Μεγαλύτερος Σκακιστής

Και οι τρεις παρτίδες είναι καταπληκτικές, ωστόσο θα ήθελα να σταθώ στην τελευταία, η οποία μου δίνει αφορμή να μιλήσω για μερικά πράγματα που θέλω. Πρώτα πρώτα για το τουρνουά στο οποίο παίχθηκε, το κλασικό (και πανίσχυρο) τουρνουά του Λονδίνου. Έπειτα για τον παίχτη με τα μαύρα, ο οποίος είναι βάση αξιολόγησης (βαθμό ELO) ο ισχυρότερος σκακιστής στον κόσμο (παγκόσμιος πρωταθλητής είναι βέβαια ο Ανάντ, αλλά ο Μάγκνους έχει υψηλότερο βαθμό αξιολόγησης ακόμα και από τον παγκόσμιο πρωταθλητή) και τέλος για την ίδια την παρτίδα, αλλά και κάποιες άλλες από το συγκεκριμένο τουρνουά, καθώς και για την διαδικασία ανάδειξης του επόμενου παγκόσμιου πρωταθλητή, από την οποία αποχώρησε οικιοθελώς ο περί ου ο λόγος Νο1 σκακιστής.
Ας προσπαθήσω να τα βάλω λίγο σε τάξη και να τα πιάσουμε ένα ένα.
Πρώτα πρώτα το London Chess Classic 2010.
Δεν χρειάζεται φυσικά να πω πολλά λόγια για την ιστορία ενός από τα ισχυρότερα και κλασικότερα σκακιστικά τουρνουά. Θα μιλήσω όμως λίγο για την φετινή διοργάνωση η οποία μάλλον δεν έχει προηγούμενο και δείχνει το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλα τα ισχυρά τουλάχιστον σκακιστικά τουρνουά εφεξής.
Ως διαδικτυακός θεατής, όχι απλά το ευχαριστήθηκα, το απόλαυσα!
Ο ιστότοπος ήταν παραπάνω από πλήρης. Τα πάντα για το τουρνουά, καθημερινά reports κτλ. Η πραγματική διαφορά έγινε όμως στο live streaming. Θα μου πείτε ότι όλα τα μεγάλα τουρνουά διαθέτουν πλέον κάτι τέτοιο. (Παρεμπιπτόντως και το πρόσφατο πρωτάθλημα Ελλάδας διέθετε live streaming και ήταν γενικά μια εξαιρετική διοργάνωση. Το κέρδισε για 9η φορά στην καριέρα του ο GM Βασίλης Κοτρωνιάς, ο οποίος αμέσως μετά ανέλαβε προπονητής της εθνικής ομάδας). Ναι, αλλά εδώ έγιναν πράγματα και θαύματα! Πρώτα πρώτα, δεν ήταν μια βουβή οθόνη, όπου απλά βλέπεις τους σκακιστές να παίζουν και να σκέφτονται. Δύο GMs ή ΙΜs σε κάθε γύρο (o King, o Trent, o Gordon, o Ward και άλλοι) σχολίαζαν ζωντανά τις παρτίδες! Μόλις παρουσιαζόταν κρίσιμη θέση σε παρτίδα, επικεντρώνονταν εκεί και προσπαθούσαν να προβλέψουν τι θα γίνει και να αναλύσουν τις βαριάντες που προέκυπταν πριν παίξουν οι παίχτες, στον χρόνο στον οποίο σκέπτονταν. Αυτό όχι μόνο ήταν απολαυστικό από σκακιστική άποψη, αλλά γέμιζε και όλο τον κενό χρόνο. Σε άλλα τουρνουά έχεις μια βουβή οθόνη, όπου βλέπεις απλά τους παίχτες. Εδώ είχαμε ζωντανή περιγραφή και σκακιέρα ανάλυσης! Και όχι μόνο αυτό. Υπήρχαν και guest καλεσμένοι οι οποίοι συμμετείχαν στον σχολιασμό. Πχ ο Κασπάροβ και ο Κορτσνόι. Και το καλύτερο: Μόλις τελείωνε ένα τραπέζι, οι δύο παίχτες δεν έφευγαν, αλλά πήγαιναν στο χώρο σχολιασμού, όπου σχολίαζαν και ανέλυαν όχι μόνο την δική τους παρτίδα, αλλά και τις υπόλοιπες που παίζονταν ακόμα. Ο Σορτ, για να φέρω ένα παράδειγμα, ήταν απλά εκπληκτικός, ειδικά μετά την παρτίδα του με τον Ανάντ, όπου «έφαγε» ματ πάνω στην σκακιέρα, παίζοντας τα όλα για όλα. Με το εξαιρετικό του χιούμορ, έδειξε να μην τον πειράζει καθόλου. Μας είπε με τον τρόπο του: «Έλα αδερφέ, ένα παιχνίδι είναι μονάχα!». Επίσης απολαυστικός όταν μίλησε για το Γκαμπί του Βασιλιά, ένα άνοιγμα που δεν παίζεται πια, αλλά ο ίδιος επιμένει να το χρησιμοποιεί. Αφηγήθηκε ένα περιστατικό, όπου σε κάποιο τουρνουά τον πλησίασε ο Αλεξάντερ Γκρίστσουκ και τον ρώτησε: «Αλήθεια, πιστεύεις ότι μπορώ να παίξω γκαμπί του βασιλιά;» «Και βέβαια» απάντησε ο Σορτ, για να λάβει την αποστομωτική απάντηση «Και για πες μου, πώς ισοφαρίζουν τα λευκά μετά από 2?exf4?».
Και δεν ήταν μόνον αυτά. Παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα διάφορα, όχι απλά γέμιζαν όλο τον χρόνο αναμονής μέχρι να παιχθεί κάποια κίνηση, αλλά δεν σε άφηναν στην κυριολεξία να φύγεις ένα λεπτό από την οθόνη.
Πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, οι οποίοι εκτός των άλλων ανέβασαν το πήχη και για τα υπόλοιπα τουρνουά.
Τα βίντεο από το live streaming έχουν διατηρηθεί στην σελίδα και μπορείτε να τα δείτε όποτε θέλετε. Δίνω ενδεικτικά ένα λινκ, εκεί είναι και τα υπόλοιπα:
http://www.livestream.com/LondonChessClassic/video?clipId=pla_2e061d89-0044-417a-9c5b-9c0e4d9db6dc&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb

Και από σκάκι; Τι έγινε από σκάκι, αφού αυτό βασικά μας ενδιαφέρει;
Λοιπόν έγινε του «κακού χαμού»! Μαχητικές και πανέμορφες παρτίδες, όπως αυτήν που πόσταρε παραπάνω ο magikozari. Ίσως κάπου είναι φυσικό, όταν σε ένα τουρνουά βρίσκονται οι Ανάντ, Κράμνικ, Κάρλσεν, αλλά και παίχτες όπως ο Μακ Σέην ο οποίος παράτησε την καριέρα του (νομίζω χρηματοοικονομικά) για να αφοσιωθεί στο σκάκι και έχει κάνει τεράστια άλματα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Σορτ, ο Νακαμούρα κ.ά. να παιχθεί θεαματικό σκάκι. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο, ούτε συμβαίνει πάντα. Όταν φοβάται ο «Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη», έχουμε συχνά πυκνά ισοπαλίες χωρίς ρίσκο. Τι έγινε και ανατράπηκε αυτό στο Λονδίνο; Πολύ απλά μια «κλοπή» από το ποδόσφαιρο! Άλλαξαν το σύστημα βαθμολόγησης, από 1 βαθμό η νίκη, 0,5 η ισοπαλία και 0 η ήττα, σε 3-1-0. Έτσι αν κάποιος προτιμούσε την ασφάλεια μιας ισοπαλίας, θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αν ο ανταγωνιστής του κέρδιζε, θα έπαιρνε 2 ολόκληρους βαθμούς επιπλέον. Αυτό τους έκανε όλους να πηγαίνουν για την νίκη. Δεν θα μπορούσε κανείς να κρατηθεί σε απόσταση βολής από την κορυφή με τακτική ισοπαλιών. Και φυσικά έκανε το τουρνουά πάρα πολύ θεαματικό και μαχητικό. Ελπίζω να υιοθετηθεί σε μόνιμη βάση.
Το τουρνουά το κατέκτησε τελικά ο Μάγκνους Κάρσλεν, παρότι είχε διακυμάνσεις στην απόδοση του και παρότι ο Μακ Σέην τον κέρδισε με εκπληκτικό τρόπο στην παρτίδα που παρατίθεται στο προηγούμενο ποστ από το δικό μου. Επίσης τον κέρδισε και ο Ανάντ.
Ας σταθώ λίγο σ? αυτήν την παρτίδα. Πέρα από το εκπληκτικό παιχνίδι του Μακ Σεην, για το οποίο είναι αναμφίβολα άξιος συγχαρητηρίων, ο Κάρλσεν είναι αυτός που στρώνει το έδαφος για να μεγαλουργήσει ο αντίπαλος του.
Πήγε λοιπόν ο Μάγκνους και έπαιξε πάλι το ακροβατικό του: Ίππος στο h6.
Ναι, ίππος στο h6, απέναντι όχι σε όποιον κι όποιον, αλλά σε πολύ ισχυρό αντίπαλο. Πριν από όλα όμως ας ξεκαθαρίσω κάτι, το οποίο αφορά όχι μόνο την συγκεκριμένη παρτίδα, αλλά οποιαδήποτε κρίση έχω γράψει στο παρόν θρεντ. Όποιος έχει διαβάσει τα ποστ μου, αντιλαμβάνεται ότι τρέφω απεριόριστο σεβασμό, αλλά και αγάπη για όλους τους μεγάλους παίχτες, γιατί ομορφαίνουν το παιχνίδι που αγαπώ. Αν και έχω δηλώσει τις προτιμήσεις μου προς κάποιους, όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού τους, είναι φανερό ότι δεν έδειξα εμπάθεια εναντίον κανενός, αντιθέτως προσπάθησα να παρουσιάσω τα πράγματα όπως τα βλέπω και όσο γίνεται κοντύτερα στην αλήθεια. Έχω επίσης ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι είμαι αδύναμος σκακιστής και ότι έχω σπείρει άπειρα χωράφια με «πατάτες» στις παρτίδες μου, τόσα που αν ήμουν πατατοπαραγωγός θα είχα λύσει τα οικονομικά μου θέματα εδώ και χρόνια. Επίσης σκάκι σαν του Μάγκνους δεν παίζω ούτε στα πιο προχωρημένα σκακιστικά μου όνειρα.
Όμως ξέρω τρία δράμια σκάκι (όχι παραπάνω) και όπως όλοι οι μαζέτες αυτού του μάταιου κόσμου, είμαι και γω καλύτερος στην ανάλυση, απ? ότι όταν παίζω μια παρτίδα. Πέρα από όλα αυτά όμως, θεωρώ ότι όποιος αγαπά το παιχνίδι δικαιούται να εκφράσει άποψη στα περί αυτού θέματα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι είμαι ή παριστάνω τον ισχυρότερο του Μάγκνους παίκτη. Αν εξάλλου έπρεπε τον Μάγκνους να τον κρίνει μόνον κάποιος ισχυρότερος του, τότε αυτός ο παίχτης ? εν ενεργεία τουλάχιστον ? δεν υπάρχει. Είναι βάση αξιολόγησης ο ισχυρότερος παίχτης στον κόσμο. Θα έπρεπε ίσως να αναστήσουμε τον Ταλ για να μας πει κάποια γνώμη. Οι υπόλοιποι να μην μιλάμε.
Θα έχετε ίσως παραξενευτεί - και με το δίκιο σας ? γιατί τα γράφω όλα αυτά.
Δυστυχώς με αφορμή την παρτίδα Κράμνικ ? Κάρσλεν από το ίδιο τουρνουά, η οποία έκρινε τελικά και τον νικητή του London Chess Classic 2010, ξέσπασε ιντερνετικός πόλεμος εναντίον ενός εξαιρετικού κατ? εμέ αναλυτή ? προπονητή (και σαφώς ειδικότερου από εμένα), με αφορμή ένα άρθρο που έγραψε για την εν λόγω παρτίδα.
Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Κράμνικ έβγαλε κερδισμένη θέση. Πάνω στην απελπισία του, ο φοβερός Μάγκνους συλλαμβάνει μια παγίδα σωτηρίας. Ο Κράμνικ πέφτει στην παγίδα και βρίσκεται ξαφνικά σε ένα φινάλε που ενώ έχει κομμάτι παραπάνω δεν μπορεί να το κερδίσει. Ο νεαρός Νορβηγός «φυλακίζει» τον βασιλιά του Κράμνικ στο κελί 33 και αρχίζει τις ζεϊμπεκιές. Dead draw! Με αυτόν τον απίστευτο τρόπο που θα δείτε όσοι θέλετε στο λινκ που δίνω παρακάτω, ο Μάγκνους πήρε την ισοπαλία και το τουρνουά από εντελώς χαμένη θέση. Αμέσως η παρτίδα άρχισε να συζητιέται παντού και ο Κάρσλεν να παίρνει τα συγχαρητήρια που εδικαιούτω. Ο ΙΜ Ηλίας Κουρκουνάκης, έγραψε την επόμενη ένα άρθρο, όπου προσπαθούσε να εξηγήσει τις αιτίες που οδήγησαν τον Κράμνικ στο λάθος. Επικεντρώθηκε κυρίως στο ότι ? κατά την γνώμη του ? όταν ο Κράμνικ αποφάσισε να κάνει τις αλλαγές για τις οποίες έστρωσε το έδαφος ο Κάρλσεν, δεν χρησιμοποίησε την συγκριτική σκέψη, αλλά αυτόματα εκτέλεσε τον κανόνα «οι αλλαγές ευνοούν την πλευρά που υπερέχει», ο οποίος όπως και κανένας σχεδόν στο σκάκι δεν ισχύει πάντα. Αν αφιέρωνε λίγο χρόνο παραπάνω και χρησιμοποιούσε την συγκριτική σκέψη, δεν θα έκανε το λάθος, καταλήγει εν ολίγης ο Κουρκουνάκης. Η έκπληξη του Κράμνικ θα πρέπει να ήταν μεγάλη όταν διαπίστωσε ότι στο φινάλε που προέκυψε, ο ολόκληρος αξιωματικός που είχε παραπάνω, δεν μπορούσε να φέρει τη νίκη. Το άρθρο δημοσιεύτηκε σε ελληνικά και ξένα σκακιστικά sites και αμέσως ξέσπασε από αρκετούς ένας πόλεμος εναντίον του κ. Κουρκουνάκη. «Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει τον Κράμνικ;» , «πόσο elo έχει για να κρίνει έναν παίχτη της κλάσης του 2800;» και λοιπά θλιβερά παρόμοια. Δηλαδή θα πρέπει να μην μιλάμε όσοι δεν είμαστε 2800; Θα σταματήσουμε και την ανάλυση και την συζήτηση πάνω στο παιχνίδι που αγαπάμε;
Ο καθείς οφείλει να πει την γνώμη του, ακόμα και για τις κινήσεις των κορυφαίων. Η γνώμη αυτή θα κριθεί επίσης, αλλά ως προς το αν είναι σωστή ή όχι και όχι επειδή την εξέφρασε ένας παίχτης που είναι 1500 ή 2000 ή 2500 ή 2800.
Τα ξεκαθαρίζω όλα αυτά, διότι εγώ είμαι εκατοντάδες βαθμούς elo κάτω από τον κ. Κουρκουνάκη και χιλιάδες από τον Μάγκνους. Άρα με βάση αυτήν την πανηλίθια λογική, δεν πρέπει να ξαναμιλήσω όχι μόνο για σκάκι, αλλά ακόμα και όταν βλέπω άλογο, δεν πρέπει να λέω «να έναν ίππο», αλλά «να το σήμα της Φεράρι».
Απλά αγαπώ το παιχνίδι και θα λέω την μαζετογνώμη μου. Οπότε ας προχωρήσω. Εδώ το λινκ για την παρτίδα Κράμνικ ? Κάρλσεν:

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1602565

Και επιστρέφω στην παρτίδα Μακ Σέην ? Κάρλσεν. Ο Μάγκνους συχνά πυκνά τελευταία κάνει τέτοια ακροβατικά. Απέναντι όμως σε πολύ ισχυρούς αντιπάλους, όταν η φοράδα πάει στο h6, αυτά συμβαίνουν. Κάθεσαι μετά και απολαμβάνεις το σόλο του Μακ Σέην. Για μένα η παρτίδα κρίνεται στην κίνηση 6?Nh6, η οποία δεν δείχνει άγνοια κινδύνου, αλλά αλαζονεία. Ίσως θεωρεί ο Κάρλσεν ότι είναι τόσο ισχυρός ώστε μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε παίζοντας οτιδήποτε. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Ακολούθως ο Μακ Σεήν βλέποντας τον «βουκεφάλα» στο h6, μυρίστηκε το ψητό και ακόνισε απλά τα μαχαίρια του. Εκπληκτική παρτίδα από τον Λουκ, πραγματικά. Ειδικά 2-3 κινήσεις είναι εκτός από σωστές, πάρα πολύ δύσκολες, πανέμορφες και δηλώνουν την ευφυΐα και την φαντασία του.

Αν θέλετε δείτε όλες τις παρτίδες του τουρνουά. Είναι όλες όμορφες.

Πάμε τώρα στο θέμα των προκριματικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Ο Μάγκνους Κάρσλεν, το πρώτο φαβορί, απέσυρε την συμμετοχή του, δηλώνοντας ότι δεν συμφωνεί με τον τρόπο διεξαγωγής και τις συνεχείς αλλαγές που κάνει η FIDE, θεωρώντας ότι με όλα αυτά απαξιώνεται ο τίτλος.
Και γω μαζί του είμαι. Με την διαφορά ότι θα τον ήθελα εκεί, μαχητικό και δυνατό. Να πάρει τον τίτλο και μετά από θέση ισχύος να παλέψει για να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Είναι 20 ετών. Αν δεν έχει φλόγα τώρα να παλέψει, πότε θα έχει;
Ας σταματήσω να μιλάω όμως εγώ ο μαζέτας και ας δώσω τον λόγο στον Κασπάροβ να μιλήσει επί του θέματος. Αυτός έφτασε 2851 elo όσο έπαιζε. Νούμερο που δεν το έχει πιάσει κανένας άλλος ακόμα. Οπότε φαντάζομαι ότι ο Γκάρι μπορεί να μιλάει ελεύθερα.
Έδωσε λοιπόν μια συνέντευξη σε μια Γερμανική εφημερίδα.
Ο εκ των συγγραφέων του skakistiko.blogspot.com «μέτοικος στην Νίσυρο» , έκανε μια περιληπτική μετάφραση του σημείου που αναφέρεται στον Μάγκνους, οπότε «αντιγράφω» από το skakistiko.blogspot.com:

Mετοικος στην Νισυρο είπε…
Μεγαλη και ενδιαφερουσα συνεντευξη του Κασπαροβ στην Γερμανικη
Frankfurter Allgemeine Zeitung

73C34D9EB3AA/Doc~E7A89D13CDA0F4D17AAED8F3
EDBB510F9~ATpl~Ecommon~Scontent.html

Μεταφραζω (διασκευαζω χαριν συντομιας) απο το αρχικο κομματι που αναφερεται στον Carlsen:

"H αποφαση του να μην αγωνιστει στα ματς των διεκδικητων ηταν λαθος. Στην ηλικια του, και στο επιπεδο του, θα ‘πρεπε να μαχεται. Εχει δικιο στην κριτικη του για την FIDE, o κυκλος του Παγκ. Πρωταθληματος ειναι χαοτικος, κι εγω δεν συμφωνω στα συνεχομενα ματς χωρις αναπαυλα, μπαινουν στη μεση ψυχολογικοι παραγοντες και η φυσικη κατασταση, και, σ’ ενα βαθμο, ο παραγων τυχη. Ο Magnus, ακομα κι ετσι θα ηταν το φαβορι, και πιστευω πως η κριτικη του στον τροπο διεξαγωγης ηταν απλως μια δικαιολογια, πιστευω πως δεν ηθελε να αντιμετωπισει εναν τοσο σοβαρο ανταγωνισμο.
Δεν συμμετειχα καθολου στην αποφαση του, η συνεργασια μας τελειωσε την ανοιξη. Δεν μετανοιωνω καθολου που τον ανελαβα, οι παρτιδες που παιξαμε και οι αναλυσεις που καναμε, ηταν απολαυστικες. Στην εκτιμηση οποιασδηποτε θεσης μονο ο Καρποβ θα μπορουσε να συγκριθει μαζι του,τον βοηθησα εκει που υστερουσε: προετοιμασια στ’ ανοιγματα, συστηματοποιηση της δουλειας, θεσεις με οξυ παιχνιδι…

Δεν ενοιωσα εκπληξη οταν εμαθα την αποφαση του ν’ αποχωρησει απο τα ματς των διεκδικητων. Ακομα και στο Μαρακες (Κasparov και Carlsen συναντηθηκαν εκει για μια βδομαδα στην αρχη του χρονου) οταν του μιλουσα για την ελλειψη εμπειριας του, απεφευγε το θεμα. Δεν εχει αγωνιστει ποτε, κουβαλωντας το βαρος του να ειναι φαβορι. Τον συμβουλεψα να κανει καποιο προπονητικο ματς μ’ εναν κορυφαιο σκακιστη που δεν θα ηταν αναμεσα στους διεκδικητες.

Εκανε 7 ηττες τους τελευταιους 3 μηνες γιατι δεν δουλευει αρκετα. Πρεπει να δουλευεις συνεχεια, για να κρατας την φορμα σου. Ο τροπος που εχασε απο τον Αnand στο Λονδινο ηταν τρομερος ενω επρεπε να χασει και απο τον Kramnik. Παρ’ ολα αυτα κερδισε το τουρνουα, ειναι εμφανες πως μπορει να παιξει και καλυτερα. Πανω στην σκακιερα ειναι απιστευτος. Αν δουλεψει περισσοτερο θα κυριαρχησει.

Δεν πιστευω πως θα ξαναδουλεψω μαζι του, ειναι ανεξαρτητος, αλλα ακομη ωριμαζει.Πρεπει να σκεφτει το μελλον του, ως τωρα ολα του ηταν ευκολα, αλλα ο ανταγωνισμος καραδοκει. Πριν ενα χρονο κυριαρχουσε αλλα οχι και τωρα. Αν συνεχιζε την πολυ δουλεια θα μπορουσε να ειχε σπασει το ρεκορ μου (2851 Elo), πραγμα που θα προκαλουσε μεγαλη θετικη ανταποκριση απο τα media, τοσο γι αυτον οσο και για το Σκακι.
Ενας παικτης με το ταλεντο του, με τον φυσικο του τροπο να αλληλεπιδρα με τα media που τον λατρευουν, ο πρωτος μετα τον Fischer που φτανει στην κορυφη και εκπροσωπει την Δυση, θα μπορουσε να ειναι πολυ χρησιμος στο Σκακι. Θα πρεπει ωστοσο να αποδεικνυει συνεχως την υπεροχη του και ο Carlsen δεν το κανει τελευταια. Δεν φτανει να εισαι συνεχως στα πρωτοσελιδα και να τραβας την προσοχη ανθρωπων που διαφορετικα δεν θα νοιαζονταν για το παιχνιδι. Πρεπει και ν’ αγωνιζεσαι οταν εισαι στα 20. Ο Magnus εχει φοβερο ταλεντο, και, κατα καποιο τροπο, θα πρεπει να το προσφερει στον σκακιστικο κοσμο. Το να ξεπερνας τις αποτυχιες, και ν’ αντιμετωπιζεις ισχυρες προκλησεις φτιαχνει χαρακτηρα, αν τις αποφευγεις καποια στιγμη θα το πληρωσεις. Για τις θυσιες που θα πρεπει να κανει οσον αφορα την προσωπικη του ζωη, εχει μεγαλα οικονομικα ανταλλαγματα…"
9/1/11

http://skakistiko.blogspot.com/2010/10/blog-post_09.html?showComment=1294594824696#comment-c7902026379104875781

ΥΓ. Στα προβληματάκια σε παραπάνω ποστ δεν απαντάει κανείς;
Ειδικά σε αυτό με τους ίππους, περιμένω την απάντηση του Mandrake. Ασφαλώς θα γνωρίζει πόσους τέτοιους μπορεί να τοποθετήσει σε μια σκακιέρα χωρίς να απειλούνται μεταξύ τους.
Λοιπόν, απαντήστε τίποτα να δούμε…

ρόττεν αυτού του είδους τα προβλήματα έχουν πολύ ενδιαφέρον (μάλιστα μπορείς να τα υλοποιήσεις και να τα λύσεις συστηματικά χρησιμοποιώντας γνώσεις μαθηματικών/επιστήμης υπολογιστών - θεωρία γράφων για παράδειγμα) και θα μου άρεσε να προσπαθήσω να τα λύσω αλλά προς το παρόν, εκτός του ότι δεν έχω πραγματική σκακιέρα (ακόμα) εδώ που βρίσκομαι, πνίγομαι στη δουλειά για τη σχολή. Αν κάτσω να ασχοληθώ με τα προβλήματα μπορεί να απορροφηθώ τόσο που να καταλήξω να αφιερώνω ώρες ολόκληρες, και δεν έχω την ευχέρεια να το κάνω πλέον, μια που οι διακοπές τελείωσαν.

Άμα βρει κάποιος τις λύσεις, ας τις βάλει σε spoiler για μας τους υπόλοιπους.

χμ. κοίτα, θα μπορούσα να βολοδέρνω στη σκακιέρα και να βάζω αλογάκια στην τύχη μέχρι να βρω το μεγαλύτερο αριθμό.

[SPOILER]Αλλά επειδή υποθέτω ότι το νόημα είναι να υπάρχει κάποια λογική πίσω από την τοποθέτηση των κομματιών, η πρώτη μου σκέψη ήταν να χρησιμοποιήσω τη βασική αρχή άμυνας απέναντι στον ίππο, ότι το κομμάτι που είναι δίπλα του δεν απειλείται. Άρα η πρώτη μου σκέψη είναι να μπει στην πρώτη γραμμή μία οκτάδα ίππων διπλα-δίπλα, να μείνουν δύο γραμμές κενές (όσο είναι το πεδίο βολής του ίππου δηλαδή) και ξανά μετά μία οκτάδα κοκ. Τελικά έτσι χωράνε τρεις οκτάδες, δηλαδή 24 ίπποι.

ΜΕΤΑ ΟΜΩΣ, σκέφτηκα τη βασική αρχή της επίθεσης ενός ίππου. Ότι πάντα “χτυπάει” σε άλλο χρώμα από αυτό στο οποίο βρίσκεται. Άρα αν όλοι οι ίπποι ήταν στα λευκά πχ τετράγωνα, όλοι θα χτύπαγαν στα μαύρα. Άρα αν βάζαμε όλους τους ίππους στα λευκά δε θα απειλούνταν κανένας. Δηλαδή 32 ίπποι. Υποθέτω ότι αυτό είναι και το μέγιστο αλλά αν κάνω λάθος πες μου να το ψάξω πιο εμπεριστατωμένα.[/SPOILER]

ευτυχως απαντησατε…

προς στιγμην νομιζα οτι το νημα πεθανε γιατι περασαν πολλες μερες χωρις απαντηση

εμπαινα καθε μερα να δω μπας κ απαντησε κανεις κ ολο ξενερωνα

[CENTER][COLOR=“Red”][SIZE=“4”]ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΤΣΕΝΑ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
(ΜΕΡΟΣ 3ο)[/SIZE][/COLOR]

[COLOR=“red”]ΒΙΛΕΛΜ ΣΤΑΪΝΙΤΣ ΚΑΙ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
(ή Στρατηγική Σχολή ή Σχολή Στάινιτς)
[/COLOR][/CENTER]

Μετά την απόσυρση του Μόρφι από τα σκακιστικά δρώμενα, οι ρομαντικοί σκακιστές κυριάρχησαν και πάλι. Ο Άντερσεν συνέχισε να είναι ο ισχυρότερος όλων. Είναι όμως αλήθεια ότι η εμπειρία του ματς με τον Μόρφι, άλλαξε κάποια πράγματα στο παιχνίδι του, όχι βέβαια σε μεγάλο βαθμό. Όσο προχωρούσαν όμως τα χρόνια εισέβαλαν και κάποια στοιχεία στρατηγικής στο σκάκι του.
Φυσικά άρχισαν να εμφανίζονται και άλλοι, νεαροί, ισχυροί παίχτες. Ένας από τους ισχυρότερους, ήταν ο Γιόχαν Χέρμαν Τσούκερτορτ. Ένας ακόμα ήταν ο Βίλελμ Στάινιτς. Και αυτοί οι νεαροί παίχτες, ακολουθούσαν την ρομαντική παράδοση.

[CENTER][COLOR=“red”]ΒΙΛΕΛΜ ΣΤΑΪΝΙΤΣ[/COLOR]
[/CENTER]
Ο Βίλελμ Στάινιτς γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1836 στην Πράγα και ήταν το ένατο παιδί της οικογένειας ενός ράπτη. Τέσσερα παιδιά μετά από αυτόν πέθαναν πρόωρα κι έτσι ο Βίλελμ ήταν ο «βενιαμίν» της οικογένειας. Ήταν αυστριακής καταγωγής και όταν τελείωσε το σχολείο, περίπου στα 1855, εγκαταστάθηκε στη Βιέννη. Σκάκι είχε μάθει ήδη από τα χρόνια της Πράγας, παρακολουθώντας τον πατέρα του να παίζει. Στη Βιέννη όμως, μια πόλη με τεράστια σκακιστική παράδοση, η οποία είχε αναδείξει ήδη παίχτες όπως οι Φάλμπερκ και Αλγκάγιερ (ίσως έχετε ακούσει για τα γκαμπί που φέρουν τα ονόματα τους) το πάθος του νεαρού για το σκάκι φούντωσε. Για χάρη του παιχνιδιού, εγκατέλειψε την ανώτατη πολυτεχνική σχολή της Βιέννης, από την οποία θα έπαιρνε το δίπλωμα του μηχανικού, κάτι που θα του εξασφάλιζε ασφαλώς μια καλύτερη (οικονομικά) ζωή, απ? αυτήν του άπορου σκακιστή που παίζει παρτίδες με στοίχημα στα καφενεία προκειμένου να βιοποριστεί. Ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής, ο θεμελιωτής του σύγχρονου παιχνιδιού (ο Κασπάροβ είπε γι? αυτόν: «Η σύγχρονη εποχή στο σκάκι ξεκίνησε από τον Στάινιτς») έζησε και πέθανε πάμπτωχος!
Αφότου αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο σκάκι, η εξέλιξη του ήταν ραγδαία και δεν άργησε να γίνει ο πρωταθλητής της πόλης. Αμέσως μετά άρχισε να λαμβάνει μέρος και στα διεθνή τουρνουά.
Ο τρόπος παιχνιδιού του, αυτά τα πρώτα χρόνια, δεν διέφερε καθόλου από τον τρόπο παιχνιδιού ενός ρομαντικού. Ο ιδρυτής της στρατηγικής σχολής, υπήρξε στα νιάτα του ένας ρομαντικός! Ήταν μάλιστα τέτοια η έφεση του στο επιθετικό παιχνίδι, τους δαιδαλώδης συνδυασμούς και τις θυσίες, που ο Άγγλος μετρ Ουόκερ του έδωσε το προσωνύμιο «σύγχρονος Καλαβρέζος». «Καλαβρέζο» φώναζαν όλοι στην εποχή του τον θρυλικό Ιταλό σκακιστή Γιοακίνο Γκρέκο -(εικάζεται ότι είχε ελληνική καταγωγή λόγω του επωνύμου του, αλλά από πουθενά δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο και ουσιαστικά το μοναδικό στοιχείο παραμένει το επώνυμο), ο οποίος ήταν στην εποχή του εκ των κορυφαίων (αν όχι ο κορυφαίος) στον κόσμο και μαζί με τους συγχρόνους του Ιταλούς σκακιστές (Πάολο Μπόι, Λεονάρντο, Πολέριο) υπήρξαν εκ των ιδρυτών της ρομαντικής και προπομποί της ιταλικής σχολής της Μόντενα - διότι καταγόταν από την περιοχή της Καλαβρίας.
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το στυλ του Στάινιτς στην αρχή της σκακιστικής του καριέρας ήταν μέσα στο πνεύμα της εποχής, καθαρά ρομαντικό.
Με αυτό το στυλ κατάφερε να γίνει ένας εκ των κορυφαίων του κόσμου.
Η κρίσιμη καμπή και η αλλαγή στο παιχνίδι του, έρχεται αρκετά χρόνια αργότερα, στα 1873. Πώς φτάσαμε όμως ως εκεί;
Ο Στάινιτς άρχισε κάποια στιγμή να προβληματίζεται βαθύτερα γύρω από το παιχνίδι. Τον Μόρφι δεν τον είχε δει να παίζει, αλλά ήξερε τις παρτίδες του με τον Άντερσεν καθώς και το αποτέλεσμα αυτής της αναμέτρησης. Βλέποντας τον Άντερσεν ζωντανά να παίζει, και πολύ περισσότερο παίζοντας παρτίδες μαζί του (αν δεν κάνω λάθος υπάρχουν 23 επίσημες παρτίδες μεταξύ τους, όπου δεν υπάρχει καμιά ισοπαλία. 12 νίκες έχει ο Στάινιτς και 11 ο Άντερσεν) απόρησε πώς είναι δυνατόν, αυτός ο τεράστιος παίχτης να έχασε έτσι εύκολα από τον Μόρφυ. Άρχισε να αναλύει τις παρτίδες τους. Προχώρησε παραπέρα. Προσπάθησε να αναλύσει όλες τις προϋπάρχουσες παρτίδες. Άρχισε να αντιλαμβάνεται ότι το παιχνίδι διέπεται από βαθύτερους νόμους. Προσπάθησε να τους κατανοήσει, να τους ορίσει και ακολούθως να τους εφαρμόσει στο παιχνίδι του, ώστε να τους ελέγξει εμπειρικά.
Στα 1873 είναι πλέον εμφανή τα σημάδια στην αλλαγή τρόπου παιχνιδιού. Ένα καλό παράδειγμα, όπου φαίνεται αυτό, είναι η παρτίδα Ρόζενταλ ? Στάινιτς, παιγμένη το 1873 στη Βιέννη. Ο Στάινιτς αρχικά σταματά τις πρώιμες επιχειρήσεις του Ρόζενταλ και ακολούθως αξιοποιεί με πολύ ωραίο τρόπο το στρατηγικό του πλεονέκτημα (ζεύγος αξιωματικών). Δείτε την:

http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1132616

Πέρα από τις παρτίδες του όμως, αρχίζει να συγγράφει και να διατυπώνει τις ιδέες του. Οι κύριοι άξονες, που πάνω τους στηρίχτηκε το οικοδόμημα της κλασικής σχολής και συνακόλουθα το σύγχρονο σκάκι ήταν οι εξής:

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ: Ο Στάινιτς κατάλαβε πολύ νωρίς ότι ο λόγος που πετύχαιναν οι επιθέσεις των ρομαντικών ήταν πολύ απλά ότι η αμυντική τεχνική ήταν ανύπαρκτη. Και ακριβώς επειδή ο Μόρφυ οικοδομούσε την θέση του πριν οποιαδήποτε επιθετική επιχείρηση, εναντίον του οι επιθέσεις των ρομαντικών αποτύγχαναν.

ΠΙΟΝΟΔΟΜΗ: Ο Αυστριακός πρωταθλητής, συνεχίζοντας από κει που σταμάτησε ο Φιλιντόρ («τα πιόνια είναι η ψυχή της παρτίδας») κατανόησε ότι η θέση ορίζεται από την δομή των πιονιών. Ο χαρακτήρας της (κλειστός, ανοικτός, ημιανοικτός) έχει να κάνει με την δομή των πιονιών. Έγινε φανερό ότι οι κινήσεις των πιονιών είναι οι πλέον δεσμευτικές από όλες. Ένα οποιοδήποτε άλλο κομμάτι μπορεί να προωθηθεί για να επιτελέσει μια λειτουργία και στην συνέχεια να ανακληθεί στην άμυνα αν κριθεί απαραίτητο. Το πιόνι όμως κινείται μόνο προς τα εμπρός. Δεν μπορεί να επιστρέψει. Με κάθε κίνηση, κερδίζει χώρο για την παράταξη του, αλλά ταυτόχρονα αφήνει πίσω του τετράγωνα που δεν μπορεί να τα ελέγξει πια, αμετάκλητα. Γι? αυτό και οι προωθήσεις των πιονιών είναι απόλυτα δεσμευτικές για τον παίχτη και επομένως πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός. Ταυτόχρονα κατανόησε ότι η πιονοδομή μιας παράταξης θα πρέπει να είναι τέτοια που να μην έχει αδυναμίες, όσο τω δυνατόν. Ως τέτοιες όρισε το απομονωμένο πιόνι (αργότερα βέβαια ο Τάρρας, συνεχιστής του Στάινιτς και ένας από τους βασικότερους θεωρητικούς της κλασικής σχολής, κατέδειξε ότι το απομονωμένο πιόνι έχει και πλεονεκτήματα, οπότε η μάχη γύρω απ? αυτό είναι να καταφέρει η πλευρά που το έχει να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του, την ώρα που η αντίπαλη θα προσπαθεί να επωφεληθεί από τις αδυναμίες του), το καθυστερημένο πιόνι, τα διπλωμένα πιόνια κτλ.
Επίσης κατανόησε ότι το κέντρο ήταν το σημαντικότερο σημείο της μάχης ? ιδίως κατά το άνοιγμα- και οι προωθήσεις των πιονιών θα έπρεπε να στοχεύουν στον έλεγχο του.

ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΙΚΡΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ:

Ο Στάινιτς έφτασε γρήγορα στο συμπέρασμα, ότι με σωστό παιχνίδι, απέναντι σε ισχυρό αντίπαλο, ο οποίος έχει οικοδομήσει την θέση του, μια θυελλώδης «ρομαντική» επίθεση, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Προσπάθησε λοιπόν, να ανακαλύψει και να ορίσει τις προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να συντρέχουν, ώστε να επιτεθεί με επιτυχία μια παράταξη.
Το πρώτο, βασικό και απλό συμπέρασμα του Στάινιτς ήταν το εξής: «Επίθεση πρέπει να γίνεται μόνο όταν υπάρχει πλεονέκτημα. Υποχρέωση επίθεσης έχει η πλευρά με το πλεονέκτημα, διότι αν αναβάλει την επίθεση, κινδυνεύει να χάσει το πλεονέκτημα.
Αυτό το όρισε ως «αιτιολογημένη επίθεση».
Φυσικά δεν μπορεί πάντα σε μια παρτίδα να αποκτάει μια παράταξη νικηφόρο πλεονέκτημα. Αυτό θα σήμαινε χοντρό λάθος από την πλευρά του αντιπάλου. Έτσι ο Στάινιτς, κατέληξε στην έννοια της «συσσώρευσης μικρών πλεονεκτημάτων». Ο βασικός στόχος ενός παίχτη πρέπει να είναι η απόκτηση μικρών πλεονεκτημάτων και η κατά το δυνατόν αποφυγή αδυναμιών στην δική του πλευρά. Εμφανίζεται μια κρίσιμη στιγμή στην παρτίδα, όπου το «άθροισμα» αυτών των πλεονεκτημάτων είναι τέτοιο που δικαιολογεί μια επίθεση. Και πάλι όμως αυτή η επίθεση πρέπει να στοχεύει στο πιο αδύνατο σημείο της αντίπαλης παράταξης.
Όλα αυτά βέβαια, ηχούν στα αυτιά μας σήμερα, ως μάθημα προς αρχαρίους. Πρέπει να αναλογιστούμε όμως την εποχή που διατυπώνει ο Στάινιτς τις θεωρίες του και να τις τοποθετήσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Ουσιαστικά προτρέπει τους σκακιστές του καιρού του, να παίξουν ένα άλλο παιχνίδι. Τους μιλάει για οικοδόμηση της θέσης, έμφαση στην άμυνα, συγκέντρωση μικρών πλεονεκτημάτων και επίθεση στο πιο αδύνατο σημείο της αντίπαλης παράταξης. Τους μιλάει επίσης για πιονοδομές και πλεονεκτήματα και αδυναμίες στην δομή των πιονιών οι οποίες καθορίζουν και το χαρακτήρα της θέσης, αλλά και την ίδια τη μάχη. Σε μια εποχή που τα πιόνια θεωρούνται εμπόδιο και πρέπει να θυσιαστούν, για να φύγουν από τη μέση. Σε μια εποχή που στόχος των παιχτών από την πρώτη κίνηση είναι η επίθεση στο βασιλιά και το ματ. Με κάθε κόστος. Με θυσίες, συχνά εντελώς λανθασμένες. Ο Στάινιτς λέει ΟΧΙ. Δεν μπορείς να θέσεις ως στόχο το ματ εναντίον ενός ισχυρού αντιπάλου. Δεν θα επιτεθείς ντε και καλά στον βασιλιά. Συνήθως είναι το πιο προστατευμένο κομμάτι. Θα επιλέξεις το πιο αδύναμο σημείο. Εκεί βέβαια δεν θα κάνεις ματ, αλλά θα προσπαθήσεις να αποκτήσεις μόνιμο πλεονέκτημα (υλικό ή στρατηγικό) το οποίο θα σε οδηγήσει σε κερδισμένο φινάλε.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ:
Μια εύστοχη και πολύ κρίσιμη παρατήρηση του Στάινιτς, η οποία εισάγει στην επιστημονική αντιμετώπιση του παιχνιδιού. Δηλώνει ότι πάνω στη σκακιέρα, σε κάθε θέση, υπάρχει μια αντικειμενική αλήθεια, ανεξάρτητη από την επιθυμία του παίχτη. Θα πρέπει με αντικειμενικό τρόπο (και ανεξάρτητα από την επιθυμία του, που μπορεί να είναι πχ μια σφοδρή επίθεση στο αντίπαλο ροκέ) ο παίχτης να κατανοήσει τη θέση, τα μυστικά της και τις απαιτήσεις της και ακολούθως να επιλέξει τις κινήσεις του με βάση τη θέση και όχι τις επιθυμίες του.

Ο Στάινιτς τόνιζε όλα αυτά τα θέματα στα γραπτά του. Έγραφε στις σκακιστικές στήλες των Λονδρέζικων εφημερίδων The field και Figaro, όπως και στις Νεοϋορκέζικες New York herald και New York tribune. Υπήρξε επίσης εκδότης του σκακιστικού περιοδικού International Chess Magazine από το 1885 ως το 1891. Το 1889 εξέδωσε το σύγγραμμα του «Σύγχρονος Σκακιστικός Οδηγός». Παράλληλα προσπαθούσε να καταδείξει την ορθότητα των ιδεών του, αλλά και να τις ελέγξει και ο ίδιος, χρησιμοποιώντας τις στις παρτίδες του. Προσέφερε επίσης σε βαριάντες συγκεκριμένων ανοιγμάτων, ενώ οι περισσότεροι νέοι σκακιστές, άρχισαν να δημιουργούν έναν κύκλο γύρω του, ασπαζόμενοι τις ιδέες του, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η «Κλασική Σχολή».

Ήδη το παιχνίδι του Στάινιτς έχει αρχίσει να ξεφεύγει από αυτό των συγχρόνων του. Το γεγονός αποτυπώνεται καθαρά στην αναμέτρηση με τον Μπλάκμπερν, που έλαβε χώρα στα 1876. Ο Στάινιτς επικρατεί με το εντυπωσιακό 7-0! Είναι φανερό πια ότι είναι πολύ μπροστά. Εφαρμόζοντας τις θεωρίες του, τις οποίες οι παλιοί ρομαντικοί μετρ δεν κατανοούσαν ή δεν ήθελαν να κατανοήσουν, έπαιζε σκάκι πολύ μπροστά από την εποχή του. Ειδικεύθηκε στους ελιγμούς πίσω από τις γραμμές, προσπαθώντας να βρει για κάθε κομμάτι την καλύτερη θέση, βελτιώνοντας σιγά σιγά όλη τη θέση συνολικά. Αργότερα ο Τάρρας θα πει: «Αν ακόμα και ένα κομμάτι είναι τοποθετημένο άσχημα, όλη η θέση είναι άσχημη». Η κλασική σχολή στήνει στέρεα τις βάσεις του παιχνιδιού θέσεων.

Ο Στάινιτς το 1883 μεταναστεύει στις ΗΠΑ και παίρνει την αμερικάνικη υπηκοότητα. Το 1886 γίνεται ο πρώτος επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής, επικρατώντας του Τσούκερτορτ. Υπερασπίζει τον τίτλο του εναντίον του Τσιγκόριν μέχρι το 1894, οπότε εκθρονίζεται από τον Λάσκερ. (Για τους Τσούκερτορτ και Τσιγκόριν, καθώς και για τον Τάρρας και τις μάχες τους με τον Στάιντιτς έχω κάνει παλιότερα αφιέρωμα στο παρόν θρεντ με τίτλο «Βασιλιάδες δίχως στέμμα»
http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=13254&page=8 ).
Πεθαίνει στις 12 Αυγούστου 1900, σε ένα άσυλο στην Νέα Υόρκη, αφού πριν είχε καταρρεύσει πνευματικά.
Αφήνει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά. Το σκάκι μετά απ? αυτόν, πολύ απλά είναι ένα άλλο παιχνίδι.
Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Μπόμπι Φίσερ, πολλά χρόνια αργότερα:
«Στο σκάκι υπήρξαν δύο μονάχα πραγματικές μεγαλοφυΐες. Ο άλλος ήταν ο Στάινιτς»
[CENTER]

[COLOR=“red”]ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ[/COLOR][/CENTER]

Μια ολόκληρη στρατιά κορυφαίων σκακιστών ακολούθησε και επεξέτεινε τις θεωρίες του πρώτου παγκόσμιου πρωταθλητή, δημιουργώντας την παράδοση της Κλασικής Στρατηγικής Σχολής.
Ο 2ος , ο 3Ος και ο 4ος παγκόσμιος πρωταθλητής (Λάσκερ, Καπαμπλάνκα και Αλιέχιν αντίστοιχα), οι «βασιλιάδες δίχως στέμμα» Τάρρας και Ρουμπινστάιν, καθώς και πλειάδα άλλων κορυφαίων σκακιστών της εποχής (Πίλσμπερι, Σλέχτερ, Μαρότσι, Μάρσαλ κ.ά.) άνηκαν ή ακολούθησαν την παράδοση της κλασικής σχολής, ενώ πολλοί από αυτούς πήγαν ένα βήμα παραπέρα τις θεωρίες του Στάινιτς είτε με τα γραπτά τους, είτε με το παιχνίδι τους, είτε και με τα δύο (οι περισσότεροι).
Τεράστια είναι η θεωρητική και πρακτική συμβολή του Τάρρας σε όλο το φάσμα του παιχνιδιού θέσεων και κυρίως στην ανάλυση βαριαντών συγκεκριμένων ανοιγμάτων.
Ο Λάσκερ από την άλλη επέμεινε στην ασυμμετρία (στοιχείο που αποτέλεσε αργότερα βασικό στοιχείο των αναλύσεων της Σοβιετικής σχολής) και στη σημασία της ψυχολογίας.[CENTER][/CENTER] Ο Καπαμπλάνκα προσέφερε καινοτομίες στην στρατηγική θεωρία, εισάγοντας και αναλύοντας νέες έννοιες όπως οι «νησίδες πιονιών» και η «επίθεση μειονότητος». Με το παιχνίδι του δε, έφτασε την «καθαρότητα των ιδεών στο μέσο» στο απόγειο της (στοιχείο που υπήρχε και στον Ρουμπινστάιν) σε τέτοιο βαθμό που μετά από αυτόν, μόνο ?τολμώ να πω- στο παιχνίδι του Φίσερ και του Κάρποβ συναντάμε κάτι ανάλογο. (Κάποιος σκακιστής ? δεν θυμάμαι τώρα ποιος ? είχε πει για τον Φίσερ όταν ήταν ακόμα νεαρός πώς «Όταν τον βλέπω να παίζει στο μέσον, έχω την αίσθηση ότι αναστήθηκε ο Καπαμπλάνκα»). Ο Ρουμπινστάιν
http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=13254&page=10
εκτός από καθαρότητα ιδεών έφτασε στο απόγειο της την τεχνική των φινάλε, στοιχείο το οποίο σε τέτοιο βαθμό μόνο στο Κάρποβ εμφανίζεται μετέπειτα.
Τέλος ο Αλιέχιν τόνισε τα δυναμικά στοιχεία στις κλειστές θέσεις και την σημασία της πρωτοβουλίας, ενώ η τακτική του δεινότητα ήταν τέτοια που σε αντίστοιχο βαθμό απαντάτε μετέπειτα στους Ταλ και Κασπάροβ.

Το πόσο άλλαξε το παιχνίδι η κλασική σχολή, νομίζω δε χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία. Το παιχνίδι θέσεων απέκτησε την πρωτοκαθεδρία, νέες στρατηγικές έννοιες έκαναν την εμφάνιση τους, ο παλιός τρόπος παιχνιδιού εγκαταλείφθηκε και μαζί του πολλά από τα ανοίγματα των ρομαντικών, όπως το γκαμπί του βασιλιά και η ιταλική παρτίδα πχ.
Τα ανοίγματα που κερδίζουν τώρα έδαφος, είναι κυρίως το γκαμπί της βασίλλισας και η Ισπανική παρτίδα (άνοιγμα Ρουί Λοπέζ). Και η Σικελική αρχίζει σιγά σιγά να κερδίζει έδαφος, αλλά η έκρηξη σε αυτήν, καθώς και σε όλα τα ανοίγματα που προκρίνουν από νωρίς την ασυμμετρία (πχ Ινδική του βασιλιά) θα έρθει αρχικά με τους υπερμοντέρνους οι οποίοι φέρνουν μια γενική αύρα νέων ιδεών και κυρίως με την Σοβιετική σχολή η οποία και συστηματοποίησε τις εξαιρέσεις, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ασυμμετρία.
Αλλά για τους υπερμοντέρνους και την Σοβιετική σχολή, θα μιλήσουμε στα επόμενα μέρη.

[SPOILER]@mandrake: Σωστή είναι η λύση. 32 ίπποι, τοποθετημένοι στα τετράγωνα ίδιου χρώματος. Αρχικά φαίνεται πολύ δύσκολο, αλλά αν σκεφτείς (όπως το έκανες) το ότι ο ίππος αλλάζει χρώμα σε κάθε κίνηση, λύνεται εύκολα. Αν λύσεις και τα υπόλοιπα, θα έχεις την απάντηση γιατί ο αξιωματικός είναι καλύτερο κομμάτι από τον ίππο :p[/SPOILER]

:lol::lol:
Θα μου πεις, από όλα αυτά, αυτό κράτησες;
Αλλά:

[SPOILER]Γειά σου ρε Μπόμπι![/SPOILER]

εντιτ: Δεν είχα ασχοληθεί με τα άλλα (υποδεέστερα) κομμάτια αλλά με προκαλείς να το κάνω.

:lol::lol:

Αυτός ήταν ο Μπόμπι που αγαπήσαμε!
Αλλά φαντάσου, αφού έκανε την τιμή στον Στάινιτς να σταθεί δίπλα του, ποιός ήταν ο Στάινιτς.

Όσον αφορά τα υποδεέστερα κομμάτια, κάτσε να δω αν τον ξεθάψω από κει που είναι θαμμένος ο τρελός μου και μετά τα λέμε… :stuck_out_tongue:
Εν τω μεταξύ, κάποια στιγμή πρέπει να παίξω και μια κίνηση. Ελπίζω να τα καταφέρω μέσα στη μέρα.

Λοιπόν,

Για τους αξιωματικούς:
Η σκακιέρα έχει 15 διαγώνιους. Θεώρησα αρχικά ότι θα μπορούσα να τοποθετήσω τους αξιωματικούς με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορώ να τις καλύψω όλες. Ομολογώ ότι δεν μπορώ να προχωρήσω πέρα από το 14 και αν και δεν μπορώ να βρω ακριβώς τη μαθηματική/γεωμετρική απόδειξη αυτού, η πράξη μου λέει ότι αυτός είναι και μεγαλύτερος αριθμός. Για την ιστορία αυτό προκύπτει χωρίζοντας ουσιαστικά τη σκακιέρα σε δύο τρίγωνα όπου στη βάση του ενός τοποθετείς αξιωματικούς σε κάθε θέση πλην της κορυφής και στο άλλο σε κάθε θέση πλην της μία γωνίας. Το πρόβλημα εγκειται ακριβώς στο ότι τα τρίγωνα αυτά έχουν κοινά σημεία.

(Για όσους μπέρδεψα, βάλτε 7 αξιωματικούς στη σειρά στη γραμμη 1 και 7 αξιωματικούς στη γραμμή 8 ακριβώς απέναντί τους)

Τώρα κύριε rotten για πες μας πώς αυτό αποδεικνύει ότι αυτός ο καταχρηστικά “τρελός”, αυτό το ύπουλο και στυγνά υπολογιστικό κομμάτι, το υποχείριο του συστήματος που καθόλου τυχαία παίρνει θέση δίπλα ακριβώς από το βασιλικό ζεύγος ως “Bishop” (που είναι η πολύ πιο ταιριαστή αγγλική του ονομασία), αυτός ο Ρασπούτιν του σκακιού, είναι ανώτερο του αναρχικού ίππου, του εκφραστή της ρομαντικής και φαντασιακής πλευράς του σκακιού, του μόνου κομματιού που η κίνησή του δεν μπορεί να αναπαραχθεί από κανένα άλλο κομμάτι στην σκακιέρα και που η αλληλουχία των κινήσεών του είναι πιο κοντά στη χορογραφία παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Όχι για πές!

[SPOILER]Αν η απάντησή σου είναι τόσο πεζή όσο το ότι “μπορείς με λιγότερα κομμάτια να καλύψεις όλη τη σκακιέρα” θα απογοητευτώ[/SPOILER]

Καταρχήν κύριε mandrake, να πω πώς η παράγραφός σου, είναι ένα λογοτεχνικό διαμαντάκι. Ειδικά από το σημείο «?αυτός ο καταχρηστικά «τρελός»» μέχρι το (εκπληκτικό) «?αυτός ο Ρασπούτιν του σκακιού?» μου άρεσε ιδιαίτερα. Μιλάω για την λογοτεχνική αξία του κειμένου τώρα, όχι για τα νοήματα. Εξ άλλου όπως έλεγε και ο Μαλλαρμέ, η ποίηση φτιάχνεται με λέξεις και όχι με ιδέες. Κανονικά λοιπόν, θα έπρεπε να αρκεστώ στην αισθητική ικανοποίηση που μου προσέφερε η παράγραφος σου και να αφήσω τις ιδέες στην ησυχία τους. Έλα όμως που υπάρχουν και αυτές?
Οπότε θα απαντήσω, χωρίς να διεκδικώ βέβαια λογοτεχνικές δάφνες. Αυτές τις κατέκτησες.
Μονάχα ένας «τρελός» θα κοίταζε και θα πήγαινε λοξά. Μονάχα ένας παλαβός οραματιστής, θα ορκιζόταν τέτοια απόλυτη πίστη στην ιδέα του, που θα τον καταδίκαζε να κινείτε για πάντα στις ράγες της, στο ίδιο πάντα χρώμα. Ίσως ολίγον Δον Κιχώτης, περισσότερο με την «τραγική» Καρυωτακική έννοια, παρά με την «Θερβαντική». Μα πάντα πιστός στην ιδέα!
Γι ? αυτό εξάλλου τον επιλέγει ο Μανώλης Αναγνωστάκης, αυτόν απ? όλα τα κομμάτια, στο πασίγνωστο ποίημα του «Το σκάκι». Τα χαρίζει όλα ο Αναγνωστάκης, βασίλισσες, βασιλιάδες, πύργους, «όλα! Και τ? άλογα μου θα στα δώσω?». Κρατάει όμως τον τρελό του, αυτόν και μόνο: «μονάχα τούτο τον τρελό μου θα κρατήσω, που ξέρει μόνο σ? ένα χρώμα να πηγαίνει ? γελώντας μπρος στις τόσες πανοπλίες σου ?.αναστατώνοντας τις στέρεες παρατάξεις».
Και θα μπορούσε άραγε να κάνει αλλιώς; Ποιόν να διάλεγε δηλαδή; Αυτόν τον μπαταξή, τον απατεώνα, τον θρασύδειλο διπρόσωπο ίππο, που αλλάζει χρώμα σε κάθε κίνηση, όπου φυσάει ο άνεμος; Τι εμπιστοσύνη θα μπορούσε να έχει σ? αυτόν, όταν όλα γύρω κατέρρεαν;
Όσον αφορά τις ονομασίες, η αγγλική και η ελληνική (μπίσοπ και αξιωματικός) είναι πράγματι τραγικές. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και οι Γάλλοι. Αυτοί πάντα «τρελό» τον έλεγαν. Δεκτή και η γερμανική και ολλανδική ονομασία του, όπου απαντάτε ως «δρομέας».
Είναι πράγματι ένας δρομέας. Μεγάλων αποστάσεων. Αφοσιωμένος στο σκοπό, στην ιδέα. Ένας τρελός, μοναχικός δρομέας. The loneliness of the long distance runner?
Κι ίσως , αυτός ο τρελός, στο τέλος αυτού του δρόμου ? που δεν τελειώνει, όπως και η παρτίδα του Αναγνωστάκη άλλωστε ? να τραγουδήσει τους στίχους του Καρυωτάκη:
«Τους είδα, πίσω να ρθουνε ? παράφρονες, ωραίοι,
Ρηγάδες που επολέμησαν γι΄ανύπαρκτο βασίλειο ?
Και σαν πορφύρα νιώθοντας, χλευαστικιά πως ρέει,
Την ανοικτή να δείξουνε, μάταιη πληγή στον ήλιο».

Πέρα βέβαια από αυτήν την ωραία «κόντρα», να πω πως καθαρά σκακιστικά, η αξία των δύο κομματιών, όπως είναι φυσικό, εξαρτάτε από την θέση. Είναι φανερό ότι ο ίππος υπερτερεί στις κλειστές θέσεις και ο τρελός στις ανοικτές. Επίσης στα φινάλε, όταν υπάρχουν πιόνια και στις δύο πτέρυγες υπερτερεί ο τρελός, αν υπάρχουν μόνο στην μία, ο ίππος. Αν μιλάμε όμως για ζεύγος ελαφρών κομματιών, η θεωρία έχει καταλήξει ότι το καλύτερο ζευγάρι είναι οι δύο τρελοί, από οποιονδήποτε άλλο συνδυασμό (2 ίπποι, ή ένας τρελός και ένας ίππος).
Βέβαια, έχω κι άλλες «πεζές» απαντήσεις, τις οποίες αδυνατώ να μην αναφέρω: Δύο τρελοί και βασιλιάς (2Β+Κ) εναντίον βασιλιά (Κ), επιτυγχάνουν ματ και μάλιστα εύκολα, όσο καλά κι αν αμυνθεί ο μοναχικός Κ. Αντίθετα 2 ίπποι και βασιλιάς (2Ν+Κ) εναντίον βασιλιά (Κ) δεν μπορούν να επιτύχουν ματ, παρά μόνον αν συνεργαστεί ο αντίπαλος Κ.
Επίσης, φίλτατε mandrake, όπως διαπίστωσες ο ίδιος, λύνοντας τα προβλήματα, 14 τρελοί «σαρώνουν» την σκακιέρα, φαντάσου να τοποθετήσεις 32 τι έχει να γίνει, ενώ 32 αλογάκια, τοποθετημένα στα τετράγωνα του ίδιου χρώματος, είναι απλά τζούφια! :stuck_out_tongue:
Κλείνοντας, να κάνω και ένα δωράκι, στον mandrake (και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται).
Είναι ένα πρόβλημα, όπου καθοριστικό ρόλο παίζουν οι ίπποι. Λοιπόν, από την παρακάτω θέση, τα λευκά παίζουν και κερδίζουν. Το αντάρτικο ιππικό καταδιώκει ανελέητα τον «μαύρο τύρρανο», παρακολουθούμενο βέβαια από το ζεύγος των τρελλών, οι οποίοι, αν και δεν κάνουν καμιά κίνηση, συμβάλλουν καθοριστικά στην σύλληψη και την εκθρόνιση. Λύστε το.

](http://img210.imageshack.us/i/katadioxiarxiki.png/) Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Ποστάρω άλλο ένα, όπου τα μαύρα προσπαθώντας να σώσουν τον ίππο τους, τα χάνουν όλα. Ο Νf6 καρφώθηκε. Η μαύρη ντάμα, προσπάθησε να σπάσει το κάρφωμα, φεύγοντας από την διαγώνιο με απειλές. Στην τελευταία κίνηση όμως (Qd4-e4) όπου τα μαύρα πίστεψαν πως λύνουν τα προβλήματα τους με την αλλαγή βασιλισσών, στην πραγματικότητα έκαναν τεράστιο λάθος. Τώρα τα λευκά κερδίζουν αμέσως και μάλιστα με 2 τρόπους. Φυσικά ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλο, αλλά και οι δύο κερδίζουν. Προσπαθήστε να βρείτε και τους δύο. Είναι ένα απλό και όμορφο τακτικό θέμα.

](http://img198.imageshack.us/i/chess1h.png/) Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

sto δευτερο προβλημα λυσεις

λευκη βασιλισσα παιρνει μαυρη κ αν ο ιππος την παρει πισω ακολουθει ματ με πυργο Di-D8

episis an leukos axiomatikos parei mayro ippo k menei xekremasti i leuki basilissa alla i mayri den mporei na tin parei giati omoios akolouthei mat me ton idio pirgo

Μια που βρήκα χρόνο, να απαντήσω και στα προβλήματα που έθεσε ο κ. rotten.

Καταρχήν να πω ότι το δόλιο σχέδιό σου με το να βάλεις ένα πρόβλημα που υποτίθεται ότι αφορά στους ίππους ενώ στην πραγματικότητα θέλει να αποδείξει ότι οι δύο αξιωματικοί συνδυασμένοι δημιουργούν ένα αδιαπέραστο τοίχο που μπλοκάρει το βασιλιά, θα πέσει στο κενό. Και αυτό γιατί ακόμα και έτσι, ο τρόπος που γαζώνουν οι δύο ίπποι όλη την άμυνα χτυπώντας εναλλάξ το Βασιλιά μέχρι το άλλο άκρο της σκακιέρας είναι κανονική χορογραφία. Ποιός θα γοητευτεί από την αφ’υψηλού στατικότητα του αξιωματικού (μία μικρή μόνο παραλλαγή της πάνω σε ράγες κίνησής του) σε σχέση με τον περήφανο καλπασμό του αλόγου;

Όσο για το δεύτερο πρόβλημα, δεν το εξάντλησα γιατί νομίζω ότι τα μαύρα μπορούν να σώσουν την παρτίδα για μερικές κινήσεις δίνοντας όμως πολλά κομμάτια και τη βασίλισσα παρέα. Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη κίνηση των λευκών είναι προφανώς να κόψουν τον ίππο απειλώντας έτσι για ματ σε μία κίνηση με την κάθοδο του πύργου στη γραμμή 8. Αυτό δεν εννοούσες και εσύ;

Mr. Mandrake, κανένα δόλιο σχέδιο. Παρουσίασα το πρόβλημα, διότι όντως πρόκειται για χορογραφία των ίππων. Ή κάτι σαν φαρ ουέστ καταδίωξη. Πολύ όμορφο.
Εξάλλου, καμιά ανάγκη από δόλια σχέδια δεν έχουν οι «τρελοί» μου, για να δείξουν την δύναμη τους. Είναι προφανής!
Πάντως από την απάντηση σου καταλαβαίνω ότι έλυσες το πρόβλημα.
Όσο αφορά το δεύτερο, αυτό δεν είναι πρόβλημα στην πραγματικότητα. Πρόκειται για θέση που προέκυψε σε μια παρτίδα μου στο chesscube.com
Στην θέση που παρουσιάζω, ως λευκός, γοητευμένος από την ομορφιά της θυσίας (ή για να πω την αλήθεια, επειδή είμαι μαζέτας ,απλώς δεν είδα την σωστή κίνηση) έπαιξα:
Rd8! Ναι, Rd8. Ο Πύργος «στουκάρει» σε ένα άδειο τετράγωνο! Ο μαύρος βασιλιάς είναι υποχρεωμένος να κόψει (δεν έχει διαφυγή), οπότε μετά το φορσέ Kxd8, ακολούθησε Bxf6+. O μαύρος βασιλιάς είναι υποχρεωμένος να αποφύγει το σαχ και τώρα πια, η μαύρη βασίλισσα κρέμεται και θα πέσει στην επόμενη κίνηση. Ο αντίπαλος μου εγκατέλειψε σε αυτό το σημείο. Βέβαια είμαι καλυμμένος και από άποψη υλικού, καθώς έδωσα Πύργο και πήρα Ίππο και Βασίλισσα, αλλά η σωστή κίνηση ( προφανώς κερδίζει και αυτό που έπαιξα) την οποία είδα μόνον μετά στην ανάλυση, είναι αυτή που πόσταρε ο magikozari. Τα λευκά πρέπει να κόψουν αμέσως την μαύρη ντάμα. Η λευκή δεν κόβεται, διότι ακολουθεί ματ, ενώ βέβαια ο ίππος παραμένει καρφωμένος (αν φύγει ακολουθεί και πάλι ματ) οπότε θα κοπεί και αυτός στην επόμενη κίνηση. Έτσι τα λευκά θα πάρουν και πάλι ντάμα και ίππο, χωρίς να δώσουν τίποτα. Και η δική σου λύση δουλεύει. Να κοπεί δηλαδή ο ίππος πρώτα, οπότε η απειλή του ματ, υποχρεώνει τα μαύρα να εγκαταλείψουν την βασίλισσα τους.
Το σωστότερο όμως είναι να κοπεί αμέσως η μαύρη ντάμα. Πάντως συνεχίζω να θεωρώ ότι η κίνηση που έπαιξα, είναι η πιο «όμορφη».
Το γενικό συμπέρασμα δε, είναι το εξής: Σπάστε όσο νωρίτερα γίνεται τα καρφώματα που σας κάνει ο αντίπαλος σας. Ακόμη και όταν φαίνονται ακίνδυνα, μπορούν να εξελιγχθουν πολύ εύκολα σε «καρκινογόνα».

Mandrake, κίνηση μάλλον αύριο. Για σήμερα δεν το βλέπω?

[SIZE=“5”][CENTER][COLOR=“RoyalBlue”]FISCHER RANDOM CHESS[/COLOR][/CENTER][/SIZE]
[SIZE=“5”][CENTER][COLOR=“RoyalBlue”](CHESS 960)[/COLOR]
[/CENTER][/SIZE]

[CENTER]

[/CENTER]

Ο Μπόμπυ είχε εξαφανιστεί από τον σκακιστικό κόσμο (κι όχι μόνο), μα το πάθος του για το παιχνίδι ήταν άσβεστο. Παρακολουθούσε τι γίνονταν στο σκάκι κορυφής, διάβαζε τα νέα εγχειρίδια, ήθελε να είναι ενήμερος για κάθε νέο στην σκακιστική θεωρία. Βαριάντες που θεωρούνταν καλές έχαναν την δημοτικότητα τους, διότι ανακαλύπτονταν καλές απαντήσεις, νέες εμφανίζονταν στο προσκήνιο και η θεωρητική διαμάχη ειδικά γύρω από τα ανοίγματα ήταν (και είναι) τέτοια, που ο όγκος της ύλης αυξάνεται (ειδικά στα ανοίγματα) με γεωμετρική πρόοδο.
Κάποια στιγμή, ο Μπόμπυ άρχισε να ανησυχεί. Η όλο και διογκούμενη θεωρία των ανοιγμάτων, απειλούσε (κατά τον ίδιο) να καταστρέψει το παιχνίδι. Φοβόταν ακόμα και για την εξάντληση του παιχνιδιού, κάτι βέβαια που έχει αποκλειστεί μαθηματικά. (Οι δυνατές παρτίδες που μπορούν να παιχθούν είναι περισσότερες από τον συνολικό αριθμό ατόμων στο σύμπαν).
Όλος αυτός ο προβληματισμός, τον έστρεψε στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης, η οποία θα μείωνε της αξία της προετοιμασίας στα ανοίγματα και θα έδινε μεγαλύτερο χώρο στην φαντασία, την δημιουργικότητα και το ταλέντο να εκφραστούν.
Αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης είναι το Fischer Random Chess ή Chess 960 (επειδή οι αρχικές θέσεις που μπορούν να προκύψουν είναι 960!).
Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής παρουσίασε την ιδέα του το 1996. Έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Πάρα πολύ μέτριοι παίχτες βρήκαν έναν ωραίο τρόπο να παίζουν σκάκι χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να μελετούν ανοίγματα και να ενημερώνονται συνεχώς για τις αλλαγές της θεωρίας σε αυτά. Αλλά και μεγάλοι παίχτες, κορυφαίοι στο κλασικό σκάκι, ασχολήθηκαν με το νέο παιχνίδι, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και μερικοί απ? αυτούς κατέκτησαν και τον παγκόσμιο τίτλο στο Φίσερ Ράντομ. Ναι, υπάρχει και τέτοιος. Το νέο παιχνίδι το αγκάλιασαν και οι σκακιστές και η FIDE, με αποτέλεσμα να διοργανώνονται πολλά τουρνουά και φυσικά αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο. Οι Λέκο, Αρονιάν, Σβίντλερ και Νακαμούρα έχουν κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο στο Ράντομ, ενώ ταυτόχρονα ανήκουν στην αφρόκρεμα των παιχτών του κλασικού σκακιού.
Τι είναι όμως αυτό το παιχνίδι;
Είναι μια παραλλαγή του κλασικού. Αυτό που αλλάζει είναι η αρχική τοποθέτηση των κομματιών (όχι των πιονιών). Και αυτή η τοποθέτηση αλλάζει συνεχώς. Υπάρχουν όπως είπαμε 960 διαφορετικές θέσεις (επειδή ο Φίσερ εισήγαγε 3 περιορισμούς που θα δούμε παρακάτω, αλλιώς θα ήταν πάρα πολύ περισσότερες, δεν ξέρω ακριβώς πόσες. Είναι δουλειά για μαθηματικούς αυτό, ίσως ο Leviathan μπορεί να μας βοηθήσει, αφού δει τους περιορισμούς παρακάτω και τους άρει, πόσες διαφορετικές θέσεις μπορούν να προκύψουν) οπότε δεν υπάρχει κανένα νόημα να αναπτυχθεί νέα θεωρία ανοιγμάτων για καθεμιά απ? αυτές.
Τα πιόνια όπως είπαμε παραμένουν ως έχουν και στο κλασικό σκάκι. Στην πίσω γραμμή όμως, τα κομμάτια τοποθετούνται τυχαία. Οι περιορισμοί που έθεσε ο Μπόμπυ είναι οι εξής:
Α) Τα λευκά και μαύρα κομμάτια θα τοποθετούνται συμμετρικά, για να υπάρχει «δικαιοσύνη» στη θέση. (Αν πχ ο ένας λευκός πύργος είναι στο d1, τότε θα υπάρχει και ένας μαύρος στο d8 ).
Β) Οι αξιωματικοί θα τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ετερόχρωμοι. Κάθε παράταξη θα έχει έναν λευκοτετράγωνο και έναν μαυροτετράγωνο, όπως και στο κλασικό σκάκι.
Γ) Οι πύργοι κάθε παράταξης θα τοποθετούνται ΟΧΙ στην ίδια πλευρά, με τον βασιλιά να είναι το κομμάτι που καθορίζει τις πλευρές. Ή για να το πω πιο απλά, ο βασιλιάς θα είναι τοποθετημένος μεταξύ των δύο πύργων, για να μπορούν να εκτελεστούν και τα δύο ροκέ. Εδώ όμως δεν έχουμε περιορισμούς στο πόσα τετράγωνα θα κινηθεί ο βασιλιάς και ο πύργος για να γίνει το ροκέ. Αρκεί να αλλάξουν πλευρά τα δύο κομμάτια. Σε κάποια περίπτωση (ανάλογα με την αρχική τοποθέτηση) μπορεί να μην κινείται ο βασιλιάς και απλά ο πύργος να περνάει δίπλα του. Ή μπορεί να κινηθεί κατά 3 τετράγωνα ο βασιλιάς και κατά 4 ο πύργος κτλ.

Νομίζω ότι και οι τρεις περιορισμοί είναι σωστοί, και έτσι το νέο παιχνίδι δεν αποκλίνει εντελώς από το κλασικό σκάκι.

Όταν παίζεται το chess 960 σε τουρνουά, ή όταν παίξετε εσείς σε κάποιον διαδικτυακό τόπο (το www.chesscube.com είναι ένας τέτοιος τόπος που σας δίνει την δυνατότητα να παίξετε 960) την αρχική θέση αναλαμβάνει να δημιουργήσει ο ηλεκτρονικός αναμείκτης 960. Αν θέλετε να παίξετε 960 με έναν φίλο σε μια σκακιέρα, την αρχική θέση δημιουργείτε εσείς ως εξής:
Τα πιόνια κανονικά στην 2η και 7η γραμμή. Μετά ο λευκός τοποθετεί ένα κομμάτι της επιλογής του στο a1 και ο μαύρος για να διατηρηθεί η συμμετρία βάζει το ίδιο κομμάτι στο a8. Κατόπιν ο μαύρος βάζει ένα κομμάτι στο b8. Το ίδιο κομμάτι τοποθετεί ο λευκός στο b1 κ.ο.κ. με προσοχή να τηρηθούν οι περιορισμοί. Μόλις τελειώσει η τοποθέτηση, αρχίζει η παρτίδα. Είναι συναρπαστικό. Δοκιμάστε το. Και μην φοβάστε αν ο αντίπαλος είναι καλός στα ανοίγματα. Δεν θα του χρειαστούν!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

[CENTER]

Εδώ, το 0-0, θα γίνει ως εξής: ο βασιλιάς θα πάει στο g8 και ο πύργος στο f8 (αντίστοιχα και για τα λευκά).

Το 0-0-0 θα γίνει ως εξής: ο βασιλιάς θα πάει στο c8 και ο πύργος θα παραμείνει στο d8.

[/CENTER]

Εδώ το 0-0: Βασιλιάς στο g1, πύργος στο f1.
0-0-0: βασιλιάς στο c1 πύργος στο d1.

Υποσημείωση: Υπάρχει ακόμα μία παραλλαγή, η οποία ανήκει στον Έλληνα σκακιστή Γιάννη Μανάκο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Θα κάνω κάποια στιγμή αφιέρωμα σε αυτήν ? ονομάζεται «μανσούβα»- διότι είναι πιο πολύπλοκη. Χοντρικά αναφέρω μόνο τώρα ότι το παιχνίδι ξεκινά με την σκακιέρα εντελώς άδεια, οπότε αρχίζει η φάση της τοποθέτησης. Κάθε παίχτης τοποθετεί τα κομμάτια του σε όποιο τετράγωνο θέλει (υπάρχουν φυσικά περιορισμοί) και όταν τελειώσει η τοποθέτηση, αρχίζει η φάση της κανονικής παρτίδας. Στην σκακιέρα έχει δημιουργηθεί όμως ήδη μια δεδομένη θέση! Θέλει λοιπόν πολύ προσοχή στην φάση της τοποθέτησης, μην βρεθείτε με χαμένη θέση πριν αρχίσετε να παίζετε! Είναι πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή (κατά την γνώμη μου περισσότερο από το 960, απαιτεί όμως να ξέρεις και κάποιο σκάκι, διότι η φάση τοποθέτησης είναι καθοριστική) και θα την παρουσιάσω αναλυτικά κάποια στιγμή.

πολυ ωραιο κ αυτο το αρθρο

δεν ηξερα οτι ειναι ιδεα και παρακαταθηκη του μεγαλου Φισερ

μονο μια παρατηρηση(με επιφυλαξη παντα…)

ο δευτερος περιορισμος ειναι αχρειαστος αφου υπερτερει ο πρωτος που forcarei συμμετρια στην τοποθετηση

και ως γνωστων 1 γραμμη με την γραμμη 8 στην ιδια παντα στηλη εχουν διαφορετικο χρωμα

αρα τηρωντας τον 1 περιορισμο αυτοματως τηρειται κ ο δευτερος

αρα δεν χρειαζεται να αναφερθει

Πολυ ωραια τα τελευταια σου αρθρα Jm_rotten και πολυ ενδιαφεροντα:thumbup::thumbup:.
Πολυ ενδιαφερουσα και η παραλλαγη του Γιαννη Μανακου δεν την ηξερα

Εννοει τους 2 αξιωματικους του καθε παιχτη
δλδ καθε παιχτης να εχει εναν μαυροτετραγωνο και εναν ασπροτετραγωνο αξιωματικο

σωστα αν και δεν φανταστηκα οτι θα εννουσε κατι το τοσο προφανες ,οτι καθε παιχτης θα εχει 2 ετεροχρωμους τρελλους

γι αυτο εκανα την παρατηρηση

Χμ δεν έχω τίποτα ιδιαίτερες γνώσεις συνδυαστικής (άλλωστε μαθηματικός δεν είμαι ούτε σπουδάζω το αντικείμενο, απλά έχω ένα ενδιαφέρον παραπάνω όπως ο ρόττεν για το σκάκι) ώστε να απαντήσω στο ερώτημά σου με σιγουριά ροττεν, αλλά αν έπρεπε να διακινδυνεύσω μια εικασία, θα έλεγα ότι υπάρχουν n![B][/B] διαφορετικές διατάξεις άρα στην περίπτωσή μας 8! = 40320 (μη σας φαίνονται πολλές!) (που όλως τυχαίως (:wink: είναι ακέραιο πολλαπλάσιο του 960 αφού 96042 = 40320) διαφορετικές θέσεις, αν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Βέβαια σε αυτόν τον αριθμό πολλές θέσεις είναι πρακτικά ίδιες αφού έχουμε δύο πύργους, δύο αξιωματικούς και δύο ίππους των οποίων τις θέσεις αν ανταλλάξουμε, δεν υπάρχει διαφορά.

Οι περιπτώσεις για 2 και 3 διακριτά (ώστε να γίνεται αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των διατάξεων) στοιχεία στο σύνολο προς διάταξη, τα κομμάτια εν προκειμένω, είναι προφανείς (για 3 ίσως χρειαστείτε ένα λεπτό να το σκεφτείτε, μπορείτε όμως να πάρετε ένα χαρτί και να βεβαιωθείτε μόνοι σς ότι υπάρχουν ακριβώς 3! = 6 τρόποι να διατάξετε τους αριθμούς απ’το 1 ως το 3), για 4 στοιχεία μπορείτε για αρχή να γράψετε όλες τις πιθανές διατάξεις των αριθμών από το 1 μέχρι το 4 με το 1 στην πρώτη θέση. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν 6 διαφορετικοί τρόποι να το κάνετε. Αν σκεφτήκατε αναδρομικά, θα είπατε ότι με το 1 στην πρώτη θέση, υπάρχουν 2 συνδυασμοί για το 2 στην δεύτερη, 2 για το 3 στην δεύτερη και 2 για το 4. Άρα, αν για κάθε αριθμό του συνόλου υπάρχουν 6 τρόποι, έχουμε 4*6 = 24 = 4! τρόπους.

Αν κάνω λάθος, κάποιος να με διορθώσει, χαρά μου. :slight_smile:

[B][/B] Για όποιον δεν γνωρίζει το σύμβολο “!” και τη σημασία του στα μαθηματικά, θα γράψω εδώ σύντομα μια επεξήγηση: Το “!” διαβάζεται ως "παραγοντικό και είναι, ας πούμε, μία συνάρτηση που αντιστοιχίζει τους φυσικούς αριθμούς (τους μη μηδενικούς ακεραίους) σε έναν αριθμό ως εξής:
Στον αριθμό n αντιστοιχίζεται το γινόμενο 1
23 … *(n-1)*n.
Εξ ορισμού 0! = 1 (τώρα που το σκέφτομαι κάποια στιγμή πρέπει να ψάξω γιατί το ορίζουμε έτσι, όπως και γιατί ας πούμε μερικοί ορίζουν 0^0 = 1).

ροττεν με τι nick μπαινεισ στο chesscube?

ego eimai san MagikoZari

Χαιρετώ τους φίλους του ευγενούς αθλήματος-παιχνιδιού-τέχνης-επιστήμης.
Δηλώνω Κασπαροβικός - Φισερικός (με ολίγον από Τσιγκόριν και Ταλ) θαυμάζοντάς τους για διαφορετικούς λόγους τον καθένα.

Δεν έχω δει όλες τις σελίδες, αλλά καταλαβαίνω ότι η συζήτηση είναι πολύπλευρη και άκρως ενδιαφέρουσα.

Θα ενδιέφερε το φόρουμ να παραθέσω σιγά σιγά ένα αρθράκι που είχα δημοσιέυσει πριν 5 χρόνια περίπου με τίτλο “Σκάκι και πολιτική στην ΕΣΣΔ”;

ναι θα το ενδιέφερε !