Επαγγελματικος Προσανατολισμος

μην κοιτας τα μορια ρε συ…το αντικειμενο κοιτα. να πχ απο γκουγκλ http://career.teikoz.gr/_pdf/ekdoseis/jobprofileBS.pdf . διαβασε οσο μπορεις και αν εχεις ορεξη να δεις τι παιζει. αλλα ξανα τα μορια μιας σχολης δεν εχουν να κανουν με το ποσο θα πετυχεις αργοτερα και τα σχετικα.

τι να σου πω, αμα θελησει να του βγει Ο ΠΑΤΟΣ στο διαβασμα για να παρει ενα πτυχιο μιας υπερεκτιμημενης σχολης, ας παει. εγω το εχω μετανιωσει.

Και μηχανολόγους να πάει ο πάτος θα του βγει. Και σχεδόν σε όλες τις
πολυτεχνικές σχολές ο πάτος θα του βγει. Και σε αρκετές εκτός πολυτεχνείου. Δεν είναι λογική αυτή. Τώρα κατά το πόσο είναι υπερεκτιμημένη θα το κρίνω όταν την τελειώσω. Μέχρι τότε δεν ξέρω.

καλα σιγουρα και στους μηχανολογους η στους χημικους μηχανικους ειναι πολυ δυσκολα τα πραματα. σε πολιτικους, αρχιτεκτονες, τοπογραφους μην νομισεις δεν ειναι τοσο τραγικα . τελοσπαντων δεν εχεις αδικο οταν λες πως δεν ειναι λογικη αυτη, αλλα και γω ετσι ελεγα και τωρα θελω να τα παρατησω…και νταξει διαβαζω, να πεις τα ειχα παρατησει. δε ειναι τυχαιο πως εχει τους περισσοτερους φοιτητες που τα παρατανε απο οποιαδηποτε αλλη σχολη στην ελλαδα.
και ναι ειναι υπερκτιμημενη, για τη ζητηση που εχει, ειναι.

To γιατί είναι δύσκολη η σχολή είναι υπόθεση πέρα του επαγγελματικού προσανατολισμού(προσωπικά εγώ πιστεύω ότι είναι δύσκολη γιατί αντι να παίρνεις κατευθύνσεις νωρίς κάνεις μαθήματα τα οποία δεν θα τα χρειαστείς πουθενα μετά και είναι δύσκολα. πχ ένας πληροφορικάριος τι σκατά να τα κάνει τα ΣΑΕ;)

Όσο αφορά το θέμα η δική μου απόφαση εκτός απο το τι μου αρέσει πάρθηκε και σε μεγάλο βαθμό από την επαγγελματική αποκατάσταση και το χρήμα. Όχι πώς ήταν πρώτα απλά έπαιξαν μεγάλο ρόλο. Επίσης παπαρδέλα μην ανησυχείς κανείς δεν ήταν τελείως σίγουρος για το τι θέλει μετά το τέλος της 3ης λυκείου.

Μην είστε φυγόπονοι. Κάθε σχολή έχει τις δυσκολίες της (άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο). Υπερεκτιμημένες ή υποτιμημένες σχολές μπορεί και να υπάρχουν, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία: αν γουστάρεις αυτό που σπουδάζεις, στην πορεία βρίσκεις πράγματα να κάνεις και μετά τη σχολή. Το παν είναι να το γουστάρεις πραγματικά (πάντα κάτι ενδιαφέρον υπάρχει σε κάθε σχολή) και τα άλλα έρχονται (αρκεί να τα αναζητήσει κανείς).

Ναι ρε συ θεωρητικα δικιο εχεις, αλλα εγω καταλαβαινω τον χαλισεκο που γκρινιαζει.
Και εγω μπορει να γουσταρω που σπουδαζω στη σχολη που σπουδαζω, αλλα σπαζομαι και θεωρω αδικια το να εχω 16 μαθηματα επιπλεον (!!!) για πτυχιο απ’οτι εχουν οι ιδιες σχολες σε αλλες πολεις…
Οπως και για το οτι δεν γινεται επισημα 5ετης σχολη (με ο,τι συνεπαγεται αυτο) οπως συμβαινει με τις αντιστοιχες σχολες θετικων επιστημων στην Ευρωπη.

Κάπου αναφέρθηκε η Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Έχω φίλο εκεί και κάνουν ακριβώς αυτά τα πράγματα. Π.χ. μου έλεγε πως σχεδίαζε ένα τρακτέρ, του έβαζε κίνηση και τέτοια, άρα λογικά δε θα δυσκολευόταν με ένα ποδήλατο :p. Είναι ευρύ πεδίο, σχεδιάζουν από σάουνες μέχρι μηχανήματα κήπου και ό,τι τους κατέβει.

Φυσικά μην περιμένεις τρομερά πράγματα στο επίπεδο σπουδών και επειδή άντε να πείσεις κάποιον να πάει σε σχολή με ανύπαρκτα μόρια νομίζω οι μηχανολόγοι είναι ό,τι πιο κοντινό… Από φυσικό δύσκολα, ίσως με τα κατάλληλα μεταπτυχιακά κάτι να γίνεται, αλλά καλύτερα να προτιμήσεις κάτι πιο πρακτικό και σε προπτυχιακό επίπεδο.

Σε ποιό τμήμα είσαι;
Πράγματι σε σοβαρά παν/μια της Ευρώπης οι σχολές θετικών επιστημών είναι 5ετείς. Κάτι ανάλογο ίσως γίνει και εδώ στο μέλλον (συζητήσεις έχουν γίνει, αλλά μάλλον σε βάθος χρόνου θα γίνει ό,τι είναι να γίνει).

Άσχετο, ξέρει κανείς πληροφορίες για το deree?

Στο Φυσικο του ΑΠΘ (της Θεσσαλονικης δηλαδη).

Ναι, μακρυά! Εκτός αν κάποιος έχει λεφτά για πέταμα και θέλει να καταρτιστεί σε κάτι, ώστε να δουλέψει σε ξένη εταιρία μετά (στην καλύτερη).

Χμμμ και πόσα συνολικά μαθήματα+εργαστήρια έχετε; Γιατί κάπου ανέφερες για +16 σε σχέση με τα αντίστοιχα τμήματα άλλων πόλεων, ενώ υποτίθεται στην Αθήνα θεωρείται το πιο βαρύ πρόγραμμα σπουδών. Αν και είδα ότι έχετε κάτι ξένες γλώσσες κλπ… τι τα βάζουν και επιβαρύνουν το πρόγραμμα!

54 ή 52+πτυχιακη εργασια

Άσχετο, ξέρει κανείς πληροφορίες για το deree?

Έχω κάνει ένα εξάμηνο εκεί πριν σταματήσω λόγω κόστους και οικογενειακών θεμάτων.

Κοίτα, αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε και σίγουρα οι πληροφορίες μου δεν είναι up to date, δε ξέρω αν αξίζει το κοπο.

Καταρχάς δε μπορείς να μπεις λέγοντας “καλημέρα σας ήρθα να σπουδάσω”. Χρειάζεσαι απολυτήριο λυκείου. Ο βαθμός δεν έχει και τόσο σημασία, ΟΜΩΣ αν έχεις (αν θυμάμαι καλα) κάτω του 14 ή 15 πας σε ένα Junior College, το οποίο διαρκεί 2 χρόνια και σου δίνει χαρτί Associate… σα να λέμε Βοηθός Λογιστή και όχι Λογιστής. Φυσικά μετά τα 2 χρόνια μπορείς να συνεχίσεις στο “κανονικό” Deree College, αν το βαστά η τσέπη σου. Κάτι άκουσα ότι το καταργήσαν αυτό και αν έχεις κάτω από ένα βαθμό απλά κάνεις παραπάνω μαθήματα, με άλλα λόγια πληρώνεις παραπάνω λεφτά.

Ας πούμε όμως ότι έχεις απολυτήριο πάνω από 15. Συμπληρώνεις ένα application form με ΑΠΕΙΡΕΣ πληροφορίες (στα αγγλικά εννοείται και μάλιστα πρέπει να γράψεις και ένα κειμενάκι “Γιατί θέλω να σπουδάσω στο υπεργαμάτο Deree” ), το οποίο και καταθέτεις μαζί με δύο συστατικές επιστολές καθηγητών σου (ναί, καθηγητών σου από το Λύκειο).
Αν τους ικανοποιούν τα όσα έχεις γράψει, σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λενε “έλα για interview”. Το περνάς κι αυτό (απλό είναι - κάτι σαν εξέταση προφορικών Lower) αλλά δε τελείωσες ακόμα! Σαν τελικό στάδιο δίνεις ένα placement test στα αγγλικά, όπου ανάλογα με το πως θα πας, θα σε βάλουν στο ανάλογο τμήμα. Αν υποθέσουμε ότι δε τα πας καλά, θα σε βάλουν να κάνεις εντατικά αγγλικά αντί για μαθήματα στα πρώτα εξάμηνα (δηλαδή π.χ 10 ώρες την εβδομάδα αγγλικά και μόλις 5 μαθήματα), οπότε θα χρειαστείς περισσότερα χρόνια για να τελειώσεις και άρα περισσότερα χρήματα!
Μιας που λέμε για χρήματα… Το κόστος είναι περίπου 200 ευρώ το credit (πληρώνεις φυσικά έξτρα κάποια καλούδια όπως βιβλιοθήκες, πισίνες κτλ ΑΣΧΕΤΩΣ αν τα χρησιμοποιήσεις ποτέ ή όχι) , χρειάζεσαι 120 credits (νομίζω) για πτυχίο οπότε για βάλτα κάτω… 30.000 ευρώ άνετα συνολικά.
Άλλα… Μαθήματα όλα στα αγγλικά εννοείται. Υποχρεωτική παρακολούθηση (σε κόβουν αν έχεις πολλές απουσίες και φυσικά αν κοπείς ξαναπληρώνεις).

Campus υπάρχουν δύο, ένα στους Αμπελόκηπους και ένα στην Αγία Παρασκευή. Τα πρώτα δύο χρόνια πας μόνο Αμπελόκηπους.
Υπόψιν, στην Αγία Παρασκευή το φθηνότερο αμάξι που θα δεις είναι Porsche Kayenne και αυτό μάλλον θα είναι του μπάτλερ ή του κηπουρού. Επίσης, ΕΙΔΙΚΑ στην Αγία Παρασκευή μη περιμένεις normal άτομα… Συζητήσεις τύπου “Άσε πίκρα φέτος, λόγω κρίσης θα πάμε μόνο δύο βδομάδες στις Μπαχάμες το καλοκαίρι” θα τις ακούς τόσο πολύ ώσπου θα τις βαρεθείς.

Τα θετικά; Εξαιρετικοί καθηγητές, εγκαταστάσεις που μόνο στις ταινίες βλέπεις και αν, φοιτητικοί σύλλογοι, δραστηριότητες, πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση (σου βρίσκουν αυτοί δουλειά ουσιαστικά ή τελοσπάντων βοηθάνε). Επίσης, μπορεις να δουλέψεις μέσα στο College. Δε θα πληρώνεσαι, αλλά θα μειώσεις τα δίδακτρα σου.

Δική σου είναι η απόφαση. Το Deree είναι πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία αλλά στους καιρούς που ζούμε, το κόστος είναι τουλάχιστον υπερβολικό.

νταξ το κόστος δεν με απασχολεί γιατί αν δεν πάω στο deree θα φύγω έξω όπου τα λεφτά είναι περισσότερα! Και δυστυχώς αυτό π θέλω να σπουδασω δεν μπορώ να το κάνω στο Δημόσιο λόγω ‘‘πεδιων’’ και καυτευθυνσεων! Μπούρδες!

Όσο για τος συζητήσεις που λες και τα παιδιά π κυκλοφορούν εκεί ναι το χω ακούσει και εγώ και -χριστε μου- με τι ασχολείται ο κόσμος!

Στους αμπελοκήπους πας αναγκαστηκα ή μόνο αν δεν ξέρεις καλά
αγγλικά; (μια που είπα αγγλικά, νομίζω πρέπει να δώσεις και για το toefl ή ilts! Αλλά μπορείς να κανεις μαθήματα έξω και να το δώσεις. -όχι;- )

Στην Αθήνα είναι 51 (49+2 κωδικοί για πτυχιακή εργασία, υποχρεωτική), χωρίς ξένες γλώσσες. Άρα κάπου στα ίδια είναι. Νομίζω στο Ηράκλειο και Πάτρα έχουν λιγότερα μαθήματα γενικά.

Στο Ηρακλειο και στα Γιαννενα εχουν 36 μαθηματα.
Η Πατρα εχει λιγοτερα απο Αθηνα-Θεσνικη αλλα περισσοτερα απο Γιαννενα-Κρητη, γυρω στα 48 νομιζω, ο Ντεθστερ θα ξερει ακριβη αριθμο.

“Επαγγελματικός απο-προσανατολισμός” πες καλύτερα! :stuck_out_tongue:
Σε ζήτημα ελάχιστων μηνών πρέπει να καταθέσω μηχανογραφικό και δεν ξέρω τι θέλω! Γνώμες έχω αλλάξει άπειρες κατά καιρούς: στρατιωτική ψυχολογία (μιας και δε θέλω να ακούω καν για Πάντειο, αλλά η ψυχολογία με ενδιαφέρει), κι ύστερα να παίζουν τα ενδεχόμενα φιλοσοφικής-νομικής (στην ουσία από τις δύο περισσότερο με τραβάει η δεύτερη, αλλά γενικά είναι κυρίως το θέμα του ότι “πρέπει να διαλέξω κάτι” και “δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές από θεωρητική”…) Όμως δεν ξέρω, σκεπτόμενη πως από τις σχολές αυτές θα καθοριστεί το μελλοντικό μου επάγγελμα δε με εξιτάρει κάτι.

Και μου το έλεγε ο πατέρας μου: θα έρθει η στιγμή που θα πεις “Γιατί έδειξα αδιαφορία κάποτε για τα μαθηματικά; Ήθελα θετική!” αλλά είναι αργά… Δεν είναι βλακεία έτσι όπως τα διαχωρίζουν; Να θες να κάνεις κάτι που δεν μπορείς από την κατεύθυνσή σου, αλλά σ’ αρέσει σαν επάγγελμα; Γιατί όσο το σκέφτομαι, ναι μεν μετανιώνω που δεν επέλεξα θετική, από την άλλη όμως σκέφτομαι πόσο μου αρέσουν τα μαθήματα της θεωρητικής, την οποία και τελικά θα ξαναεπέλεγα. Κι ας έκανα [I]και[/I] μαθηματικά-φυσική κλπ. δε με νοιάζει! Όμως να μη γνώριζα έτσι έστω λίγο Αριστοτέλη; Πλάτωνα; Τα λατινικά; (κι ας είναι βλακώδη τα κείμενα που κάνουμε) Δεν ξέρω…

Και για να γυρίσω στο θέμα των “σχολών”, από επαγγελματικής απόψεως μιας και μου αρέσει τόσο το διάβασμα όσο και το γράψιμο, βρίσκω πως δε θα με χάλαγε καθόλου το μεταφραστικό. Είναι δύσκολη σχολή απ ‘όσο λένε, και με χαλάει λίγο η Κέρκυρα, αλλά αν είναι να ρίξεις κάπου διάβασμα, ρίξε κάπου που σ’ αρέσει- και οι γλώσσες γενικά με ενθουσιάζουν, όπως επίσης και η προοπτική λόγω της δουλειάς μου να διαβάσω μερικά καλά βιβλία… Επίσης στο έβδομο εξάμηνο έχει υποχρεωτική άσκηση στο εξωτερικό (επιλογή μεταξύ Αγγλίας-Γαλίας-Γερμανίας)- τι καλύτερο!! :roll:
Αυτό που με προβληματίζει είναι πως με τις ξένες γλώσσες ξεμπέρδεψα πολύ νωρίς, οπότε αν εξαιρέσεις τα αγγλικά που τα χρησιμοποιείς και τα ακούς συνέχεια, τα γερμανικά-γαλλικά μου έχω να τα πιάσω από πρώτη γυμνασίου και έκτη δημοτικού, αντίστοιχα. 19000-κάτι είναι με ή χωρίς τα ειδικά μαθήματα- ξέρει κανείς;

Για την απορία σου για το μεταφραστικό κατά 90% με τα ειδικά μαθήματα. Και από παιδιά που έχουν δώσει αγγλικά και άλλες ξένες γλώσσες(χωρίς να έχω δική μου εμπειρία-με κάθε επιφύλαξη) είναι σχετικά εύκολα.

Τώρα για αυτό που έγραψες παραπάνω δεν σχολιάζω καν. Απλά σκέψου τι είπες. Ότι γουστάρεις μπορείς να το μάθεις και μόνος σου δεν χρειάζεται να το έχεις σαν μάθημα.

καλό μου μην τρελενεσαι! Κανείς δεν είπε πως η σχολή που θα επιλέξεις θα είναι και το επάγγελμα που θα ακολουθήσεις αναγκάστηκα! Πρόσεξε, δε διαλέγεις επαγγλελμα διαλέγεις επιστήμη! Οπότε κάτσε διάβασε, κανε την προσπάθεια σου, βγάλει όσο το δυνατόν μόρια μπορείς και στο τέλος κάτσε όσο χρόνο έχεις σκέψου το καλά και αποφάσισε! Εξάλλου εσυ έχεις και επιλογές από το 3ο πεδίο!

Ναι, δεν αντιλέγω, αντίθετα “επαυξάνω”- γι’ αυτό πχ. δεν ανέφερα μέσα στα μαθήματα τη λογοτεχνία. Όμως δεν είναι και το ίδιο. Λατινικά πώς θα έβγαζα άκρη μόνη πχ; Και εντάξει, κακά τα ψέματα, ακόμα και για το φιλοσοφικό λόγο ως ένα σημείο η ανάλυση που κάνουμε (στο φροντιστήριο) είναι χρήσιμη για την κατανόηση των έργων. Αλλιώς Αριστοτέλη φερ’ ειπείν, έχω αγοράσει δυο έργα του ανεξάρτητα από τα Πολτικά και τα Ηθικά Νικομάχεια που κάνουμε στο σχολείο. Έχω όμως μια επαφή πλέον με το αντικείμενο- δε θα ήταν το ίδιο αν δεν την είχα.

Γενικά, ενώ στις θετικές επιστήμες αναγνωρίζω την εξυπνάδα και τη σοφία στη φυσική ή τα μαθηματικά, στις θεωρητικές επιστήμες και τα αντίστοιχα μαθήματα υπάρχει (παρότι με το σύστημα παπαγαλίας τείνει να ισοπεδωθεί) μια ομορφιά που εξευγενίζει, διαπλάθει το ήθος και την ψυχή. Επομένως νιώθω πολύ διχασμένη- από τη μία μου αρέσουν τα αντικείμενα στη θεωρητική και με τραβάνε αυτά τα μαθήματα, από την άλλη επαγγελματικά θα μου άρεσε κάτι [I]πρακτικό[/I] (καλλιτεχνικό στην πραγματικότητα, αλλά μιας κι οι καλλιτέχνες δεν έχουν στον ήλιο μοίρα πλέον, έστω πρακτικό…)

Θενξ, για τις πληροφορίες, παρεμπιπτόντως αναφορικά με το μεταφραστικό!

@Ρόζα: Ντάξει, σαφώς… αλλά σχετικά με τη βιολογία με αποθάρρυνε αρκετά η Μαρκελλα σήμερα, οπότε το ξανασκέφτομαι (συν του ότι το να χαθούν 1000 μόρια δεν είναι λίγο). Καλά, ας δούμε πόσο θα γράψω και βλέπουμε τι θα δηλώσω τελικά. Αυτό εξυπακούεται! :stuck_out_tongue: