Επαγγελματικος Προσανατολισμος

Aχά πολύ ενδιαφέρων ακούγεται! Έχω μεγάλη πώρωση με τη φυσική είναι αλήθεια!
Εγώ σκεύτομαι να ακολουθήσω τν τομέα της πυρηνικής φυσικής και έπειτα να ασχοληθώ με την έρευνα…

Ροουζ κοπέλα είσαι, έτσι;

Ναι ναι χρόνια τώρα:)

Επειδή έχω τελειώσει πάνω σε πυρηνική φυσική (αλλά Αθήνα) μπορώ να σου δώσω ορισμένες πληροφορίες. Θα επανέλθω αργότερα όμως γιατί πρέπει να φύγω τώρα.
Για να σου δώσω κουράγιο, να ξέρεις ότι δεν είναι εντελώς μαύρα τα πράγματα με την έρευνα, υπάρχουν διέξοδοι, αλλά πρέπει να γουστάρει τρελά κανείς για να παραβλέπει τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Ωραία, είσαι η τέλεια νύφη για ένα φίλο μου :stuck_out_tongue:

[προσπεράστε αυτά τα ποστ ;ρ]

M’αυτά που της γράφεις της κοπέλας ούτε απ’έξω δε θα περάσει :smiley:

Το φυσικό ίσως και να μην είναι η πλέον εύκολη σχολή και αυτό είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων όπως η αντικειμενική δυσκολία μερικών μαθημάτων (γι’αυτό φταίει ο θεός που έκανε τόσο πολύπλοκο τον κόσμο), το πλήθος των μαθημάτων κ ο όγκος της ύλης (αν διαβάζεις συστηματικά αυτό δεν είναι πρόβλημα), μερικοί κομπλεξικοί καθηγητές (λίγο πολύ έχει σε όλες τις σχολές), οι καταλήψεις που παρεμποδίζουν τη ροή των μαθημάτων (κι ας με βρίσει ο νάιτσκαι), όχι απαραίτητα με αυτήν τη σειρά. Πάντως όσο κ αν θέλω να πιστεύω ότι από όλα τα μπουρ** της τριτοβάθμιας είμαστε το χειρότερο, τελικά τείνω να καταλήξω πως σε σχέση με συγγενείς σχολές, π.χ. πολυτεχνεία ή χημικομαθηματικά κλπ οι διαφορές στη δυσκολία είναι μικρές και υποκειμενικές.

Για επαγγελματική αποκατάσταση δεν είμαι ο πλέον ενδεδειγμένος για να σου πω, για καθηγητής στο δημόσιο θα ξέρεις ότι τα πράγματα είναι δύσκολα κ για άλλες διεξόδους δε γνωρίζω, αφού για την ώρα παραμυθιάζομαι με μεταπτυχιακά στο εξωτερικό κετς όταν με το καλό τελειώσω -υπάρχει πάντως διάχυτη η αίσθηση πως το ΤΕΕ και οι μηχανικοί μας τρώνε τις δουλειές :p. Αν δε διστάσεις να φύγεις στο εξωτερικό μόλις τελειώσεις νομίζω πως θα βρεις εύκολα το δρόμο σου.

Προσπαθώντας να μπω λίγο στη θέση σου, νομίζω πως αυτό που έχει σημασία είναι να επιλέξεις κάτι που γουστάρεις -και στο φυσικό σίγουρα βγάζεις γούστα-, αν έχει και καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας τότε είσαι από χέρι κερδισμένη. Τελειώνοντας τη σχολή διαπιστώνω πως αν είχα την πρωθύστερη γνώση που αποκόμισα εδώ, θα επέλεγα εύκολα και πάλι το φυσικό, αλλά ίσως να μη σου απαντούσα το ίδιο σε 4-5 χρόνια από τώρα που θα είχα δει κ τι γίνεται έξω στη ζούγκλα.

Για να κρίνετε τον βαθμό δυσκολίας μην ξεχνάτε και έναν ακόμα παράγοντα… Τον βαθμό εισαγωγής στην εκάστοτε σχολή…
Για παράδειγμα εγώ σπουδάζω στο Χημικό του Α.Π.Θ. Όταν μπήκα η βάση ήταν 14700 μόρια. Αν ο βαθμός δυσκολίας των μαθημάτων είναι στο ίδιο επίπεδο με το πολυτεχνείο που η βάση είναι 18000+ τότε το χημικό είναι πολύ πιο δύσκολο. Γιατί αλλιώς θα αντεπεξέλθει ο μαθητής του 18 και αλλιώς αυτός του 14,7… Πάντως οι Σ.Θ.Ε του Α.Π.Θ έχουν βγάλει όνομα ως οι πιο δύσκολες στην Ελλάδα…

On topic προσωπική μου άποψη είναι ότι αν μπεις σε μια σχολή επειδή το θέλεις πραγματικά και όχι επειδή απλά εκεί πέρασες, και είσαι καλός στο αντικείμενο σου, αργά η γρήγορα θα βρεις την δουλειά που φανταζόσουν… Για το δημόσιο θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα άμεσα χρόνια… Αν θέλεις καθηγητιλίκι κοίτα για κανένα ιδιαίτερο ή σε φροντιστήριο… Όσο για την έρευνα, από όσα έχω δει στην σχολή μου, μόνο ότι γίνεται μέσα στα πανεπιστήμια και αυτά πάλι αρχίζουν και τα περιορίζουν… Η καλύτερη λύση είναι εξωτερικό…

Κοίτα ότι το γουστάρω το γουστάρω τέρμα σ’ αυτό ούτε λόγος και επιπλέον δεν σκέφτομαι να μείνω Ελλάδα μετά το τέλος των σπουδών μου! Σούμπιτη για εξωτερικό!

Περιμένω να ξεμπερδέψεις! :stuck_out_tongue:

Απαπα δημόσια και καθηγητιλίκη μακριά!!! Και ούτως ή άλλως δεν έχω σκοπό να μείνω στην Ελλάδα! Έρευνα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε για δίγμα… Δυστυχώς!

Έλα μου?:stuck_out_tongue:

Χείμαρρος η Ρόουζ… μισή σελίδα ποστ…:lol:

[SPOILER]Σορρυ για το off topic…:frowning: [/SPOILER]

Χαχαχχα συγνώμη ρε παιδιά απλά δεν ξέρω ακόμα πως να τα βάζω όλα μαζί σε ένα!:stuck_out_tongue:
Θα μάθω τι στο καλό?!

Ναι βρε,πλάκα κάνω… Απλά το topic έγινε από “Επαγγελματικός Προσανατολισμός” σε “Ρωτώντας την Ρόουζ…”

Χαχαχχα δίκιο έχεις! Πλάκα πλάκα έχω καπαρώσει μια ολόκληρη σελίδα μόνη μου!! Ντροπή μου!:stuck_out_tongue:

οσο περναει ο καιρος αγχωνομαι περισσοτερο που ειμαι ακομα στο ιδιο σημειο που ημουν πριν καποιους μηνες…δεν εχω βαλει ακομα καποιο στοχο…δεν εχω σκεφτει ουτε καν επιλογες…κοιταω και ξανακοιταω τις διαφορες σχολες και καμια δε μου κανει κλικ

Mην τρελαινεσαι γιατι ασχετα απο το 1ο πτυχιο σου, μπορει να καταλυξεις να κανεις μαστερ σε καποιο αλλο πεδιο, η απλα να απασχοληθεις σε εναν παρεμφερη τομεα.
Απλα κοιτα τι πραγματικα σε ενδιαφερει, και μη κοιτας τα μορια. Μia χαμηλη σχολη δε σημαινει οτι ειναι γτπ.

Φίλε μου μη κοιτάς σχολές. Κοίτα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Έχει τεράστια διαφορά. Αν περιμένεις να περάσεις σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο για να αποκτήσεις γνώση, κάνεις τεράστιο λάθος και είσαι απλά ρομαντικός. Στην Ελλάδα θα σου μάθουν πως να παπαγαλίζεις, πως να κάνεις σκονάκι, πως να κάνεις λαμογιές, πως να μπεις σε κόμμα για να περάσεις μαθήματα, πως να γλύψεις καθηγητές, πως να πατήσεις πάνω στον άλλον για να επιβιώσεις.

Σκέψου τι επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις πρώτα και μετά κάτσε να βρεις σε ποιά σχολή αντιστοιχεί. Και για μένα, απέφυγε σχολές αμπελοφιλοσοφίας και μπλα μπλα που θα σου μάθουν 2 πράγματα μέσω παπαγαλίας και θα σε αφήσουν με ένα χαρτί-πατσαβούρι στο χέρι. Αν θέλεις να μάθεις κάτι πραγματικά, θα το διαβάσεις μόνος σου ή θα το μάθεις πάνω στη δουλειά. Το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι απλά μια γραμμή στο βιογραφικό σου. Τίποτα παραπάνω-τίποτα παρακάτω.

κατι σχετικα οφτοπικ και ασχετο με τη κουβεντα, σορυ για την παρεμβαση δλδ, αλλα τα παραπανω μπολντ εχουν καταντησει εκνευριστικο κλισε του μεσου ελληνα μοιρολατρη φοιτητη…νομιζετε οτι στο εξωτερικο(ευρωπας) ειναι πολυ διαφορετικα τα πραματα?απο τη δικη μου εμπειρια+καποιων γνωστων μου που ακομα σπουδαζουν ή συνεχιζουν εξω τις σπουδες τους, οχι! Εκει να δειτε τι θα πει παπαγαλια προκαθορισμενης υλης 50 σελιδων με στανταρ θεματα και ασκησεις/τροπολογια τους, εκει να δειτε τι θα πει γλυψιμο και ανταγωνισμος απανθρωπου χαρακτηρα…

σορυ αλλα μην υποβαθμιζεται τοσο απολυτα το Ελληνικο Πανεπιστημιο, το οποιο υποφερει απο πολλα αλλα εγω προσωπικα πιστευω ακομα σε αυτο…Εξω θα παρεις σκεψη μασημενη για να την ξαναμασησεις+το πεδιο γνωσεων που θα σου προσφερει θα ειναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ περιορισμενο σε καποια υλη οπου τιποτα περα απο αυτη δεν θα σου ‘επιτρεψει’ κανεις να ψαξεις…

θυμαμε οταν εκανα στο μετραπτυχιακο Χρηματοοικονομικη 1 και μας αρχισαν για portfolio theory , που εδω τα ειχα κανει στην αρχη και μαλιστα με πολυ περισσοτερη λεπτομερια+ ποικιλια ασκησεων…οι περισσοτεροι ψαρωσαν το κωλο τους, εγω με εναν Κυπριο απλα διαβασαμε μια βδομαδα πριν τις εξετασεις…οπως και επισης μας βγηκε το λαδι στα υπολοιπα μαθηματα, επειδη εαν ο καθηγητης αλλαζε λιγο ενα θεμα ή εβαζε μια μικρη παγιδουλα, 100 ατομα μεναν απο κατω μαλακες επειδη δεν ειχαν μαθει πως να σκεφτονται μονοι τους…

εδω αν πας καπου καλα-οπου τμηματα υπαρχουν προφανως που κανουν και καλα τη δουλεια τους και ειναι αναγνωρισμενα-μπορει να αντιμετωπισεις καποια-αρκετα προβληματα αλλα θα αμβλυνεις την κριτικη σου σκεψη, θα ψαχτεις, θα σου δωθει μια πολυ μεγαλη ποικιλια διαφορετικων αναγνωσματων/γνωστικων πεδιων και το κυριαρχο, θα μαθεις να σκεφτεσαι!

Λαμογιες, παπαγαλιες,σκονακια κτλ υπαρχουν παντου…οπως επισης και η σχεδον παντελης ελλειψη πρακτικης εφαρμογης των γνωσεων σου, πρωτου βγεις στην αγορα(που στο εξωτερικο αυτο δεν παιζει, εχουν αναλογα προγραμματα)…αλλα οχι τετοια υποβαθμιση στο Ελληνικο Πανεπιστημιο, οποιος εχει θεματα μαζι του ψαχνεται και απαιτει λυσεις-οπου εδω αν εισαι σωστος θα βρεις την χρησιμοτητα-ή οχι:p καποιων παραταξεων(διοτι η πολιτικη σου ζυμωση πρεπει να ξεκινησει απο νωρις)-…

Τεσπα, παπαρδελα, δες τη επαγγελμα θες να ακολουθησεις και μετα δες και αναλογες σχολες, ρωτα τριτους, ψαξου και μπορεις να βρεις πολυ καλα τμηματα με καλες προοπτικες και καλη υποδομη, δεδομενου και τη γενικη εικονα της χωρας…τα του εξωτερικου μην τα ζηλευετε πολυ, περα απο οργανωση ειναι ολα οσα φωναζουμε για τα μελλοντικα ελληνικα πανεπιστημια Α.Ε. κτλ…

Επιτέλους! Πέστα ρε άνθρωπε. Οι περισσότεροι όλο κλαίγονται και επαναπαύονται.
Δεν πάει έτσι. Χρειάζεται ψάξιμο, από μόνοι μας να διαβάσουμε το κάτι παραπάνω και χρήσιμο όταν είμαστε φοιτητές. Να πηγαίνουμε σε βιβλιοθήκες, σε πρακτικά σεμινάρια που θα χρειαστούν στο μέλλον για την δουλειά μας, να κατανοούμε αντί να παπαγαλίζουμε, να συζητάμε, να είμαστε σκεπτόμενα άτομα που δεν κολλάνε μόνο στην ύλη και πώς θα βγει για να δώσουμε εξετάσεις.
Και πάνω απ’όλα να γουστάρουμε αυτό που κάνουμε και να το κάνουμε με την ψυχή μας και όχι για την ψυχή της μάνας μας κλπ…

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, θα έλεγα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην Αγγλική Φιλολογία της Αθήνας γιατί μου άνοιξε τους ορίζοντες και ακόμα και τώρα που δεν είμαι φοιτήτρια συνεχίζω να ψάχνομαι και ν’ανεβαίνω στην σχολή για συνέδρια και για την βιβλιοθήκη.
Ναι, το πανεπιστήμιο έχει ακόμα πράγματα να μας προσφέρει αν δεν μας παρασύρει η παρακμή και η μοιρολατρία. Και στο κάτω κάτω ας το κάνουμε εμείς καλύτερο, καθένας με τον τρόπο του όσο μπορεί.

Παπαρδέλα καλή τύχη για το μέλλον σου και σου εύχομαι να κάνεις πάντα αυτό που γουστάρεις περισσότερο ως επάγγελμα.