Εκλογές 2009

Θα συμφωνήσω και θα συμπληρώσω το εξής: Δεν είναι θέμα ικανών ή ανίκανων, δεν είναι θέμα καν προσώπων. Είναι θέμα θεσμών και συμφερόντων που εξυπηρετούνται. Αυτοί εκεί οι τύποι, συγκεκριμένους θεσμους και συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετούν, δεν είναι ότι θα ρθει αύριο ο ικανός που δεν υπάρχει σήμερα και θα τα φτιάξει όλα.
Το σύστημα λοιπόν παρουσιάζει την ψευδέσθηση ότι υπάρχουν κι άλλες ενναλακτικές (όχι, δεν είμαστε χούντα, ψήφησε κάτι άλλο αν θέλεις, μόνο που αυτό το άλλο είναι το ίδιο με το πριν, δεν αλλάζουν θεσμοί, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούνται κτλ).
Τέλος θα έλεγα ότι ύβρι αποτελεί να λέμε - λένε όλο αυτό το πράμα Δημοκρατία. Αλλά έτσι κι αλλιώς όλα έχουν χάσει το νόημα τους πια.
Συχνά πυκνά πάντως δείχουν το πραγματικό τους πρόσωπο όταν κατεβάζουν τα ΜΑΤ και δέρνουν φοιτητές, εργάτες, συνταξιούχους, αγρότες και όποιον άλλο θελήσει να διεκδικήσει στο δρόμο το δίκιο του.
ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕ ΠΟΛΙΤΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΧΑΡΑ ΘΑ ΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ χα χα χα χα χα χα χα …

Θα συμφωνήσω και θα συμπληρώσω το εξής: Δεν είναι θέμα ικανών ή ανίκανων, δεν είναι θέμα καν προσώπων. Είναι θέμα θεσμών και συμφερόντων που εξυπηρετούνται. Αυτοί εκεί οι τύποι, συγκεκριμένους θεσμους και συγκεκριμένα συμφέροντα εξυπηρετούν, δεν είναι ότι θα ρθει αύριο ο ικανός που δεν υπάρχει σήμερα και θα τα φτιάξει όλα.
Το σύστημα λοιπόν παρουσιάζει την ψευδέσθηση ότι υπάρχουν κι άλλες ενναλακτικές (όχι, δεν είμαστε χούντα, ψήφησε κάτι άλλο αν θέλεις, μόνο που αυτό το άλλο είναι το ίδιο με το πριν, δεν αλλάζουν θεσμοί, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούνται κτλ).
Τέλος θα έλεγα ότι ύβρι αποτελεί να λέμε - λένε όλο αυτό το πράμα Δημοκρατία. Αλλά έτσι κι αλλιώς όλα έχουν χάσει το νόημα τους πια.
Συχνά πυκνά πάντως δείχουν το πραγματικό τους πρόσωπο όταν κατεβάζουν τα ΜΑΤ και δέρνουν φοιτητές, εργάτες, συνταξιούχους, αγρότες και όποιον άλλο θελήσει να διεκδικήσει στο δρόμο το δίκιο του.
ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕ ΠΟΛΙΤΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ, ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΠΕ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΗΚΩΝΕΣΑΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΧΑΡΑ ΘΑ ΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ χα χα χα χα χα χα χα …

Υ.Γ. Δεν έχω πρόθεση να επιρρεάσω κανέναν (δεν έχω την δυνατότητα άλλωστε και ούτε με ενδιαφέρει) Ψηφίστε όσοι θέλετε, απλώς μην νομίζεται ότι είναι κάτι πολύ σπουδαίο. Τίποτα δεν πετυχένεται, εκτός αν ο στόχος σας είναι η διατήρηση αυτής της κατάστασης.
Από την άλλη, ούτε εγώ δεν πετυχαινω τίποτα. Έτσι κι αλλιώς η ιστορική στιγμή δεν επιτρέπει ριζικές αλλαγές/ανατροπές. Ούτε η κοινωνία δεν τις θέλει. Την μάθανε, την εκπαιδεύσανε να μην τις θέλει.
Οπότε ουσιαστικά κι οι μεν και οι δε, αυταπατόμαστε. Απλά αλλάζει ο τρόπος της αυταπάτης…

@ Ιsis & Karvou σχετικά με Παπαθανασίου:

Παρ’ όλο που το άρθρο που πόστρες Isis δείχνει από τη γλώσσα του πως αντιλαμβάνεται με αρκετά λάθος τρόπο τον ρόλο της κυβέρνησης όταν λέει ας πούμε “πως ο Παπαθανασίου θα ελέγξει την ακρίβεια όταν τα Σούπερ Μάρκετ είναι πελάτες του;” (δεν ζούμε σε ένα σύστημα όπου η κυβέρνηση καθορίζει τιμές λιανικής), η ουσία παραμένει (και εδώ είναι που διαφωνώ με εσένα Κάρβου) πως για τον συγκεκριμένο υπουργό υπάρχουν (και είναι χρόνια γνωστές, δεν περιμέναμε το άρθρο για να τις μάθουμε) συγκρούσεις συμφέροντος.
Άρα -άσχετα από το ύφος του άρθρου- καλώς τίθεται θέμα.

Μπορώ να σε διαβεβαιώσω/καθησυχάσω, πως οι “τέτοιοι” στους οποίους με τόση περιφρόνηση αναφέρεσαι είναι οι πρώτοι που έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολλά χρόνια το συγκεκεριμένο κόμμα, του οποίου η διακυβέρνηση μας αφήνει κληρονομιά -ανάμεσα σε πολλούς νέους φόρους- και τον φόρο στα κεφαλαιακά κέρδη, την εξαγορά αλυσίδας λιανικής από το κράτος (Γερμανός) και άλλα highlights “ακραίων φιλελέυθερων” πολιτικών (κόψτε και αυτό το “νέο” ρε παιδιά, θα σας άρεσε να σας λένε “νεοαριστερούς”; :p).

Ποια άρνηση, ποια φυγοπονία και ποιος παρωπιδσμός; Αυτά ισχύουν μάλλον για την πλειοψηφία των ατόμων που ψηφίζουν, δηλαδή άτομα (ίσως σαν κι εσένα) που κάθε 4 χρόνια θυμάστε ότι ‘‘έχουμε και δημοκρατία, ρε!’’. Και εκεί θυμάστε και το αίσθημα ευθύνης που μάλλον ξεχνάτε στη δουλειά ή στο club- άκι, και θυμάστε και το Πολυτεχνείο του '73 (όχι, αυτό το θυμάστε και κάθε 17 Νοέμβρη).

Επιχειρηματολογία 0, εν τω μεταξύ στη δεύτερη σου παράγραφο, να πάρω τις προτάσεις σου, να τις αντιστρέψω και να παίξουμε κολοκυθιά;

1. α) Γιατί αλλιώς θα λεγόταν ΠΑΟΚ
    β) Το “Ο” δηλαδή δε σε απασχολεί; :stuck_out_tongue:

2. Τουναντίον. Ο δικομματισμός τρέφεται από τη μή πόλωση και είναι η επίφαση της δημοκρατίας. Ότι, και καλά, υπάρχει και άλλη επιλογή. Αν υπήρχε ιδεολογική πόλωση τότε θα έπρεπε να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχοι πολιτικοί σχηματισμοί που να την αντιπροσωπεύουν.

3. Βαζελίνη λέγεται αυτό που περιγράφεις.

4. Ύβρης στη δημοκρατία είναι το να θεωρείται ύψιστη δημοκρατική πράξη η ψήφος. Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω μαζί σου ότι καλό θα ήταν να ασκείται έστω και αυτό το δικαίωμα, ο αγώνας πρέπει να δίνεται σε όλα τα μέτωπα.

5. Αρκεί να σε ρωτάνε αυτό που πραγματικά εννοούν. Γιατί σε ένα σύστημα με τόσο ευνουχισμένους βουλευτές όσο το δικό μας αυτό που πρεσβέυεις δεν πόλυισχύει.

1. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: η αντιπροσώπευση.
  2. Δεν υπάρχει “το συμφέρον του λαού”. Ο “λαός” δεν είναι ένα και αδιαίρετο σύνολο με κοινό συμφέρον.

Ικανοί και ανίκανοι για ποιο πράγμα; Ικανότατοι είναι όλοι τους σε διαβεβαιώ.

Για όλους υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων (πέρα από το ότι έτσι κι αλλιώς δεν είμαστε αταξική κοινωνία, οπότε υπάρχει de facto αυτή), εγώ ξέρω για πάρα πολλούς βουλευτές που τα δικηγορικά τους γραφεία συνέχιζαν να δουλεύουν και να βγάζουν λεφτά. Κι εκεί δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων; Ο Λυκουρέζος που το γύρισε στα φορολογικά (από τα ποινικά) δε θα μπορούσε να ενημερώνεται νωρίτερα για πολλά θέματα; Πάντα θα υπάρχουν οι συγκρούσεις συμφερόντων. Το θέμα είναι πως διαχειρίζεται κανείς αυτές τις συγκρούσεις.

Αλλά όπως κι αν έχει το πράμα και οι 3 μας από ότι καταλαβαίνω τον θεωρούμε κακό πολιτικό, οπότε συμφωνούμε διαφωνώντας.

ΥΓ. Μάνδρακα αυτό με τον ΠΑΟΚ ήθελα να το πω κι εγώ :frowning:

ΥΓ2. Λεπρέ Ιησού, αντέστρεψε τις προτάσεις της 2ης παραγράφου γιατί είμαι περίεργος. Δε μου βγάζει νόημα όταν το κάνω εγώ. “Με την ψήφο μεταθέτεις την ευθύνη σε άλλους, όχι με την αποχή” :?:

Θα διαφωνήσω με τον συνγαυρό tolkki με την απαξίωση της πολιτικής που λέει
Δεν νομίζω ότι με το να ισοπεδώνουμε τους πάντες και τα πάντα βοηθάει και πολύ, ίσα ίσα που δείχνει πόσο δεν ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και για την Πατρίδα μας.
Μίζερα ανθρωπάκια που το μόνο που κάνουν είναι να κλαίνε την μοίρα τους.
Εντάξει με τέτοιες απόψεις δεν συμφωνώ αλλά δεν τις ΚΑΤΑΚΡΙΝΩ, αλλά όταν συμβεί κάτι πιο σοβαρό δεν έχουν απλά το δικαίωμα της γνώμης, διότι πολύ απλά θεωρούν τους πάντες και τα πάντα ότι είναι το ίδιο…

Την πρώτη πρόταση εννοώ, ρε karvou. Που είναι ίδια με τη δικιά μου την προηγούμενη.

πρεπει να συμφωνησω με τον ρομαντικ.
το να εκμηδενιζεις τα παντα δεν ειναι αποψη, ειναι απουσια αποψης. Σιγουρα υπαρχουν πολλοι ανικανοι, και λιγοι ικανοι ομως. Ακομη και αν ικανοι χανονται μεσα στους διευθαρμενους και τους χαζους ειναι αρετος λογος για να ψηφισουμε.
Πρωτα απολα το δικαιωμα της ψηφου περασαμε παρα πολλα για να το αφηνουμε ανεκμεταλευτο. Και σιγουρα, μια ψηφος δεν κανει τη διαφορα αλλα πολλες μαζι φερνουν καποια αλλαγη. Αυτη η αλλαγη βεβαια δεν θα γινει αμεσως μετα τις εκλογες, μπορει να περασουν πολλα χρονια αλλα καταλαβαινουμε ολοι οτι ειναι αναγκαια στους καιρους που ζουμε. Επισης, απο το να ψηφισεις λευκο καλυτερα πηγαινε για καφε
Γνωμη μου ειναι να ψηφισουμε οτιδηποτε εκτος απο τα 2 μεγαλα κομματα, οτιδηποτε, ακομη και τους χρυσαυγητες.

Τωρα, το ευλογο ερωτημα ειναι ποιος θα θελει να κερδισει αυτες τις εκλογες, μιας και ο νικητης μπορει να βγει ο μεγαλος χαμενος απο την κατασταση που θα ακολουθησει μετα.

Επισης, πως κρινετε το γεγονος οτι ο αλαβανος θα απουσιαζει απο τις βουλευτικες. Κατι τετοια κανει το ΣΥΡΙΖΑ και ενω εχει τα φοντα για κατι καλο χανει τους ψηφοφορους του.

Υ,Γ, γινεται καποιος να μου δωσει καμια σελιδα να δω τις τελυταιες δημοσκοπησεις?

Δωσε μου ενα επιχειρημα για ποιον λογο να ψηφισω κωστακη η γιωργακη η παπαρηγα η κλαπαρχηδα?? !! Δεν καταλαβαινω τον λογο να ψηφισω τα ιδια και τα ιδια αφου παλι τα ιδια θα γινονται.Η μηπως ο γιωργακης θα αλλαξει την χωρα με μαγικα ?? Εγω δεν κρεμομαι απο κανενος @@ και δεν προκειται οχι ψηφο να παρουν αλλα να παρουν τιποτε αλλο…

γιατι πολυ απλα η αποχη σημαινει να αποφασιζει καποιος αλλος για σενα, και αυτο δεν ειναι ωραιο

Έτσι κι αλλιώς κάποιος άλλος αποφασίζει για σένα και μάλιστα είναι η μειοψηφία.

Το ακυρο λευκο ειναι η αποψη οτι δεν γουσταρεις κανεναν γι αυτο λεγεται ακυρο λευκο αλλιως δεν θα υπηρχε φιλε μου … και θα δεις ποσο αποχη παιζει να υπαρχει φετος οχι ακυρο λευκο ουτε καν θα πατησουν να ψηφισουν εκτος απο τους πορωμενους

γιαυτο θα βγουν παλι οι ιδιοι

Γιατι πιστευες εσυ ποτε οτι θα βγει αλλος εκτος απο ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ? πλακα κανουμε τωρα ?

το οτι θα βγουν με πλειοψηφια θα βγουν, αλλα οχι απολυτη. τουλαχιστον αμα ψηφισουν οι νεοι

Ε ακριβως το ιδιο πραγμα λεμε οτι θα εχουμε παλι τα ιδια και τα ιδια και γω νεος ανθρωπος ειμαι και βλεπω να παιρνουν ολοι οι νεοι 650 ευρω μισθο τι να λεμε τωρα κοροιδευομαστε ? Τουλαχιστον βγαινουν καθε χρονο οι εμπειροι τρομπες κανουν παπαριες με εμπειρια φανταζεσαι να βγει κανενας Τσιπρας καλυτερα να αλλαξω χωρα…

τοτε παμε να καψουμε τη βουλη τι να σου πω…

1821, Πρωτομαγιά, Κιλελέρ, 1940, Πολυτεχνείο, Κούβα του 59, Τσιάπα του 94… Μα καλά όλα αυτά δεν σας λένε τίποτα ; Δεν σας έμαθαν στο σχολείο πως αν θες να αλλάξεις τον κόσμο θα το κάνεις μέσω της ψήφου; Τι αποχή μας τσαμπουνάτε τώρα; Κάποιοι λέει θέλουν να πέσει και ο καπιταλισμός. Άκου λέει να πέσει ο καπιταλισμός πάνω που έχουμε βολευτεί να πούμε… Μα τι ιερόσυλοι που είστε…

Ε μα… τους αλητήριους! Σα δεν ντρέπονται πια!