Επαγγελματικος Προσανατολισμος

δυσκολευομαι πολυ γαμωτο…σκεφτομαι οτι αυτο που θα αποφασισω θα το κανω για μια ζωη …δε θελω να παρω λαθος αποφασεις…και το οτι δεν εχω καν επιλογες για να παρω αποφασεις με ενοχλει περισσοτερο…

Χαλαρωσε ρε, μην τα βλεπεις τοσο τραγικα, κανεις δεν σε υποχρεωνει αλλα ουτε και σου εγγυαται οτι αυτο που θα σπουδασεις θα ειναι το επαγγελμα σου για μια ζωη.

δεν το βλεπω τοσο τραγικα νταξει εννοειται!..απλα θα ηθελα να σπουδασω πανω σε κατι που θα μπορω να το κανω και επαγγελμα μου μετα προφανως! αλλα π.χ. ρε πουστη μου…μου αρεσουν οι σχολες που εχουν να κανουν με το περιβαλλον,τη προστασια του κτλπ…ωπου ρωταω ομως μου λεν φιλε αποκατασταση 0,δυσκολα και τετοια…και σκεφτομαι μηπως τελικα μετανιωσω αν επιλεξω κατι τετοιο και αργοτερα ταλαιπωρουμαι.

Περιβάλλον; Μπορώ να σου πω ότι θες, οπότε ρώτα ελεύθερα.

Αποκατάσταση μηδέν σου λέει ποιος; Εάν κάτι θα πουλάει σίγουρα τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι το πεδίο της Ενέργειας, Φυσικών Καταστροφών και του Περιβάλλοντος. Στο υπογράφω.

Στην Ελλάδα μπορείς να δουλέψεις σε περιβαλλοντικά γραφεία που εκπονούν περιβαλλοντικές μελέτες για έργα κλπ. Παρ’ όλα αυτά όμως, πολύ καλά μεταπτυχιακά προγράμματα υπάρχουν στη Φινλανδία -χωρίς δίδακτρα, προγράμματα στα Αγγλικά- όπου εκεί ασχολείσαι με πράγματα που εδώ ούτε φαντάζεσαι. Έχω φίλο που θέλει να ασχοληθεί με περιβάλλον και προσανατολίζεται για εκεί πάνω.

A ρε παπαρδελα και εγω ετσι ημουν…Μαλιστα ηθελα να περασω στο μηχανικων περιβαλλοντος στα Χανια αν και οι βαθμοι δεν το επετρεψαν τελικα:p

π.χ. απτο τμημα δασολογιας και περιβαλλοντος η το διαχειρησης ενεργειακων πορων,με τι θα μπορουσα να σχοληθω αργοτερα εχωντας ξερω γω και ενα καλο μεταπτυχιακο?ρωταω για τα 2 συγκεκρημενα γιατι ξερω οτι ειναι θεσσαλονικη και δε θελω να φυγω απο δω…

Σκέψου ότι κάθε τεχνικό έργο (δρόμοι, σήραγγες, φράγματα, γέφυρες) πρέπει να συνοδεύεται από μια μελέτη όπου θα αναφέρονται οι επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον. Οπότε οι κατασκευαστικές/τεχνικές εταιρείες ζητάνε Μηχανικούς Περιβάλλοντος.

Επίσης σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη διαχείρηση του νερού (υπόγειου και μη) και τη προστασία του από τυχών μολύνσεις, διαχείρηση και επεξεργασία αποβλήτων, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος μετά από καταστροφές, βιοενέργεια, είναι πάρα πολλά. Ειδικά εάν θες να κυνηγήσεις μια δουλειά στο εξωτερικό, θα βρεις περισσότερες ευκαιρίες στο κομμάτι “Περιβάλλον” απ’ ότι εδω.

Για τις σχολές που αναφέρεις δεν έχω ιδέα, αλλά προσωπικά σπουδάζω στο Γεωλογικό της Αθήνας, το οποίο είναι και το μόνο απ’ τα Γεωλογικά της Ελλάδας που ασχολείται και με περιβάλλον (Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος είναι το πλήρες όνομα). Εάν θα σε ενδιέφερε να περάσεις και εκτός Θεσσαλονίκης καλό θα ήταν να το τσεκάρεις (αν και θα σου βγει η πίστη εκεί μέσα), απλώς υπάρχουν αρκετά μαθήματα σχετικά με το περιβάλλον, όπως Γεωλογία Περιβάλλοντος, Υδροχημεία, Ρύπανση Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, Περιβαλλοντική Γεωχημεία, κλπ.

Με περιβάλλον ίσως ασχοληθώ κι εγω, το 'χω μέσα στις επιλογές μου, απλά να ξέρεις ότι τέτοια επαγγέλματα δυστυχώς έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση στο εξωτερικό, παρά στην Ελλάδα.

ναι ειχα ψαξει σχετικα με το τμημα γεωλογιας και μου φανηκε ενδιαφερον οσον αφορα ανανεωσιμες πηγες ενεργειας κτλπ…απλα θα με ενδιεφερε και κατι πιο εξειδικευμενο…π.χ. να βγω βοτανολογος απο μια σχολη η φυτολογος η κατι τετοιο…και δεν εχω ιδεα αν υπαρχουν θεσεις εργασιας μετα ακομα και για ερευνα οταν βγεις απο τη σχολη.

Το κάτι πιο εξειδικευμένο σκέψου ότι συνήθως το παίρνεις με κάποιο μεταπτυχιακό. Κατά τ’ άλλα βρες γνωστούς που σπουδάζουν αυτά που σε ενδιαφέρουν, ρώτα και βρες όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείς για αυτά που σε ενδιαφέρουν. Τσέκαρε και τα site των σχολών, έχουν αρκετές πληροφορίες.

Δεν ξέρω πού ακριβώς θες να αποκατασταθείς επαγγελματικά, αλλά πολύ καλός μου φίλος τελείωσε κάτι στο Αγρίνιο που δεν θυμάμαι (ιχθυοκαλλιέργειες? και του πήρε και χρόνια). Πήγε σε καλό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου για μεταπτυχιακό, απορροφήθηκε άμεσα σε εταιρεία περιβαλλοντολογικών μελετών στο uκ και τώρα που είναι γύρω στα 30 βγάζει πολλές χιλιάδες λίρες το χρόνο, ναι.
Άλλος φίλος από ιχθυοκαλλιέργειες πήγε Νορβηγία.
Ναυτιλιακα --> Δανία
Βιομηχανικός σχεδιασμός ή κάτι τέτοιο --> Γαλλία

Έχουν μεγάλη απορρόφηση αυτά τα απροσδιόριστα, εξειδικευμένα, σύγχρονα επαγγέλματα, αρκεί να έχεις όρεξη να ψαχτείς και να μη φοβάσαι να φύγεις - γιατί στην Ελλάδα τα πράματα είναι γενικά στριμωγμένα. Και όσο περνούν τα χρόνια (και με την φρούδα ελπίδα πως ίσως όντως γίνει και καμια απόπειρα για “ανάπτυξη” στην ψωροκώσταινα) πιστεύω θα ανοίγουν τέτοιου είδους θέσεις εργασίας.

Οι υπόλοιποι τον πούλο:roll:

Λοιπον…ειχα μια σκεψη …σχετικα με το πως θα μπορουσα να ασχοληθω με την κατασκευη/σχεδιασμο ποδηλατων…και σκεφτομαι μεσω ποιας ειδικευσης μπορει να επιτευχθει αυτο…παιζει να γινεται μεσω φυσικης,αν παρεις μηχανικη?γιατι ουσιαστικα το ποδηλατο,η γεωμετρια του,η κινηση του βασιζεται πανω σε νομους της φυσικης…

Τετοια κατασκευαστικα πραγματα, σε ΤΕΙ κανουν περισσοτερο.

ναι επειδη ομως δεν ειναι απλη κατασκευη…δεν ειναι ενα ποτηρι ξερω γω…βασιζεται σε νομους φυσικης,μαθηματικων κτλπ…

Αν δεν ειναι απλη η κατασκευη ενος ποδηλατου, τοτε η κατασκευη/σχεδιασμος αεροπλανου τι ειναι ξερωγω ?? :stuck_out_tongue:
Στο ποδηλατο δεν υπαρχει και τιποτα το μηχανολογικο αλλωστε, μονο ο σκελετος.
Ολα τα αεροδυναμικα λαμβανονται υπ’οψην οταν κατασκευαζουν το οτιδηποτε ρε.
Φανταζομαι δεν κολλανε μονο τα σιδερα στα τει, αλλα μελετανε ολες τις παραμετρους.
:wink:

για τη κατασκευη σχεδιασμο αεροπλανου υπαρχει ομως συγκεκρημενη σχολη γιαυτο ρωταω…
και το ποδηλατο δεν ειναι μονο σκελετος…!

Δεν ξερω περισσοτερα, μαλλον θα στα πουν καλυτερα τα ατομα που σπουδαζουν στο πολυτεχνειο ή σε καποια μηχανολογικη σχολη των τει.

παπαρδέλα υπάρχει η αεροναυπηγική, αλλά προφανώς όποιος την έχει διδαχθεί δεν κατασκευάζει μόνος του τα αεροσκάφη, γιατί άπτονται πολλών ειδικοτήτων. ακόμα και για την κατασκευή ποδηλάτων, υποθέτω πως αν πας σε μια εταιρία θα βρεις μέσα 3-4 είδη μηχανικών, θα βρεις σχεδιαστές κ.λπ. γενικά δεν υπάρχει συγκεκριμένη σχολή η οποία σου μαθαίνει να κάνεις ποδήλατα. υπάρχουν σχολές που θα σου μάθουν πώς λειτουργεί ένα ποδήλατο ή θα σου μάθουν πολλά πράγματα για κάτι το οποίο χρειάζεται ώστε να κατασκευαστεί ένα ποδήλατο και μετά, εφόσον εσένα σε ενδιαφέρει, κοιτάς να το εφαρμόσεις σε αυτόν τον κλάδο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να αποκτήσεις γνώσεις και σε άλλους τομείς του αντικειμένου. αυτό ονομάζεται εξειδίκευση και είναι κακό πράγμα γενικά αλλά τι να κάνεις, μας έμα8αν να το λατρεύουμε!

δες τα παρακάτω για να πάρεις μια ιδέα των ειδικοτήτων που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτό που ζητάς

edit: με λίγο πσάξιμο βρίσκεις κι αυτο
http://www.eng-tips.com/threadminder.cfm?pid=664&page=1

δεν είδα τι γράφουν, αλλά υποθέτω αν το ψάξεις κάτι 8α βρεις

αυτο που λεει ο σομναμπουλιστ βασικα. σχολη που να ασχολειται με κατασκευες ποδηλατων αποκλειστικα δεν υπαρχει, υπαρχουν σχολες ομως που σου μαθαινουν γενικα για κατασκευες.
οι μηχανολογοι μηχανικοι για παραδειγμα νομιζω εχουν ενα τοσο ευρυ φασμα απασχολησης που μπορουν να ασχοληθουν απο βιδες και ποδηλατα μεχρι μηχανηματα σε εργοστασια κτλ (αυτο βασικα πρεπει να στο απαντησει καποιος μηχανολογος, εγω δεν ειμαι και μιλαω λιγο στον αερα τωρα).
επισης υπαρχει νομιζω τμημα βιομηχανικου σχεδιασμου στο τει κοζανης που ασχολειται με σχεδια και κατασκευες, τσεκαρε το οπωσδηποτε.

παντως ειδικα το ποδηλατο οπως ειπε ο ναιτσκαυ δεν εχει μηχανη οποτε λογικα ειναι καπως πιο φλου η υποθεση. λογικα ακομα και αν δεν πας πανεπιστημιο μπορεις να ασχοληθεις με αυτο, αν το γνωριζεις καλα, απλα νταξει θα πας πανεπιστημιο θες δεν θες. :stuck_out_tongue:

και για να σπαμαρω λιγο: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

προφανως δεν ρωτησα αν υπαρχει σχολη αποκλειστικα για τη κατασκευη ποδηλατων! :stuck_out_tongue: απλα μεσα απο ποιες θα μπορουσα να ασχοληθω με αυτο… ευχαριστω χαλισεκο και σομνουμπαλιστ θα το ψαξω γυρω απο αυτα που μου ειπατε :wink:

edit:βιομηχανικου σχεδιασμου Κοζανη εχει πολυ ψηλη βαση ρε…970 μορια :stuck_out_tongue:

Συνεχίζοντας το σπαμάρισμα γιατί;