Μεγάλες αλήθειες… Πόσο με εκνευρίζει όταν γνωστοί μου λένε την ατάκα “ψηφίζω πασοκ για να μη βγει η νδ” ή ακόμα χειρότερα “στο χωρίο μας, η οικογένειά μας ψηφίζει παραδοσιακά το τάδε κόμμα, οπότε μου δίνουν κλειστό φάκελο και το ρίχνω απλά στην κάλπη” !!!
Μια λύση: όχι δικαίωμα ψήφου στους “ιδιώτες”! :?
Αυτό ακριβώς που περιγράφεις είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του υπάρχοντος κατεστημένου. Έχει πείσει τους πάντες ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν όσοι κατέβουν να ψηφίσουν μαυρίσουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τι έχει να γίνει στη χώρα το χει σκεφτεί κανείς? ΠΑΣΟΚ ΝΔ ξαφνικά εκτός βουλής… ε ρε γλέντια .
Όπως φαίνεται πάντως και από το poll, ό,τι και να λέμε εδώ κι εκεί και αλλού, ακόμα και στους νέους ανθρώπους τα μεγάλα κόμματα είναι για τον α, β, χ λόγο εδραιωμένα στη συνείδηση.
Η λύση είναι μία . Καμία ψήφος σε ΠΑΣΟΚ ΝΔ. Ε όχι δηλαδή να ψηφίζουμε αυτούς που μας φέρανε εδώ. Ούτε Γιωργάκης , ούτε Κωστάκης. Εδώ που φτάσαμε δεν έχει η χώρα να χάσει κάτι αν δοκιμάσει επιτέλους και κάτι άλλο.
Εξωκοινοβουλευτικη Αριστερα, αν και θεωρω τον ορο λιγο παρακινδυνευμενο για 2 λογους.
- Η αριστερα δεν διαχωριζεται αναμεσα σε κοινοβουλευτικη και εξωκοινοβουλευτικη. Ενας πιο ενδιαφερων διαχωρισμος θα ηταν επαναστατικη ή ρεφορμιστικη (μεταρρυθμιστικη).
- Ακριβως λογω του (1), μπαινει θεμα στο “εξωκοινοβουλευτικη αριστερα” καθοτι υπαρχουν ψηφοδελτια και συμμαχιες “εκτος του κοινοβουλιου” που δεν εχουν να χωρισουν και πολλα απο κοινοβουλευτικες δυναμεις, και κοινοβουλευτικες νοοτροπιες.
Στις ευρωεκλογες για παραδειγμα υπηρξαν 3 ψηφοδελτια της “εξωκοινοβουλευτικης αριστερας” που ουσιαστικα εκπροσωπουσαν 3 διαφορετικες εντελως νοοτροπιες. Εν πασει περιπτωση, ειναι θετικο το πολιτισμενο κλιμα στο οποιο γινεται η κουβεντα, και αρνητικες οι καταγεγραμενες εθνικιστες ψηφοι στο φασιστικο ΛΑΟΣ.
εντιτ - μια πραγματικη κριτικη στο ΚΚΕ δεν εχει να κανει με το πού στελνει η αλεκα “τα παιδια της” ή τι μοντελο αμαξι εχει (αν εχει) αλλα ποια ειναι η θεωρητικη, πρακτικη και συνδικαλιστικη πολιτικη του ΚΚΕ, που στην ουσια αποτελει το ‘αριστερο’ χερι του συστηματος
Σημείωση:
Ο Before the Dawn έχει δίκιο για εξωκοινοβουλευτική αριστερά αλλά οι max επιλογές στα poll παραμένουν 10.
Not my fault…
Το ξερω, brother, τσεκαροντας και τις πισω σελιδες ειδα οτι το ανεφερες κ καπου αλλου. Απλα το εθεσα πιο πολυ σαν πολιτικο σχολιασμο, οχι σαν κριτικη στο poll που το βρισκω αρκετα ενδιαφερον.
Τα άκυρο/λευκό δεύτερα; Γιατί ρε παιδιά; Ψάξατε τόσο πολύ που δε βρήκατε κανέναν που να σας εμπνέει εμπιστοσύνη ή έχετε κι άλλες δουλειές να κάνετε από το να δείτε ποιον θα ψηφίσετε;
Ρε κάρβου, 42 ψήφοι είναι ακόμα.
Το δείγμα είναι πολύ μικρό.
Συν ότι το άκυρο/λευκό πολύ έυκολα γίνεται κάτι άλλο την τελευταία στιγμή.
Μπορει να ειναι και το “συνειδητο” ακυρο που αποτελει για καποιους “αντισυστημικη επιλογη”. Δυστυχως οσο κ αν εχει καποιο σκεπτικο μια τετοια πραξη, στην ουσια καταφερνει το ακριβως αντιθετο απο αυτο που ευαγγελιζεται.
Εμένα δε μου προκαλεί εντύπωση. Αντίθετα, θεωρώ το ζήτημα του άκυρου και του λευκού απο τα πλέον σημαντικά για μένα, γι’ αυτό και το έθεσα πίσω. Όπως φαίνεται εξάλλου, τόσο η μη-ψήφος του άκυρου/λευκού/αποχής όσο και η ψήφος προς τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα όσο αφορά την ενίσχυση των κοινοβουλευτικών κομμάτων…
(εκτός όπως είπα αν ενδεχομένως ξεπερνούσαν τα ποσοστά που έχουμε συνηθίσει και βλέπαμε κάτι εντελώς καινούργιο…)
Το ίδιο ζήτημα εν ολίγοις που με απασχολούσε 2 χρόνια πριν, με απασχολεί και φέτος. Πρόπερσι το είχα ξεπεράσει τελικά (όποιος ενδιαφέρεται για την προπέρσινη μου στάση μπορεί να δει το θρεντ για τις Εκλογές 2007). Για φέτος δε ξέρω όμως…
ΥΓ - Είναι πάντως ωραίο που γίνονται πρώωρες εκλογές. Θα πει κανείς, αυτό φανερώνει πολιτική αστάθεια κλπ. Απο την άλλη, κάθε δύο χρόνια δίνει μια σπιθαμή δημοκρατικότητας παραπάνω στο καθεστώς σε σχέση με κάθε τέσσερα…
ΥΓ - Είναι πάντως ωραίο που γίνονται πρώωρες εκλογές. Θα πει κανείς, αυτό φανερώνει πολιτική αστάθεια κλπ. Απο την άλλη, κάθε δύο χρόνια δίνει μια σπιθαμή δημοκρατικότητας παραπάνω στο καθεστώς σε σχέση με κάθε τέσσερα…
Καλησπερα, οχι πιστευω οτι δεν δινει μπονους “δημοκρατιας” γιατι και το 2007 αλλα ακομα περισσοτερο φετος οι εκλογες δεν επισπευδονται ως αποθεωση του αστικου συστηματος αλλα εν μεσω του κλονισμου του, λιγους μηνες μετα την εξεγερση και το στραπατσο των ευρωεκλογων, και ενω σε συνθηκες παγκοσμιας κρισης ο ελληνικος καπιταλισμος δνε ξερει πού παν τα 4. Ο “χαμενος” σε αυτην την περιπτωση μπορει και να ειναι ο νικητης των εκλογων, που θα κληθει να παρει απιστευτα μετρα που και θα εξοργισουν, και θα ειναι ανεπαρκη για την διεξοδο απο την κριση. Για αυτο και θα δουμε την πιο αμηχανη και διαλυτικη προεκλογικη περιοδο των τελευταιων εικοσι τουλαχιστον ετων.
Ισχύει αυτό που λες, γι’ αυτό και ανέφερα πάνω ο ίδιος: “φανερώνει πολιτική αστάθεια κλπ”. Ωστόσο εγώ αναφέρθηκα σε αυτό καθεαυτό το γεγονός πως έχουμε πιο συχνά εκλογές και όχι στην ερμηνεία του. Το οτι δηλαδή απλά συχνότερες εκλογές = καλύτερες, σε σχέση με τις πιο αραιές.
Πέρα απο την ερμηνεία του φαινομένου αυτά.
Οι εκλογές είναι το τυράκι στη φάκα?
Ότι πρέπει για να δίνουν μια επίφαση ελευθερίας, που έτσι κι αλλιώς είναι ψεύτικη.
Στον άνθρωπο αρέσει να νομίζει ότι επιλέγει αυτός.
Στην πραγματικότητα όμως, οι επιλογές είναι δεδομένες, οι πολιτικές δοσμένες και τα συμφέροντα που θα εξυπηρετηθούν στο τέλος τα ίδια?
Αλλά ο κοσμάκης θα πάει να την «ρίξει», νομίζοντας πως άσκησε το ύψιστο δημοκρατικό του δικαίωμα και πως είναι αυτός που επιλέγει (κάποιοι θα λένε στο τέλος «νικήσαμε», κάτι εντελώς γελοίο)?
Το λέγε και το παλιό σύνθημα στο τοίχο: Αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο, θα ήταν παράνομες?
Και θα μου πεις, και τι να γίνει;
Εντάξει το ξέρω, δε γίνεται τίποτα, μας έχει φάει ο «καναπές» με όλα όσα αυτός συμβολίζει?
Από την άλλη όμως, δεν θα πάω και σαν παγώνι να την «ρίξω», νομίζοντας πως ο «ελεύθερος λαός επιλέγει» και μπλα μπλα?
μα έτσι είναι τα πράγματα…από τα παραδείγματα που μου δώσατε αυτό φαίνετε ή κάνω λάθος???
αν από τα 5 κόμματα που μπαίνουν στην βουλή, δεν σε εκφράζει κανένα, θα πας να ψηφίσεις ένα εκτός, που ουσιαστικά και πάλι βοηθάς αυτά που είναι μέσα, αυτά κατάλαβα από αυτά που διάβασα…
το άκυρο/λευκό λέτε ότι είναι το ίδιο, οπότε τι μένει να κάνεις???
και ναι μπορεί ΑΝ όλοι ψηφίσουν άκυρο/λευκό τότε ναι κάτι θα γίνει, πήγαινε όπως πες το αυτό στους εφοπλιστές/βιομήχανους και ηλικιωμένους αντρώπους…θα γελάνε μέχρι αύριο, και όχι γιατί είναι λάθος αυτό που λές, αλλά γιατί αυτοί δεν έχουν το μυαλό, ή αυτοί είναι που κινούν τις μαριονέτες που είναι πάνω…
Now playing: Amorphis - From Earth I Rose
via FoxyTunes
Συμφωνω απολυτα. Η συγκεκριμενη ρηση του Μαρξ ειναι σωστη. Η λυση δεν ειναι ο φετιχισμος των εκλογων (η “μεταφυσικη της δημοκρατιας” που ελεγε ο Τροτσκυ) αλλα ουτε κ ο φετιχισμος της “αποχης”. Η αποχη ενδεικνυται για συγκεκριμενες περιοδους αλλα το να πεις “επιλεξτε εσεις κ εγω αντε γεια” δεν λεει κατι. Φυσικα εν μεσω “αλλων καταστασεων” δε θα ειχε νοημα να μιλαμε για εκλογες αλλα για αλλη “λυση” στο θεμα της εξουσιας. Για αυτο και οσοι εν μεσω Δεκεμβρη μαγειρευαν εκλογικες συνταγες εφαγαν “πορτα” απο τον κοσμο.
Έτσι ακριβώς φίλε μου…
Σκεφτείτε να φτάναμε στο σημείο να υπάρχει λευκό/άκυρο σε ποσοστά 20-30-40% ή αποχή 60%. Δεν θα κλόνιζε σοβαρά την υπάρχουσα κατάσταση;
Όσον αφορά τις ψήφους στα μικρά κόμματα… από τη μία το ότι είναι ένα κόμμα είναι μικρό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αξίζει τη ψήφο (μέχρι και τα φασισταριά τις χρυσής αυγής κατεβάζουν ψηφοδέλτιο). Επιπλέον, ένα μικρό κόμμα μπορεί σταδιακά να ανέβει, να μπει στη βουλή και κάποια στιγμή ακόμα και να κυβερνήσει (γενικά λέμε βέβαια). Οπότε, δεν είναι απαραίτητα άχρηστη η ψήφος σε μικρό κόμμα, αρκεί να σε εκφράζει η ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση του κόμματος αυτού, κι ας ενισχύει η ψήφος αυτή, έμμεσα το δικομματισμό.
Κάθε ενέργεια είναι σεβαστή, αρκεί να είναι κατά συνείδηση και όχι για άλλους ιδιοτελείς λόγους ή απερίσκεπτη αντιδραστική ψήφος.
ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ.
Διαβαστε το με προσοχη και νιωστε.
Επισης ορθα μιλησε ο Εllanor:
Συμπέρασμα, απο αυτά και απο τα προηγούμενα (σχετικά με αποχή και λευκό/άκυρο).
Ψηφίζεις εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Στηρίζεις τα κοινοβουλευτικά.
Ψηφίζεις λευκό ή άκυρο. Στηρίζεις τα κοινοβουλευτικά.
Δε ψηφίζεις καθόλου. Στηρίζεις τα κοινοβουλευτικά.
Αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες και @@…
Θα ηθελα μια ενωση-συμμαχια του ΣΥΡΙΖΑ (που ετσι κιαλλιως ειναι ενωση του Συνασπισμου με μικροτερες πολιτικες δυναμεις) με τα κομματα της Εξωκοινοβουλευτικης Αριστερας.
Οσο δεν γινονται υποχωρησεις και ο καθενας τραβα τον δικο του μοναχικο δρομο προκοπη δεν βλεπω…
Είναι μεγάλο πρόβλημα της αριστεράς και κατ’ επέκταση της πολιτικής ζωής του τόπου το γεγονός ότι δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα αφενός να μην συμψηφίζουν τις ψήφους αφετέρου να αποδιώχνουν αρκετό κόσμο με μικρής σημασίας αντιπαλότητες…