Τι έγινε ρε παιδιά; Κυβερνάει πουθενά κανένας Λουδοβίκος σε καθεστώς απόλυτης μοναρχίας και δεν το πήρα είδηση;
Αν, ναι φωνάξτε με να πάμε στη Βαστίλλη παρέα!
Το πρώτο που γράφεις είναι απλά αφορισμός.
Το 2ο δεν ισχύει. Θυμήσου και τα ποστς του Damnation για τις οικονομικές θέσεις του ΛΑΟΣ και θα βρείς πολλές ιδέες που θα σου αρέσουν εκεί μέσα. Άλλο αν τις εκφράζετε με άλλη γλώσσα (ξύλινη ή μη :p)
Γιατί ρε συ Boήθησε με;
Πίστεψε με δεν έχω κανένα πρόβλημα να καταλαβαίνω την γλώσσα σου άσχετα από το πως την κρίνω. Γράφε όπως θες, δικαίωμα σου. Το έχεις και αυτό στην “Αστική δημοκρατία”
To 1917 Οκτωβριανη Επανασταση ουσιαστικα ανετρεψε ενα αυταρχικο και απολυταρχικο καθεστως με βιαια μεσα. Ακολουθως οι θιγμενοι της υποθεσης, οι ηττημενοι (γαιοκτημονες, νεοκοπη αστικη ταξη κλπ) μεσω του εμφυλιου και αργοτερα με την βοηθεια των υπολοιπων καπιταλιστικων κρατων (στειλαμε κ μεις στρατο στην Ουκρανια να πολεμησεις τους κακους κομμουνιστες) προσπαθησαν να ριξουν την σοβιετικη εξουσια. Πως πιστευεις οτι επρεπε να αντιμετωπιστουν ολοι αυτοι??
Ας υποθεσουμε οτι αυριο οι κομμουνιστες στην Ελλαδα κερδιζουν την εξουσια μεσω της κοινοβουλευτικης οδου. Κ την επομενη των εκλογων αποφασισουν να εθνικοποιησουν την βιομηχανικη παραγωγη της χωρας. Εισαι εσυ λοιπον βιομηχανος και ερχονται και σου λενε “εχεμ, κ. Mule απο σημερα η επιχειρηση δε σου ανηκει αλλα γινεται περιουσια ολου του λαου”. Εσυ πως θα αντιδρασεις??? Θα το δεχτεις (ως επιλογης δημοκρατικα εκλεγμενης κυβερνησης) ή θα αντιδρασεις??? Κ πως θα αντιδρασεις, όχι πια ως αυτοτελες ατομο αλλα ως θιγομενη ταξη??
Παραδειγμα, η δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση Τσαβεζ (και με ποσοστα ανω του 50%, ουτε 42% ουτε 38% ), που απεχει κατα πολυ απο το να θεωρηθει κομμουνιστικη. Ο Τσαβεζ προχωρησε σε μια σειρα εθνικοποιησεων στη χωρα. Αυτο ψηφισε ο λαος ή μηπως διαφωνεις??? Το 2001 ελαβε χωρα ενα πραξικοπημα εναντιον του ακριβως απο αυτους των οποιων τα συφεροντα θιχτηκαν. Ενοπλο πραξικοπημα. Ο Τσαβεζ , βασικα οι υποστηρικτες του γιατι αυτος ηταν κρατουμενος, απαντησαν και αυτοι βιαια. Μηπως θα επρεπε να τους πουν κ ευχαριστω δηλαδη? Η μηπως με την επιστροφη Τσαβεζ οι υπαιτιοι του πραξικοπηματος δεν επρεπε να κυνηγηθουν?? Στην τελικη εκλεγμενη, απο το λαο , κυβερνηση αποφασισε τις εθνικοποιησεις.
Στις ΗΠΑ ισχύει (δεν ξέρω αν άλλαξε επί Ομπάμα, αμφιβάλλω) νόμος που - αν είσαι δημόσιος υπάλληλος κλπ - σε υποχρεώνει να δηλώσεις με υπεύθυνη δήλωση αν είσαι ή όχι μέλος του κομμουνιστικού κόμματος (ναι, είναι νόμιμο το κόμμα εκεί, αλλά με τέτοιους όρους τι να το κάνεις…). Κατά τ’άλλα, δεν υπάρχει αντικομμουνισμός εκεί (οκ, δεν τους κυνηγάνε με το ντουφέκι, όπως επί McCarthy).
Ο ψυχρός πόλεμος δεν έλαβε καθόλου τέλος, απλά είχε μια παύση στη δεκαετία του '90, και τώρα μπήκε σε νεά φάση, διαφορετική.
Ο ιδεολογικός πόλεμος καλά κρατεί, αν δεν το έχεις αντιληφθεί…
Δεν ξέρω τι ορίζεις απολυταρχικό σύστημα. Δεν ξέρω καν ποιες ελευθερίες θεωρείς ότι αξίζουν μία βίαιη ανατροπή και ποιες όχι. Ξέρω όμως ότι όλα τα συστήματα έχουν τις αυτοάμυνές τους απέναντι σε όποιον πάει να τις ανατρέψει. Μπορεί να είναι τα λευκά κελιά, τα ψυχιατρεία, οι φυλακές, τα ναρκωτικά, η εξαθλίωση, η πλύση εγκεφάλου ή πολύ απλά οι δολοφονίες. Μπορεί από την άλλη να είναι η δικτατορία του προλεταριάτου. Επιμένω, έχει να κάνει με το που τοποθετέις τον εαυτό σου.
Επιλέγεις να αγνοείς την κληρονομία του κουμμουνισμού μέχρι της μέρες μας; Αν όχι σε εργασιακό/κοινωνικό επίπεδο τρουλάχιστον στην οικονομική επιστήμη θα έπρεπε να το δέχεσαι.
Αυτού του είδους ο διαχωρισμός δε μου λέει κάτι. Το να ευτυχεί μία χώρα και να δυστυχεί ο υπόλοιπος κόσμος είναι εξίσου κατακριτέο. Για χάρη της συζήτησης πάντως θα σε αφήσω να διαλέξεις όποια θες.
Ούτε μαγικά ούτε κάθε πρόβλημα. Είναι επιστήμη και πιστεύουμε ότι θα λύσει πολλά δομικά προβλήματα. Δυστυχώς θάλασσα στο Καρπενήσι δε θα φέρει, αυτό έιναι αλήθεια
εδιτ: Αντίθετα με τον καπιταλισμό τώρα που το σκέφτομαι, που με το λιώσιμο τον πάγων κι αυτό μπορεί να καταφέρει. Αρχίζω να πείθομαι…
Για την ακρίβεια, το πραξικόπημα έγινε το 2002. Και το λάθος του Τσάβεζ ήταν ότι μετά τους έδωσε αμνηστεία. Κατά τ’άλλα είναι ένας “στυγνός δικτάτορας”…
Και απορώ γιατί όλοι αυτοί οι - χαμηλού εισοδήματος (δηλ. όχι μεγαλοεπιχειρηματίες) - υποστηρικτές του καπιταλισμού, έχουν πρόβλημα με τις εθνικοποιησεις των ορυκτών πόρων μιας χώρας; Ανήκουν στην χώρα, δηλαδή στους πολίτες της, οπότε πρέπει να είναι 100% κρατικοί.
Έχουν γραφεί πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που σηκώνουν απάντηση, αλλά τώρα δεν προλαβαίνω, θα επανέλθω αργότερα.
Στο μεταξύ Ισις αν έχεις χρόνο γράψε και για το πραξικόπημα που είχε κάνει ο ίδιος ο Τσάβεζ για να κατακτήσει την εξουσία πριν να εκλεγεί “δημοκρατικά”. Η πολιτική ιστορία της Βενεζουέλας δεν ξεκινά με την εκλογή του…
1- λινκ (αξιόπιστο αν γίνεται) που να επιβεβαιώνει αυτό που γράφεις?
2- Σε ποιες πολιτείες υσχίει (αν υσχίει) αυτό?
υ.γ. όχι ότι η απάντηση πρόκειται να μετρήσει ιδιαίτερα για εμένα. Αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι ότι άντε να υσχίει σε 3-4 πολιτείες ως απαρχαιομένος νόμος, όχι κάτι παραπάνω.
Το αποτυχημενο πραξικοπημα του Τσαβεζ το 92 δεν αναιρει νομιζω το γεγονος οτι 6 χρονια μετα κερδισε την προεδρια μεσω της κοινοβουλευτικης οδου και μαλιστα με το 56.2% των ψηφων. Εκτος αν διαφωνεις οτι κερδισε δημοκρατικα, γιατι την εβαλες σε εισαγωγικα τη λεξη.
Επισης θυμασαι τι προηγηθηκε του πραξικοπηματος του Τζαβεζ λιγα χρονια πριν? Τα σκληρα οικονομικα μετρα του Περεζ , υστερα απο τις συνηθισμενες ντιρεκτιβες του ΔΝΤ, και τη ακολουθη εξαθλιωση του πληθυσμου. Ακριβως αυτη η εξαθλιωση οδηγησε στις ταραχες του Καρακαζο το 89, οπου οι δυναμεις ασφαλειας δολοφονησαν συμφωνα με επισημα στοιχεια 300 διαδηλωτες , συμφωνα με τους συμμετεχοντες 3000. Αρα για να μαστε μεσα πες πανω κατω 1000-1500 ατομα δολοφονηθηκαν υπο τις εντολες της κυβερνησης. Δημοκρατικοτατες πρακτικες δε νομιζεις??
Δυστυχώς δεν έχω κάτι επίσημο, και φυσικά ούτε λινκ… Νομίζω είναι ομοσπονδιακό (άρα σε όλες τις πολιτείες). Θα προσπαθήσω να μάθω σύντομα για επίσημες πηγές από γνωστό μου.
Αυτό το ήξερα χρόνια τώρα ότι συμβαίνει, αλλά δεν έκανα τον κόπο να το ψάξω (πρέπει να τα διασταυρώνουμε τελικά).
στανταρ ρε δεν εφαρμοστηκε πουθενα…[-X[-X
βγαλτε καποια στιγμη τα κοκκινα γυαλια,ή τις παρωπιδες που φορατε…κανεις δε γουσταρει να ζησει σε ενα κομμουνιστικο καθεστως.ειδικα οσα κρατη το εχουν βιωσει οπως σοβιετικη ενωση και λοιπο ανατολικο μπλοκ.τωρα το να λετε οτι δεν εφαρμοστηκε οπως ειναι στην θεωρια ειναι λογικο να συμβαινει αυτο γιατι η εξουσια φθειρει και απο την εξουσια φθαρηκαν ακομα και αυτοι που εσεις θεοποιειτε.λενιν,σταλιν και λοιποι και σκοτωναν ο ενας τον αλλον για την δυναμη της εξουσιας.επισης ολοι ξερετε επισης τι παθαιναν οι αντιφρονουντες του καθεστωτος…
λενιν,σταλιν και λοιποι και σκοτωναν ο ενας τον αλλον για την δυναμη της εξουσιας.
Και μιας και ο αποκατω ανεφερθηκε σε εκλογες Γεμρανιας Πορτογαλιας δειτε εδω την τριτη παραγραφο…Κλασικα πραγματα…
(για να μη δημιουργηθουν οτι να ναι εντυπωσεις…δεν τριγυρναω στο σαιτ του συριζα συνεχεια…ενας φιλος μου δηλαδη που και…σαν τις τσοντες ενα πραμα:D
Στις εξαρχής καπιταλιστικές χώρες ο καπιταλισμός επιβίωσε της κρίσης μέσω της ψευδαίσθησης την κοινωνικής πρόνοιας που έδωσε ο κεϋνσιανισμός και ανέπτυξε ισχυρούς μηχανισμούς αναπαραγωγής (μέσω φορέων όπως η εκπαίδευση), προπαγάνδας (μέσω των ΜΜΕ) και καταστολής κάθε ανατρεπτικού κινήματος (αστυνομία, στρατός).
Στις “σοσιαλιστικές” χώρες η εφαρμογή του κομμουνιστικού κράτους εκφυλίστηκε σε έναν κρατικό γραφειοκρατικό καπιταλισμό μακριά από τις αρχικές ιδέες του Μαρξ και του Λένιν και ήταν καταδικασμένη να αποτύχει. Μαζί με όλα αυτά οι χώρες αυτές είχαν να αντιμετωπίσουν και τις κάθε λογής “επιθέσεις” από τα αστικά κράτη με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ.
Οποια “επιστημονικη” εξηγησις! Χωρις ξυλινες γλωσσες και σεντονια. Εκει προφανως ο λαος ειναι σοφος!
Οταν ο λαος κανει επαναστασεις και ανατρεπει τα αφεντικα τι ειναι?
Το τελος της ιστοριας δεν γραφτηκε ακομα. Εδω απεχουμε απο το να γραφτει το τελος της προϊστοριας της ανθρωποτητας, που ειναι η εποχη των ταξικων συστηματων…
ο κοσμος δε περναει καλα με το υπαρχον συστημα αλλα δε θα κατσω να παω στο αλλο ακρο το οποιο υποστηριζεται εσεις.εσυ before the dawn γουσταρεις να ζησεις σε ενα κομμουνιστικο καθεστως?ε εγω οχι.προτιμω μια μεση λυση,οποια και να ειναι αυτη,οπου ολοι θα ειναι ευχαριστημενοι.