Το έχω ξαναγράψει πως αντίθετα με άλλους “οικονομολόγους” που περιφέρονται στα κανάλια τα τλευταία δύο χρόνια,ο Βαρουφάκης είναι οικονομολόγος (κανονικός, χωρίς εισαγωγικά :p) και όσα γράφει διέπονται από λογική, άσχετο αν δεν την συμμερίζομαι πάντα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την συγκεκριμένη του πρόταση είναι το πως θα χρηματοδοτηθεί το πρωτογεννές έλλειμα. Οι προτάσεις που είχε κάνει ατις 27/10 (εκεί που παραπέμπει μέσω του άρθρου που πόσταρες) όσο ουτοπικές μου φάνκαν τότε (όπου δικαιολογούνταν ίσως εν μέρει από την απογοήτευση του από την τότε συμφωνία…) άλλο τόσο -και ίσως και περισσότερο- μου φαίνονται και τώρα!
Θα ζητηθεί από τους πολίτες (που δεν έχουν/δεν θέλουν) να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν αυτή τη στιγμή, να προπληρώσουν τους φόρους μίας πενταετίας; :roll:
Μόνο μαλάκες θα το έκαναν…
Προς ένα κράτος που θα έχει μόλις κάνει στάση πληρωμών προς πολύ ισχυρότερους πιστωτές!
Και όσο είναι σαφές πως το κύριο μέλημα αυτών που το κυβερνούν είναι να μην περικόψουν τις κρατικές δαπάνες, να μην ξεβολευτούν ούτε οι ίδιοι ούτε τα κομματόσκυλα που έχουν προσλάβει!
@ St Anger: Από το πρωί όλη η Ελλάδα με τον Χρυσοχοϊδη γελάει (και κλαίει…).
Nα μην ξεχάσουμε και την επική εμφάνιση στον Κωστόπουλο.
Καλά μου λέγανε να γίνω οικονομολόγος,τον τελευταίο καιρό είναι σαν τα μοντέλα,υπάρχουν παντού8)
Πάντως, για να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη, το μνημόνιο έγινε τόσο γρήγορα και πρόχειρα, που αμφιβάλλω κι αν πρόλαβε να το διαβάσει κι ο ΓΑΠ. Και μέσα πρέπει να έχει τόσα οικονομικά τεχνικά θέματα, που αμφιβάλλω κι αν κατάλαβε το τι διάβασε ο Παπακωνσταντίνου
Καλά, υπάρχουν και πρακτικά θέματα, ο Χρυσοχοϊδης μιλάει αρκετά αγγλικά για να μπορεί να διαβάσει το μνημόνιο; :roll:
Ο ΓΑΠ μιλάει αγγλικά αλλά δεν καταλάβαινε Χριστό από οικονομικά… :lol:
Και θυμίζω και εκείνο το άρθρο με τις διαρροές στο Βήμα που έλεγαν πως το μνημόνιο συντάχθηκε από τον Βενιζέλο και την Τρόικα μέσα σε ένα απόγευμα!
Ε ναι, το να έλεγα “αμφιβάλλω κι αν κατάλαβε ο ΓΑΠ το τι διάβασε” το θεώρησα πλεονασμό.
Ακόμη και για τον Σημίτη (που αυτός έχει το background για να καταλάβει τι διάβασε) που λένε γιατί βγαίνει τώρα και τα λέει, η απάντηση είναι προφανής. Ούτε το μνημόνιο το είχαν διαβάσει τότε, ούτε το τι από όλα θα πήγαινε στραβά ήξεραν και το κυριότερο, τότε δεν είχαμε και πολλές επιλογές ή χρόνο για ξεψείρισμα και συζητήσεις. 25% επιτοκίο δανεισμού είχαμε και τα λεφτά στέρευαν. Μόνο ο Ντέμης δανειζόταν με μεγαλύτερο επιτόκιο και αυτός είχε για να το ξεπληρώσει…
Not an insult my dear. It is a fact. Κατά 99,999999999% κανένας μας δεν θα βρεθεί ποτέ στην θέση του ΓΑΠ και του Παπακακωνσταντίνου και να πρέπει να αποφασίσουν αν θα υπογράψουν ή θα καταδικάσουν σε πτώχευση την χώρα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Είναι αστείο το να συγκρίνεις το μνημόνιο με την υπογραφή για να έρθουν οι RHCP στην Ελλάδα, που βάζουμε εσύ κι εγώ…
Captain Obvious
PS. Εγώ έχω υπογράψει πολλές φορές χωρίς να τα έχω διαβάσει όλα. Εννοείται πάντα κάνω click στο κουτάκι “I agree with the term and conditions” :lol:
Εγώ διαφωνώ με αυτό, υπό την έννοια ότι όλοι θα έπρεπε να έχουμε τη δική μας συμβολή στις αποφάσεις που καθορίζουν τις ζωές μας σε διάφορα επίπεδα. Αλλά αναγνωρίζω ότι κάτι τέτοιο έχει και διάφορα προαπαιτούμενα που μάλλον θα εκτροχιάσουν την εδώ κουβέντα.
Για το μνημόνιο καθαυτό, το μόνο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως ούτε από άσχετους υπογράφτηκε ούτε από ανθρώπους που δεν ήξεραν τι διάβαζαν. Αυτά που έπρεπε να υπογραφούν, υπογράφτηκαν, καλό είναι να το χωνέψουμε όλοι.
^^Δευτερη παραγραφος Κρισπ. Επισης η θεση ευθυνης δεν μου λεει τιποτα, αν δεν συνοδευεται απο υπευθυνοτητα… και μονο να κανεις τετοιες δηλωσεις-ειτε ειναι αληθεια ειτε σταχτη στα ματια- εισαι απλα αδαης και λογω της θεσης σου επικινδυνα αδαης.
Ο Χρυσοχοΐδης ήταν στο υπουργικό συμβούλιο, όταν λαμβανόταν η απόφαση για το μνημόνιο, το οποίο και αποδέχτηκε ως υπουργός και το ψήφισε ως βουλευτής.
Απλά τις τελευταίες βδομάδες προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον ΓΑΠ και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 2 χρόνια, για προφανείς ιδιοτελείς σκοπούς. Απορώ αν πιστεύει ότι πετυχαίνει κάτι με αυτό, εκτός από το να γελιοποιείται στα μάτια όλων (ή μήπως όχι όλων ακόμα… :-k )
Λοβέρδος… άλλος από 'κει!
Αν σκεφτείς ποιους είχε υπουργούς (και ακόμα είναι αρκετοί από αυτούς δηλαδή) ο ΓΑΠ, με πρώτο τον ίδιο… είναι να γελάς και να κλαις. Πάρε τον έναν και βάρα τον άλλον… τόσα καθίκια μαζεμένα ταυτόχρονα, δεν νομίζω να ήταν τυχαίο :?
Μπορεί όντως να μην πρόλαβαν να το διαβάσουν (προφανώς άμα μιλάμε για χαζούς) όμως πρώτον έχουν ένα ωραιότατο επιτελείο από νομικούς,πολιτικούς και οικονομικούς επιστήμονες που μια χαρά ήξεραν τι γινόταν και δεύτερον ακόμα και να μην τα έχουν ακούσει/διαβάσει όλα για το μνημόνιο θεωρώ ότι δεν γίνεται να μην καταλάβεις πως θα πάει η χώρα με τις λύσεις που σου προτείνουν και τον τρόπο που εσύ τις εφαρμόζεις.
Ιδιαιτέρως όταν η συντριπτική πλειοψηφία είναι των “κοινωνικών επιστημών”.
προς κατάργηση ο 13ος και 14ος μισθός και στον ιδιωτικό τομέα. έτσι μπράβο!!!
Ιδιωτικός τομέας
Στο στόχαστρο μπαίνουν:
Ο 13ος και ο 14ος μισθός, που είναι νομικά κατοχυρωμένοι στον ιδιωτικό τομέα (οι τράπεζες πληρώνουν ακόμη και 14μιση μισθούς). Στο δημόσιο τομέα περιορίστηκαν. Οπως αναφέρουν ενώ η καταβολή του μισθού σε 14 δόσεις δεν αποτελεί από μόνη της μια διαστροφή του συστήματος, η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκαλεί δυσκαμψίες. Προτείνει λοιπόν η Τρόικα την οριζόντα κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, και δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν προαιρετικά με τη μορφή μπόνους σε επίπεδο ατομικών συμφωνιών με τους εργαζόμενους.
και το λεγα να ξεκινήσω μπασκετάκι, είμαι ανελαστικός, το νοιώθω :lol:
Ο Σημίτης όταν ψηφίστηκε το μνημόνιο δεν ήταν ούτε βουλευτής πλέον, δεν έπρεπε να το ψηφίσει. Βέβαια ως πρώην πρωθυπουργός μπορεί να πεί κανείς πως είχε μία ηθική ευθύνη να τοποθετηθεί τον Μάιο του '10, αλλά αυτό θα είχε και μεγάλα ρίσκα. Για σκεφτείτε εκεί που παραιτούνταν Δημαράδες και Σακοράφες να έδινε και ο Σημίτης μήνυμα στους όποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επηρεάζει ακόμα να μην το ψηφίσουν!
Σχετικά με το τι διαβάζουμε πριν υπογράψουμε:
Πέρα από το τικ στα “terms & conditions” των διαφόρων sites που λέει ο Κάρβου, πόσοι διαβάζουν τους όρους στις πιστωτικές τους κάρτες; Τις ενημερώσεις για τυχόν μεταβολές αυτών των όρων που έρχονται με τους λογαριασμούς;
Και όμως έχουν πολύ “ζουμί”.
Aν μου επιτρέπεται να δώσω μία συμβουλή στους μικρότερους εδώ μέσα, προσέξτε πάρα πολύ το κομμάτι με τις συνδεδεμένες κάρτες και τους “αλληλέγγυους εγγυητές”. Αν αποκτήσατε πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με του πατέρα ή της μάνας σας π.χ. ως φοιτητές, με βάση την σύμβαση θα είστε για όσα χρόνια υπάρχουν και οι δύο κάρτες υπεύθυνοι να εξοφλήσετε όλο το υπόλοιπο του γονέα! #-o
Τα ίδια έλεγε και η Μπακογιάννη στην ερώτηση γιατί δεν είχε χτυπήσει καμπανάκι για το έλλειμμα όταν ήταν στην κυβέρνηση Καραμανλή: δεν ήξερα, ασχολιόμουν με το Βουκουρέστι και τα λοιπά.
Ο “επιτυχημένος” Χρυσοχοϊδης θα διάβαζε το μνημόνιο μόνο αν έσκαγε στα χέρια του Τόμσεν.