Γαλλικος Κινηματογραφος

Ναι.-

Ηλίθιε

Λύστε τις διαφορές σας έξω, κύριοι. Είναι κομψό το θρεντ και φλυαρείτε. :blues:

Φυσικα να πεταχτω κι εγω διοτι θα σκασω.
Το ‘’[B]La Mariee Etait En Noir[/B]’’ xωρις να ειναι η κορυφαια η απο τις κορυφαιες ταινιες του [B]Truffaut[/B],ειναι ταινιαρα.
Καλα για το ξεπατικωμα της ιδεας απο τον [B]Κλεφταρινο [/B] δεν θα μιλησω,απλα γελαω με δηλωση του ιδιου οτι δεν ειχε δει την ταινια οταν εκανε το ‘’[B]Σκοτωσε Τον Βασιλη[/B]’’.
Γενικα αν εξαιρεσεις το ‘’[B]Ne Tirez Pas Le Pianiste[/B]’’ δεν υπαρχει ταινια του Κορυφαιου Γαλλου Σκηνοθετη Ολων Των Εποχων που να μην την προσκυναω!!!

Επισης η μουσικη του θεου Bernard Hermann,βασικου συνεργατη του [B]Hitchcock,[/B]ειναι απιστευτη.
Ουσιαστικα hommage to [B]Hitchcock[/B] ειναι αυτη η ταινια,καθως ο [B]Truffaut[/B] με το βιβλιο του και την περιφημη συνεντευξη που πηρε απο τον [B]Maitre[/B],βοηθησε πολυ στην εξαπλωση της φημης του τελευταιου.

‘’[B]MR 73[/B]’’(2008 του [B]Olivier Marchal[/B]

Ο [B]Οlivier Marchal[/B] ειναι ενας σκηνοθετης και πρωην αστυνομικος,ο οποιος κατα τα φαινομενα,δειχνει να γνωριζει αρκετα καλα την θεματικη ενοτητα’‘εγκλημα’’.Ξερει επισης να σκιαγραφει πολυ δυναμικα τον γαλλικο υποκοσμο,να αξιοποιει τους χωρους της πολης,αλλα και να αποσπα το 100% των δυνατοτητων ενος πραγματικα σπουδαιου ηθοποιου,του [B]Daniel Auteil[/B](πραγματικα αδυνατω να σκεφτω καποιον ρολο που ο συγκεκριμενος δεν μπορει να φερει εις περας).
To ‘’[B]MR 73[/B]’’ ειναι πολυ πιο διαφορετικο απο τον προκατοχο του,το ‘’[B]36 Quai des Orfèvres[/B] ‘’.Εκεινο ηταν βασισμενο στη δραση και στην εξελιξη,ενω αυτο ειναι καπως πιο εσωτερικο,πιο προσωπικο,πιο σκοτεινο,πιο αργο και πιο αντιεμπορικο.
Η ταινια ασχολειται ως επι το πλειστον με τον χαρακτηρα που υποδυεται ο[B] Auteil[/B],δλδ αυτον ενος αλκοολικου αστυνομικου που παρουσιαζει περιεργη συμπεριφορα,λογω προσωπικων προβληματων.Απο την αλλη μια κοπελα τρεμει και δυσανασχετει στην ιδεα οτι αποφυλακιζεται ο δολοφονος των γονιων της που τον υποδυεται υπεροχα ο[B] Philippe Nahon[/B],γνωστος απο το ‘’[B]Ιrreversible[/B]’’ και το ‘’[B]Haute Tension[/B]’’.
Στο τελος ισως μπορει να ισχυριστει κανεις οτι τα πραγματα τελειωνουν καπως βιαστικα και μπερδεμενα,αλλα αυτο ειναι το σεναριο της ταινιας.
Σκοτεινη ατμοσφαιρα,αργος ρυθμος,πεσιμισμος και μαυριλα,αλλα απο την αλλη πιο κοντα στο υφος των γαλλικων αστυνομικων της δεκαετιας του 1970 και σιγουρα μια ερμηνεια αξιομνημονευτη.
Μπορω να φανταστω τους λογους για τους οποιους καποιος ενδεχομενως να κουραστει,αλλα η ταινια ειναι μακρυα απο το υπερθεαμα και πιο κοντα στο δραμα.

Αδικημενη αδικως,αξιολογοτατη ταινια!

Υ.Γ.Να μην ξεχασω να αναφερω ,καθως ειμαστε σε μουσικο forum,οτι η ταινια ξεκιναει με το φοβερο “[B]Avalanche[/B]” του [B]Leonard Cohen[/B].

Eνδιαφέρον ποστ Τζιόπα, δεν το έχω δεί θα το επιδιώξω. :slight_smile:

Το είδα χτες αυτό. Όπως τα έγραψε ο jiopas !
Είχε μια σκοτεινή, πικρή ατμόσφαιρα που λάτρεψα. Άψογη ισορροπία μεταξύ δράσης και δράματος.
Πολύ καλή ταινία, δεν το περίμενα. Προτείνεται ανεπιφύλακτα :!:

Δες και το ‘‘MR73’’ του ιδιου σκηνοθετη παλι με Daniel Auteuil.
Δες αποψη μου λιγο πιο πανω…
Πιο εσωτερικο και σκοτεινο αυτο…

Αν είναι δυνατόν ! Αν σου πω ότι δεν το είδα καν το πάνω ποστ ? Κοίτα σύμπτωση ! #-o

Καλή φάση, ψήθηκα με αυτά που γράφεις. Θα το δω κι αυτό.

[B][U]Cleo de 5 a 7 (Agnes Varda)[/U][/B]

Η ζωή της Cleo απ’ τις 5 ως τις 7… Η Αgnes Varda, μια απ’ τις εκφραστές του γαλλικού νέου κύματος , μας δίνει μια εικόνα απ’ τη ζωή μιας “barbie” όταν αυτή υποψιάζεται πως μπορεί να είναι βαριά άρρωστη. Συμβολικές αναφορές (καθρέφτες , ρολόγια) , παιχνιδίσματα με το χρόνο (πως αντιλαμβανόμαστε το πέρασμα του χρόνου, ανάλογα με την ψυχολογία μας), κριτική στον - εγκλωβισμένο στην εικόνα του - σύγχρονο άνθρωπο και πάνω απ’ όλα ο ρόλος του θανάτου στη ζωή μας …

[B][U]Du Rififi Chez Les Hommes (Jules Dassin)[/U][/B]

H πιο γνωστή ταινία του Jules Dassin (δεν έχω δει και άλλη, είναι η αλήθεια… Με Μελίνα κλπ)…Κλασσικό φιλμ-νουάρ , με παλιόφατσες , γυναίκες , αστυνομία , ληστεία , σκοτάδι, υπόκοσμο κλπ κλπ… Από κει και πέρα όμως αναλαμβάνει ο Dassin, να δώσει πνοή στο έργο… Κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές του αδυναμίες και ιδιαιτερότητες, οι οποίες βοηθούν είτε καταδικάζουν το σχέδιο τους … Επίσης , δομεί αριστοτεχνικά το εργό, ώστε πιάνεις τον εαυτό σου, να αγχώνεται για πολλά επιμέρους θέματα… Ομορφιά δηλαδή… Δείτε το… Θα τα πει και ο jiopas…:wink:

O Jiopas εχει πει πολλακις οτι προκειται για το καλυτερο μη αμερικανικο-film noir τουλαχιστον.
Τελειο απο ολες τις αποψεις!!!

Κατα την αποψη μου βεβαια…

‘’[B]De Rouille Et D’os[/B]’’(2012) του [B]Jacques Audiard[/B]

Kατα την προσωπικη μου αποψη ο [B]Jacques Audiard[/B] ειναι ο κορυφαιος Γαλλος σκηνοθετης της τελευταιας 20ετιας.Εχοντας δει ολες του σχεδον τις ταινιες,μπορω να το πω αυτο με βεβαιοτητα.Κατ’επεκταση περιμενα πως και πως την τελευταια του προσπαθεια.Δεν μπορω να πω ομως οτι ενθουσιαστηκα.Δεν ειναι κακη η ταινια,απλα ειναι αργη,μεγαλη σε διαρκεια και καπως υποτονικη.Απο την αλλη ειναι δυνατη συναισθηματικα ,οπως καθε εργο του [B]Audiard[/B],σκληρη κι ωμη φυσικα,στοιχεια που διακρινουν το συνολικο του εργο και με ακραια κορυφωση,αν κα εκβιαστικη για μενα.
Ανεργος πατερας ενος παιδιου,ψαχνεται απο εδω κι απο εκει και καταληγει φιλοξενουμενος της αδερφης του.Απο την αλλη νεαρη εκπαιδευτρια φαλαινων,τον γνωριζει σε ενα bar,παθαινει ενα μοιραιο ατυχημα στη δουλεια της που την αφηνει παραλυτη και συνδεεται ερωτικα μαζι του με μια περιεργη σχεση,γεματη.
Και οι δυο ηρωες αναζητουν μια θεση στην κοινωνια,μια ευκαιρια στη ζωη και την προσωπικη τους ελευθερια.Ομως οπως ανεφερα και πιο πανω η ταινια καπου αργει να εκτιναχθει,κανοντας μικρες ‘‘κοιλιτσες’’.
Η [B]Marion Cotillard [/B]ειναι πολυ καλη ως παραλυτη πρωην εκπαιδευτρια κι αποτυπωνει πειστικα ολη την λαχταρα για ζωη απο τη μια,την απογοητευση και το κομπλεξ απο την αλλη,ενω ο και ο νεαρος [B]Matthias Schoenaerts[/B] υποδυεται απλα κι ουσιαστικα εναν απλο ,καθημερινο,καπως αφελη ηρωα του περιθωριου που πασχιζει να αρπαξει κατι απο τη ζωη.
Ξαναλεω πως ειναι καλη ταινια,απλα μου αρεσε λιγοτερο απο τις προηγουμενες του τις οποιες και θεωρω αξεπεραστες(’’[B]Sur Mes Levres[/B]’’,’’[B]De Battre Mon Coeur S’est Arrete[/B]’’,’’[B]Un Prophete[/B]’’).

‘’[B]Nada[/B]’’(1974) του [B]Claude Chabrol[/B]

1)O [B]Chabro[/B]l μαζι με τον [B]Truffaut [/B]ειναι οι δυο αγαπημενοι μου [B]Γαλλο[/B]ι σκηνοθετες.
2)Λατρευω [B]Fabio Testi[/B],κυριως λογω spaghetti western και piliziotteschi,οποτε ημουν εξαιρετικα θετικα κειμενος για την ταινια.
3)Εχω διαβασει δυο βιβλια του [B]Γαλλου[/B] συγγραφεα,[B]Jean-Patrick Manchette[/B] στου οποιου το ομωνυμο βιβλιο ειναι βασισμενη η ταινια,οποτε ηξερα τι να περιμενω…
Αυτες ηταν οι προσδοκιες μου και η τεκμηριωση τους…
Παμε τωρα να σας πω τι ειδα τελικα…

Ειδα ενα σφιχτο,γεροδεμενο πολιτικο thriller στο οποιο μια τρομοκρατικη οργανωση με την επωνυμια NADA απαγαγει τον Αμερικανο Πρεσβυ και ζητα απο το κρατος λυτρα…
Η ταινια ενταγμενη σε ενα εκρυθμο και πολιτικα αναταραγμενο χρονικο περιβαλλον,στα μεσα δλδ της δεκαετιας του 1970 οπου οι πολιτικες ανακαταξεις και οι επαναστασεις ηταν πολυ διαδεδομενες οπως και οι πολιτικες απαγωγες,αντανακλα πολυ καλα το γενικοτερο κλιμα.
Χωρις να ειναι η καλυτερη απο τις πραγματικα παρα πολλες ταινιες του [B]Γαλλου[/B] ,ειναι τιμια,αξιοπρεπεστατη και πολυ καλογυρισμενη με προεξεχοντα οπως ειπα τον σκληρο και πολυ τυπα ,[B]Fabio Testi [/B]που προσωπικα γουσταρω παρα πολυ…
Κλασσικο a la ?70?s πολιτικο δραμα με αριστεριστικους διαλογους,τρομοκρατια,[B]Ευρωπη[/B] στα πανω της και αρκετη δραση προς το τελος οπου γινεται πραγματικα μακελειο και στιγματιζεται η αδικαιολογητη χρηση βιας απο τους μπατσους που απλα βαρανε στο ψαχνο χωρις να ξερουν το γιατι…
Safe bet η ταινια…

‘’[B]L’Alpagueur[/B]’’(1976) του [B]Philippe Labro[/B]

Το ‘’[B]L’Alpagueur[/B]’’ ειναι η δευτερη συνεργασια αναμεσα στον [B]Belmondo[/B] και τον σκηνοθετη/δημοσιογραφο [B]Philippe Labro[/B].Σε αυτην την ταινια ο [B]Γαλλος[/B] action hero υποδυεται εναν συγχρονο κυνηγο κεφαλων του οποιου οι μεθοδοι ειναι πιο σκληρες απο αυτες της αστυνομιας γι αυτο και μιαμυστικη οργανωση τον προσλαμβανει για την εξυπηρετησει…
Κλασικοτατος cool και larger than life [B]Βelmondo [/B]σε μια ταινια με αρκετη δραση,αλλα η οποια κανει κοιλια σε σημεια και κατ?επεκταση δεν ειναι ουτε η καλυτερη ταινια του [B]Belmondo[/B] ουτε απο τα καλυτερα γαλλικα αστυνομικα της δεκαετιας του 1970.
Δυσνοητη η σεκανς της αποδρασης απο τη φυλακη,αχρειαστες κωμικες πινελιες,ολοφανερες υπερβολες,αλλα παρ?ολα αυτα η ταινια ειναι watchable.
Αλλα μπροστα σε επη οπως το ‘’[B]Peur Sur La Ville[/B]’’ δεν πιανει μια…

Εγώ πάντως ψήθηκα να δω, κάποια στιγμή, τις ταινίες αυτού του σκηνοθέτη, του Jacques Audiard… ωραία ανάλυση jiopas, θα μπουν στη λίστα! Μόνο πότε θα τις δω όλες αυτές δεν ξέρω… :stuck_out_tongue:

Απο [B]Jacques Audiard[/B] να δεις αφοβα ο,τι εχει βγαλει.
Μια και μια ειναι οι ταινιες του…

‘’[B]Deux Hommes Dans Manhattan[/B]’’(1959) του [B]Jean-Pierre Melville[/B]

Oταν γραφω κριτικη για τον [B]Truffaut[/B],τον [B]Chabrol[/B] και τον [B]Melville[/B] νιωθω πραγματικη ευτυχια καθως αποτελουν τους τρεις αγαπημενους μου [B]Γαλλους[/B] δημιουργους!!!
Τι να πω λοιπον για τον σκηνοθετη του ‘’[B]Le Samurai[/B]’’,του ‘’[B]Le Cercle Rouge[/B]’’ και του ??[B]Le Deuxieme Souffle[/B]’’,αλλα και του ‘’[B]Le Doulos[/B]’’?
Στα πρωτα του βηματα ο [B]Melville[/B] ειναι εμφανεστατα επηρεασμενος απο το αμερικανικο film noir και καταφερνει ομως να βαλει και το δικο του στιγμα στο ειδος με μια αξιολογοτατη ταινια που ειναι αξιοπρεπεστατος φορος τιμης στο ειδος.
Σε μια συνεδριαση του [B]Ο.Η.Ε.[/B] ο [B]Γαλλος[/B] ομολογος απουσιαζει και ενας δημοσιογραφος και ενας φωτογραφος εφημεριδας οργωνουν μεσα στη νυχτα το [B]Manhattan[/B] προκειμενου να βρουν τι συμβαινει.
Και ολα αυτα με τη διαρκη συνοδεια jazz μουσικης.
Αξιολογοτατο γαλλικο αστυνομικο με μυστηριο και ωραιους διαλογους που καυτηριαζουν τη δυναμη του [B]Τυπου[/B] και την τεταρτη εξουσια.

Pour elle (κοινωνική περιπέτεια θα το έλεγα)

Rrrrrr (κωμωδία τρελό γέλιο)

Crime d amour / Passion (2012) (ψυχολογικό θρίλερ)
http://www.imdb.com/title/tt1459012/?ref_=sr_1 [ή το Passion (2012) το Remake]

Και το έπος
Υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος
http://www.imdb.com/title/tt1259014/?ref_=tt_rec_tt (μέρος 1ο)

και μέρος 2ο

1)?[B]?Pour Elle[/B]’’ .Καλο ,αλλα μεχρι εκει.Σχεδον θα ελεγα πολυ κακο για τι τιποτα.Καλη ταινια,αλλα τιγκα στην υπερβολη.
Τα αλλα δυο δεν τα εχω δει.
Οσο για το ‘’[B]Mesrine 1 & 2[/B]’’,καλα,αλλα απεχουν πολυ απο το να χαρακτηριστουν υπερτατα.
ετσι ειναι τα επη,μην τρελαθω τωρα.Βιντεοκλιπιστικη σκηνοθεσια και θεοποιηση ενος εγκληματια.
Καλες ταινιες,αλλα ξεχνιουνται γρηγορα.

Δε θα το έλεγα θεοποίηση ενός εγκληματία… Θα το έλεγα ξεσκέπασμα του βρωμο συστήματος… No offence… ίσως έχεις δίκιο για το έπος… Με συνεπήρε λίγο η ηθοποιία του Vince Cassel… Πολύ μέσα στο ρόλο!