Ελληνικη οικονομική κρίση/δντ/νεα μετρα

Εάν δεχτούμε τον επίσημο αριθμό των 700.000 δ.υ., η απόλυση των μισών τι αποτέλεσμα πιστεύεις ότι θα έχει σε μια ήδη βεβαρημένη οικονομία η οποία θα δει το ποσοστό ανεργίας να εκτινάσσεται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα και την συνολική ζήτηση να πέφτει στον γκρεμό?

ψάξε να διαβάσεις τι κοστίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο ελληνικό κράτος και θα καταλάβεις
40-45 δις πάνε σε μισθούς και συντάξεις πάνω κάτω οπότε do the math:wink:

εδιτ:

πάντα με την προϋπόθεση πως υπάρχει ένα σαφές πλάνο ανάπτυξης αλλιώς και να καταργηθεί τελείως το δημόσιο δεν θα αλλάξει κάτι

Δε μου απάντησες σε τίποτα από αυτά που ρωτούσα, αλλά δεν πειράζει.
I’ll do the math.

έλεος όμως, το ίδιο χάνουν οι οι Δ.Υ.

δεν απάντησα;;;
οκ … τουλάχιστον 15 δις το χρόνο

Τα 15 (ή όσα είναι) δις όπως ανέφερα στην ερώτησή μου την οποία είτε αρνείσαι να διαβάσεις, είτε δεν κατανοείς, χάνονται και σε επίπεδο ζήτησης, πράγμα που έχει άμεση επίπτωση στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή η πτώση της ζήτησης που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ύφεση πώς θα αντιμετωπιστεί
Επίσης η κοινωνική αναταραχή λόγω της εκτίναξης του ποσοστού ανεργίας πώς θα αντιμετωπιστεί?

Ελπίζω σε απάντηση κάπως πιο επεξηγηματική από ένα σκέτο νούμερο.

ρε ChrisP διάβασε το edit που έκανα. Δεν είναι πως διαφωνώ κάπου με αυτό που λες και το οποίο ισχύει 100%. Απλά το “1000 καλοί χωράνε” δεν ισχύει πλέον για τον δημόσιο τομέα.

Με σωστό πλάνο υπάρχει η δυνατότητα/ευκαιρία να ανακάμψουμε. Δεν είμαι σίγουρος πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

Αν υπάρξουν ξανά οι προϋποθέσεις ανάπτυξης οι Δ.Υ. που θέλουν να δουλέψουν θα μπορέσουν να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν χωράει στη λογική μου η Ελλάδα να απασχολεί τόσο κόσμο σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Ούτε πως πρέπει να εισάγουμε τα 3πλάσια από αυτά που παράγουμε. Δεν γίνεται απλά. Κάτι το οποίο αποδείχθηκε περίτρανα με την εκτόξευση του δημόσιου χρέους. Δεν βγαίνω να πληρώνω οπότε δανείζομαι. Τελειώσαν τα δανεικά σταματάω να πληρώνω.

Το έντιτ σου ήταν μια ασαφής τοποθέτηση για ένα “σαφές πλάνο ανάπτυξης”. Όλοι οι πολιτικοί για ανάπτυξη μιλάνε γενικά και αόριστα. Εσύ τι διαφορετικό λες?

Η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία δεν μπορεί παρά να είναι σε πρωτογενείς τομείς της οικονομίας. Στη συστηματοποίηση και εκμετάλλευση της γεωργικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού, ίσως και των δυνατοτήτων για ΑΠΕ, δεν ξέρω. Όλα αυτά απαιτούν κεντρικό σχεδιασμό και κατά πάσα πιθανότητα, σχεδιασμό εκτός Ε.Ε., ώστε ο η παραγωγή και οι (όποιες) εξαγωγές να μην περιορίζονται από τις περιορισμούς που επιβάλλει η Ευρώπη.

Η Ελλάδα απασχολεί τρομακτικά πολύ κόσμο στον τομέα των υπηρεσιών, είτε μιλάμε για δημόσιο είτε για ιδιωτικό τομέα. Εδώ μερικοί ακόμα ασχολούνται με την απελευθέρωση των ταξί, λες και δεν υπάρχουν ήδη υπερπολλαπλάσια από τις πραγματικές ανάγκες.

συμφωνούμε απόλυτα σε όλα αυτα

το θέμα των ταξί είναι απλά ακόμα ένα πράγμα που διατάζει η τρόικα να γίνει. Αλλά ακόμη και εδώ υπάρχει κάποιο σκεπτικό (φαντάζομαι) που έχει να κάνει με την απελευθέρωση του κόστους.

Δεν κατεβαίνω σε προεκλογική ομιλία για να παραθέσω τις απόψεις μου περι οικονομικής ανάκαμψης ούτε συμμετέχω σε κάποιο ημερίδα για να πω τι πως και γιατί.
Θα μας πάρει ώρες για να αναλύσουμε τις απόψεις μας περί ανάπτυξης ανά τομέα και πως αυτό μπορεί (ίσως) να καταστεί εφικτό, αλλά προφανώς και εγώ εννοούσα ανάπτυξη σε πρωτογενείς τομείς…τι άλλο έμεινε δηλαδή;

Οι απόψεις όλων μας μπορεί να αποκλίνουν εν μέρει αλλά υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής και αυτός είναι αδιαπραγμάτευτος. Δεν υπάρχει δυνατότητα να πληρώνουμε μη παραγωγικό εργατικό δυναμικό. Έχει πάψει εδώ και καιρό αυτό να αποτελεί απλή πολυτέλεια…πλέον υπάρχει αδυναμία να γίνεται κάτι τέτοιο.

Αν τώρα αφήνεις και κάποιες υπόνοιες περί εξόδου από την Ε.Ε. εδώ να δεις τι κουβέντα μπορεί να γίνει…

Όταν το δημόσιο παύει να είναι δημόσιο και γίνεται επιχείρηση. Όταν το δημόσιο αγαθό γίνεται φορέας κέρδους. Γαλλία 2010. Over and out.

[B]Άλλες 5 νέες αυτοκτονίες στη France Telecom
[/B]

Στους [B][SIZE=“2”]58[/SIZE][/B] ανέρχεται ο αριθμός των εργαζόμενων της ημικρατικής France Telecom που έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία από το 2008. Μόνο τις τελευταίες 2 εβδομάδες συνολικά 5 υπάλληλοι αφαίρεσαν τη ζωή τους.

[B]Με τους νέους θανάτους, ο αριθμός των αυτοκτονιών τη φετινή χρονιά ανήλθε σε 23 και συνδέονται με τις συνθήκες εργασίας στην κολοσσιαία εταιρία τηλεπικοινωνιών, η οποία απασχολεί 100.000 εργαζόμενους.[/B]

Τον Απρίλιο η εισαγγελία στο Παρίσι ξεκίνησε δικαστική έρευνα για την υπόθεση μετά από μήνυση που κατέθεσε το συνδικάτο Sud PTT κατηγορώντας την France Telecom ότι [B]σκοπίμως δημιουργεί ένα αφόρητο εργασιακό περιβάλλον, ώστε οι υπάλληλοί της να παραιτούνται κι η εταιρία να μειώνει το εργατικό της δυναμικό και κατά συνέπεια να περιορίζει τις δαπάνες της.[/B]

Επειδή η France Telecom είναι ημικρατική εταιρία, πολλοί από τους υπαλλήλους της θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι και δεν μπορούν να απολυθούν.

Το Φεβρουάριο, έκθεση για τις συνθήκες εργασίας στην France Telecom που παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα του Παρισιού συμπέρανε ότι μπορεί να σχηματιστεί δικογραφία και να κατηγορηθεί η εταιρία για ηθική παρενόχληση.

Τον Ιούλιο, δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μία από τις αυτοκτονίες μπορεί να χαρακτηριστεί εργατικό ατύχημα καθώς ο αυτόχειρας, 51 ετών, είχε αφήσει αποχαιρετιστήριο σημείωμα που ανέφερε ότι οι συνθήκες εργασίας τον οδήγησαν στην πράξη του.

Μερικοί από εμάς είμαστε και αρκετά μεγάλοι για να θυμόμαστε τις εποχές όπου η λέξη κλειδί / καρότο στην πολιτική ατζέντα δεν ήταν η “ανάπτυξη” αλλά η “σύγκλιση”.

Ας δούμε μερικά νουμεράκια λοιπόν από το μακρινό 2003 της κραταιάς Ελλάδας του κ. Σημίτη και ας θεωρήσουμε ότι είναι αρκετά αντιπροσωπευτικά και για τη μετά το 2003 περίοδο (Σημείωση: αν πιστεύετε ότι για όλα φταίει ο Καραμανλής, τι δουλειά έχετε εδώ και όχι στην τοπική του ΠΑΣΟΚ;)

Public Sector paper (σελίδα 10)

Δημόσιες δαπάνες (% ΑΕΠ): Ελλάδα 50,1 / EU15 48,7
Φορολογία (% ΑΕΠ): Ελλάδα 23,4 / EU15 29,2
Απασχόληση στο Δημόσιο (% συνολικής): Ελλάδα 12,5 / EU15 18,1
(δε βάζω την Ευρώπη των 25 γιατί δεν αναφέρονται στοιχεία για κάποιες χώρες)

Μερικές σκέψεις:

1. Οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα είναι λίγο πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στη Σουηδία είναι το 58,7% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα όμως έχουμε και εξοπλισμούς, πέταμα χρημάτων, κτλ. Λεφτά κυκλοφορούσαν, αλλά εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι δεν πήγαν κάπου ουσιαστικά.
  2. Η φορολογία στην Ελλάδα ήταν τότε κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά όχι δραματικά. Υπάρχουν χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία που έχουν πολύ μεγαλύτερα νούμερα. Το μέγεθος αυτό βέβαια δε λαμβάνει υπόψη του το αφανές ΑΕΠ, αλλά δείχνει ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα δεν είναι και το χρυσωρυχείο που θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε.
  3. Απασχόληση στο δημόσιο κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Nuff said.

Με άλλα λόγια, αν θέλουμε να μοιάζουμε κάπως με αυτό που λέγεται Ευρώπη τότε δε χρειάζεται απόλυση δημόσιων υπαλλήλων. Φυσικά, χρειάζεται να δουλεύουν αυτοί που είναι στις θέσεις τους, αλλά όσο κι αν αντιπαθώ την κα. Τασία στην τοπική μου εφορία, το πρόβλημα δεν είναι αυτή αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοί της.

Απλά να πω, επειδή κάτι αναφέρθηκε παραπάνω, ότι οι κρατικές δαπάνες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε όλο το προηγούμενο διάστημα (τα προηγούμενα 10-15-20 χρόνια), βρίσκονταν στο μέσο όρο της Ε.Ε. με χώρες όπως η Γαλλία, Δανία, Νορβηγία κ.α. σταθερά παραπάνω.
Αυτό για όσους υποστηρίζουν ότι η διόγκωση του χρέους οφείλεται στους μισθούς των υπαλλήλων, τις συντάξεις και στα υπολείμματα κοινωνικού κράτους.

Edit: Με πρόλαβε και ο Vildanden

Σοβαρά τώρα; Άσχετα από τις απόψεις του καθενός, αν δε μπορείς να αναγνωρίσεις καταφανή πράματα απλά φοράς παρωπίδες και θες να περάσεις το δικό σου. Υγιής συζήτηση δεν γίνεται έτσι. Είναι προφανές πιστεύω ότι το 90% του λαού, αφήνοντας ένα 10% επιφυλακτικά, θα δρούσε αλλιώς σε συνθήκες μονιμότητας και όχι. Δεν είναι τυχαίο το ότι (για να ξεκινήσουμε από τα πολύ απλά) οποιαδήποτε ιδιωτική υπηρεσία γίνεται τσακ μπαμ σε σχέση με το να πας στην εφορία ξέρω γω. Δε διαφωνώ ότι αυτό το 90% δε διαθέτει και λίγο τσίπα ώστε να μην κωλοβαράει συνεχώς (γιατί η αλήθεια είναι ότι η εφορία είναι ακραίο παράδειγμα), αλλά σίγουρα η παραγωγικότητα μεταξύ των δύο περιπτώσεων δε συγκρίνεται.
Αυτό δεν είναι θέμα του υποστηρίζω/δεν υποστηρίζω μονιμότητα. Είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι σα να μου λες “ο ναζισμός δεν προσέφερε πληροφορίες για τον εγκέφαλο” επειδή δε συμφωνείς με το πώς έγινε αυτό.

1. Καποιοι αναφερουν το δημοσιο αλλων χωρων. Ερωτω. Εκει υπαρχει μονιμοτητα;
  2. Καποιοι λενε οτι δεν μπορουν να απολυθουν δημοσιοι υπαλληλοι γιατι θα μειωθει η ζητηση. Εδω με συγχωρειται δεν θα κρατηθω . Θα γονατησω απο το γελιο. Με τη λογικη αυτη να προσλαβουνε αλλο ενα εκατομμυριο (τοσους εχουνε στην ανεργια) στο δημοσιο ωστε να μπορουν να καταναλωνουν. Μπιγκο. Τα πιασαμε τα λεφτα μας. Δεν ειναι ετσι κυριοι. Γιατι; Γιατι εχουμε ελλειμα. Για να πληρωσουμε αυτους τους δημοσιους υπαλληλους δανειζομαστε. Τοσα χρονια απο τις αγορες τωρα απο την τροικα. Επισηςν για να εχουμε λοιπον αυτους τος δ.υ. εχουμε και την αναλογη φορολογια. Φορολογουμε λοιπον τον μαλακα τον ιδιωτικο υπαλληλο για να πληρωσουμε τον δημοσιο. Προφανως αν απολυαμε δ.υ. η φορολογια στους υπολοιπους θα μπορουσε να μειωθει με αποτελεσμα να μπορουν να καταναλωσουν και να αυξηθει η ζητηση. Ειναι αυτονοητο.

Υ.Γ: μην το ψαχνεται. Δεν υπαρχει καμμια ελπιδα για την Ελλαδα. Τα κομματα ειναι ερμαια των δ.υ. και αλλων συντεχνιων και δεν προκειται ποτε να βαλουν το μαχαιρι στο κοκκαλο. Προσωπικα ειμαι πολυ απαισιοδοξος και πιστευω οτι μονο αν δουμε μεγαλες πεινες στην Ελλαδα θα αλλαξει το σκηνικο. Προς εκει οδευουμε

Δεν καταλαβαίνω. Χρειάζεται να δουλεύουν αυτοί που είναι στη θέση τους, αλλά αυτοί που δε δουλεύουν δεν έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης; Είναι λίγο αντιφατικό. Δεν είναι υπεύθυνοι για την κρίση εξ’ ολοκλήρου προφανώς, αλλά είναι εν μέρει υπεύθυνοι για το ότι παρόλες τις δαπάνες ως κράτος νιώθεις ότι δεν υπάρχει κράτος. Με μερικές εξαιρέσεις δε δουλεύει καμία δημόσια υπηρεσία σωστά.
Το πρόβλημα με τα όσα ακούγονται τελευταία είναι ότι όλοι (κι εγώ συχνά) μπαίνουμε ενστικτωδώς στο τρυπάκι να αθωώσουμε σε όλα το δημόσιο, τους εργαζομένους, το λαό κοκ γιατί δεχόμαστε επίθεση από τα πάνω.

1. Ψάξε και βρες μας. Εγώ πάντως δε μίλησα για μονιμότητα, είπα ότι με βάση τα στοιχεία το ποσοστό του πληθυσμού που απασχολείται στο δημόσιο είναι μικρότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και να απολύσεις τους μισούς ΔΥ, θα πρέπει να προσλάβεις άλλους τόσους (αν θες να μοιάζεις στις Ευρωπαϊκές χώρες).

2. Οι εξοπλιστικές δαπάνες ας πούμε δε δημιουργούν έλλειμμα. Ούτε οι υπερτιμολογήσεις έργων που κατασκευάζει ο “υγιής” ιδιωτικός τομέας. Μόνο οι ΔΥ. Να τολμήσω να ζητήσω κανά στοιχείο;

Έμαθα επίσης ότι το κράτος είναι και δικό μου έρμαιο, καθώς μειώνουν και το δικό μου μισθό και αυξάνουν και τη δική μου φορολογία, ακριβώς όπως και στους ΔΥ. Αναρωτιέμαι τι να την κάνω τόση εξουσία…

Είναι απλό: η κυρία Τασία μπορεί να έχει ποινική ευθύνη (αν χρηματίστηκε), μπορεί να είναι λαμόγιο (αν κακώς διορίστηκε με βάση τα προσόντα της ή την αξία της) αλλά σίγουρα δεν έχει πολιτική ευθύνη. Δε γνώριζε τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας ούτε συμμετείχε στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Αν “έφαγε” λεφτά, αυτός είναι ο μισθός της (νόμιμος αν και όχι πάντα ηθικός) και δωροδοκίες (ούτε νόμιμος ούτε ηθικός). Σε κάθε περίπτωση, κινούνταν στο στενό της κύκλο και δεν ήξερε ή δε θα μπορούσε να ξέρει ή δεν την ενδιέφερε να ξέρει τι γίνεται σε επίπεδο χώρας.

Υποτίθεται ότι υπήρχαν όμως άλλοι που ήξεραν… Και αυτοί είναι η εστία του προβλήματος (μαζί με την κ. Τασία, αλλά με μια άλλη ιδιότητα πια, ως ψηφοφόρου, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Ανατρεπτικές οικονομικές θεωρίες :!:
Κοντός ψαλμός αλληλούια οι απολύσεις.
Αδημονώ για τη μείωση της φορολογίας μπας και μου μείνουν για ν’ αγοράσω κανα αηπαντ.

Όπως έλεγε και ο Τοτός: “Η γιαγιά μου στο χωριό πήγαινε στο δάσος με τους New York Times παραμάσχαλα. ΠΡΟΦΑΝΩΣ, πήγαινε για χέσιμο”.

1. Συμφωνεις οτι πρεπει να αρθει η μονιμοτητα;
  2. Οι εξοπλισμοι ειναι μια σταθερα. Μπορεις να τους μειωσεις; Ειναι μεγαλο ζητημα. Εχεις ομως σιγουρα ενα πολυ μεγαλο και διεφθαρμενο δημοσιο που δεν χρωσταει σε τιποτα να πληρωνει ο ιδιωτικος υπαλληλος. Το σκανδαλο με τις υπερτιμολογησεις δημοσιων εργων δεν βαραινει τον ιδιωτικο τομεα. Το διεφθαρμενο δημοσιο ειναι που τις επιτρεπει. Ποιος αναθετει τα εργα στον ιδιωτικο τομεα;