Να εφαρμόσει δηλαδή τι?
Και τι σχέση έχει ο ανθρωπισμός στην καθημερινότητα κάποιου με την πολιτική?
+1
Και κατά τη γνώμη μου δεν απέχει πολύ αυτή η ουτοπία του ανθρωπισμού, από την ουτοπία της εφαρμογής του κομμουνισμού ή αυτή της επέμβασης του “αόρατου χεριού” που θα τα διορθώσει όλα (τουλάχιστον) στην Ελλάδα…
Τι μπλέκετε ρε παιδιά κάτι τέτοιο με πολιτικά και οικονομικά συστήματα
To “πρώτα αλλάζουμε εμείς και μετά θα αλλάξουμε τον κόσμο” είναι η πιο φτηνή, χυδαία και ιδεαλιστική ιδεολογία για να απέχει κάποιος από την ταξική πάλη. Δεν έχω κάτι προσωπικό με αυτούς που το ασπάζονται. Όσο η εργατική τάξη μένει έτσι άπραγη, οι αστοί τρίβουν τα χέρια τους.
Για να αλλάξει ο κόσμος θέλει δουλειά πολλή και πολλές θυσίες. (εδιτ: ατομικές και συλλογικές)
Η κοινωνία που συντίθεται από ιδεολογία, πολιτισμό, πολιτική κτλ κτλ είναι απλά το εποικοδόμημα, μέσα στο οποίο γεννιέται ο καθένας και διαμορφώνεται. Αν δεν αλλάξει η βάση, δηλαδή οι παραγωγικές-οικονομικές σχέσεις, δε θα αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ.
Αγώνας για την επανάσταση και το σοσιαλισμό._
Οτι και οι πολιτικοι / βουλευτες ειναι ανθρωποι οπως ολοι μας.
Οταν λοιπον, θα αποκτησουμε (στην αρχη ο καθενας προσωπικα και αυτοματως συλλογικα) ανθρωπιστικο πνευμα και σπασουμε τα πνευματικα στεγανα της περιορισμενης μας Συνειδησης, τοτε εμεις ως ψηφοφοροι θα ψηφιζουμε τους πιο αξιους και οχι τους ‘‘κουμπαρους’’ και με τη σειρα τους οι πολιτικοι (που ειναι καποιοι απο ‘‘εμας’’ το ‘‘λαο’’) θα λειτουργησουν μεσα στο πλαισιο της Συμπαντικης Συνειδησης με γνωμονα την προοδο την Ανθρωπινου ειδους και οχι της τσεπης τους.
'Η πολυ απλα οταν φτασουμε σε αυτο το επιπεδο Συνειδησης ως πλανητης δεν θα εχουμε την αναγκη υπαρξης καμιας εξουσιας._
@ red rum
Μην εισαι αποχαυνωμενος απο κομματικα σλογκαν.
Αυτο που ειπα δεν αναιρει την αναγκη για διεκδικησεις τη σημερινη εποχη !
Ρε παιδια τι παει να πει ανθρωπισμος και ποιο το αντιθετο του???
Οταν ο εγω εκμεταλλεύομαι εσένα, δεν το κάνω γιατί δεν είμαι “άνθρωπος”. Το κάνω από συμφέρον, για να περνώ ο ίδιος καλά, έστω και εις βάρος του άλλου. Όταν λοιπόν εσύ καθαρίσεις εμένα αύριο, επίσης δεν θα το κάνεις γιατί έχασες την “ανθρωπιά” σου, αλλά από την εκμετάλλευση που έχεις υποστεί ή γιατί θέλεις να εξαφανίσεις την εκμετάλλευση.
Ο άνθρωπος έχει όλα τα χαρακτηριστικά:
Είναι κακός, καλός, ατομιστής, συλλογικός, εγωιστής, αλτρουιστής, ευγενικός, αγενής, θυμωμένος, ήρεμος, τα πάντα. Δεν υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα που τα υποστηρίζουν οι “ανθρωπιστές” και κάποια μη ανθρώπινα που τα υποστηρίζουν οι…“απάνθρωποι”.
Όλα είναι ανθρώπινα.
Το θέμα λοιπόν είναι να προσδιορίσει κανείς που βρίσκεται το πρόβλημα και σήμερα κάποιοι ζουν ζωή χαρισάμενη ενώ κάποιοι άλλοι αναγκάζονται π.χ. να πουλάνε (ή τους παίρνουν με τη βία) τα νεφρά τους για να ζήσουν άλλους 5 μήνες. Το θέμα είναι να προσδιορίσει κανείς που είναι το πρόβλημα και κάποιοι μπαίνουν και καθαρίζουν μια γριούλα 90 χρονώ για να της πάρουν 100 ευρώ.
Αν λοιπόν το πρόβλημα βρίσκεται στην εκμετάλλευση, τότε θα πρέπει αυτή να χτυπηθεί.
Και τι να κάνουμε;
Μερικές φορές είσαι υποχρεωμένος να χτυπήσεις και τους υποστηρικτές της εκμετάλλευσης, έστω κι αν εμφανιστεί κάποιος που τον “καίει η φωτιά” και σε πει “απάνθρωπο”…
Ρε άνθρωπέ μου σου λέω εγώ ότι ο Χ επιχειρηματίας είναι ο πιο ανθρωπιστής άνθρωπος που υπάρχει. Νομίζεις ότι αυτό θα τον αποτρέψει από το να παγώσει τους μισθούς ή να απολύσεις κόσμο για να ελαττώσει το κόστος? Όχι, γιατί αν το κάνει αυτό η επιχείρησή του πάπαλα, πάει για φούντο.
Επίσης σκέψου και το άλλο. Για να υπάρξει ο ανθρωπισμός που λες πρέπει να εξαλειφθεί κάθε αδικία και ανισότητα που υπάρχει στον κόσμο αυτό και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής όπως σου είπε κ ο Red Rum.
Σωστο το ποστ του Isis γενικα. Συμφωνω μαζι σου φιλε.
Απλα αφου θετεις τον ανθρωπο ετσι, με τα ολα του ρε παιδι μου, τοτε αυτο που εγω επρεπε να πω για να ειμαι πιο ακριβης ειναι οτι, μαχομαι και μιλαω για εναν ‘‘αλλο Ανθρωπο’’.
Γιατι δυστυχως ο σημερινος ανθρωπος προοδευει τεχνολογικα αλλα μενει στασιμος ή ακομα και πηγαινει πισω συνειδησιακα.
Συμφωνω και με σενα ChrisP. Oπως ειπα και στον red rum, η θεωρηση μου δεν αναιρει την αναγκη για διεκδικηση καλυτερων εργασιακων και οικονομικων συνθηκων και μιας δικαιοτερης ζωης γενικοτερα.
Απλα αυτο που τονισα και εγω και ο μανος ειναι οτι απαιτειται μια ‘‘προεργασια’’ στο Πνευμα-Ψυχη του καθενος μας.
Γιατι η εξουσια διαφθειρει. Και τον μεγαλοαστο καπιταλιστη αλλα και τον φτωχο και τιμιο εργατη που θα βρεθει ξαφνικα εκει.
Καλό, τo άλλο με τους Μάνογουορ το ξέρεις?
Σε καλώ να υποδείξεις το κομματικά σλόγκαν στο ποστ μου, έτσι για να μη μένουμε στις εντυπώσεις.
Αν θες μας λες για τον ''αλλον άνθρωπο" πως τον φαντάζεσαι.
Δεν σε κατηγορησα οτι εισαι ‘‘ο damnation του ΚΚΕ’’. Απλα, το ποστ σου που μιλας για ταξικη παλη ειναι μια εκφραση τετριμμενη απο το εν λογω κομμα. Επισης, χωρις παρεξηγηση, θεωρω πως εκεινο το ποστ σου ειναι υβρις για τον Ανθρωπο. Το βλεπω πολυ ‘‘ουγκ’’ / ‘‘ποια συνειδηση μωρε, παμε να τσακισουμε τα αφεντικα’’ και κριμα που δεν βλεπω να μπαινεις καν στον κοπο να αναρωτηθεις αυτα που εγραψα. Δεν ειπα βρε αδερφε, να πεις οτι βρηκες την αληθεια στο ποστ εκεινο, αλλα η απαντηση σου αποπνεει μια κομματικη αρνηση οπως αυτη που βλεπουμε στα καναλια, και η αληθεια ειναι οτι με απογοητευσε.
Μεγαλη συζητηση ανοιγει με το δευτερο.
Δεν νομιζω να καλυπτεται στα πλαισια γραπτης μορφης σε ενα φορουμ.
Για αυτον τον Ανθρωπο, εχουν γραφτει τομοι και τομοι βιβλιων με εντελως διαφορετικο περιεχομενο (απο Αναρχισμο μεχρι Channeling).
Νιωθω πολυ μικρος ωστε να θεσω εγω τον ορισμο και τα χαρακτηριστικα του πραγματικου Ανθρωπου.
-
Την έκφραση “ταξική πάλη” την έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι 5 γιούζερς τουλάχιστον. Εκεί δεν έχει κομματική άρνηση και τετριμμένη έκφραση? Γιατί άραγε? Εγώ μπορώ να σου βρω και τι ψηφίζει ο καθένας (εκτός από το γράκχο που δεν τον βάζω μέσα, δεν ψηφίζει κάποιος από τους 5 το ίδιο με μένα εμφανώς), δεν είναι εκεί το θέμα όμως. Και μιλάς μετά για άρνηση?
-
Φταίω εγώ ή θα είμαι άδικος να σου πω λοιπόν ότι δεν ξέρεις για ποιον άνθρωπο παλεύεις και μάχεσαι? Ούτε να τον ορίσεις?
Αυτό έλειπες να με σύγκρινες και με το χρήστη που ανέφερες:lol:
Εδιτ: να ορίστε, είδες τι έκανες τώρα? Τον ανέφερες και είναι τώρα “now replying to εκλογές”. Σούπερ
On topic να υπενθυμισω οτι συμφωνα με τον υπαρχον εκλογικο νομο για την αυτοδυναμια δεν παιζει κανενα ρολο η διαφορα πρωτου με δευτερου στην κατανομη των εδρων (50 εδρες μπονους στο πρωτο κομμα 400 απο το δευτερο και 10 απο τους μικρους).Αν το πασοκ πχ παρει 42% και ι νδ 39% δεν εχει καμια διαφορα στις εδρες απο το αν παρει 42% το πασοκ και 33% η νδ.Αυτο το λεω γιατι κυκλοφορει το σλογκαν ψηφος στο ΛΑ.Ο.Σ.=ψηφος στο πασοκ.Οσοι λοιπον πιστευετε σε νικη της νδ ριχτε νδ.Οσοι πιστευετε οτι η νδ θα ειναι δευτερο κομμα δεν εχει κανενα νοημα το σκεπτικο να ριξετε νδ για να μειωσετε την διαφορα αφου στις εδρες θα ειναι το ιδιο.Νοημα θα ειχε η νδ να προσπαθουσε να χαμηλωνε τα ποσοστα του πασοκ για να μην βγαλει αυτοδυναμια.Αυτα τα λεω για μια μεγαλη μεριδα οπαδων της νδ που θελουν να ψηφησουν ΛΑ.Ο.Σ. αλλα τους περναει απο το μυαλο να ριξουν νδ για να μειωσουν την διαφορα.
Ευχομαι σε ολους καλες εκλογες και να ριξουμε την ψηφο μας με αισθημα ευθυνης και προσοχης γιατι καθε ψηφος ειναι σημαντικη και απο αυτους που ψηφιζουμε κρινονται παρα πολλα.
Aγαπάς και την Ελλάδα τρομάρα σου! :lol:
Κι επειδή δεν ξέρεις και τον εκλογικό νόμο κοίτα κάπου στις αρχές του τόπικ που τον εξηγώ.
Φιλιά στην Έφη Σαρρή. 8)
-
Κολλησες εσυ τωρα, οτι σε ειπα κομματικα κολλημενο… Που ειναι η μυγα οεο ?
-
Αυτο καταλαβες εσυ ε ? Οτι δεν μπορω και δεν ξερω ?
Με απογοητευεις ξαναλεω.
Περιμενα να μπορω να πω καποια σοβαρα πραγματα και μαλιστα με εναν ανθρωπο που θα επρεπε να αντιλαμβανεται καποια γραφομενα.
Αμα θες να επιστρεψω στο επιπεδο συζητησης που ανοιξα πριν απο καποιες σελιδες και να σε ρωταω πως μαχονται στην πραξη οι του κκε, με τις ειρηνικες και στοιχιμενες πορειες, ως δημοσιοι υπαλληλοι της αριστερας, καθως και με τη λογικη ‘‘εμεις οι αυτοαποκαλουμενοι τρου μονοι μας ξεκομμενοι απο το υπολοιπο κινημα’’ και καταδικαζοντας τους υπολοιπους συναγωνιστες, δεν θα το πραξω.
Ειπα να μιλησω για θεματα ανωτερα οχι μονο των κομματων αλλα και της πολιτικης.
Ομως καποιοι απ’οτι φενεται δεν θελετε ενα τετοιο επιπεδο συζητησης και προτιματε να συνεχισετε την φαγωμαρα μεταξυ σας. Οκ, συνεχιστε.
(εγω την προσπαθεια μου την εκανα κ.zouglaou, αλλα οπως ειδες η ανταποκριση ηταν ειρωνεια και αρνηση)
καλα τον damnito αστον, παιζει μπαλα μονος του.
Ο Τσιπρας ειπε παντως οτι καταδικαζει το κομμα του ξεκαθαρα καθε πραξη βιας.Ρε τι κανει το 3%:lol::lol:
Kαλά, δε σε ειρωνεύτηκα επειδή σου είπα να μου πεις για τον άλλο άνθρωπο. Δεν υποννόησα ότι δεν ξέρεις, απλά θέλω να δω πως θα το αναπτύξεις.
Πιστευεις οτι θα ηταν χρησιμο ή κατατοπιστικο να γραψω μια προταση / μια παραγραφο / μια σελιδα ολοκληρη για κατι για το οποιο εχουν γραφτει εκατονταδες βιβλια ποικιλου περιεχομενου ?
Αμα το θες, ειλικρινα μπορω να το κανω καποια στιγμη, ειτε εδω ειτε να στο στειλω σε πμ.
Πολλα απο αυτα που θα εγραφα γιαυτο που με ρωτας, πιθανον θα τα εχεις ξανακουσει και μπορει να εχουν ηδη ειπωθει αποσπασματικα απο πολλους εδω μεσα, αλλα δεν νομιζω οτι εχει νοημα μια τετοια ‘‘περιληψη’’ απο μερους μου, χωρις το γενικοτερο πλαισιο στο οποιο κινειται αυτη η περιγραφη του ιδανικου αλλα και υπαρκτου ταυτοχρονα ανθρωπου-πνευματος-ψυχης.
Μεχρι και που θα με πει κανενας οτι ειμαι οφφ-τοπικ, και θα ριξω χριστοπαναγιες. :lol:
Η αποχή είναι συντηρητική επιλογή, διαιωνίζει την υφιστάμενη τάξη πραγμάτων. Το σύστημα δουλεύει ακόμα κι αν ψηφίζει το μισό του εκλογικού σώματος και λιγότερο. Η αποχή γερνάει το εκλογικό σώμα, οι πιο ηλικιωμένοι ψηφίζουν και αποφασίζουν για τη ζωή που θα ζήσουν οι νεότεροι. Τιμωρούν τον εαυτό τους πιστεύοντας ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από έναν κόσμο που δεν τους αρέσει. Στην πραγματικότητα τον αναπαράγουν.
www.athensvoice.gr Γεωργελές
η συζήτηση είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά θα ήταν πολύ καλή επίσης η απάντηση στο ερώτημα που έθεσα για την κατάσταση στην Κύπρο μετά την επιβολή του “κομμουνισμού”
Ας προσπαθήσω εγώ να βοηθήσω σχετικά με το ζήτημα που απασχολεί το Μόντε.
Στην Κύπρο το βέβαιο είναι ότι δεν έχει επιβληθεί κανένας κομμουνισμός. Υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος του μακαρίτη Παπαδόπουλου. Όπως έχει πει ξεκάθαρα ο Δημήτρης Χριστόφιας (Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κύπρου), το ΑΚΕΛ δεν εξελέγη για να εφαρμόσει πρόγραμμα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας αλλά για να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Άλλωστε η κυβερνητική συνεργασία αυτή τη στιγμή έχει συγκροτηθεί στη βάση της διεκδίκησης μιας λύσης που να βρίσκεται στον αντίποδα του σχεδίου Ανάν και των διάφορων παραλλαγών του. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο εδώ και χρόνια, εκεί διαχωρίζονται το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ από τον άκρως φιλοβρετανικό και “φιλο-ανανικό” ΔΗΣΥ αλλά και τις διάφορες φασιστικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την ένωση με την Ελλάδα (!).
Όσο για το βιοτικό επίπεδο του κυπριακού λαού (ή μάλλον του ελληνοκυπριακού λαού, γιατί οι τουρκοκύπριοι ούτως ή άλλως ήταν πάντα σε πολύ χειρότερη μοίρα από πλευράς εισοδημάτων κτλ.), από κάποιες μαρτυρίες που έχω ακούσει (άρα με κάθε επιφύλαξη) φαίνεται ότι όντως έχει αλλάξει προς το χειρότερο, αλλά αυτό δεν είχε να κάνει με την άνοδο του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση, αλλά με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκεί βρίσκεται και το μεγάλο στρατηγικό λάθος του ΑΚΕΛ, που συμφώνησε με την ένταξη πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της ώστε να προωθηθεί λύση στο Κυπριακό. Αυτό όχι μόνο δεν έχει επαληθευτεί (και νομίζω ότι ούτε πρόκειται), αλλά στελέχη του ΑΚΕΛ που έρχονται στην Αθήνα για πολιτικές συναντήσεις παραδέχονται ότι ψάχνουν τρόπους για αποδέσμευση.
Αγαπητέ φίλε, αυτός ο «άλλος άνθρωπος» δεν μπορεί να προκύψει ως εκ θαύματος. Δεν μπορεί να δημιουργηθεί πέρα και μακριά από κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, πέρα και μακριά από αδικία (ή εύνοια) βιωμένη στην καθημερινότητα (και όχι μόνο, με έναν πιο πολύπλοκο τρόπο, βιωμένη στους αιώνες: «παιδί που αντρείεψες βαστάς, οργής αιώνων θάρρη», έλεγε ένας στιχοπλόκος).
Αυτό που λες λοιπόν, μοιάζει και είναι μεσσιανικό. Και ως κάθε τι τέτοιο, δεν είναι υγειές. Οι κάθε είδους μεσσιανισμοί το μόνο που κάνουν είναι να αλυσοδένουν τα χέρια και τα μυαλά, ανθρώπων που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι στη δράση.