζί του. Δεν θέλω μέσω του άκυρου ή του λευκού μου να του «στείλω μήνυμα» πως «δεν μου αρέσει» ή πως «είναι όλοι σκατά». Θέλω να το απαξιώσω εντελώς. Θέλω να το καταργήσω, όχι να το βελτιώσω.
Για αυτο υπαρχει κρατος, κομματα, εκλογες κτλ. διοτι το “αορατο χερι της αγορας”/καταπιταλισμος/ελευθερη αγορα δεν καταληγουν παντα στα καλυτερα αποτελεσματα για την κοινωνια, και ετσι πρεπει να επεμβει το κρατος…
Συνεχίζεις να απαντάς όπου θες εσύ και όχι όπου σε ρωτάνε. Μίλησα - ειρωνικά βέβαια - για την εξής καινοτομία σου (κι όχι για γιατρούς χειρούργους):
“Προσωπικά δε με νοιάζει. Είτε καπιταλισμός, είτε κομμουνισμός, είτε σοσιαλισμός ή φιλελεύθερη οικονομία υπάρχει, εγώ ο ίδιος άνθρωπος θα είμαι και λίγο πολύ τις ίδιες ιδέες θα έχω, την ίδια συμπεριφορά και με τον ίδιο τρόπο θα μεγαλώσω τα παιδιά μου” Ταδε εφη karvou
Καταλαβαίνω βέβαια γιατί το θάβεις, είναι δύσκολο να απαντήσεις. Πες απλά ότι έγραψες κάτι λάθος, χωρίς να το πολυσκεφτείς, και τέλος. Ή υποστήριξε το σοβαρά.
Απόκτησε πρώτα σαφή και καθαρή πολιτική άποψη, γιατί τα χεις πολύ μπερδεμένα τα πράγματα και μετά λέγε μου εμένα ότι δεν διαβάζω πολύ το πόντιουμ και δεν καταλαβα τι εννοείς; Εσύ κατάλαβες τι εννοείς;
Γίνομαι επιθετικός, δεν μπορώ να το ελέγξω αν και πραγματικά δεν το θέλω. Τέλοσπάντων, ειρήνη υμίν αδερφέ και συγχώρεσαι με αν κάπου ξεπέρασα τα όρια (γιατί δεν γνωριζόμαστε κιόλας κι ίσως είναι λάθος να γίνομαι πολύ απότομος με έναν άνθρωπο που όχι απλά δεν τον ξέρω καλά, αλλά δεν τον ξέρω καθόλου)
+1
Συμφωνώ, τα σάπια δέντρα και τα σάπια φρούτα δεν έχουν σωτηρία.
Ούτε εγώ (rotten γαρ :lol::lol::lol:)
μα δεν έχει κάτι αν εξηγήσω. Αν αποφασιστεί αύριο στην Ελλάδα πως καταργούμε τον καπιταλισμό και σταδιακά θα φροντίσουμε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ένα άλλο μοντέλο (όπου πλέον η Ελλάδα δε θα εξαρτάται από την Ε.Ε., την εμπορική ναυτιλία και άλλα “προϊόντα” που προφανώς δε θα μπορούν να υπάρχουν στο νέο μοντέλο), εγώ σαν karvou δε θα αλλάξω σε πολλά.
Άντε να παίρνω το μετρό αντί για δικό μου αυτοκίνητο, άντε να έχω και μικρότερο μισθό και να μου κοπούν κάμποσες πολυτέλειες (π.χ. μουσική), αλλά θα συνεχίσω να είμαι ο karvou, να συναναστρέφομαι τα ίδια άτομα, να έχω τις ίδιες αξίες στη ζωή και να τις μεταδώσω στα παιδιά μου (μη λες αχρείαστα ψέματα, ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΣ να κερδίζουν κι όλοι οι άλλοι να πα να…, κλπ :D).
Η καθημερινότητα μου θα αλλάξει και θα βελτιωθεί/χειροτερεύσει η ποιότητα ζωής μας. Αλλά ως εκεί. Εγώ και οι απόψεις μου θα μείνουν ανέπαφες και εφόσον μου επιτρέπεται να τις εκφράζω (δηλαδή δε μιλάμε για ολοκληρωτικό καθεστώς) θα συνεχίσω να μπορώ να τις λέω. Εσύ δηλαδή αν αύριο μεθαύριο το γυρίσουμε από τη τωρινή μας δημοκρατία σε τελείως ελεύθερη οικονομία ή σε κομμουνισμό θα αλλάξουν νομίζεις και οι αξιες σου στη ζωή, τα πιστεύω και ο τρόπος σκέψης σου; Δε θα υποστηρίζεις πλέον αυτές τις αναρχικές κοινωνίες που προείπες; Εγώ δε το πιστεύω και η ιστορία σε πλήθος περιπτώσεων στηρίζει αυτά μου τα πιστεύω. Σαφέστατα υπήρξαν ιστορικές στιγμές που συνέβη και το αντίθετο, αλλά εγώ δε βλέπω τέτοιο κίνδυνο αυτή τη στιγμή για να αποφύγω τη γενίκευση.
Ελπίζω να το εξήγησα καλύτερα…
Aς το δεχθώ, για να λήξει εδώ το αδιέξοδο (πάντως μια εντελώς διαφορετικά οργανωμένη κοινωνία, προς το καλύτερο ή προς το χείρότερο, δεν έχει σημασία τώρα αυτό σ’ αυτό που σηζητάμε, οποσδήποτε αλλάζει και τον τρόπο και την στάση ζωης των μελών της και τις αξίες τους πχ με την εκπαίδευση ή πχ σήμερα είναι ο θεός το χρήμα, ίσως όχι για σένα, αλλά για την πλειοψηφία πάντως είναι, σε μια άλλη κοινωνία δεν θα ήταν, ή σε μια ναζιστική κοινωνία το χρώμα του δέρματος και των ματιών θα έπαιζε καθοριστικότερο ρόλο κτλ. Θέλω να σου πω, ότι από τη στιγμή που στην κοινωνία ζούμε δεν μπορεί παρά να μας επιρρεάζει η οργάνωση της)
Τέλοσπάντων, τέλος μάχης:)
Υγεία αδερφέ.
Απο σημερα, οι φετινες εκλογες θα ειναι πιο φτωχες… Ο Βουλγαρακης δεν θα κατεβει σαν υποψηφιος…
Λοιπον παιδια δεν υπαρχει άλλη επιλογη από τον κουμουνισμο. Παρτε το ολοι χαμπαρι. Δειτε ολοι λιγο τη ρωσια, τσεχοσλοβακια, γιουγκοσλαβια κα .Τι δηλαδη επειδη δεν ειχαν να φανε κ επρεπε να περιμμενουν ένα μηνα κ 5 ωρες σε μια ουρα για ένα κομματι μπριζολα μας χαλαει ο κουμουνισμος?? Αυτό μας φταιει τωρα? Αν πεινασουμε κ λιγο τι θα γινει? Ένα άλλο παραδειγμα είναι η Κουβα. Ενταξει, μπορει να πει καποιος ότι δεν εχουν σαπουνι για μπανιο.Σιγα τα αυγα!! Πιστευω ολοι μας μπορουμε να πλενομαστε με σκετο νερο. Α ρε καπιταλες που 8ελετε να τρωτε κ να πλενεστε. Ντροπη σας!!
εισαι αστειος…
Δεν είναι…
Ημιμαθής μάλλον…
Ειρωνικος μαλλον.
Ολοι ΛΑΟΣ ρε να δουμε προκοπη παναθεμα μας
Και κατι αλλο ρε συντροφοι. Τι ειναι αυτη η καπιταλιστικη πολυτελεια του χαρτου που σκουπιζεσε οταν χεζεις??. Δηλαδη ο 8εος για πιο λογο μας εδωσε τα χερια?? ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕ!! ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΚΟΛΩΧΑΡΤΟ
Άρα επειδή υπάρχουν παντού προβλήματα ας βγάλουμε το σκασμό και ας μάθουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου θα υπάρχουν πάντα προβλήματα. Ε;
Α, ρε, σε τέτοιες περιπτώσεις θέλω να πω τόσα πολλά, αλλά δεν έχω το κουράγιο.
Ναι, πρεπει να κανουμε τουμπεκι κ να ειμαστε σωστοι πολιτες κ οταν ερ8ει η ωρα της καλπης επιλεγουμε το κομμα μας. Αν δεν ειναι αυτο τοτε παλι τουμπεκι κ η ζωη συνεχιζετε .Δε 8α σκασουμε κιολας
Και για πες μου τι σημαινει να σα σωστος πολιτης?