Εκλογές 2009

Δεν είναι μικρής σημασίας οι αντιπαλότητες τους: Πάνε πέρα από τις προσωπικές διαφορές μεταξύ στελεχών. Π.χ. στον συριζα ακόμα δεν έχουν αποφασίσει αν είναι υπέρ ή κατά της ΕΕ. Υπάρχουν δύο αντίθετες τάσεις και ένα κόμμα σε σύγχυση που ζητά την ψήφο των πολιτών…

Δεν ισχύει αυτό που λες, αλλά επειδή δεν είμαι και στην πιο νηφάλια κατάσταση (και βαριέμαι να εξηγώ) απλά ψάξτο λίγο παραπάνω.
Αν θες φυσικά…

Προφανώς και η δική μου οπτική είναι κάποιου που βρίσκεται έξω από αυτό το κόμμα (νομίζω πως αυτό είναι ξεκάθαρο σε όσους είναι κάποιο καιρό στο φόρουμ) και απλά παρακολουθεί όσα βγαίνουν στον τύπο σχετικά με το κόμμα αυτό.
Όταν θα είσαι σε πιό νηφάλια κατάσταση και αν δεν βαριέσαι, εξήγησε αν θέλεις τι πιστεύεις πως ισχύει.:wink:

με τις εκλογες δεν προκειται να αλλαξει τιποτε. αυτο που ειναι να γινει θα γινει.
η αλλαγη στην σαπια κοινωνια θα μπορεσει να επιτευχθει μεσα απο την καθημερινη αντιμετωπιση καταστασεων. τι θα ριξει το κουλο μας (σας) εκεινη την κυριακη επηρεαζει την κατασταση πολυ λιγοτερο απο οσο φανταζεστε.
δυστυχως υπαρχουν πραγματα που θεωρουνται δεδομενα απο την ωρα που γενιομαστε και ειναι πολυ δυσκολο να τα καταλαβουμε, πως αυτα εμεις τα επιβαλουμε γιατι “ετσι μαθαμε”, “ετσι συνηθησαμε”.

Βασικά δεν έχω καταλάβει αν αναφέρεσαι στον ΣΥΡΙΖΑ ή στον ΣΥΝ.

Αν δεν κάνω λάθος η διαφορά αυτή ξεκινά από το εσωτερικό του ΣΥΝ και κατά συνέπεια επεκτέινεται και στον ΣΥΡΙΖΑ του οποίου ο ΣΥΝ είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα.

Nope.

ο ΣΥΝ εινα ξεκάθαρα υπέρ της πάλης σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Η ΚΟΕ έχει τις ενστάσεις της αλλά γενικότερα και ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια γραμμή κινείται.

Εννοείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται γενικότερα στη γραμμή του ΣΥΝ δλδ;
Προφανώς αυτό που ανέφερα στο αρχικό μου ποστ είναι αυτές οι “αντιρρήσεις” της ΚΟΕ που λες.

Kαι για τον ΣΥΝ πάντως είχα σχηματίσει διαφορετική εντύπωση…
Δλδ ο Τσίπρας και ο συγχωρεμένος ο Παπαγιαννάκης είχαν τις ίδιες θέσεις για την ΕΕ θέλεις να μου πείς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται γενικότερα στη γραμμή υπέρ της πάλης σε μια ενωμένη Ευρώπη.
Αυτό εννοώ.

Τοσο ο ΣΥΝ οσο και ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικα που καθοδηγεται απο την ηγετικη ομαδα του ΣΥΝ (οι αιθεροβαμονες ας πιστευουν αλλιως) ειναι ξεκαθαρα υπερ μιας “δημοκρατικης Ευρωπης”. Μια τετοια δηλωση που δεν θιγει τον χαρακτηρα της οικονομιας/παραγωγης αυτης της ευρωπαϊκης ολοκληρωσης ειναι σαφεστατα μια παλη για μια καπιταλιστικη “δημοκρατικη” ευρωπη, δηλαδη για μια “πολιτισμενη” αστικη ΕΕ. Μια ιδια θεση εχει και το ΚΚΕ με εναν “λαϊκοπατριωτικο” κιτς μανδυα.

Τα αποψινα γεγονοτα στα Εξαρχεια δειχνουν καθαρα το προσωπο του “δημοκρατικου” και “πολιτισμενου” καπιταλισμου, και του κρατους που ορθωνεται στις πλατες (και στις ζωες) οσων ακομα μπορουν να εχουν το επικινδυνο προνομιο της συνειδησης.

Μιά και η κουβέντα έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ:

Έτσι έχουν τα πράγματα. Συμπληρώνοντας να πω ότι από τη στιγμή που ένας σχηματισμός μπαίνει στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, αυτομάτως σημαίνει ότι δέχεται όλα τα δομικά στοιχεία του συστήματος και απλώς μπορεί να διαφοροποιείται σε επιμέρους ζητήματα που όμως καθόλου δεν επηρεάζουν ουσιαστικά το χαρακτήρα του ίδιου του συστήματος. Έτσι ενδύονται διάφορους μανδύες και όντας ακίνδυνοι ουσιαστικά για το όλο σύστημα, γίνονται χρήσιμα εργαλεία χειραγώγησης παίζοντας διάφορους δήθεν αντιμαχόμενους ρόλους (που δεν είναι επικίνδυνοι ? ξαναλέω- για την ουσία του συστήματος) και έτσι καταλήγουν να γίνονται άλλοθι ? στην καλύτερη περίπτωση. (Επίσης τραβάνε κοντά τους κόσμο, ο οποίος είναι συνήθως στην αρχή του προβληματισμού του- όσον αφορά το καπιταλιστικό σύστημα- και αν δεν υπήρχαν αυτοί οι σχηματισμοί, θα υπήρχε ο κίνδυνος να στραφούν αυτοί οι άνθρωποι αλλού, και να γίνουν πραγματικά επικίνδυνοι για το σύστημα). Έτσι είναι ουσιαστικά μηχανισμοί ευνουχισμού. Αυτή είναι η δουλεία τους στο σύστημα, όσο κι αν αλλάζει η απόχρωση στο μανδύα ή τα αρχικά στο όνομα (πχ συν, κκε, κτλκτλ, μπλα μπλα μπλαου και δεν συμμαζεύεται.
Ασχολούμενος με αυτούς υπηρετείς με τον ίδιο (ή και χειρότερο) τρόπο το καπιταλιστικό μοντέλο, με τα ίδια τα αστικά νεοφιλελεύθερα κόμματα.
Νερό στο μύλο της αστικής ? καπιταλιστικής χούντας που τόσο ωραία την βαπτίζουν δημοκρατία.
Είναι σημαντικό για το σύστημα να έχει στην παλέτα του όλα τα χρώματα, ώστε να δίνει την ψευδαίσθηση όλων των επιλογών, ώστε να λειτουργεί στην λογική του όποιος και να σαι έχουμε αυτό που σε εκφράζει, μην φύγεις απ΄ το μαντρί. Μοιάζει, όσο και αν είναι απλοϊκό το παράδειγμα, με τον πωλητή στο κατάστημα ρούχων, που προσπαθεί να σε πείσει ότι το παντελόνι που δοκιμάζεις και που στην πραγματικότητα είναι χάλια πάνω σου, είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου.
Το κόλπο είπαμε, είναι απλό, να μην φύγεις απ΄το μαντρί.
Τώρα αν αισθάνεσαι μια χαρά στο μαντρί, δλδ δεν διαφωνείς επί της ουσίας με το καπιταλιστικό σύστημα, ε, τι να πω? ψήφισε κατευθείαν νδ ή ΠαΚαΚ (Πανελλήνιο Καπιταλιστικό Κόμμα ? όχι κίνημα, σιγά μην είναι κίνημα?)

Όπως το θέτεις jim_rotten είμαστε όλοι καπιταλιστές και δεν έχουμε καμία ελπίδα καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι εκτός συστήματος.

Ναι, έτσι “ακούγεται”, όμως σκέψου το λίγο: Καταρχίν, για όσους συμφωνούν με το καπιταλιστικό μοντέλο, οκ. Το να μην συμφωνείς όμως και να νομίζεις ότι κάνεις αντίσταση σ’ αυτό ψηφίζοντας διάφορους συνδιασμούς που υποτίθεται είναι αντίθετοι, αλλά ουσιαστικά συμμετέχουν προσφέροντας απλώς άλλοθι και υπηρεσείες ευνουχισμού, δεν πλανάσαι; Αυτό έθιξα, ότι δλδ ψηφίζοντας κκε ή συν πχ, δεν κάνεις τίποτα άλλο από το να κουβαλάς νερό στο μύλο. Διαφωνείς σ’ αυτό;
Ψήφιζε τους αν θέλεις, δεν θα καθορίσω έγώ την επιλογή σου, αλλά αν μου πεις μετά ότι έκανες πράξη αντίστασης στον καπιταλισμό, απλά θα γελάσω. Έχω άδκο;
Με άλλους τρόπους ίσως να μπορεί να αλλάξει ο κόσμος και όχι με την ψήφο. Τώρα το αν δεν είναι ώριμοι τώρα οι καιροί ή οι άνθρωποι πλειοψηφικά δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, άλλο θέμα…
Αυτό όμως δεν αλλάζει την εξίσωση νδ=πακακ=κκε=συν=κτλ, τουλάχιστον στην ουσία του πράγματος, πέρα από κάποιες μικρές διαφορές που δεν αλλάζουν την ουσία, ότι δλδ η αδικία ζει και βασιλεύει…
Και ναι… με τις εκλογές δεν έχεις καμιά ελπίδα…

Κοίτα σίγουρα δεν είμαι urban guerilla, ούτε ξάδερφος του Μάρκος αλλά από την άλλη, από την στιγμή που δεν ψηφίζω ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ , νομίζω πως έχω το δικαίωμα να διαχωρίζω τον εαυτό μου από αυτόν τον κόσμο. Επίσης σίγουρα ζω σε ένα καπιταλιστικό σύστημα, το οποίο και συντηρώ , αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω τεράστιες διαφορές από τους καπιτάλες και τους γιάπηδες. Τέλος , νομίζω πως αν τα ποσοστά του δικομματισμού πέσουν επιτέλους θα οδηγηθούμε σε αλλαγές. Οι αλλαγές αυτές δεν ξέρουμε που ακριβώς μπορούν να οδηγήσουν και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να πει ότι μπορεί να τις ελέγξει.

Κοίτα, τα περί ανταρτών πόλεως κτλ δεν τα καταλαβαίνω, ούτε εγώ είπα ότι είμαι, ούτε ότι κάνω αντίσταση στο σύστημα, αλλά τουλάχιστον δεν αυταπατούμαι ότι κάνω αντίσταση με μια ψήφο. Το ότι μας αρέσει να νιώθουμε διαφορετικοί, αυτό εκμεταλεύται το σύστημα και μας παρέχει όλες τις επιλογές εντός των πλαισίων του, για να μην πάμε να τις ψάξουμε αλλού… Για αλλαγή αν αλλάξουν τα ποσοστά του δικομματισμού σε έναν κόσμο που τις αποφάσεις τις παίρνουν οι πολυεθνικές μέσω αμερικάνικης κυβέρνησης και εε, δεν θέλω να το σχολιάσω… Τι δλδ θα αλλάξει. Θα εφαρμοστεί κομμουνισμός ή θα φτιαχτούν κολλεκτίβες…
Πάλι καπιταλισμό θα έχεις, ακόμη και αν στις 4/10 πάρει η αλέκα 60%, αμφιβάλεις; Τα ίδια νομοσχέδια που φτύνει τώρα, θα ψηφίζει μετά, γιατί αν κάνει αλλιώς, ένα σκάνδαλο και θα ναι παρελθόν σε 1 μήνα.
ΥΓ. Και εγώ το καπιταλιστικό σύστημα συντηρώ και απ’ αυτό συντηρούμαι, δεν έχω άλλη επιλογή προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά και αντάρτης δια της ψήφου, σε τέτοιο ανέκδοτο δεν μασάω…

Μα στην Ελλάδα δεν έχουμε δει τίποτα διαφορετικό εκτός από Πασόκ-ΝΔ. Άρα οτιδήποτε άλλο θα έρθει θα είναι τεράστια αλλαγή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις. Τώρα σίγουρα δεν γίνεται κανείς αντάρτης με την ψήφο του αλλά από την άλλη ο καπιταλισμός δεν θα διαρκέσει για πάντα.

Μακάρι (στην τελευταία φράση σου αναφέρομαι).
Για τα υπόλοιπα: Θα το ξαναπώ άλλη μια φορά, για να σχηματίσεις ένα κόμμα και να παίρνεις μέρος σε αυτές τις διαδικασίες με όλο το πακέτο (επιχορήγηση, προβολή, τηλεοπτικό χρόνο κτλ) πρέπει πρώτα να έχεις πει το μεγάλο ΝΑΙ (που λέει και ο Καβάφης), να μην είσαι δλδ επικίνδυνος για την ουσία (τη δομική σταθερότητα) του συστήματος. Μην πιστεύεις λοιπόν ότι θα αλλάξει κάτι, τα ίδια πίστευαν και οι πασοκτσήδες το '81. Ή θες να σου θυμήσω τη συγκιβέρνηση του '89;

Μα όντως έγιναν αλλαγές το 81. Και υπήρχε κόσμος που πίστευε σε ιδανικά και θεσμούς και και…Και πραγματικά ακόμα υπάρχει τέτοιος κόσμος. Το θέμα όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εξελίχθηκε σε κόμμα εξουσίας που δεν καταλαβαίνει τίποτα άλλο πέρα από τα φράγκα. Ομοίως και η ΝΔ. Το πρόβλημα μας είναι ότι ανεχόμαστε τύπους σαν τον Πάγκαλο, το Σουφλιά και τους λοιπούς τυχαίους και ανίκανους που μας το παίζουν και έξυπνοι.
Το μόνο που λέω είναι το εξής…Μαυρίστε τους και ας περιμένουμε μετά να δούμε τι θα γίνει. Τι να πω, μπορεί να μη γίνει και τίποτα. Αλλά μαυρίστε τους πρώτα. Έστω για μια φορά …

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Δίνοντας ψήφο σε εξωκοινοβουλευτική ομάδα, αυξάνεις την ισχύ τους και το διαπραγματευτικό χαρτί τους, στη συνδικαλιστική δράση που πολλοί εξ αυτών έχουν. Δεν πάει χαμένη η ψήφος.