ειναι κανεις απο δω στο chesscube να τον παιξω ;
Ο Κασπάροβ ήταν μάλλον ο αντικειμενικά καλύτερος. Η ψήφος μου πήγε στον Φίσερ, που ίσως ήταν καλύτερος από όλους σε σχέση με την εποχή του, ο οποίος μας χάρισε ίσως το σπουδαιότερο ψυχροπολεμικό ντέρμπι με αντίπαλο τον (τζέντλμαν) Σπάσκι.
Έκατσα παλιότερα και διάβασα όλα τα κείμενα από την αρχή ως το τέλος, και είναι το λιγότερο συναρπαστικά! Από αυτά που θυμάμαι, είχα αναπτύξει μία συμπάθεια προς τον Ταλ αλλά και τον Κάρποβ(ειρωνεία; )! Θέλουμε κι άλλα κείμενα πάντως, άμεσα!
Κάτι ακόμα. Επειδή δεν ξέρω την τύφλα μου από σκάκι πέρα απ’ τα πολύ βασικά, έχει κανείς να μου προτείνει κανένα πρόγραμμα να παίζω μόνος μου εναντίον AI(γι’ αυτό ΠΜ αν υπάρχει θέμα) και καμιά σελίδα να μάθω κάτι παραπάνω, όπως βασικές στρατηγικές, τακτικές και σχετικά; Έχω ψάξει π.χ. για ανοίγματα, αλλά αν δεν ξέρω πως να αναπτυχθώ, να απαντήσω στον αντίπαλο κ.α. τι μπορώ να κάνω;
οταν εισαι αρχαριος 80% παιζεις και 20% διαβαζεις
και οταν εισαι προχωρημενος το αντιθετο
www.sparkchess.com αν θες να παιξεις μονος σου
www.chesscube.com αν θες με αλλα ατομα (χρειαζεται να κανεις λογαριασμο ή να συνδεθεις μεσω facebook
Μπήκα στο sparkchess, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ότι περίμενα, οι περισσότερες λειτουργίες του είναι μπλοκαρισμένες αν δεν είσαι premium. Αλλά και πάλι, δεν καταλαβαίνω αυτή την λογική: πώς μαθαίνεις παίζοντας αν δεν ξέρεις τι να παίξεις;
κι ομως ετσι ειναι. αραξε. βρες ατομα να παιξεις, καλο ειναι να παιζεις και απο κοντα οχι μονο απο το πισι. εγω προσωπικα (που δεν θεωρουμαι τιποτα το ιδιαιτερο αλλα τελέυταια εχω κανει μια ικανοποιητικη για μενα προοδο) τις φασεις μεγαλης εξελιξης τις περναω οταν παιζω live και αρκετα με συγκεκρινα ατομα οποτε και αναπτυσω τεχνικες πχ για να μπλοκαρω τα ατου τους αλλα και για να επιτιθεμαι στην αμυνα τους.
τα ατομα που με εμαθαν σκακι τωρα τα νικαω ευκολα αν παιξω συγκεντρωμενα. σε αυτο πχ με βοηθησε βεβαια οτι εκατσα και επαιξα πολλες παρτιδες με εναν πολυ καλυτερο που πια ειμαστε στα ισια. γενικα θελει λιωσιμο. ψαξε να διαβασεις μονο οταν νιωσεις οχι οτι δεν ξερεις ΤΙ να παιξεις αλλα οτι δεν ξερεις ΤΙ ΑΛΛΟ μπορεις να παιξεις
Ευχαριστώ πολύ και τους δύο! Γενικά μου δίνετε την εντύπωση ότι με περιμένει λιώσιμο αν είναι να μάθω. :? Ξεκινάω και βλέπουμε, υποθέτω.
αν δεν κανεις μαθηματα η δεν σου δειξει καποιος που αν ξερει φοβερο σκακι εχω την εντυπωση οτι πρεπει να το λιωσεις παρα μα παρα πολυ. αλλα το θεμα ειναι να γουσταρεις!
τι τελευταιες μερες βρηκα απο σαιτ που δεν χρειαζεται να γραφτεις τουτο εδω:
http://multiplayer.pandagames.gr/playgames/Multiplayer+Chess.html
μονο username βαζεις και αμεσως παιζεις!
Πιο παλιά έπαιζα σκάκι,τώρα το έχω αφήσει λίγο και θέλω να ξαναρχίσω.
Από έναν θείο μου το έμαθα και είχε και διακρίσεις εντός Ελλάδος και είχα πάντα μια αδυναμία στον Ταλ,δεν ξέρω γιατί,ίσως με συγκινούσε σαν παίκτης:roll:
[B]Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν οι τελικοί της FIDE στη Μόσχα μεταξύ Anand & Gelfand. Μετά από 4 μάλλον άχρωμες & εύκολες νούλες το σκορ είναι 2 -2. Περιμένουμε καλύτερες παρτίδες…[/B]
δεν εχω ιδεα πως παιζεται.
Και θα ηθελα να μαθω να παιζω.
απο τους πανω ξερω μονο τον Γκάρι Κασπάροβ
[QUOTE=jm_rotten;737499]Το βιβλίο του Κουβανού παγκόσμιου πρωταθλητή που αναφέρεις είναι πράγματι πολύ καλό! Βέβαια, έχουν περάσει σχεδόν 90 χρόνια από τότε που το έγραψε, οπότε πολλά έχουν αλλάξει φυσιολογικά μέσα σε αυτά τα χρόνια. Βέβαια οι βασικές αρχές, παραμένουν βασικές, οπότε είναι ένα καλό βιβλίο για αρχή.
Τώρα πέραν των όσων έχω αναφέρει ήδη (τα δύο βιβλία του Σιαπέρα “το σκάκι 1 & 2”, το “σκάκι για αρχάριους και όχι μόνο” και το “σύγχρονη σκακιστική σκέψη” του Ηλία Κουρκουνάκη, καθώς και την σειρά 6 τόμων “σκακιστική προπόνηση” του GM Στράτου Γρίβα), να αναφέρω μερικά ακόμη:
-
Γκάρι Κασπάροβ “Οι μεγάλοι προκάτοχοι μου”. Σε πέντε τόμους αναφέρει όλους του παγκόσμιους πρωταθλητές πριν από αυτόν, με πολλές αναλυμένες παρτίδες τους. Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορίσει οι 2 πρώτοι τόμοι από τον ΚΕΔΡΟ. (Γενικά, δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα από το να μελετάτε και να αναλύετε τις παρτίδες των μεγάλων GM).
-
Aλεξάντερ Κότοβ “Μέθοδοι επίιθεσης κατά του βασιλιά”
-
Μιχαήλ Ταλ “Life and games of M. Tal”
-
Γιάσερ Σειράβαν “Τακτικές νίκης” και “Στρατηγικές νίκης” Δύο πολύ καλά βιβλία για το τακτικό και το ποζισιονέλ παιχνίδι.
-
Βλαντιμίρ Βούκοβιτς “Η τέχνη της επίθεσης στο σκάκι” Ένα πραγματικά εκπληκτικό βιβλίο που έχει επιμελειθεί (προσθέτοντας και διορθόνοντας αρκετά πράγματα) ο φοβερός και τρομερός (επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό, είναι μεγάλη συμπάθεια) Τζον Ναν.
-
Έντουαρντ Γκούφελντ “Γκάρι Κασπάροβ” μια βιογραφία του Κασπάροβ (με πολλές αναλυμένες παρτίδες), η οποία σταματάει στο 1984 όταν ο Γκάρι έγινε διεκδικητής του παγκοσμίου τίτλου.
Εκτός από τις παρτίδες του Κασπάροφ, ο Γκούφελντ έχει προσθέσει στο τέλος και την “Αθάνατη” παρτίδα του, την περίφημη “Τζοκόντα” του, με τον Μπακίροβ, αναλυμένη από τον ίδιο. Είναι μια Ινδική του Βασιλιά, όπου ο Γκούφελντ με τα μαύρα, κατέστρεψε το σύστημα Ζέμις του Μπαγκίροβ, έχοντας αλλάξει μάλιστα και τον αγαπημένο του μαυροτετράγωνο αξιωματικό. -
Στράτος Γρίβας “Φωτεινές σκέψεις - σοφές κινήσεις”
-
Ρόμπερτ “Μπόμπυ” Φίσερ “Οι 60 αξέχαστες παρτίδες μου”
-
Ανατόλι Κάρποβ “My 300 best games”
-
Αλεξάντερ Καλίνιν “King’s Indian Defence- Modern Practice” & “Sicilian Defence - Modern Practice”. Εδώ φαίνεται και ένα προσωπικό κόλημα. Σαφώς υπάρχουν και άλλα ανοίγματα, αλλά ο δικός μου σκακιστικός βίος έκανε πάντα κύκλους γύρω από την Ινδική Άμυνα του Βασιλιά και την Σικελική Άμυνα (με προτίμηση τα μαύρα και στις 2 περιπτώσεις. Γενικά η προτίμηση και τα καλύτερα αποτελέσματα με τα μαύρα, δεν είναι σύνηθες, αλλά δεν είμαι και ο μοναδικός. Αρκετοί σκακιστές, μεγάλοι ή και ερασιτέχνες όπως εγώ, έχουν το ίδιο γούστο για τα μαύρα). Εκτός από την Ινδική του βασιλιά και την σικελική, παίζω κάποιες φορές και Νιμζοινδική, Ινδική της Βασιλισσας, Γκαμπί της βασίλισσας, καμιά φορά Ισπανική (σπάνια πια) και …στο τσακιρ κέφι που λένε Ολλανδική. Όμως, κυρίαρχα ανοίγματα (ειδικά με τα μαύρα) παραμένουν για μένα η Ινδική του Βασιλιά ως απάντηση στο 1.d4 και η Σικελική ως απάντηση στο 1.e4. Kαι οι καλύτερες παρτίδες που έχω παίξει, είναι με αυτά τα ανοίγματα (αν εξαιρέσεις ένα γκαμπί της βασίλισσας μια φορά και έναν καιρό, που ακόμα με κάνει να χαμογελάω με ικανοποίηση).
Φυσικά υπάρχουν και άλλα πολλά βιβλία, απλώς ανάφερα μερικά.
Επίσης μπορείς να δεις και αυτό:
http://chessacademy.gr/lessons.htm
Και αυτό:
http://www.youtube.com/watch?v=b5KFk1RtGvA&feature=channel
Και επίσης:
http://www.youtube.com/watch?v=qzydxPgPKzs&NR=1
Καθώς και:
http://www.youtube.com/watch?v=9SCHJpPEoic
http://www.youtube.com/watch?v=MYkB9Hv8oC8
,
ΥΓ Φυσικά δεν είσαι οφ τόπικ. Το θρεντ το άνοιξα γι αυτό ακριβώς το λόγο. Να μιλήσουμε για οτιδήποτε αφορά το σκάκι.
Άρα … φίλε Πάνο, παλιόγερος… ετών 33.[/QUOTEΑ
Από τα παραπάνω βιβλία για το σκάκι έχω το “my 60 memorable games” του Fischer, πραγματικά θαυμάσιο βιβλίο που τοποθετείται στην ακμή του Αμερικανού, τότε που σκορπούσε κάθε αντίπαλο πριν φτάσει να σηκώσει το “mundial” στο σκάκι. Επίσης, σχετικά πρόσφατα και μετά από έρευνα (και από πρόταση του jim rotten)το “η τέχνη της επί8εσης στο σκάκι” των Ναν & Βουκοβιτς. Aν και δεν το έχω διαβάσει ακόμα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Όσον αφορά τα ελληνικά ένας φίλος μου είχε δανείσει του Σιαπέρα τους 2 τόμους για Το Σκάκι. Για αρχή συμφωνώ είναι ιδανικά αν και παλιά βιβλία. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα “εισαγωγή στο σκάκι” του Michel Noir αλλά και το “Σκάκι για αρχάριους και όχι μόνο” του Η.Κουρκουνάκη, πολύ καλός συγγραφέας & δάσκαλος με αληθινή αγάπη για το άθλημα που κάνει μαθήματα στο Χαλάνδρι. Τέλος, να σημειώσω ότι υπάρχουν βιβλία του Γρίβα δωρεάν στο site του grivaschess.
Πολύ καλή συνέντευξη του προπονητή και σκακιστικού συγγραφέα Ηλία Κουρκουνάκη στον ΄δικό μας΄ rotten [U]εδώ[/U].
Καιρός να γίνει ένα ξέθαμμα σε αυτό το υπέροχο θρεντ, μόνο και μόνο που είναι η δεύτερη φορά που το έχω πάρει όλο από την αρχή και το διαβάζω κάτι λέει. Απλά άπειρα respect κυρίως στον jm_rotten για το ΕΡΓΟ του, αλλά και στους λοιπούς που κράτησαν ζωντανό το θέμα.
Έχει κανείς ιδέα πότε γίνεται ο αγώνας για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή; Είχα διαβάσει ότι στο τουρνουά των διεκδικητών κέρδισε ο Carlsen. Μάλλον ήρθε καιρός να αλλάξει χέρια ο τίτλος. 8)
Επίσης, μια πληροφορία που μπορεί να ενδιαφέρει όσους έχουν iPhone ή άλλη συμβατή συσκευή(και ήταν και η αφορμή να ξεθάψω το θρεντ). Βρήκα χτες στο app store την εφαρμογή Chess PRO(with coach) η οποία είναι ότι καλύτερο έχω βρει ως τώρα για σκάκι σαν αρχάριος! Με ρεπερτόριο πάνω από 2500 παρτίδες, συμπεριλαμβανομένων αθάνατων, κλασικών παρτίδων και εκτεταμένες κατηγορίες για Karpov, Kasparov και τον τωρινό(ακόμα) παγκόσμιο πρωταθλητή Anand. Έχει μηχανή που θα υποδείξει καταλληλότερες κινήσεις(δεν μπορώ να είμαι σίγουρος για την ευστοχία των επιλογών της, αλλά για εκμάθηση πιστεύω ότι είναι εξαιρετικό. Και μπορείς να δεις και παρτίδες κίνηση προς κίνηση, να μεταβάλεις τις βαριάντες από όποιο σημείο θέλεις και να εξετάσεις σενάρια. Δεν ξέρω για πόσο θα είναι ακόμα δωρεάν(το έκαναν free για περιορισμένο χρονικό διάστημα απ’ ότι κατάλαβα) οπότε αν ενδιαφέρεται κάποιος να το κατεβάσει ας σπεύσει!
[B] Ο Carlsen “πετάει” το 2013, θα δούμε, σίγουρα θα βάλει δύσκολα στον Anand, ο οποίος βέβαια δεν είναι κανένας τυχαίος, world fide champion τα τελευταία 6 χρόνια νομίζω. Έχει και τεράστια εμπειρία. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αναμέτρηση τους σίγουρα!!
Το thread το έχω διαβάσει και εγώ ολόκληρο τουλάχιστον 3 φορές και κάθε φορά ήταν σαν την πρώτη : φανταστικό, συναρπαστικό, super !! Που είσαι ρε jm_rotten να το συνεχίσεις…χάθηκες και ο σκακιστικά διψασμένος λαός σου σε ζητεί…Χρωστάς και κάποια αφιερώματα όπως στη σοβιετική σχολή, τον Μποτβίνικ, Αλέχιν κλπ. 8)[/B]
Ότι χρωστάω πολλά πράγματα …χρωστάω! Αυτό είναι αλήθεια. Ότι χάθηκα, επίσης αλήθεια είναι. Χωρίς διάθεση να απολογηθώ υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου. Η περισσότερο ενεργητική συμμετοχή μου στα σκακιστικά πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια μου έχει απορροφήσει πάρα πολύ χρόνο (ευχαρίστηση μου είναι βέβαια, δεν παραπονιέμαι). Τον Ιούλιο διοργανώνουμε το 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ( http://anogiachess.com/2013/05/02/ ) και γενικά η δουλειά που γίνεται στο σύλλογο με ικανοποιεί αφάνταστα αλλά χρειάζεται χρόνο.
Όσον αφορά τον Κάρσλεν. Καταρχήν αυτή τη στιγμή αγωνίζεται εναντίον του Ανάντ στο Ταλ Μεμόριαλ. Δείτε εδώ: http://chessbomb.com/site/ και επιλέξτε Tal Memorial και την παρτίδα Carlsen - Anand ή όποια άλλη θέλετε.
Στο συγκεκριμένο σούπερ τουρνουά ο Κάρλσεν δεν ξεκίνησε καλά. Νίκησε μεν τον Κράμνικ, αλλά έχασε από τον Καρουάνα και έκανε ισοπαλία με τον Αντρέικιν και τον Καριάκιν. Για να δούμε σήμερα με τον Ανάντ σε μια πρόβα τζενεράλε για τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος. (Αν και είμαι σίγουρος ότι θα κρύψουν και οι δύο πράγματα ο ένας από τον άλλο). Στο τουρνουά των διεκδικητών πήρε την πρώτη θέση στο Λονδίνο, όχι όμως όσο εύκολα περίμεναν κάποιοι. Ουσιαστικά στον τελευταίο γύρο, ενώ ο ίδιος έχασε από τον Σβίντλερ, περίμενε την κατάληξη της παρτίδας Ίβαντσουκ - Κράμνικ. Ακόμα και με ισοπαλία ο Κράμνικ θα ήταν πρώτος και θα γινόταν διεκδικητής. Όμως ο Ίβαντσουκ νίκησε (σε προηγούμενο γύρο είχε νικήσει και τον Κάρσλεν) και ουσιαστικά έστειλε τον Νορβηγό στον τελικό.
Με όλα αυτά δεν θέλω να πω ότι δεν πετάει ο Κάρσλεν. Μην ξεχνάμε ότι έσπασε και το ρεκόρ του Κασπάροβ σε elo. Όμως είναι και αυτός άνθρωπος. Βέβαια απέναντι στον Ανάντ είναι το φαβορί, καθώς τα καλά χρόνια έχουν περάσει για τον Ινδό παγκόσμιο πρωταθλητή. Η εμπειρία του όμως, θα τον κάνει έναν πολύ αξιόμαχο αντίπαλο.
Νομίζω τελικά οτι ο Κάρσλεν θα πάρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο πιστεύουν κάποιοι.
Η αλήθεια είναι οτι η παγκόσμια σκακιστική κορυφή χρειάζεται μια ανανέωση και ο νεαρός Νορβηγός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να την δώσει.
Όμως ο Ανάντ δεν είναι χαμένος από χέρι.
Εδώ ένα μικρό αφιέρωμα στον Κάρσλεν, με αφορμή την νίκη του στο Βάικ Άαν Ζεε: http://anogiachess.com/2013/01/27
Παρακολουθήστε το Ταλ Μεμόριαλ. Παίζεται όμορφο σκάκι.
Και τον Ιούλιο, παρακολουθήστε και το δικό μας τουρνουά. Θα έχουμε ζωντανή μετάδοση στις 10 πρώτες σκακιέρες. Θα δημοσιεύσω το λινκ.
Χαίρετε
Ελπίζω να στε όλοι καλά και υπ’ αυτήν την έννοια να συνεχίσετε να γράφετε δημοσιέυσεις σ αυτό ,το πραγματικά διδακτικό νήμα.
Γεια σας μαγκες, Τι θα λεγατε να αναβιωσουμε το thread κανονιζοντας αγωνες μεσω internet με οσους ενδιαφερονται η μελετωντας θεσεις κ ανοιγματα για αρχαριους και προχωρημενους…! Ακομα σκακιστικα προβληματα η οτι αλλο θελει ο καθενας…!οποιαδηποτε βοηθεια και προταση δεκτη. Ειναι μεγαλο κριμα ενα τετοιο thread να μεινει αναξιοποιητο.!!
Παιζω ελαχιστα πλεον αλλα ειμαι γραμμενος στο Chesscube αν θελει καποιος να με κανει add να παιζουμε κανα παιχνιδι (MentallyYours)
Αν υπαρχει καποιο αλλο καλο σαιτ για σκακι πειτε το επισης
Δοκιμασε και το Chess.com ειναι κατα τη γνωμη μου αρκετα καλυτερο. Σε κανω add στο chessube γιατι εχω κ εκει acount. Ελατε παιδια να οργανωθουμε λιγο.!! Jim_rotten που βρισκεσαι…?