Περι ιστοριας,θρησκειας και αποκρυφισμου

εχω τις καυλες μου σημερα με το συγκεκριμενο θεμα λογω και τον εορτων αλλα και λογω οτι η ιστορια ειναι μια απο τις μεγαλυτερες αγαπες μου.

νομιζω οτι και τα τρια εχουν αμεση σχεση μεταξυ τους για αυτο θεωρησα καλο ενα τοπικ πανω στο συγκεκριμενο θεμα.

ξεκιναω με ενα ντοκιμαντερ που ειδα χθες στο σκαι.

[SPOILER]καπου στη δεκαετια του 80ειχαν γινει ανασκαφες στην ιερουσαλημ,οπου βρεθηκε ενας ταφος ο οποιος υπολογιζεται τοι ηταν μεταξυ 30-70 μ.Χ.σε αυτον τον ταφο λοιπον βρεθηκαν εξι οστεοφυλακια.τα ονοματα που ηταν γραμμενα ηταν:ιησους του ιωσηφ,μαρια μυριαμνε(αρχοντισσα)η μαγδαληνη,,ιωσηφ αδερφος του ιησου,μαρια(η παναγια),ματθαιος(μελος της οικογενειας του ιησου μαλλον) και ιακωβος γιος του ιοσηφ και αδερφος του ιησου. και εδω ξεκινα τα ερωτηματικα και οι "πουστιες" των χριστιανων. καταρχας οι ταφοι τοτε ηταν οικογενειακοι.αρα η μαρια η μαγαδαληνη ηταν μελος της οικογενειας του ιησου,αρα λογικα η γυναικα του.επισης η παναγια μαλλον δεν ηταν και τοσο παρθενα οσο λενε καθως τα αδερφια του ιησου ικαζεται οτι ηταν και δικα της παιδια.τριτον καταριπτεται ο μυθος για τον και καλα παναγιο ταφο που επισκεπτονται κατα χιλιαδες καθε χρονο οι πιστοι.τεταρτον οι πιθανοτητες να μην ειναι αυτος ο ταφος του ιησου ειναι μια στις 30.000.

τελικα και αφου ειχε επικρατησει συγχηση το θεμα εγινε γαργαρα και ποτε δεν βγηκε πληρως προ τα εξω.
[/SPOILER]
τι πιστευετε εσεις για το συγκεκριμενο θεμα?

η προσωπική μ άποψη είναι πως ακόμη κ αν τελικά ο ιησούς δν είναι ο θεάνθρωπος που παρουσιάζουν οι γραφές , είναι μια προσωπικότητα της ιστορίας π οι απόψεις κ οι διδαχές του παρέμειναν .
αλλά ακόμη κ αν ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΝ ιησούς , όλες αυτές οι ιδέες π ξεπροβάλλουν από τον χριστιανισμό είναι το νόημα του. αγάπα τον διπλανό σου , ο εχων 2 χιτωνες να δίνει τον ένα κλπ. μη κοιτάτε τα παραμύθια (παλια γραφή κλπ) , μην κάθεστε να αναλύετε τα θαύματα π μπορεί κ να μην έγιναν ποτέ . αν καταφέρουμε να κρατήσουμε τα ουσιώδη του χριστιανισμού (κ φυσικά δν εννοώ τις αρπαχτές των παπάδων) θα την βγάλουμε καθαρή σε αυτόν τον πλανήτη θα είμαι ευτυχισμένος . κ αυτό είναι π έχει σημασία , πως θα ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά χωρίς αδικιες κ ανισότητες . τώρα αν στην τελική αυτό κάποιος το ονομάσει χριστιανισμό ή αγκουαμπισμό λίγο με ενδιαφέρει .

αυτο το Thread στις 02:09 …??
αντε να κανεις κουβεντα μεσα στο βραδυ…:?

αυτο που ειδες πρεπει να το ειδα και εγω πριν απο καμποσο καιρο…
πολλα παιζουν που δεν ξερουμε…
αλλα αυτο το μια στις 30.000 ειναι καπως αυθαιρετο…(οχι απο σενα, απο τους δημιουργους.)

και αν θυμαμαι καλα και με τα ονοματα που υπηρχαν στα οστεοφυλακια επαιζε ενα θεμα…
του στυλ οτι τοτε οι λεξεις σημαιναν πολλα πραγματα και αν εχεις σκοπο να πας καπου μια ιστορια, παει σχετικα ευκολα…
βεβαια με τοσα ατομα που ηταν στην ιστορια ειναι δυσκολο, απλα το λεω…

παντως ειναι δυσκολο να πεις κατι που να ειναι de facto…
Ποιο ευκολο ειναι να το παμε σε φιλολογικη κουβεντα…

Ήταν να κανει ένα ντοκιμαντέρ ο James Cameron σχετικά με αυτούς τους τάφους στους οποίους αναφέρεσαι αλλα δεν ξέρω τι έχει γίνει με το θέμα. Ειχε πάρει διαστασεις πάντως όταν ανακοινώθηκε και είχε αντιδράσει η καθολική εκκλησία με διάφορες ανακοινώσεις και αφορισμούς κατά του σκηνοθέτη (να και ένας λόγος που επιτέθηκε και στην τελευταία του ταινία Avatar). Πάντως απο τότε που βγήκε το Avatar δεν ξανακουσα τίποτα για αυτο το ντοκιμαντερ.

παντως αν δεν μας πουν ολα τα καναλια οτι ειναι αληθεια, εμεις δεν πιστευουμε τιποτα…

Tv… the new God
:stuck_out_tongue:

Προσωπικά πιστεύω οτι η θρησκεία μας είναι ένα καθαρά καλοστημένο παραμυθάκι για να μπορούν να ελέγχουν τις τότε κλειστές και αμόρφωτες κοινωνίες με τον εκφοβισμό μιας ανώτερης δύναμης.

Χρειαζόντουσαν έναν που θα έχει πολλά παράξενα ανεξήγητα τότε πάνω του που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν μόνο ώς θεόσταλτα. Και να ο Ιησούς Χριστός. (Χριστός = Αυτός που έχει το χρίσμα.) Αυτός ο Χριστός γεννήθηκε ενώ η μάνα του ήταν παρθένα, ήρθαν άγγελοι με κρίνους, αστέρια πάνω από τις φάτνες, μάγοι με δώρα, 12 μαθητές, 2-3 παραβολές, 3-4 “θαύματα”, μια αναμενώμενη σταύρωση κ το κορυφαίο για να δέσει το γλύκο μια νεκρανάσταση.

Άντε να πούν κιχ μετά αυτοί που είχαν δεί και είχαν ακούσει τον “γιό του θεού”.

Όμως πέρα απ’όλα αυτά, μέσα από την διδασκαλία του Χριστού ακούστηκαν πολύ σωστά και αξιοσέβαστα πράγματα.

Το μόνο που μου την σπάει στην όλη ιστορία είναι οτι θέλησαν να περάσουν αυτά τα μυνήματα μέσα από τον τρόμο κ όχι μέσα από την αλήθεια κ την λογική σκέψη…αλλά ας μην κάτσουμε να το αναλύσουμε αυτό. Είναι ένα ολόκληρο θρέντ μόνο του.

queen rulez, έχεις μήπως το όνομα του ντοκυμαντέρ?

αν δεν κανω λαθος…
[SIZE=“4”]
The Lost Tomb of Jesus[/SIZE]

Το πρόβλημα του χριστιανισμού και κάθε θρησκείας βασικά, είναι ότι πατάει πάνω στο φόβο του ατόμου για τον θάνατο. Όλα αυτά που διδάσκει “πρέπει” να τα πιστεύεις και να τα ακολουθείς για να κερδίσεις μια θέση στον παράδεισο.

Εγώ ούτε τον πλησίον μου αγαπάω αδιακρίτως, ούτε το άλλο μάγουλο θα γυρίσω, ούτε θα κάνω ταπεινή ζωή μακριά από υλικές απολαύσεις ώστε να εξασφαλίσω τη θέση μου στη “βασιλεία των ουρανών”. Μιζέρια σκέτη μου φαίνεται…

Όπως λέει κι ο γουόριορ, οι θρησκείες είναι δημιουργήματα ανθρώπων, άρα έχουν ελλείψεις. Ένα “τέλειο δόγμα” δεν γίνεται να υπάρχει.
Από κει και πέρα, όλες οι θρησκείες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανθρώπινη ιστορία, οπότε έχουν πολύ πράμα να βρεις άμα την ψάξεις.
Άμα δηλαδή δεις πέρα από την εικόνα του “πιστού που προσκυνάει” όλες οι θρησκείες έχουν αρκετά να σου προσφέρουν ως παρατηρητή. Και φυσικά ο χριστιανισμός είναι μια από αυτές.

Εσύ όμως έχεις για δόγμα ό,τι πει ο Γουόριορ, φανμπόη! Χοχοχο!

Πέρα απ’ την πλάκα ισχύει αυτό που λες…

πρεπει να το εχω ξαναπει καπου,αλλα οι βασικες αρχες και αξιες του χριστιανισμου ειναι ισως οι σωστοτερες που υπαρχουν σε μια θρησκεια.μονοι τους εχουν καταφερει ολοι οι “πατερες”,οι παπαδες και οι λοιποι ηγετες του χριστιανισμου να κανουν τον κοσμο να νιωθει μια απεχθεια για τη συγκεκριμενη θρησκεια.

ποτε δεν ειχε πει(τουλαχιστον απο οτι ξερουμε)ο ιησους οτι πρπει να κανουμε πολεμους στο ονομα της πιστης(σταυροφοριες και λοιπα),ποτε δεν ειπε οτι πρεπει πρωτα να παντρευτουμε και μετα να κανουμε σεξ(ελεος) και διαφορα αλλα ωραια τετοια.

Σορι boy, αλλά αυτά για “βασικές αρχές και αξίες” του χριστιανισμού τα βρίσω ολίγον τι κουραφέξαλα.

Υπάρχουν κάποια καταγεγραμμένα κηρύγματα και από αυτά μπορείς κανεί να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει. Όπως και από τα κηρύγματα των αποστόλων αργότερα. Από κει και πέρα πάνω σε αυτά φτιάχτηκε ένα δόγμα που ονομάστηκε χριστιανισμός. Αυτό θα κριτικάρω εγώ όχι τα “λόγια του Χριστού”. Αλλιώς μπορώ να σου ερμηνεύσω το “ο έχων δύο χιτώνας να δίνει τον έναν” ως πρωτοκομμουνιστικό μανιφέστο.

Έδιτ: Αποκάτε, θα φέρω Undertaker, be careful!

μα το θεμα ειναι οτι και εγω δεν γουσταρω το δογμα του χριστιανισμου στην ολοτητα του και δεν ειμαι κολημενος με καμια θρησκεια.ισα ισα που ολα αυτα τα εθιμα,τα κυρηγματα τωνα ποστολων και ολα αυτα τα βρισκω στον μεγαλυτερο βαθμος λαθος και χαζα.

αλλα,τι λαθος βρισκεις στο"αγαπατε αλληλους" π.χ.?τα λαθη εγιναν αμεσως μετα την επικρατηση του χριστιανισμου με τις οικουμενικες συνοδους και ολες αυτες τις παπαριες που αλλοιωσαν κατα πολυ τα βασικα συστατικα της θρησκειας.

τωρα βεβαια οι ιστοριες για θαυματα,αγιο πνευμα,κρινους και αγγελους ειναι τουλαχιστον γελοιες.

Δε βρίσκω ούτε λάθος ούτε σωστό.

Εγώ προσωπικά δεν αγαπάω “αλλήλους”.
Αγαπάω όσους θέλω και είναι και λίγοι.

Γι’ αυτό σου λέω, αν απομονώσουμε μια-μια τις διδαχές που λέγεται ότι κύρηττε ο Χριστός, δε θα βγάλουμε ποτέ άκρη, ο καθένας καταλαβαίνει αυτά που θέλει. Η θρησκεία είναι εξ’ ορισμού δόγμα οπότε ή την απορρίπτεις ή την αποδέχεσαι.

queen rulez αν ερθω σπιτι σου και σου αρπαξω ολη την δισκοθηκη θα με αγαπας το ιδιο…??
αν ειναι ετσι πες μου που μενεις, και συνεχισε να με αγαπας το ιδιο…

ChrisP φυσικα και πατάει πάνω στο φόβο του ατόμου για τον θάνατο, αλλα ταυτοχρονα παταει και στον φοβο για το μελλον σε αυτη τη ζωη…
απο οταν ειμαστε μικροι , πως αν δεν κανουμε τον σταυρο μας εξω απο εκλλησια ειμαστε και εγω δεν ξερω ποσο κακοι, ως το πρεπει να κανω σωστη ζωη γιατι ο θεος δεν θα εχει στρωμενο χαλι για το μελλον των παιδιων μου και το δικο μου… (ωραιος θεος…!!)

Νταξ ο χριστιανισμός μας είναι οίκειος έχει πλάκα. “Αγαπάμε” πάσχα χριστούγεννα κλπ (λαμπάδες - αρνιά - κοκορετσια - βαρελωτα -χριστουγεννιάτικο δέντρο - άδειες - μισθούς κλπ) Ακόμα και οι γραφικότητες των παπάδων και του συναφιού των πιστών τους μας πριζώνουν ευχάριστα θα έλεγα. Που να είμασταν σε καμιά βαθειά ισλαμιστική χώρα (πχ στο Ντουμπαι καταδίκασαν μια κοπελίτσα σε 3 μέρες φυλάκιση γιατί είπιε…μπύρα!). Μόνο το τιμολόγιο που έχει ξεφύγει τελείως μου τη σπάει πραγματικά (βαφτήσια - γάμμοι - κηδείες) είπαμε να πληρώνεις περισσότερο για τη κηδέια σου από ότι θα πλήρωνες σε φακελάκι στο γιατρό για να σε σώσει πάει πολύ…still αγαπάμε! Και “ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ” ε must τι γλυκεία προπαγάνδα περι πατρις-θρησκείας-ορθοδοξίας…με έποιασε νοσταλγία τώρα…

http://www.youtube.com/watch?v=6EI71Uk28rI

καλτ

Δογματικό χαρακτήρα μπορούν τα πάντα ν’ αποκτήσουν, αρκεί να υπάρχει το θρησκευτικό αίσθημα.
Δηλαδή, λατρεία στο “ανώτερο”, τυφλή υποταγή, αδυναμία βούλησης.

Οπότε το θρησκευτικό αίσθημα δεν αναφέρεται αποκλειστικά σε κάποιον αόρατο θεό, αλλά ίσως και σε κάποιον ήρωα/επαναστάτη, πολιτικό ή πολιτική ιδέα.

Δόγμα μπορεί να χαρακτηριστεί και ο αθεισμός, αν διακρίνεται από αυτά τα χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν κάποια καταγεγραμμένα κηρύγματα και από αυτά μπορείς κανεί να βγάλει τα συμπεράσματα που θέλει. Όπως και από τα κηρύγματα των αποστόλων αργότερα. Από κει και πέρα πάνω σε αυτά φτιάχτηκε ένα δόγμα που ονομάστηκε χριστιανισμός. Αυτό θα κριτικάρω εγώ όχι τα “λόγια του Χριστού”. Αλλιώς μπορώ να σου ερμηνεύσω το “ο έχων δύο χιτώνας να δίνει τον έναν” ως πρωτοκομμουνιστικό μανιφέστο.

:thumbup:Εδώ βρίσκεται όλη η ουσία, στην ερμηνεία…