Και άλλοι 10 τάκηδες και σούλες που αγοράζουν τα πράγματά τους επειδή δεν έχουν 400 ευρώ
tyler,πώς βγαίνεις από το σύστημα?
Πας στο βουνό και διαδηλώνεις?
Και άλλοι 10 τάκηδες και σούλες που αγοράζουν τα πράγματά τους επειδή δεν έχουν 400 ευρώ
tyler,πώς βγαίνεις από το σύστημα?
Πας στο βουνό και διαδηλώνεις?
Τώρα αυτό το τελευταίο γιατί το λές; Γιατί μας χαλάς τον όμορφο αγγελικά πλασμένο κόσμο που ζούμε; Και ο μήτσος και ο τάκης και ο γιώργος είναι καλά παιδιά. Αν κάνουνε κι αυτοί καμιά τσιριτσάντζουλα, την κάνουνε από ανάγκη. “Άμα μας τρώνε τις δουλειές οι ξένοι κάπως πρέπει να ζήσουμε κι εμείς…”
Πας στην Γκαμπόν και βοηθάς ανθρώπους με οποιονδήποτε τρόπο ανθρώπους εκεί να επιβιώσουν, να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες που τους στερείς εσύ (και εγώ εννοείται) με το να γράφεις αυτήν την στιγμή σε laptop, να πίνεις nescafe frappe και να φοράς nike. Η διαδήλωση δεν είναι δράδη.
Απλά θέλει συνείδηση, τίμημα και παπάρια. Προς το παρόν δεν τα έχω για αυτό λέω ότι είμαι ένας μέτριος, βολεμένος σκλάβος. Δεν λέω όμως ότι κάνω επανάσταση όπως όλοι. Απλό.
Κάνεις τεράστιο λάθος.
Κατ’αρχήν,οι άνθρωποι στην Γκαμπόν (και την κάθε Γκαμπόν) δεν χρειάζονται φιλανθρωπία,χρειάζονται βάσεις (πνευματικές και υλικές) για να χτίσουν μόνοι τους τον πολιτισμό και τις αξίες τους.
Αν πας εκεί και μοιράσεις νερά,εμβόλια,κλπ,επί της ουσίας κάνεις μια τρύπα στο νερό.Μη σου πω ότι βοηθάς το σύστημα να διαιωνιστεί.Κι άλλοι πήγαν και ‘βοήθησαν’.Για αυτό όλη η ‘πολιτισμένη’ Αφρική μιλάει Γαλλικά.
Αν τώρα πας να μείνεις εκεί για να αφομοιωθείς και να γίνεις Γκαμπονέζος,πώς ακριβώς βοηθάς την περιοχή???
Αν δεν το κατάλαβες,αυτό που λες να κάνουμε όλοι,μέσα στο σύστημα είναι.Πιο μέσα δεν γίνεται.
Comealot εαν ημουν γκομενα θα σου την επεφτα για το τελευταιο post…:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
ρε τι λετε!!! εδώ έχουμε (την δικιά μας)πατρίδα, (ξανά)θρησκεία, (πάλι)οικογένεια…ποια γκαμπον…
edit…μα αυτο είναι το νόημα…οχι να τα κάνουμε πουτάνα και μετά να λέμε ας βοηθήσουμε…φιχ ιτ μπιφορ ιτ μπρεικσ.!
Αυτό που περιγράφεις στο σχόλιό σου λέγεται ακτιβισμός. Ο ακτιβισμός δεν είναι πολιτική πρόταση. Η πρακτικά κοινωνική επίδραση του απλού ακτιβισμού στην αντιμετώπιση της φτώχειας έχει τα ίδια αποτελέσματα με την φιλανθρωπία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, δηλαδή απολύτως καμία. Τα πολιτικά προβλήματα λύνονται με πολιτική δράση και πολιτικές αποφάσεις. Η έννοια του πολίτη προυποθέτει τη συμμετοχή στα κοινά και εκεί που πραγματικά βρίσκεται η δράση, στο κοινοβούλιο, στα συνδικάτα , στις εκλογές και τις διαδηλώσεις. Αυτό που προτείνεις εσύ είναι μια χριστιανικού/μεσσιανικού τύπου αντιμετώπιση των πραγμάτων όπου ο καθένας κάνει από μόνος του ενέργειες (άραγε με σκοπό την σωτηρία της ψυχής;) ανεξάρτητα από την κοινωνική πραγματικότητα. Αυτό λέγεται ατομισμός και δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρατία και τις διαδικασίες της. Με το υπάρχον πολιτικό σύστημα της δημοκρατικής επίφασης και του νεοφιλελευθερισμού έχει σχέση, που σου επιτρέπει την ατομική δράση αλλά ανέχεται με δυσκολία τις συλλογικότητες πόσο μάλλον όταν αυτές αμφισβητούν την νομιμότητα του ίδιου του συστήματος. Άρα εσύ μπορείς να πας μεμονομένα στο γραφείο του βουλευτή που σε διόρισε στο δημόσιο και να τον απειλήσεις ότι δεν θα τον ξαναψηφίσεις αλλά “δεν έχεις το δικαίωμα να διεκδικήσεις” συλλογικά τα αιτήματά σου. Κλασσικό παράδειγμα οι αγανακτισμένοι την ημέρα της ψηφοφορίας του μεσοπροθέσμου.
:?8O:?8O:-s:?:?
Μια χαρά πολιτισμό έχουν…Σαφώς καλύτερο από τον δικό μας. Χτισμένο στις ανάγκες του κοινωνιού συνόλου, ανθρωποκεντρικό. Αν εννοείς ως πολιτισμό αυτό που έχουμε όλες οι δυτικές χώρες τότε ποιος κάνει λάθος; Τι να χτίσουν ακριβώς και σε ποιες βάσεις; Μια δυτική κοινωνία…; Γελάω.
Απλά δεν μπορούν να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες γιατί εγώ και εσύ ζούμε εις βάρος τους (μέσω του συστήματος που έχουμε υιοθετήσει ως δυτική κοινωνία).
Πηγαίνοντας εκεί δεν ζεις εις βάρος τους και προσφέρεις. Που είναι ακριβώς το κακό;
Αυτό λέω ρε μεγάλε…Δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεις στον πολιτισμό τους.Γιατί πηγαίνοντας εκεί και μοιράζοντας καπότες,εμφιαλώμένα,‘μικρές επιχειρήσεις’ και ‘απλές έξυπνες ιδέες α λα ΙΚΕΑ για μια καλύτερη ζωή’ αυτό ακριβώς κάνεις.
Να χτίσουν την δική τους κοινωνία,στις δικές τους βάσεις,χωρίς δυτικούς να τους ‘βοηθάνε’.Γελάω κι εγώ μαζί σου,το γέλιο κάνει καλό…
Και επειδή ακριβώς εμείς ζούμε εις βάρος τους,εμείς πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα που δρα εις βάρος τους…Πηγαίνοντας εκεί να τους ‘βοηθήσουμε’ βοηθάμε τους δυτικούς να λένε ‘να,τους βοηθάμε’,και να συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους (και με λιγότερη ανεργία,αφού ένα μεγάλο μέρος του ‘νεκρού κρέατος’ πήγε για φιλανθρωπίες )
Πηγαίνοντας εκεί ως τι θα προσφέρεις?Είμαι σίγουρος ότι έχουν ανθρώπινο δυναμικό.Τον πολιτισμό σου όπως είπες δεν τον χρειάζονται…
Ελπίζω να με έπιασες.
Ελπίζω να έπιασε και τπτ ο καρβού.
@Silentunes Αμοιβαία τα αισθήματα
Άρα αυτοί γεννήθηκαν επίκτητα χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις βιολογικές τους ανάγκες; Ο δυτικός πολιτισμός δεν φταίει σε αυτό καθόλου;
Επίσης ως ατόμο, με τις ατομικές σου πράξεις, θεωρείς ότι το να ανατρέψεις το υπάρχον σύστημα είναι πιο εφικτό από μία τέτοιου είδους δράση. Και πιο αποτελεσματικο; Αιώνες τώρα αποδεικνύεται το αντίθετο πάντως.
Δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν καθαρό νερό, δεν έχουν φάρμακα, δεν έχουν γιατρούς, δεν έχουν μηχανικούς, δεν έχουν σπουδάσει γιατί ο μέσος όρος ζωής είναι κάτω από τα 30, καθημερινά παιδάκια πεθαίνουν από ασιτία και θες να δεχτώ πως το να πάει ένας γιατρός από εδώ εκεί ή ένας μηχανικός και να σώσει ζωές θα τους κάνει τη ζημιά; Το να σώσεις 1-10-100-1000 ζωές φτιάχνοντας τους τις εγκαταστάσεις για να πίνουν καθαρό νερό είναι που θα τους κάνει τη ζημιά;
Έχω μια φίλη που εργάζεται στην Ουγκάντα και εκεί τα πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί πολύ προς το καλύτερο. Και αυτό έγινε με το να προσφέρουν κάποιοι φιλάνθρωποι τα βασικά σε αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να έχουν δυνάμεις να σηκωθούν στα πόδια τους.
Δεν πιστεύω πως στην κατοχή στην Αθήνα έκαναν ζημιά όσοι μοίραζαν συσσίτιο στις πόλεις. Και δε νομίζω ο tyler να μιλάει για να πας και να ανοίξεις IKEA εκεί ή να δώσεις ένα μπουκάλι νερό για ένα βαρέλι πετρέλαιο όπως έκανε γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας με δικό του λιμάνι. Αν πας εκεί θα πας για να τους βοηθήσεις 1) να επιβιώσουν και να μην πεθάνουν όλοι και 2) να σταθούν στα πόδια τους ώστε να μη σε χρειάζονται στο μέλλον.
Είναι πολύ εύκολο comealot, τα πάντα να τα φορτώνουμε στο “σύστημα”, στον “καπιταλισμό”, στην “παγκόσμια τάξη” και σε όλα αυτά που α) δεν ελέγχουμε και β) δε θα αλλάξουν ποτέ απλά επειδή χίλιοι Έλληνες το θέλουν πολύ. Αυτό είναι το περιβάλλον μας και όσες θεωρίες κι αν έχουμε για το πώς θα ήταν καλύτερο, θα πρέπει κάποια στιγμή να ενεργήσουμε και εντός αυτού, αποδεχόμενοι την ύπαρξη του.
Και εμένα θα μου άρεσε ένας κόσμος δίχως τριβή και απώλειες, αλλά δε γίνεται να κάτσω ακίνητος στην καρέκλα μου περιμένοντας πότε θα εισακουστεί η άποψη μου και θα αλλάξει η φύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να περπατήσω χρησιμοποιώντας την.
(ζητώ συγγνώμη αν σας έβγαλαν πολύ εκτός συζήτησης tyler)
Μου βάζεις λόγια που ούτε καν υπονόησα.Ούτε καν.
Το μόνο που λέω είναι ότι από την στιγμή που φταίμε (αυτό λέω εδώ και 2 ποστ,δεν ξέρω πως εκλαμβάνεις το αντίθετο! :dunno:),πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα το οποίο δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.
Πηγαίνοντας εκεί παριστάνοντας τον μεσσία διαιωνίζεις το σύστημα!
Και ναι,εννοείται πως θεωρώ πως το να αλλάξεις το σύστημα είναι πιο αποτελεσματικό από το να κρύψεις την βρώμα κάτω από το χαλί.
Και πιο εφικτό είναι,γιατί η φτώχεια δεν σώζεται με νερά και καπότες της μίας βδομάδας.
Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο για να ενισχύσω τα επιχειρήματά μου,πιστεύω ότι με έκανα όσο κατανοητό μπορούσα.
Ζημιά άμεση δεν θα τους κάνει,απλά θα τους αφομοιώσει με τον υπόλοιπο ‘πολιτισμό’,οπότε θα έχουν τα ίδια πλεονεκτήματα ΚΑΙ μειονεκτήματα με όλους τους υπόλοιπους.Και θα καταστρέψεις τον ντόπιο πολιτισμό τους.
Νερό,και φάρμακα,να δεχτώ.ΑΝΤΕ και γιατρούς.Τους μηχανικούς ΤΙ ήθελες να τους αναφέρεις?Μιλάμε για αφρικάνικο πολιτισμό,όχι για δυτική τεχνοκρατία.Τέλοσπάντων.
Αν πας εκεί για να τους βοηθήσεις σίγουρα θα τους βοηθήσεις.Σίγουρα θα σώσεις (προσωρινά) κάποιους εκατοντάδες.Σίγουρα θα δημιουργήσεις (δυτικές) υποδομές.Αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα.
Το να σταθούν στα πόδια τους,τι σημαίνει?Να φτιάξουν τον δρόμο τους ή να ακολουθήσουν τον δικό μας?Γιατί με τους δυτικούς μηχανικούς-γιατρούς-επιστήμονες,κτλ,νομίζω μόνο το 2ο θα γίνει.Και ο δρόμος μας δεν είναι ακριβώς η πανάκεια.
Το πιο βασικό για μένα όμως είναι αυτό:Είναι μέγιστη υποκρισία να επουλώνεις μία πληγή και να δημιουργείς 3.Γιατί αν δεν αλλάξει αυτό το τρισκατάρατο γιγάντιο αδηφάγο πλάσμα που λέγεται καπιταλισμός και παγκοσμιοποίηση,κάνεις ακριβώς αυτό.
Τους μαχαιρώνεις και μετά τους δίνεις γάζες.
edit για το edit karvou:Δεν είναι καθόλου εύκολο να παραδέχεσαι ότι πρέπει να αλλάξει αυτό το οποίο φταίει,και ότι αυτό το οποίο φταίει το έχουν κάνει πολύ δυνατό και ‘έξυπνο’,επειδή ήσουν πρόβατο για πολλά χρόνια.
Πολύ εύκολο αντιθέτως είναι να πιστεύεις ότι δίνοντας 20 ευρώ τον μήνα στην action aid ‘βάζεις κι εσύ το λιθαράκι για να αλλάξει ο κόσμος μας,γιούπι :)’
Σόρρυ ρε karvou,αλλά δεν θα αποδεχτώ την ύπαρξή του τέρατος για να αισθάνονται καλύτερα όλοι οι βολεμένοι (να η ευκολία,να πιστεύεις ότι δεν μπορεί να αλλάξει κάτι και να το αποδέχεσαι)
Το σύστημα θα το χρησιμοποιήσω μόνο γιατί θέλω να το αλλάξω,για τίποτα άλλο.
Όπως είπα,δεν θα συνεχίσω,θα αρχίσω να γίνομαι κουραστικός,αν δεν έχω γίνει ήδη.
Έσείς βλέπετε πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ενώ εγώ βλέπω προβλήματα αξιών και συνείδησης. Νομίζω είναι απλό αυτό που λέω. Έχω όση δύναμη όση εσείς. Ότι μπορείτε να αλλάξετε εσείς, μπορώ και εγώ. Η επιμονή σας όμως ότι μπορείτε να αλλάξετε κάτι ενώ αποδεδειγμένα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στα σκατά, είναι τουλάχιστον ανησυχητική. Επίσης αυτό που λες περί ατομισμού είναι λίγο άτοπο. Είναι σαν να λες ότι επειδή όλοι αγανακτίσανε έπρεπε να αγανακτίσεις και εσυ. Αν δεν συμβαδίζεις με το κοινωνικό σύνολο τι κάνεις;
Το ότι σταματάς να ζεις εις βάρος τους δεν σου φτάνει; μην τους βοηθήσεις; Γίνε ένα ςαπό αυτούς. Τι άλλο να σου πω…πως τους μαχαιρώνεις έτσι; Πως τους κάνεις δυτικούς;
Και στον Χορτιάτη να πάω να ζω με βρούβες δεν θα ζω εις βάρος τους.Απλά θα ρίξω ‘λευκό’ στο σύστημα που ζει εις βάρος τους,που είναι το ίδιο πράγμα.
Δυτικούς τους κάνεις αν πας να ζήσεις μόνιμα εκεί κρατώντας την νοοτροπία που έχεις αποκτήσει,πόσο μάλλον αν τους ‘βοηθήσεις’ σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα
Δε θα το συνεχίσω ούτε εγώ, μόνο ένα βασικό πραγματάκι:
Ο μηχανικός χρειάζεται για:
Αυτά δεν είναι αυτονόητα για όλους
Αν πας εκεί προφανώς και πας συνειδητοποιημένος και όχι να ζήσεις εμ δυτικά πρότυπα. Αυτό είναι αυτονόητο νομίζω. Εφικτό λευκό από ανέφικτη ανατροπή = άσσος από μένα ξερός. My point of view
Επειδή αναγνωρίζω κάποιον νεοχιπισμό σε κάποια post?guys?2011? Το επαφή με την φύση κτλ δεν εκφράζεται πλέον με το πάω στα βουνά και τρώω βρύα και λειχήνες. Αυτό σημαίνει γίνομαι ερημίτης και κατά την δική μου άποψη είναι kinda silly και φυγόπονο. Όταν αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα το κοιτάς το επεξεργάζεσαι και το λύνεις δεν φεύγεις και εθελοτυφλείς ότι είσαι επαναστάτης. Αλλά όπως την βρίσκει κανείς.
Στο τι πρέπει να γίνει με τις τρίτες χώρες τώρα. Δεν έχω ιδέα. Και σε κάποιο σημείο δεν με ενδιαφέρει. Συγγνώμη εάν ακούγομαι σκληρός αλλά εάν ασχολιόμασταν με όλα τα προβλήματα του κόσμου θα είχαμε τρελαθεί η θα είχαμε αυτοκτονήσει.
Και επειδή το θέμα είναι πολύ λεπτό οι εναλλακτικές που βλέπω εγώ είναι οι κατωθι. (ψαρωτικη λέξη για να δώσετε σημασία :p)
Το να λέω ?αχού τα κακόμοιρα τα παιδάκια? και να δίνω 10? τον μήνα στην unicef για κάθαρση της ψυχής μου και για να λέω ότι κάτι έκανα είναι προσβλητικό για μένα.
Το να πάω να γίνω ιεραπόστολος για να τους μεταδώσω τον δυτικό τρόπο ζωής μου είναι λίγο άστοχο γιατί για να επιβιώσει ο δυτικός τρόπος ζωής μας χρειάζεται τους σκλάβους του εκεί πέρα. Sad but true.
Το να θυσιάσω την ζωή μου για να καταφέρω να προσφέρω κάτι αλτρουιστικά σε αυτούς τους ανθρώπους είναι άξιο αγιοποίησης αλλά μην κοροϊδευόμαστε, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα αυτοί που το κάνουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αλτρουιστικά.
Ημίμετρα του στυλ, πάω, ζω με τον δικό μου τρόπο ζωής γιατί είμαι DR. Και δεν μπορώ να μένω σε καλύβες γιατί δεν είμαι βάρβαρος και βαραω δυτικά φάρμακα επειδή μου τα έδωσε η φαρμακευτική επειδή ληγανε και κάναμε deal να πω 20 φορές το όνομα της σε συνεντεύξεις τύπου κτλ. Οκ συμφωνώ ότι βοηθαει να σωθούν 30 ανθρώπινες ζωές, αλλά και εκεί μπολιάζεις τον ΔΙΚΟ σου τρόπο ζωής. Τους ρώτησες εάν θέλουν;
Όπως είπα και πριν το θέμα είναι πολύ δύσκολο και δεν έχω κάποια παγιωμένη άποψη, σκόρπιες σκέψεις λέω?
Όλοι αυτό κάνουμε man. Σκόρπιες σκέψεις λέμε. Πίστεψε με όμως ότι οπως χέστηκες εσύ για αυτούς άλλο τόσο χέστηκε και Goldman sacks για σένα και εμένα και μας γαμάει. Sad but true. Μην διαμαρτύρεσαι όμως…