Μεγαλύτερος Σκακιστής

Ουάου, ένα θέμα για το σκάκι 30 σελίδες! Όταν ήμουν μικρότερος είχα κάνει μερικά χρόνια σκάκι, μου άρεσε πάρα πολύ και ήμουν αρκετά καλός σ’αυτό, καλύτερος απ’τα άλλα παιδάκια τουλάχιστον :stuck_out_tongue: ,θα το μελετήσω το thread όταν βρω χρόνο, ευχαριστώ jm_rotten. :smiley:

Α, όσων αφορά το βασικό ερώτημα, δεν μπωρώ να διαλέξω, μου φαίνεται σαν να μου λένε να διαλέξω ανάμεσα σε Miles Davis, John Coltrane, Soft Machine, Sonic Youth, Aziza Mustafa Zadeh, Led Zeppelin, Frank Zappa, Os Mutantes κλπ… ο κάθε ένας απ’αυτούς τους σκακιστές για’μενα είχε και άλλη χάρη, και πρόσφερε άλλα πράγματα.

:lol:
Όσο αφορά το μπολνταρισμένο, ναι έτσι ακριβώς είναι. Το ερώτημα και το πολλ, ίσως δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν. Απλά το έβαλα έτσι, για να δούμε λίγο τις προτιμήσεις μας.
Δες το θρεντ όταν βρεις χρόνο και περιμένουμε και δικά σου ποστ!

ευκολα το πιο ροκ θεμα του φορουμ.

με τα καλυτερα ποστ-σεντονια.

προσκυνουμε/αγαπαμε ‘σαπιλα’ 8)

Διάβασες το Α’ μέρος του Κασπάροβ;
Μου φαίνεται θα μου πάρει 3-4 μέρη με τα ανάλογα σεντόνια αυτός :lol:

Κατα τ’ άλλα,
να σαι καλά ρε φίλε!

__Αν το διαβάσαμε λέει! :smiley:

__Εδώ κοντεύουμε να πάθουμε ότι πάθαμε όταν είδαμε πρώτη φορά Back To The Future: “μπαμπά πάμε στο βίντεοκλαμπ να πάρουμε το ΙΙ, υπάρχει και δεύτερο μέρος!”, “μα αγόρι μου είναι κλειστό τέτοια ώρα”, “τι?! ποιός περιμένει μέχρι αύριο!! :(” . . .:lol: :lol:

εξαιρετικό το αφιέρωμα!

ψήφισα γκάρι αν και μεγάλη μου αδυναμία είναι ο αλιέχιν, ή αλεκάιν.
πολύ ιδιαίτερος σκακιστής. ορισμένες φορές προτιμώ την άμυνα του αλιέχιν με ίππο στο F6 από τη σικελική αν και είναι κάπως περίεργη. βέβαια εάν ο λευκός συνεχίσει με διαδοχικές απειλές με πιόνια τα προωθεί πολύ μπροστά και είναι τελείως ασύμμετρα με πολλές τρύπες. να κανονίσουμε καμιά παρτίδα όποιος ενδιαφέρεται!

Να σαι καλά φίλε shadowcaster! Με τιμά να τα γράφει αυτά κάποιος που διαθέτει εξαιρετικό γραπτό λόγο όπως εσύ!

Να σαι καλά φίλε!
Και του Γκάρι αγαπημένος σκακιστής είναι ο Αλιέχιν. (Το Αλιέχιν έχει επικρατήσει, αλλά όντως υπάρχει ένα θέμα με την προφορά του ονόματος του. Άλλοι λένε Αλεκάιν όπως έγραψες και συ, άλλοι Αλέκιν, οπότε καλύτερα να το γράφουμε έτσι: Alekhine, να …ξεμπερδεύουμε).

Όσο αφορά την Άμυνα Αλιέχιν (1.e4 Nf6, 2.e5 Nd5, 3. d4) είναι πράγματι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άνοιγμα, το οποίο μοιάζει στην προσέγγιση του με την Άμυνα Γκρίνφελντ. Και στις δύο περιπτώσεις τα μαύρα αναζητούν αμέσως οξύ αντιπαιχνίδι και δεν μένουν παθητικά στην πρωτοβουλία των λευκών. Εγώ βέβαια είμαι “φανατικός” της Σικελικής άμυνας και έτσι δεν χρησιμοποιώ την Άμυνα Αλιέχιν. Η μόνιμη μου απάντηση ως μαύρος στο 1.e4 είναι το 1…c5.

Ετοιμάζω το Β’ μέρος για τον Κασπάροβ. Απ’ ότι φαίνεται, ίσως να χρειαστούν και 4 μέρη (3 σίγουρα). Οπότε το ετοιμάζω σιγά σιγά.
Ας δούμε ωστόσο μερικά πράγματα από την επικαιρότητα. Καταρχήν η Ολυμπιάδα:

[CENTER]

[/CENTER]

Που πας ρε Κοτρωνιά, με τη φανέλα του “γαυραϊκού” στους διεθνείς στίβους;;
Δεν το ξέρεις ότι άλλος είναι ο “πρέσβης”; :lol:
Καλά, αν γινόταν αυτό σε άλλο άθλημα, θα το ξέσχιζαν το θέμα στη χώρα που ζούμε. Ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα, με φανέλα μιας ομάδας στον επίσημο χώρο των αγώνων, λίγο πριν αρχίσει η παρτίδα της πρώτης σκακιέρας. Ευτυχώς στο σκάκι δεν έχουμε τέτοια κολλήματα. Καλά κάνει ο Βασίλης και φοράει ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ!

Στη φωτογραφία λοιπόν, είναι ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής στη Σιβηρία (και πρώτος Έλληνας που πήρε τον τίτλο του γκρανμετρ το 1990) Βασίλης Τοροσίδ… εε, Κοτρωνιάς με το Έλληνα γκρανμετρ Γιάννη Παπαϊωάννου, λίγο πριν αρχίσει η παρτίδα του τελευταίου. Ο Παπαϊωάννου είναι βέβαια το μεγαλύτερο πειραχτήρι στο ελληνικό σκάκι και προφανώς κάτι θα “αμόλησε” πάλι, εξ ου και τα γέλια.
Σίγουρα περνάνε καλά τα παιδιά. Και γιατί όχι. Άγχος δεν έχουν, ειδικά μετά την κατάκτηση της 6ης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, παιχταράδες είναι όλοι τους και το ξέρουν, γιατί να αγχώνονται; Ήδη μετά την χθεσινή μέρα σκαρφάλωσαν στην 17η θέση (αντίθετα οι γυναίκες έπεσαν στην 41η) και θα ανέβουν και περισσότερο.
Μιας και αναφέρθηκε ο Παπαϊωάννου, να πω δυο λόγια:
Ο Γιάννης είναι πραγματικά φαινόμενο. Είναι ένας γκρανμετρ της τάξης του 2600+ (γύρω στο 2630 πρέπει να είναι το elo του τώρα, αν δεν κάνω λάθος), ο οποίος έφτασε ως εκεί, χωρίς να έχει φάει την ζωή του στη μελέτη. Καλά καλά, δεν μελετάει ανοίγματα! Δεν δούλευε με υπολογιστή. Δεν είχε καν τέτοιον, μέχρι πριν από δύο χρόνια. Έλεγε πέρσι σε μια συνέντευξη, πώς τον δουλεύουν οι άλλοι, που δεν μπορεί να χειριστεί το κομπιούτερ. Για κάποια διαστήματα, αφήνει το σκάκι. Έχει δηλώσει πώς δεν τον ενδιαφέρει να γίνει επαγγελματίας σκακιστής. “Δεν θέλω να γυρνάω μια ζωή στα ξενοδοχεία και στα τουρνουά, δεν θέλω να εξαρτάται η επιβίωση της οικογένειας μου απ’ το αν παίξω μια καλή ή κακή κίνηση. Δεν θέλω όταν αποφασίζω τις κινήσεις μου, να νιώθω ότι κρίνουν και άλλα πράγματα, πέρα από την παρτίδα καθ’ εαυτή”.
Αν πάντως ο Παπαϊωάννου δεν έβλεπε το σκάκι έτσι και είχε μέσα του το μικρόβιο του πρωταθλητισμού, ίσως να έφτανε μέχρι και τον παγκόσμιο τίτλο. Εδώ, άλλοι για να ξεπεράσουν το 2600 δουλεύουν μια ζωή κι αυτός το ξεπέρασε μόνο χάρις στο ταλέντο του ουσιαστικά.
Πάντως προτιμώ την οπτική του Γιάννη. Γι’ αυτόν το σκάκι δεν θα γίνει ποτέ “ψυχικό βασανιστήριο” όπως δήλωσε ο Κασπάροβ (θα το δείτε στα επόμενα μέρη, είναι εξαντλητικό το αγωνιστικό σκάκι και ειδικά το κορυφής, βασανιστήριο).

Χαλαροί είναι και οι Νορβηγοί. Τους βλέπουμε στην πιο κάτω φωτογραφία να το έχουν ρίξει στο μπάσκετ. Επειδή όμως εκεί είναι Σιβηρία, έχουμε μπασκετμπολίστες με μπουφάν και κασκόλ! Αυτός που κρατάει την μπάλα, είναι ο κορυφαίος (βάση βαθμολογίας) σκακιστής στον κόσμο, αυτή τη στιγμή. Ο Μάγκνους Κάρλσεν.

Εν τω μεταξύ ξεκίνησε το συνέδριο της FIDE για την ανάδειξη νέου προέδρου. Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε αποτελέσματα. Δυστυχώς τα προγνωστικά είναι υπέρ του “εξωγήινου”. Ο Κάρποβ όμως είναι αυθεντία στα …φινάλε! Και έτσι συνεχίζουμε να ελπίζουμε!

[CENTER][SIZE=“5”]ΓΚΑΡΙ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
(ΜΕΡΟΣ Β’)[/SIZE]
[/CENTER]

[SIZE=“4”][CENTER]GRANDMASTER ΕΤΩΝ 17, Ο ΜΠΕΛΙΑΒΣΚΙ, Ο ΚΟΡΤΣΝΟΪ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΣΑΝΤΕΝΑ[/CENTER][/SIZE]

Κατά την άφιξη στην Μπάνια Λούκα των δύο Σοβιετικών σκακιστών, κόσμος και δημοσιογράφοι περίμεναν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον μεγάλο Τίγκραν Πετροσιάν. Το παιδί που έσερνε μαζί του, δεν υπήρχε, ούτε για τον κόσμο, ούτε για τους δημοσιογράφους. Μετά το τέλος του τουρνουά όμως, όλοι έπεφταν πάνω στον μικρό Κασπάροβ, για μια δήλωση. Ο Πετροσιάν ανάλαβε να απαντάει και για τους δύο. Γενικά έπαιξε τον ρόλο του προστάτη του μικρού σε όλο αυτό το ταξίδι.
Ενδιαφέρον έχουν εδώ τα λόγια του Κασπάροβ, όσον αφορά τους σκακιστές που είχε ως πρότυπο: «Έχω για πρότυπο μια ομάδα πρωταθλητών και θα ήθελα να κάνω κτήμα μου τα προτερήματα του καθενός απ? αυτούς. Από τον Κάρποβ την ψυχολογική του σταθερότητα, από τον Πετροσιάν την τεχνική κατάρτιση, από τον Μποτβίνικ τη λογική, από τον Αλιέχιν την καθαρή σκέψη και από τον Ταλ την αγάπη για τον κίνδυνο». Νομίζω δεν θα ήταν υπερβολή να πω πώς στα επόμενα χρόνια κατάφερε να κάνει κτήμα του αυτά τα στοιχεία, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον.
Στην Μπάνια Λούκα, ο Κασπάροβ όχι μόνο έκανε νόρμα διεθνούς μετρ, αλλά και την πρώτη νόρμα γκρανμετρ. Απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη Μόσχα:
«Είστε ευχαριστημένος;»
«Φυσικά και είμαι ευχαριστημένος και μάλιστα περισσότερο από το παιχνίδι μου, παρά από τον τίτλο του διεθνούς μετρ. Δεν το περίμενα. Μέχρι το τέλος κατάφερα να διατηρήσω τις δυνάμεις μου και τη δημιουργικότητα μου»
«Οι γνώστες, οι πολύ ειδικοί παίχτες θεωρούν ότι συνδυάζετε μ? επιτυχία δύο στυλ: το ποζισιονέλ και το συνδυαστικό. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;»
«Ο τρόπος που παίζω είναι αληθινά έμφυτος. Μα το κυριότερο στυλ που ακολουθώ, παραμένει για μένα το ποζισιονέλ»
Να λοιπόν που ο 16χρονος Κασπάροβ προτιμούσε το ποζισιονέλ παιχνίδι! Και ίσως κατά κάποιο τρόπο να προσπαθούσε να το επιβάλλει στον εαυτό του. Το απέραντο ταλέντο του όμως δεν έμπαινε σε καλούπια. Δεν άργησε να διαμορφώσει το δικό του, εντελώς προσωπικό στυλ. Είναι από τους ελάχιστους σκακιστές που το όνομα του δόθηκε σε ένα στυλ παιχνιδιού. «Με κασπαροφικό στυλ» λέμε ή «αυτή είναι μια κασπαροφική κίνηση». Και σε αυτό το στυλ, το κυρίαρχο υλικό του μίγματος, δεν είναι βέβαια επ? ουδενί το ποζισιονέλ. Είναι πρώτα πρώτα και κυρίως, ένα «τακτικό στυλ». Ο Κασπάροβ αγάπησε (και τον αγάπησαν είναι η αλήθεια) τις τακτικές περιπλοκές περισσότερο ίσως από κάθε άλλον σκακιστή. Στις ποζισιονέλ θέσεις, δεν αισθανόταν στο στοιχείο του. Ειδικά απέναντι στον κατεξοχήν ποζισιονέλ Κάρποβ, απλά υπέφερε. Βέβαια ο Κασπάροβ ήταν από τους πιο ολοκληρωμένους σκακιστές στην ιστορία του παιχνιδιού (αν όχι ο ποιο ολοκληρωμένος). Έτσι είναι αλήθεια ότι συνδύαζε πολλά πράγματα στο παιχνίδι του και δεν υστερούσε σχεδόν πουθενά. Αναμφιβόλως ήξερε και από ποζισιονέλ. Αλλιώς δεν θα γίνονταν ο κορυφαίος σκακιστής που έγινε. Θα παρέμενε μονοδιάστατος. Αλλά το δυνατό του σημείο, ήταν το τακτικό παιχνίδι. Και ήταν ακριβώς αυτό το είδος παιχνιδιού στο οποίο ένιωθε άνετα, το οποίο υπάκουε στη φύση του. Όταν άλλοι πνίγονταν στους ωκεανούς των τακτικών περιπλοκών, ο Κασπάροβ ήταν απλά στο στοιχείο του. Οπωσδήποτε όλα ξεκινούσαν από τις βασικές στρατηγικές αρχές. Όμως, επ ουδενί ο Κασπάροβ δεν προσπαθούσε να πάρει μια παρτίδα με καθαρά στρατηγικό τρόπο, παρά μόνον όταν ήταν αναγκασμένος, όταν δεν μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο. Αλλά εξελίχθηκε σε τέτοιον «μάστορα» που σχεδόν πάντα έβρισκε τον τρόπο να «εκτρέπει» ακόμα και παρτίδες που δεν φαίνεται να είχαν άλλο δρόμο από τους στρατηγικούς ελιγμούς, στις καταιγίδες των τακτικών περιπλοκών. Ο αντίποδας του Κάρποβ από κάθε άποψη. Τι είναι αυτό που θα οξύνει μια θέση; Ποια είναι η βαριάντα που θα κάνει την παρτίδα να κρέμεται στην κόψη του ξυραφιού; Αυτήν θα επέλεγε ο Κασπάροβ. Και όταν δεν υπήρχε, θα τη δημιουργούσε!! Έτσι το επίθετο «καρποφικός» παρέμεινε στην θέση του, να εκφράζει τον απόλυτο ποζισιονέλ τρόπο, τη συντριβή του αντιπάλου δια της καθαρής στρατηγικής. Η εξήγηση για την επιτυχία του Κασπάροβ στις τακτικές περιπλοκές, πέραν του γεγονότος ότι ταίριαζε με την φύση του και τον δυναμικό του χαρακτήρα αυτό το είδος παιχνιδιού, είναι η τρομερή (κυριολεκτικά) μνήμη που διέθετε σε συνδυασμό με μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα και βάθος στους υπολογισμούς. Ο Μποτβίνικ στην αρχή είχε τρομάξει μαζί του, όταν ακόμα ήταν παιδί. «Εσύ Γκάρι, μετράς τις βαριάντες πιο γρήγορα κι από μένα» του έλεγε. Πράγματι ο Κασπάροβ ήταν ένα «υπολογιστικό τέρας». Προσθέστε και την σκακιστική διαίσθηση και θα έχετε όλους τους λόγους για τους οποίους ο Κασπάροφ δεν πνιγόταν στα ρεύματα των τακτικών περιπλοκών, αντιθέτως διασκέδαζε ωσάν να κολυμπούσε σε ήρεμη θάλασσα. Η σκακιστική του διαίσθηση, συμπλήρωνε την δυνατότητα του στο «μέτρημα». Όταν το «μέτρημα» των βαριαντών έφτανε στο τέλος, όταν δεν μπορούσε να συνεχίσει άλλο (για ήταν ανθρωπίνως αδύνατον) η σκακιστική διαίσθηση έδινε την λύση. Πώς γινόταν αυτό; Ας το εξηγήσω λίγο: Κάθε σκακιστής (και όχι μόνο ο Κασπάροβ) μετράει αλληλουχίες κινήσεων σχεδόν σε κάθε φάση της παρτίδας. Το δέντρο αυτών των βαριαντών μεγαλώνει με γεωμετρικό τρόπο. Ξεκινάς από μια δεδομένη θέση. Αποκλείεις κινήσεις που είναι προφανώς κακές και άχρηστες. Έστω ότι έχεις 3 ενδιαφέρουσες διαθέσιμες. Αρχίζουν τα αν. Εξετάζεις την 1η. Για αυτήν, εξετάζεις τις απαντήσεις του αντιπάλου. Έστω ότι βρίσκεις 2 καλές. Εξετάζεις και για τη μια και για την άλλη τι θα έπαιζες εσύ (2, 3 ή και περισσότερες, γυρνάς πίσω εξετάζεις για την άλλη επιλογή του αντιπάλου, προχωράς στην 2η σου κίνηση (για την 1η βαριάντα) κτλ. Ζαλιστήκατε ήδη; Και δεν επήγαμε ακόμα στην 2η βαριάντα (δλδ στην 2η αρχική δική μας κίνηση) ούτε καν ψάξαμε σε βάθος την 1η. Πολλές φορές αυτή η ανάλυση (μέχρι όπου μπορεί να την φτάσει κάθε σκακιστής) ξεχωρίζει καθαρά ποια είναι η καλύτερη πρώτη διαθέσιμη κίνηση. Άλλες φορές πάλι, δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Εκεί πια παίζει τον δικό της ρόλο η σκακιστική διαίσθηση. Μόνον διαισθητικά μπορείς να προχωρήσεις. Φανταστείτε τον Κασπάροβ να έχει αναλύσει σε μια θέσει και να έχει μετρήσει 3 κύριες βαριάντες με 3 υποβαριάντες η καθεμιά, για 10 κινήσεις μπροστά. Και φτάνοντας στο τέλος αυτών των υπολογισμών να συγκρίνει μες το μυαλό του ποια από όλες τις πιθανές τελικές θέσεις που θα προκύψουν ανάλογα με την γραμμή που θα ακολουθηθεί είναι η καλύτερη γι? αυτόν. Αν έχει ξεκάθαρη απάντηση, αν η μία είναι εμφανώς καλύτερη από τις υπόλοιπες γιατί πχ κερδίζει υλικό ή άλλο πλεονέκτημα ή δίνει ματ, εννοείται θα προχωρήσει σ? αυτήν. Αν όμως δεν είναι ξεκάθαρο από τις «τελικές θέσεις» στις οποίες κατάφερε να «φτάσει» με τους υπολογισμούς του, ποια είναι η καλύτερη; Εκεί ήταν που η διαίσθηση του δεν τον πρόδωσε σχεδόν ποτέ. Σ? αυτές τις περιπτώσεις κρίνεις τελικά όχι με μαθηματικά κριτήρια, αφού δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρα υπολογίσιμο, αλλά με καθαρά προσωπικά κριτήρια. Ποια θέση ίσως σου ταιριάζει λίγο περισσότερο ή δεν ταιριάζει στον αντίπαλο, σε ποια εν τέλει πιστεύεις περισσότερο, χωρίς να μπορείς εκείνη τη στιγμή να αποδείξεις το γιατί. Και εκεί ήταν σχεδόν αλάνθαστος. Και αυτό πιστέψτε με, δεν είναι θέμα τύχης. Είναι αφομοιωμένη εμπειρία (εμπειρική κρίση) είναι «φονικό» ένστικτο, είναι εν τέλει ταλέντο, γιατί αν ήταν τύχη δεν θα επαναλαμβανόταν τόσες φορές.
Υπάρχουν κρίσιμες θέσεις που είναι τόσες οι βαριάντες και οι υποβαριάντες που παίζουν, που κάνουν τον υπολογισμό σε βάθος σχεδόν αδύνατο ή υπερβολικά κοπιαστικό και χρονοβόρο. Ο χρόνος στο σκάκι πιέζει. Πρέπει να παρθεί μια απόφαση. Και είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει μετά επιστροφή. Ο Κασπάροβ είναι στο στοιχείο του!
Κι ο ίδιος ο Γκάρι, λίγο αργότερα, κατάλαβε ότι το στυλ που του ταιριάζει είναι πολύ εκρηκτικό για να είναι «καθαρό ποζισιονέλ». Έτσι, δήλωνε: «Από τους πρωταθλητές που μου κάνουν εντύπωση, βάζω πρώτο τον Αλιέχιν. Νιώθω πολύ κοντά στη δική του προσέγγιση του παιχνιδιού και στις σκακιστικές του ιδέες. Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον ανήκει στους παίχτες του στυλ Αλιέχιν».
Επιστρέφοντας στην χρονολογική μας αναφορά, να πούμε ότι ο Κασπάροφ έκανε την δεύτερη νόρμα γκρανμετρ την ίδια χρονιά που τελείωσε και το σχολείο. Το 1980 στο πρωτάθλημα ΕΣΣΔ. Παράλληλα πέρασε τις εξετάσεις του παιδαγωγικού ινστιτούτου ξένων γλωσσών. Την ίδια χρονιά επίσης στο διεθνές τουρνουά της Μάλτας έκανε και την 3η νόρμα γκρανμετρ και του απονεμήθηκε ο ανώτερος σκακιστικός τίτλος. Ήταν 17 ετών, αλλά δεν ήταν πια ο «μικρός, ο «πιτσιρίκος». Ήταν ο grandmaster Κασπάροβ. Όλος ο σκακιστικός κόσμος, αν τον ρωτούσες, έδινε την ίδια απάντηση στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο διεκδικητής που θα καθίσει απέναντι στον Κάρποβ για το τελικό του παγκοσμίου τίτλου;». «Ο Κασπάροβ» ήταν η απάντηση. Υπήρχε όμως ακόμα μακρύς δρόμος για τον νεαρό γκρανμετρ.
Το 1981 κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα ΕΣΣΔ, από κοινού με τον μεγάλο γκρανμετρ Ψάχις, αφού ισοβάθμησαν στην πρώτη θέση.
Το 1982 πρωτεύει στο ιντερζονάλ της Μόσχας και χρίζεται και επίσημα υποψήφιος διεκδικητής του παγκοσμίου τίτλου. Ακολούθησαν τα ματς των υποψηφίων. Πρώτος αντίπαλος ο εξαιρετικός γκρανμετρ Αλεξάντερ Μπελιάβσκι. Ο Μπελιάβσκι ήταν βέβαια 10 χρόνια μεγαλύτερος του Κασπάροβ, αλλά το παιχνίδι του έφτανε εκείνη την εποχή στην κορύφωση του και όλοι έλεγαν ότι ο Μπελιάβσκι θα ήταν το φαβορί να καθίσει απέναντι στον Κάρποβ, αν δεν εμφανιζόταν ο Κασπάροβ με την ραγδαία εξέλιξη του. Πράγματι, η ατυχία του Μπελιάβσκι ήταν ότι συγχρονίστηκε το δικό του πικ, με την αρχή της εκτόξευσης του Κασπάροβ. Ο Γκάρι επικράτησε εύκολα με 4 νίκες, 4 ισοπαλίες και 1 ήττα. Η παρτίδα που δίνω στο παρακάτω λινκ, είναι η 8η του ματς. Ο Κασπάροβ χρησιμοποιεί ιδανικά την Ινδική άμυνα του Βασιλιά με τα μαύρα, κάνοντας «διπλό» στον Μπελιάβσκι. Είναι μια θαυμάσια επίδειξη των ικανοτήτων του Κασπάροβ.

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1070056

Ο επόμενος αντίπαλος, ήταν ο φοβερός και τρομερός Βίκτωρ Κορτσνόι, ο παίχτης δηλαδή που είχε φτάσει δύο φορές συνεχόμενα στον τελικό και είχε ηττηθεί και τις δύο από τον Κάρποβ. Το άλλο ζευγάρι ήταν το Σμύσλοβ ? Ρίπλι. Οι δύο νικητές των ζευγαριών, θα αναμετρούνταν στον τελικό των υποψηφίων και ο νικητής θα καθόταν απέναντι στον Κάρποβ.
Το ματς όμως με τον Κορτσνόι, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Άρχισε πριν ?ουσιαστικά αρχίσει. Ο Βίκτωρ ήταν το μαύρο πρόβατο για την ομοσπονδία της ΕΣΣΔ. Το 1976 ο Κορτσνόι αυτομόλησε στην δύση. Ήταν για την ομοσπονδία της ΕΣΣΔ ένας προδότης. Έτσι υπήρξε θέμα με το που θα διεξαχθεί το ματς. Ο Κορτσνόι πρότεινε το Ρόττερνταμ και ο Κασπάροβ το Λας Πάλμας στην Ισπανία. Και τότε ο Φλορέντσιο Καμπομάνες, πρόεδρος της FIDE, παίρνει μια απόφαση που μάλλον δεν είχε αναλογιστεί τις συνέπειες της. Ορίζει ως τόπο διεξαγωγής του ματς, την Πασαντένα, ένα προάστιο του Λος Άντζελες!! Οι Ρώσοι γίναν ?Τούρκοι! Δεν θα πας, είπαν στον Κασπάροβ, δεν θα παίξεις. Η αλήθεια είναι ότι ο Καμπομάνες πήρε αυτή την απόφαση για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι δεν ήθελε να δεχθεί την πρόταση καμιάς από τις δύο πλευρές για να μην δωθεί η εντύπωση ότι αβαντάρει κάποιον. Άρα θεώρησε σωστό να επιλεχθεί ένα τρίτο μέρος. Ναι, βρε αδερφέ, αλλά στις ΗΠΑ;; Ο στόχος του Καμπομάνες ? και γι? αυτό ακριβώς πρότεινε την Πασαντένα ? ήταν ότι εκεί, σ? αυτό το προάστιο του Λος Άντζελες, ζούσε ο Φίσερ σαν ερημίτης για μια δεκαετία, από το 1972. Ήθελε λοιπόν να πάει το ματς στην γειτονιά του, μήπως και βγει ο Φίσερ απ? την τρύπα του και επιστρέψει στο σκάκι. Ναι, αλλά αυτό το ματς βρήκε κι αυτός να διαλέξει; Προφανώς και ήταν μια λάθος εκτίμηση του προέδρου της ΦΙΝΤΕ.
Έτσι ο Κορτσνόι, ένα απόγευμα του 1983 στην Πασαντένα, κάθισε απέναντι από μια άδεια καρέκλα. Έπιασε στο χέρι του το πιόνι της d στήλης και το μετακίνησε κατά δύο τετράγωνα. Έγραψε στο παρτιδόφυλλο του ?1.d4? και πίεσε το κουμπί που ήταν από την πλευρά του στο διπλό ρολόι. Ο χρόνος στο δικό του σταμάτησε και άρχισε να «χτυπάει» αυτό που ήταν προς την πλευρά της άδειας καρέκλας. Ο Κορτσνόι κάθισε και περίμενε υπομονετικά. Έπρεπε να περιμένει 1 ώρα, όπως όριζαν οι κανονισμοί. Κανείς δεν ήρθε να καθίσει στην απέναντι καρέκλα. Όταν έληξε ο χρόνος, ο διαιτητής επιβεβαίωσε στο παρτιδόφυλλο την νίκη του Κορτσνόι, «λόγω μη προσέλευσης αντιπάλου». Ήταν η μικρότερη παρτίδα στην ιστορία του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μόλις μισή κίνηση, ούτε καν μία. Ο πίνακας έγγραφε: GM Victor Korchnoi ? GM Gary Kasparov 1-0.
O 20χρονος Γκάρι Κασπάροβ, ήταν ένα ράκος. Είχε αποκλειστεί από την συνέχεια του τουρνουά διεκδικητών, χωρίς καν να παίξει μία κίνηση.

COLOR=“Red”[/COLOR]

Υποθέτω ότι ήδη κάθεσαι στον υπολογιστή σου και γράφεις το τρίτο μέρος…
Μην το σταματήσεις ωρέ…
Και μη θεωρήσεις (δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα) ότι, επειδή “μονοπωλείς” τo thread, δεν υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται.
Και ας μην έχει ιδέα από σκάκι σαν και του λόγου μου…:stuck_out_tongue:

+1
=D>=D>=D>

Να 'στε καλά, παιδιά!
Τοξικέ, όντως αυτό κάνω τώρα. Ετοιμάζω το τρίτο μέρος. Μόνο που δεν ξέρω πότε θα το τελειώσω…

[SIZE=“5”][CENTER]ΓΚΑΡΙ ΚΙΜΟΒΙΤΣ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
(ΜΕΡΟΣ Γ’)
[/CENTER]
[/SIZE]

[CENTER][SIZE=“3”]ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ[/SIZE][/CENTER]

Φυσικά αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε σε κανέναν. Η σκακιστική ομοσπονδία της ΕΣΣΔ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Το πρώτο που έκανε ήταν να στείλει τον Κασπάροβ στο πανίσχυρο τουρνουά του Νίκσιτς, πιστεύοντας και ελπίζοντας ότι θα διαλύσει τον ανταγωνισμό, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι δεν μπορεί η ΦΙΝΤΕ να αποκλείει με τέτοιον τρόπο, έναν τέτοιο παίχτη. Εν τω μεταξύ και ο τύπος άρχισε τα πυρά κατά της ΦΙΝΤΕ, όπως και πάρα πολλοί γκρανμετρ.
Στο Νικσιτς ο Κασπάροβ έδειξε όντως ποιος είναι παίρνοντας την πρώτη θέση με 2 βαθμούς διαφορά από τον 2ο ? μακαρίτη πια ? Μπεντ Λάρσεν. Έχασε μονάχα σε μία παρτίδα, από τον Σπάσκι. Του στοίχησε όμως πάρα πολύ. Ήθελε να τελειώσει το τουρνουά αήττητος. Αμέσως μετά την λήξη του τουρνουά, όλοι οι συμμετέχοντες γκρανμετρ συνέταξαν και υπόγραψαν ένα έγγραφο ? επιστολή προς την ΦΙΝΤΕ, όπου ζητούσαν να ξανασκεφθεί το θέμα της αναμέτρησης Κορτσνόι ? Κασπάροβ και να δώσει μία λύση η οποία να αρμόζει με το ύφος του αθλήματος. Ο μόνος που δεν υπέγραψε ήταν ο ίδιος ο Κασπάροβ. Ο Σπάσκι έξαλλος πήγε και τον βρήκε στο δωμάτιο του στο ξενοδοχείο. «Τι κάνεις εδώ; Γιατί δεν υπογράφεις;». «Μπόρις νομίζω δεν είναι σωστό να αναμιχθώ εγώ…» πήγε να πει ο Κασπάροβ, αλλά ο Σπάσκι τον έβαλε στη θέση του: «Άκου να σου πω νεαρέ, αν νομίζεις ότι είναι κάτι προσωπικό δικό σου, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Η υπόθεση αυτή αφορά ΤΟ ΣΚΑΚΙ. Στο άθλημα μας-ευτυχώς, είναι έτσι από τη φύση του- δεν χωράει ούτε η τύχη, ούτε μπορούν τρίτοι παράγοντες να καθορίζουν αποτελέσματα. Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Αφορά το κύρος του παιχνιδιού και του θεσμού του παγκόσμιου πρωταθλητή». Κάπως έτσι ?φαντάζομαι, διότι ο ακριβής διάλογος δεν έγινε γνωστός ποτέ- του τα είπε ο Μπόρις και ο Κασπάροβ τελικά υπέγραψε και αυτός. Ο ίδιος ο Καμπομάνες ? έχω την αίσθηση ? είχε δει ήδη το λάθος του και μάλλον προσπαθούσε να βρει μια φόρμουλα να ξεμπλέξει το κουβάρι. Πήγε να κάνει κάτι για να επιστρέψει ο Φίσερ και κινδύνευε να βρεθεί ?και πάλι εξ αιτίας του Φίσερ, αν και αυτή τη φορά ο Μπόμπι είχε άγνοια των γεγονότων ? με ακόμα ένα «χάρτινο» πρωτάθλημα και ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο κύρος του αθλήματος. Ευτυχώς γι? αυτόν, δεν του δημιούργησε προβλήματα ο έτερος άμεσα ενδιαφερόμενος Βίκτορ Κορτσνόι. Ίσα ίσα ούτε ο Κορτσνόι επιθυμούσε την πρόκριση του με τέτοιο τρόπο και το διατυμπάνιζε όπου και να βρισκόταν. Συμφώνησε λοιπόν κι αυτός αμέσως να γίνει το ματς κανονικά.
Ακολούθως συμφώνησαν και οι τρεις πλευρές (ΦΙΝΤΕ, Κορτσνόι και Κασπάροβ) να γίνει το ματς στο Λονδίνο.
Αυτή τη φορά ο Κορτσνόι κάθισε απέναντι σε έναν άνθρωπο και όχι σε άψυχα αντικείμενα. Το ματς ξεκίνησε. Στην πρώτη παρτίδα πάντως, ο τρομερός γερόλυκος δεν πρέπει να ένιωσε και μεγάλη διαφορά από την Πασαντένα. Ή ήταν εκεί ο Κασπάροβ ή ήταν άδεια η καρέκλα, σχεδόν το ίδιο ήταν. Ο νεαρός ήταν φανερά επηρεασμένος από όλη αυτή τη φασαρία, ή ίσως και από το θρύλο του Κορτσνόι και ουσιαστικά δεν εμφανίστηκε ποτέ στην παρτίδα. Η νίκη του Κορτσνόι ήταν τόσο εύκολη, όσο δεν θα είχε ονειρευτεί ούτε ο ίδιος.
Ο Κασπάροβ «άσπρισε». Ήταν ένα βήμα προ της λιποθυμίας πάνω στην καρέκλα του. Αυτός που είχε μάθει να συντρίβει, δέχθηκε την απόλυτη συντριβή. Ο Βίκτωρ είχε φάει τέτοια ματς με το κουτάλι. Από το 1962 διεκδικούσε σταθερά τον παγκόσμιο τίτλο. Ήταν ήδη για πάνω από 20 χρόνια μέσα στην ελίτ της ελίτ του παγκοσμίου σκακιού. Είναι ίσως ο ισχυρότερος σκακιστής που δεν έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία του αθλήματος. Ο νεαρός ταλαντούχος γκρανμετρ δεν είχε παίξει ποτέ ματς τέτοιου επιπέδου. Άλλο τα τουρνουά κι άλλο τα ματς. Το προηγούμενο με τον Μπελιάβσκι δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό. Όσο κι αν ο Μπελιάβσκι ήταν ένας κορυφαίος γκρανμετρ, απείχε πολύ από το να είναι Κορτσνόι, τουλάχιστον σε θέματα εμπειρίας και ψυχολογικής αντιμετώπισης.
Το σοκ για τον Κασπάροβ ήταν μεγάλο. Στις επόμενες παρτίδες προσπάθησε απλά να μην καταρρεύσει εντελώς. 4 έληξαν ισόπαλες. Έτσι το ματς είχε φθάσει σχεδόν στην μέση του και ο Κορτσνόι ήταν μπροστά έναν βαθμό. Φαινόταν να του αρκεί για να πάρει την νίκη. Ο Κασπάροβ δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικήσει πειστικά μια νίκη. Στην 6η όμως παρτίδα, ο Κορτσνόι υπέπεσε σε σοβαρό λάθος και ο Κασπάροβ κέρδισε.
Ο Βίκτωρ ο τρομερός, είχε κάνει το μοιραίο λάθος. Δεν θα έπρεπε να έχει χάσει στιγμή την αυτοσυγκέντρωση του. Έπρεπε να έχει στο μυαλό του τα λόγια του Ταλ συνεχώς: «Όταν ο Γκάρι αρχίσει να κερδίζει, δεν τον σταματάει τίποτα». Ο Κασπάροβ άλλαξε με μιας. Έγινε άλλος άνθρωπος. Ή μάλλον ξαναέγινε πάλι ο κανονικός Κασπάροβ. Ένιωθε ατρόμητος. Έτσι το δεύτερο μισό του ματς, δεν έμοιαζε πια με παρτίδες σκακιού. Ήταν ένα μακελειό. Μια σφαγή. Η σφαγή του Βίκτωρα Κορτσνόι από τον Γκάρι Κασπάροβ.
Ο ίδιος ο Κορτσνόι είχε μείνει άφωνος. Κι ακόμα κι αυτός ο πεισματάρης (είναι 80άρης σήμερα και ακόμα παίζει σκάκι σε μεγάλα τουρνουά!) που μισούσε την ήττα και είχε πάντα έναν «κακό λόγο» να πει για όλους και ειδικότερα για όσους τον κέρδιζαν, σηκώθηκε κατά την τελετή λήξεως του ματς και μπροστά σε όλους (θεατές, διαιτητές, προπονητές, επισήμους) φώναξε προς την μεριά του Κασπάροβ: «Υποκλίνομαι μπροστά στην ιδιοφυία σας κύριε!».
Ένα τεράστιο εμπόδιο είχε ξεπεραστεί. Η αυτοπεποίθηση του Γκάρι Κασπάροβ ήταν στα ύψη. Στο άλλο ματς, ο Βασίλι Σμύσλοβ επικράτησε του Ρίπλι. Έτσι στον τελικό των υποψηφίων θα αναμετρούνταν κατά έναν τρόπο το σκακιστικό παρελθόν και το σκακιστικό μέλλον της ΕΣΣΔ. Ο Σμίσλοβ ήταν ο σκακιστής που πήρε τον τίτλο από τον Μποτβίνικ το 1957 για να τον ανακτήσει ο «πατριάρχης» έναν χρόνο αργότερα. Οι μέρες της δόξας του οπωσδήποτε είχαν περάσει. Ο μεγάλος και σεμνός γκρανμετρ ήταν πάντα σεβαστός σε όλους, και παρά το ότι η καριέρα του έφτανε στο τέλος της, ήταν πάντα και υπολογίσιμος αντίπαλος. Απόδειξη ότι είχε φτάσει ξανά στους 3 κορυφαίους του κόσμου! Και αν κέρδιζε τον Κασπάροβ, θα έπαιζε ξανά σε έναν τελικό! Στα 62 του χρόνια!
Και η αλήθεια είναι ότι ο βετεράνος γκρανμετρ το πάλεψε όσο μπορούσε. Ήρθε στο ματς έχοντας γεμάτο το οπλοστάσιο του με νέες ιδέες. Δεν έπαιξε απαρχαιωμένο σκάκι. Στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και μόνο όμως η διαφορά ηλικίας θα αρκούσε να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Κασπάροβ.
Φαντάζομαι ότι ο Γκάρι τις ώρες που κάθισε απέναντι από τον Βασίλι Σμίσλοβ, περισσότερο θα ένιωθε σεβασμό προς το πρόσωπο αυτού του τεράστιου παίχτη, πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή και πάντα σεμνού και σεβαστού ανθρώπου, παρά αγωνία για την έκβαση του ματς. Επικράτησε χωρίς να χάσει παρτίδα. 4 νίκες και 9 ισοπαλίες. Ισοπαλίες που έδειξαν ότι ο Σμύσλοβ έκανε το χρέος του να παλέψει, με όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει. Ε, καλά, ίσως και κάποιες από τις τελευταίες να ήταν και «ισοπαλίες σεβασμού». Όχι πως δεν το άξιζε αυτός ο υπέροχος παίχτης και άνθρωπος.
Και τώρα; Τώρα καθισμένος στο θρόνο του περίμενε τον νεαρό διεκδικητή ο Ανατόλι Κάρποβ. Ο εδώ και δέκα χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής. Ο Κάρποβ είχε κάνει τον τίτλο κτήμα του, κι όποιος τολμούσε ας πήγαινε μέχρι εκεί να του τον πάρει. Είναι ο παίχτης που του δόθηκε το παρατσούκλι «βόας συσφιγκτήρας» για τον τρόπο που του αρέσει να γευματίζει τα θηράματα του. Είναι ο παίχτης για τον οποίο είπε ο Ταλ: «Όταν γίνονται αντιληπτές οι προθέσεις του Κάρποβ, είναι πάρα πολύ αργά για τον αντίπαλο». Η τεχνική του στα φινάλε είναι άφθαστη. Ένα σημείο στο οποίο ο Κασπάροβ υστερεί. Η στρατηγική του επίσης. Ο Κάρποβ θεωρείται ο απόλυτος ποζισιονέλ παίχτης. Όμως ο Κασπάροβ ξέρει ότι υπερτερεί σε έναν τομέα. Στα ανοίγματα. Είναι το αδύνατο σημείο του Κάρποβ και το πλέον δυνατό δικό του. Ο Κασπάροβ έχει χαρακτηριστεί ? και όχι άδικα ? «κινητή εγκυκλοπαίδεια ανοιγμάτων». Γνωρίζει τα πάντα! Είναι απίστευτο. Όχι μόνο ξέρει όλες τις βαριάντες ανοιγμάτων, αλλά μπορεί να σου πει ανά πάσα στιγμή σε ποια παρτίδα πρωτοπαίχθηκε η καθεμιά, τους αντιπάλους, το μέρος και την ημερομηνία. Η μνήμη του είναι εξωπραγματική. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα απέναντι στον Κάρποβ, μόνο που δεν τα γνωρίζει ακόμη. Θα του τα μάθουν τα «δωρεάν μαθήματα» από τον πρωταθλητή.
Το ματς ορίστηκε να γίνει στην Μόσχα, κάτι που δεν το είδε με θετικό μάτι ο Κασπάροβ, καθώς εκεί ήταν η μόνιμη κατοικία του Κάρποβ. Ο πρωταθλητής ήθελε να «πιάσει από τα μούτρα» τον νεαρό διεκδικητή και να του κόψει κάθε αέρα.
Το ματς ξεκίνησε. Ο Κάρποβ ανέκφραστος, σαν μηχανή. Δείγμα της ψυχολογικής του σταθερότητας, αυτής που «ζήλευε» ο Κασπάροβ απ΄ αυτόν και δήλωνε ότι ήθελε να την αποκτήσει. Δεν έχασε καθόλου χρόνο. Άρχισε τον νεαρό στα χαστούκια. 1,2,3, 4-0!!! Απίστευτο! Ο σκακιστικός κόσμος άρχισε σχεδόν να θεωρεί «φούσκα» τον Κασπάροβ. «Θα τον διαλύσει ο Κάρποβ. Δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι ο μικρός». Ξαφνικά έγινε πάλι ο μικρός. Ο ίδιος και οι αναλυτές του, είχαν χάσει τον μπούσουλα. Έπρεπε να κάνουν κάτι πριν χάσουν το ματς με 6-0. Να σημειώσω ότι τότε ίσχυε ακόμη ο κανονισμός ότι νικητής θα ήταν ο παίχτης που θα φτάσει πρώτος τις 6 νίκες, χωρίς περιορισμό παρτίδων. Μετά από αυτό το «μαραθώνιο ματς» ο κανονισμός άλλαξε και υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός παρτίδων που θα παιχθούν με τον νικητή βέβαια να είναι αυτός που θα κάνει τις περισσότερες νίκες.
Ο Κασπάροβ και το επιτελείο του αποφάσισαν να παίξουν συντηρητικά για ισοπαλίες, μέχρι να ανακτήσουν δυνάμεις. Ο Κάρποβ συναίνεσε έχοντας στο νου του να πετύχει το «φισερικό 6-0» με ασφάλεια. Μετά από 17 σερί ισοπαλίες έγινε το 5-0. Ακολούθησαν κι άλλες ισοπαλίες, ώσπου ο Κασπάροφ τελικά έκανε το 5-1. Ένα νέο σερί ισοπαλιών ακολούθησε. Το ματς φαινόταν ατέλειωτο. Τελικά ο Γκάρι έκανε το 5-2 και το 5-3. Οι πάντες είχαν εξαντληθεί. Είχαν παιχθεί ήδη 48 παρτίδες! Η ΦΙΝΤΕ τελικά αποφάσισε να διακόψει το ματς, το οποίο θα ξεκινούσε εκ νέου σε 5 μήνες με το σκορ στο 0-0 και τον περιορισμό των 24 παρτίδων.
Όταν ο Γκάρι Κασπάροβ, πριν από 5 χρόνια, αποσύρθηκε από το αγωνιστικό σκάκι, στις ασχολίες του, εκτός από το να κυνηγάει τον Πούτιν, προσέθεσε και την συγγραφική. Έχει γράψει αρκετά βιβλία, τα περισσότερα πολύ καλά. Πχ η σειρά του για τους παγκόσμιους πρωταθλητές θεωρείτε ήδη κλασικό έργο. Οι δύο πρώτοι τόμοι της σειράς, έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Κέδρος». Εγώ σ? αυτό το σημείο, θα χρησιμοποιήσω ένα άλλο βιβλίο του Γκάρι Κασπάροβ. Έχει μεταφραστεί και αυτό στα ελληνικά από τον Γιώργο ? Ίκαρο Μπαμπασάκη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πατάκη» υπό τον τίτλο «Η ζωή είναι μια παρτίδα σκάκι». Εκεί ? μεταξύ πολλών άλλων ? ο Γκάρι αναφέρεται βέβαια και στις μάχες με τον Κάρποβ. Νομίζω ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον να δούμε πώς περιγράφει ο ίδιος εκείνον τον πρώτο τελικό. Αντιγράφω από το κεφάλαιο που φέρει τον τίτλο «Ιδιαίτερα μαθήματα από τον παγκόσμιο πρωταθλητή» :

«Όταν έπαιξα πρώτη φορά για τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, το 1984, ο ρόλος μου ήταν αυτός του νεαρού διεκδικητή εναντίον ενός πρωταθλητή που είχε διατηρήσει τον τίτλο για 10 χρόνια. Ήμουν τότε 21 ετών και είχα ανέβει στην κορυφή του σκακιστικού κόσμου με τέτοια ταχύτατα, ώστε δεν μπορούσα να φανταστώ αυτό το τελευταίο εμπόδιο να μου φράζει το δρόμο. Ήταν συνεπώς δυνατό το σοκ που ένιωσα όταν βρέθηκα γρήγορα φορτωμένος με 4 ήττες δίχως καμία νίκη, δύο ήττες μακριά από μια ταπεινωτική συντριβή.
Εάν ποτέ υπήρξε μια στιγμή που να προσφέρεται για αλλαγή στρατηγικής, ήταν ακριβώς αυτή. Αντί να παραδοθώ στο συναίσθημα της απόγνωσης, πίεσα τον εαυτό μου να ετοιμαστεί για έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς του αντιπάλου. Σε κάθε παρτίδα προσπαθούσα να περιορίσω το ρίσκο, καιροφυλακτώντας ώσπου να παρουσιαστεί μια ευκαιρία. Ο Ανατόλι Κάρποβ συντάχθηκε με το σχέδιο μου για τους δικούς του λόγους. Ήθελε να δώσει στον επηρμένο νεαρό ένα μάθημα, επιτυγχάνοντας το απόλυτο σκορ 6-0 κι έτσι έπαιζε κι αυτός επιφυλακτικά αντί να εκμεταλλευτεί το προβάδισμα του και να με αποτελειώσει. Ο Κάρποβ εμπνεόταν από τη σκιά του προκατόχου του πρωταθλητή, του Μπόμπι Φίσερ. Καθ? οδόν προς τον τίτλο που κατέκτησε το 1972, ο Φίσερ είχε σημειώσει δύο απόλυτες νίκες με 6-0 ενάντια σε παγκοσμίου κλάσεως αντιπάλους (σ.σ. Ταϊμάνοβ και Λάρσεν) και τις δύο φορές δίχως να παραχωρήσει ούτε ισοπαλία. Ο Κάρποβ είχε κατά νου σε κάποιο βαθμό να μιμηθεί αυτό το επίτευγμα (σ.σ. έστω και με ενδιάμεσες ισοπαλίες) και έτσι ακολούθησε την στρατηγική μας. Αλλά το να προσθέσει το φάντασμα του Φίσερ στο στρατόπεδο των αντιπάλων του αποδείχθηκε ότι ήταν σοβαρό σφάλμα.
Ακολούθησαν 17 παρτίδες χωρίς νικητή?. Η ομάδα των συνεργατών μου και εγώ δαπανούσαμε τόσο πολύ χρόνο μελετώντας πώς έπαιζε ο Κάρποβ και υπολογίζοντας ποιες στρατηγικές θα ακολουθήσει, που ένιωσα το αλλόκοτο συναίσθημα πως γινόμουν ο Κάρποβ. Κατά την διάρκεια εκατοντάδων ωρών παιχνιδιού και προετοιμασίας αποκόμισα επίσης μια πολύ καλή εικόνα του δικού μου παιχνιδιού και του δικού μου τρόπου σκέψης. Έως εκείνο το σημείο στη σταδιοδρομία μου, όλα ήταν εύκολα για μένα, το να νικάω είχε γίνει η φυσική κατάληξη των πραγμάτων. Τώρα ήμουν υποχρεωμένος να εστιάσω στο πώς λάμβανα τις αποφάσεις μου, ώστε να μπορέσω να διορθώσω ότι πήγαινε στραβά. Η νέα στρατηγική πήγαινε καλά, αλλά όταν έχασα την 27η παρτίδα και το ματς έγινε 0-5, έμοιαζε σαν να μην μάθαινα αρκετά γρήγορα για να σώσω την κατάσταση. Η αλλαγή στο στιλ είχε κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα για τον Κάρποβ. Αισθανόμουν ότι πλησίαζα στην λύση του αινίγματος. Και αφού επέζησα στην 31η παρτίδα, όπου ο Κάρποβ ήρθε πολύ κοντά να με αποτελειώσει, επιτέλους το φράγμα έσπασε στην 32η. Ακολούθησαν ακόμα πολλές ισοπαλίες. Κανένα άλλο ματς δεν είχε διαρκέσει τόσο. Ο Κάρποβ έμοιαζε όλο και πιο εξαντλημένος και εγώ άρχισα να πιέζω. Τελικά κέρδισα την 47η παρτίδα. Θα μπορούσε άραγε να γίνει ένα θαύμα; Κέρδισα και την επόμενη! Το σκορ είχε γίνει τώρα 3-5 και η ροή του παιχνιδιού είχε γυρίσει υπέρ μου. Τότε σε μια περίεργη εξέλιξη? η ΦΙΝΤΕ αποφάσισε να διακόψει το ματς. Η επίσημη ανακοίνωση στον τύπο έλεγε ότι ο Κάρποβ «συμφώνησε» με την απόφαση, ενώ ο Κασπάροβ την «αποδέχθηκε». Μια περίεργη αλλά ακριβής σημασιολογική διάκριση.
Είχα αποκομίσει πάρα πολλά κατά την διάρκεια του ματς. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής είχε γίνει ο προσωπικός μου προπονητής για 5 εξοντωτικούς μήνες. Όχι μόνο είχα μάθει τον τρόπο με τον οποίο έπαιζε, αλλά ήμουν πια σε στενή επαφή με τις δικές μου νοητικές διαδικασίες. Ήμουν ολοένα και περισσότερο ικανός να αναγνωρίζω ποια ήταν τα λάθη μου και γιατί τα έκανα. Είχα μάθει πώς να βελτιώνω την ίδια τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.
Δεν θα ήταν δυνατόν να μείνω στην κορυφή για τόσο πολύ δίχως την εκπαίδευση που μου πρόσφερε ο Κάρποβ σχετικά με το ίδιο μου το παιχνίδι και τις ίδιες μου τις αδυναμίες».
Έτσι περιγράφει ο Κασπάροβ εκείνο τον πρώτο τελικό, είκοσι χρόνια μετά, όταν καταλάγιασαν τα πάθη και τα μίση. Νομίζω ότι είναι αρκετά αντικειμενικός, ενώ σαφώς η δική του μαρτυρία στο πώς βίωσε τα πράγματα έχει μεγάλη αξία.
Ο τελικός ? τελείωσε ή μάλλον διεκόπη, αλλά αποτέλεσμα δεν είχαμε. Θα χρειαζόταν να περιμένουμε άλλους 5 μήνες για να δούμε αν ο Κασπάροβ θα κατάφερνε τελικά την εκθρόνιση του Κάρποβ.
COLOR=“Red”[/COLOR]

Καθε ποστ σου ειναι πιο υπερθεικο απο το προηγουμενο!!!

:thumbup::bow2::respect::respect::bow2::thumbup:

ο Spassky οσο διαβαζω για αυτον μου γινεται ολοενα και πιο συμπαθης
Περαστικα του!!

Από μένα έχεις διήμερο ρεπό. Το αξίζεις…:lol::lol::lol:

Αγωνία… :ok:

[CENTER][SIZE=“4”]ΟΤΑΝ Ο ΤΑΛ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ?ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟ[/SIZE][/CENTER]

Ετοιμάζω το Δ? μέρος για τον Γκάρι Κασπάροβ και δεν θα αρκέσει ούτε αυτό για να ολοκληρώσω. Θεωρώ όμως ότι αφού ξεκίνησα μια αναλυτική παρουσίαση της πορείας του Κασπάροβ, θα πρέπει να συνεχίσω έτσι και να μην προσπαθήσω να βολέψω σε ένα ποστ πράγματα που έτσι κι αλλιώς δεν βολεύονται. Οπότε λέω να ξεπεράσω τα ποστ του Κρισπ, γράφοντας μόνο για τον Γκάρι. :lol:
Μέχρι να ετοιμαστεί το τέταρτο μέρος, θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια ιστορία του Ταλ, που έχει άμεση σχέση με αυτό που έγραψα στο 2ο μέρος του Κασπάροβ, περί «μετρήματος» και σκακιστικής διαίσθησης. Επιμένω σ? αυτό, γιατί θέλω να δείξω ότι το σκάκι δεν είναι υπόθεση μονάχα αυστηρών υπολογισμών και ότι οι κορυφαίοι παίχτες δεν ήταν απλά κάποιες «μηχανές» που το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να μετρούν γρήγορα. Και το σκάκι και οι καλύτεροι παίχτες του είναι κάτι πολύ περισσότερο.
Ελάχιστα είναι τα πράγματα και τα γεγονότα από την ιστορία του σκακιού στα οποία θα δείτε τους περισσότερους σκακιστές να μην διαφωνούν, όταν τίθενται ερωτήματα του στιλ «ποιος ήταν ο καλύτερος στον τάδε ή τον δείνα τομέα». Όταν τίθενται τέτοια ζητήματα σε μια παρέα σκακιστών, ακολουθούν «συσίφειοι καυγάδες» ανάλογοι με αυτούς σε μια μουσική παρέα που θα θίξει το θέμα «ποιο είναι το καλύτερο άλμπουμ των black Sabbath» ή «ποια είναι η μεγαλύτερη μπάντα στην ιστορία». Σε ένα ζήτημα όμως δύσκολα θα διαφωνήσουν μεταξύ τους. Στο ερώτημα «ποιος ήταν ο καλύτερος σκακιστής στο μέτρημα» οι απαντήσεις θα κυμανθούν ?κατά πλειοψηφία- μεταξύ δύο ονομάτων: Ταλ και Κασπάροβ.
Χωρίς αμφιβολία ο Ταλ ήταν επίσης «ένα υπολογιστικό τέρας». Ίσως δεινότερος και του Κασπάροβ. Όμως ούτε αυτός τα «μέτραγε» όλα. Γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατον και γιατί δεν είναι αυτό όλη κι όλη η ουσία του παιχνιδιού.
Ας «μιλήσει» όμως ο ίδιος ο Ταλ. Το επόμενο απόσπασμα (που είναι και αρκετά διασκεδαστικό) είναι από μια συνέντευξη του. Μιλάει για τις σκέψεις του σε ένα κρίσιμο σημείο (σκεφτόταν την θυσία ενός ίππου και μετρούσε να βρει αν ήταν σωστή) μια πολύ περίπλοκης παρτίδας που έπαιξε με τον γκρανμετρ Βασιούκοβ:
«Οι ιδέες μου κατέβαιναν η μια μετά την άλλη. Το αποτέλεσμα ήταν να κατακλυστεί το μυαλό μου από έναν απολύτως χαοτικό σωρό από κάθε λογής κινήσεις και το περίφημο «δέντρο των βαριαντών», από το οποίο οι προπονητές σου ζητούν να κλαδεύεις τα μικρά κλωνάρια, στην περίπτωση αυτή μεγάλωσε με απίστευτη ταχύτητα.
Και τότε, ξαφνικά, για κάποιο λόγο, θυμήθηκα το κλασικό κουπλέ του Τσουκόφσκι (Σοβιετικός ποιητής παιδικών ποιημάτων):

«Ω, τι δύσκολη δουλειά
Τον ιπποπόταμο να σύρεις απ? του βάλτου τα νερά»

Δεν ξέρω μέσα από ποιους συνειρμούς ο ιπποπόταμος βρέθηκε στη σκακιέρα αλλά, μολονότι οι θεατές ήταν πεπεισμένοι ότι εξακολουθούσα να μελετάω τη θέση, εγώ εκείνη την ώρα πάσχιζα να βρω λύση σε τούτο: Πώς διάολο θα έσερνες έναν ιπποπόταμο από το βάλτο; Θυμάμαι ότι μου ήρθαν στο μυαλό ανυψωτήρες, μοχλοί, ελικόπτερα, ακόμα και μια σχοινένια σκάλα. Ύστερα από παρατεταμένους συλλογισμούς, παραδέχθηκα την ήττα μου ως μηχανικού και σκέφτηκα φουρκισμένος «Ε, λοιπόν, δε πα να πνιγεί!». Και ξαφνικά ο ιπποπόταμος εξαφανίστηκε. Έφυγε από τη σκακιέρα, ακριβώς όπως είχε έρθει. Από μόνος του. Και ευθύς αμέσως, η θέση έπαψε να φαίνεται τόσο περίπλοκη. Τώρα, κατά κάποιον τρόπο, συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν εφικτό να υπολογίσω όλες τις βαριάντες και ότι η θυσία του ίππου ήταν, από την ίδια της τη φύση, καθαρά διαισθητική. Και μιας και υποσχόταν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αποφάσισα να την κάνω.
Την επόμενη μέρα, με απόλαυση διάβασα στην εφημερίδα πως ο Μιχαήλ Ταλ, ύστερα από προσεκτική μελέτη της θέσης για σαράντα λεπτά, έκανε μια θυσία ίππου βασιζόμενος σε ακριβή υπολογισμό» :lol::lol::lol:

Τρομερός Ταλ! Ροκ σε όλα του!
Το συγκεκριμένο επεισόδιο βέβαια, μοιάζει να είναι επινοημένο από τον ίδιο, για να πει με παραστατικό τρόπο αυτό που ήθελε να πει. Αλλά μιας και μιλάμε γι? αυτόν τον ?μουρλό, τον έχω στ? αλήθεια ικανό να ξόδεψε 40 λεπτά (!!!) από το ρολόι του ?προσπαθώντας να σώσει έναν ιπποπόταμο!!!
Νομίζω μετά από αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο επί του θέματος. Ας αφοσιωθώ στο 4ο μέρος του Κασπάροβ.

Μιχαήλ Ταλ: ο απόλυτος ποιητής των 64 τετραγώνων.

A re rotten anti na lynoume diaforikes mas exeis kai katapinoume ta keimena sou. Plaka plaka ama ta mazepseis bgazeis biblio.

Synexise etsi ;-D.

(sorry gia ta greeklish, eimai sto panepisthmio:P)

[CENTER][SIZE=“5”]ΓΚΑΡΙ ΚΙΜΟΒΙΤΣ ΚΑΣΠΑΡΟΒ
(ΜΕΡΟΣ Δ’)
[/SIZE]

[SIZE=“3”]ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ[/SIZE]

[/CENTER]

Στο στρατόπεδο του Κασπάροβ είχαν βγάλει κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα από αυτόν τον πρώτο τελικό, τα «δωρεάν 48 μαθήματα» από τον Κάρποβ.
Πρώτα πρώτα ήξεραν ότι είχαν το ψυχολογικό όφελος να έχουν υποστεί ήδη την ψυχρολουσία. Ο Γκάρι είχε καθίσει ήδη πάρα πολλές ώρες απέναντι από τον Κάρποβ. Τον είχε πια συνηθίσει, δεν θα ήταν «ψαρωμένος» όπως την πρώτη φορά. Σχεδόν θα μπορούσε να του πει τώρα που θα ξανασυναντιόταν ύστερα από 6 μήνες «που είσαι φιλαράκι; Χαθήκαμε?» αν δεν φοβόταν το παγωμένο, αυστηρό βλέμμα του «βόα συσφιγκτήρα». Κατά δεύτερον είχαν εντοπίσει πάρα πολλές από τις αδυναμίες του παιχνιδιού του Γκάρι, αλλά και εκείνου του Κάρποβ. Θα έπρεπε λοιπόν να καταστρώσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για το επερχόμενο ματς και αυτό έκαναν.
Το πρώτο πράγμα που θεώρησαν σωστό ήταν να επιλέξουν το ρεπερτόριο των ανοιγμάτων με τέτοιο τρόπο ώστε οι θέσεις που θα προέκυπταν να βολεύουν τον Κασπάροβ και να κάνουν τον Κάρποβ να νιώθει άβολα. Αυτό δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς τα στιλ των δύο παιχτών ήταν διαμετρικά αντίθετα. Ο Γκάρι (και το επιτελείο του) είχαν καταλάβει ότι δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον Κάρποβ σε καθαρές ποζισιονέλ θέσεις. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν απλά αυθεντία σε αυτό το είδος παιχνιδιού και η αδυσώπητη τεχνική του θα μπορούσε να συντρίψει τον Κασπάροβ εύκολα. Έπρεπε λοιπόν να «βγάλουν» θέσεις με πάρα πολλές περιπλοκές, θέσεις οξείες με καθαρά τακτικό περιεχόμενο, όπου αν και εκεί είναι πολύ καλός ο Κάρποβ (δεν γίνεσαι παγκόσμιος πρωταθλητής, ούτε κρατάς τον τίτλο 10 χρόνια, αν δεν είσαι καλός σε όλα τα είδη και όλα τα στιλ) αλλά ήταν όμως θέσεις που μισούσε να παίζει. Το οξύ τακτικό παιχνίδι δεν ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία του Κάρποβ, ενώ ήταν γάντι σε εκείνη του Κασπάροβ. Θα προσπαθούσαν λοιπόν να φτιάξουν θέσεις πάνω στη σκακιέρα ενοχλητικές για τον παγκόσμιο πρωταθλητή. Να τον οδηγήσουν σε είδος παιχνιδιού που δεν του αρέσει, που αισθάνεται άβολα και όπου προφανώς θα υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει το λάθος. Και ταυτόχρονα, είναι αυτές ακριβώς οι θέσεις που αρέσουν στον Κασπάροβ και θα τον βοηθούσαν να βγάλει όλο το ταλέντο του.
Το 2ο πράγμα που θα έπρεπε να κάνουν, ήταν η προσπάθεια για αναζήτηση καινοτομιών στο άνοιγμα. Γνώριζαν πάρα πολύ καλά ότι το άνοιγμα ήταν η φάση της παρτίδας που ο Κάρποβ απέφευγε να μελετάει σκληρά, διότι του ήταν βαρετά. Η κυρίως δύναμη του Κάρποβ ήταν στο μέσο της παρτίδας και ιδιαιτέρως στο φινάλε, όπου η τεχνική του ήταν άφθαστη. (Μη φανταστεί τώρα κανείς εδώ ότι ο Κάρποβ δεν ήξερε από ανοίγματα. Απλά ο Κασπάροβ ας πούμε είχε 10/10 στα ανοίγματα και ο Κάρποβ 9,5/10. Μια λεπτομέρεια έψαχναν οι άνθρωποι να εκμεταλλευτούν. Σε μια λεπτομέρεια ήξεραν ότι θα κρινόταν το ματς). Ο Κασπάροβ από την άλλη βαριόταν τα φινάλε. Εκεί υστερούσε από τον Κάρποβ. Θα έπρεπε λοιπόν να αποκτήσει κάποιο πλεονέκτημα πριν το φινάλε, ώστε να μπει σ? αυτό όντας οδηγός. Διότι σε ένα ισορροπημένο φινάλε, θα μπορούσε να είναι σίγουρος ότι η τεχνική του Κάρποβ θα είχε τον πρώτο λόγο.
Αντίθετα ο Κάρποβ δεν φαίνεται να προβληματίζεται με τέτοια πράγματα. Οπωσδήποτε έκανε κι αυτός την προετοιμασία του, αλλά ούτε το ρεπερτόριο των ανοιγμάτων του άλλαξε, ούτε καινοτομίες στα ανοίγματα προσπάθησε να παρουσιάσει. Ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής και θα κέρδιζε σε οποιοδήποτε στιλ και με οποιοδήποτε τρόπο. Θα το θεωρούσε ίσως ήδη ήττα, αν άλλαζε κάποια πράγματα στο παιχνίδι του από ?φόβο.
Κι αυτός ο τελικός ορίσθηκε να γίνει στην Μόσχα.
Ο Κασπάροβ έδειξε ότι είχε μάθει καλά το μάθημα του και κέρδισε την 1η παρτίδα, αντιδρώντας σωστά στην Νιμζοϊνδική του Κάρποβ. Όμως ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς. Με τον Κάρποβ έπαιζε, όχι με όποιον κι όποιον. Μετά από δύο ισοπαλίες στην 2η και 3η παρτίδα, ο Ανατόλι κέρδισε την 4η και την 5η και έτσι μπήκε και πάλι οδηγός της κούρσας. Ακολούθησαν 5 μαχητικές ισοπαλίες και στην 11η ο Κασπάροβ κέρδισε και κατάφερε να ισοφαρίσει. Βρήκα ένα εξαιρετικό βίντεο με αυτή την παρτίδα και την ανάλυση της. Δείτε το είναι διδακτικό:

http://www.youtube.com/watch?v=p1uhe3ebezs

Δεν του αρκούσε όμως η ισοπαλία. Με ισόπαλο σκορ, ο Κάρποβ θα διατηρούσε τον τίτλο του. Είχε έρθει η ώρα της καινοτομίας. Στην 12η λοιπόν παρτίδα, ο Κασπάροβ απάντησε με μια Σικελική στο 1.ε4 του Κάρποβ και παρουσίασε την καινοτομία του, ένα ριψοκίνδυνο γκαμπί που πήρε το όνομα του. «Γκαμπί Κασπάροβ». Ο Ανατόλι Κάρποβ όμως, δεν είναι κανένας αρχάριος. Αντίθετα είναι μεγάλη γάτα. Κατάλαβε αμέσως ότι δεν πρόκειται για μια στιγμιαία έμπνευση του Γκάρι, αλλά για ιδέα προετοιμασμένη από το σπίτι και ελεγμένη από όλους τους αναλυτές του αντιπάλου. Σκέφτηκε λοιπόν, ότι θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο να προσπαθήσει μόνος και αβοήθητος την ώρα της παρτίδας να καταρρίψει την νέα ιδέα. Από την αρχή του φάνηκε ύποπτη. Δεν του άρεσε. Τα μαύρα θυσίαζαν πιόνι, χωρίς ικανοποιητικό αντάλλαγμα, από ότι μπορούσε να δει. Αντιστάθηκε όμως στον πειρασμό να καταρρίψει επιτόπου την ιδέα του Κασπάροβ, σκεπτόμενος μήπως υπήρχαν κρυμμένες παγίδες. Και σαν τεράστιος παίχτης που ήταν, βρήκε αμέσως έναν εύκολο δρόμο για ισοπαλία. Παίρνοντας την ισοπαλία, θα μπορούσε μετά με την ησυχία του και μαζί με τους αναλυτές του να μελετήσουν την νέα ιδέα και να την αντιμετωπίσουν. Ανάμεσα στους αναλυτές του, ήταν και κορυφαίοι παίχτες, όπως ο Γκέλερ που θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται και στη θέση ενός από τους δύο μονομάχους του τελικού.
Ακολούθησαν άλλες τρεις ισοπαλίες, ώσπου φτάσαμε στην κρίσιμη 16η παρτίδα. Εκεί ο Κάρποβ έστρωσε το έδαφος στον Κασπάροβ για να ξαναπαίξει την ιδέα του. Ήταν σαν να του έλεγε: «Για να δούμε, είναι όντως μια καλά δουλεμένη ιδέα ή απλώς η μπλόφα μιας παρτίδας;» . Ο Γκάρι σήκωσε το γάντι. Και δημιουργήθηκε μια από τις ωραιότερες παρτίδες στην ιστορία του παιχνιδιού. Αρκεί μόνο να πω, πως ψηφίστηκε 11 χρόνια μετά ως η κορυφαία παρτίδα της 30ετίας 1966-1996!!!
Ο υπερβολικά πολύς χρόνος που δαπάνησε για να αποφασίσει να παίξει και πάλι την ιδέα του, εξηγείται ? μιας και είχε δουλευτεί στο σπίτι ? με μια προσπάθεια ενός τελευταίου ελέγχου, μήπως και κάτι ξέφυγε από την ανάλυση. Τώρα, που είχε μπροστά του τον Κάρποβ, ήταν σε πλήρη εγρήγορση και ίσως έβλεπε κάτι που του είχε ξεφύγει στην άνεση του σπιτιού.
Ο Γκάρι πρόσφερε ξανά το πιόνι, παίζοντας και πάλι το «γκαμπί Κασπάροβ» στην Σικελική Άμυνα και ο Κάρποβ το πήρε πρόθυμα, κάνοντας αποδεκτό το γκαμπί και στέλνοντας το μήνυμα «δεν φοβάμαι την θυσία του πιονιού, είναι λάθος και θα στο αποδείξω». Επρόκειτο για μια στρατηγική θυσία. Τα μαύρα έδωσαν πιόνι και ως αντάλλαγμα θα προσπαθούσαν να ελέγξουν τα μαύρα κεντρικά και παρακεντρικά τετράγωνα, γύρω από την περιοχή της θυσίας με κομμάτια, αποκτώντας ταυτόχρονα πιο ενεργό παιχνίδι κομματιών. Δεν χρειάζεται να πω πόσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση. Αν ο Κασπάροβ αποτύγχανε να τελειώσει την παρτίδα πριν το φινάλε, ο Κάρποβ θα έφτανε σ? αυτό με ένα ολόκληρο πιόνι επιπλέον. Παιχνιδάκι για την τεχνική του να κερδίσει ένα τέτοιο φινάλε. Και μετά θα ήταν 1 βαθμό μπροστά, έχοντας και την ισοπαλία δική του. Δηλαδή ο Κασπάροβ θα έπρεπε στις παρτίδες που απέμεναν να κερδίσει 2 περισσότερες! Έχε γεια καημένε κόσμε!
Αυτό που ακολούθησε μετά την θυσία, ήταν ένα απίστευτα μαχητικό και συνεπές προς την ιδέα της θυσίας παιχνίδι από τον Κασπάροβ. Πολύ γρήγορα έγινε φανερό ότι ο ένας ίππος του Κάρποβ θα έμενε για αρκετό χρόνο θεατής στην άκρη της σκακιέρας. Ο Κάρποβ όμως έλπιζε ότι θα μπορέσει να τον επαναδραστηριοποιήσει την κρίσιμη στιγμή. Ο πυρήνας όμως της κασπαροβικής ιδέας ήταν άλλος. Μέσα από ένα εξαιρετικά ενεργητικό παιχνίδι κομματιών, κατάφερε να εγκαταστήσει έναν «ίππο ? χταπόδι» στο d3, στην καρδιά της περιοχής του Κάρποβ. Αυτό το «χταπόδι» (κυριολεκτικά) έλεγχε 8 τετράγωνα μέσα στην αντίπαλη περιοχή και δεν υπήρχε οικονομικός τρόπος (με πιόνι) για να εκδιωχθεί. Ο Γκάρι συνέχισε να παίζει δυναμικά και άψογα. Σε κάποια φάση ο Κάρποβ δεν είχε διαθέσιμη ούτε μια καλή κίνηση! Έπαιζε όμως λυσσαλέα και με συνέπεια στις αρχές του. Έλπιζε σχεδόν μέχρι το τέλος ότι το επιπλέον πιόνι θα ήταν καθοριστικό. Εκείνος ο ίππος όμως στο d3 ήταν ανίκητος. Στο τέλος, αγανακτισμένος ο Κάρποβ και μην μπορώντας να τον εξουδετερώσει, αναγκάστηκε να δώσει την βασίλισσα του για να απαλλαγεί από το «χταπόδι». Πίστευε ότι 3 ελαφρά κομμάτια θα αρκέσουν ως αντάλλαγμα, αλλά το σκάκι είναι «η τραγωδία του ενός τέμπο» όπως είπε και ο Ταρτακόβερ. Ο Κασπάροβ τα είχε όλα σωστά μετρημένα. Ο Κάρποβ δεν πρόλαβε. Ήταν μια σπουδαία νίκη για τον διεκδικητή. Ήταν ουσιαστικά η νίκη που τον έχρισε παγκόσμιο πρωταθλητή. Τον νεότερο στην ιστορία, σπάζοντας το ρεκόρ του Ταλ!
Απολάυστε τώρα την παρτίδα:
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1067175

Και 3 βίντεο με την ανάλυση της:

http://www.youtube.com/watch?v=TJfJaAniPlM

http://www.youtube.com/watch?v=zHdLwmYGirc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=cCprwta1gXw&feature=related

Η ειρωνεία του πράγματος ήταν ότι τελικά ο Κάρποβ είχε δίκιο. Δεν τον γέλασε η διαίσθηση του, που απ? την αρχή «του έλεγε» ότι αυτό το γκαμπί ήταν ύποπτο. Η ακόμη μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι τη λύση στο αίνιγμα την βρήκε ο ίδιος ο Κάρποβ, όταν όμως ήταν αργά πια, όταν είχε χάσει ήδη τον τίτλο του. Παρουσίασε μια απλή τελικά ενδιάμεση κίνηση (η οποία όμως είχε ξεφύγει και από τους δύο μονομάχους και από τους αναλυτές τους) η οποία κατέρριπτε το «γκαμπί Κασπάροβ», το οποίο δεν ξαναπαρουσιάστηκε σε παρτίδα. Όπως είπε και ο Ανάντ, χρόνια αργότερα, ήταν η εποχή προ των υπολογιστών, όπου όλες οι αναλύσεις έπρεπε να «γίνουν στο χέρι» και η πιθανότητα να ξεφύγει κάτι πάντα υπήρχε. Τώρα τα προγράμματα ελέγχουν κάθε καινούρια ιδέα πριν ο σκακιστής την χρησιμοποιήσει και αν βρουν τρύπα, τότε η ιδέα μένει απλά στο συρτάρι. Χάθηκε έτσι αυτή η μαγεία της θεωρητικής συζήτησης σε μεγάλο βαθμό. Τότε που οι παίχτες παρουσίαζαν μια ιδέα χωρίς να μπορούν να είναι σίγουροι ότι έχουν ελεγχθεί τα πάντα και ο αντίπαλος με την σειρά του έπρεπε να «καθίσει κάτω» και να βγάλει όλες τις γνώσεις και το ταλέντο του για να βρει την απάντηση. Υπολογιστές βέβαια το 1985 υπήρχαν, τα σκακιστικά προγράμματα ήταν όμως ακόμα τόσο ανίσχυρα, που δεν θα τα εμπιστευόταν ούτε μέτριος παίχτης. Σε καμιά περίπτωση παίχτες του επιπέδου Κάρποβ ? Κασπάροβ.
Όπως και να ?χει ο Κασπάροβ γιόρταζε τον παγκόσμιο τίτλο του. Είχε φτάσει στον στόχο του, είχε φτάσει στην κορυφή. Εκθρονίζοντας μάλιστα έναν από τους καλύτερους πρωταθλητές στην ιστορία του παιχνιδιού. Κι ήταν μόλις 22 ετών.
Στο πάρτι που ακολούθησε από το επιτελείο του Γκάρι για να εορτασθεί ο τίτλος, υπήρχε κέφι και χαρά, γιορτινή ατμόσφαιρα και πάρα πολλοί μεγάλοι σκακιστές πήγαν να τον συγχαρούν. Ένας απ? αυτούς ήταν και ο Τίγκραν Πετροσιάν, ο οποίος πήγε συνοδεία της συζύγου του. Η κυρία Πετροσιάν όμως, έδωσε τα συγχαρητήρια της με έναν περίεργο τρόπο:
«Συγχαρητήρια αγόρι μου, συμπάσχω μαζί σου!».
«Γιατί το λέτε αυτό;» απόρησε ο Γκάρι.
«Γιατί η μεγαλύτερη μέρα της ζωής σου, είναι ήδη παρελθόν»
Αυτός ο λόγος προβλημάτισε τον Κασπάροβ, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε χρόνια αργότερα. Πράγματι, είχε φτάσει μόλις στα 22 του, στην κορυφή του κόσμου, στον τομέα με τον οποίο επέλεξε να ασχοληθεί. Και τώρα τι; Έπρεπε να βρει καινούρια κίνητρα, καινούριους στόχους. Ένας πρώτος στόχος θα ήταν να διατηρηθεί στην κορυφή για όσο περισσότερο μπορεί. Ίσως να κυνηγήσει το άφθαστο ρεκόρ του Λάσκερ, που παρέμεινε για 27 σερί χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής. Να μην επιτρέψει στον Κάρποβ να ανακτήσει τον τίτλο του. Να παίξει την καλύτερη του παρτίδα. Ναι, είχε παίξει πάρα πολλές άρτιες και εντυπωσιακές παρτίδες μέχρι τότε, παρτίδες που θα έμεναν στην ιστορία το δίχως άλλο. Αλλά κάτι μέσα του, του έλεγε ότι δεν είχε ζωγραφίσει ακόμα την δική του «Τζοκόντα» πάνω στη σκακιέρα.
Ευτυχώς γι? αυτόν ο Κάρποβ δεν του έδωσε πολύ χρόνο να βυθιστεί σ? αυτές τις σκέψεις. Κάνοντας χρήση ? όπως αναμενόταν ? τοy δικαιώματος που του έδινε ο κανονισμός ως απερχόμενος πρωταθλητής, ζήτησε ματς ? ρεβάνς, το οποίο θα έπρεπε να γίνει σε ένα έτος. Ούτε προκριματική φάση, ούτε τουρνουά διεκδικητών, ούτε τίποτα. Αμέσως ορίσθηκε ο επόμενος τελικός, μεταξύ του απερχόμενου και του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή. Ο Κασπάροβ λοιπόν δεν είχε χρόνο να φιλοσοφήσει την κατάσταση. Ρίχτηκε με τα μούτρα στην προετοιμασία για να υπερασπίσει τον τίτλο του.
COLOR=“Red”[/COLOR]

Κάθομαι στη δουλειά, το διαβάζω και παραμιλάω… Οι γύρω με κοιτάνε κάπως, αλλά…χου φάκιν’ κέαρς;;;