Δεν ξέρω πόσοι από εδώ ασχολούνται όντως με μαγειρική / ζαχαροπλαστική κι ας υπάρχει το συγκεκριμένο τόπικ, πάντως ας συνεισφέρω κι εγώ.
Βάζω μία συνταγή για ένα καταπληκτικό γλυκό, δοκιμασμένο και τσεκαρισμένο εννοείται.
[B]Υλικά:[/B]
Για το κέικ:
6 αυγά
1 και 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη
1 και 3/4 φλιτζανιού τσαγιού αλεύρι
1 φακελάκι baking powder
αλάτι
βανίλια
1 κουταλιά της σούπας μαύρο ρούμι ή αν δεν έχετε, κονιάκ
Για το σιρόπι:
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
1 κουτί γάλα εβαπορέ
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
150 ml φρέσκο γάλα
Και τέλος, ένα βαζάκι έτοιμη καραμέλα γάλακτος (θα τη βρείτε μαζί με τις μαρμελάδες στο σούπερ μάρκετ σε γυάλινο βαζάκι) ή αν είστε τόσο ικανοί τη φτιάχνετε και μόνοι σας (βαριέμαι όμως να γράψω πως :p)
[B]Εκτέλεση:[/B]
Ξεχωρίζουμε από τα αβγά (που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) κρόκους και ασπράδια και χτυπάμε με το μίξερ τους κρόκους μαζί με τη ζάχαρη μέχρι το μίγμα να φουσκώσει και να ασπρίσει κάπως.
Λίγο πριν σταματήσουμε το χτύπημα προσθέτουμε τη βανίλια και το ρούμι.
Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά μαζί (αλεύρι, baking powder, αλάτι) και λίγο ? λίγο μέσα από ένα σουρωτήρι, τα προσθέτουμε στο μίγμα των κρόκων κοσκινίζοντας.
Τέλος με το μίξερ πάλι (αφού το έχουμε πλύνει και σκουπίσει) χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε σφιχτή μαρέγγα και με απαλές κινήσεις για να μην κόψει, τη προσθέτουμε στο μίγμα κρόκων ? αλευριού.
Ανακατεύουμε σταθερά αλλά απαλά.
Έχουμε ένα χυλό τώρα σαν αυτόν του κέικ και σε μεγάλο βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψί, τοποθετούμε ομοιόμορφα το χυλό και ψήνουμε σε φούρνο με αέρα προθερμασμένο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά, ή μέχρι να δούμε ότι φούσκωσε και πήρε χρώμα.
Το βγάζουμε από το φούρνο και όπως είναι ζεστό, το τρυπάμε παντού με ένα ξύλινο καλαμάκι (σαν αυτό από τα σουβλάκια).
Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι και περιχύνουμε το κέικ.
Το αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και όταν είναι τελείως κρύο, το βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά από μερικές ώρες, απλώνουμε στην επιφάνεια και την καραμέλα.
Και είναι έτοιμο!
Όνομα δεν έχει (εγώ δεν το ξέρω), αλλά είναι ό,τι καλύτερο έχω φτιάξει και φάει σε γλυκό.
Και να πως βγαίνει: