Άσχετο, ξέρει κανείς πληροφορίες για το deree?
Έχω κάνει ένα εξάμηνο εκεί πριν σταματήσω λόγω κόστους και οικογενειακών θεμάτων.
Κοίτα, αν και έχουν περάσει χρόνια από τότε και σίγουρα οι πληροφορίες μου δεν είναι up to date, δε ξέρω αν αξίζει το κοπο.
Καταρχάς δε μπορείς να μπεις λέγοντας “καλημέρα σας ήρθα να σπουδάσω”. Χρειάζεσαι απολυτήριο λυκείου. Ο βαθμός δεν έχει και τόσο σημασία, ΟΜΩΣ αν έχεις (αν θυμάμαι καλα) κάτω του 14 ή 15 πας σε ένα Junior College, το οποίο διαρκεί 2 χρόνια και σου δίνει χαρτί Associate… σα να λέμε Βοηθός Λογιστή και όχι Λογιστής. Φυσικά μετά τα 2 χρόνια μπορείς να συνεχίσεις στο “κανονικό” Deree College, αν το βαστά η τσέπη σου. Κάτι άκουσα ότι το καταργήσαν αυτό και αν έχεις κάτω από ένα βαθμό απλά κάνεις παραπάνω μαθήματα, με άλλα λόγια πληρώνεις παραπάνω λεφτά.
Ας πούμε όμως ότι έχεις απολυτήριο πάνω από 15. Συμπληρώνεις ένα application form με ΑΠΕΙΡΕΣ πληροφορίες (στα αγγλικά εννοείται και μάλιστα πρέπει να γράψεις και ένα κειμενάκι “Γιατί θέλω να σπουδάσω στο υπεργαμάτο Deree” ), το οποίο και καταθέτεις μαζί με δύο συστατικές επιστολές καθηγητών σου (ναί, καθηγητών σου από το Λύκειο).
Αν τους ικανοποιούν τα όσα έχεις γράψει, σε παίρνουν τηλέφωνο και σου λενε “έλα για interview”. Το περνάς κι αυτό (απλό είναι - κάτι σαν εξέταση προφορικών Lower) αλλά δε τελείωσες ακόμα! Σαν τελικό στάδιο δίνεις ένα placement test στα αγγλικά, όπου ανάλογα με το πως θα πας, θα σε βάλουν στο ανάλογο τμήμα. Αν υποθέσουμε ότι δε τα πας καλά, θα σε βάλουν να κάνεις εντατικά αγγλικά αντί για μαθήματα στα πρώτα εξάμηνα (δηλαδή π.χ 10 ώρες την εβδομάδα αγγλικά και μόλις 5 μαθήματα), οπότε θα χρειαστείς περισσότερα χρόνια για να τελειώσεις και άρα περισσότερα χρήματα!
Μιας που λέμε για χρήματα… Το κόστος είναι περίπου 200 ευρώ το credit (πληρώνεις φυσικά έξτρα κάποια καλούδια όπως βιβλιοθήκες, πισίνες κτλ ΑΣΧΕΤΩΣ αν τα χρησιμοποιήσεις ποτέ ή όχι) , χρειάζεσαι 120 credits (νομίζω) για πτυχίο οπότε για βάλτα κάτω… 30.000 ευρώ άνετα συνολικά.
Άλλα… Μαθήματα όλα στα αγγλικά εννοείται. Υποχρεωτική παρακολούθηση (σε κόβουν αν έχεις πολλές απουσίες και φυσικά αν κοπείς ξαναπληρώνεις).
Campus υπάρχουν δύο, ένα στους Αμπελόκηπους και ένα στην Αγία Παρασκευή. Τα πρώτα δύο χρόνια πας μόνο Αμπελόκηπους.
Υπόψιν, στην Αγία Παρασκευή το φθηνότερο αμάξι που θα δεις είναι Porsche Kayenne και αυτό μάλλον θα είναι του μπάτλερ ή του κηπουρού. Επίσης, ΕΙΔΙΚΑ στην Αγία Παρασκευή μη περιμένεις normal άτομα… Συζητήσεις τύπου “Άσε πίκρα φέτος, λόγω κρίσης θα πάμε μόνο δύο βδομάδες στις Μπαχάμες το καλοκαίρι” θα τις ακούς τόσο πολύ ώσπου θα τις βαρεθείς.
Τα θετικά; Εξαιρετικοί καθηγητές, εγκαταστάσεις που μόνο στις ταινίες βλέπεις και αν, φοιτητικοί σύλλογοι, δραστηριότητες, πολύ καλή επαγγελματική αποκατάσταση (σου βρίσκουν αυτοί δουλειά ουσιαστικά ή τελοσπάντων βοηθάνε). Επίσης, μπορεις να δουλέψεις μέσα στο College. Δε θα πληρώνεσαι, αλλά θα μειώσεις τα δίδακτρα σου.
Δική σου είναι η απόφαση. Το Deree είναι πράγματι μια πρωτόγνωρη εμπειρία αλλά στους καιρούς που ζούμε, το κόστος είναι τουλάχιστον υπερβολικό.