Αμα το καθε τμημα εχει 20+ μαθητες λογικο ειναι να μην γινεται δουλεια.Διπλασιασμος των εκπαιδευτικων ΤΩΡΑ
Εγώ συμφωνώ με τις απολύσεις Δ.Υ.
Ξεκινάμε από τους παπάδες, συνεχίζουμε με μπάτσους, μετά ίσως στρατιωτικούς.
Εάν χρειάζονται κι άλλες το ξανασυζητάμε.
Αυτό τι είναι δηλαδή; Δεν είναι ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ;
Eίναι underground επιχείρημα που δεν το πιάνω;
Και σε ρωτάω ξανά και μην αποφύγεις να απαντήσεις. Έχεις κάποια σχέση με ελληνικό σχολείο/πανεπιστήμιο και τα ξέρεις από μέσα; Γιατί η ηλικία σου δείχνει ότι έχεις περάσει πολύ καιρό αυτό το στάδιο.
Ο αδερφος μου ειναι καθηγητης σε Λυκειο (δημοσιος υπαλληλος για οσους νομιζουν οτι εχω μενος με αυτους) και πρων καθηγητης σε ιδιωτικο λυκειο. Αρα ξερω πολυ καλα τι γινεται
Ωπ. Προσωπική μαρτυρία και εδώ; Δεν βλέπω τα επιχειρήματά σου:!:
Εγώ πάντως παρέθεσα τους λόγους που χειροτερεύουν την ελληνική εκπαίδευση κατά τη γνώμη μου. Συνεχίζω να πιστεύω ότι τα ελληνικά σχολεία μια χαρά επίπεδο γνώσεων δίνουν και θα πρέπει να κοιτάξουμε οι ίδιοι(μαθητές/γονείς) τη συμπεριφορά μας απέναντί τους που οδήγησε στο φροντιστήριο.
Κάποιο λινκ έστω!
Ενταξει φτανει νικησες. Το παραδεχομαι . Δεν εχω επιχειρηματα. Τα σχολεια δουλεουν στην εντελεια. Πες στον φιλο σου στο MIT οτι ειχε δικιο
κράπσοντι, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ ότι η παιδεία είναι σκατά, συμφωνούμε. σε ποιο επίπεδο όμως; στις τεχνικές γνώσεις και την επιστημονική πληροφορία ή στην παιδεία και στο όποιο ήθος που μπορεί να δώσει; και στα δυο; στον τρόπο που οδηγεί τον άνθρωπο να χρησιμοποιήσει αυτά τα δυο; πώς δημιουργούν το πρόβλημα οι καθηγητές γι’ αυτό; ή, γιατί είναι το μόνο πρόβλημα οι καθηγητές; δεκτό ότι το κράτος συμβάλει στη συμπεριφορά (την άσχημη) όσων βρίσκονται στο χώρο της εκπαίδευσης και το κάνει βάσει των συμφερόντων όσων αποτελούν κάθε φορά το κράτος. γιατί δε θα συμβεί το ίδιο με ένα ιδιωτικό σχολείο για παράδειγμα; το ότι δεν είναι κρατικό ή δεν έχει μόνιμους υπαλλήλους και τους αξιολογεί συχνά, το κάνει αυτομάτως καλύτερο; τα συμφέροντα βάσει των οποίων διαμορφώνει ο επιχειρηματίας τις αρχές με τις οποίες θα κινείται η επιχείρησή του από ποιον θα κριθούν; δεν (κατέληξε να) είναι και το κράτος ένας σχηματισμός που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ιδιωτών που είχαν τη δύναμη να το εκμεταλλευτούν; γιατί δεν θα γίνει το ίδιο με τους ιδιώτες που θα έχουν τη δύναμη να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους μέσω ενός νέου κρατικού ή ιδιωτικού σχηματισμού; Δεν είναι φυσικό δικαίωμα των ιδιωτών να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους, την επιρροή τους, την ανωτερότητα τους και να δημιουργήσουν ένα κάτι που θα το ονομάσουν “κράτος” και μέσω αυτού θα προωθούν τα συμφέροντά τους;
Δεν είναι σωστό να απαξιώνουμε έναν ολόκληρο κλάδο, θεωρώ πως ούτε όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι άχρηστοι, ούτε όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ούτε ακόμη και όλοι οι πολιτικοί.
Προσωπικά ήμουν τυχερός από το δημοτικό έως και το λύκειο να έχω ως επί το πλείστον εξαιρετικούς καθηγητές, ειδικά σε μαθήματα θετικής κατεύθυνσης (μαθηματικά, φυσική κλπ) και αρνούμαι να δεχθώ ότι είναι μάπα η εκπαίδευση γενικά και αόριστα.
Υπάρχουν καθηγητές που τα ξύνουν ή κάνουν λίγα και τα υπόλοιπα για όποιον πάει φροντιστήριο? Ναι.
Καταπιέζει η όχι τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη των ταλέντων κάθε μαθητή το σύστημα η όχι? Κατά την άποψή μου ναι, και θεωρώ πως είναι και το μέγιστο λάθος του συστήματός μας.
Δεν σημαίνει όμως πως όσα προβλήματα υπάρχουν είναι λόγω πλεονάζοντος προσωπικού στο χώρο ή επειδή δεν υπάρχουν ιδιωτικά ιδρύματα ώστε να προάγεται ο “υγιής” ανταγωνισμός. Αυτά μου φαίνονται φτηνές δικαιολογίες για να είμαι ειλικρινής.
Ότι χρειάζεται επαναδιαμόρφωση και διαφορετικό προσανατολισμό το σύστημα μας είναι κάτι που θέλω να πιστεύω είναι εμφανές σε όλους μας. Αλλά είναι περισσότερο θέμα του τί πολίτες θέλουμε σε αυτή τη χώρα, και δυστυχώς όπως αντικατοπτρίζεται και από τη μορφή του συστήματος μέχρι τώρα ήθελαν άβουλα παπαγαλάκια.
Φυσικά και πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση της δουλειάς των εκπαιδευτικών, αλλά είναι λάθος να μπαίνουμε σε μια λογική αδιάκριτων περικοπών σε έναν τομέα μάλιστα που είναι ελλιπής προσωπικού.
Όσο για το ΜΙΤ που αναφέρθηκε πριν, γνωρίζω και από καθηγητές μου που υπηρέτησαν ως διδακτικό προσωπικό εκεί αλλά και χρησιμοποιώντας υλικό τους για προσωπική μελέτη, πως ειδικά στα μαθηματικά έχουμε ΠΟΛΥ καλύτερο επίπεδο από τους αμερικάνους. Το μόνο που κοιτάνε εκεί είναι η ταχύτητα (σε πράξεις κλπ) και όχι τόσο η μαθηματική σκέψη.
Είναι μια καλή ευκαιρία αν κάποιος που τελείωσε πρόσφατα το λύκειο (και είναι σε ένα καλό επίπεδο προφανώς) να παρακολουθήσει διαλέξεις μαθηματικού λογισμού από το ΜΙΤ. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά δυσκολίας (προς τα κάτω) σε σχέση με τα δικά μας.
Γι αυτό καλό είναι να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, ας μιλάμε όσο το δυνατόν με ανοιχτά αυτιά και μυαλά (και μάτια προφανώς στο internet) και ας προσπαθούμε να κάνουμε εποικοδομητικό διάλογο και όχι ανταλλαγή εξυπνακίστικων σχολίων.
Αυτά.
Φίλε δεν είπα ότι το πρόβλημα στην παιδεία είναι μόνο οι καθηγητές. Προφανώς υπάρχουν και άλλα πολλά. Το θέμα ξεκίνησε επειδή κάποιος πέταξε ένα άρθρο που έλεγε ότι έχουμε λίγους δ.υ. και καλούς Έφερα για παράδειγμα τους καθηγητές για να τον αντικρούσω. Υπήρχαν κι άλλα πάρα πολλά. Τυχαία διάλεξα αυτό. Νομίζω όμως ότι αν ένας καθηγητής δεν είναι μόνιμος είναι λογικό να ενδιαφέρεται περισσότερο για το μάθημα που κάνει. Δεν τα ισοπεδώνω όλα. Ξέρω πολύ καλά ότι και τώρα υπάρχουν καθηγητές που είναι φιλότιμοι και εργατικοί. Δεν είναι όμως ο κανόνας. Δυστυχώς ο άνθρωπος από μόνος του έχει την τάση να αδιαφορεί όταν δεν αξιολογείται.
Αν θες όμως να το εστιάσουμε στην παιδεία θα σου πω την άποψή μου και ας θεωρηθεί ακραία. Δεν θέλω δημόσια σχολεία. Πρόσεχε. Θέλω ο φτωχός να μπορεί να μορφωθεί. Να μορφωθεί όμως σε ιδιωτικά σχολεία. Το κράτος να μεριμνήσει όταν κάποιος πράγματι αδυνατεί να πληρώσει. Ο καθένας μας θα πληρώνει φόρο ΜΟΝΟ για τα παιδιά που δεν έχουν. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν τα δίδακτρα των παιδιών τους. Έτσι:
- Δεν θα αναγκάζεται ένας που δεν έχει παιδιά να πληρώνει για τους άλλους όπως γίνεται τώρα.
- Δεν θα αναγκάζεται ένας που θέλει να πάει το παιδί του σε καλύτερο σχολείο να πληρώνει και για το δημόσιο σχολείο.
- Όλα τα σχολεία θα έχουν ιδιωτικό συμφέρον που θα τα σμπρώχνει να βελτιωθουν. Να προσλάβουν με αξιοκρατία αλλά και να απολύσουν κάποιον ο οποίος βολεύτηκε και σταμάτησε να ασχολείται
oh joy!
Κάτι σε πιο ρεαλιστικό έχει το κόμμα σου?
Τι διαβάζω θεέ μου! Δηλαδή το να έχει μία χώρα, ένας λαός, παιδεία και κατάρτιση αφορά μόνο σε όσους έχουν παιδιά; Οι υπόλοιποι δε θα πρέπει να πληρώνουν γιατί δεν επωφελούνται αν ζουν σε μία κοινωνία μόρφωσης και αντίστοιχα δεν υποφέρουν αν ζουν σε μία κοινωνία απαίδευτων;
Υποθέτω με την ίδια λογική και για την Υγεία να μην πληρώνουν οι υγιείς. Να πληρώνουν οι άρρωστοι μόνο!
Δεν έδωσες λινκ ρε νικατάπι. Που να σε πιστέψουν χωρίς λινκ:!:
Τι άλλο θα διαβάσω και ακούσω…
Λοιπόν, φίλτατοι νεο-φιλ"ελεύθεροι" και λοιποί… Υγεία και Παιδεία πρέπει υποχρεωτικά να είναι ΜΟΝΟ δημόσια και δωρεάν. Το ελάχιστο που πρέπει να προσφέρει ένα κράτος πρόνοιας στους πολίτες του (προφανώς οι κρατικές παροχές γίνοναι μέσω φόρων… πως αλλιώς θα γίνει ρε μάγκα; Στη Σουηδία φυτεύουν δέντρα με κορώνες δηλαδή;;; )
Εγώ το πάω και ένα βήμα πιο πέρα… κατ’ εμέ θα έπρεπε να ΜΗΝ υπάρχουν καν ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία. Με σωστή διαχείριση και κατάλληλη κρατική χρηματοδότηση (κάτι που προϋποθέτει και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, οπότε απέχουμε πάρα πολύ έτσι κι αλλιώς…) όλα αυτά θα ήταν δυνατά. Δεν νοείται ιδιωτική υγεία ή εκπαίδευση, δεν νοείται να βγάζει κάποιος ιδιώτης κέρδη από 2 λειτουργήματα, 2 αγαθά που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν, μη κερδοσκοπικά και εξ’ ίσου σε όλους τους πολίτες.
Πέρα από αυτά τα 2, υπάρχουν και άλλοι κρίσιμοι τομείς που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά κρατικοί (βλ. ενέργεια, ορυκτός πλούτος, παροχή νερού, συγκοινωνίες), αλλά ας μην προκαλώ άλλο σοκ στους νεο-φιλ"ελεύθερους" της παρέας.
Καταρχήν,επειδή για κάποια χρόνια εργάστηκα στην εκπαίδευση και γνωρίζω δεκάδες συναδέλφους,το πόσο δουλεύουν,τι θυσίες κάνουν και το πόσο δύσκολο και χρονοβόρο και γεμάτο ευθύνες είναι το επάγγελμα ενός καθηγητή,δε θα δεχτώ από κανέναν,ακόμα και συνάδελφο,να ισοπεδώνει έτσι έναν ολόκληρο κλάδο,που ούτε χρυσοπληρώνεται,ούτε καλοπερνάει όσο νομίζουν κάποιοι.Το ίδιο μπορεί να κάνει ο καθένας για οποιοδήποτε κλάδο στην τελική,επειδή πολύ απλά δεν έχει ιδέα ή έστω γνωρίζει πράγματα αποσπασματικά. Τα όποια λάθη στην Παιδεία,συμβαίνουν κατά 99% από τους πειραματισμούς στο πολύπαθο Υπ.Παιδείας και τους επικεφαλής αυτού και όχι απ τους καθηγητές-δασκάλους κτλ. Στο ελληνικό σχολείο υπάρχουν εξαιρετικά μυαλά,μαθητών και καθηγητών(ναι και στο Δημόσιο) και το αν τα βιβλία είναι προχειρογραμμένα ή οι εξετάσεις είναι διαβλητές και αναξιοκρατικές ξαναλέω δε φταίει το σύνολο των καθηγητών.Μην τρελαθούμε τελείως.
Και μια και πιάσαμε τις προσωπικές απόψεις και μαρτυρίες,ας πω και γω την παπαριά μου για τον παράδεισο της ταξικής παράνοιας,τα ιδιωτικά σχολεία…
-Ο τρόπος επιλογής των καθηγητών είναι επιεικώς γελοίος.Το βίωσα.Συνεντεύξεις παρωδία,με κομματικά στελέχη να περιμένουν στην ουρά,γνωστός του τάδε που στέλνει 3 παιδιά και 4 ανίψια στο σχολείο και διευθυντές-επιχειρηματίες με πλήρη άγνοια του εκπαιδευτικού αντικειμένου.
-Παιδιά που “φοράνε” το σχολείο ως σημαία σε κάθε τους πράξη και ενδοσχολική και εξωσχολική, ποτισμένα με μια ιδιότυπη μορφή ρατσιστικής σχεδόν ανωτερότητας απέναντι σε γόνους"κατώτερων" οικογενειών και ενίοτε ακόμα και καθηγητών.
-Γονείς,αποθέωση του νεόπλουτου κιτσαριού,που νομίζουν πως επειδή το παιδί τους φοιτεί σε ιδιωτικό σχολείο,έχει πιάσει τον παπά απ τα αρχίδια και είναι ομορφότερο,ψηλότερο,τελειότερο και αναφέρουν τουλάχιστον 3 φορές το όνομα του σχολείου σε κάθε πρόταση.(έχω να κάνω μαζί τους σχεδόν καθημερινά λόγω δουλειάς)
-Επιδίωξη της ρουφιανιάς μεταξύ των καθηγητών και επιβράβευσης του πισώπλατου μαχαιρώματος.(Θυμάμαι χαρακτηριστικά διευθυντή-πασίγνωστου ιδιωτικού σχολείου-να μου λέει να του εκμυστηρεύομαι αν δω κάποια παρατυπία απ τους συναδέλφους μου)
-Ξαφνικές απολύσεις,άνευ λόγου και αιτίας,μειώσεις μισθών και άλλα όμορφα.
-Προσλήψεις νέων καθηγητών(ενίοτε χωρίς καθόλου διδακτική εμπειρία),για να γλιτώσουν έξοδα,με αποτέλεσμα το επίπεδο να μη διαφέρει καθόλου από οποιοδήποτε δημόσιο σχολείο με νεοδιόριστους καθηγητές.
-Εκδηλώσεις και γενικά φιέστες για να δείξουμε στους γονείς ότι το σχολείο αξίζει τα λεφτά που δίνουν(βάλε και μερικές πλαστές βαθμολογίες στο μενού-εννοείται πως δεν βάζεις κάτω απ τη βάση και δεν αφήνεις στην ίδια τάξη μαθητή με εντολές άνωθεν),κατά τ άλλα όχι τίποτα αξιοσημείωτο από διδακτικής άποψης.
-Καθηγητές που απλά αλιεύουν μαθητές για ιδιαίτερα,ζητώντας εξωφρενικές πληρωμές ανα ώρα(ουπς,πάλι πληρώνουν οι γονείς)…
και άλλα πολλά,τα οποία θα μπορούσα να γράφω για ώρες…(ναι υπάρχουν και καλά φυσικά,όπως οι κτιριακές υποδομές,οι εκπαιδευτικές εκδρομές,η ασφάλεια εντός σχολείου κ.α πολλά…)
Ελπίζω να μη πραγματοποιηθεί ποτέ η “ιδιωτικοποίηση” της Παιδείας που ευαγγελίζεται ο crabsody και κυρίως οι πρεσβευτές των πολιτικών πιστεύω του. Θεωρώ πως θα είναι η αρχή τους τέλους της ελεύθερης επιλογής της επιστημονικής μόρφωσης που έχουν τώρα οι μαθητές.Πχ ίσως κάποια στιγμή να μην μπορούν τα παιδιά φτωχών οικογενειών να σπουδάσουν Νομική,γιατί τα έξοδα που θα χρειάζονται,δεν θα μπορούν να καλυφθούν,επομένως θα εισάγονται μόνο γόνοι πλουσίων,ενισχυοντας έτσι τον ταξικό διαχωρισμό. Βασικά ποιον κοροιδεύουμε,όταν βλέπω κόσμο που φέτος δυσκολεύτηκαν να αγοράσουν ακόμα και τα βιβλία του ΟΑΕΔΒ,πως ακριβώς θα καταφέρουν να πληρώσουν και για το σύνολο της εκπαίδευσης των παιδιών τους??? Απαντήσεις σε προεκλογικά προγράμματα “φιλελευθέρων” υποθέτω…
Αφού είπε ρε, αυτοί που έχουν θα φροντίζουν γι’αυτούς που δεν έχουν γι’αυτό υπάρχει κι η Μαριάννα κάθε μεσημέρι στις 2:30 στο mega, σύντομα κοντά σας με βιβλία για όλα τα παιδιά.
Τί διαβάζω όμως και εγώ θεέ μου! Γιατί αν κατάλαβες καλά στο σύστημα που εγώ πρότεινα (δεν είναι θέση της Δράσης για να προλάβω κάποιους ξύπνιους) όλοι ακόμα και οι πιο φτωχοί θα σπουδάζουν με χρήματα όλων. Άρα μάλλον άστοχη η παρατήρησή σου
A ναι τώρα που το θυμήθηκα…το Υπουργείο Παιδείας(και πάλι) ανέθεσε την συγγραφή του νέου βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού στον καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ Ι.Κολιόπουλο. Άπαντες όσοι περάσαμε απ τα αμφιθέατρα της συγκεκριμένης σχολής γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος κύριος είναι βασιλικότερος του βασιλέως.Ακόμη και ο Ζαμπούνης του παίρνει πίπες άνετα φωνάζοντας “Im not worthy!!”.Κοινώς αν τα παιδάκια μάθουν για τη θεόσταλτη παρουσία των βασιλικών οίκων της Ευρώπης στην Ελλάδα,πάλι δε θα φταίνε οι δάσκαλοι…
Ε και τώρα αυτό γίνεται.Απλά τα φράγκα δεν τα καρπώνεται κάποιος επιχειρηματίας.
Πάλι καλά hokam που ξέρω και εγώ από πρώτο χέρι τί γίνεται στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Θα στείλω καμμιά μέρα τον αδερφό μου από το βιβλιοπωλείο σου να το συζητήσετε.